Mini-break in Nederland: Bolsward

door Esther

Wil je één van de Friese steden bezoeken? Dan mag je Bolsward toch zeker niet overslaan. De historische handelsstad is een plaatje en heeft genoeg bezienswaardigheden. De handel en zeevaart maakte Bolsward tot een rijke stad en dat is tot op de dag van vandaag nog te zien. Plan je bezoek met deze tips en bekijk de leukste bezienswaardigheden in Bolsward.

Plan je bezoek aan Bolsward

Hotel Bolsward

Snoozz Hotels Bolsward

Hotel Bolsward, Snoozz Hotel Bolsward | Mooistestedentrips.nl

Hotel Bolsward, Snoozz Hotel Bolsward | Mooistestedentrips.nl

Op zoek naar een leuk hotel in Bolsward? In één van de mooiste pandjes aan de gezellige Appelmarkt vind je Snoozz Hotels Bolsward, een echte aanrader voor een stedentrip. Het gloednieuwe hotel ligt in het hart van de Friese stad en vanaf deze plek wandel je zo naar alle leuke bezienswaardigheden in Bolsward. Het is een kleinschalig hotel, met negen frisse en ruime kamers, voorzien van alle gemakken. Het hotel heeft geen receptie. Zodra je hebt gereserveerd, kun je online inchecken en krijg je een link waarmee je (met je telefoon) het hotel binnen kunt en je hotelkamer openmaakt. Dit werkte allemaal ontzettend soepel.

Tijdens mijn verblijf in de stad mocht ik in één van de torenkamers logeren. Wat een luxe. Vooral het zitje, met uitzicht over de grachten van Bolsward, vond ik heerlijk. De torenkamer heeft een eigen pantry, met magnetron, keukenblokje en koelkast. Dus ’s middags genieten met een drankje, of ’s avonds nog een relaxen met een kop thee is hier geen probleem. ’s Ochtends is het heerlijk en rustig opstarten, want er staat dan een uitgebreid ontbijt van Bakkerij van der Werf voor je deur.

Over Bolsward

Bolsward, Friesland: alle bezienswaardigheden Bolsward | Mooistestedentrips.nl

Bolsward, Elfstedentocht fietsen | Mooistestedentrips.nl

Als je door Bolsward wandelt, zie je meteen: dit is een historische stad. Maar het is veel ouder dan je zou denken. Al rond het begin van de jaartelling woonden hier mensen. Er ontstonden twee terpen, die mensen bouwden om zich te beschermen tegen het water, en deze vormden samen wat nu Bolsward is. De stad werd dankzij de handel en zeevaart een zeer welvarende stad. Naast de scheepvaart was Bolsward een gelovige stad, met een heleboel kloosters en kerken. Vandaag de dag is al die historische praal nog steeds goed te zien. Een heerlijke plek om doorheen te dwalen. Ben je Elfsteden-fan? Op Pinkstermaandag fiets je vanuit Bolsward de Elfstedentocht (en wat mij betreft mag dit gewoon een wielerklassieker worden).

Bezienswaardigheden Bolsward

Stadswandeling Bolsward

Bolsward, Friesland: maak een stadswandeling Bolsward | Mooistestedentrips.nl

Bolsward, Friesland: maak een stadswandeling Bolsward | Mooistestedentrips.nl

Bolsward, Friesland: maak een stadswandeling Bolsward | Mooistestedentrips.nl

Wil je tijdens je bezoek op een leuke manier de meest bijzondere bezienswaardigheden in Bolsward bekijken? Dan is de stadswandeling een goed idee. Je haalt hem op bij de VVV of koopt hem van te voren online. Tijdens de 4 kilometer lange wandeling dwaal je door de mooiste straatjes en langs de dromerige grachtjes van Bolsward, en kom je als vanzelf langs de zeven pareltjes van de stad. De wandeling is gemakkelijk te volgen, staat vol bijzondere weetjes en je doet er ongeveer twee uur over.

Stadhuis van Bolsward

Bezienswaardigheden Bolsward, Stadhuis van Bolsward | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Bolsward, Stadhuis van Bolsward | Mooistestedentrips.nl

Het stadhuis is toch wel één van de meest in het oog springende bezienswaardigheden in Bolsward, je kunt er niet omheen. Onlangs werd het stadhuis, dat stamt uit 1615 en is opgetrokken in Noord-Nederlandse renaissance stijl, helemaal opgeknapt en kreeg zijn echte stadsfunctie weer terug. Vandaag de dag huizen er onder andere Burgerzaken, het gemeentearchief, de trouwzaal, de bibliotheek en Cultuurhistorisch Centrum de Tiid.

Cultuur Historisch Centrum ‘De Tiid’

Bezienswaardigheden Bolsward, Cultuurhistorisch Centrum de Tiid | Mooistestedentrips.nl

Als je meer te weten wilt komen over Bolsward en Friesland in het algemeen, zet dan een bezoek aan Cultuur Historisch Centrum ‘De Tiid’ bovenaan je verlanglijstje. Een bezoekje is sowieso een perfect excuus om het historische stadhuis even van binnen te bekijken. De oude raadzaal is sowieso een plaatje, maar je leert er ook meer over belangrijke Friese historische figuren, zoals Titus Brandsma en Gysbert Japicx. Die laatste mag wel een echte Bolswardse held worden genoemd, want deze schrijver is de grondlegger van de Friese geschreven taal. Door de stad heen zijn nog heel wat van zijn gedichten te lezen.

Broerekerk

Bolsward, Friesland: de leukste bezienswaardigheden Bolsward | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Bolsward, Broerekerk Bolsward | Mooistestedentrips.nl

Wat mij betreft is dit toch wel één van de mooiste bezienswaardigheden in Bolsward: de Broerekerk. Deze is rond 1300 aan de, toen nog, stadsrand gebouwd voor Franciscaner broeders. Een licht en eenvoudig gebouw, dat paste bij de bedelorde. In 1980 ging de kerk echter in vlammen op en bleef er weinig meer van over. Dankzij  de glazen overkapping van architect Jelle de Jong rees de kerk als een Phoenix uit de as en een bezoek aan de kerk is misschien nu wel een meer spirituele ervaring dan ooit. De lichtval is prachtig, dus maak er vooral een hoop foto’s.

Fontein de Vleermuis

Bezienswaardigheden Bolsward, Fontein de Vleermuis | Mooistestedentrips.nl

Voor de Broerekerk staat één van de 11 fountains, die werden gemaakt ter ere van Culturele Hoofdstad 2018. De vleermuis, die krachtig het water over het plein uit lijkt te spugen, is een creatie van de Vlaamse kunstenaar Johan Creten. Hij koos de vleermuis, omdat dit een intrigerend wezen is. Essentieel voor het ecosysteem, maar ook vol symboliek: enerzijds het symbool voor rijkdom en geluk en anderzijds als positief reddende kracht.

Het Hoog Bolwerk

Zoals vele steden in Nederland kende ook Bolsward verschillende verdedigingswerken in de vorm van grachten en stadswallen. De eerste versterking van de stad was het Hoog Bolwerk, dat aan het einde van de 14de eeuw werd aangelegd. Vandaag de dag is het heerlijk wandelen over het Hoog Bolwerk, langs het water. En omdat je net wat hoger loopt dan de stad heb je op verschillende plekken heel mooi uitzicht over Bolsward.

Martinikerk

Bolsward, Friesland. De leukste bezienswaardigheden Bolsward | Mooistestedentrips.nl

De Martinikerk kun je niet missen, het is één van de grootste bezienswaardigheden in Bolsward met een lengte van maar liefst 68 meter. De 15de-eeuwse kerk is een gotische pseudo-basiliek, gebouwd op de fundering van een Romaanse voorganger. Vandaag de dag bewonder je er goed bewaarde gewelfschilderijen, de Sint Maartenssteen, een buste van Gysbert Japicx en een 17de-eeuwse preekstoel.

Schapenvacht Looierij Van Buren

Schapenvacht Looierij Van Buren | Mooistestedentrips.nl

Wandel tijdens je bezoek aan Bolsward zeker even langs de enige schapenvacht looierij van Nederland, Van Buren, net buiten het oude centrum van de stad. Hier worden al generaties lang schapenvachten verwerkt tot wol- en leerproducten. Op weekdagen en zaterdagochtend loop je gewoon even binnen. Er is een showroom met heel mooie eindproducten. Van kleden en tassen tot riemen, sloffen en handschoenen. Aangezien Van Buren vooral aan winkels en webshops levert, hangen er in de showroom geen kaartjes aan de producten. Wil je iets kopen? Vraag gewoon naar de prijs.

De Friese Bierbrouwerij

Bolsward bierbrouwerij, De Friese Bierbrouwerij Us Heit | Mooistestedentrips.nl

Op een paar minuten lopen van het centrum van Bolsward ga op je zaterdag mee met een rondleiding bij De Friese Bierbrouwerij, Us Heit. In 1985 opgericht en inmiddels overgegaan van vader op zoon. Een prachtig lokaal familiebedrijf. Tijdens een rondleiding kom je alles te weten over het brouwproces met zo veel mogelijk natuurlijke en lokale ingrediënten. Ook leuk: sinds kort is Us Heit ook een distilleerderij en maken zij echte Friese Malt Whisky met mout uit de eigen mouterij. Ga je in Waterland van Friesland ergens wat drinken, grote kans dat het bier van Us Heit op de kaart staat, bijvoorbeeld bij De Hinde in Hindeloopen.

Restaurants Bolsward

Blend

Restaurant Bolsward: Blend | Mooistestedentrips.nl

Restaurant Bolsward: Blend | Mooistestedentrips.nl

Blend is onlangs geopend en vind je naast Cultuurhistorisch Centrum de Tiid, in het historische gemeentehuis van Bolsward. En het is dé plek voor koffie, taart, lunch of borrel. Je zit er in historische sferen, maar wel heerlijk comfortabel op het mooiste plekje van de stad. Bij Blend staan geweldige taarten en huisgemaakte sapjes op de kaart en je bestelt er een heel fijne lunch. Ga voor een fijne salade of bestel één van de flammkuchen, ik kan het je aanbevelen. Mooi: Blend is meer dan alleen een restaurant, het is ook een leerbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en dat maakt van het restaurant een warme en sociale plek.

Restaurant Brugman

Restaurant Bolsward, Restaurant Brugman | Mooistestedentrips.nl

Tsja, over Restaurant Brugman kan ik heel kort zijn. Gaat dat proeven! Dit relatief jonge restaurant schotelt je op vrijdagavond en zaterdagavond een geweldig vijfgangendiner voor. Eigenaar Jurgen wil mensen graag meenemen op een culinaire reis en dat is, dankzij chef-kok Ids, buitengewoon goed gelukt. Er wordt voornamelijk gewerkt met lokale producten en elke gang is een feestje voor je smaakpapillen. Zorg dat je niet hoeft te rijden (en om de hoek logeert) dan kun je een bijpassend wijnarrangement nemen.

Hotel Restaurant de Wijnberg

Foto met dank aan Hotel Restaurant de Wijnberg | Mooistestedentrips.nl

Koffie drinken, lunchen of borrelen doe je bij Hotel Restaurant de Wijnberg. Hier zit je namelijk met lekker weer heerlijk op het terras, met uitzicht over het Marktplein en de grachten van Bolsward. Maar ook als het koud is of regent, kruip je hier lekker weg met een kop koffie en een stuk taart. En voor een prikkie bestel je de daghap.

Ontdek Bolsward, Friesland
Bewaar op Pinterest

Bolsward, Friesland: de leukste bezienswaardigheden Bolsward | Mooistestedentrips.nl

Bolsward, Friesland: de leukste bezienswaardigheden Bolsward | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Nederland > Friesland > Bolsward

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Hinke Wassenaar 12 april 2022 - 16:22

Heel goed verwoord en weergeven!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer