Kaapstad, Zuid-Afrika: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Kaapstad | Mooistestedentrips.nl

Kaapstad, Zuid-Afrika: tips en bezienswaardigheden

door Esther

Kaapstad is één van de mooiste steden die ik ooit bezocht. De stad is er één van natuurwonderen, van goede musea, van wijngaarden in de buurt en van hele leuke wijkjes. Plan een paar dagen Kaapstad in tijdens je rondreis Zuid-Afrika, zodat je lekker de tijd hebt om alles te bekijken. Ik zet alvast de leukste tips en bezienswaardigheden in Kaapstad voor je op een rijtje.

Kaapstad, Zuid-Afrika: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Kaapstad

Kaapstad, Zuid-Afrika: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Kaapstad

Plan je reis naar Kaapstad, Zuid-Afrika

  • Je vliegt in zo’n elf uur rechtstreeks naar Kaapstad met KLM. Je kunt ook met een overstap naar Kaapstad vliegen, er zijn meerdere luchtvaartmaatschappijen die dit aanbieden. Vliegen met een overstap pakt soms goedkoper uit. Vergelijk vliegtickets Kaapstad en bekijk wat voor jou voordelig en handig uitpakt.
  • Er zijn een heleboel leuke hotels in Kaapstad. Hieronder vind je een aantal echte aanraders.
  • Zoek je een rondreis waarin Kaapstad en de Tuinroute centraal staan? Deze rondreis pakt alle hoogtepunten én Kaapstad mee.
  • Als je verschillende bezienswaardigheden in Kaapstad wilt bekijken, is de Hop on hop off bus een echte aanrader. De bezienswaardigheden in Kaapstad liggen allemaal redelijk ver uit elkaar, maar dankzij de verschillende lijnen van deze bussen, kun je heel gemakkelijk overal komen, zelfs bij de Kirstenbosch Gardens, de wijngaarden en Houtbaai.
  • Lees alles over Zuid-Afrika.

Hotels in Kaapstad

Radisson Blu Hotel Waterfront

Foto met dank aan Radisson Blu Hotel Waterfront

Het Radisson Blu Hotel Waterfront is een populair hotel bij veel bezoekers aan Kaapstad. En dat is wel te begrijpen. Het hotel ligt namelijk op een toplocatie, aan de V&A Waterfront, vlakbij een heleboel bezienswaardigheden in Kaapstad en op loopafstand van vele restaurants en winkels. Het hotel heeft ontzettend fijne, comfortabele kamers, een geweldig ontbijtbuffet, een zwembad met uitzicht op zee en een spa met binnenzwembad.

Camissa House

Foto met dank aan Camissa House

Het Camissa House is een schitterend hotel en ligt op een hele mooie locatie in Kaapstad. Het ligt in de beschutting van de Tafelberg, maar wel met verschillende bezienswaardigheden in Kaapstad vlakbij. De kamers zijn stijlvol, elegant en ontzettend comfortabel, met geweldige badkamers en een eigen terras. Daarnaast is er een zwembad, gelegen in de lommerrijke tuin en kun je in de bar en zithoek van het hotel genieten van een drankje en de lekkerste gebakjes en borrelhapjes.

La Grenadine

Foto met dank aan La Grenadine

Logeren in het groen, maar wel met de bruisende stad vlakbij. Dat kan als je logeert bij La Grenadine. Je logeert hier in prachtig ingerichte kamers en appartementen rondom een lommerrijke binnentuin die uitnodigt tot luieren. De locatie is geweldig, op loopafstand van de Company Gardens, Bo Kaap en de leuke restaurants en winkels in Bree Street en Kloof Street. Maar met een goed boek (uit de boekenkast) in je kleurrijke bad dobberen, klinkt ook als een prima plan.

Over Kaapstad, Zuid-Afrika

Kaapstad, Zuid-Afrika. Wat te doen in Kaapstad? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Kaapstad

Kaapstad is de oudste stad van Zuid-Afrika en ontstond toen de Nederlandse VOC er een verversingsstation oprichtte. In 1652 richtte Jan van Riebeeck er VOC Fort de Goede Hoop en Fort Duijndorp. Dit waren de eerste Nederlandse nederzettingen op Kaap de Goede Hoop. De inheemse bevolking leverde de Nederlanders vee en goederen, maar geen arbeid. Hiervoor bracht Nederland slaven mee uit Oost-Afrika, Madagascar en Maleisië. Al deze volkeren namen hun culturen en religies mee naar de Kaap. Aan het einde van de 18de eeuw vestigden ook de Fransen zich op de Kaap, waarmee de multiculturele smeltkroes compleet was. De Nederlanders en Fransen vochten samen tegen de Britse aanvallen op de stad, maar uiteindelijk kwam Zuid-Afrika toch in Britse handen.

Vandaag de dag is Kaapstad een kleurrijke en moderne stad, waar de vele culturen en achtergronden van haar inwoners nog steeds goed zichtbaar zijn. De stad is heel kosmopolitisch en doet bijna Europees aan. Daarnaast is Kaapstad de stad van Nelson Mandela: voor de kust zat hij ruim twintig jaar gevangen op Robbeneiland en daarna op het vaste land in Pollsmoor Prison en Victor Verster Prison. Zijn overwinningsrede na de eerste democratische verkiezingen in 1994 hield hij in Kaapstad.

Bezienswaardigheden Kaapstad

Hop on hop off bus

De bezienswaardigheden in Kaapstad liggen redelijk ver uit elkaar, zeker als je ze binnen een paar dagen wilt bekijken. Ik vond tijdens mijn bezoeken aan de stad de Hop on hop off bus echt een uitkomst. De bus heeft verschillende lijnen waarmee je langs de mooiste bezienswaardigheden in Kaapstad komt. Je kunt langs de bezienswaardigheden in het centrum, langs de kust, de Tafelberg, maar ook helemaal naar de schitterende Kirstenbosch Gardens, de wijngaarden van Kaapstad en stranden zoals Houtbaai. Bij je ticket zitten verschillende tours en entrees inbegrepen.

Fietsen in Kaapstad

Fietsen in Kaapstad, Baja Bikes Kaapstad (foto met dank aan AWOL Tours) | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste dingen om te doen in Kaapstad is fietsen. Het is wel even spannend, want er wordt links gereden en de stad is ook heel uitgestrekt. Wil je fietsen in Kaapstad, dan is het dus wel een goed idee om mee te gaan met één van de fietstours in de stad. Dan zie je de mooiste bezienswaardigheden in Kaapstad en ben je veilig met een gids op pad. Zo zie je tijdens deze fietstocht de highlights van Kaapstad, zoals Bo Kaap, de Company Gardens en Green Point. Tijdens deze fietstocht bezoek je één van de townships van Kaapstad en dat is een heel bijzondere ervaring. Je komt echt in contact met de lokale bevolking en bezoekt verschillende artiesten een bibliotheek en een traditioneel restaurant.

Castle of Good Hope

Bezienswaardigheden Kaapstad, Castle of Good Hope | Mooistestedentrips.nl

In Kaapstad zijn nog massa’s sporen van de Nederlanders te vinden en een mooi beginpunt is Castle of Good Hope. Het is één van de bekendste bezienswaardigheden in Kaapstad. ’s Ochtends en vroeg in de middag kun je mee met rondleidingen. Vergeet de bastions niet te beklimmen voor een mooi uitzicht. In het kasteel zijn verschillende musea gevestigd en zie je verschillende tentoonstellingen over de geschiedenis van het fort.

Company’s Gardens

Foto met dank aan The Company's Garden

De Company’s Gardens in het hart van Kaapstad begonnen ooit als een grote groentetuin voor de VOC. Nu is het één van de fijnste plekken om in Kaapstad te relaxen. Tussen de enorme tropische bomen en de kleurrijke struiken. In de tuin is de oude VOC groentetuin nog nagemaakt, leuk om even een kijkje te nemen. Het gelijknamige restaurant The Company’s Garden is trouwens echt een geweldige plek voor een kop koffie en wat lekkers of een fijne lunch.

Tafelberg

Bezienswaardigheden Kaapstad, Tafelberg | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Kaapstad, Tafelberg | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Kaapstad? Bezoek de Tafelberg | Mooistestedentrips.nl

De majestueuze Tafelberg is bijna overal in Kaapstad te zien, mits het helder weer is (anders is de Tafelberg in wolken en mist verpakt). Word je ’s ochtends wakker en is het helder? Pak meteen de bus naar het kabelbaan station en ga naar boven. Het uitzicht is magnifiek. Je kunt heel Kaapstad en een groot gedeelte van de kaap zien, en Robbeneiland in de verte. Van te voren online een kaartje kopen is aan te raden (vraag even bij je hotel of ze je hierbij kunnen helpen), anders sta je wel erg lang in de rij.

Lion’s Head

Bezienswaardigheden Kaapstad, Lion's Head | Mooistestedentrips.nl

Vanaf de Tafelberg heb je de spitse top van Lion’s Head al zien liggen, het is één van de dramatische bergen die Kaapstad omringen. De top ligt op bijna 670 meter en het is echt een must om Lion’s Head te beklimmen, als je er tenminste de tijd en het uitdagingsvermogen ervoor hebt. Er zijn verschillende routes die je naar de top kunt nemen. Onderweg zie je prachtige planten en bloemen. En boven kun je natuurlijk genieten van een schitterend uitzicht.

V&A Waterfront

Bezienswaardigheden Kaapstad, V&A Waterfront | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Kaapstad? V&A Waterfront | Mooistestedentrips.nl

The V&A Waterfront doet een beetje denken aan Pier 39 in San Francisco, met prachtig opgeknapte Victoriaanse gebouwen en veel winkeltjes, cafés en restaurants. Bij slecht weer kun je gemakkelijk een paar uur doorbrengen in de enorme shopping mall en de vele winkels en leuke cafés bezoeken. Is het goed weer, dan heb je vanaf hier prachtig uitzicht op de Tafelberg. Spiek af en toe ook in het water, want er zwemmen een hoop zeerobben.

Robbeneiland

Bezienswaardigheden Kaapstad, Robbeneiland | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Kaapstad? Robbeneiland | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Kaapstad geeft je kippenvel. Robbeneiland. Natuurlijk is Robbeneiland bekend geworden omdat Nelson Mandela er bijna dertig jaar gevangen gezeten heeft. Maar, met hem, zaten nog honderden anderen gevangen op het afgelegen eiland waar zij dwangarbeid moesten verrichten. Vandaag de dag kun je mee met een excursie naar Robbeneiland en krijg je een rondleiding van een ex-gevangene. Heel indrukwekkend.

Bo Kaap

Bezienswaardigheden Kaapstad, Bo Kaap | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Kaapstad? Bezoek Bo Kaap | Mooistestedentrips.nl

Bo-Kaap is misschien wel de leukste wijk van Kaapstad. Het is in ieder geval de meest kleurrijke wijk van de stad. De buurt is door en door multicultureel en heeft een heel rijke geschiedenis. Zodra je de buurt, die grofweg tussen Signal Hill en Buitengracht ligt, in wandelt, valt je mond open. De hele wijk bestaat namelijk uit felgekleurde huisjes: geel, roze, groen, blauw. Met helder witte gietijzeren hekjes voor de ramen en aardewerken potten vol bloemen op de stoep. Een lust voor het oog. Een beetje rondkijken is echt al heel leuk, maar wil je net wat meer weten over de wijk, dan is het een leuk idee om mee te gaan met deze gratis wandeling door de wijk of een kookcursus in Bo Kaap te volgen.

Bo Kaap Museum

Bezienswaardigheden Kaapstad: Bo Kaap Museum | Mooistestedentrips.nl

Bo Kaap is een schitterende wijk in het centrum van Kaapstad zou zo in een museum mogen, het is met recht één van de leukste bezienswaardigheden in Kaapstad. Met de straten vol kinderkopjes en felgekleurde huisjes met volle bloembakken in de vensterbanken. Ga vooral even langs het kleine Bo Kaap Museum in de wijk om meer over de buurt te weten te komen.

District Six Museum

Bezienswaardigheden Kaapstad: District Six Museum | Mooistestedentrips.nl

In de jaren ’60 en ’70 werd een hele wijk met de grond gelijk gemaakt en de bevolking werd naar de townships aan de rand van de stad verbannen. De wijk wed bekend als District Six. Het District Six Museum is een schitterende en een beetje beklemmende herinnering aan deze periode tijdens Apartheid. Bijzonder: het meeste personeel van het museum woonde ooit daadwerkelijk in District Six.

South African Museum

Foto met dank aan The Iziko South African Museum

Het South Africa Museum is het oudste museum in Zuid-Afrika. Je reist er tienduizenden jaren terug in de tijd, zodat je er de rotskunst van San kunt bewonderen en andere prehistorische vondsten kunt zien. Daarnaast is de natuur-historische afdeling ook heel goed met vooral heel fraaie skeletten en monsters uit de oceaan. Het museum is bovendien de uitgelezen plek om alles te weten komen over de zeer uiteenlopende Zuid-Afrikaanse culturen aan de hand van tienduizenden bijzondere kunstschatten.

Iziko Slave Lodge

Foto met dank aan Iziko Slave Lodge

De Slave Lodge is één van de oudste gebouwen in Zuid-Afrika. Ooit zaten hier bijna duizend slaven te wachten op hun lot. Tot 1811 zaten zij er in extreem slechte omstandigheden en zo’n twintig procent overleefden het verblijf dan ook niet. Met als thema ‘from human wrongs to human rights’ geeft het centrum nu een meer educatieve draai aan je bezoek. Je komt er alles te weten over de roerige geschiedenis van het gebouw en hoe de nakomelingen van de slaven vandaag de dag leven. Het is misschien niet het vrolijkste bezoek, maar het helpt je om het Zuid-Afrika van vandaag beter te begrijpen.

The Old Biscuit Mill

Foto met dank aan The Old Biscuit Mill

Foto met dank aan The Old Biscuit Mill

Eén van de leukste bezienswaardigheden in Kaapstad is The Old Biscuit Mill, gevestigd op het oude terrein van een koekjesfabriek. Je kunt The Old Biscuit Mill altijd bezoeken, maar het leukste is het op zaterdag als de food market in volle gang is. Op het terrein vind je de leukste restaurants en cafés van Kaapstad, maar ook leuke winkels, street art en galeries. Je bent echt wel even bezig om alles te bekijken. En daarna kun je bij één van de vele kraampjes wat lekkers halen.

Kirstenbosch Naional Botanical Garden

Bezienswaardigheden Kaapstad: Kirstenbosch Naional Botanical Garden | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Kaapstad: Kirstenbosch Naional Botanical Garden | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Kaapstad? Kirstenbosch Naional Botanical Garden | Mooistestedentrips.nl

Ten zuiden van het centrum, je kunt er met de Hop on hop off bus komen, vind je de Kirstenbosch National Botanical Garden. Misschien wel mijn favoriete bezienswaardigheid in Kaapstad. Je vindt er tienduizenden Afrikaanse planten, bomen en bloemen op maar liefst 36 hectare, maar ook de heg die Jan van Riebeeck er in de 17de eeuw plantte. Van november tot maart worden er regelmatig concerten georganiseerd in de botanische tuin.

Groot Constantia

Kaapstad, Zuid-Afrika: Groot Constantia | Mooistestedentrips.nl

Kaapstad, Zuid-Afrika: Groot Constantia | Mooistestedentrips.nl

Zuid-Afrika staan bekend om de goede wijn en net buiten Kaapstad heb je al diverse wijngaarden die je eenvoudig kunt bezoeken. Handig, als je geen tijd hebt om een uitgebreide wijnexcursie te maken. Zo kun je met de hop on hop off bus naar Constantia Valley en daar één van de wijngaarden bezoeken, zoals Groot Constantia, de oudste wijngaard van Zuid-Afrika. Deze werd in de 17de eeuw gebouwd door de Nederlander Simon van der Stel en de architectuur van het bezoekerscentrum en de restaurants op het landgoed zijn overduidelijk Hollands. Je kunt hier voor een klein bedrag wijn proeven en genieten van het prachtige uitzicht over de omgeving. Ook leuk: een dagje fietsen door de Constantia Vallei, genieten van de prachtige omgeving en heerlijke wijnen proeven bij verschillende wijnhuizen.

Hout Bay

Wat te doen in Kaapstad? Hout Bay | Mooistestedentrip.snl

Hout Bay, of Houtbaai, is één van de onbekendere bezienswaardigheden in Kaapstad en juist daarom leuk om te bezoeken. Hout Bay was ooit een typisch vissersplaatsje en heeft nu een haven tsjokvol visrestaurants. Op zondag is het markt en kun je allerlei lekkernijen kopen en genieten van live muziek. Let op, want het is er dan meestal ook wel druk. Bijzonder: je kunt in Hout Bay ook snorkelen met zeehonden.

Camps Bay

Strand Kaapstad, Camps Bay | Mooistestedentrips.nl

Camps Bay is één van de meest populaire stranden in Kaapstad en dat is goed te begrijpen. Want het witte zand, de diepblauwe zee tegen de achtergrond van de Twelve Apostles, die deel uitmaken van Table Mountain National Park, zijn simpelweg schitterend. Bovendien heeft Camps Bay een heel levendige boulevard met leuke cafés, restaurants, winkels, clubs en hotels met zwembad. Hoewel het strand geweldig is in Camps Bay kun je er maar beter niet zwemmen. De stroming is namelijk te sterk.

Paragliding in Kaapstad

Wat te doen in Kaapstad? Paragliding in Kaapstad, foto: Esther de Beer

Wat nou echt leuk is om te doen in Kaapstad: paragliden. Ik had volgens mij een een kleine blackout toen ik tegen mijn man zei dat het me echt heel gaaf leek om de paragliden in Kaapstad. Ik ben namelijk geen held. Als in: helemaal niet. Ik tokkel niet, ik abseil niet, ik kajak niet eens. Paragliden dus, waarom ook niet. Maar echt, wat een geweldige ervaring. Dus stapten we in een busje naar Signal Hill waar ik aan piloot Stephen werd geklikt en we nog geen drie minuten samen van de berg afrenden. En toen was het genieten. Van een fantastisch uitzicht over Kaapstad, de Tafelberg en Robbeneiland. Wat een ervaring. De piloot heeft een GoPro bij zich, dus je ervaring is voor altijd vastgelegd.

Sea Point Promenade

Kaapstad bezienswaardigheden, Sea Point Promenade | Mooistestedentrips.nl

In Kaapstad naar het strand, maar niet te ver van het centrum van de stad en vanaf je strandlaken genieten van uitzicht op de tafelberg? Maak een wandeling langs de Sea Point Promenade. Dit is een geweldige plek om te slenteren met uitzicht op zee of Signal Hill, Lion’s Head en de Tafelberg. Langs de promenade zijn verschillende kunstwerken geplaatst. Heel leuk om te zien. Vanaf de Sea Point Promenade wandel je zo naar de V&A Waterfront.

Street art in Kaapstad

Street art in Kaapstad | Mooistestedentrips.nl

Street art in Kaapstad | Mooistestedentrips.nl

Street art in Kaapstad | Mooistestedentrips.nl

Als je street art in Kaapstad wilt zien, moet je in de hippe wijk Woodstock zijn. De buurt wordt zelfs omschreven als een openlucht galerij, zo veel murals zijn er te bewonderen. Op en rond Cornwall Street vind je veel werken, net als in en rond The Old Biscuit Mill. Maar ook in District Six en Bo Kaap, wat sowieso al kleurrijke wijken van de stad zijn, vind je bijzondere werken. Bekijk in de street art cities app waar je de mooiste werken ziet.

Zeitz MOCAA Museum

Foto met dank aan Zeitz MOCAA Museum

Zeitz MOCAA Museum is één van de meest interessante bezienswaardigheden in Kaapstad, maar bij het grote publiek waarschijnlijk nog niet zo bekend. Je vindt het museum aan de V&A Waterfront. Het is een omgebouwde silo, maar daar is eigenlijk bijna niets meer van te zien, zo futuristisch is het gebouw nu. Binnen is een heel bijzondere collectie moderne Zuid-Afrikaanse kunst te zien. Echt het ontdekken waard.

Restaurants in Kaapstad

Molten Toffee

Foto met dank aan Molten Toffee

Mijn favoriete ontbijtstek in Kaapstad is Molten Toffee, al kun je er de hele dag wel terecht voor een fijne kop koffie, versgeperste sapjes en fijne zoetigheden. Je kunt op kleine krukjes an tafel plaatsnemen of aan de bar die over de straat uitkijkt.

Jason Bakery

Restaurants Kaapstad, Jason Bakery | Mooistestedentrips.nl

Jason Bakery is gevestigd in een prachtig historisch pand aan Bree Street. De bakkerij en het kleine restaurant is van 10 tot 3 uur ’s middags geopend en een goede plek om een kop koffie en wat lekkers ’to go’ te halen. Maar als er een plaatsje vrij is: ga dan zeker even zitten: de sandwiches en salades zijn om je vingers bij op te eten.

Espresso Lab

Foto met dank aan Espresso Lab

Als je echt (maar dan ook echt) goede koffie wilt drinken tijdens je bezoek aan Kaapstad, zet dan koers naar The Old Biscuit Mill waar je Espresso Lab vindt. Een naam die het bedrijf eer aan doet. Hier gaan ze namelijk op zoek naar de beste koffiebonen ter wereld, branden ze zelf en zetten de allerlekkerste koffie. Tip: neem je koffie mee, dan kun je al koffie drinkend The Old Biscuit Factory en alle leuke winkeltjes ontdekken.

La Belle Bakery

Foto met dank aan La Belle Bakery

Foto met dank aan La Belle Bakery

Is het zondagmiddag, en is het lekker weer? Dan is er maar één plek waar je in Kaapstad moet zijn: Camps Bay. Deze wat sjiekere buurt buiten het centrum heeft de mooiste stranden van Kaapstad en bij lekker weer zitten de terrasjes en restaurantjes er dan ook overvol. Bij La Belle Bakery kun je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat heerlijk over zee uitkijken. ’s Ochtends geniet je hier van goede koffie en een geweldig stuk taart, later op de dag laat je je oesters voorzetten en een cocktail of goed glas wijn. Je vindt ook een vestiging van La Belle Bakery in Constantia.

The Company’s Garden

Foto met dank aan The Company’s Garden

Nadat je de Company Gardens en het South African Museum hebt bezocht, ben je misschien wel toe aan lunch of aan een kop koffie met een enorm stuk taart. Nou, dan zit je in het restaurant The Company’s Garden welk goed. Een beetje verscholen tussen het groen, met enorme rieten schommels voor de kinderen. Zowel binnen als buiten is het echt genieten.

Den Anker

Foto met dank aan Den Anker

Dineren en drinken in Belgische sferen, maar dan aan het andere eind van de wereld? Plof neer bij Den Anker aan het V&A Waterfront. Je vindt hier niet alleen Belgische specialiteiten op de kaart, zoals mosselen en frites en filet Americain, maar ook echte Zuid-Afrikaanse kingklip. En bij helder weer is het uitzicht op de Tafelberg uitmuntend.

Ocean Basket

Restaurants Kaapstad, Ocean Basket | Mooistestedentrips.nl

Als je van seafood en sushi houdt, maar toch een beetje op je budget wilt letten, dan is Ocean Basket aan de V&A Waterfront wel een goed idee. Ocean Basket is een Zuid-Afrikaanse keten, die vaak op goede locaties is gevestigd. Je kunt er voor een prikkie behoorlijk goede sushi en seafood platters (voor één of meerdere personen) bestellen. De vestiging aan de V&A Waterfront biedt een prachtig uitzicht op de Tafelberg.

La Parada

Foto met dank aan La Parada

Als je zin hebt in tapas is La Parada echt een aanrader. Gelegen in de hippe en gezellige Bree Street zit je waarschijnlijk tussen bijna alleen maar locals. De tapas zijn heel goed en de wijnkaart mag er ook zijn. Er zijn inmiddels meerdere vestigingen van La Parada in Kaapstad, zoals één in Constantia waar je goed kunt lunchen en één aan het V&A Waterfront waar je ’s avonds overheerlijk tapas eet. Maar de vestiging in Bree Street blijft mijn favoriet.

Fat Catus

Restaurants Kaapstad, Fat Catus | Mooistestedentrips.nl

Zin in Mexicaans? Bij Fat Catus zit je goed. De menukaart staat vol tex-mex specialiteiten en je kunt geweldig fijne kannen margerita’s bestellen. Op welke dag je er ook komt, het zit altijd bomvol met locals. Er zijn verschillende vestigingen te vinden in Kaapstad. Ik vind de vestiging Gardens, in een zijstraatje van het gezellige Kloof Street, een aanrader.

Simon’s

Foto met dank aan Simon’s Groot Constantia

Van wijn proeven krijg je honger, en als je nog meer wijn wilt proeven kun je maar beter een goed bodempje leggen. Bij Simon’s, aan de rand van Groot Constantia kun je heerlijk eten. Er staan mooie gerechten met lokale ingrediënten op de kaart (probeer de wild carpaccio) en je kunt ook een picknick bestellen als je bijvoorbeeld om de hoek in de Kirstenbosch tuinen wilt eten.

The Pot Luck Club

Foto met denk aan The Pot Luck Club

Wil je een avondje heerlijk uit eten in Kaapstad? Reserveer een tafeltje bij The Pot Luck Club in The Old Biscuit Mills. Hier worden de mooiste gerechtjes voor je op tafel getoverd. Met lokale ingrediënten en een kosmopolitische inslag. Fijne soepjes, oesters, geroosterde eend, snoek, makreel: het staat allemaal op de kaart. Sla vooral de toetjes niet over, die zijn niet te versmaden.

Woodstock Brewery

Restaurants Kaapstad, Woodstock Brewery | Mooistestedentrips.nl

Ben je naar The Old Biscuit Mill geweest, loop dan Albert Road even af om de Woodstock Brewery te bezoeken. Dit is één van de vele craft beer brouwerijen in Kaapstad en je kunt er mee met een leuke rondleiding. Daarna plof je even neer voor een kleine bierproeverij, boven in het restaurant kun je een hapje eten. Kom je ’s avonds? Er is regelmatig live muziek.

Dagtrips vanuit Kaapstad

Kaap de Goede Hoop

Kaapstad, Zuid-Afrika: Kaap de Goede Hoop | Mooistestedentrips.nl

Pinguins Boulder's Beach, Zuid-Afrika

Op een uur rijden van Kaapstad vind je Kaap de Goede Hoop en Cape Point. Je kunt hier heerlijk wandelen en genieten van de uitzichten over de dramatische kliffen en baaien. In het national park kom je onder andere struisvogels, kudu’s, bokken en bavianen tegen (de laatste zijn brutaal, dus let op je spullen). Een dagtrip naar deze plek is een echte aanrader als je in Kaapstad bent. Je kunt er zelf met een huurauto op uit, maar je kunt ook heel gemakkelijk met een dagtrip mee. In één dag zie je al het moois op en rond Kaap de Goede Hoop, zoals Cape Point, Simon’s Town, de pinguïns op Boulders Beach, Muizenberg en Kalk Bay.

Muizenberg

Muizenberg, Zuid-Afrika

Muizenberg is één van de bekende kustplaatsjes vlakbij Kaapstad en als je een huurauto hebt, is het leuk om er een middag naartoe te gaan. Het is namelijk het strand waar de beroemde, felgekleurde strandhuisjes staan. Het strand is breed en populair bij families en surfers. De golven zijn er namelijk flink hoog. Als je wilt leren surfen in Zuid-Afrika is Muizenberg er de perfecte plek voor.

Wijn proeven in Stellenbosch

Stellenbosch, Zuid-Afrika

Fietsen in Stellenbosch (foto met dank aan AWOL Tours) | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste dagtrips vanuit Kaapstad is die naar Stellenbosch, één van de oudste nederzettingen in Zuid-Afrika, mét Nederlandse roots. En in de buurt van Stellenbosch proef je natuurlijk de beste wijn. Er zijn maar liefst 250 wijngaarden in Stellenbosch, variërend van enorme commerciële multinationals tot knusse familiebedrijfjes. Je kunt Stellenbosch op verschillende manieren vanuit Kaapstad ontdekken. Het is het gemakkelijkst om een dagtrip naar Stellenbosch te maken. Ik ging mee met een fietstour in Stellenbosch, waarbij ik het stadje leerde kennen en bij drie wijngaarden langs ging voor een proeverij. Een geweldige ervaring. Lees alles over fietsen in Stellenbosch.

Wijn proeven in Franschhoek

Franschhoek, Zuid-Afrika

Ruim driehonderd jaar geleden vestigden Franse Hugenoten zich in deze vallei en startten er met wijnbouw. En nu is het één van de mooiste wijngebieden van Zuid-Afrika. Franschhoek is prachtig gelegen en één van de mooiste plekken die ik in Zuid-Afrika bezocht. Het is bovendien de gastronomische hoofdstad van het land. En inderdaad, je kunt er lekker eten tot je erbij neervalt. Ben je benieuwd? Je kunt Franschhoek heel gemakkelijk bezoeken met een dagtrip vanuit Kaapstad, het leukste is om met de historische hop on hop off tram verschillende wijngaarden te bezoeken.

Stony Point Pinguïn Kolonie

Pinguïns in Zuid-Afrika: Stony Point Nature Reserve | Mooistestedentrips.nl

Pinguïns in Zuid-Afrika: Stony Point Nature Reserve | Mooistestedentrips.nl

Wat mij betreft is de Stony Point Pinguïn Kolonie echt een hele leuke dagtrip vanuit Kaapstad. De meeste bezoekers gaan naar de pinguïn kolonie bij Boulders Beach, maar stiekem vind ik die bij Stony Point gewoon leuker. Veel minder toeristisch, een stuk rustiger en relaxter om te bezoeken. Het is allemaal net even wat minder gestileerd en gemanicuurd, waardoor je de pinguïns gewoon net even wat beter in hun natuurlijke omgeving kunt bewonderen. Je hebt een huurauto nodig om bij Stony Point te komen. Het is behoorlijk gemakkelijk om ernaartoe te rijden.

Walvissen in Hermanus

Walvissen zien in Zuid-Afrika: Hermanus | Mooistestedentrips.nl

Heel eerlijk? Ik denk dat ik de walvissen die ik heb gezien in Zuid-Afrika misschien nog wel indrukwekkender vond dan The Big 5. Ik zag ze in Knysna, Gansbaai en Hermanus. Wat een ervaring. Ben je tussen juni en november in Kaapstad? Dan heb je geluk en moet je beslist een dagtrip naar Hermanus maken om walvissen te zien. In deze periode van het jaar liggen er veel vrouwtjes voor de kust die er hun jongen krijgen of net hebben gekregen. Grote kans dus dat je walvissen ziet.

Kaapstad, Zuid-Afrika
Bewaar op Pinterest

Kaapstad, Zuid-Afrika: de mooiste bezienswaardigheden in Kaapstad, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Kaapstad, Zuid-Afrika: wat te doen in Kaapstad? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Kaapstad | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Zuid-Afrika

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Zuid-Afrika > Kaapstad, Zuid-Afrika

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer