Bij Figueres denk je eigenlijk maar aan één persoon: Salvador Dalí. Eén van de meest karakteristieke en bijzondere kunstenaars van de 20ste eeuw werd hier geboren en zorgde er dankzij het Dalí Theatre-Museum voor dat zijn leven ook een bijzonder sluitstuk kreeg. Het Dalí Theatre-Museum is één van de meest bijzondere musea die je ooit zult zien en dat alleen al is een bezoek aan Figueres waard. Het Catalaanse stadje staat in het teken van Salvador Dalí: ontdek wat je er allemaal kunt zien en doen.
Plan je bezoek aan Figueres, Spanje
- Een bezoek aan Figueres is goed te combineren met een stedentrip Barcelona of stedentrip Girona.
- Er rijdt een rechtstreekse trein vanuit Barcelona naar Figueres, vanaf station Barcelona Sants ben je zo’n anderhalf uur onderweg. Vanuit Girona ben je stukken sneller in Figueres, de trein doet er een minuut of veertig over. Je treinkaartje koop je gewoon op het station.
- Vanaf het station loop je in ongeveer een kwartier naar het Dalí Theatre-Museum. Koop je kaartjes voor het museum van te voren online. Je moet namelijk een tijdslot kiezen.
- Blijven logeren? Er zijn genoeg leuke hotels in Figueres, zoals Hotel Empordà of Hotel Pirineos.
- Ik vind het heerlijk om te (ver)dwalen, maar mocht je behoefte hebben aan uitleg en duiding (en dat is heel begrijpelijk), dan kun je ook een dagtrip vanuit Barcelona of een dagtrip vanuit Girona boeken.
Over Figueres en Salvador Dalí
Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech werd in 1904 geboren in Figueres en bleef zijn hele leven trouw aan Catalonië en verhuisde nooit heel ver van zijn geboorteplaats. Natuurlijk bracht hij, zoals velen van zijn tijdgenoten, tijd door in Parijs en tijdens de Spaanse burgeroorlog vluchtte Dalí met zijn vrouw Gala naar de Verenigde Staten, maar daarna nam hij zijn intrek in zijn groots verbouwde huis in Portlligat aan de kust. Later kwam daar het kasteel in Púbol bij waarna Dalí zichzelf Marquis of Dalí de Púbol doopte. De laatste jaren van zijn leven trok hij weer richting Figueres. Dat moest zijn laatste rustplaats worden en daar wilde hij iets groots achterlaten (spoiler: helemaal gelukt).
Dalí Theatre-Museum
Tijdens zijn leven kreeg Dalí meermaals de vraag om één van zijn werken aan zijn geboortestad te doneren. Zijn antwoord was steeds afwijzend: ‘Ik geef jullie iets beters, iets groters’. En met de bouw en de ontwikkeling van het Dalí Theatre-Museum waarin Dalí ligt begraven en waarin een enorm deel van zijn werk te bewonderen is, heeft hij zijn belofte meer dan waargemaakt.
Dalí koos de plek van zijn nalatenschap heel bewust. Het theater van de stad Figueres dat tijdens de Spaanse burgeroorlog in de as was gelegd. Het theater ligt achter de kerk waar Dalí werd gedoopt en het leek hem mooi om zijn laatste rustplaats te hebben met zicht op deze kerk. En vervolgens ontwikkelde hij Dalí Theatre-Museum zoals alleen Salvador Dalí dat had gekund. Een rood-roze kasteel, inclusief de toren waar Dalí zijn laatste jaren sleet, met eieren en gouden Oscar-achtige beelden op het dak en muren versierd met goud-gele croissantjes. En dan sta je nog niet eens binnen.
Je betreedt het museum vanaf het Plaça Gala i Dalí, waar je meteen al wat sculpturen van de grote meester ziet. Vervolgens word je verwelkomd door Dalí’s iconische Cadillac-kunstwerk, Rainy Taxi. Vervolgens heb je de kans om een groot aantal geweldige schildrijen van Dalí te bekijken, zoals een zelfportret met bacon en een portret van Picasso. Hoogtepunten zijn de portretten van Gala, maar ook de meubels, wand- en plafondschilderingen, zoals het gezicht van Mae West en Palau del Vent. In de voormalige theaterzaal van het Dalí Theatre-Museum word je enorm afgeleid van het feit dat je er Dalí’s bijzonder simpele graf kunt bezoeken. Ik moest althans even teruglopen, maar dat is in dit museum helemaal niet erg.
Voor een bezoek aan het Dalí Theatre-Museum trek je rustig twee of drie uur uit. Zo lang heb je echt wel nodig als je de werken wilt bekijken en er ook nog iets over te weten wilt komen. Met je museumkaartje heb je ook toegang tot Dalí Joies, de collectie juwelen die de kunstenaar ontwierp. De juwelen werden in de jaren ’90 in zijn totaliteit gekocht van de Japanse eigenaar en de 37 sieraden geven de evolutie van Dalí’s werk treffend weer.
Bezienswaardigheden Figueres
Ruta Dalí
Dat je tijdens je bezoek aan Figueres meteen koers zet naar het Dalí Theatre-Museum snap ik wel. Maar op weg naar het museum toe stuit je wellicht op tegels in de straat met een mier erop. Deze geven de Ruta Dalí aan. Als je het spoor van deze tegels volgt, kom je vanzelf bij plekken die belangrijk waren in Figueres voor Dalí, zoals zijn geboortehuis aan Carrer Monturiol, de scholen waar hij naartoe ging, de Iglesia de Sant Pere waar hij werd gedoopt en het gebied rondom Plaça Gala i Dalí en het museum waar veel werk van de kunstenaar te vinden is.
Església de Sant Pere
Je rent zo aan de Església de Sant Pere voorbij in je haast om bij het Dalí Theatre-Museum te komen. Maar toch is de Església de Sant Pere een bezoekje waard. Deze kerk werd al in de 10de eeuw gebouwd in Romaanse stijl, maar kreeg in de 14de eeuw een gotische make-over. In de 16de eeuw werd het glas-in-loden roosvenster geplaatst om meer licht in de kerk te laten. Salvador Dalí werd hier gedoopt, deed er zijn heilige communie en kreeg hier zijn uitvaart. Met lekker weer is het goed toeven op één van de terrasjes op het plein voor de kerk.
Museu de l’Empordà
Heb je je toegangskaartje van het Dalí Theatre-Museum nog? Mooi, want mocht je na je bezoek en een goede Spaanse lunch nog puf hebben, dan mag je met dit ticket gratis de andere musea in Figueres bezoeken. Ik toog naar het Museo de l’Emporda en echt, ik vond het een aanrader. In het museum vind je alleen maar kunst en gebruiksvoorwerpen uit Figueres en omgeving. Ik viel middenin de tentoonstelling Made in Figueres en bekeek onder andere prachtige fietsen en motors van lokale makelij. Ook de schilderijen uit Figueres van eind 19de en begin 20ste eeuw vond ik bijzonder.
La Rambla
La Rambla is in Figueres meer een centraal plein dan een wandelpromenade, maar het is wel een mooierd. Op het plein vind je namelijk een klein Dalí kunstwerk en het plein is omzoomd door fraaie modernismo architectuur. Overdag kijk je er op je gemak een beetje rond, maar aan het einde van de middag wordt het er lekker druk en lopen de terrasjes en cafés langzaam vol.
Street art in Figueres
Street art is in Figueres een echte toevalstreffer, maar het is er wel. Vlakbij het Museu de l’Empordà vind je een aantal werken, net als in de straten vlakbij het Dalí Museum en bij Parque-Bosque Municipal. Artiesten die je tegenkomt zijn bijvoorbeeld BL2A, Paula Bonet, Sonia Estévez, la Wäwä en FERT.ONE.
Museu del Joguet de Catalunya
Het Museu del Joguet de Catalunya, ofwel het Speelgoedmuseum, is nog één van de musea in Figueres die je gratis kunt bezoeken met je kaartje van het Dalí Theatre-Museum. De collectie van het museum bestaat met name uit het eerste industrieel gemaakte speelgoed uit de 19de eeuw. Heerlijk nostalgisch en ook leuk om te zien. Je kunt je hart ophalen aan de mooie oude autootjes, vliegtuigjes, spaarplaatjes, hobbelpaarden, poppenhuizen, theeserviesjes en tollen. Voor kinderen worden ook leuke knutselactiviteiten georganiseerd.
Modernismo
Net als Barcelona, Girona en andere Spaanse steden vind je in Figueres nog een aardige hoeveelheid modernistische gebouwen. Allemaal opgetrokken aan het einde van de19de eeuw en begin vorige eeuw toen de oude stad uit haar jasje groeide. In de straat die van het station naar het centrum loopt zie je een paar juweeltjes, met als rond La Rambla en Plaça de la Palmera. Als je een liefhebber bent, is deze wandeling van Komoot een aanrader.
Figueres, Spanje: Dalí Theatre-Museum
Bewaar op Pinterest
Meer over Barcelona en Girona
- Stedentrip Barcelona
- Bezienswaardigheden Barcelona
- Fietsen in Barcelona
- Stedentrip Girona
- Bezienswaardigheden Girona
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Spanje > Stedentrip Barcelona / Stedentrip Girona > Figueres, Spanje