Hindeloopen. Dat is een verhaal apart. Deze Friese stad was eeuwenlang namelijk een ontzettend belangrijke handelsstad, met een bijzondere verbintenis met Amsterdam. Hindeloopen heeft haar eigen taal, schilderkunst en taal. En dan is het ook nog eens een wonderschoon stadje aan het IJsselmeer. Benieuwd? Bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Hindeloopen.
- Plan je bezoek aan Hindeloopen
- Hotels Hindeloopen
- Over Hindeloopen
- Bezienswaardigheden Hindeloopen
- Restaurants Hindeloopen
Plan je bezoek aan Hindeloopen
- Wil je met de trein naar Hindeloopen? De stad ligt aan de spoorlijn Leeuwarden-Stavoren. Dankzij de ligging aan de spoorlijn is het ook heel gemakkelijk om je bezoek aan de stad te combineren met andere steden in Waterland van Friesland, zoals Workum, Stavoren, IJlst of Sneek.
- Liever met de auto? Die parkeer je gratis op Parkeerplaats Westerdijk. Je wandelt vanaf de parkeerplaats binnen 2 minuten naar het pittoreske centrum van Hindeloopen.
- Je bezoek aan Hindeloopen combineren andere steden in Waterland van Friesland en geen zin om de auto te nemen? Dan pak je bijvoorbeeld een (huur)fiets, e-chopper of een bootje.
- Ook leuk: ga erop uit met een klassiek schip.
- Altijd al willen leren kitesurfen of windsurfen? Boek lessen bij OK Surf aan de Westerdijk.
Hotels Hindeloopen
Skipshotel
Logeren in Hindeloopen? Bij het Skipshotel, aan de jachthaven van de stad, overnacht je in fijne kamers, ruime appartementen of een dormette. De hotelkamers van het hotel, in het Hilperhuis, hebben een prachtige authentieke uitstraling met veel hout, authentiek geschilderde meubels en klassieke Hindeloopse stoffen. Meer ruimte is er in de appartementen. Wie op snelle doorreis is, kiest voor een dormette.
B&B De Pastory
Net buiten Hindeloopen, op zo’n kwartiertje rijden, ligt B&B De Pastory in Warns. Een geweldige plek om te logeren. De B&B ligt precies vlakbij Hindeloopen en Stavoren en is perfecte als je tijdens je weekendje weg meerdere steden in Waterland van Friesland wilt bezoeken, ook Workum ligt vlakbij. De B&B heeft twee heel fijne kamers. Eentje geheel geweid aan Mata Hari en de andere aan mijn (nieuw verworven) held Jopie Huisman. In die laatste kamer mocht ik logeren en het was een heel fijne ervaring. ’s Ochtends wakker worden met een kop koffie en rustgevend uitzicht over de velden, om vervolgens aan te schuiven bij het enorm uitgebreide ontbijt. Genieten.
Over Hindeloopen
Eeuwenlang was de stad Hindeloopen een vrij gesloten gemeenschap en dat resulteerde in een eigen (heel bijzondere) klederdracht, schilderkunst en een eigen taal. De gastvrouw van mijn B&B vertelde me dat het Hylpers zo apart is dat het binnen Friesland niet als een dialect wordt gezien, maar zelfs als eigen taal. Maar handel was er wel en dat maakte de stad groot en rijk. Al vanaf de 12de en 13de eeuw vertrokken er vanuit de stad schepen naar de Noordzee en Oostzee. En vanaf de Gouden Eeuw was er de connectie met Amsterdam en zo met de VOC. Dat zorgde ervoor dat deze gesloten gemeenschap invloeden binnenkreeg uit bijvoorbeeld het verre oosten. En dit inspireerde onder andere de prachtig, bontgekleurde stoffen die voor de klederdracht werd gebruikt en welke je nog steeds kunt kopen in Hindeloopen. De rijkdom is nog altijd te zien als je het stadje inloopt. Aan de huizen, de gevels en de luiken voorzien van traditioneel schilderwerk.
Bezienswaardigheden Hindeloopen
Stadswandeling
Hindeloopen mag dan geen enorme stad zijn, je doet jezelf een hoop tekort als je er zo maar even doorheen wandelt. Ik vond deze stadswandeling een echte aanrader. Hij is 2,5 kilometer lang en je ziet niet alleen de mooiste bezienswaardigheden in Hindeloopen, maar ook allerlei leuke historische feiten (waar nu het IJsselmeer was, was aan het begin van de jaartelling een enorm bos!), interessante achtergrondinformatie over verschillende bijzondere huizen en gebouwen in de stad en bekende volksverhalen.
Museum Hindeloopen
Ooit was Hindeloopen een welvarende en rijke handelsstad. En daarom is het erg interessant om Museum Hindeloopen te bezoeken, dat is gevestigd in het oude, fraaie stadhuis. Je komt er bijvoorbeeld te weten hoe ooit een zeereis eruit zag aan boord van een Hindelooper schip naar de Oostzee en komt alles te weten over de kleurrijke en unieke klederdracht en hoe dit door kinderen, vrouwen en mannen werd gedragen. Leuk: in verschillende winkels in de stad kun je de stoffen nog steeds kopen, bijvoorbeeld bij Atelier Glashouwer en Iekoon Store.
Grote Kerk
De markante toren van de Grote Kerk zie je op bijna elke plek in de stad, maar loop er ook eventjes naartoe. Boven de oude ingang is het wapen van de stad te zien: een levensboom, met aan de ene kant een hert en aan de andere een hinde. De Grote Kerk is in de 16de eeuw gebouwd en werd door de jaren heel uitgebreid als het Hindeloopen voor de wind en weer wat verkleind bij tegenslag. De rijkversierde spits van de toren werd pas aan het einde van de 18de eeuw geplaatst.
Fontein Flora & Fauna
Als je goed naar het wapen van Hindeloopen hebt gekeken, dan snap je de fontein Flora & Fauna wel, die door kunstenaar Shen Yuan werd ontworpen voor het project 11fountains toen Leeuwarden in 2018 Europese Culturele hoofdstad was. De levensboom wordt omarmd door het gewei van het hert en de hinde. Maar ik vond de waterspuwende exotische vogels in de levensboom toch wel het meest bijzonder.
Sluis en Sylhús
De sluis van Hindeloopen is één van de meest gefotografeerde plekken van de stad. En terecht ook wel, want het is een prachtig plekje. Bovendien zie je er enerzijds de haven met alle vrolijk dobberende boten en anderzijds de grachten en bruggetjes van de stad. Fotogenieker wordt het bijna niet. De sluis stamt uit de 18de eeuw en het Sylhús (het tolhuis) werd in 1619 gebouwd (al kwam de klok later) en heeft ook nog dienst gedaan als visafslag. Leuk weetje: de klok van het Sylhús slaat voor het ontbijt, de lunch en het avondeten.
Reddingsboothuisje KNRM
Zie je het lichtblauwe huisje van de KNRM aan de rand van het centrum van Hindeloopen? Dan lijkt het eigenlijk net alsof je in Scandinavië bent. Het oude reddingboothuisje uit 1911 is een Rijksmonument en werd, toen de stad nog aan de open Zuiderzee lang, gebruikt door de reddingsbrigade om zeelieden van de verdrinkingsdood te redden. Hindeloopen had één van de eerste reddingsstations van Nederland. Niet ver van dit historische exemplaar, staat het reddingsstation dat nu door de KNRM wordt gebruikt.
Schaatsmuseum
Ben je een schaatsfan (en dan met name De Tocht Der Tochten)? Dan mag je het Schaatsmuseum in Hindeloopen niet missen, het was het eerste schaatsmuseum in Friesland. Je vindt er de complete geschiedenis van de Elfstedentocht (met voor de liefhebber de complete uitzending van de laatste editie in 1997) en de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld. Loop ook vooral even verder het museum door, want je vindt er ook een heleboel Hindelooper schilderwerk.
Hindelooper schilderwerk en meubels
Kijk je in Hindeloopen goed om je heen, dan zie je overal kleurrijk beschilderd houtwerk en meubels. Het doet een beetje Scandinavisch aan, maar heeft ook wel wat Oosters. De Hindelooper schilderkunst is in de 18de eeuw ontstaan toen het de stad, als echte handelsstad, voor de wind ging. Hindeloopen deed veel zaken met Amsterdam en dankzij de VOC kwamen er veel stoffen en andere pracht uit het verre Oosten. Het inspireerde in de stad de klederdracht en de schilderkunst. Het typeert zich door zwierige patronen van vogels, bloemen en bladeren. Elke schilder had zijn eigen stijl en gebruikte zijn eigen kleuren. Meubels, wanden, speelgoed, huisraad. Alles werd beschilderd.
Vandaag de dag zijn er nog steeds verschillende traditionele schilders en meubelmakers in de stad. Eén ervan is Roosje Hindeloopen, een van de leukste bezienswaardigheden in Hindeloopen. Wandel er even naar binnen om je te laten verrassen door de patronen en meubels. Het atelier en de winkel liggen in Nieuwstad, één van de mooiste straten van de stad, met voorname kapiteinshuizen die gevels hebben geïnspireerd op die uit Amsterdam, maar soms met luiken met Hindelooper schilderkunst.
Wandelen naar Stavoren
Ga bij het reddingsboothuisje van de KNRM het trapje op en loop over de dijk het centrum rond. Mocht je nou geen genoeg krijgen van het uitzicht over het water en heb je wel zin in een wandeling? Van Hindeloopen kun je ook naar Stavoren wandelen. De wandeling duurt ongeveer twee uur. En daarna neem je gewoon de trein weer terug naar Hindeloopen.
Restaurants Hindeloopen
Restaurant de 3 Harinkjes
Gelegen op één van de mooiste plekken van de stad, met uitzicht op het historische reddingsboothuisje van de KNRM en vlakbij alle mooie bezienswaardigheden in Hindeloopen vind je Restaurant de 3 Harinkjes. Bij goed weer is het er heel fijn toeven op het terras, maar ’s avonds doe je er goed aan om binnen te eten, het liefst boven met uitzicht op het water. Want daar kun je écht genieten van de mooiste zonsondergangen. De kaart is trouwens ook dik in orde. Natuurlijk staan er veel fijne visgerechten op de kaart, maar als je zin hebt in een goed stuk vlees of als je vegetariër bent, is er ook genoeg keuze. De bediening is heel vriendelijk en al met al is dit gewoon echt een goede keuze tijdens je bezoek aan de stad.
De Hinde
Schuif aan bij De Hinde. Hier kun je geweldig en overvloedig lunchen, vaak met allerlei lekkers, vers gevangen uit het IJsselmeer. ’s Avonds staat er een steeds wisselend driegangenmenu voor je klaar en daarbij wordt rekening gehouden met het seizoen en met de vangst van de dag. Ik schoof aan het einde van de middag aan bij De Hinde, met vermoeide voeten en een hoofd vol indrukken. En dit was precies de plek die ik even nodig had. Uitkijken over het water, terwijl ik genoot van een (alcoholvrij) biertje van brouwerij Us Heit uit Bolsward, om het lekker lokaal te houden.
Sudersee
Goed, stiekem hoort Sudersee gewoon bij de bezienswaardigheden in Hindeloopen. Want naast dat dit een heel fijn visrestaurant is (en dé plek om fruits de mer en oesters te eten) is Sudersee ook een likeur brouwerij. Het idee ontstond door de relatie tussen de Hindeloopers en de Noormannen, die likeur maakten van honing. In de brouwerij vind je likeuren gemaakt van bijvoorbeeld kweepeer en mispel, met klinkende namen als Landlopertje en Voddenwijfje. Loop even binnen om een kijkje te nemen in de brouwerij. Of schuif gewoon aan voor een lekkere lunch of fijn diner.
Bezienswaardigheden Hindeloopen
Bewaar op Pinterest
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Nederland > Friesland > Hindeloopen
1 Reactie
Esther, dankjewel voor je leuke verhaal over Hindeloopen!