Mini-break in Nederland: Stavoren

door Esther

Stavoren is de oudste stad van Friesland en heeft een prachtig, bijna dramatische, ligging aan het IJsselmeer. Ooit een bloeiende handelsstad, nu een wonderschoon stadje aan het water vol historische verhalen en nieuwe parels. En een walhalla voor watersporters en strandliefhebbers. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Stavoren.

Plan je bezoek aan Stavoren

  • Naar Stavoren met de trein? Dat kan. Stavoren ligt aan het einde van de spoorlijn Leeuwarden-Stavoren. Door deze ligging is het ook heel gemakkelijk om je weekendje weg te combineren met een bezoek aan één van de andere steden van Waterland van Friesland, zoals Workum, Hindeloopen, IJlst of Sneek.
  • Kom je met de auto? Je parkeert gratis op parkeerplaats Zuiderzee Route op zo’n twee minuten wandelen van het centrum.
  • Stavoren ligt vlakbij Hindeloopen en Workum. Combineer een bezoek aan deze steden tijdens een weekendje weg. Je kunt de steden met de trein of auto bezoeken, maar met een bootje of (huur)fiets kan natuurlijk ook.
  • Kun je al kitesurfen en wil je dat ook doen tijdens je bezoek aan Stavoren? Dat kan op twee plekken: de kitesurfspot in Mirns is voor beginners, die in Stavoren is voor de meer gevorderde kitesurfers. Je mag er het hele jaar door kitesurfen.

Hotels Stavoren

Hotel Vrouwe van Stavoren

Foto met dank aan Hotel Vrouwe van Stavoren | Mooistestedentrips.nl

Altijd al eens heel bijzonder willen logeren? Dan moet je naar Hotel Vrouwe van Stavoren. Hier logeer je namelijk in een wijnvat. Wees niet bang dat het een krappe onderneming wordt, want de vaten waar ooit 23.000 liter wijn in zat, lopen nog door naar achteren en zijn van alle luxe en gemakken voorzien. Sommige kamers hebben zelfs een eigen bubbelbad en sauna. Een heel leuke ervaring.

B&B De Pastory

B&B De Pastory Warns | Mooistestedentrips.nl

Niet in Stavoren, maar op steenworp afstand in Warns ligt de dromerige B&B De Pastory, achter de kerk van Warns met uitzicht op uitgestrekte velden waar schaapjes vrolijk grazen. De kleinschalige B&B is gemakkelijk te bereiken en heeft twee kamers. De Mata Hari kamer heeft een eigen balkon en kijkt uit over de lommerrijke tuin en de Jopie Huisman kamer heeft een heerlijk uitzicht op de velden. ’s Ochtends staat er een (ontzettend!) uitgebreid ontbijt voor je klaar. Vanwege de centrale ligging is de B&B perfect als je een bezoek aan Workum, Hindeloopen en Stavoren met elkaar wilt combineren.

Over Stavoren

Stavoren, Friesland: de mooiste Stavoren bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Stavoren mag zich de oudste stad van Friesland noemen en kreeg haar stadsrechten in de 11de eeuw. Maar al voor die tijd was het een bruisende, internationale handelsplek. Dat had voornamelijk te maken met de ligging aan het water, wat een belangrijk knooppunt was voor de nationale en internationale zeehandel. In de 13de eeuw werd Stavoren zelfs een Hanzestad. Maar niet lang daarna kwam de rampspoed met overstromingen en oorlogen. Pas in de 16de eeuw krabbelde de stad weer op, al was Stavoren zo rond het begin van de vorige eeuw niet veel meer dan een vissersplaats. Dankzij de pleziervaart is de stad nu echter De Poort van Friesland en een favoriete stop bij iedereen met een watersportminnend hart.

Stavoren bezienswaardigheden

Stadswandeling Stavoren

Stavoren, Friesland: Stadswandeling Stavoren | Mooistestedentrips.nl

Stavoren, Friesland: Stadswandeling Stavoren | Mooistestedentrips.nl

Stavoren, Friesland: Stadswandeling Stavoren | Mooistestedentrips.nl

Stavoren ontdekken en de mooiste plekken zien, die de meeste bezoekers links laten liggen? Volg dan de stadswandeling Stavoren, van 4 kilometer lang. De wandeling begint bij het VVV-kantoor (waar je de wandeling kunt kopen) en leid je langs het water, door verleden en heden langs de mooiste bezienswaardigheden in Stavoren. Dankzij de uitgebreide routebeschrijving kom je ook net even wat meer te weten over deze bijzondere stad aan het water.

Vrouwtje van Stavoren

Stavoren, Friesland: Vrouwtje van Stavoren | Mooistestedentrips.nl

Het Vrouwtje van Stavoren is maar een klein beeldje en ze kijkt uit over het water. Toch schuilt achter haar beeltenis één van de meest bekende verhalen uit de regio: hoogmoed komt voor de val. De Vrouwe van Stavoren was een rijke koopmansweduwe, die zelden tevreden was. Ze vroeg een schipper om het meest kostbare ter wereld voor haar mee terug te brengen. Toen hij haar kostbaar graan gaf, was ze woedend. Ze liet al het graan in zee storten en smeet haar gouden ring erachteraan. “Zoals ik deze ring nooit meer zal terugvinden, zal ik nooit in armoede vervallen”, riep ze. Maar haar kok vond de ring terug in de maag van een gevangen vis. En vanaf dat moment keerde haar lot en verviel zij in grote armoede.

Fontein de Vis van Stavoren

Stavoren, Friesland: Fontein de Vis van Stavoren | Mooistestedentrips.nl

De Vis. Je vindt hem aan de haven, voor het VVV-kantoor, een nieuw icoon. De fontein werd gemaakt voor het 11fountains project toen Leeuwarden culturele hoofdstad was in 2018. De Vis is zes meter hoog, ruim acht meter lang en ruim drie meter breed en ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion. De Vis, met zijn mond wijd open gesperd, staat symbool voor het verhaal van de zee: zij geeft en neemt. Want door de zee kende Stavoren ongekende rijkdom door de handel en visserij, maar ook rampspoed door overstromingen en oorlogen. Of dit één van de leukste bezienswaardigheden in Stavoren is? Reken maar. De Vis tovert geheid een glimlach op je gezicht.

De historische haven

Stavoren bezienswaardigheden: historische haven Stavoren | Mooistestedentrips.nl

Stavoren bezienswaardigheden: historische haven Stavoren | Mooistestedentrips.nl

Stavoren bezienswaardigheden: historische haven Stavoren | Mooistestedentrips.nl

De historische haven is aan drie kanten omringd door het IJsselmeer, een unieke ligging. In de weekenden kun je met de historische zeilschepen mee het IJsselmeer op om van het water te genieten. En je ziet ook nog vissersboten liggen. Mijn tip: haal een ijsje en wandel uitgebreid de haven rond. Je passeert de fontein en het vrouwtje van Stavoren en richting zee zie je ook de kleurrijke nieuwbouw aan de kade, die zelfs een beetje Scandinavisch aandoen. De huizen misstaan helemaal niet zo aan het water.

De havenhoofden

Stavoren, Friesland: wat te doen in Stavoren | Mooistestedentrips.nl

Stavoren, Friesland: wat te doen in Stavoren | Mooistestedentrips.nl

Loop je nog verder zeewaarts, dan kom je bij de havenhoofden aan waar je twee havenlichten daterend uit het einde van de 19de eeuw vindt. Een rode en een groene. In het groene havenlicht zit nog een misthoorn die vroeger kilometers ver te horen was. Door de moderne scheepsnavigatie is het geluid van de misthoorn overbodig geworden, maar de havenlichten zijn nog steeds prachtig om te zien.

Het Blokhuis

Stavoren bezienswaardigheden: Het Blokhuis | Mooistestedentrips.nl

Stavoren bezienswaardigheden: Het Blokhuis | Mooistestedentrips.nl

Achter de kleurrijke huisjes van de historische haven vind je een enorm kunstwerk van staal, beton en glas. Gebouwd op de plek waar Karel V in de 16de eeuw een grote militaire vesting liet bouwen. Dit stond bekend als het Blokhuis en was bedoeld om de stad te beschermen. Lang heeft het er niet gestaan, maar tot ongeveer 1580. Daarna werd het afgebroken en gedeeltelijk meegenomen in de stadswallen. In 1996 werden tijdens opgravingen stukken van de originele muren en torens gevonden en deze liggen nu tentoongesteld in vitrines in het kunstwerk.

Museum ’t Ponthús

Foto met dank aan Museum 't Ponthús | Mooistestedentrips.nl

De Slag bij Stavoren, de inval van de Noormannen, de walvisvaarders, de historische visserij, het plaatsen van de nieuwe sluis, de mobilisatie, de Tweede Wereldoorlog. Museum ’t Ponthús is het historisch geweten van Stavoren en één van de leukste bezienswaardigheden in Stavoren. Je mag het museum niet missen tijdens je bezoek. Er zijn verschillende wisselende exposities.

De Johan Frisosluis

Workum bezienswaardigheden: De Johan Frisosluis | Mooistestedentrips.nl

De Johan Frisosluis vorm De Poort naar Friesland en werd in 1966 geplaatst tussen het IJsselmeer en het Johan Frisokanaal. Ernaast is een aantal jaar geleden een nieuwe sluis geplaatst, die helemaal energieneutraal wordt aangedreven. Vooral ’s zomers is het hier een komen en gaan van bootjes. Heerlijk om naar te kijken.

Wandelen naar Hindeloopen

Wandelen van Stavoren naar Hindeloopen | Mooistestedentrips.nl

Hindeloopen en Stavoren liggen, zoals je op de kaart misschien al had gezien, vlakbij elkaar. Maar het is is ook nog eens mogelijk om van het ene naar het andere plaatsje te lopen, over de dijk, terwijl je geniet van prachtig uitzicht over het water. Schiet achter het station de Noorderdijk op en blijf noordwaarts wandelen. De Noorderdijk gaat over in de Westerdijk voordat je bij Hindeloopen aankomt. En vanuit dit Friese stadje pak je heel gemakkelijk de trein weer terug naar Stavoren. De dijkwandeling van Stavoren naar Hindeloopen duurt ongeveer twee uur.

Restaurants Stavoren

Strandpaviljoen De Potvis

Restaurant Stavoren: Strandpaviljoen De Potvis | Mooistestedentrips.nl

Of je Stavoren nou met de auto, te voet, fietsend of met een bootje bezoekt. Of je er nu komt om actief bezig te zijn of gewoon een paar uur op het strand te genieten, bij Strandpaviljoen De Potvis is het altijd goed toeven. Schuif aan voor de lunch en bestel een fijne salade of duik het terras op en bestel een fijne cocktail met een paar snacks erbij en geniet van het uitzicht over het water. Je geniet er ook regelmatig van live muziek. Aanrader!

De Koebrug

Foto met dank aan De Koebrug | Mooistestedentrips.nl

In Stavoren kan je inner Highlander zijn hart ophalen. Want hier vind je Schots restaurant en Whiskybar De Koebrug, gelegen in een prachtig oud pand met een terras dat uitkijkt over het water en de bootjes. Je eet hier fijne visgerechten en Schotse kost en bij elk gerecht kun je een bijpassende whisky proeven. Maar gewoon een los glas bestellen of kiezen voor een whisky-proeverij kan natuurlijk ook. Leuk: er wordt ook whisky geschonken van destilleerderij Us Heit uit Bolsward, om het lekker lokaal te houden.

De Visserman

Restaurant Stavoren: De Visserman | Mooistestedentrips.nl

De Visserman vind je pal aan de haven van Stavoren en is de beste plek om het leven aan je voorbij te zien trekken. Het restaurant ligt precies achter het beeld van het Vrouwtje van Stavoren. ’s Ochtends doe je je hier tegoed aan een kop koffie met een echt Frysk Dûmke van banketbakker Keuning uit Workum. ’s Middags is het goed toeven in de zon met een glas biologische wijn. Schuif je ’s avonds aan? Kies dan voor één van de visgerechten op de kaart, je bent niet voor niets in zo’n mooi vissersplaatsje.

Ontdek Stavoren, Friesland
Bewaar op Pinterest

Stavoren, Friesland: de leukste Stavoren bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Nederland > Friesland > Stavoren

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer