door Esther
Stedentrip Rotterdam: tips voor een weekendje Rotterdam | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Rotterdam

Rotterdam werd door Lonely planet uitgeroepen tot één van de meest opwindende steden van Nederland. En daar valt weinig tegenin te brengen. Rotterdam heeft de mooiste skylines van Nederland, geweldige restaurants, grensverleggende musea en je kunt in Rotterdam winkelen tot je erbij neervalt. Perfecte bestemming voor een weekendje weg, toch? Bekijk alle tips voor een stedentrip Rotterdam.

Plan een stedentrip Rotterdam

  • Een weekendje Rotterdam plan je het beste met de trein. Dat scheelt een heleboel parkeerkosten en vanaf Rotterdam Centraal spring je zo op de metro of de tram om de rest van de stad te bereiken.
  • Toch liever een stedentrip Rotterdam met de auto? Zet dan je auto neer bij één van de P&R parkeerplaatsen rondom de stad. Ik heb goede ervaringen met P&R Kralingse Zoom, waar je direct op de metro naar het centrum stapt. Of je kiest voor een hotel met parkeerplaats, dan heb je de auto altijd bij de hand.
  • Er zijn een heleboel hippe en leuke hotels in Rotterdam. Wil je iets bijzonders, kies dan voor een leuk stedentrip arrangement.
  • Neem zeker een Rotterdam City Card met je mee. Tijdens je stedentrip Rotterdam maak je dan gratis gebruik van het openbaar vervoer en krijg je korting op een heleboel bezienswaardigheden, stadswandelingen en rondvaarten.

Hotels in Rotterdam

The James

Foto met dank aan Hotel The James | Mooistestedentrips.nl

Hotel The James is één van de populairste hotels in Rotterdam en dat is wel te begrijpen. Dit designhotel ligt in het hartje van de stad. Zodra je er buiten stapt, wandel je zo naar de leukste winkels, restaurants en alle mooie bezienswaardigheden in Rotterdam. Lekker centraal, dus perfect voor een stedentrip Rotterdam. De kamers zijn fris ingericht, met veel leuke designaccessoires en het hotel heeft een heleboel knusse en gezellige hoekjes om even te relaxen met een drankje.

Hotel The Slaak

Foto met dank aan Hotel The Slaak | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je weekendje Rotterdam logeren in stijl? Dat doe je bij Hotel The Slaak. Het hotel is gevestigd in een prachtig monumentaal pand, dat in de jaren ’50 tijdens de wederopbouw van Rotterdam werd gerenoveerd en jarenlang het hoofdkwartier was van Het Vrije Volk. Nu logeer je er in één van de ruime, mooi ingerichte kamers. En voor ’s avonds hoef je niet moeilijk te doen, want je schuift gewoon aan bij het bijbehorende restaurant Didot 34.

Supernova Hotel

Foto met dank aan Supernova Hotel | Mooistestedentrips.nl

Het Supernova Hotel heeft echt een perfecte ligging voor een weekendje Rotterdam. Vlakbij Depot Boijmans van Beuningen en alle leuke, hippe adresjes in en rondom de Witte de Withstraat. Het hotel heeft fraaie, luxueuze kamers, een heel fijne bar, leuk terras en zelfs een tuin waar je lekker kunt relaxen. Is het lekker weer? Pak dan één van de gratis leenfietsen mee om de stad te ontdekken.

SS Rotterdam

Foto met dank aan SS Rotterdam | Mooistestedentrips.nl

Logeren op de SS Rotterdam is een echte belevenis. Het is zo veel meer dan alleen een hotel. De SS Rotterdam was namelijk een beroemd stoomschip van de Holland Amerikalijn en voer vroeger op en neer tussen Rotterdam en New York. Nu heeft het een vaste ligplaats in Katendrecht, vlakbij Hotel New York en alle hippe hotspots die je tegenwoordig op Katendrecht vindt. De kamers (of hutten) van de SS Rotterdam heb je in allerlei soorten en maten. Er valt aan boord heel wat te beleven: zo vind je er verschillende restaurants en bars. Is het lekker weer? Dan kun je aan dek zelfs zwemmen.

Over Rotterdam

Stedentrip Rotterdam, tips voor een weekendje Rotterdam (foto: Eric Fecken) | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Rotterdam, tips voor een weekendje Rotterdam (foto: Hester Blankestijn) | Mooistestedentrips.nl

Rotterdam is één van de meest bruisende steden van Nederland. Al rond 900 was er een nederzetting rondom de Rotte en vanaf de 13de eeuw kreeg die fatsoenlijk vorm. Onder andere doordat Graaf Floris V verschillende landeigenaren had bevolen alle losse dijken met elkaar te verbinden, zodat het land goed was beschermd tegen het water, en door het graven van een vertakking van de Schie, zodat de stad werd verbonden met steden zoals Delft en Haarlem. Rond deze periode wordt ook al gesproken van Rotterdam en krijgt de stad stadsmuren. Eeuwenlang draaide de economie van Rotterdam op haringvangst en op- en overslag van de goederen die over de Schie en Rotte werden vervoerd.

Na de tachtigjarige oorlog, wanneer er in Rotterdam een bloedbad uitbreekt, breekt er een lange periode van voorspoed aan. De handel trekt aan en Rotterdam handelt erop los met Engeland, Frankrijk, Spanje en Amerika. Ook cultureel is het een bloeiperiode en de stad trekt wetenschappers en filosofen aan. Maar tijdens de industriële revolutie groeirt Rotterdam pas echt uit tot een stad van internationaal belang. De havens en bruggen worden aangelegd en Rotterdam start met passagiersvervoer naar Amerika. Aan dat alles komt een einde op 14 mei 1940 als de hele binnenstad van Rotterdam door Duitse bombardementen in de as wordt gelegd. De periode na de Tweede Wereldoorlog markeert De Wederopbouw, wat bijzondere stromingen van architectuur met zich meebrengt. Tevens worden wereldberoemde architecten naar de stad getrokken en de grensverleggende architectuur maken de stad tot wat hij vandaag de dag is.

Bezienswaardigheden Rotterdam

Rotterdam City Card

Stedentrip Rotterdam: tips voor een weekendje Rotterdam (foto: Iris van den Broek) | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een stedentrip Rotterdam is het handig om de Rotterdam City Card mee te nemen. Met de kortingskaart maak je gratis gebruik van al het openbaar vervoer in de stad en krijg je korting op bijna alle bezienswaardigheden in de stad, zoals de Euromast, Kunsthal en Diergaarde Blijdorp. Daarnaast kun je met korting mee met verschillende stadswandelingen en rondvaarten.

Time to Momo Rotterdam

Stedentrip Rotterdam: de leukste adresjes in Rotterdam | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Rotterdam en op zoek naar de leukste adresjes van de stad? Nee dan de reisgids Time to Momo Rotterdam met je mee. Met deze reisgids ontdek je de stad middels vier wandelingen die je door verschillende leuke wijken en allerlei hippe en mooie adresjes brengen. Het boekje heeft daarnaast een handige uitneembare plattegrond en tijdens je stedentrip maak je heel gemakkelijk gebruik van de bijbehorende app.

Stadswandeling Rotterdam

Stadswandeling Rotterdam (foto door Iris van den Broek) | Mooistestedentrips.nl

Rotterdam is één van de grootste en veelzijdige steden van Nederland, waar een heleboel verhalen achter schuil gaan. Tijdens je stedentrip Rotterdam wil je misschien meer te weten komen over de stad en een stadswandeling is dan één van de leukste manieren om Rotterdam te leren kennen. Er zijn een heleboel leuke stadswandelingen in Rotterdam. Als je van architectuur en lekker eten houdt, is een rondleiding door de Markthal, Kubuswoningen en Witte huis leuk, de invloed van de Tweede Wereldoorlog en de bijzondere Wederopbouw zie je tijdens deze stadswandeling, terwijl architectuurliefhebbers deze architectuur wandeling wel kunnen waarderen. Wil je niet per se met een gids op pad, dan is deze selfguided-stadswandeling misschien wel wat voor jou.

Fietsen in Rotterdam

Fietsen in Rotterdam, Baja Bikes Rotterdam (foto Iris van den Broek) | Mooistestedentrips.nl

Heb je maar weinig tijd tijdens je weekendje Rotterdam of wil je de stad gewoon op een originele manier leren kennen? Ga dan mee met deze fietstocht langs de highlights van de stad. Met een enthousiaste gids fiets je langs de meest bekende bezienswaardigheden in Rotterdam, zoals de kubuswoningen, Oude Haven en Euromast en de beroemde bruggen van de stad. Je komt ook alles te weten over de interessante geschiedenis van de stad. Ben je met het gezin op pad? Deze fietstocht voor kinderen is ook erg de moeite waard. Liever op je eigen tempo op pad, langs onbekende bezienswaardigheden en leuke wijkjes? Pak dan een huurfiets mee.

Rondvaart Rotterdam

Rondvaart Rotterdam (foto met dank aan Maritiem Museum) | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een stedentrip Rotterdam moet je de stad beslist eens vanaf het water hebben gezien. Dan geniet je pas echt van de mooiste skyline van Nederland en de fraaie iconen van de stad. Er zijn verschillende manieren om de stad vanaf het water te bekijken. Ga bijvoorbeeld mee met een Splashtour, een speed boat tour of havenrondvaart.

Depot Boijmans van Beuningen

Depot Boijmans van Beuningen, foto: Iris van den Broek | Mooistestedentrips.nl

Museum Boijmans van Beuningen is wegens een grootschalige verbouwing gesloten en de collectie is op verschillende plekken in de stad ondergebracht. Maar voor het museums is iets geweldigs in de plaats gekomen. Het gloednieuwe Depot Boijmans van Beuningen. Alleen al vanwege het gloednieuwe, futuristische gebouw waarin het depot is gevestigd moet je tijdens je stedentrip Rotterdam een bezoekje plannen. Je bewondert hier meer dan 150.000 kunstwerken die in vijf verschillende ruimtes zijn opgeslagen. Bovendien kom je er meer te weten over de restauratie en conservatie van kunst.

Kunsthal

Stedentrip Rotterdam: Kunsthal (foto: Iris van den Broek) | Mooistestedentrips.nl

De Kunsthal is nog één van die topmusea die je tijdens je stedentrip Rotterdam een keer moet zien. Je vindt er kunst in de breedste zin van het woord. Mode, wetenschap, geschiedenis. Alles komt er samen en er is altijd wel een tentoonstelling die je aanspreekt. Omdat het museum geen vaste collectie heeft, is het een goed idee om van te voren even te kijken of er een expositie is die je aandacht trekt.

Markthal

Weekendje Rotterdam: bezoek de Markthal | Mooistestedentrips.nl

De Markthal is één van de nieuwste iconen van de stad. Er zijn een heleboel kraampjes en restaurants om even iets te eten en je kunt er ook gewoon boodschappen doen. Maar ga er tijdens je weekendje Rotterdam alleen al heen vanwege het bontgekleurde plafond. Dit is een kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam en in totaal beslaat het kunstwerk zo’n 4000 blokken in de hal.

Laurenskerk

Stedentrip Rotterdam: Laurenskerk | Mooistestedentrips.nl

Tussen de imposante moderne architectuur staat trots de Laurenskerk. Het is één van de weinige iconen in Rotterdam die de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog overleefde. Dat alleen maakt het al een bezoekje waard, maar de kerk is ook nog eens heel mooi van binnen. En in de zomermaanden beklim je de toren voor een topuitzicht over de stad.

Kubuswoningen

Stedentrip Rotterdam: kubuswoningen | Mooistestedentrips.nl

Toen deze woningen in de jaren ’80 worden gebouwd, naar ontwerp van architect Piet Blom, ontketende dit een ware revolutie. De kubuswoningen waren bedoeld voor verschillende functies. Tegenwoordig worden de meeste kubuswoningen echter gewoon bewoond. Je kunt ook een kubuswoning bezoeken. Wil je zelf ook weleens in een kubuswoning logeren? Dat kan, er huist in één van de woningen ook een hostel waar je ook prima tweepersoonskamers kunt reserveren.

Hotel New York

Foto met dank aan Hotel New York | Mooistestedentrips.nl

Hotel New York is een begrip in Rotterdam en een must-see tijdens een stedentrip Rotterdam. Het is het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn, de rederij die duizenden emigranten naar Amerika vervoerden en het pand ademt nog steeds de sfeer van weleer. Ik kwam altijd graag in Hotel New York voor de befaamde high tea, maar als je visliefhebber bent, mag je beslist de oesters en fruits de mer niet overslaan. Je kunt ook logeren in Hotel New York. De kamer zijn licht en comfortabel ingericht met schitterende foto’s en platen uit vervolgen tijdens. Stijl met een vleugje retro. Wil je alleen even rondkijken, loop dan even de boekwinkel en de giftshop in.

Euromast

Stedentrip Rotterdam: Euromast | Mooistestedentrips.nl

Als het je eerste stedentrip Rotterdam is, moet je toch echt de Euromast bezoeken. De iconische toren is 185 meter hoog en vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over de hele stad. In de Euromast vind je ook winkels en een restaurant, maar wat mij betreft zet je gewoon meteen koers naar de top. Het ritje met de glazen lift is al leuk. Wist je dat je bij (heel) helder weer zelfs Antwerpen kunt zien liggen?

Rotterdam Remastered

Foto met dank aan Rotterdam Remastered | Mooistestedentrips.nl

Afgelopen jaar bezocht ik Rotterdam Remastered tijdens een weekendje Rotterdam en dat vond ik zo leuk dat ik het iedereen kan aanraden. Tijdens deze audiovisuele ervaring komen de werken van de grootste Nederlandse meesters tot leven. Grafische studio’s namen verschillende werken onder handen en zo kom je oog in oog te staan met de wonderlijke griezelfiguren van Jeroen Bosch, beleef je de Sterrennacht van Van Gogh, dwaal je door het Delft van Vermeer en waag je een dansje op Mondriaans Victory Boogie Woogie. Reserveer van te voren online kaartjes, het is echt de moeite waard.

Maritiem Museum

Foto met dank aan het Maritiem Museum | Mooistestedentrips.nl

In een havenstad als Rotterdam mag een Maritiem Museum natuurlijk niet ontbreken en zeker als je een weekendje Rotterdam plant met je kinderen moet dit museum op het lijstje. Hier klimmen ze aan boord van gigantische schepen, leren ze alles over de haat-liefdeverhouding die Nederland met de zee heeft en zelf aan de slag in de kinder-doe-tentoonstelling Professor Plons.

Street art Rotterdam

Stedentrip Rotterdam: Street art Rotterdam | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Rotterdam: Street art Rotterdam | Mooistestedentrips.nl

Rotterdam is een echte street art stad. Er zijn niet alleen tientallen geweldige werken door de hele stad te vinden, een aantal wereldberoemde straatkunstenaar is daadwerkelijk afkomstig uit Rotterdam. Denk bijvoorbeeld aan namen als Opperclaes, Bier en Brood, Telmo Miel, MeLikePainting, Daan Botlek, en Eelco van de Berg. Verschillende Rotterdamse kunstenaars werken regelmatig samen onder de naam Lastpak. Omdat de werken door de hele stad verspreid liggen, is het een goed idee om een wandelroute te volgen. Rewriters010 heeft ook street art routes en een street art app.

Diergaarde Blijdorp

Foto met dank aan Blijdorp | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Rotterdam met de kinderen? Dan moet een bezoekje aan Diergaarde Blijdorp natuurlijk op je lijstje. Bewonder de haaien en schildpadden in het vernieuwde Oceanium, ontmoet giraffen en zebra’s op de Afriaanse savanne en bekijk de olifanten en neushoorns in het tropisch groen. Voor kinderen is er ook een aantal speeltuinen in de dierentuin.

Restaurants Rotterdam

Koekela

Foto met dank aan Koekela | Mooistestedentrips.nl

Je start je dag lekker bij Koekela aan de Nieuwe Binnenweg. Hier haal je de lekkerste koffie, taartjes, koeken, brownies en scones. Maar nog lekkerder is het om plaats te nemen aan een tafeltje, eens op je gemakje langs de vitrine te wandelen en je tafeltje vol met lekkers te laten zitten. Er zijn ook vegan en glutenvrije opties.

Fenix Food Factory

Restaurants Rotterdam: Fenix Food Factory | Mooistestedentrips.nl

Of je nu een dagje of weekendje Rotterdam plant, een bezoekje aan Fenix Food Factory hoort er wat mij betreft echt bij. Het is één van de leukste plekken van de stad. Fenix Food Fcatory is een versmarkt met ambachtelijke ondernemers, zoals een bakkerij, kaasmaker en brouwerij. Maar er zijn ook verschillende deli’s waar je de lekkerste pizza’s, soepen en broodjes voor thuis koopt. Maar wat stiekem gewoon een heel goed idee is, is om bij verschillende ondernemers wat lekkers te kopen en in de hal of buiten op het terras een plekje te zoeken en te genieten van al dat lekkers.

Kaapse Brouwers

Foto met dank aan Kaapse Brouwers | Mooistestedentrips.nl

Kaapse Maria, foto met dank aan Kaapse Brouwers | Mooistestedentrips.nl

Kaapse Brouwers is dus één van die ondernemers in de Fenix Food Factory, en één van de leukste brouwerijen in Rotterdam. De brouwerij bevindt zich in de Fenix Food Factory en naast dat je er verschillende bieren kunt proeven en kopen, kun je hier ook regelmatig mee met een rondleiding. Inmiddels is er nog een aantal proeflokalen geopend in de stads, zoals Kaapse Will’ns aan de Nieuwe Binnenweg en Kaapse Maria aan de Mauritsweg, waar je ook superlekker kunt eten.

De Matroos en het Meisje

Foto met dank aan De Matroos en het Meisje | Mooistestedentrips.nl

De Matroos en het Meisje is een geweldige vrolijk en goed restaurant in Katendrecht, perfect om jezelf te verwennen tijdens een weekendje Rotterdam. Je eet er eigenlijk altijd het menu van de chef en kiest zelf hoeveel gangen je dan graag wilt. Je krijgt dan de lekkerste gerechten voorgeschoteld en eigenlijk moet je daar gewoon een wijnarrangement bij bestellen. Reserveren is, zoals overal in Rotterdam, wel aan te raden.

Foodhallen

Foto met dank aan Foodhallen | Mooistestedentrips.nl

Aan de Wilhelminakade vind je de Foodhallen, een echte aanrader voor een weekendje Rotterdam. Er zijn 12 verschillende stands waar je allemaal andere hapjes haalt. De focus ligt op Aziatisch eten, met Koreaanse street food, dim sum, saté, Japanse curry en sushi. Maar ook als je zin hebt in een fijne burger, hotdog en frites of een bordje met Caribische lekkernijen zit je goed.

The Harvest

Restaurants Rotterdam: foto met dank aanThe Harvest | Mooistestedentrips.nl

Vlakbij Rotterdam Centraal vind je The Harvest. Hier wordt met het seizoen mee gekookt en worden alleen producten gebruikt van boeren uit de buurt. Je stelt er zelf je perfecte gerecht samen. Met of zonder vlees, met aardappelen, quinoa, rijst en verschillende soorten groenten en dressings. Een perfecte plek voor de lunch.

Ballroom

Foto met dank aan Ballroom | Mooistestedentrips.nl

Waarschijnlijk loop je tijdens je stedentrip Rotterdam wel even door de Witte de Withstraat, één van de leukste straten van Rotterdam. In de Witte de Withstraat vind je Ballroom waar je echt goed kunt eten, maar waar je toch vooral komt om een écht goede gin & tonic te drinken. Er staan tientallen gins op de kaart, uit allerlei landen. Als je geen flauw idee hebt: laat je vooral voorlichten door de vriendelijke bediening. Naast het levendige terras is er ook een knusse tuin om te genieten van je drankje.

Gare du Nord

Restaurants Rotterdam: Gare du Nord | Mooistestedentrips.nl

Eerlijk eten in een treinstel. Dat moet je toch zeker een keer proberen, dus doe het tijdens je dagje of stedentrip Rotterdam. Gare du Nord is een ontzettend bijzondere initiatief. Niet alleen eet je in een treinstel dat middenin het groen staat, niet ver van Hofplein. Maar er wordt ook nog eens biologisch gekookt. Dit is voor de koks geen modeterm, want de ingrediënten komen uit de directe omgeving van het restaurants, soms zelfs op minder dan 50 meter lopen. En het eten? Dat ziet er heerlijk uit en smaakt al net zo goed.

Rozey

Foto met dank aan Rozey | Mooistestedentrips.nl

Lekker eten doe je bij Rozey, want dit is all you can eat, maar dan écht goed en heerlijk sfeervol. Je bestelt hier allerlei vegan en vegetarische gerechtjes om samen te delen. Denk bijvoorbeeld aan gevulde puntpaprika’s, empanada’s, broodjes pulled jackfruit, gevulde portobello’s en een kaasplankje of lekkere taartjes als dessert. Het leuke interieur maakt je avondje uit helemaal af.

Bistrot du Bac

Restaurants Rotterdam, foto met dank aan Bistrot du Bac | Mooistestedentrips.nl

Zodra je bij Bistrot bu Bac binnenkomt, is het alsof je bij een echte Parijse bistrot bent. Het is een heel knus restaurant, met een gemoedelijke sfeer, dieprood fluweel en klassiek gedekte tafels. Er staan, niet verrassend, de mooiste Franse klassiekers op het menu. Bestel bijvoorbeeld tartaar, escargots, boeuf bourgignon of fricassé. En natuurlijk bestel je er de beste Franse wijnen bij.

Botanero

Restaurants Rotterdam, foto met dank aan Botanero | Mooistestedentrips.nl

Botanero is een hippe Latijns-Amerikaanse cantina waar je de lekkerste cocktails drinkt en allemaal lekkere kleine gerechtjes en vleesgerechten proeft. Plof neer onder de gekleurde lampjes van het terras en bestel een margarita met tacos, nachos of chorizo bitterballen. Dat is genieten, toch?

Stadshaven Brouwerij

Foto met dank aan Stadshaven Brouwerij | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Rotterdam met vrienden? Dan is een rondleiding bij de Stadshaven Brouwerij een leuk idee. De brouwerij is gevestigd in een mooi oud industrieel pand, ooi was het een fruitpakhuis. Je krijgt niet alleen een rondleiding door de brouwerij en proeft verschillende biertjes, je krijgt ook een goed idee van hoe de brouwerij deel uitmaakt van de herontwikkeling van het Merwe-Vierhavens gebied.

Stedentrip Rotterdam
Bewaar op Pinterest

Stedentrip Rotterdam: de leukste tips voor een weekendje Rotterdam (foto: Iris van den Broek) | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Rotterdam, de leukste tips voor een weekendje Rotterdam | Mooistestedentrips.nl

Artikelen over Rotterdam

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer