Mini-break in Nederland: Goes

door Esther

Een weekendje Goes. Is dat leuk? Om kort te gaan: ja, héél erg leuk! Sterker nog: een bezoek aan Goes is een heerlijk excuus voor een uitgebreid weekendje Zeeland. In Goes is genoeg te zien en te doen: van prachtige oude straatjes tot grensverleggende street art. Maar in de buurt is ook een heleboel leuks te doen. Bekijk alle tips voor een weekendje Goes.

Weekendje Goes plannen

  • Als je van plan bent om gewoon in Goes te blijven, reis met de trein naar Goes. Vanaf het station wandel je zo het centrum is.
  • Wil je echter ook street art bekijken in Goes, in de buurt wat leuks gaan doen? Dan kun je heel gemakkelijk en goedkoop een fiets huren.
  • Kom je met de auto naar Goes (en dat is op zich toch wel een aanrader), kies voor een hotel met parkeerplaats. Je auto parkeren in één van de parkeergarages in het centrum valt qua prijs trouwens ook wel mee.
  • Je kunt ook even kijken of er nog bijzondere arrangementen zijn voor een weekendje Goes.
  • Wil je de stad bezoeken tijdens een vakantie in Zeeland? Dan kan ik je Vakantiepark Beach Resort van harte aanraden. Ik bezocht Goes voor het eerst tijdens een verblijf op dit vakantiepark en ging daarna nog een keer terug voor een apart weekendje weg.
  • Ben jij gek op Zeeland? Bekijk dan ook mijn tips over Middelburg en Zierikzee.

Hotels in Goes

Hotel Katoen

Hotel Katoen, Goes | Foto met dank aan Hotel Katoen

Als je een leuk hotel zoekt voor je weekendje Goes, dan moet je echt inchecken bij Hotel Katoen. Je kunt er vlakbij parkeren. De kamers zijn zonder uitzondering allemaal heerlijk comfortabel, met lichte kleuren. Vanuit het hotel loop je zo het centrum in en ben je bijvoorbeeld binnen een minuut of twee bij de Stadshaven. Maar het is wel heel aantrekkelijk om een plekje op het terras te zoeken en gewoon lekker te blijven hangen. Je kunt ook een leuke weekenddeal Hotel Katoen boeken.

Slot Oostende

Slot Oostende, Goes | Foto met dank aan Slot Oostende

Levendig en leuk logeren is het bij Slot Oostende, in het hart van Goes. Het pand waarin het hotel is gevestigd is in ieder geval schitterend. Slaap je in het oude deel, dan heeft je kamer prachtige oude elementen. Slaap je in het nieuwe deel, dan heb je zeeën van ruimte en geniet je in luxe. Maar wel voor een leuke prijs. Je kunt ook lekker eten bij Slot Oostende of genieten van een biertje van eigen brouwerij op het terras.

Hof Olmenstein

Hof Olmenstein | Foto met dank aan Hof Olmenstein

Houd jij van kleinschalig en rustig logeren? Dan is Hof Olmenstein een heel goede keuze. Kies voor een kamer of een appartement, comfortabel logeer je sowieso. En is het lekker weer? Dan kun je gebruikmaken van de BBQ, het terras en de hottub. Zo maak je van een bezoek aan Goes een genietweekend in Zeeland.

Geschiedenis van Goes in vogelvlucht

Goes, Zeeland | Tips voor een stedentrip Goes

In Goes kabbelt het leven gemoedelijk voort. En dat is al eeuwen zo. In de 10de eeuw werd Goes gesticht en dankt haar naam aan de de kreek waar het langs lag: de Korte Gos. In de 15de eeuw kreeg Goes stadsrechten en ging het de stad voor de wind, dankzij de lakennijverheid en zoutwinning. Maar na een grote brand in de 16de eeuw keerde het tij. Ook tijdens de wereldoorlogen hield Goes het rustig. Hoewel er vlakbij aan de Schelde stevig werd gevochten, is de stad niet vernield en ook tijdens de watersnood van 1953 hield Goes de voeten droog. Niet zo gek dus dat er zo’n kalmte uitgaat van de stad en dat een wandelingetje door het oude centrum van de stad een soort balsem voor de ziel is.

Bezienswaardigheden in Goes

Stadshaven van Goes

Bezienswaardigheden Goes: Stadshaven | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Goes: Stadshaven | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Goes: Stadshaven | Mooistestedentrips.nl

Je kunt simpelweg niet om de stadshaven heen tijdens een weekendje Goes. Wat een prachtige plek. De jachthaven ligt middenin de stad, is via de Goese Sas met de Oosterschelde verbonden, en als je in het centrum logeert wandel je er vanuit je hotel zo naartoe. Rondom de haven staan tientallen prachtig bewaard gebleven pakhuizen en historische huizen, zoals ’t Soepuus, een voormalige getijdewatermolen.

Markt van Goes

Bezienswaardigheden Goes: markt en stadhuis | Mooistestedentrips.nl

Je wordt tijdens je weekendje weg als vanzelf naar de markt van Goes getrokken. Op de terrasjes is het altijd gezellig en op zaterdagen staat het er vol kraampjes met verswaren. Het imposante stadhuis is de grootste trekpleister van de markt en je kunt het gewoon bezoeken, want het is tegenwoordig een café. Ik vind vooral het doorkijkje naar de Kruisbasiliek heel bijzonder vanaf de markt.

Maria Magdalenakerk

Bezienswaardigheden Goes: Kruisbasiliek | Mooistestedentrips.nl

De Kruisbasiliek, ofwel de Maria Magdalenakerk, is toch wel de eyecatcher van Goes. De kerk wordt niet alleen gebruikt voor gelovige diensten en samenkomsten, maar is er juist voor de cultuur. Er zijn regelmatig leuke exposities in de kerk. Loop ook even binnen om het orgel van de Kruisbasiliek te bewonderen. Dit stamt namelijk uit 1641 en werd zo door de eeuwen heen aangepast.

Straatjes van Goes

Weekendje Goes, de leukste bezienswaardigheden in Goes | Mooistestedentrips.nl

Meestal prop ik mijn stedentrips helemaal vol. Met bezoeken aan musea, met het zoeken van leuke onafhankelijke (vintage) winkels en fijne horeca. Maar tijdens mijn weekendje Goes dwaalde ik gewoon wat rond en dat beviel verrassend goed. De stad hang namelijk aan elkaar van de prachtige oude straatjes, vol leuke historische panden. En echt verdwalen is trouwens niet mogelijk. Op de een of andere manier kom je altijd weer op de Markt uit.

Historisch Museum De Bevelanden

Foto met dank aan: Historisch Museum De Bevelanden | Mooistestedentrips.nl

Historisch Museum De Bevelanden is gevestigd in een oud klooster en weeshuis in hartje Goes. Het is het enige museum dat de stad rijk is, dus dat kun je best even met een bezoekje vereren tijdens je weekendje weg. Een bezoekje is als een kleurrijke wandeling door de geschiedenis van de stad. Je komt er alles te weten over de schutterij die de stad altijd heldhaftig verdedigde, maar het museum heeft zich vooral gespecialiseerd in textiel. De collectie klederdracht is erg interessant en heel gedetailleerd.

Street art in Goes

Street art in Goes | Mooistestedentrips.nl

Street art in Goes | Mooistestedentrips.nl

Street art in Goes | Mooistestedentrips.nl

Street art in Goes | Mooistestedentrips.nl

Een paar jaar geleden werd in Goes ‘Mural Goes’ georganiseerd en kreeg de stad tien fraaie werken. Inmiddels zijn er nog eens tien werken bijgekomen en dat maakt van Goes eigenlijk best een goede bestemming als je van street art houdt. Veel heel mooie murals vind je in Goes Zuid, vandaar dat ik die huurfiets tipte voor een weekendje Goes (al zul je er met de bus ook wel kunnen komen). Maar in en rond het centrum vind je ook een aantal fraaie exemplaren. Je kunt bijvoorbeeld werken spotten van TelmoMiel, EELCO en Super A. Op deze kaart is aangegeven waar je alle street art in Goes kunt vinden.

Oesters eten in Yerseke

Oesters eten in Yerseke, Zeeland: De Oesterij | Mooistestedentrips.nl

Oesters eten in Yerseke, Zeeland: De Oesterij | Mooistestedentrips.nl

Het leuke van Goes is dat er in de directe omgeving ook nog zoveel leuks te ontdekken is. Tijdens je weekendje weg is het dus heel gemakkelijk om het beste van Zeeland mee te krijgen. Zo kon ik het niet laten om langs Yerseke te rijden, dat op zo’n 20 minuten rijden ligt van Goes. Yerseke is de oesterhoofdstad van Nederland. Als je er langs de Havendijk wandelt, zie je er de authentieke oesterputten nog en leer je hoe deze werden (en worden) gebruikt. Hoewel je langs de Havendijk bij tientallen naar binnen kunt wandelen, raad ik je aan om naar De Oesterij te gaan. Hier leer je alles over de bijzondere oestercultuur, kun je een interessante tentoonstelling bezoeken en oesters proeven. Terwijl om je heen het werk gewoon doorgaat. Wandel na het oesters eten ook even het dorpje in, Yerseke is te schattig voor woorden.

Veere

Veere, Zeeland | Dit moet je doen in Veere, Zeeland

Veere, Zeeland | Dit moet je doen in Veere, Zeeland

Veere, Zeeland | Dit moet je doen in Veere, Zeeland

Veere, Zeeland | Dit moet je doen in Veere, Zeeland

Tijdens je weekendje Goes mag je, als je er dan toch bent, Veere eigenlijk niet missen. Het dorpje ligt op iets meer dan een kwartier rijden van de stad en het is zo’n plaatje. Het is wat mij betreft één van de mooiste dorpjes in Nederland. Parkeer aan de rand van Veere en wandel via de haven naar de markt waar het iconische stadhuis pronkt. En daarna kun je maar beter gewoon een beetje verdwalen. Want Veere is zo veel leuke, knusse, smalle straatjes rijk. Daarnaast vind je nog heel leuke authentieke winkeltjes in Veere, zoals een ouderwetse snoepwinkel en een piepklein bakkertje dat alleen op zaterdag is geopend. Op zaterdag is er een kleine markt bij de jachthaven en kun je streekspecialiteiten kopen en oesters eten. Veere is een ommuurd stadje. Het is leuk om een wandeling te maken over de vestingwallen, alleen al vanwege het mooie uitzicht over het Veerse Meer.

Naar het strand: Vrouwenpolder

Weekendje Zeeland: naar het strand in Vrouwenpolder | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Zeeland: naar het strand in Vrouwenpolder | Mooistestedentrips.nl

Een weekendje Zeeland zonder strand? Dat is bijna ondenkbaar, vooral als het lekker weer is (hoewel ik moet bekennen dat ik het strand juist leuk vind met woest weer). Vanuit Goes rijd je binnen een minuut of twintig naar Vrouwenpolder. Dit is het strand waar we vroeger naartoe gingen toen ik klein was, dus hier zit wel iets van nostalgie bij. Maar goed, Vrouwenpolder. Parkeren gaat hier prima en op het brede strand heb je alle plek. Vrouwenpolder is een leuk strand met kinderen. Er staat een enorm piratenschip een speeltoestellen op het strand waar ze zich prima kunnen vermaken. Lekker lunchen? Dan schuif je aan bij strandclub De Dam. Altijd al eens op het strand willen logeren? Dat kan bij Strandbungalows Vrouwenpolder.

Cafés en restaurants in Goes

Brasserie Katoen

Foto met dank aan Brasserie Katoen | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een weekendje Goes moet je echt even aanschuiven bij Brasserie Katoen, dit is één van de leukste adresjes van de stad. Binnen is het fijn zitten, maar het is echt lekker op het grote terras. Je bent middenin het centrum van Goes, maar de drukte lijkt er ver weg. ’s Middags staan er heel fijne broodjes en salades op het menu, ’s avonds ga je voor een visgerecht of de stoverij.

Slot Oostende

Foto met dank aan Slot Oostende | Mooistestedentrips.nl

Slot Oostende is niet alleen een leuk restaurant, het is ook de stadsbrouwerij van Goes. Ga mee met een rondleiding en proef een aantal bieren. Ga voor een Wit Voetje bij lekker weer of probeer een Black IPA of Poortwachter als je niet terugdeinst voor zwaarder bier. Het het restaurant zit je heel gezellig en ook op het terras is het goed toeven. Bestel één van de burgers of een fijn visgerecht. Voor de runderbierstoverij is de zelfgebrouwen Gouden Gans gebruikt.

Lunchcafé Stadhuis

Foto met dank aan Lunchcafé Stadhuis | Mooistestedentrips.nl

Het stadhuis trekt echt de aandacht op de Markt. En je kunt er gewoon naartoe, want het is een lunchcafé. Binnen vergaap je je aan de historische architectuur, maar stiekem is het buiten echt heerlijk zitten op het lommerrijke, beschutte terras. Bestel een drankje met een borrelhapje en geniet van de middag of ga voor één van de fijne lunchgerechten. Het Goes bordje is een aanrader.

Jardin

Restaurants Goes: ontbijten en lunchen bij Jardin | Mooistestedentrips.nl

Als je tijdens je weekendje Goes op zoek bent naar een goed ontbijt of een fijne kop koffie, hoef je eigenlijk niet verder te kijken dan Jardin. Dit gezellige café heeft een paar tafeltjes buiten, binnen aanschuiven kan ook. Bestel een fijn ontbijt of kies een stuk taart uit de vitrine. Kom je rond lunchtijd, dan staan er fijne broodjes, salades en pokébowls op het menu.

Weekendje Goes
Bewaar op Pinterest

Weekendje Goes | Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Goes, Zeeland

Weekendje Goes | Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Goes, Zeeland

Meer mini-breaks in Nederland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrips Nederland > Goes

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer