Galway: weekend escape vanuit Dublin

door Esther

Galway is waarschijnlijk het meest kleurrijke en levendige Ierse stadje aan de Ierse westkust. Je kunt redelijk gemakkelijk van Dublin naar Galway reizen en als je, tijdens je stedentrip Dublin, net even wat meer tijd pakt, is het echt de moeite om ook Galway met een bezoek te vereren. Galway is vrolijk en levendig, dankzij de grote hoeveelheid studenten, live muziek op straat en in de vele pubs, de kleurrijke façades van de winkels en de fijne markten.

Weekend escape: Galway vanuit Dublin, Ierland | Mooistestedentrips.nl

Als je dacht dat Dublin kleurrijk en gezellig is, dan moet je Galway eens ontdekken. Deze bescheiden Ierse stad is niet alleen poort naar schitterende natuurgebieden en Ierse trekpleisters als de Aran Islands, The Burren, Cliffs of Moher en Connemara National Park, maar heeft op zichzelf ook genoeg leuks te bieden. De kleine stad, en de omgeving, tellen meer dan 350 restaurants en is dan ook uitgeroepen tot Europese culinaire hoofdstad en in 2020 komt daar de titel culturele hoofdstad bij.

In Galway proef je de beste oesters van Ierland, leer je alles over de beroemde Claddagh ring en kun je uren rondwandelen en genieten van de leukste winkels en pubs.

Galway vanuit Dublin, zo kom je er

  • Je reist vrij gemakkelijk met de trein van Dublin naar Galway, een ticket koop je vanaf €18 en je doet er zon 2 uur en een kwartier over.
  • Ook met de bus ben je binnen 2,5 uur in Galway vanuit Dublin. Je reis dan met Go Bus en een ticket kost €13.
  • Wil je naast Galway nog een paar mooie bezienswaardigheden in de buurt bekijken? Dan is het wellicht gemakkelijker om een auto te huren in Dublin. Je rijdt via de M6 in zo’n 2,5 uur naar Galway.
  • Weinig tijd? Dan kun je mee met een dagtour en Galway en de beroemde Cliffs of Moher bezoeken.
  • Ben je maar één dag in Galway, dan is deze fietstocht langs de highlights van de stad een goed idee.
  • Een dag op en neer naar Galway is wat mij betreft toch een beetje veel van het goede, vandaar dat ik een weekend escape wel kan aanraden. Dan kun je ook lekker uit eten in de stad en slapen in één van de leuke hotels of B&B’s in Galway.

Bezienswaardigheden Galway, Ierland: gekleurde shop fronts in Galway | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Galway, Ierland: gekleurde shop fronts in Galway | Mooistestedentrips.nl

Historisch Galway en de gekleurde shop fronts

Tijdens je bezoek aan Galway is The Latin Quarter beslist een hoogtepunt. De wijk aan de rivier de Corrib huist de belangrijkste historische monumenten van de stad, maar ook allerlei hippe koffietentjes, winkels en restaurants. Sla in ieder eval Spanish Arch, O’Brien’s Bridge en de St Nicholas’ Church niet over. Achter de bontgekleurde, beroemde ‘shop fronts’ schuilen al even vrolijke winkels, zoals antiekzaken, bloemenwinkels, platenzaken, wolwinkels, juweliers en designwinkels. De meeste winkeleigenaren vinden het heel leuk om je over hun producten te vertellen, dus een goede reden om even uitgebreid met de locals te kletsen. Eén van de mooiste historische straatjes van Galway is Kirwans Lane. Hier vind je nog mooie architectuur uit de 16de en 17de eeuw en hele schattige winkels en cafés.

Leer alles over de Claddagh ring

Claddagh is eigenlijk een dorpje net buiten Galway, vlakbij de Spanish Arch, dat door de meeste locals gewoon als een wijk van de stad wordt beschouwd. De ring, een hart dat wordt vastgehouden door twee handen, dateert uit de 18de eeuw en diende als verlovingsring. Maar ook als vrijgezel mag je hem draaien. Met de punt van het hart naar je toe ben je bezet, met de punt naar buiten ben je vrijgezel. Thomas Dillon’s Claddagh Gold aan Quay Street maakt, volgens de overlevering, de originele Claddagh ringen en het is bovendien één van de oudste juweliers in Ierland. Loop er even naar binnen om in het museumpje de oudste en kleinste Claddagh ringen te bewonderen.

Galway vanuit Dublin, alles over de Claddagh ring in Galway | Mooistestedentrips.nl

Galway vanuit Dublin, alles over de Claddagh ring in Galway | Mooistestedentrips.nl

Doen in Galway, Ierland: de markten van Galway | Mooistestedentrips.nl

De markten van Galway

Toen ik door Galway wandelde viel, op een heel gemiddelde vrijdagmiddag, viel het me wel op dat er echt een run was op de verschillende markten van de stad. Niet zo vreemd, kwam ik later achter, want in Galway kun je de mooiste producten van Ierland op de markt scoren. Van groente en fruit tot de mooiste vis en zeevruchten. Galway Market aan Church Lane is het bekendst, met verse producten, maar ook suhsi en curry. Daarnaast kun je er schitterende handgemaakte producten kopen, zoals lederen tassen en wollen truien en sjaals.

Uitwaaien langs het strand en de kliffen

Handig aan een bezoek aan Galway is dat het stadje aan de schitterende, woeste Ierse westkust ligt. Je weet wel, die Ierse kust met immense kliffen, bekiezelde wandelpaden, wapperende riethalmen en pastelkleurige luchten. Je wandelt vanuit Galway zo even naar het strand, even lekker uitwaaien, genieten van mooie kliffen en fish & chips eten in één van de pubs onderweg. Salthill Beach ligt het dichts bij de stad en kijkt uit over de baai, wat een bijzonder natuurgebied is.

Wat te doen en zien aan de Ierse Westkust? Galway en de Aran Islands | Mooistestedentrips.nl

Ierland: Aran Islands. Kilronan, Inis Mor | Mooistestedentrips.nl

Zien en doen aan de westkust in Ierland: Galway en de Aran Islands | Mooistestedentrips.nl

Kilronan, Inis Mor

Voor een echte Ierse ervaring ga je de Aran Island. Je komt waarschijnlijk in Kilronan terecht, het belangrijkste dorp op het grootste eiland, Kilronan. Je vindt hier spectaculaire stranden, kliffen en overblijfselen van oude kastelen en Ierse begraafplaatsen. Het dorpje zelf heeft geweldige visrestaurants en je kunt er naar de leukste artiesten luisteren, gewoon op straat. De ferry naar Inis Mor gaat 3 keer per dag en je kunt er dus een perfecte dagtrip van maken.

Je blijft smullen in Galway

Ja, ik at mezelf helemaal scheel in Galway. Het maakte eigenlijk niet uit wat ik bestelde, alles wat van uitmuntende kwaliteit. Pas later kwam ik erachter dat dit heel typerend is voor Galway. De stad zit namelijk boordevol restaurants met bijzondere vermeldingen, zoals Michelin sterren en De beste jonge kok van Europa. Veel topchefs hebben hier een restaurant. Galway is bovendien de plek waar je de lekkerste oesters van Ierland kunt eten, er wordt jaarlijks zelfs een oesterfestival georganiseerd. En ik kan je vertellen: ze zijn zo lekker. Proberen dus. Meer weten over de locale specialiteiten? Dan kun je mee met een leuke food tour.

Zien en doen in Galway Ierland, oesters proeven in Galway | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Galway, restaurants in Galway (foto met dank aan Ard Bia at Nimmos) | Mooistestedentrips.nl

’s Ochtends of ’s middags plof je neer bij Coffeewerk + Press, aan Quay Street, voor fijne koffie en even neuzen tussen het vinyl, de boeken en tijdschriften. Ard Bia at Nimmos is waarschijnlijk het meest populaire restaurant van Galway en je eet hier wereldse kost gemaakt met alleen lokale ingrediënten. De setting is ook inspirerend: in een 18de eeuws gebouw naar de Spanish Arch. Wil je iets laagdrempeliger eten, dan is Dough Bros Pizzeria een aanrader, zelfs Italianen hebben toegegeven dat de pizza’s hier enorm goed zijn.

Meer over Dublin en Ierland

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer