Saarbrücken, Duitsland. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Saarbrücken | Mooistestedentrips.nl

Saarbrücken, Duitsland: 15 leuke bezienswaardigheden in Saarbrücken

door Esther

Als je zin hebt in een originele stedentrip Duitsland, moet je wat mij betreft echt een keertje naar Saarbrücken. Deze leuke stad in Saarland heeft een heleboel te bieden: culturele bezienswaardigheden, gezellige pleinen en veel groen. Maar ook verrassende street art en industrieel erfgoed, gewoon vlakbij. Bovendien kun je vanuit Saarbrücken heel leuke dagtrips maken. Benieuwd? Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Saarbrücken.

Saarbrücken, Duitsland: de leukste bezienswaardigheden in Saarbrücken.

Plan je bezoek aan Saarbrücken

  • Je rijdt heel gemakkelijk met de auto naar Saarbrücken. Vanuit Utrecht is het 445 kilometer en ben je zo’n 4 uur en 45 minuten onderweg.
  • In Saarbrücken zijn verschillende parkeerplaatsen, ik vond het fijn parkeren bij P5 Beethovenplatz. Vanaf deze parkeerplaats wandel je zo de stad in. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hotel met parkeerplaats, dat scheelt flink in de parkeerkosten.
  • Je kunt ook met de trein naar Saarbrücken. Je reist met één of twee keer overstappen naar Saarbrücken. Eenmaal in de stad kun je ook de leukste dagtrips vanuit de stad maken met de trein. Zeker een goed alternatief voor de auto, dus.
  • Er zijn een heleboel leuke hotels in Saarbrücken. Hieronder vind je een aantal echte aanraders.
  • Wil je liever in een vakantiehuisje logeren, zodat je meer van het Moezelgebied en Saarland kunt ontdekken? Vakantiepark Hambachtal ligt niet alleen op een uurtje rijden van Saarbrücken, maar ook op een uur rijden van Trier en Luxemburg Stad. Datzelfde geldt voor Center Parcs Bostalsee, een superfijn vakantiepark met een leuk zwembad en heel veel faciliteiten voor jong en oud én vlakbij de mooiste bezienswaardigheden in Rheinland-Pfalz en Saarland.

Hotels in Saarbrücken

Esplanade Saarbrücken

Foto met dank aan Esplanade Saarbrücken

Esplanade Saarbrücken is een geweldig boetiekhotel en een heel fijne plek om te logeren tijdens je verblijf in Saarbrücken. De kamers zijn heel comfortabel, lekker fris en hebben heel mooie badkamers. Je kunt hier ook geweldig ontbijten. De ligging van het hotel is top, aan de rand van het centrum. Je wandelt binnen een paar minuten naar de belangrijkste bezienswaardigheden in Saarbrücken.

Motel One Saarbrücken

Foto met dank aan Motel One

Logeer je bij Motel One Saarbrücken, dan zit je helemaal goed. Middenin het centrum, vlakbij alle leuke winkels, restaurants, musea en andere bezienswaardigheden. De kamers zijn heel netjes, je hebt er alles wat je nodig hebt. Er is een grote bar en lounge waar je lekker kunt relaxen met een drankje.

Kaiser 9

Foto met dank aan Kaiser 9 | Mooistestedentrips.nl

Wil je net even iets meer ruimte of zoek je een alternatief voor een vakantiehuisje in Saarland? Dan kan ik je één van de appartementen van Kaiser 9 echt aanraden. Deze grote appartementen liggen aan de rand van het centrum, vlakbij alle leuke winkels, restaurantjes en de meeste bezienswaardigheden in Saarbrücken. De appartementen zijn ruim, heel netjes ingericht en van alle gemakken voorzien. Zo hebben ze een volledig ingerichte keuken met vaatwasser en een badkamer met wasmachine. Sommige appartementen hebben ook een (groot) dakterras.

Glamping Resort Biosphäre Bliesgau

Foto met dank aan Glamping Resort Biosphäre Bliesgau

Wil je een keer iets bijzonders? Overnacht bij Glamping Resort Biosphäre Bliesgau, gelegen in Biosphäre Bliesgau dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Glamping Resort Biosphäre Bliesgau ligt zo’n 15 kilometer buiten Saarbrücken, tegen de Franse grens aan. Je logeert er middenin de natuur in geweldig leuke huisjes, die misschien niet heel groot zijn, maar wel van alle gemakken voorzien. In de buurt zijn een paar restaurantjes, maar je kunt natuurlijk ook gewoon in Saarbrücken uit eten gaat. Op het resort vind je een wijngaard en je kunt er prachtig wandelen en mooie fietstochten maken. En Metz ligt ook maar op een uurtje rijden.

Over Saarbrücken

Saarbrücken, Duitsland. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Saarbrücken | Mooistestedentrips.nl

Saarbrücken, Duitsland. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Saarbrücken | Mooistestedentrips.nl

Saarbrücken is de grootste stad van het Saarland. Dwars door de stad meandert de rivier de Saar, met aan de ene kant de oude, heuvelige stad waar je veel historische bezienswaardigheden vindt en aan de andere kant het gezellige St. Johann met de grote winkelstraten, gezellige pleinen, horeca en terrasjes. Je zou het misschien niet zeggen, maar Saarbrücken is eeuwenoud en de geschiedenis gaat, net als die van Trier, terug naar de tijd van de Romeinen. Zij bouwden een brug over de rivier en een burcht om deze te bewaken. En zo werd de naam vastgelegd: Saarbrucca.

Vanwege de ligging is Saarbrücken door de eeuwen heen regelmatig van nationaliteit gewisseld en werd heen en weer geslingerd tussen Duits en Frans, net als bijvoorbeeld Straatsburg. Bovendien was de stad een belangrijke industriestad en vele industriële plekken rondom de stad hebben nu een monumentenstatus. Maar zowel de stad als de regio zijn verrassend groen, met veel wildparken en heel veel mogelijkheden voor het hele gezin. Saarbrücken is ook een goede uitvalsbasis als je mooie dagtrips wilt maken, naar de leukste bezienswaardigheden in Saarland, maar ook steden als Metz, Luxemburg Stad en Trier liggen slechts op één uur rijden.

Bezienswaardigheden Saarbrücken

Stadswandeling Saarbrücken

Saarbrücken, Duitsland: stadswandeling Saarbrücken

Saarbrücken, Duitsland: stadswandeling Saarbrücken

Ben je maar kort in de stad en wil je toch de leukste bezienswaardigheden in Saarbrücken zien? Met deze stadswandeling ga je zelf, met je mobiele telefoon, op pad en ontdekt zo de mooiste en meest verrassende plekken van de stad. In drie uur tijd wandel je langs bekende bezienswaardigheden, zoals de Ludwigskerk en het oude stadhuis, maar er zijn ook leuke verrassingen. Heb je weleens op de stoplichten in Saarbrücken gelet?

Rathaus St. Johann

Bezienswaardigheden Saarbrücken, Rathaus St. Johann | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Saarbrücken, Rathaus St. Johann | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Saarbrücken, Rathaus St. Johann | Mooistestedentrips.nl

Het oude stadhuis van Saarbrücken, het Rathaus St. Johann, is één van de opvallendste bezienswaardigheden in Saarbrücken en werd aan het einde van de 19de eeuw gebouwd in neogotische stijl in opvallende donkere baksteen. Op de façade aan de voorzijde zijn figuren te zien die bijvoorbeeld leerlooier, mijnwerker en ijzersmelter uitbeelden, verwijzend naar de bloeiende industrie in en rondom de stad in die tijd. In de 54 meter hoge toren zit een carillon waar vandaag de beiaardier nog dagelijks muziek maakt.

St. Johann basiliek

Bezienswaardigheden Saarbrücken, St. Johann basiliek | Mooistestedentrips.nl

In het midden van de wijk St. Johann staat de gelijknamige basiliek, opgetrokken in barok en gebouwd halverwege de 18de eeuw. Wandel even naar binnen om het indrukwekkende orgel te zien, met meer dan vierduizend orgelpijpen, en sta even stil bij het bronzen portaal waarlangs je binnenkomt.

St. Johanner Markt

Bezienswaardigheden Saarbrücken: St. Johanner Markt (foto: Yannik Planta) | Mooistestedentrips.nl

De St. Johanner Markt is het bruisende hart van de stad. Drie dagen per week kun je hier naar de markt, maar vanaf het middaguur ligt het tempo net even wat lager en waan je je een beetje in Frankrijk. De terrasjes die het plein omzomen lopen langzaam vol en je kunt hier heerlijk een paar uur verpozen en mensen kijken. Vergeet niet om de fontein, die midden op het plein staat, nog even te bekijken.

Ludwigskerk

Bezienswaardigheden Saarbrücken, Ludwigskerk | Mooistestedentrips.nl

De Ludwigskerk is, samen met het kasteel, één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Saarbrücken. Deze kerk, opgetrokken in barokstijl, werd ontworpen door architect Friedrich Joachim Stengel, die nog veel meer barokke architectuur in de stad op zijn naam heeft staan. De kerk staat prachtig vrij op een plein en stond vroeger in rechte lijn met het kasteel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk bijna in zijn geheel verwoest en de herstelwerkzaamheden zij nog altijd niet afgerond. Wandel even naar binnen om het mooie, lichte interieur te bewonderen.

Schloss Saarbrücken

Saarbrücken bezienswaardigheden, Schloss Saarbrücken | Mooistestedentrips.nl

In de oude stad moet je zeker Schloss Saarbrücken ontdekken. Dit kasteel oogt heel modern en dat kan ook wel. Het van oorsprong barokke bouwwerk werd in de 18de eeuw gebouwd en in de jaren tachtig helemaal gerenoveerd. Toen kwam de glazen entree erbij en werd het kasteel de plek voor bruiloften, evenementen en tentoonstellingen. Op het grote plein voor het kasteel kun je vaak concerten bijwonen. Loop even (gratis) de kasteeltuin in om te genieten van het uitzicht over de rivier en de stad.

Historisches Museum Saar

Historisches Museum Saar

Het Historisches Museum Saar is gevestigd in het kasteel van de stad en is wat mij betreft één van de beste bezienswaardigheden in Saarbrücken. Dit museum moet je echt hebben bezocht. Bij binnenkomst krijg je een goed beeld van Saarbrücken in de middeleeuwen, 17de en 18de eeuw, met fraaie maquettes en historische vondsten. Maar interessanter wordt het vanaf de industriële revolutie, een bloeiperiode voor de stad waarin echt de stempel op Saarbrücken werd gedrukt. Maar ook de exposities over de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de nasleep ervan zijn heel interessant. De displays zijn heel goed opgezet en de collectie is goed en slim tentoongesteld. Het Historisches Museum Saar is een aanrader.

Moderne Galerie

Foto met dank aan Moderne Galerie

Als je meer van moderne kunst houdt, moet je even langs de Moderne Galerie. Het museum ligt net buiten het centrum aan de Saar en is heerlijk groot opgezet. De collectie werken, met name Secession en Duits expressionisme, hebben daardoor alle ruimte en komen goed tot hun recht. Je ziet er onder andere werken van Max Pechstein, Otto Mueller en Max Liebermann, maar er zijn ook tijdelijke exposities. Wandel ook even door de intieme beeldentuin.

Deutsch-Französischer Garten

Deutsch-Französischer Garten

Aan de rand van de stad, in het heuvelachtige deel tegen de Franse grens aan, vind je de Deutsch-Französischer Garten. Het is een heerlijke plek voor een wandeling tussen de rozentuinen. Je kunt een groot waterorgel bekijken, met het treintje mee of een waterfiets huren. Voor de kinderen is er een leuke, grote speeltuin en er zijn twee cafés in het grote park. Daarnaast is er een ereveld voor gevallen Franse en Duitse soldaten bij de Slag om Spichern in 1870, hieraan heeft het park ook zijn naam te danken.

Street art in Saarbrücken

Saarbrücken, Duitsland: street art in Saarbrücken | Mooistestedentrips.nl

Street art Saarbrücken

Street art Saarbrücken

Street art Saarbrücken

Hoewel Saarbrücken genoeg barokke bezienswaardigheden en een heleboel groen heeft, staat Saarbrücken toch wel bekend vanwege de industrie en en rondom de stad. En daar past street art prima bij. Sinds 2017 sieren 12 prachtige murals de binnenstad. Vanuit ons appartement vielen we er bijna over. De kunstwerken zijn gemaakt door niet de minste artiesten, zoals Sen2, die twee mural voor zijn rekening nam, Fintan Magee, Remi Rough en LX.One. Via Art Walk Saarbrücken vind je de verschillende werken en lees je er meer over.

Zoo Saarbrücken

Foto met dank aan Zoo Saarbrücken

Ben je met kinderen in Saarland? Dan is een middagje naar de Zoo Saarbrücken een goed idee. De dierentuin ligt net even buiten de stad, in het groen. Je rijdt er zo met de auto naartoe, maar de bus nemen vanuit de stad kan ook. De zoo is ruim opgezet en je ziet er een heleboel dieren. Van jaguars, puma’s en tapirs tot pinguïns, zeehonden en giraffen. Hoogtepunt zijn toch wel de rode panda’s.

Calypso Badewelt

Saarbrücken zwembad, foto met dank aan Calypso Bade- und Saunawelt

Zwembad Saarbrücken, Calypso Bade- und Saunawelt | Mooistestedentrips.nl

Naar het zwembad in Saarbrücken? Lekker met de kinderen een dagje naar het zwembad? Of gewoon lekker baantjes trekken en naar de sauna? Wij gingen naar Calypso Bade- und Saunawelt en ik vind het echt een aanrader. Je koopt een kaartje voor het deel van het bad dat je wilt gebruiken. In Badewelt vind je een heleboel zwembaden voor kinderen van verschillende leeftijden en een heleboel glijbanen. Ook het buitenbad is een groot deel van het jaar geopend. Maar gewoon baantjes trekken of naar de sauna (met zowel binnen en buiten allerlei ontspanningsmogelijkheden) kan gewoon.

Wildpark

Bezienswaardigheden Saarbrücken, Duitsland: Wildpark | Mooistestedentrips.nl

Net buiten de stad vind je het Wildpark, een leuke plek om te bezoeken als je met kinderen in Saarbrücken of Saarland bent. Het Wildpark bestaat sinds 1929 en huist dieren die van oorsprong voorkomen in de regio, zoals zwijnen, Europese bizons, mouflons, vossen, wilde katten en een heleboel vogelsoorten. Het park is heel ruim opgezet en je kunt er een mooie wandeling doorheen maken. Voor de kinderen is er ook een speeltuin en bij het café kun je iets te eten en drinken kopen.

Völklinger Hütte

Saarbrücken bezienswaardigheden: Völklinger Hütte | Mooistestedentrips.nl

Saarbrücken bezienswaardigheden: Völklinger Hütte | Mooistestedentrips.nl

Saarbrücken bezienswaardigheden: Völklinger Hütte | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Saarbrücken ligt op een kwartier rijden buiten de stad, in het stadje Völklingen (mocht je niet met de auto zijn, vanuit Saarbrücken reis je er in vijftien minuten met de trein naartoe). Völklingen was het hart van de industrie in Saarland en nog altijd zie je hier een heleboel fabrieken. Eén ervan is de ijzersmelterij van Völklingen, Weltkulturerbe Völklinger Hütte, die nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Een enorm industrieel complex dat niet meer in gebruik is, maar wat je nu wel kunt bezoeken. Het is enorm indrukwekkend om tussen de gigantische machines, buizen en stellages door te wandelen. Het moet hier ooit een bloedheet kabaal van jewelste zijn geweest. De fabriek wordt nu ook gebruik voor kunstinstallaties en exposities, wat heel goed werkt tegen die industriële achtergrond.

Kerstmarkt in Saarbrücken

Kerstmarkt in Saarbrücken, foto door Becker & Bredel

Ga je in de winter naar Saarbrücken? In de adventperiode kun je in ieder geval genieten van de kerstmarkt in Saarbrücken. Op de St. Johanner Markt en de Bahnhofstraße vind je meer dan tachtig kraampjes en het hele centrum van de stad ziet er supergezellig uit. Er is zelfs een groot reuzenrad. Hoogtepunt is ook de kerstmarkt die voor het kasteel van Saarbrücken wordt georganiseerd, op 30 november en 1 december. Maar ook in de Deutsch-Französischer Garten en op verschillende pleinen in de stad vind je verschillende kleinere, knusse kerstmarkten.

Restaurants in Saarbrücken

Café Batela

Restaurants in Saarbrücken, Café Batela

Start je dat in Saarbrücken bij Café Batela. Hier schuif je aan voor de lekkerste ontbijtjes van de stad. Kies voor een goede kop koffie of een glas vers sap en kies er dan pancakes, een croissantje, roereieren, één van de uitgebreide ontbijtgerechten of toast hoog opgetast met allemaal lekkers. En neem, voor je de deur uit rent, nog een koffie to go mee. Krijg je geen spijt van.

The Bakery

Foto met dank aan The Bakery

The Bakery is een heerlijke plek voor een uitgebreide koffiepauze of een snelle lunch. Het café ligt op een leuke plek in het centrum van de stad, vlakbij een heleboel bezienswaardigheden in Saarbrücken. Hier kun je terecht voor de lekkerste koffie met een stuk taart. Maar ’s middags is het ook fijn om er even langs te lopen, voor één van de mooie mini-quiches, eventueel met een salade erbij.

Café am Schloß

Restaurants Saarbrücken, Café am Schloß (foto: Esther de Beer)

Ik ben dik fan van het Café am Schloß. Het is, op welk moment van de dag dan ook, perfect om even langs te lopen. ’s Ochtends bestel je hier een fijn ontbijt en in het weekendje geniet je hier van een enorm uitgebreide brunch (wel even reserveren). ’s Middags plof je neer op het gezellige terras voor een uitgebreide lunch of een goed glas wijn. Je zit hier namelijk heerlijk in het zonnetje met uitzicht op het kasteel. (En zoals je ziet werden de kleine gasten hier ook helemaal blij).

Ulanen Pavillon

Foto met dank aan Rouven Christ

Het Ulanen Pavillon is een prachtige biergarten, gelegen aan de oevers van de Saar, net even buiten het centrum van Saarbrücken. Zodra de zon doorbreekt, moet je hier beslist heen. Je kunt er terecht voor koffie met wat lekkers, maar leuker is het om wat later in de middag langs te gaan en te genieten van een aperitief of een biertje, terwijl de zon langzaam onder gaat. In de zomer gaat vaak de BBQ aan en dan blijft het nog langer gezellig.

ÏU

Foto met dank aan ÏU

Vanaf het einde van de middag moet je zeker langs bij ÏU aan de St. Johanner Markt. Je zit er heerlijk op het terras met een cocktail of goed glas lokale wijn. Later verhuis je naar binnen, want in het übergezellige restaurant geniet je van Spaanse, Oosterse en Mexicaanse gerechten. De kip fajitas en bao buns zijn echte aanraders.

Brauhaus zum Stiefel

Foto met dank aan Brauhaus zum Stiefel

Als je in Saarbrücken bent, moet je zeker even langs het Brauhaus zum Stiefel, een zeer geliefde plek bij zowel bezoekers als bewoners van de stad. Het brauhaus, op steenworp afstand van de St. Johanner Markt, is precies wat je van een Duitse brouwerij verwacht. De brouwerij heeft de standaard bieren op tap en altijd nog een speciaalbier op de wisseltap. Als je één van de bieren heel lekker vindt, kun je deze mee naar huis krijgen in een speciale literfles. Maar ga ook vooral eten bij de brouwerij (wel even reserveren), want je eet hier typische Saarlandse streekgerechten en comfortfood gemaakt met lokale producten. Ik bestelde de goulash en deze was écht geweldig, maar de gevulde deegballetjes, worstjes en schnitzels zijn ook heel goed.

Zapata

Foto met dank aan Zapata

Reserveer een tafeltje om een avondje van echt goede tapas te genieten bij Zapata. In dit leuke restaurant bestel je de lekkerste gerechtjes. Begin met een bordje charcuterie en fijne olijven en laat vervolgens de klassiekers voorschotelen: albondigas, calamares, patatas bravas en pulpo. Gewoon, precies hoe het moet zijn.

Die Kartoffel

Foto met dank aan Die Kartoffel

‘Eten zoals bij oma’. Daar staat Die Kartoffel voor. Het restaurant ligt op een gezellig hoekje, vlakbij de basiliek en de leukste bezienswaardigheden in Saarbrücken. Hier eet je, zoals de naam al duidelijk maakt, de lekkerste aardappel gerechten. Echte feel-good-food. Van aardappelsoep en gebakken aardappeltjes met lokale worst tot typisch Saarlandse aardappelpannenkoekjes en gnocchi. Op donderdagavond is het ‘flammkuchen avond’ en eet je voor een prikkie heerlijk flammkuchen.

Saarbrücken, Duitsland
Bewaar op Pinterest

Saarbrücken, Duitsland. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Saarbrücken | Mooistestedentrips.nl

Saarbrücken, Duitsland. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Saarbrücken | Mooistestedentrips.nl

Alle stedentrips Duitsland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Duitsland > Saarbrücken

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

jose testroote lamers 16 mei 2024 - 13:06

De informatie die wordt gegeven is erg aangenaam om te lezen en de foto’s erbij, prachtig.
Het nodigt meteen uit om erheen te gaan.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer