door Esther
Stedentrip Heidelberg: de leukste tips voor een stedentrip Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Heidelberg

Tijdens een stedentrip Heidelberg ben je in goed gezelschap. Goethe had er zijn eigen favoriete bankje en Mark Twain verpoosde er maanden tussen de studenten van de beroemde universiteit. Natuurlijk is Heidelberg beroemd vanwege het warm rode kasteel dat boven de stad uit torent en de knusse, historische oude stad. Maar Heidelberg is meer. Zoals eindeloos wandelen in het groen. Bekijk alle tips over een stedentrip Heidelberg.

Beste reistijd Heidelberg

Heidelberg ligt al best behoorlijk richting het zuiden van Duitsland en dat betekent: een lekker lang warm seizoen. Je kunt het beste een stedentrip Heidelberg plannen van mei tot en met september. Houd er rekening mee dat het in de schoolvakanties best druk kan zijn. In de winter is het koud in Heidelberg, en je kunt dan vaak rekenen op sneeuw, en dan is Heidelberg wonderschoon. Dus heb je zin in een mooie en bijzondere bestemming om kerstmarkten te bezoeken: dan is Heidelberg een aanrader. De Duitse stad is heel populair bij Amerikaanse en Aziatische bezoekers, dus boek je hotel op tijd. Bekijk het actuele weer in Heidelberg.

Stedentrip Heidelberg: alle leuke en praktische tips voor een stedentrip Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Heidelberg plannen

Een kant-en-klare stedentrip Heidelberg boeken, gaat helaas niet. Maar gelukkig is het heel gemakkelijk om zelf een stedentrip Heidelberg te regelen. Bedenk eerst of je met de trein of auto naar de stad wilt. Het is heel gemakkelijk om met de trein naar Heidelberg te reizen, zo’n drie maanden voor vertrek boek je je voordeligste tickets. Met de auto is het ook heel relaxt, maar kies dan wel voor een hotel met parkeerplaats. Er zijn een heleboel leuke hotels in Heidelberg. Mijn favorieten staan hieronder vermeld.

Hotels Heidelberg

Qube hotel

Qube Hotel Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Op zoek naar een leuk hotel tijdens je stedentrip Heidelberg? Het is fijn logeren bij het Qube hotel.De kamers zijn allemaal lekker groot en sommigen hebben ook een balkon of terras met fraai uitzicht. Perfect om aan het einde van de dag nog even te genieten met een drankje. Het hotel ligt vlakbij het station.

Hotel Mille Stelle

Foto met dank aan Hotel Mille Stelle | Mooistestedentrips.nl

Hotel Mille Stelle ligt in (wat mij betreft) het allermooiste straatje van Heidelberg, op loopafstand van het oude centrum, in een rustig wijkje boordevol prachtige Jugendstil gebouwen. En dit hotel is ook nog eens erg goed te betalen. De kamers en appartementen in dit prachtige, historische gebouw zijn lekker modern en heel licht. Je hebt een koffiezetapparaat op je kamer en je kunt ook altijd gratis mineraalwater pakken. Om de hoek heb je een paar leuke restaurantjes.

BS Boutique Hotel

Foto met dank aan BS Boutique Hotel | Mooistestedentrips.nl

Ben je op zoek naar een heel comfortabele plek om te logeren tijdens je stedentrip Heidelberg? Op naar het BS Boutique Hotel, waar je logeert in heel ruime kamers die erg compleet zijn ingericht. Het hotel ligt schitterend aan de Philosophenweg, dus vanuit het hotel kun je meteen een mooie wandeling maken, maar je loopt ook zo de Altstadt in. Ontbijten doe je lekker én uitgebreid bij het restaurant naast het hotel. Maar er liggen nog veel meet leuke restaurants vlakbij het hotel.

Trein naar Heidelberg

Je maakt een stedentrip Heidelberg heel gemakkelijk met de trein. Afhankelijk van waar je woont in Nederland moet je waarschijnlijk één of twee keer overstappen. Zo’n drie maanden voor vertrek reserveer je de goedkoopste treinkaartjes. Vlakbij het station van de stad vind je verschillende leuke hotels en je wandelt in ongeveer een kwartier naar het centrum van de stad.

Met de auto naar Heidelberg

Liever met de auto? Een stedentrip Heidelberg maak je ook heel gemakkelijk met de auto, heb je meteen een goed excuus om nog een paar leuke dagtrips te maken (hieronder vind je een paar suggesties). In het centrum van de stad is het lastig parkeren op straat of zit je aan parkeergarages vast. Kies liever voor een hotel buiten het centrum. Bekijk de leukste hotels met parkeerplaats, dat scheelt een hoop parkeerkosten.

Bezienswaardigheden Heidelberg

Heidelberg Card

Stedentrip Heidelberg, bekijk alle tips voor een stedentrip Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Een ontzettend goede aanschaf tijdens je stedentrip Heidelberg. Je kunt een Heidelberg Card kopen voor 1, 2 of 4 dagen en voor een prikkie krijg je echt heel veel. Je kunt in ieder geval gratis mee met het openbaar vervoer. Ook zit je ritje met de kabelbaan en een bezoek aan het kasteel inbegrepen en kun je gratis of met korting naar alle andere bezienswaardigheden in Heidelberg. Daarnaast krijg je korting op stadswandelingen, rondvaarten en kun je korting krijgen bij een behoorlijk aantal winkels, biergartens en restaurants.

Stadswandeling Heidelberg

Stadswandeling Heidelberg, foto met dank aan Christian Buck | Mooistestedentrips.nl

Maak je maar een korte stedentrip Heidelberg of wil je gewoon meer te weten komen over deze interessante stad?  Heidelberg vraagt om een stadswandeling. In deze oude universiteitsstad zitten zo veel verhalen verscholen, die moet je echt hebben gehoord. De gids neemt je niet alleen mee naar de bekende bezienswaardigheden in Heidelberg, maar ook naar de betoverende pleinen en stegen van de stad. Een aanrader.

Schloß Heidelberg

Stedentrip Heidelberg, Schloß Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Ja kunt er niet omheen tijdens je stedentrip Heidelberg: het Kasteel van Heidelberg. Het torent, in warme rode gloed, boven de stad uit. Ja, het is een echte toeristentrekker, maar wel terecht. Het kasteel werd in de 13de eeuw uit de grond gestampt en door de eeuwen heen in allerlei stijlen uitgebreid en aangepast. De Fransen gooiden het in de 17de eeuw plat, het werd vervolgens enigszins gerenoveerd, maar het Schloß is in een soort ‘onvoltooid herstelde’ staat te bezoeken. Echt de moeite waard, al was het alleen maar voor het uitzicht over de stad. Maar bezoek ook vooral:

 • Kabelbaan
  Vanaf het centrum van Heidelberg kun je met de kabelbaan naar het kasteel van Heidelberg. Je kunt ook nog twee haltes verder (dan moet je even overstappen) naar de Konigstühl, de top van de heuvel die uitkijkt over Heidelberg. Als je een ticket koopt voor de kabelbaan, zit daar de toegang voor het kasteel bij in.
 • Apothekersmuseum
  Dat een apotheekmuseum zo goed kon zijn, had ik van te voren nooit gedacht. Maar ik liep er naar binnen, omdat het toevallig bij mij ticket zat inbegrepen. En ik werd bijzonder verrast. In erg mooie displays krijg je een goed idee van de rol van Duitsland in de geneeskunde, vooral treffend omdat Heidelberg één van de beste medische universiteiten van Europa heeft.
 • Groot wijnvat
  Jawel, je kunt in het kasteel van Heidelberg ook wijn proeven. Nu zou ik dat even nalaten, maar het feit alleen al is leuk. Zeker als je de verhalen erbij hoort. Zo zou de nar de sleutel naar de wijnkelder hebben gehad (zijn beeltenis zie je tegenover het enorme vat) en flinke sommen geld in ontvangst hebben genomen, voor het verschaffen van een fijn glas.
 • Rondleiding
  Het kasteel van Heidelberg spreekt, met de diverse dramatische bouwstijlen, zeker tot de verbeelding en als je de tijd hebt tijdens je stedentrip Heidelberg, is het leuk om er meer over te weten te komen. Elk uur gaat een Engelse en een Duitstalige rondleiding van start, dus sluit vooral aan als je zin hebt. Een rondleiding van ongeveer een uur kost €5.

Heiliggeistkirche

Stedentrip Heidelberg: Heiliggeistkirche (foto: Tobias Schwerdt) | Mooistestedentrips.nl

Je kunt de Heiliggeistkirche zeker niet missen als je een stedentrip Heidelberg maakt, de enorme rode toren zie je overal in de stad. En de binnenkant is ook zeker de moeite waard. De plafonds zijn schitterend en achter de glas-in-lood ramen schuilt een bijzonder verhaal. Tijdens het enige, bescheiden, bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog sprongen de ramen. Maar de kunstenaar die deze mocht vervangen, maakte (volgens de opdrachtgevers) zulke controversiële ramen, dat de opdracht snel aan een ander werd vergeven. Goed kijken naar die mooie ramen dus. Kom je rond het middaguur, dan kun je altijd even wat gratis muziek meepikken.

Universiteitsmuseum

Stedentrip Heidelberg: Universiteitsmuseum (foto: Achim Mende) | Mooistestedentrips.nl

Heidelberg heeft één van de oudste universiteiten van Europa (ik ben ervan overtuigd dat de oudste die in Salamanca is, maar kom daar in Heidelberg maar eens om) en ontegenzeggelijk prachtig. De oude universiteitsgebouwen beslaan een groot deel van het oude centrum van de stad en een groot deel van de bevolking is student. Duik even het Universiteitsmuseum in om een indruk te krijgen van de geschiedenis van de universiteit. Met een beetje mazzel is de schitterende historische aula ook open en kun je daar meteen even van historische atmosfeer inademen.

Studentengevangenis

Stedentrip Heidelberg: Studentengevangenis (foto: Sarah Sergent) | Mooistestedentrips.nl

Heidelberg had een heuse studentengevangenis. Het gedrag van de studenten viel namelijk onder de verantwoording van de rector en niet van de staat. Dus als studenten zich misdroegen, werd hun lot bezegeld tot een paar dagen cel in de studentengevangenis. Hier kladderden zij de muren vol met woeste spreuken en grappige prenten. Een paar dagen studentencel hoorde nu eenmaal bij het studentenleven in Heidelberg. Bezoek de gevangenis, neem een kijkje in de (behoorlijke comfortabele!) cellen en de hilarische tekeningen op de wanden.

Heidelberger Studentenkuss

Studentenkuss (foto: Stefan Kuhn) | Mooistestedentrips.nl

Wat doe je, aan het begin van de vorige eeuw, als je iemand leuk vindt (maar absoluut niet hand in hand mag lopen, laat staan zoenen)? Dan zeg je het met chocolade. Dat is, in een notendop, het verhaal achter het typisch Heidelbergse snoepje de Heidelberger Studentenkuss. De chocolaatjes worden al die tijd al door dezelfde familie gemaakt en in de Haspelgasse kun je nog langs bij het knusse winkeltje om zoenen in  te slaan.

Neckarsonne

Neckarsonne (foto met dank aan: Stefan Kuhn)

Heidelberg is prachtig gelegen aan de Neckar, tussen de heuvels en dicht krijg je extra goed mee vanaf het water. Als je maar een korte stedentrip Heidelberg maakt, is het leuk om mee te gaan met een tochtje van nog geen uur in solarboat ‘Neckarsonne‘. Je krijgt wat uitleg over de stad en kunt genieten van een prachtig uitzicht vanaf de boat. Je stapt op vlakbij de Alte Brücke.

Alte Brücke

Stedentrip Heidelberg: Alte Brücke (foto: Achim Mende) | Mooistestedentrips.nl

De ‘Alte Brücke’ is een echte trekpleister in Heidelberg en het is echt de moeite om de massa’s te trotseren en de 18de-eeuwse brug even op de lopen. Je hebt er namelijk een schitterend uitzicht over de oude stad. Aan de voet van de brug, aan de kant van de oude stad, zie je een bijzonder bronzen beeld van een aapje. Raak het bordje aan om terug te keren naar Heidelberg, raak de muisjes aan voor kinderen in de familie.

Philosophenweg

Stedentrip Heidelberg, Philosophenweg (foto: Tobias Schwerdt) | Mooistestedentrips.nl

Als je de oude brug bent overgestoken, doe je er goed aan om de Philosophenweg te bewandelen. In de romantische periode (zo aan het einde van de 19de eeuw), maakte Heidelberg een flinke groei door en was de stad in trek bij schrijvers en grote denkers (Goethe peinsde er graag, net als Mark Twain). En tijdens de romantiek moest er natuurlijk flink worden nagedacht over ‘de zin van het leven’ en dat kon natuurlijk het beste in het groen met uitzicht op de oude stad. Je kunt, vrij relaxt, naar boven wandelen, genieten van een mooi uitzicht op de stad, en oude Romeinse ruïnes bezoeken en het bijzondere Thingstätte bewonderen. Vind je omhoog klauteren te vermoeiend of heb je weinig tijd? Je kunt ook mee met een segway tour over de Philosophenweg.

Street art Heidelberg: Metropolink

Street art Heidelberg, foto: Steffen Schmid | Mooistestedentrips.nl

Bij Heidelberg denk je al snel al die schitterende barokke gebouwen, maar gelukkig is er ook wat street art in Heidelberg te ontdekken als moderne tegenhanger. Een aanrader tijdens je stedentrip Heidelberg. Sinds een aantal jaar worden tijdens het Metropolink festival zo’n tien nieuwe werken gepresenteerd, door lokaal talent en internationale artiesten. Je kunt in de buurt van het centrum enkele werken bekijken, maar het is minstens net zo leuk om in de wijken rondom het centrum murals te gaan bekijken. Op de website van Metropolink zie je waar je de werken kunt vinden.

Kerstmarkt Heidelberg

Kerstmarkt Heidelberg (foto: Tobias Schwerdt)

Wil je een stedentrip Heidelberg in de winter plannen? In de adventperiode moet je beslist naar de kerstmarkt in Heidelberg. De hele stad is prachtig versierd en verlicht. De grootste kerstmarkt in Heidelberg vind je op de Marktplatz, maar die op de Kornmarkt is ook prachtig. Deze kerstmarkt ligt namelijk aan de voet van het kasteel van de stad en dat ziet er echt prachtig uit.

Mosbach

Mosbach, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

De omgeving rondom Heidelberg is behoorlijk dromerig en je kunt er zo veel leuke plaatsjes bezoeken. Mosbach is er zo één, perfect voor een dagtripje. Mosbach ligt op ongeveer een uur rijden vanaf Heidelberg. Het is zo’n schitterend stadje boordevol gezellige pleintjes en vakwerkhuisjes die met bomvolle, bontgekleurde bloembakken zijn behangen.

Neckarsteinach

Neckarsteinach, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Dit stadje wordt ook wel ‘de stad met de vier kastelen’ genoemd en is een leuke bestemming als je een ochtend of een middagje over hebt, tijdens je stedentrip Heidelberg. Je ziet de 4 bouwwerken van verre al liggen aan de oevers en Neckarsteinach is erg leuk om doorheen te wandelen. Vanuit Heidelberg kun je met de boot naar Neckarsteinach. Je stapt op bij rederij Weiße Flotte en na een prachtige tocht over de rivier tussen de heuvels, stap je na zo’n anderhalf uur uit in Neckarsteinach.

Restaurants Heidelberg

Kulturbrauerei

Kulturbrauerei (foto: Tobias Schwerdt) | Mooistestedentrips.nl

Je ruikt het de tarwe en de hop al van een afstandje. De stadsbrouwerij van Heidelberg, de Kulturbrauerei , vind je gewoon midden in het centrum, op een paar minuten wandelen van de Marktplatz. Je kunt mee met een rondleiding of een proeverij doen. Er is een gezellige biergarten om even neer te ploffen.

Café Moro

Restaurants Heidelberg, Café Moro | Mooistestedentrips.nl

Je kunt bij Café Moro niet alleen de lekkerste koffie van Heidelberg drinken, je zit er ook nog eens ontzettend gezellig. Het café is gevestigd in een oude kruidenierszaak en de oude schappen zijn nog precies hetzelfde als tientallen jaren geleden. Bij lekker weer is het ook leuk om buiten een tafeltje te bemachtigen.

Franz Soupmarine

Restaurants Heidelberg, Franz Soupmarine | Mooistestedentrips.nl

Een heerlijke plek om te ontbijten, lunchen of borrelen. Gelegen in de gezellige Märzgasse. Je zou Franz Soupmarine een conceptstore kunnen noemen, want je kunt er ook leuke papierwaren, serviesgoed en sieraden kopen, maar je gaat er vooral naartoe voor de lekkere drankjes.

River Café

Foto met dank aan River Café | Mooistestedentrips.nl

Als je tijdens je stedentrip Heidelberg een leuke wijk buiten het centrum wilt bezoeken, kun je met een gerust hart richting Neuenheim, aan de overkant van de rivier. Het River Café is zo’n heerlijk buurtcafé aan de oevers van de Neckar, waar locals ’s ochtend gezellig komen koffie drinken of ontbijten. Maar ’s middags is het op het terras ook goed toeven met een drankje.

Zeughaus

Restaurants Heidelberg, Zeughaus. (Foto door: Philipp Rothe) | Mooistestedentrips.nl

Heidelberg is niet eens zo’n heel grote stad, maar heeft wel een enorme studentenpopulatie. En waar studenten zijn, zijn mensa’s. Zeughaus, in de oude stallen van Heidelberg, is één van deze mensa’s en is een ontzettend leuke stek voor de lunch. Er is een ruime tuin met biergarten bij en je kunt er voor een prikkie eten. Ga vooral rond een uur of 2, dan is het niet meer zo druk. Er is een uitgebreid buffet, je rekent af door je bord af te wegen.

Gundel

Restaurants Heidelberg: Gundel | Mooistestedentrips.nl

Heidelberg zit niet verlegen om fijne bakkerijen, maar Gundel is zonder twijfel de beste bakkerij en patisserie. De enorme merengues, taartjes en in chocolade gedoopte spritsen, lokken je als vanzelf naar binnen. Er is ook een café, met een terras aan de Karlsplatz, waar het heerlijk toeven is. Ga hier dus, net als de locals, uitgebreid koffie drinken met wat lekkers erbij. Je kunt hier trouwens ook goed lunchen.

Hörnchen

Foto met dank aan Hörnchen | Mooistestedentrips.nl

Het maakt eigenlijk niet uit wanneer je bij Hörnchen, aan de Heumarkt, een tafeltje bemachtigt: het is er altijd druk en gezellig. Het bonte, retro café is een favoriet bij de locals en het is een geweldige plek om mensen te kijken.

Café Grano

Foto met dank aan Café Grano | Mooistestedentrips.nl

De Korenmarkt is wat mij betreft een fijn en rustiger alternatief voor de altijd bruisende Marktplatz. En je hebt er bovendien een prachtig uitzicht op het kasteel. Bij Café Grano kun je heerlijk op het terras zitten en mensen kijken. Bestel tijdens de warme maanden vooral een ijskoffie, ontzettend lekker.

Artikelen over Heidelberg

Stedentrip Heidelberg
Bewaar op Pinterest

Stedentrip Heidelberg. Bekijk alle handige en leuke tips voor een stedentrip Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Alle stedentrips Duitsland

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer