Mini-break in Nederland: Workum

door Esther

‘De hemel kan voor mij nooit mooier zijn dan dit’, zei kunstschilder en markant figuur Jopie Huisman over ‘zijn’ Workum. Volgens hem was de Friese stad het paradijs op aarde. En hoewel Jopie en ik daarover best even hadden discussiëren, snap ik zeker wat de aantrekkingskracht is van deze stad in Zuidwest Friesland. Workum is een stad met een rijk verleden en er is genoeg te doen. Of je nou houdt van cultuur of natuur of liever actief bezig bent. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Workum.

Plan je bezoek aan Workum

  • Heb je geen auto en wil je toch naar Workum? Geen probleem, want de stad is per trein te bereiken. Station Workum ligt aan de spoorlijn Leeuwarden-Stavoren en dankzij deze ligging, kun je een bezoek aan Workum heel gemakkelijk combineren met een aantal andere steden in Waterland van Friesland, zoals Sneek, IJlst, Hindeloopen en Stavoren.
  • Kom je met de auto? Dan parkeer je gratis op parkeerplaats Stedspolle.
  • Een bezoek aan Workum combineren met één of twee andere steden, zoals Bolsward, Hindeloopen of Stavoren? Dat is zo eenvoudig, want de steden liggen vlak bij elkaar. Natuurlijk kun je de auto nemen, maar met een (huur)fiets, echopper of bootje kan het natuurlijk ook.
  • Wil je zowel het stadje verkennen als naar het strand? Huur een fiets om zowel de stad als het prachtige achterland te ontdekken.
  • Houd je van actieve stedentrips? In Workum huur je de Waterfiets Friesland of neem je kitesurf lessen.

Hotels Workum

Hotel Gast Inn

Foto met dank aan Hotel Gast Inn | Mooistestedentrips.nl

Hotel Gast Inn in Workum ligt prachtig aan het water in een oude stelpboerderij, op iets minder dan een kilometer van het oude centrum. De perfecte plek als je de stad, en de prachtige omgeving, wandelend, met de fiets of met een bootje wilt ontdekken. De kamers zijn ontzettend netjes en hebben allemaal een heel fijn uitzicht. ’s Ochtends kun je genieten van de lekkerste (lokale) lekkernijen bij het ontbijt.

Over Workum

Workum, Friesland. Workum bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Workum, Friesland. Workum bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Al voor onze jaartelling vestigen zich, op de plek waar nu Workum ligt, vissers en boeren. Van een agrarische vesting groeit het in de middeleeuwen uit tot een erg belangrijke handelsstad. De ligging van de stad, tussen de Zuiderzee en de Friese binnenmeren, speelde hierbij een belangrijke rol. Destijds bestond de stad uit een aaneenschakeling van vaarten en grachten. Hoewel deze grotendeels zijn verdwenen, mag je de stad toch echt een waterstad noemen. De rijkdom van de stad is bovendien nog altijd te zien aan het enorme (!) aantal bijzondere en wonderschone historische huisjes uit de 16de, 17de en 18de eeuw. Tijdens je bezoek is simpelweg ronddwalen dan ook het devies, dan loop je vanzelf tegen alle mooie bezienswaardigheden in Workum aan en kunt meteen alle bijzondere onafhankelijke en authentieke winkels in de stad bezoeken.

Workum bezienswaardigheden

Stadswandeling Workum

Workum, Friesland. Stadswandeling Workum | Mooistestedentrips.nl

Workum, Friesland. Stadswandeling Workum | Mooistestedentrips.nl

Workum, Friesland. Workum bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Workum, Friesland. Workum bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

De leukste bezienswaardigheden in Workum zien? Maak dan deze stadswandeling, van zo’n tweeënhalve kilometer. Binnen ongeveer een uurtje pak je het mooiste mee dat de stad te bieden heeft. Je wandelt bovendien door de mooiste straatjes van Workum. Zo vind je de mooiste panden van de stad én allemaal leuke authentieke winkeltjes in Begine, Merk, Noord en Dwarsnoard. In Begine vind je bijvoorbeeld Pottenbakkerij Kunst, met schitterend Fries aardewerk, en nog een echte smederij. Op de Dwarsnoard geniet je van het beschermd stadszicht.

Jopie Huisman Museum

Jopie Huisman Museum | Mooistestedentrips.nl

Jopie Huisman Museum | Mooistestedentrips.nl

Jopie Huisman was een fenomeen. In Workum en de directe regio, maar inmiddels toch ook wel ver daarbuiten. Jopie Huisman was vodden- en ijzerboer, schilder en verzamelaar van alles waar iets aan mankeerde en met een liefde voor alles wat niet echt gewild of geliefd was. Hij was autodidact en zijn schilderijen leggen de broosheid van het bestaan weergaloos bloot. Al het werk van Huisman is te vinden in zijn eigen Workum, zoals hij dat graag wilde. Het Jopie Huisman Museum is wat mij betreft niet alleen één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Workum, maar ook in heel Waterland van Friesland. Wandel bij je bezoek eerst even het museum door om de film over Jopie en dienst bijzondere leven te bekijken, alvorens je de schilderijen van de kunstenaar bekijkt.

Sint Gertrudiskerk

Workum, Friesland. Workum bezienswaardigheden: Sint Gertrudiskerk | Mooistestedentrips.nl

Aan De Merk zie je, naast de imposante Waag, de Sint Getdrudiskerk. De grootste laatgotische kerk van Friesland, met de grootste ramen van de provincie. En een plaatje is het, je kunt er niet omheen. Wandel even om de kerk heen en ga naar binnen om de mooie gebrandschilderde ramen te bewonderen. In de kerk zie je nog bijzondere doodsbaren, opgesteld in de zijbeuken van de kerk. Deze baren zijn voorzien vaan schilderwerk en teksten.

Fontein: De Woeste Leeuwen van Workum

11fountains Workum | Mooistestedentrips.nl

Toen Leeuwarden culturele hoofdstad was in 2018 kregen alle Friese Elfsteden een eigen fontein. De Woeste Leeuwen van Workum maken ook deel uit van het 11fountains project. De twee theatrale leeuwen zijn ontworpen door Cornelia Parker en verwijzen naar de leeuwen op het stadswapen. Door de plek waar de fontein staat, wordt je blik naar de stad toegetrokken.

Gevelstenenmuur

Workum, Friesland. Workum bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Onder de poort naar Merk 18 vind je de gevelstenenmuur, één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Workum. De gevelstenen zijn afkomstig van verschillende historische gebouwen van de stad. Ze vormen samen een archief en bieden een soort tijdreis naar lang vervlogen tijden. Op de plattegrond is te zien waar de gevelstenen ooit ingemetseld waren.

De Tillefonne

Workum, Friesland: De Tillefonne | Mooistestedentrips.nl

Workum, Friesland: De Tillefonne | Mooistestedentrips.nl

Van het hart van Workum, wandel je zo ‘hup’ de adembenemend stille natuur in. Je schiet een smal steegje aan de Merk in en voor je het weet sta je op De Tillefonne, één van de meest wonderlijke bezienswaardigheden in Workum. Een historisch kerkenpad, met acht kleine bruggetjes dat de stad en de oude Zuiderzee met elkaar verbindt. Hoewel er geen exacte jaartallen bekend zijn, bestaat het pad waarschijnlijk al vanaf de 16de eeuw. Dus heb je even behoefte aan stilte en rust? Hop, het kerkenpad op.

Oude Zuiderzeesluis & Blazerhaven

Workum, Friesland. Workum bezienswaardigheden: Zuiderzeesluis | Mooistestedentrips.nl

Workum, Friesland. Workum bezienswaardigheden: Blazerhaven | Mooistestedentrips.nl

Wandel, fiets of rijd tijdens je bezoek aan Workum ook even langs de oude Zuiderzeesluis. Niet alleen heb je daar een heel mooi zicht over de stad, samen met de relatief nieuwe Blazerhaven en scheepstimmerwerf De Hoop vormt het een hoogtepunt van je bezoek aan de stad. De Blazerhaven uit 2008 is een zogeheten museumhaven waar je de mooiste authentieke houten vissersschepen uit het begin van de vorige eeuw ziet.

Restaurants Workum

Versmarkt De 3 Ambachten

Foto met dank aan Versmarkt De 3 Ambachten | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Versmarkt De 3 Ambachten | Mooistestedentrips.nl

Versmarkt De 3 Ambachten mag je van mij gewoon onder de bezienswaardigheden in Workum rekenen, zeker als je houdt van lekker eten en drinken. De versmarkt opende in 2020 haar deuren en is gevestigd in een historisch schoolgebouw. Sowieso het bezoeken waard, net als de drie familiebedrijven die zich hier vestigden: een kaasboer, slagerij en bakkerij. Je proeft hier het lekkerste uit de regio. Bij de bakkerij schuif je aan voor koffie met gebak, een fijne lunch en allerhande zoetigheid. En voor thuis neem je natuurlijk Friese droge worst en een lokaal kaasje mee.

El Cafetin

Restaurants Workum: El Cafetin | Mooistestedentrips.nl

El Cafetin is een goed bewaard geheim, hier proef je de beste koffie van de stad. De Argentijnse eigenaar werkt alleen met de beste Zuid-Amerikaanse bonen. En dat proef je. Je vindt het café op een heel leuke plek, naast allerlei leuke winkeltjes. Het café is licht en gezellig ingericht, met lokale kunst en leuke retro details. Bemachtig je een plekje op het terras, dan kijk je zo het ongerepte Friese landschap in.

Restaurant Folkerts

Foto met dank aan Restaurant Folkerts | Mooistestedentrips.nl

Wanneer je ook komt aangewaaid in de stad, bij Restaurant Folkerts is het altijd goed toeven. Je schuift hier aan voor een uitgebreide lunch of een fijn diner, maar het is pas echt fijn op het terras. Dan bestel je één van de cocktails met een lekker hapje erbij en heb je uitzicht op de mooiste bezienswaardigheden in Workum.

Ontdek Workum, Friesland
Bewaar op Pinterest

Workum Friesland. Alle bezienswaardigheden in Workum | Mooistestedentrips.nl

Workum Friesland. Alle bezienswaardigheden in Workum | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Nederland > Friesland > Workum

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Edouard Vermaelen 16 juni 2024 - 12:09

Heel veel dank voor de info!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer