Dinant, België: de leukste Dinant bezienswaardigheden

Dinant, België: tips en bezienswaardigheden

door Esther

Dinant ligt lui, kleurrijk en vooral heel dramatisch uitgerekt langs de Maas. En hoewel het niet groot is, is Dinant toch één van de mooiste stadjes in Wallonië. Perfect als je een weekendje Ardennen hebt gepland en een leuke dag weg wilt of voor als je een bezoek aan een kleinere stad wilt combineren met wandelen, fietsen of één van de andere leuke bezienswaardigheden in de buurt. Ontdek de Citadel van Dinant en alle andere mooie bezienswaardigheden in Dinant.

Plan je bezoek aan Dinant

  • Een bezoek aan Dinant en omgeving is perfect als je een weekendje Ardennen plant. Je rijdt er vanaf Utrecht in ongeveer tweeënhalf uur naartoe (260 kilometer).
  • Parkeren in Dinant? Dat doe je gemakkelijk (en gratis) bij het station van de stad. Wil je een mooie wandeling maken? Dan parkeer je de auto gratis bij de Citadel van Dinant.
  • Dinant is ook heel goed met de trein te bereiken. Het station ligt aan de rand van het stadje en je loopt binnen enkele minuten naar alle bezienswaardigheden.
  • Je kunt voordelig een kant-en-klare stedentrip Dinant boeken.
  • Een bezoek aan Dinant is goed te combineren met andere leuke steden in Wallonië, zoals Namen en Mons.
  • Ontdek een heleboel leuke tips voor de Ardennen in de reisgids Time to Momo Ardennen.
  • Bekijk alle leuke stedentrips België.

Overnachten in Dinant en omgeving

Vallée Les Etoiles

Foto met dank aan Vallée Les Etoiles | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Vallée Les Etoiles | Mooistestedentrips.nl

Dit vakantiepark is één van de meest populaire plekken voor een weekendje Ardennen en ligt ook nog eens vlakbij Dinant. Vallée les Etoiles is prachtig heuvelachtig gelegen. Er zijn vakantiehuisjes van twee tot en met zes personen. Het vakantiepark is de perfecte uitvalsbasis als je verschillende bezienswaardigheden in de Ardennen wilt bekijken en wilt gaan wandelen of fietsen. Voor kinderen is er ook genoeg te doen: er is een zwembad, speeltuin en binnenspeeltuin. Een aanrader.

La Merveilleuse

Foto met dank aan La Merveilleuse, Maison Leffe | Mooistestedentrips.nl

La Merveilleuse is een geweldige keuze als je in Dinant wil logeren, namelijk gelegen in Maison Leffe. Een schitterend oud klooster, gelegen op een heuvel, op loopafstand van de stad. Met prachtig uitzicht en geweldige kamers. Er zijn een heleboel verschillende typen kamers, van tweepersoonskamers  en studio’s tot luxe suites. Aanraders zijn de kamers met balkon die een heel fijn uitzicht hebben. En een bierproeverij of gewoon heerlijk borrelen, kan gewoon waar je logeert. Superleuk.

Over Dinant

Dinant, België: tips en bezienswaardigheden

Dinant, België: de leukste dingen om te doen in Dinant (foto: Johan Barrot, Laetis & Visit Ardenne)

Dinant, België: de leukste dingen om te doen in Dinant

Dinant wordt gezien als toegangspoort tot de Ardennen en ligt prachtig aan de Maas, op zo’n halfuurtje van de hoofdstad van Wallonië, Namen. Het stadje is schitterend gelegen, dramatisch tegen de rotsen langs de rivier. Van welke kant je ook aangereden komt, zodra je Dinant voor het eerst ziet, maakt het echt even indruk. De kleurrijke huisjes langs de maas, de majestueuze Collegiale kerk en de Citadel van Dinant die daar trots bovenuit torent. Al in de 7de eeuw is er leven in Dinant, maar het wordt pas een stad in de 11de eeuw. Door de strategische ligging langs de Maas wordt de stad regelmatig aangevallen en geplunderd. En tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg de stad er enorm van langs. Vandaag de dag is Dinant heel fijn om te bezoeken, met genoeg bezienswaardigheden om je een dag bezig te houden en in de buurt is nog veel meer leuks te doen, zodat je er echt een goed weekendje weg van kunt maken.

Dinant bezienswaardigheden

Citadel van Dinant

Citadel van Dinant, België

Citadel van Dinant (uitzicht), België

Citadel van Dinant, België

Citadel van Dinant, tentoonstelling

Citadel van Dinant, tentoonstelling

De Citadel van Dinant is met recht één van de mooiste bezienswaardigheden in Dinant en je moet het bastion van de stad dan ook echt uitgebreid bezoeken. Er zijn twee ingangen: eentje naast de Collegiale kerk en eentje bovenop de Citadel, voor als je daar geparkeerd hebt. Je kunt een los kaartje kopen, of een combiticket met toegang tot de kabelbaan en een boottochtje over de Maas erbij. Pak je de kabelbaan niet omhoog, dan moet je 408 treden bedwingen om bij de Citadel van Dinant te komen. Onderweg geniet je in ieder geval van mooi uitzicht.

Eenmaal boven gekomen, wandel je even door het museum. Dit laat goed de geschiedenis van de Citadel van Dinant zien. Zo is er een uitgebreid wapenmuseum te vinden, maar vooral interessant vond ik toch wel het museum over de belegering tijdens de Eerste Wereldoorlog toen Franse en Duitse soldaten een waar bloedbad aanrichtte in de stad. Vanaf verschillende plekken in het bastion heb je een mooi uitzicht over de stad. Net buiten de citadel vind je ook nog een restaurant waar je even wat kunt drinken en eten. Vanaf de Citadel van Dinant kun je ook verschillende wandelingen maken.

Collégiale Notre-Dame de Dinant

Dinant, België: Collégiale Notre-Dame de Dinant

Dinant, België: Collégiale Notre-Dame de Dinant

Bij het zien van de Collégiale Notre-Dame de Dinant valt geheid je mond open. De majestueuze, granietkleurige kerk met de bolvormige toren steekt me kop en schouders dramatisch boven de rest van het stadje uit aan de oevers van de Maas. In de 10de eeuw stond  op deze plak al een kerk, maar veel van wat je nu ziet is in de 13de eeuw opgetrokken in zogeheten Maas-gotiek stijl. En in de 16de eeuw maakte de peervormige klokkentoren het geheel af. Wandel even naar binnen om de prachtige glas-in-loodramen en de imposante kalkstenen zuilen in de kerk te bewonderen.

Maison de Adolphe Sax

Dinant, België: Maison de Adolphe Sax

Dinant, België: Maison de Adolphe Sax

Onze zuiderburen kunnen toch maar mooi zeggen dat de uitvinding van de saxofoon op Belgisch grond plaatsvond. Adolphe Sax werd namelijk geboren in Dinant. In de stad wordt hij nog uitbundig geëerd door de kleurrijke saxofoons die je overal ziet en ook het geboortehuis van Sax is (helemaal gratis) te bezoeken. Het museum is gemakkelijk te vinden, want voor de deur zie je een bronzen beeld van Sax. Maison Sax is heel klein, maar wel leuk om even te zien. Je leert er meer over het leven van Adolphe Sax (die uiteindelijk berooid stierf in Parijs), ziet hoe de saxofoon in elkaar zit en welke verschillende saxofoons er allemaal zijn.

Rondvaart over de Maas

Rondvaart Dinant, België (foto: Laetis & Visit Ardenne)

Bootje huren Dinant, België (foto: Johan Barrot, Laetis & Visit Ardenne)

Omdat Dinant zo dramatisch gelegen is, is het ook een hele goed idee om de stad vanaf het water te bekijken. Vanuit een bootje komen alle bezienswaardigheden extra goed uit de verf. Als je de Citadel van Dinant bezoekt, kun je ook een combinatieticket met een rondvaart erbij kopen. Maar her is ook mogelijk om gewoon zelf een rondvaart te boeken. Misschien nog leuker: huur een fluisterbootje en ga zelf te Maas op. Voor de fluisterbootjes is geen vaarbewijs nodig en je mag er met maximaal zeven personen op.

Pont Charles de Gaulle

Dinant, België: Pont Charles de Gaulle

Kom je vanaf het station  (of de gratis parkeerplaats bij het station) Dinant ingewandeld, dan wandel je geheid over de Pont Charles de Gaulle. Het regiment van Charles de Gaulle, later natuurlijk bekend als generaal tijdens de Tweede Wereldoorlog, bestormde in 1914 de Citadel van Dinant, om deze te heroveren op de Duitsers. Het resulteerde in een bloedige veldslag. De Gaulle, toen nog luitenant, werd bij de aanval geraakt in zijn been. Na de Eerste Wereldoorlog werd de brug herbouwd, maar helaas werd deze in 1940 gebombardeerd door de Duitsers. De brug die vandaag de dag te zien is, werd in de jaren ’50 in gebruik genomen en sinds een haar of toen prijken er een tiental bontgekleurde, reusachtige saxofoons op de brug.

La Roche Bayard

Dinant bezienswaardigheden: La Roche Bayard

Ben je met de auto, probeer dan vanaf het zuiden Dinant in te rijden. Want dan kom je door de Bayard rots. Een nauwe opening in de gespleten rots, die niet zo misstaan in een scène van Lord of the Rings. Volgens de overlevering is de rots gespleten door een magisch paard, maar eerlijk gezegd is La Roche Bayard gewoon één van die dramatische bezienswaardigheden die Dinant zo bijzonder maakt.

Maison Leffe

Foto met dank aan Maison Leffe | Mooistestedentrips.nl

Zeg je België, dan zeg je bier. En vind je het leuk om brouwerijen te bezoeken (lees dan mijn artikel Bierstad Leuven: de leukste brouwerijen in Leuven) dan zit je in de Ardennen ook zeker goed. Je kunt er bijvoorbeeld naar de Abdij van Orval en in Namen vind je de Houppe brouwerij. En Dinant? Leffe komt uit Dinant, niet de minste hè. De abdij waar Leffe van oudsher wordt gebrouwen vind je op loopafstand van het centrum. Hier wordt al vanaf de 12e eeuw Leffe gebrouwen, een waar instituut. Inmiddels wordt Leffe in Leuven gebrouwen, maar je kunt nog steeds langs bij Maison Leffe. Voor een rondleiding waar je alles te weten komt over de geschiedenis van het klooster, het brouwproces en natuurlijk een proeverij. Nog mooier. Je kunt er ook eten, en slapen.

Grotte La Merveilleuse

Dinant bezienswaardigheden, Grotte La Merveilleuse | Mooistestedentrips.nl

De Grotten van Han zijn waarschijnlijk de bekendste grotten in de Ardennen, maar in Dinant vind je de Grotte La Merveilleuse (ook wel Grotte de Dinant genoemd) en dat is toch ook wel een indrukwekkend grottenstelsel. Grotte la Merveilleuse werd in 1904 ontdekt en geldt inmiddels als één van de mooiste grottenstelsels in België. Je kunt de grotten bezoeken met een rondleiding, die ongeveer 50 minuten duurt. Er is sinds de ontdekking nauwelijks iets veranderd en alle stalactieten, stalagmieten en watervallen zijn echt bijzonder.

Château Bon Baron

Foto met dank aan Château Bon Baron | Mooistestedentrips.nl

Ben je met de auto (of nog beter: de fiets), dan moet je zeker langs Château Bon Baron, net buiten Dinant. Een wijnbedrijf met wijnranken die schitterend tussen de rotsen liggen. Er groeien zo’n 14 druivenrassen en het domein produceert zowel wit, rood, rosé als crémant. Mits je van te voren reserveert, kun je dagelijks mee met een rondleiding met als afsluiting een proeverij.

Restaurants Dinant

Maison Jacobs

Restaurants Dinant, Maison Jacobs (Couque de Dinant)

Start ’s ochtends je bezoek in Dinant met koffie bij Maison Jacobs. Deze patisserie heeft ook een klein café én ze verkopen hier de beroemde couques de Dinant. Deze koeken worden gemaakt van tarwebloem, honing en suiker en zijn in de meest uiteenlopende voorstellingen te koop. Maak niet de fout om in de koek te willen bijten, dan mag je naar de tandarts. Couque de Dinant is namelijk kei- en keihard. Breek een stukje af en laat het smelten in je mond. Ik bewonderde de vitrine vol couques bij Maison Jacobs and de Rue Grande, maar bestelde toch maar gewoon een tasse café en een éclair. Er ligt genoeg fijne patisserie in de vitrine, dus je komt er wel uit.

Ô Chocolat

Restaurants Dinant, België: Ô Chocolat

Wil je niet uit Dinant weg zonder Belgische chocolade te hebben geproefd? Dan moet je langs bij Ô Chocolat, waar de lekkerste ambachtelijke chocolade wordt gemaakt. Laat je verleiden tot een doosje pralines, chocoladepasta of één van de seizoensproducten. Zo liggen er rond Sinterklaas hele mooie chocolaatjes en kun je er in de kerstperiode geweldige boomstammetjes kopen. En rond Pasen liggen er natuurlijk de mooiste huisgemaakte paaseitjes. Er is ook een tearoom in het atelier waar je geweldige warme chocolademelk drinkt en crêpes of wafels erbij bestelt.

Ma Dinette

Foto met dank aan Ma Dinette | Mooistestedentrips.nl

Bij  Ma Dinette eet je ‘zoals bij je moeder’. Nou ja, als je een Italiaanse moeder zou hebben. Het restaurant is gevestigd in een prachtig pandje en een heerlijke plek voor diner. Je bent met een fijn aperitief om daarna de lekkerste Italiaanse gerechten te bestellen. Ga bijvoorbeeld voor de buffel carpaccio of een proeverij van gerechtjes.

Le Jardin de Fiorine

Foto met dank aan Le Jardin de Fiorine | Mooistestedentrips.nl

Op zoek naar een leuk restaurant in Dinant? Reserveer een tafeltje bij Le Jardin de Fiorine. Het restaurant is gevestigd in een fraai 19de-eeuws herenhuis met een grote tuin aan de Maas, wat echt een aanrader is bij lekker weer. Je krijgt bij Le Jardin de Fiorine de lekkerste gerechten voorgeschoteld, allemaal met een regionale inslag en veelal bereid met streekproducten.

La Table d’Antonio

Restaurant Dinant, België: La Table d'Antonio

Lunchen of dineren in Dinant? Wandel richting La Table d’Antonio, want hier schuif je aan voor de lekkerste gerechten. Er staan voornamelijk visgerechten op het menu, perfect als je zin hebt in garnalen, mosselen, kreeft, krab of fruits de mer. Maar, er staan ook verschillende streekgerechten op de kaart, zoals lam of boerderijkip uit de buurt. Het restaurant heeft een fijn terras aan de Maas.

Le Confessional

Foto met dank aan Le Confessional | Mooistestedentrips.nl

Tegenover de oude Abdij Leffe (waar je helaas niet naar binnen kunt) vind je restaurant Le Confessional. Een geweldig restaurant. Een beetje donker, met geblokte tafelkleedjes en waar je ook kijkt religieuze kunst en brocante. Houd Google Translate in de aanslag als je geen Frans spreekt, want je wilt natuurlijk wel de lekkerste gerechten kunnen bestellen. Er wordt met de seizoen mee gekookt en er worden vooral lokale producten gebruikt. Zo staan er in de herfst de lekkerste gerechten op de kaart met bijvoorbeeld morellen en oesterzwammen. Mocht je stoofvlees bestellen, dat is natuurlijk gestoofd in Leffe.

Dinant, België: tips & bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest

Dinant, België: de leukste dingen om te doen in Dinant

Dinant, België: de leukste dingen om te doen in Dinant

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip België > Weekendje Ardennen > Dinant, België

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer