Hannover, Duitsland: wat te doen in Hannover? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Hannover | Mooistestedentrips.nl

Hannover, Duitsland: tips en bezienswaardigheden

door Esther

Hannover is iet zo’n bekende Duitse bestemming voor een stedentrip, en dat is jammer. Want stiekem is Hannover een geweldig leuke stad. De stad heeft een prachtig oud centrum, fraaie monumenten en een heleboel fijne kunst. De sfeer is er goed en je zit zo middenin het groen. Benieuwd naar de leukste bezienswaardigheden in Hannover? Bekijk alle tips.

Hannover, Duitsland: wat te doen in Hannover? Bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Hannover, Duitsland: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Hannover | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Hannover plannen

  • Je reist heel gemakkelijk met de trein naar Hannover. Je stapt middenin de stad uit en wandelt zo het centrum in. Als je zo’n drie maanden voor vertrekt boekt, vind je de voordeligste kaartjes.
  • Er zijn een heleboel leuke hotels in Hannover. Hieronder vind je een paar echte aanraders.
  • Kom je met de auto naar Hannover? Kies dan voor een hotel met parkeerplaats, dat scheelt een hoop parkeerkosten.
  • Veel leuke bezienswaardigheden in Hannover bekijken? Neem de Hannover Card mee, daarmee kun je gratis mee met al het openbaar vervoer en bezoek je de meeste bezienswaardigheden in Hannover gratis of met korting.
  • Wil je in korte tijd veel bezienswaardigheden in Hannover zien of wil je gewoon niet te veel lopen? Koop dan een kaartje voor de Hop on hop off bus.

Hotels in Hannover

Sheraton Hannover Pelikan Hotel

Hotel in Hannover, foto met dank aan Sheraton Hannover Pelikan Hotel | Mooistestedentrips.nl

Het Sheraton Hannover Pelikan Hotel ligt net even buiten het centrum. Perfect als je met de auto komt, want je kunt hier goed parkeren. Pak gewoon de bus of de tram en je staat zo in het centrum, met de leukste bezienswaardigheden in Hannover binnen handbereik. De kamers zijn heel comfortabel, perfect voor een stedentrip. Geniet ’s ochtends van een geweldig uitgebreid ontbijt. Je eitje wordt klaargemaakt precies zoals jij het wilt.

Smartcity Designhotel

Foto met dank aan Smartcity Designhotel

Logeren in stijl op een toplocatie in Hannover, middenin de oude stad op een paar honderd meter wandelen van het centraal station. De kamers van het Smartcity Designhotel zijn ontzettend comfortabel en heel licht ingericht, met leuke rode retro accessoires en meubels, en met zalige bedden en fluffy beddengoed. Probeer een kamer op één van de bovenste etages te krijgen voor een schitterend uitzicht over de stad. ’s Avonds sluit je er lekker de dag af in de bar met een cocktail.

Grand Hotel Mussmann

Foto met dank aan Grand Hotel Mussmann

Ik kan Grand Hotel Mussmann geniet genoeg aanraden voor een stedentrip Hannover. Het hotel ligt tegenover het centraal station, dus je wandelt zo de oude stad in of springt op de tram om andere bezienswaardigheden in Hannover te ontdekken. De kamers zijn ruim, elegant en ontzettend comfortabel. ’s Ochtends geniet je eerst van een uitgebreid ontbijt voordat je de stad in gaat.

Over Hannover

Hannover, Duitsland: lees meer over Hannover, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Hannover is een vrij onbekende stedentrip Duitsland. Aan de ene kant is dat jammer, want de stad is zo ontzettend leuk. Aan de andere kant betekent dit: weinig massatoerisme en leuke authentieke bezienswaardigheden. Hannover ziet er vrij jong oud, maar niets is minder waar. Geschriften noemen de stad voor het eerst in de 11de eeuw. En in de 16de eeuw was Hannover zelfs zo belangrijk en invloedrijk dat het een eigen koninkrijk was. Pas in de 19de eeuw ging de stad op in Pruisen. Hannover werd genadeloos gebombardeerd in 1943, net als Hamburg. Zo’n 90% van de stad werd met de grond gelijk gemaakt. Vandaag de dag is Hannover een moderne, bruisende stad waar je je geen minuut verveelt.

Bezienswaardigheden Hannover

Stadswandeling Hannover

Stadswandeling Hannover (foto: J. A.Fischer) | Mooistestedentrips.nl

Heb je Hannover nog nooit bezocht? (En die kans is groot, natuurlijk) Ga dan mee met een stadswandeling. Ik deed dat ook tijdens mijn stedentrip en ik kan het echt aanbevelen. Je ervaart het middeleeuwse Hannover, dwaalt door smalle straatjes en hoort interessante verhalen over de roerige geschiedenis van de stad.

Fietsen in Hannover

Fietsen in Hannover, foto met dank aan Visit Hannover

Maak je een stedentrip Hannover? Dan is deze fietstocht een goed idee. Tijdens de fietstocht, ontdek je de mooiste bezienswaardigheden in Hannover. Niet alleen de bezienswaardigheden in het centrum, maar ook het groen rondom Schloß Herrenhäuser en de Maschsee. Extra leuk: tijdens de fietstocht stop je voor vier proeverijen. Je krijgt de lekkerste hapjes voorgeschoteld op een aantal heel bijzondere plekken in de stad. Deze georganiseerde fietstocht kun je maken met je eigen fiets of een huurfiets.

Roter Faden

Bezienswaardigheden Hannover, Roter Faden (foto: Lars Gerhardts) | Mooistestedentrips.nl

Wil je de mooiste bezienswaardigheden in Hannover zien? Dan hoef je alleen maar de ‘Roter Faden‘ te volgen. De rode lijn die door het centrum van de stad op het trottoir is getekend en waarlangs maar liefst 36 bezienswaardigheden liggen. De rode lijn begint bij het centraal station, is 4,2 kilometer lang en elke bezienswaardigheid heeft zijn eigen nummer. Voor een paar euro koop je het boekje over de Roter Faden bij het informatiepunt schuin tegenover het centraal station.

Neues Rathaus

Bezienswaardigheden Hannover: Neues Rathaus | Mooistestedentrips.nl

Of het Neues Rathaus in het echt net zo mooi is als op de plaatjes die je ervan ziet? Zeker weten. Ik vind het  één van de mooiste bezienswaardigheden in Hannover. Het Neues Rathaus werd aan het begin van de vorige eeuw gebouwd en ligt aan een lommerrijk park. Beneden kun je maquettes zien van de stad Hannover. Vooral de maquette die laat zien hoe de stad eraan toe was na de bombardementen van 1943 is erg indrukwekkend. Neem de lift naar boven om van zo’n honderd meter hoogte over de stad uit te kijken.

Maschsee

Bezienswaardigheden Hannover: Maschsee | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste bezienswaardigheden in Hannover is helemaal gratis. De Maschsee. Dit kunstmeer ligt aan de rand van het centrum, op steenworp afstand van het Neues Rathaus. ’s Zomers is dit natuurlijk een heerlijke plek om te zonnen en zwemmen. Maar ook als het koeler wordt is het leuk aan de Maschsee. Je kunt er wandelen en even wat eten of drinken bij See Terrassen.

Sprengel Museum

Foto met dank aan Sprengel Museum

Het Sprengel Museum staat als behoorlijk prestigieus te boek en als je alleen de architectuur van het museum aan de buitenkant bewondert, geloof je het wel. De grote ruimtes zijn perfect voor moderne kunst en je vindt hier dan ook werken van Picasso, Alexander Calder en Louise Bourgeois. Maar vooral de 300 werken van Niki de Saint Phalle zijn heel bijzonder. Zeker een bezoek waard.

Aegidienkirche

Bezienswaardigheden Hannover, Aegidienkirche | Mooistestedentrips.nl

De Aegidienkirche vond ik één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Hannover. Deze gotische kerk werd al in de 12de eeuw gebouw, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest door bombardementen. Er werd besloten om de kerk niet te herbouwen en is nu een stille getuige van de verschrikkingen van oorlog. Je kunt er nu de Vredesbel zien, gedoneerd door Hannovers zusterstad Hiroshima.

Die Nanas

Niki de Saint Phalle, Die Nanas (foto: Peter Hamel)

Niki de Saint Phalle is zonder twijfel de meest bekende kunstenaar die Hannover voortbracht. Haar werk is op verschillende plekken in de stad te bewonderen, maar de gemakkelijkste plek is wel de oever van de rivier de Leine aan de rand van het centrum. Hier vind je Die Nana, voluptueus en kleurrijk. De drie dames heten Sophie, Charlotte en Caroline en De Saint Phalle maakte de sculpturen om aandacht te vragen voor het verdriet na miskramen.

Ballhofplatz

Hannover, Duitsland: Ballhofplatz | Mooistestedentrips.nl

Het Ballhofplatz is wat mij betreft het leukste plein van Hannover. Het is vernoemd naar het Ballhof, het gebouw op het plan waar vroeger spellen werden gespeeld en waar nu toneelstukken en opera’s worden opgevoerd. Eén van de mooiste cafés in Hannover bevindt zich ook aan het Ballhofplatz: Teestübchen.

Altes Rathaus

Hannover, Duitsland: Altes Rathaus | Mooistestedentrips.nl

Het oude raadhuis van Hannover is al lang niet meer als zodanig in gebruik, daarvoor werd het Neuses Rathaus namelijk neergezet. Zelfs het gebouw dat je nu ziet is niet meer authentiek, want het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Dat gezegd hebbende is de replica van het stadhuis uit 1455 wel erg mooi. Je kunt er nu iets drinken.

Markthal

Markthalle Hannover, foto: Isabell Adolf

De overdekte Markthal van Hannover stamt al uit 1892 en was ooit echt een plaatje, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd. Het gebouw dat er nu staat is lang zo mooi niet, maar dat is natuurlijk ook niet per se de reden dat je er naartoe gaat. De vijftig stalletjes, met eten uit alle windstreken, zijn wel een goede reden om binnen te lopen. Want of je ’s ochtends nu zin hebt in koffie met gebak of ’s avonds in sushi en een goed glas wijn. Je vindt het er.

Museum August Kestner

Foto met dank aan Museum August Kestner

Het Museum August Kestner draait helemaal om decoratieve kunst door de eeuwen heen. Het is geen groot museum, je loopt er eigenlijk zo doorheen. Maar het is wel leuk. Je kunt er Griekse en Egyptische antiquiteiten bewonderen, maar ook serviesgoed en bestek in Bauhaus stijl.

Schloß Herrenhäuser

Schloß Herrenhäuser, foto: Znajkraj

Neem de tram naar Schloß Herrenhäuser, ten noorden van het centrum. Het enorme kasteel werd tijdens de bombardementen van 1943 met de grond gelijk gemaakt, maar werd schitterend hersteld. In 2013 gingen de deuren weer open en nu wordt het kasteel vooral gebruikt voor evenementen. Je kunt het museum bezoeken in één van de vleugels. Daarin staat de barokke periode van Hannover centraal, maar stiekem is het leuker om de mooie tuinen, de Herrenhäuser Gärten te bezoeken. Het zijn vier gigantische barokke tuinen, aangelegd geïnspireerd door Versailles. Je bent er zo een paar uur zoet. In de Größer Garten vind je bovendien een grot die helemaal is bewerkt door kunstenares Niki de Saint Phalle, het bezoeken waard.

Ontdek Linden

Bezienswaardigheden Hannover: Linden | Mooistestedentrips.nl

Als je even iets anders wilt zien dan statige gebouwen, dan is de wijk Linden in Hannover leuk om te ontdekken. In deze kleurrijke wijk is een gezellige markt te vinden, met daar omheen allemaal leuke cafés. Ook Kulturzentrum Faust is leuk om te bezoeken. Er is hier een biertuin, er zijn concertzalen en galeries. En je kunt er meteen wat street art in Hannover spotten.

Anzeiger wolkenkrabber

Bezienswaardigheden Hannover, Anzeiger wolkenkrabber | Mooistestedentrips.nl

Middenin het hart van Hannover zie je een bijzondere kolos, een toonbeeld van Art Deco. Het Anzeiger werd in 1928 gebouwd en gold toen als een echte wolkenkrabber. Het gebouw overleefde als één van de weinigen de bombardementen van 1943. Het is altijd een media-gebouw geweest. Vanaf de opening hebben kranten, tijdschriften, radiostations en later ook televisiestations hier hun redacties gehad. Tegenwoordig huist er een bioscoop in dit bijzondere gebouw.

Street art in Hannover

Street art Hannover, Celle Straße (foto door HMTG en Falk Heise) | Mooistestedentrips.nl

In Hannover kun je heel goed street art spotten, als je weet waar je moet zijn. Zo zie je in het centrum de leukste street art in en rondom Celler Straße en Hamburger Allee. Maar pak ook de tram naar station Hanover-Nordstadt. Nordstadt is echt een upcoming wijk van de stad en je vindt hier een heleboel leuke, hippe adresjes én goede street art. Bekijk de mooiste werken aan de Engelbosteler Damm, Nikolaistraße, de Bodestraße en Gerhardtstraße. Lees meer over street art in Hannover.

Erlebnis Zoo Hannover

Erlebnis Zoo Hannover, foto: Lars Gerhardts

Ga je met kinderen naar Hannover, dan is het echt de moeite waard om een dagje Erlebnis Zoo Hannover te plannen, een ontzettend leuke dierentuin. Het is een groot opgezette zoo waar je natuurlijk olifanten, tijgers, giraffen, apen en nog veel meer dieren ziet. Maar je kunt ook een bijzondere boottocht maken, en in een groot schip de onderwaterwereld van zeehonden, ijsberen en pinguïns ontdekken. Voor de kleinsten is er ook een leuke kinderboerderij, met speeltuin, waar je alle dieren uit Nedersaksen vindt.

SEA LIFE Hannover

SEA LIFE Hannover | Mooistestedentrips.nl

Heb je Schloß Herrenhäuser bezocht? Wandel dan ook even naar SEA LIFE Hannover, wat tegenover het paleis ligt. Kom oog in oog te staan met meer dan 2000 dieren in verschillende bassins en aquaria. Natuurlijk ontbreken de tropische vissen, roggen en (kleine) haaien niet. Maar je kunt hier ook schildpadden, tropische kikkers, leguanen en hagedissen zien. Leuk met kinderen of als je een keer regen treft tijdens je stedetrip Hannover.

Kerstmarkt in Hannover

Kerstmarkt Hannover, foto met dank aan Pyramide Hannover | Mooistestedentrips.nl

Maak je een stedentrip Duitsland in de adventperiode, dan val je altijd met je neus in de boter. Je kunt dan namelijk de mooiste kerstmarkten in Hannover ontdekken. Door de stad vind je een heleboel verschillende kerstmarkten. Het leuke van de kerstmarkt in Hannover is dat alle markten weer een andere thema hebben. Zo is er een middeleeuwse kerstmarkt, een Finse kerstmarkt op de Ballhofplatz en op de Holzmarkt verrijst voor de kerst een waar dennenbos. Ik vond het in ieder geval ontzettend leuk. Lees meer over de kerstmarkt in Hannover.

Restaurants Hannover

Hofgeflüster

Foto met dank aan Hofgeflüster

Aan de Ballhofplatz vind je Hofgeflüster, zo’n restaurant waar het eigenlijk de hele dag gezellig is. ’s Ochtends is het een heel populaire plek voor het ontbijt of koffie met een goed stuk taart. Vanaf het einde van de middag moet je hier zijn voor een aperitief, maar je kunt met een gerust hart blijven hangen voor het eten. Vooral met lekker weer zit je hier geweldig op het terras, terwijl je vanuit je strandstoel uitkijkt over de mooie vakwerkhuizen van het historische plein.

Hannoversche Kaffee Manufaktur

Foto met dank aan Hannoversche Kaffee Manufaktur

Echt goede koffie drinken tijdens je stedentrip Hannover? Laat ale grote internationale ketens links liggen en schuif aan bij de Hannoversche Kaffee Manufaktur waar je koffie kunt krijgen van boven uit alle uithoeken van de wereld, zoals Jamaica, Indonesië en Brazilië. Alle bonen worden vers gebrand en gemalen.

Lieb.es

Foto met dank aan Lieb.es

Als je op zoek bent naar een leuk café voor een ontbijt of de lunch, dan moet je echt naar café Lieb.es. Hier kun je ’s ochtends heerlijk ontbijten met lekkere broodjes of bananenbrood. Maar koffie met een flink stuk taart gaat er hier ook goed in. ’s Middags bestel je een grote salade, flatbread en hummus, flammkuchen of de soep van de dag. Een groot deel van de kaart is vega(n).

Reimanns Eck

Foto met dank aan Reimanns Eck

De Lister Meile mag niet missen tijdens een stedentrip Hannover. In dit voetgangersgebied kun je namelijk heerlijk wandelen en winkelen bij de vele onafhankelijke shops. Je vindt er leuk locals design en bijzondere boeken- en prentenwinkels. Aan het begin van deze straat kun je geweldig Duits eten bij Reimanns Eck. Het zit altijd boordevol locals (dus reserveren is in het weekend aan te raden) en de kaart staat boordevol lekkere seizoensgerechten en Duitse klassiekers.

Teestübchen

Foto met dank aan Teestübchen

Even een kop thee drinken na een lange stadswandeling door Hannover? Dan moet je echt even langs bij Teestübchen. In dit schitterende vakwerkhuisje aan de Ballhofplatz kun je even lekker bijkomen. De sfeer is intiem en het personeel is vriendelijk. En ook als je geen theeliefhebber bent, vind je wel wat lekkers op de kaart.

Biergarten Grechten

Foto met dank aan Biergarten Grechten

Geen Duitse stad zonder gezellige biergarten en tijdens je stedentrip Hannover vind je er één op een wel heel bijzondere plek, namelijk op het terrein van de oude matrasverenfabriek Faust. Het fabrieksterrein is inmiddels overgenomen door creatievelingen die er hun studio’s hebben. Er is ook een café en cultureel centrum. In de zomer is het goed toeven bij Biergarten Gretchen met uitzicht op de rivier.

Jo’s Food & Craft

Foto met dank aan Jo's Food & Craft

In het hippe noorden van Hannover moet je zeker even langs bij Jo’s Food & Craft. Bijvoorbeeld aan het einde van de dag voor een cocktail, carft beer en een flinke borrelplank. Maar blijven eten kan ook. Op het menu staan burgers die je helemaal naar je eigen smaak kunt samenstellen, (zoete) friet en een salade erbij en klaar ben je.

Gondel

Foto met dank aan Gondel

Bijzonder avondje uit? Hannover heeft nog een authentiek variété theater dat sinds twee eeuwen een begrip in de stad is, je kunt er beneden trouwens ontzettend leuk eten bij restaurant Gondel, dat is aangekleed met prachtige prenten uit vergeten tijden.

Lees meer over Hannover

Hannover, Duitsland
Bewaar op Pinterest

Hannover, Duitsland: wat te doen in Hannover? Bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Hannover, Duitsland: bekijk de leukste bezienswaardigheden in Hannover | Mooistestedentrips.nl

Alle stedentrips Duitsland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Duitsland > Nedersaksen > Hannover

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer