Koblenz, Duitsland: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Koblenz | Mooistestedentrips.nl

Koblenz, Duitsland: tips en bezienswaardigheden

De 16 leukste bezienswaardigheden in Koblenz

door Esther

Koblenz ligt op een interessant kruispunt. Precies tussen de rivieren Moezel en Rijn en tussen drie bergketens: de Hunsrück, Eifel en het Westerwald. De Romeinen vonden het al een strategische plek en tot op de dag van vandaag is het fijn toeven in Koblenz. Op de gezellige pleinen en langs de oevers van de rivieren. En er is genoeg te doen in Koblenz. Bekijk de top bezienswaardigheden Koblenz.

Beste reistijd Koblenz

Een weekendje of stedentrip Koblenz kan eigenlijk altijd wel, maar in de zomer is Koblenz het mooist. Dan staan de pleinen vol terrassen, draait de kabelbaan op volle toeren en is het een gezellige drukte langs het water. Wil je naar de kerstmarkt in Koblenz? Goed idee. Het is hier veel minder massaal dan in Keulen of Düsseldorf: juist heel gezellig en knus. Maar zorg dan wel dat je je hotel in Koblenz op tijd boekt.

Koblenz, Duitsland: de leukste bezienswaardigheden in Koblenz | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Koblenz plannen

Een kant-en-klare stedentrip Koblenz boeken lukt helaas niet, maar het is heel gemakkelijk om er zelf eentje te plannen. Ga je met de auto naar Koblenz? Kies dan voor een hotel met parkeerplaats. Maar je kunt ook heel gemakkelijk, en redelijk voordelig met de trein naar Koblenz. Er zijn verschillende leuke hotels in Koblenz, zoals Hotel Diehl’s met fijne kamers en een zwembad. Liever een vakantiehuisje in de buurt van de stad? Je kunt leuk vakantie vieren bij Vakantiepark Mont Royal.

Hotels in Koblenz

Sander Hotel

Foto met dank aan Sander Hotel, Koblenz | Mooistestedentrips.nl

Het Sander Hotel is een geweldige optie als je met de auto naar Koblenz gaat. Het hotel heeft namelijk een eigen parkeerplaats waar je voor een goede prijs kunt parkeren. Het hotel ligt vlak aan de Altstadt en je kunt vanuit het hotel heel gemakkelijk de leukste plekken van de stad ontdekken. De kamers zijn ontzettend comfortabel met lekkere bedden. En het ontbijt is heerlijk.

GhOtel

Foto met dank aan GhOtel, Koblenz | Mooistestedentrips.nl

Het GhOtel is een mooi designhotel in het centrum van Koblenz, waar je voor een leuke prijs in stijl kunt overnachten. De kamers zijn erg comfortabel ingericht. Dit hotels heeft een eigen parkeergarage. Ook als je de fietsen mee hebt, is een verblijf in dit hotel een aanrader, want je kunt je fiets veilig in de stalling parkeren. Vanuit het hotel loop je zo naar de belangrijkste bezienswaardigheden in Koblenz.

Trein naar Koblenz

Met de trein ben je vanuit Nederland zo in Koblenz. Vanuit Utrecht hoef je bijvoorbeeld alleen maar over te stappen in Düsseldorf of Keulen. De reistijd is zo’n 3,5 uur. Je reist bovendien behoorlijk goedkoop met de trein naar Koblenz. Als je ongeveer 3 maanden van te voren boekt, kun je de goedkoopste kaartjes reserveren.

Auto naar Koblenz

Ben je in de buurt van Koblenz op vakantie (Rijnland-Palts is bij Nederlanders erg populair!) en Wil je een dagje naar Koblenz? In het centrum van de stad zijn parkeerplaatsen genoeg. Plan je een hele stedentrip Koblenz? Dan is het wel zo handig om een hotel met parkeerplaats te regelen.

Bezienswaardigheden Koblenz

Deutches Eck

Bezienswaardigheden Koblenz: Deutches Eck | Mooistestedentrips.nl

Om maar meteen met die Deutches Eck in huis te vallen: de samenvloeiing van de rivieren Moezel en Rijn is altijd al belangrijk geweest in de Duitse geschiedenis en behoort nu tot de belangrijkste bezienswaardigheden in Koblenz. De Duitse Orde sloeg op deze plek in de 13de eeuw al kamp op. Aan het einde van de 19de eeuw kwam er een gigantisch standbeeld van Kaiser Wilhelm I te staan, dat flink werd gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De sokkel bleef leeg, totdat Oost- en West-Duitsland weer één werden. En Wilhelm kijkt sinds 1993 weer over de rivieren uit. Er ligt een mooi park rondom.

Koblenz Seilbahn

Bezienswaardigheden Koblenz: kabelbaan van Koblenz | Mooistestedentrips.nl

De kabelbaan van Koblenz (de Koblenz Seilbahn) is zo’n gevalletje: lekker toeristisch, gewoon doen. Want vanuit de kabelbaan heb je simpelweg een geweldig uitzicht over de rivieren, de stad en de omliggende heuvels. Je wordt bovendien afgezet bij Festung Ehrenbreitstein, één van de top bezienswaardigheden Koblenz.

Festung Ehrenbreitstein

Koblenz bezienswaardigheden: Festung Ehrenbreitstein | Mooistestedentrips.nl

De Festung Ehrenbreitstein is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Koblenz. Het stervormige fort steekt bijna 120 meter boven de Rijn uit en als je er eenmaal door de kabelbaan bent afgezet, kun je door een prachtig labyrint aan gangen, hoge muren en prachtige overblijfselen van ooit gestreden strijden. Naast dat je er kunt genieten van het mooie uitzicht over de rivieren en de stad kun je in het fort verschillende musea bezoeken, zoals een archeologiemuseum, een streekmuseum en fotografiemuseum. Tussendoor kun je even bijkomen in één van de cafés.

Altstadt Koblenz

Bezienswaardigheden Koblenz: Altstadt | Mooistestedentrips.nl

De Altstadt van Koblenz is echt een plaatje en mag je écht niet missen als je de stad bezoekt. Sterker nog: je kunt er niet omheen. Het is een knusse verzameling pastelkleurige straatjes en lieflijke pleintjes, boordevol romantische historische panden. De terrasjes zijn ook een heel fijne bonus. Begin je wandeling in de Altstadt op de Münzplatz, want dit is de plek waar de Romeinen Koblenz hebben gesticht. De mooiste straatjes van de stad vind je tussen de St. Castor Basiliek en de Liebfraukirche. Een andere bezienswaardigheid in de Altstadt is de Schängelbrunnen.

Jesuïtenplatz

Doen in Koblenz: Jesuïetenplatz | Mooistestedentrips.nlDit is wat mij betreft één van de mooiste bezienswaardigheden Koblenz, puur en alleen al omdat het gewoon het mooie plein van de stad is. De Jesuïtenplatz ligt middenin de knusse altstadt van Koblenz en is vernoemd naar de jezuïetenorde die er tot de 18de eeuw gevestigd was. Je ziet er het prachtige barokke stadhuis van de stad, omringd door torenspitsen en een grote boog.

Liebfrauenkirche

Bezienswaardigheden Koblenz: Liebfrauenkirche | Mooistestedentrips.nl

De Liebfrauenkirche, ofwel de Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk, is gebouwd op het hoogste punt van de stad in het oude Koblenz. De fundamenten stammen al uit de 5de eeuw toen de Franken er een kerk stichtte in wat oude Romeinse gebouwen. Maar daarvan is weinig meer te zien, aangezien de kerk door de eeuwen heen flink werd verbouwd en uitgebreid. Loop de markante kerk even in om de kunstschatten van de 15de tot 18de eeuw te bewonderen.

St. Castor Basiliek

Bezienswaardigheden Koblenz: St. Castor Basiliek | Mooistestedentrips.nl

De St. Castor Basiliek is de oudste nog bestaande kerk in Koblenz en dateert uit de 9de eeuw. De Romaanse kerk was een populaire ontmoetingsplek tussen lokale koningen en keizers. Het gebouw, zoals je het nu kunt zien in de stad, dateert uit de 12de eeuw en is toch echt wel even een bezoekje waard.

Kurfürstliches Schloss

Koblenz bezienswaardigheden: Kurfürstliches Schloss | Mooistestedentrips.nl

Dit gigantische keurvorstelijk paleis staat trots aan de oevers van de Rijn en werd in de 18de eeuw gebouwd door de prins van Saksen. Na de Franse revolutie, toe Koblenz kortstondig onder Franse heerschappij was, ging het paleis naar de Pruisen. Het café van het paleis is een geweldige plek om even bij te komen en over de mooie tuinen en de rivier te kijken.

Mittelrhein-Museum

Bezienswaardigheden Koblenz: Mittelrhein Museum | Mooistestedentrips.nl

Het Mittelrhein-Museum is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Koblenz. Het museum bestaat al sinds 1835 en is daarmee één van de oudste musea in Duitsland. Met zijn vestiging in het Forum Confluentes is er alle ruimte voor de uitgebreide collectie. De vaste collectie is te vinden op de eerste verdieping, met werken van de middeleeuwen en de barok tot de jaren vijftig uit de vorige eeuw.

Ludwig Museum

Doen in Koblenz: Ludwig Museum | Mooistestedentrips.nl

Het Ludwig Museum opende in 1992 de deuren en is daarmee het jongste museum van Koblenz. Het museum heeft een collectie die zich richt op Duitse en Franse kunst van na 1945. Het museum is gevestigd in een schitterend oud pand met vier verdiepingen en de tuin waar ook regelmatig tentoonstellingen te zien zijn. In het museum is bijzonder werk te zien van verschillende Franse modernisten.

Weindorf

Bezienswaardigheden Koblenz: Weindorf | Mooistestedentrips.nl

In 1925 vond de ‘Duitse wijn tentoonstelling’ plaats in Koblenz en maakte deel uit van de duizendjarige verjaardag van het Rijnland. Er werden vier verschillende gebouwtjes neergezet die typische huisjes van Duitse wijnboeren moesten voorstellen. Op deze plek konden wijnboeren uit verschillende Duitse wijnregio’s hun wijnen aan het grote publiek tonen. De tentoonstelling was zo’n succes dat Weindorf daarna een populaire toeristenstrekpleister bleef en dat is het tot de dag van vandaag.

Schloss Stolzenfels

Doen in Koblenz: Schloss Stolzenfels | Mooistestedentrips.nl

Doen in Koblenz: Schloss Stolzenfels | Mooistestedentrips.nl

Doen in Koblenz: Schloss Stolzenfels | Mooistestedentrips.nl

Eén ding dat je zeker moet doen in Koblenz is één van de prachtige kastelen rondom de stad bezoeken. Je ziet ze vaak vanaf de oevers van de rivier tussen al het groen in de heuvels uit piepen. En een paar minuten buiten het centrum vind je Schloss Stolzenfels dat rond de 14de eeuw werd gebouwd. Het werd na een bombardement in de 17de eeuw helemaal herbouwd en het lijkt wel uit een sprookjesboek te zijn weggelopen. Het is namelijk gebouwd in een neogotische stijl, maar dan wel de romantische variant.

Alleen al de wandeling naar Schloss Stolzenfels, door de prachtige tuinen, is de moeite waard. Ga mee met een rondleiding, zodat je ook de pracht en praal in het kasteel kunt bewonderen. Om de parketvloeren te sparen, moet je even slofjes over je schoenen aan.

Schloss Eltz

Schloss Eltz | Mooistestedentrips.nl

Ben je met de auto in Koblenz? Dan is het leuk om een middagje naar Schloss Eltz te gaan, dat tussen Koblenz en Cochem ligt. Je rijdt er binnen een halfuur naartoe. Je ziet het kasteel al van verre prachtig en dramatisch op een rotswand staan. Het kasteel is bijna 900 jaar oud. De bouw begon in de 12de eeuw, maar zijn huidige uiterlijk is te danken aa  toevoegingen tijdens de renaissance en barok. Opmerkelijk: het kasteel is al 34 generaties in handen van dezelfde familie. Je kunt in het kasteel terecht voor een rondleiding en een bezoek aan de schatkamer.

Kerstmarkt Koblenz

Kerstmarkt Koblenz | Mooistestedentrips.nl

Kerstmarkt Koblenz | Mooistestedentrips.nl

Wil je naar de kerstmarkt in Koblenz? Doen! De stad is helemaal niet groots en massaal en dat is de kerstmarkt dus ook niet. De kerstmarkt in Koblenz is gewoon lekker knus. Alles bij elkaar zijn er toch nog zo’n 130 kraampjes door de hele stad, maar omdat deze verspreid staan over de vele pleintjes doet het toch klein en gezellig aan. Je vindt kerstmarkten op de Münzplatz, Plan, Rathausplatz, Liebfrauenkirche, Jesuitenplatz en Zentralplatz. Ook leuk, de tuinen van Vesting Ehrenbreitstein zijn ook in kerstsfeer uitgedost, dus daar moet je ook langs! Wil je naar de kerstmarkt in Koblenz? Zorg dan we dat je je hotel in Koblenz op tijd boekt.

Cochem

Cochem, Duitsland? Wat te doen in Cochem? Bekijk de tips

Blijf je langer dan een paar dagen in Koblenz, of logeer je in de buurt? Dan is het wel leuk om Rheinland Pfalz wat beter te leren kennen. En wat mij betreft mag je Cochem dan zeker niet overslaan. Dit is, met stip, één van de mooiste stadjes in Duitsland. Prachtig gelegen aan de Moezel, met een heel mooi oud stadshart en het sprookjesachtige Reichsburg dat over het stadje waakt. Je reist binnen een uur met de trein van Koblenz naar Cochem. Met de auto doe je er ongeveer veertig minuten over.

Trier

Trier: ontdek de oudste stad van Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Kun je geen genoeg krijgen van het gebied rondom de Moezel in Duitsland? Begrijpelijk, want het is er schitterend. En één van de hoogtepunten is natuurlijk Trier. De oudste stad van Duitsland. De stad is duizenden jaren oud en was er voordat de Romeinen er hun hoofdstad van het noorden van maakten en het tot bloei brachten. Nog altijd zijn er ontzettend veel Romeinse overblijfselen te vinden in Trier. Maar de stad heeft ook een mooi oud centrum, heel goede musea en geweldige fiets- en wandelroutes in de omgeving, door de wijngaarden. Bekijk alle bezienswaardigheden in Trier.

Restaurants in Koblenz

Café Miljöö

Foto met dank aan: Café Miljöö | Mooistestedentrips.nl

Café Miljöö is een ontzettend leuk, intiem restaurant vlakbij de Liebfraukirche, gevestigd in een prachtig historisch pand. Hier moet je tijdens je bezoek aan Koblenz zeker een keer naartoe. Een simpele kaart, met heerlijke gerechten. Probeer vooral de Duitse tapas eens. In de zomer heeft het café ook een gezellig terras.

Pfefferminzje

Foto met dank aan Pfefferminzje | Mooistestedentrips.nl

Pfefferminzje is wat mij betreft één van de leukste restaurants in Koblenz. Je kunt hier de hele dag terecht: voor heel goede koffie of thee, lekkere taartjes en een heel fijne lunch. Het restaurant is gevestigd in een mooi pand in één van de mooie straatjes van Koblenz en de sfeer is er heel goed.

Einstein

Foto met dank aan Einstein | Mooistestedentrips.nl

Einstein is een groot bar-restaurant met een flink terras in het hart van de stad. Het is helemaal opgedragen aan Einstein. Waar je ook kijkt, overal in het restaurant hangen schilderijen waarop de wetenschapper is afgebeeld. Einstein is een goede plek om cocktails te drinken, maar de wijnkaart is ook erg goed. Maar blijf gerust ook hangen om een hapje te eten.

Café Extrablatt

Foto met dank aan Café Extrablatt | Mooistestedentrips.nl

Brunchen op zondagochtend? Dan is Café Extrablatt de plek om naartoe te gaan. Voor een klein bedrag mag je gebruik maken van het buffet en je mag je bordje zo vaak volscheppen als je wil. Ook voor een kop koffie en een simpele lunch is Extrablatt een goede plek.

Artikelen over Koblenz

Koblenz, Duitsland
Bewaar op Pinterest

Koblenz, Duitsland: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Koblenz | Mooistestedentrips.nl

Bekijk alle stedentrips Duitsland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip Duitsland > Rheinland Pfalz > Koblenz

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Erwin Heyman 19 februari 2020 - 18:31

Ik zou graag eens naar Koblenz gaan van vrijdag tot maandag om het prachtige landschap en uitzicht te bewonderen

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer