door Esther
Osnabrück Duitsland: tips en Osnabrück bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Osnabrück Duitsland, tips en bezienswaardigheden

Osnabrück ligt net over de Nederlandse grens en is een leuke bestemming voor een weekendje weg. Osnabrück staat bekend als ‘de stad van de vrede’. En ook al is het eeuwen geleden dat de Dertigjarige Oorlog ten einde kwam, er hangt in de stad nog steeds een vredige sfeer en je struikelt er niet over de hordes toeristen. Bekijk alle tips voor een bezoek aan de stad en mijn favoriete bezienswaardigheden in Osnabrück.

Beste reistijd Osnabrück

Osnabrück ligt in Nedersaksen, niet ver van de Nederlandse grens en het weer is er niet veel anders dan hier. Tijdens de meifeesten kan het druk zijn in de stad, net als tijdens de kerstmarkt in Osnabrück aan het einde van het jaar. De prijzen voor hotels kunnen dan wat hoger liggen. Bekijk het actuele weer in Osnabrück.

Osnabrück Duitsland, Osnabrück bezienswaardigheden, foto met dank aan Janin Arntzen | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Osnabrück plannen

Een stedentrip Osnabrück plannen is heel gemakkelijk. Je kunt met de trein naar Osnabrück. Ga je liever met de auto naar Osnabrück? Kies dan voor een hotel met parkeerplaats, dat is wel zo handig en vaker goedkoper dan in de stad parkeren. Over hotels gesproken, er zijn genoeg leuke opties in Osnabrück. Easy Hotel Osnabrück is een heel leuke en goed betaalbare optie, met frisse en ruime kamers. Viena House Hotel Remarque ligt aan de rand van het centrum, heeft een heel fijn restaurant en terras en heel ruime, goede kamers.

Hotels Osnabrück

Romantik Hotel Walhalla

Foto met dank aan Romantik Hotel Walhalla | Mooistestedentrips.nl

Het Romantik Hotel Walhalla is één van de meest romantische hotels in Osnabrück. Het is namelijk gevestigd in het mooiste pand van de hele Altstadt en ligt op kruipafstand van de leukste restaurantjes, cafés en winkels in de stad. De kamers zijn comfortabel en het is echt genieten in de wellness en de gezellige binnentuin.

Hotel Westerkamp

Foto met dank aan Hotel Westerkamp | Mooistestedentrips.nl

Hotel Westerkamp ligt even buiten het centrum, en is een heel goede keuze als je met de auto naar Osnabrück komt en misschien nog meer van de omgeving wilt zien. De kamers zijn ontzettend comfortabel en stijlvol ingericht. Er is een knus terras en een leuke bar om ’s avonds van een drankje te genieten. ’s Ochtends is het ontbijt helemaal top.

Hotel Remarque

Foto met dank aan Vienna House Remarque Osnabrück | Mooistestedentrips.nl

Het Hotel Remarque is een perfecte keuze voor een weekendje weg. Het ligt aan de rand van het centrum, heerlijk rustig. Je loopt binnen enkele minuten naar alle leuke Osnabrück bezienswaardigheden. Hotel Remarque is van alle gemakken voorzien: een goede bar, leuk restaurant, geweldige wijnwinkel en een kleine spa. Omdat het hotel heel ruim is opgezet, lijkt het nooit alsof er veel gasten logeren. Het restaurant is echt uitmuntend en het zonnige terras is ’s middags de perfecte plek voor een drankje. Wil je voor ’s avonds een tafeltje? Reserveer dan van te voren.

Vienna House Easy Osnabrück

Foto met dank aan Vienna House Easy Osnabrück | Mooistestedentrips.nl

Voor een goede prijs in een superleuk hotel logeren dat ook nog eens lekker dichtbij alle Osnabrück bezienswaardigheden ligt? Dat is dus Vienna House Easy Osnabrück. De kamers zijn allemaal lekker ruim, fris en licht ingericht. Binnen een paar minuten wandel je naar het hart van de stad. ’s Ochtends schuif je er aan voor een ontzettend lekker ontbijt.

Trein naar Osnabrück

Je kunt heel gemakkelijk met de trein naar Osnabrück. Je bent er echt in een mum van tijd. Voor de laagste tarieven boek je zo’n drie maanden voor vertrek een treinkaartje.

Met de auto naar Osnabrück

Je kunt natuurlijk ook met de auto naar Osnabrück, het ligt lekker dicht bij de Nederlandse grens. Osnabrück is een behoorlijk autovriendelijke stad. Je kunt redelijk gemakkelijk in de stad parkeren, maar het is handiger en vaak goedkoper om een hotel met parkeerplaats te boeken.

Osnabrück bezienswaardigheden

CityCard Osnabrück

Een CityCard Osnabrück kopen is wel een goed idee als je veel Osnabrück bezienswaardigheden wilt zien. De CityCard kost slechts €8 per persoon. Met de kaart kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer, kun je gratis bij de meeste bezienswaardigheden in de stad naar binnen en krijg je korting bij verschillende winkeltjes en restaurants.

Osnabrück Duitsland, Osnabrück bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Osnabrück

Fietsen in Osnabrück is erg populair. Veel Nederlanders nemen zelf de fiets mee, maar het is ook mogelijk om een fiets te huren. Zo kun je in de stad al een fiets huren vanaf €10. En als je bij Hotel Remarque logeert, kun je daar een fiets huren. Bij het kantoor van Tourist information Osnabrück & Osnabrücker Land in de Bierstraße kun je een folder ophalen met allemaal leuke fietsroutes.

Rathaus

Bezienswaardigheden Osnabrück, Rathaus: foto met dank aan Janin Arntzen | Mooistestedentrips.nl

Je kunt het Raadhuis niet missen tijdens een stedentrip, want het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Osnabrück. Op de treden van dit raadhuis werd in 1648 de vrede uitgeroepen na de dertigjarige oorlog, wat Osnabrück tot op heden tot ‘de vredesstad’ heeft bestempeld. Bij binnenkomst in het Raadhuis kun je linksaf meteen de vredeszaal in waar portretten hangen van alle onderhandelaars die de vrede uiteindelijk bewerkstelligden. Ga je de trap op, dan kun je een stadsmaquette van die stad zien in de tijd dat de vrede werd uitgeroepen.

Marienkirche

Bezienswaardigheden Osnabrück, Mariakirche | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Osnabrück, Mariakirche | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Osnabrück, Mariakirche | Mooistestedentrips.nl
Naast het Raadhuis staat de Marienkirche, de buikige toren kun je in het hele centrum wel ontwaren boven de daken. Deze protestante kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zo goed als verwoest en werd, met donaties van de plaatselijke middenstand, weer opgebouwd. Op zondag is het een leuk idee om voor de toren van de kerk te beklimmen. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over het centrum van Osnabrück.

Felix Nussbaum Haus

Felix Nussbaum Haus | Mooistestedentrips.nl

Het Felix Nussbaum Haus is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Osnabrück, een absolute must-see als je het mij vraagt. De in Osnabrück geboren schilder liet zich inspireren door Van Gogh en had een kenmerkende stijl, modernistische en bij vlagen kubistisch. Zijn schilderijen hebben vaak donkere thema’s, zoals de dood en vluchten. Nussbaum was het grootste deel van de jaren ’30 en ’40 op de vlucht voor het nazisme, maar ontsnapte helaas niet. Hij werd vermoord in Auschwitz. Het Felix Nussbaum Haus is een schitterend modern gebouw, ontworpen door de bekende architect Daniel Libeskind en er hangen zo’n tweehonderd indrukwekkende werken van Nussbaum. Er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen, bijvoorbeeld over de geschiedenis van de stad.

Kulturgeschichtliche Museum Osnabrück

Osnabrück bezienswaardigheden, Kulturgeschichtliche Museum Osnabrück: foto met dank aan Simon Vonstein | Mooistestedentrips.nl

Het Kulturgeschichtliche Museum Osnabrück  zit aan het Felix Nussbaum Haus vast en je komt er via de derde verdieping van het Nussbaum Haus. Het in cultuurhistorisch museum vind je kunstschatten die je door de geschiedenis van Osnabrück heen loodst vanaf het prille begin tot nu. Daarnaast moet je zeker even naar het Grafisches Kabinett lopen met een prachtige collectie.

Winkelen in Osnabrück

Osnabrück winkelen | Winkelen tijdens een weekend Osnabrück

Osnabrück winkelen | Winkelen tijdens een weekend Osnabrück

Voor een kleine stad als Osnabück zit het centrum verrassend vol met bijzondere winkels. Aangezien veel winkels op zondag dicht zijn, is het een goed idee om tijdens je weekend Osnabrück op zaterdag lekker te snuffelen in de leuke winkels van het centrum. De historische straatjes van de Altstadt herbergen de leukste winkels. In de Marienstraße vind je namelijk een leuke verzameling galeries, wijnbars en leuk boetieks.

  • Stadtkind
    Je loopt bij Stadtkind naar binnen voor de leukste handgemaakte sieraden en kleurrijke hebbedingetjes, zoals tasjes, sloffen en slingers. In de sieraden worden veel natuurstenen en halfedelstenen gebruikt.
  • Goja Würzbar
    Het water loopt je al in de mond als je binnen wandelt bij Goja Würzbar. Deze delicatessenzaak verkoopt een enorme verzameling potjes jam, honing en chutneys, flessen olijfolie en lekkere thee en koffie.

Dom St. Peter

Dom St. Peter | Mooistestedentrips.nl

Je kunt de Dom St. Peter niet missen als je in de stad bent, het is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Osnabrück. De kerk is eeuwenoud, maar wat je nu ziet is met name afkomstig uit de 13de eeuw, behalve de fraaie kloostergang. Die stamt uit de 12de eeuw. Door de eeuwen heen is de kerk geplunderd, platgebrand en gebombardeerd. Vandaar dat de Domkerk er van binnen wat sober uitziet. Maar juist omdat hij er ondanks alle ontberingen nog staat, maakt hem zo bijzonder.

Naar de markt

Weekend Osnabrück | Naar de markt in Osnabrück, Duitsland

Zet tijdens je stedentrip Osnabrück op zaterdag koers naar de markt op het plein voor de statige Domkerk. Hier koop je de lekkerste lokale lekkernijen voor een prikkie. Wil je er even iets drinken of er lunchen? Dat kan ook op de markt, want veel kraampjes hebben ook een paar tafeltjes.

Erich Maria Remarque-Friedenszentrum

Foto met dank aan Erich Maria Remarque-Friedenszentrum | Mooistestedentrips.nl

Het Erich Maria Remarque-Friedenszentrum is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Osnabrück. Erich Maria Remarque is een beroemde Duitse schrijver en daarmee meteen de beroemdste inwoner van de stad. Eind jaren ’20 brak hij door met een boek over de zinloosheid van oorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam dit boek Remarque duur te staan en verloor hij zelfs zijn Duitse nationaliteit. Het Erich Maria Remarque-Friedenszentrum is als een archief, boordevol documenten over literatuur en oorlog. De tijdelijke exposities hebben thema’s als verzet, vervolging en emigratie.

Schloß Osnabrück

Schloss Osnabrück, foto door Simon Vonstein | Mooistestedentrips.nl

Aan de rand van het centrum vind je dit grote barokke slot, dat ooit de residentie van de bisschop was. In de Tweede Wereldoorlog brandde het kasteel helemaal af, maar inmiddels is het historische pand prachtig herbouwd en maakt het deel uit van de universiteit van de stad. De tuinen achter het kasteel staan vol schitterend bloemen en fonteinen. De lokale bevolking gebruikt deze tuinen maar wat graag om er bij lekker weer te picknicken met een drankje erbij.

Terra Vita

Foto met dank aan Terra Vita | Mooistestedentrips.nl

Op steenworp afstand van Osnabrück vind je natuur- en geopark Terra Vita, het eerste geopark van Duitsland. Een geweldig natuurpark voor wandelaars en fietsers met tientallen leuke routes. Het landschap is ontzettend divers, dus geweldig voor natuurliefhebbers. Ook cultuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen en middeleeuwse burchten en hunebedden bezoeken.

Restaurants in Osnabrück

Unser Lieblings Kaffee

Restaurants Osnabrück, Unser Lieblings Kaffee | Mooistestedentrips.nl

Heb je de Dom of de Markt van Osnabrück bezocht? Dan heb je meteen een prima excuus voor een bezoek aan Unser Lieblings Kaffee, want je snapt al snel waarom het café zo heet. Je drink hier de lekkerste koffiespecialiteiten, biologische limonades en allemaal lekkere taartjes en koeken. Door de hele zaak staan ook hele mooie woonaccessoires van Riviera Maison, dus je kunt meteen even winkelen als je daar zin in hebt.

Tante Sophies Backstube

Restaurants Osnabück, Tante Sophies Backstube | Mooistestedentrips.nl

In één van de oudste vakwerkhuizen van Osnabrück vind je Tante Sophies Backstube. Het pandje werd gebouwd in 1533 en vanaf 1903 zat Johannes Läer in het pand. Daarom is het echt een begrip voor de lokale bewoners die hier al sinds jaar en dag hun brood, gebak en nog meer zoetigheden kopen. In 2019 is de zaak overgenomen, maar het principe is gebleven. Je koopt hier nog altijd het lekkerste brood en gebak, helemaal biologisch.

Leysieffer

Foto met dank aan Leysieffer | Mooistestedentrips.nl

Liefhebbers van chocolade kunnen bij Leysieffer hun hart ophalen. Dit is één van de leukste chocolaterieën en koffiehuizen van de stad. De taarten en gebakjes in de vitrine zien er superlekker uit, net als alle pralines en chocolaatjes. Achterin de winkel kun je uitgebreid genieten van al dit lekkers in de salon.

L&T Markthalle

Foto met dank aan L&T Markthalle | Mooistestedentrips.nl

De beste lekkernijen uit Osnabrück en omgeving proeven en kopen? Of gewoon neerploffen en genieten van een uitgebreid ontbijt, lekkere lunch, of fijn tussendoortje. L&T Markthalle heeft een flinke opknapbeurt ondergaan en is ongekend populair bij locals. Je kunt hier gewoon je boodschappen doen, maar ook even iets lekkers kopen om mee naar huis te nemen of even pauzeren met een goede kop koffie en wat lekkers. Rond de lunch kan het druk zijn, dus wees er op tijd bij.

Güner Jäger

Restaurant Osnabrück, foto met dank aan Güner Jäger | Mooistestedentrips.nl

Aan de rand van het centrum van de stad vind je Güner Jäger, een heerlijke plek met een terras aan het water. In het weekend is dit dé plek om aan te schuiven voor het brunchbuffet, maar het is ook een superfijn restaurant voor een borrel aan het eind van de middag.

Weinkrüger

Restaurants Osnabrück, Weinkrüger | Mooistestedentrips.nl

Weinkrüger is één van de mooiste restaurants in Osnabrück, alleen al vanwege het historische pand moet je er even langs. Weingrüger is namelijk gevestigd in één van de mooiste historische huisjes in één van de meest knusse straten in het oude centrum van de stad. Er is een klein terras, maar binnen is het ook goed toeven. Je eet hier eerlijke Duitse kost, maar ga toch vooral voor een wijnproeverij.

Das Wein Cabinet

Das Wein Cabinet | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Das Wein Cabinet | Mooistestedentrips.nl

Osnabrück kent verrassend veel mooie en uitgebreide wijnwinkels. Je kijkt je ogen uit. Bij Das Wein Cabinet kun je eerst uitgebreid wijn proeven, voor je besluit tot de koop over te gaan. Er is een verrassend leuk aanbod wijnen uit Duitsland, Oostenrijk en Italië.

Osnabrücker Kartoffelhaus

Foto met dank aan Osnabrücker Kartoffelhaus | Mooistestedentrips.nl

Naast de Dominikaner kerk zit Osnabrücker Kartoffelhaus, een oer-Duits restaurant met een ontzettend gezellig terras. Zoals de naam al doet vermoeden kun je allemaal gerechten krijgen met aardappelen, in welke vorm dan ook. Wat je ook kiest, je krijgt enorme porties die erg lekker zijn.

Amalies

Restaurants Osnabrück, foto met dank aan Amalies | Mooistestedentrips.nl

Logeer je in het Hotel Remarque? Dan hoef je niet ver te gaan voor een goed restaurant, want dat zit gewoon in het hotel. Bij Amalies zit het avond aan avond vol. En dat is niet zo gek. Plof eerst neer op het gezellige terras voor een goed glas wijn, wandel daarna op je gemakje naar binnen om je tafeltje vol te laten zetten met voorgerechtjes om samen te delen of laat een half dozijn oesters komen. Daarna geniet je van eerlijke Duitse kost, een goede steak of fijne burger.

Artikelen over Osnabrück

Osnabrück, Duitsland: tips en bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest

Osnabrück, Duitsland: bezienswaardigheden in Osnabrück, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Osnabrück, Duitsland: tips en bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Alle stedentrips Duitsland

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer