Belgrado, Servië: de leukste Belgrado bezienswaardigheden

Belgrado, Servië: tips en bezienswaardigheden

Alle tips voor je stedentrip Belgrado

door Esther

Belgrado is een uitgesproken, trotse en uitgelaten stad. Het is misschien niet de mooiste stad die je ooit zult bezoeken, maar dat maakt Belgrado goed met haar uitbundigheid en gezelligheid. De roerige geschiedenis, met bouwwerken uit Ottomaanse en socialistische Yugo tijd, de Art Deco huizen en het fantastische nachtleven met drijvende clubs op Sava, maken een stedentrip Belgrado beslist interessant. Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Belgrado en de beste tips voor je stedentrip.

Beste reistijd Belgrado

Belgrado ligt op de Balkan en heeft een typisch landklimaat, dus: erg warme zomers en koude winters. Een stedentrip Belgrado kun je dus het beste maken in april, mei, september of oktober. Maar een bezoek aan Belgrado is in de winter ook leuk, want er is dan bijvoorbeeld een heel leuke kerstmarkt. Bekijk het actuele weer in Belgrado.

Belgrado, Servië: ontdek de mooiste Belgrado bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Belgrado

Stedentrip Belgrado plannen

Het is heel gemakkelijk om een stedentrip Belgrado te plannen. Allereerst zoek je een vliegticket Belgrado, je kunt vanaf Schiphol, Eindhoven Airport of één van de luchthavens in de grensstreek naar Servische hoofdstad vliegen. Daarna ga je op zoek naar een leuk hotel in Belgrado, daarvan zijn er gelukkig genoeg. Zo zijn Hotel Indigo en Hotel Mama Shelter Belgrade heel leuke keuzes voor je stedentrip Belgrado.

Hotels in Belgrado

Hotel Indigo

Foto met dank aan Hotel Indigo

Je kent Hotel Indigo misschien wel van je stedentrip Antwerpen. En in Belgrado mag je dezelfde kwaliteit verwachten van Hotel Indigo. Het hotel heeft heerlijke kamers, ingericht in retro-sfeer met leuke meubels en fijne stoffen. Daarnaast zijn er gezellige hoekjes om even lekker te zitten, is er een goed restaurant én een terras (met street art) om ’s middags even te genieten van een drankje.

Hotel Mama Shelter Belgrade

Foto met dank aan Hotel Mama Shelter Belgrade

Van logeren in Hotel Mama Shelter Belgrade kun je echt alleen maar vrolijk worden. De kamers zijn heel comfortabel én superleuk ingericht. Lekker kleurrijk, met vrolijke tapijten, retro meubels en van alle gemakken voorzien. Er zijn verschillende kamertypes, dus wat je reisgezelschap ook is, je vindt hier accommodatie die bij je past. Het hotel heeft bovendien een leuke bar én een geweldig dakterras met mooi uitzicht over de stad.

Amsterdam Hotel

Foto met dank aan Amsterdam Hotel

Lekker genieten tijdens je stedentrip Belgrado? Dan check je in bij het Amsterdam Hotel. Het hotel heeft grote, comfortabele kamers en je wandelt zo naar de leukste bezienswaardigheden in Belgrado. Wil je tijdens je stedentrip even lekker bijkomen? Dan kun je gebruikmaken van de spa en het binnenzwembad. Ook ’s avonds hoef je de deur niet uit, wat het hotel heeft een heel fijn restaurant op de bovenste verdieping, met fijn uitzicht.

Vliegtickets Belgrado

Je kunt gemakkelijk (en soms ook voordelig) vliegen naar Belgrado. Bijvoorbeeld met Air Serbia of Wizzair vanaf Schiphol of Eindhoven Airport. Maar vanaf de luchthavens in de grensstreek zijn er ook een heleboel opties. Je vliegt in ongeveer drie uur naar de Servische hoofdstad. Vergelijk vliegtickets naar Belgrado om te kijken wat voor jou handig en goedkoop uitpakt.

Fietsen in Belgrado

Fietsen in Belgrado, Baja Bikes Belgrado

Fietsen in Belgrado? Dat is ontzettend leuk en interessant. Tijdens mijn stedentrip Belgrado stapte ik op de fiets en ontdekte in een paar uur tijd de leukste bekende én onbekende bezienswaardigheden in Belgrado. Tijdens deze fietstour langs de highlights van de stad kom je bijvoorbeeld langs de kathedraal, Kalemegdan en fiets je langs de oevers van de rivier de Sava. Je ziet het oude centrum, de moderne kant van Belgrado, maar ook bijzondere overblijfselen uit het oude Joegoslavië. Heel interessant. Ga je liever zelf op pad? Dan kun je ook eenvoudig een fiets huren in Belgrado. Lees meer over fietsen in Belgrado.

Belgrado bezienswaardigheden

Stadswandeling Belgrado

Stadswandeling Belgrado

Ben je maar kort in de stad of wil je je gewoon even kunnen oriënteren? Dan is het een aanrader om mee te gaan met een stadswandeling. In een paar uur wandel je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Belgrado, maar kom je bijvoorbeeld ook door de leuke kunstzinnige wijk met de Skadarlija als bruisend middelpunt. En natuurlijk ontbreken de kathedraal en mijn favoriete café met het vraagteken niet tijdens je wandeling. Liever van de gebaande paden af? Dan is de alternative walking tour misschien we wat voor jou.

Kalemegdan

Belgrado bezienswaardigheden: Kalemegdan

Vanaf het water moet het een imposant beeld zijn geweest: de Kalemegdan van Belgrado, die dramatisch boven alles en iedereen uit torent. Het samenraapsel van bouwwerken die er door verschillende heersers werden neergezet maakt van een wandeling door de citadel een kleine tijdreis. Het is dus niet zo gek dat de citadel één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Belgrado is. Het fort wordt inmiddels omringd door een enorm park, waar locals ’s avonds graag samenkomen om bij te kletsen en wat te drinken.

St. Sava Kathedraal

Belgrado bezienswaardigheden, St. Sava Kathedraal

Het is één van de meest imposante bezienswaardigheden in Belgrado, de St. Sava kathedraal. Het is een schitterend gebouw. Door gebrek aan geld en verschillende oorlogen is de kathedraal nog altijd niet af. Toen ik de St. Sava bezocht werd er gewerkt aan een prachtig mozaïek in de koepel.

Saborna kathedraal

Belgrado bezienswaardigheden, Saborna kathedraal

De Saborna kathedraal, geweid aan aartsengel Michael, ziet er aan de buitenkant nog wel redelijk bescheiden uit, maar zodra je er binnen stapt, snap je waarom de orthodoxe kerk tot de meest bijzonder bezienswaardigheden in Belgrado behoort. De kathedraal heeft namelijk geweldige felgekleurde iconen en de mooiste plafondschilderingen van alle kerken in Servië. Je mag de 19de-eeuwse kathedraal gratis bezoeken, maar alleen als je benen en schouders bedekt zijn.

Art Deco in Belgrado

Belgrado bezienswaardigheden, Art Deco in Belgrado

Ik vond het, als liefhebber, heel erg leuk om zo veel bijzondere art nouveau en art deco te ontdekken in Belgrado. Je spot veel bijzondere Art deco gebouwen op de Kneza Mihaila. Dit is de straat die, grofweg, van Hotel Moskva naar de Kalemegdan leidt.

Hotel Moskva

Foto met dank aan Hotel Moskva

Eén van de meest imposante gebouwen (en daarmee ook één van de meest interessante bezienswaardigheden in Belgrado) is zonder twijfel Hotel Moskva. Het is opgetrokken in Art Nouveau en was ooit bedoeld voor de crème de la crème van Servië. Nog steeds is het de plek om zien en gezien te worden. Je hoeft er niet te logeren om het gebouw te bewonderen. het hotel heeft namelijk ook een geweldig café en patisserie waar het goed toeven is met koffie en één van de taartjes.

Nikola Tesla Museum

Foto met dank aan Nikola Tesla Museum

Nikola Tesla is één van de meest bekende uitvinders , natuurkundigen en elektrotechnici uit de geschiedenis en hij is van Servisch-Kroatische afkomst. En in Servië zijn ze maar wat trots op de nalatenschap van Tesla. Ze vernoemden het vliegveld naar hem en zetten de goede man op het briefje van honderd dinar.  Het Nikola Tesla Museum is één van de leukste bezienswaardigheden in Belgrado, omdat het zo’n hoog science fction-gehalte heeft. Het is ook heel leuk om het museum met kinderen te bezoeken.

Muzej Jugoslavije

Foto met dank aan Muzej Jugoslavije

Het Museum van Joegoslavië is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Belgrado, want laten we eerlijk zijn. Je kunt Servië niet bezoeken zonder te denken aan de sleutelrol die het land speelde in de geschiedenis en het uiteenvallen van Joegoslavië. In het museum vind je meer dan tweehonderdduizend kunstschatten die te maken hebben met de tumultueuze geschiedenis van Joegoslavië. Dat is behoorlijk wat, dus het kan echt de moeite lonen om mee te gaan met één van de dagelijkse gratis rondleidingen in het Engels. Bij je ticketprijs is ook de entree voor de tombe van president Tito inbegrepen, het mausoleum zit aan het museum vast.

Muzej savremene umetnosti

Foto met dank aan Muzej savremene umetnosti

Het Museum voor Moderne Kunst, het Muzej savremene umetnosti, is één van de meest populaire bezienswaardigheden in Belgrado. Het bijzondere gebouw, uit glas en beton, stamt uit de jaren ’60 en heeft een schitterend uitzicht over de Sava en de Kalemegdan. Je vindt er bijzondere kunstinstallaties, waaronder de film Freeing the Memory uit de jaren ’70 van één van de meest bekende Servische kunstenaressen Marina Abramović. Daarnaast kom je alles te weten over het blad Zenit uit de jaren ’20 van de vorige eeuw en de kunststroming Zenitism die daaruit voortvloeide.

Hotel Jugoslavija

Foto: Pavle Kaplanec

In de wijk Novi Beograd vind je het über-socialistisch uitziende Hotel Jugoslavija. Ooit was deze grauwe kolos het summum van Yugo-trots in de stad en sliep hier alleen de crème de la crème. Inmiddels is het hotel behoorlijk vervallen en zou ik je afraden om hier te logeren. Maar toch moet je het hotel even zien, omdat het zo’n bijzondere ooggetuige is van de roerige geschiedenis van Belgrado. Je kunt je er de Trabantjes bijna bij voorstellen. Als je naar de achterkant van het hotel loopt, zie je bovendien allemaal leuke terrasjes en kun je heel fijn over het water uitkijken.

Savamala

Bezienswaardigheden Belgrado, Savamala

Als je vanaf het centrum naar de oevers van de Sava loopt, kom je vanzelf in de wijk Savamala terecht. Misschien wel de leukste wijk van Belgrado met een echte ‘Berlijn’ vibe, vol gezellige cafés, terrasjes, street art en galeries. Het is gezellig om hier aan het begin van de avond naartoe te gaan, een beetje rond te lopen en een terrasje te pakken. Daarna kun je eten waar je wilt en wie weet hoe lang de avond en de nacht nog zullen duren.

Street art in Belgrado

Street art Belgrado, bezienswaardigheden Belgrado

Street art Belgrado, bezienswaardigheden Belgrado

Street art Belgrado, foto: Never Crew

Street art Belgrado, bezienswaardigheden Belgrado

Graffiti kent Belgrado al sinds de jaren ’80, toen het vanuit de hip hop scene vanuit New York, Londen en Parijs kwam overwaaien. Na het uiteenvallen van Joegoslavië kreeg straatkunst een totaal nieuwe impuls in Servië en sinds een jaar of twintig maakt straatkunst deel uit van verschillende kunstfestivals. Vandaar dat je overal in Belgrado wel street art kunt zien. Wil je er niet te ver voor lopen, ga dan naar de wijk Savamala waar je een heleboel street art kunt spotten. In de street art cities app zie je waar alle werken te vinden zijn. Maar het is minstens net zo leuk om mee te gaan met een street art wandeling.

Naar het strand in Belgrdao: Ada Ciganlija

Naar het strand in Belgrdao, Ada Ciganlija

Het schiereiland Ada Ciganlija is één van de meest verrassende bezienswaardigheden in Belgrado. Het ligt in de Sava en het is populair bij lokale bewoners die graag op de strandjes en bij de traditionele cafés en restaurants komen relaxen als het lekker weer is. Er rijden maar weinig auto’s op Ada Ciganlija en er zijn goede fietspaden, het is daarom echt aan te raden om Ada Ciganlija met een huurfiets te bezoeken.

Skadarlija

Bezienswaardigheden Belgrado, Skadarlija

In eerste instantie denk je dat Skadarlija een tourist trap is. Bij de restaurants worden enorme borden eten geserveerd, je wordt door enthousiaste ober hun terras op gekletst en je wordt aan tafel toegezongen. Totdat je merkt dat de terrassen eigenlijk helemaal vol locals zitten. Skadarlija is het kloppend hart van de kunstenaarsbuurt en barst ’s avonds uit haar voegen. Plof neer op één van de terrassen om uitgebreid te schranzen en zo goed en zo kwaad als het gaat mee te zingen met Servische smartlappen. Ik schoof aan bij Tri Sesira waar de porties enorm waren en de zangers buitengewoon enthousiast.

Zemun

Bezienswaardigheden Belgrado: Zemun

Als je op een heldere dag vanaf de Kalemegdan over de Donau tuurt, zie je in de verte een dorpje waarvan je denkt: ben ik in de Alpen? Dit is Zemun, een dorpje waar je de Oosterijks-Hongaarse invloeden nog steeds erg goed kunt zien. Officieel hoort Zemun bij Belgrado, maar de locals zien dit toch echt anders. Een middagje Zemun is heerlijk om tijdens je stedentrip Belgrado even aan de drukte te ontsnappen. Maak deze gratis wandeling langs de kleurrijke huisjes, over de straten geplaveid met kinderkoppen en geniet van een drankje aan de rivier.

Restaurants in Belgrado

Kalemegdanska terasa

Foto met dank aan Kalemegdanska terasa

Wat mij betreft kun je de Kalemegdan het best bezoeken aan het einde van de middag. Dan heb je daarna namelijk een perfect excuus om een groot glas bier of een wijntje te bestellen bij Kalemegdanska terasa. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het fort en de Donau. Je kunt hier trouwens ook lekker eten. En in het weekend transformeert het terras ’s avonds in een club en kun je hier tot diep in de nacht dansen.

Kafana Znak pitanja

Foto met dank aan Kafana Znak pitanja

Foto met dank aan Kafana Znak pitanja

Vrij vertaald betekent Kafana Znak pitanja ‘Café met het vraagteken’ en je vindt dit oudste koffiehuis van de stad, tegenover de Saborna kathedraal. Toen deze kerk ooit werd gebouwd, wilde de eigenaar zijn kroeg naar de kerk vernoemen, maar de priesters wilden hier niets van weten. Terwijl hij peinsde over een nieuwe naam, gaf de eigenaar de kroeg een groot ? als naam en dat is nog steeds zo. Je kunt hier terecht voor echte Servische kost en koffie met wat lekkers. Ga vooral in de grote achtertuin zitten, dat is echt een heel mooi plekje.

Manufaktura

Foto met dank aan Manufaktura

Foto met dank aan Manufaktura

Manufaktura is wat mij betreft één van de leukste restaurants in Belgrado. Het restaurant, dat tevens dienst doet als delicatessenzaak (dus neem gerust wat lekkers met je mee terug naar huis), is gevestigd in een prachtig historisch pand in een zijstraat van de hoofdstraat in het centrum en gemakkelijk te herkennen aan de vrolijke parapluutjes boven het vaak volle terras. Je eet hier echt authentieke Servische kost, maar wel in een moderne setting. Het menu is in het Engels, maar als je nog steeds niet zeker weet wat je zult bestellen, dan helpt het vriendelijke personeel je. ga hier tijdens je stedentrip Belgrado zeker even naartoe.

Ambar

Foto met dank aan Ambar

Langs de Sava, aan de kant van de wijk Savamala, vind je een enorme promenade met een enorme hoeveelheid bars, restaurants en galeries die zijn gebouwd in oude scheepsloodsen. Ambar is één van deze restaurants en je eet in een hele hippe setting de lekkerste Balkan gerechten, met een heerlijk glas wijn erbij. Je kunt bovenin zitten, maar het is leuker om dichterbij de deur of op het terras te zitten waar je goed naar de promenade kunt kijken. De crème de la crème van Belgrado komt namelijk voorbij gewandeld. Later op de avond kun je hier vaak genieten van live muziek.

Makadam

Foto met dank aan Makadam

Makadam mag je eigenlijk wel scharen onder de bezienswaardigheden in Belgrado. Het is namelijk een concept store, met leuke hebbedingetjes en ontwerpers van lokaal talent. Maar het is ook een bistro en van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is het hier gezellig, vooral op het nogal Parijs aandoende terras. Hier drink je ’s ochtends een kop sterke koffie, plof je neer voor de lunch of geniet je, lang nadat het donker werd, van een cocktail of een goed glas wijn.

Crna Ovka

Foto met dank aan Crna Ovka

Loop tijdens je stedentrip Belgrado zeker langs Crna Ovka, want dit is waarschijnlijk de beste ijszaak van Belgrado. Er wordt uitsluitend met verse en natuurlijke ingrediënten gewerkt en het ijs gemaakt van vers fruit is dan ook echt niet te versmaden. Maar je kunt hier ook even lekker zitten met een kop koffie.

Tri Sesira

Foto met dank aan Tri Sesira

Tijdens je stedentrip Belgradi moet je zeker een keer gaan eten in de Skadarlija, een begrip in Belgrado. Dit is de gezelligste straat in de kunstenaarswijk van de stad. De terrassen en restaurants zijn traditioneel, er staan bandjes te zingen en het zit er boordevol locals die wel zin hebben in een avondje smartlappen en traditionele kost. Daar wil je dus best een keertje tussen zitten. Tri Sesira is één van de leuke restaurants in de Skadarlija. Het is er gezellig, de bediening is vriendelijk en de porties zijn enorm. Dus neem een flinke eetlust mee.

Belgrado, Servië: tips en bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest

Belgrado, Servië: zin in een stedentrip Belgrado? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Belgrado | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Belgrado bezienswaardigheden

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Cem 23 oktober 2023 - 14:03

Super toffe website en geeft mij echt een goed gevoel om hierheen te gaan!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer