Mini-break in Nederland: Sneek

door Esther

Denk je aan een stedentrip Friesland, dan moet je echt eens aan Sneek denken. Grote Elfstedenstad, grote waterstad. Maar vooral een stad waar ontzettend veel te doen en te zien is. Dwaal door de gezellige straatjes en leuke musea, plof neer op één van de terrassen of ontdek de stad vanaf het water. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Sneek.

Plan je bezoek aan Sneek

  • Kom je met de auto naar Sneek? In de Normandiagarage en op het Boschplein parkeer je de eerste 24 uur gratis. Vanaf deze parkeerplaatsen wandel je zo het centrum in.
  • Een weekendje Sneek plan je trouwens ook heel gemakkelijk met het openbaar vervoer, want je kunt heel goed met de trein naar Sneek.
  • Logeren in Sneek? Bekijk hieronder de leukste hotels in Sneek of kies voor een vakantiehuisje, zoals Waterpark Sneekermeer of Waterpark Terkaple.
  • Er zijn genoeg bezienswaardigheden in Sneek om je een heel weekend bezig te houden. Maar wil je je bezoek aan Sneek combineren met één van de andere steden in Waterland van Friesland, dan is dat helemaal niet moeilijk.
  • Zo reis je heel gemakkelijk vanuit Sneek met de trein naar bijvoorbeeld IJlst, Hindeloopen, Stavoren of Workum. Maar ook Sloten en Bolsward liggen vlakbij.
  • Leuk: ontdek Sneek (en eventueel één van de andere steden) met een sloepje, (huur)fiets of echopper.

Logeren in Sneek

B&B Lekker weg bij Leeuwen

Logeren in Sneek: B&B Lekker weg bij Leeuwen | Mooistestedentrips.nl

Logeren in Sneek: B&B Lekker weg bij Leeuwen | Mooistestedentrips.nl

Heerlijk rustig logeren in Sneek, vlakbij het water en toch met de reuring van de stad op loopafstand? B&B Lekker weg bij Leeuwen is gelegen in een heerlijk wijkje, in een schitterend historisch pand. Eigenaresse Jacoline is geboren en getogen in Sneek en ontvangt je met veel enthousiasme en een heleboel leuke tips. Je logeert in één van de twee comfortabele gastenkamers en kunt ook gebruikmaken van de algemene living met keuken. Hier vind je alles wat je nodig hebt. En ’s ochtends staat er een heel (!) uitgebreid ontbijt voor je klaar, met onder andere allemaal regionale lekkernijen.

Stadslogement Valentijn

Foto met dank aan Stadslogement Valentijn | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Stadslogement Valentijn | Mooistestedentrips.nl

Stadslogement Valentijn is gevestigd in één van de meest fraaie panden van het centrum van Sneek. Hier logeer je in één van de twee studio’s of in het appartement. Handig als je net even wat meer ruimte wil tijdens je weekendje weg of als je met de kinderen of vrienden op pad gaat. De studio’s en het appartement zijn ontzettend smaakvol ingericht, met veel hout, zachte tinten en mooie planten. Vanaf het logement wandel je zo naar alle mooie bezienswaardigheden in Sneek.

Over Sneek

Sneek, Friesland: tips voor een weekendje Sneek | Mooistestedentrips.nl

Sneek, Friesland: tips voor een weekendje Sneek | Mooistestedentrips.nl

Sneek, Friesland: tips voor een weekendje Sneek | Mooistestedentrips.nl

Sneek, Friesland: tips voor een weekendje Sneek | Mooistestedentrips.nl

In de 15de eeuw was Sneek (of Snits in het Fries) de hoofdstad van Friesland. Het was destijds namelijk de belangrijkste waterstad van Friesland. De stad is omring door water én wordt doorkruist door water, want Sneek heeft heel mooie stadsgrachten (stêdsgrêften): Koopmansgracht, Prinsengracht, Waterpoortsgracht, Kerkgracht, Prins Hendrikkade en de Jousterkade. De stad is bekend vanwege haar fraaie waterpoort. Deze maakten ooit deel uit van een heel bolwerk, bestaande uit vier waterpoorten en twee landpoorten. Overdag was het mogelijk om de stad in en uit de varen, maar bij zonsondergang gingen de poorten dicht en werd de stad hermetisch afgesloten. Ook vandaag de dag is Sneek nog een echte waterstad. Iedereen leeft er met het water. Hoogtepunt is natuurlijk de bekende Sneekweek. Deze wordt geopend met de vlootschouw en vervolgens is het een week lang overdag zeilwedstrijden en ’s avonds gezelligheid in de stad.

Sneek bezienswaardigheden

Stadswandeling Sneek

Sneek, Friesland: tips voor een weekendje Sneek | Mooistestedentrips.nl

Sneek, Friesland: tips voor een weekendje Sneek | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een weekendje weg kom je bijna tijd te kort om alle leuke bezienswaardigheden in Sneek én alle winkels en fijne horeca te zien en bezoeken. Deze stadswandeling biedt wat dat betreft echt uitkomst, want de wandeling begint en eindigt bij de 11fountains van Sneek en tijdens een leuke wandelroute kom je niet alleen langs de mooiste bezienswaardigheden in Sneek, maar ook nog eens door de mooiste straatjes en langs leuke horeca.

Fries Scheepvaart Museum

Fries Scheepvaart Museum | Mooistestedentrips.nl

Fries Scheepvaart Museum | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een bezoek aan de stad kun je niet om het Fries Scheepvaart Museum heen. Het is één van de leukste bezienswaardigheden in Sneek. Frieser wordt het bijna niet, want tot enkele eeuwen terug werd in Friesland bijna alles over het water vervoerd. In het museum leer je dan ook alles over de handel over het water, de rijkdom die erbij kwam kijken en het wedstrijdzeilen. Je ziet schitterende modellen van historische schepen, maar ook pronkkamers van handelaren uit de Gouden eeuw. Daarnaast leer je er meer over de geschiedenis van Sneek. Ben je met je kinderen? Dan is dit museum ook een aanrader, het is heel kindvriendelijk. Zo leren kinderen er vlotten bouwen, een skûtsje trekken en kunnen ze er verschillende speurtochten doen.

Rondvaart Sneek

Sneek, Friesland: Rondvaart Sneek | Mooistestedentrips.nl

Sneek te voet ontdekken is leuk, maar stiekem moet je de stad gewoon echt vanaf het water hebben gezien. En dan kan met een rondvaart, bijvoorbeeld door de grachten van de stad. Doordat je op een lage boot zit, kan de boot op hele leuke en vaak onontdekte plekken komen. Zo zie je een kant van Sneek die verborgen blijft voor de meeste bezoekers.

Waterpoort

Sneek bezienswaardigheden: Waterpoort Sneek | Mooistestedentrips.nl

Sneek bezienswaardigheden: Waterpoort Sneek | Mooistestedentrips.nl

Groot is de laatst overgebleven Waterpoort van Sneek niet, maar omdat het zo’n fraai en sierlijk exemplaar is, is het toch hét icoon van de stad. Deze Waterpoort stamt uit het begin van de 17de eeuw, in een tijd dat het Sneek echt voor de wind ging. De poort werd ’s nachts gesloten, niemand kon de stad dan in of uit. Wie dat wel wilde moest betalen. Grappig: om Sneekers nooit te laat te laten komen, werd de klok ooit vijf minuten vooruit gezet. En dat is tot op de dag van vandaag zo.

De Fontein van Fortuna

11fountains Sneek, De Fontein van Fortuna (foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen)| Mooistestedentrips.nl

11fountains Sneek, De Fontein van Fortuna | Mooistestedentrips.nl

Net als in de andere Elfsteden vind je ook in Sneek één van de 11fountains, gemaakt in 2018 toen Leeuwarden Europees cultureel hoofdstad was. En in Sneek vind je De Fontein van Fortuna vlak voor de iconische waterpoort. De fontein is een ontwerp van Stephen Balkenhol. Het figuur draagt de hoorn des overvloed en balanceert op een gouden bal. Het symboliseert de wisselende periodes van gouden en mindere tijden in de stad.

Martinikerk

Sneek bezienswaardigheden: Martinikerk | Mooistestedentrips.nl

In het hart van de stad staat de Martinikerk, bovenop de terp. De kerk is daardoor vanuit zo goed als het hele centrum goed te zien. De kerk werd zo’n 1000 jaar geleden uit turf opgetrokken, maar sindsdien is de kerk al meerdere malen ingestort, weer opgebouwd en uitgebreid. Wat je nu ziet is merendeels uit de 17de eeuw afkomstig. Wandel even naar binnen om het kerkorgel van Schnitger uit de 18de eeuw te zien. Bijzonder: de beenderen van Friese krijgsheer, vrijheidsstrijder en volksheld Pier Gerlofs Donia (Grutte Pier) liggen in de Martinikerk.

Cultuur Kwartier

Sneek bezienswaardigheden: Cultuur Kwartier | Mooistestedentrips.nl

Sneek bezienswaardigheden: Cultuur Kwartier | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Friesland en ’s avonds een filmpje pakken of naar het theater? Dan zit je in Sneek wel goed. In het centrum vind je op loopafstand van elkaar een poppodium, kunstcentrum, theater en bioscoop. Het theater Sneek is een zeer bijzonder gebouw, net als Kunstencentrum Atrium trouwens, waar bijvoorbeeld muzieklessen worden gegeven. Zin in een concert? Bekijk dan de agenda van het Bolwerk.

Stadhuis

Sneek bezienswaardigheden: Stadhuis | Mooistestedenntrips.nl

Vlakbij de gezellige markt van Sneek vind je het oude Stadhuis, dat stamt uit de 15de eeuw. Het gebouw is destijds opgetrokken uit twee stinsen: bewoonbare torens die goed te verdedigen waren. In de eeuwen die volgden werd het bouwwerk steeds verder uitgebreid en verfraaid. De gevel die je nu ziet is opgetrokken in Rococo-stijl en is in de 18de eeuw toegevoegd.

Street art in Sneek

Street art in Sneek | Mooistestedentrips.nl

Street art Sneek is spoorzoeken voor de betere speurders. Verwacht geen tientallen enorme muurschilderingen, maar juist kleine en bijzondere werkjes die je echt even goed moet zoeken. Maar die toveren vervolgens wel een glimlach op je gezicht. Volg de street art route van 5 kilometer door de stad, te beginnen bij een grote street art wall, en vervolg je weg door Sneek terwijl je onderweg vogeltjes in bomen ontdekt en kikkers, leeuwen, flamingo’s en The Pink Panther tegenkomt. Een leuke en originele manier om te stad te ontdekken.

Restaurants Sneek

Royaal Belegd

Restaurants Sneek: Royaal Belegd | Mooistestedentrips.nl

Om in Sneek uitgebreid te ontbijten, koffie te drinken, brunchen of lunchen hoef je eigenlijk niet verder te kijken dan Royaal Belegd. Wat een ontzettend leuke plek, vlakbij de Waterpoort. Hier schuif je vanaf ’s ochtends vroeg aan voor goede koffie, sapjes, smoothies, heel fijne broodjes en de lekkerste taartjes. Tip: bestel een proeverij van taartjes, dan hoef je niet te kiezen.

Proeflokaal Het Gerechtshof

Restaurants Sneek: Proeflokaal Het Gerechtshof | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Het Proeflokaal | Mooistestedentrips.nl

In het oude gerechtshof van Sneek, op de gezellige Markt, is Proeflokaal Het Gerechtshof gevestigd. Een ontzettend leuke plek voor lunch en borrel. Voor de lunch stel je je eigen lunchplank samen met allemaal kleine gerechtjes, waarbij je kunt kiezen uit soepen, vlees, vis en vegetarische gerechten. En ’s avonds geniet je onbeperkt van al deze gerechten. Dus reserveer een tafeltje.

Brasserie De Koperen Kees

Foto met dank aan: Brasserie De Koperen Kees | Mooistestedentrips.nl

Bij Brasserie De Koperen Kees laat je je verrassen door verfijnde gerechten, elke dag opnieuw. Want er wordt gewerkt met een verrassingsmenu óf je kiest gewoon a la carte. Ga bijvoorbeeld voor oesters of een visplankje, voor bisque, sukade of entrecote. Er staan ook heel fijne wijnen op de kaart, dus laat je vooral verleiden tot een bijpassend wijnarrangement.

BUUR

Restaurants Sneek: BUUR | Mooistestedentrips.nl

Restaurants Sneek: BUUR | Mooistestedentrips.nl

BUUR is één van mijn favoriete restaurants in Sneek, hier moet je echt even langs. Voor de lunch bijvoorbeeld. Of een drankje. Want je zit er heerlijk aan het water. Er staan heel fijne sapjes, wijnen en cocktails op de kaart. Trek gekregen? ’s Middags bestel je loaded fries of een pinsa, een combinatie tussen een pizza en een foccacia. Daarna kun je er weer helemaal tegenaan. Ga je ’s avonds langs bij BUUR? Laat dan een lekkere pizza op je bord landen.

Bistro Jikke

Restaurants Sneek: Bistro Jikke | Mooistestedentrips.nl

Schijnt de zon? Zet koers naar Bistro Jikke voor de lunch, borrel of diner. Want hier zit je heerlijk op het terras met uitzicht op de Waterpoort. Bestel een Fries speciaalbiertje en geniet van ouderwetse gezelligheid en Franse bistrogerechten met een Friese twist. In de uiensoep zit Beerenburg, het vlees is afkomstig van boeren uit de buurt en de vis komt uit het Heegermeer. Genieten.

Lokaal 55

Foto met dank aan Lokaal 55 | Mooistestedentrips.nl

Lokaal 55 ligt net buiten Sneek op een heel mooie industriële plek. Hier kan werkelijk alles. Koffie drinken, wijnen proeven, uitgebreid uit eten, bbqen en varen. Dus plof neer of huur een bootje. Er worden ook regelmatig leuke (food)festivals georganiseerd, dus houd ook de agenda in de gaten.

Sneek, Friesland
Bewaar op Pinterest

Sneek, Friesland: de mooiste bezienswaardigheden in Sneek | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Nederland > Friesland > Sneek

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer