Nantes, Frankrijk: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Nantes | Mooistestedentrips.nl

Nantes, Frankrijk: tips en bezienswaardigheden

19x zien en doen in Nantes

door Esther

Nantes is één van de meest kunstzinnige en baanbrekende steden die ik ooit bezocht. Gigantische slapende kuikens in een park, mechanische olifanten en wezens uit de boeken van Jules Vernes. In Nantes kom je ze gewoon tegen. En dan is de stad ook nog eens ontzettend gezellig. Echt een een stedentrip waard, volgens mij. Benieuwd? Bekijk alle bijzondere bezienswaardigheden in Nantes.

Nantes, Frankrijk: de mooiste bezienswaardigheden in Nantes (foto: Franck Tomps) | Mooistestedentrips.nl

Plan je bezoek aan Nantes

  • Wil je vliegen naar Nantes? Dat kan, bijvoorbeeld met KLM of Transavia. Je stapt over in Parijs. Vergelijk vliegtickets naar Nantes en bekijk wat voor jou goedkoop en snel uitpakt.
  • Je reist ook vrij gemakkelijk met de trein naar Nantes. Je hoeft dan alleen maar over te stappen in Parijs. Boek je treintickets Nantes zo’n drie maanden voor vertrek om de voordeligste opties te vinden.
  • Grote kans dat je de stad met de auto bezoekt. In en rondom het centrum zijn genoeg parkeerhavens te vinden. Als je blijft overnachten, kies je het beste voor een hotel met parkeerplaats. Dat scheelt een hoop parkeerkosten.
  • Blijf je logeren? Er zijn een heleboel leuke hotels in Nantes, hieronder vind je een aantal echte aanraders. Liever kamperen? Bij Nantes Camping Le Petit Port vind je verschillende type staanplaatsen en chalets.
  • Bekijk nog meer stedentrips Frankrijk.

Hotels in Nantes

Okko Hotels Nantes Château

Foto met dank aan Okko Hotels

Okko Hotels Nantes Château is één van de leukste hotels als je een stedentrip Nantes wil plannen. Dit fijne boetiekhotel ligt in het hartje van de stad, op loopafstand van de meeste bezienswaardigheden in Nantes. De kamers van dit hotel zijn licht en leuk ingericht, met veel bijzondere designelementen. Die zie je trouwens overal in het hotel terug, zoals in de gezellige zithoekjes en het restaurant. Het ontbijtbuffet is ontzettend goed en heel uitgebreid.

Mercure Nantes Centre Passage Pommeraye

Foto met dank aan Mercure Nantes Centre Passage Pommeraye

Ook midden in het centrum ligt Mercure Nantes Centre Passage Pommeraye, op steenworp afstand van de fraaie Passage Pommeraye en alle leuke bezienswaardigheden in Nantes. De kamers van dit hotel zijn allemaal ontzettend stijlvol ingericht, met warme kleuren en fijn textiel. Hier kun je echt superfijn relaxen. Er zijn verschillende knusse hoekjes in het hotel waar het goed toeven is met een kop koffie of een glas wijn.

SOZO Hotel

Foto met dank aan SOZO Hotel

Het SOZO Hotel is een heel bijzonder boetiekhotel in Nantes, een geweldige keuze voor een stedentrip Nantes. Het is namelijk gevestigd in een oude kapel die op prachtige wijze is gerenoveerd. Je kunt zo maar terechtkomen in een kamer met een gewelfd plafond of glas-in-lood ramen. De locatie is bovendien perfect: vlakbij de botanische tuinen van de stad en alle andere leuke bezienswaardigheden in Nantes.

Over Nantes, Frankrijk

Nantes, Frankrijk: de mooiste bezienswaardigheden in Nantes | Mooistestedentrips.nl

Nantes, Frankrijk: de mooiste bezienswaardigheden in Nantes | Mooistestedentrips.nl

Ik vind Nantes één van de interessantste steden in Frankrijk. De stad is eeuwenoud en werd Namnètes genoemd door de Galliërs die van de stad hun hoofdstad maakten. Later werd het, onder heerschappij van de Romeinen een bloeiend handelscentrum, geholpen door het feit dat de stad aan de kop van de monding van de Loire ligt, waar de rivieren Erdre en Sèvre samenkomen. Na een lange strijd tussen verschillende graven voegde Nantes zich in de middeleeuwen bij Bretagne. Toch doet de stad verrassend modern aan en dat heeft te maken met een grote drang naar vernieuwing. Zo werd in 1920 een plan aangenomen om de stad te vernieuwen, wat nog kracht werd bijgezet na de Tweede Wereldoorlog toen Nantes gedeeltelijk werd verwoest. Zo komt het dat Nantes ruimtelijk overkomt, met lommerrijke parken, veel open ruimtes en brede avenues. De stad is bovendien kunstzinnig en er valt ontzettend veel kunst en bijzondere kunstprojecten te ontdekken, vaak gewoon in de publieke ruimte. Een stedentrip Nantes zal je echt verrassen.

Bezienswaardigheden Nantes

Nantes City Card

Nantes City Card | Mooistestedentrips.nl

Nantes City Card | Mooistestedentrips.nl

Of je nu een stedentrip Nantes maakt of de stad een dagje bezoekt tijdens je vakantie in Frankrijk: de Nantes City Card is heel handig om bij je te hebben. Je kunt de kaart voor één, twee, drie of zeven dagen kopen en je haalt hem er echt altijd uit. Met de  Nantes City Card kun je namelijk gratis naar binnen bij alle bekende bezienswaardigheden in de stad, ook bij alle attracties op het Île de Nantes, waaronder Les machine de l’île. Daarnaast kun je gratis mee met al het openbaar vervoer en de veerpontjes in de stad, kun je gratis mee met rondvaarten en rondleidingen en krijg je korting bij restaurants en winkels. Zo kun je je perfecte bezoek aan Nantes samenstellen, zonder veel geld uit te geven. Ik had een Nantes City Card voor 48 uur mee en heb mijn portemonnee nauwelijks tevoorschijn hoeven halen.

Le Ligne Verte

Le Ligne Verte (foto door: Martin Argyroglo/ LVAN)

Als je de tien kilometer lange groene lijn door Nantes volgt kom je langs alle bezienswaardigheden in Nantes en de leukste cafés en meest bijzondere winkels van de stad. Je kunt de route in één dag doen of verdelen over twee dagen. Je kunt op bij Tourisme Nantes een gratis kaart halen met de route erop, gewoon de groene lijn op straat volgen of de route hier downloaden.

Fietsen in Nantes

Fietsen in Nantes, Baja Bikes Nantes (foto met dank aan Visit Nantes) | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Nantes, Baja Bikes Nantes (foto met dank aan Bike'N Tour Nantes) | Mooistestedentrips.nl

Ben je maar kort in de stad en wil je toch de mooiste bezienswaardigheden in Nantes zien? Stap op de fiets. Tijdens deze fietstour door Nantes kom je langs de meest bijzondere bezienswaardigheden van de stad. Zo rijd je, lekker ontspannen op een e-bike, door het oude centrum van de stad, het Île de Machines, het Feydeau eiland en nog veel meer. Leuke bijkomstigheid: de bezienswaardigheden die je aandoet op de fiets bieden je ook nog eens de mooiste uitzichten van de stad. Er zijn kinderzitjes en helmpjes voor kinderen aanwezig en kinderen krijgen een speciale korting.

Château des ducs de Bretagne

Bezienswaardigheden Nantes: Château des ducs de Bretagne | Mooistestedentrips.nl

Het Château des ducs de Bretagne staat midden in het centrum van de stad en is niet te missen tijdens een stedentrip Nantes Het kasteel is een aaneenschakeling van torens en burchten die van de 15de tot 18de eeuw zijn gebouwd en aangebouwd. Het museum dat je in het kasteel vindt, is een ode aan de stad en de regio. Het bijzondere is dat alle grote wereldgebeurtenissen aan bod komen, maar dan vanuit het perspectief van Nantes. Van de slavernij tot de grote gebeurtenissen van de 20ste eeuw. Vooral de zeevaart heeft een bijzondere plaats in het museum.

l’Île de Nantes

Bezienswaardigheden Nantes: l’Île de Nantes | Mooistestedentrips.nl

Het Île de Nantes behoort tot de leukste bezienswaardigheden in Nantes (en misschien wel van heel Frankrijk). Het ligt niet ver van het centrum, midden in de rivier de Loire. En het zou geen groter contrast met het oude stadshart is eigenlijk niet mogelijk. Zodra je het centrum achter je hebt gelaten loop je tegen het donkere Palais de Justice aan en nog meer moderne architectuur, street art en leuke horeca. Maar de enorme mechanische beesten zijn de grootste trekpleister. ‘Les Machines’ hebben een permanent huis gevonden op het Île de Nantes.

Les machine de l’île

Bezienswaardigheden Nantes: Les machine de l'île | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Nantes: Les machine de l'île | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Machines de l'Ile de Nantes

Het île de Nantes is een fantastische plek. Op het eiland kunnen architecten eindeloos bijzondere gebouwen realiseren, maar het meest bijzondere op het eiland zijn de beesten. De mechanische olifant, de dieren in de carrousel, maar ook het museum waar nieuw gebouwde beesten tentoon worden gesteld: Les machine de l’île. Wandel rond en bekijk hoe de mechanische rups door het bos kruipt, mechanische vleesetende planten vliegen vangen, de mechanische reiger vliegt met mensen onder haar poten, de luiaard een uiltje knapt en de mechanische kolibrie op zoek is naar nectar.

The grand elephant

Foto met dank aan Machines de l'Ile de Nantes

Foto met dank aan Machines de l'Ile de Nantes

Hij huft, puft, knippert met zijn ogen, flapt met zijn oren, zwaait met zijn staart en spuit water naar iedereen die in de buurt loopt. De Grote Olifant van Nantes loopt het île de Nantes rond. Je kunt op verschillende plekken opstappen en in een bakje op zijn rug plaatsnemen. Maar het enorme beest over het eiland zien lopen is op zich al een geweldige ervaring.

Le Carrousel des Mondes Marins

Bezienswaardigheden Nantes: Le Carrousel des Mondes Marins | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Nantes: le Carrousel des Mondes Marins (Foto: Franck Tomps / LVAN) | Mooistestedentrips.nl

De Le Carrousel des Mondes Marins is zonder twijfel de meest fantastische carrousel ter wereld. De beesten in de carrousel zijn zo weggelopen uit één van de boeken van Jules Vernes, die in Nantes werd geboren. De carrousel heeft drie verschillende niveaus met allemaal fantasievolle onderwaterdieren. Grote octopussen, krabben, garnalen en visskeletten. En het mooie is dat passagiers de beesten nog kunnen bedienen ook, waardoor de dieren in de carrousel tot leven lijken te komen.

Mémorial de l’Abolition de l’Esclavage

Mémorial de l’Abolition de l’Esclavage, foto met dank aan Franck Tomps / LVAN

Op weg naar het Île de Nantes vind je het monument ter afschaffing van de slavernij. Een Het is een enorme plaquette met daarop de namen van de slavenschepen die, volgeladen, vanuit Nantes naar de nieuwe wereld vertrokken. Als je de trappen afdaalt kun je allerlei abolitionistische teksten lezen.

Le Lieu Unique

Bezienswaardigheden Nantes: Le Lieu Unique | Mooistestedentrips.nl

Iedereen kent de koekjes van LU wel, maar niet iedereen weet dat de grote koekjesfabriek in Nantes stond. De fabriek met de zo iconische LU-toren, is inmiddels omgebouwd tot een cultureel centrum, bioscoop, poppodium, bistro, café met gezellig terras en hamam: Le Lieu Unique. Eén van de leukste bezienswaardigheden in Nantes, wat mij betreft.

Cathédrale de Nantes

Bezienswaardigheden Nantes, Cathédrale de Nantes | Mooistestedentrips.nl

Je kunt de kathedraal van Nantes niet missen. Hij staat op een kleine heuvel en is vanaf bij elke plek in de stad te zien. De voorkant lijkt wel een beetje op de Notre Dame in Paris. De bouw van de kathedraal startte in het begin van de 15de eeuw en duurde vervolgens bijna vijfhonderd jaar. Vervolgens moest ze na de Tweede Wereldoorlog en een brand in de jaren ’70 weer helemaal worden herbouwd. Loop er toch even binnen, want het lichte interieur is prachtig en in de crypten liggen de hertogen van de stad begraven in meesterwerken van tombes.

Le Passage Pommeraye

Bezienswaardigheden Nantes, Le Passage Pommeraye | Mooistestedentrips.nl

Tussen Place Royale en Place Graslin ligt Le Passage Pommeraye, de oudste winkelpassage van Frankrijk, daterend uit 1843. Een aantal jaar geleden is de winkelpassage schitterend opgeknapt en weer echt het bezoeken waard. De winkels zijn verspreid over drie etages. Op de balkons staan beelden van kunstenaars en wetenschappers. Loop even binnen bij Georges Larnicol voor de mooiste chocolaatjes en macarons van de stad.

Jardin des Plantes

Bezienswaardigheden Nantes: Jardin des Plantes | Mooistestedentrips.nl

Vlakbij de kathedraal ligt de botanische tuin, de Jardin des Plantes, één van de leukste bezienswaardigheden in Nantes. Je vindt hier een enorme, bontze verzamelig bloemen, bomen en planten. Maar het leukste zijn de groene dierensculpturen die de grasvelden sieren. De creaties zijn aan het brein ontsproten van illustrator en kinderboekenschrijver Claude Ponti. Zijn kuiken ligt vredig te slapen, net als zijn grote hond. Neem ook een kijkje bij de wezens die in enorme potten werden geboren. Je kunt hier heerlijk wandelen en de kinderen kunnen hier goed spelen. Pauze? Plof neer bij Café de L’Orangerie.

Marché de Talensac

Foto met dank aan Marché de Talensac

Foto met dank aan Marché de Talensac

Bij een stedentrip Nantes hoort een bezoek aan de Marché de Talensac. Deze overdekte markt bezoek je van dinsdag tot en met zondag en je vindt er het lekkerste dag de streek te bieden heeft. Je koopt er brood en heerlijke taartjes, versie groente, fruit, kaasjes, vis en vlees. Maar ga ook op zoek naar ambachtelijke pareltjes, zoals caramelspread, oesters en lokale wijnen.

Musee d’Arts de Nantes

Musée d'Arts de Nantes, foto met dank aan Musée d'arts de Nantes / C. Clos

Tijdens je stedentrip Nantes mag je het Musée d’Arts de Nantes niet missen. Het is het grootste museum van de stad en ligt op de promenade tussen de Jardin des Plantes en de kathedraal. Het museum heeft een enorme verzameling kunstwerken van de 13de tot en met de twintigste eeuw. Je vindt er werken van Brueghel, Rubens, Delacroix, maar ook Monet en Picasso. Daarnaast zijn er ook wisselende tentoonstellingen van moderne kunst en fotografie.

Street art in Nantes

Street art in Nantes, foto: Philippe Piron / LVAN

Installaties, graffiti, bijzondere sculpturen. Nantes is een echte street art stad. Er zijn verschillende collectieven in de stad die de mooiste werken produceren, zoals Collectif 100 Pression. Kunstfestival Le Voyage a Nantes trekt jaarlijks weer nieuwe kunstenaars naar de stad om de straten van baanbrekende beelden, installaties en sculpturen te zetten. Houd de website in de gaten om te zien wat er ten tijde van jouw stedentrip Nantes te zien is. Murals en graffiti zien? Dan kun je natuurlijk vertrouwen op de Street Art Cities app.

Belvédère de l’Hermitage

Belvédère de l’Hermitage, foto: Martin Argyroglo / LVAN

Belvédère de l’Hermitage is een bijzonder kunstwerk dat in de wijk Chantenay ligt. Het is een kunstwerk van Tadashi Kawamata die met het bijzondere uitkijkpunt een link wilde liggen tussen de mens en plekken. Het kunstwerk is, net als als al zijn andere werken, helemaal van hout gemaakt en heeft de vorm van een zwaluwnest. Het platform loopt een beetje omhoog, om zo een brug te slaan tussen de lucht en de rivier, en het hangt hoog boven een klif.

Kunstroute Estuaire de Nantes à Saint-Nazaire

Kunstroute Estuaire de Nantes à Saint-Nazaire, foto: Franck Tomps / LVAN

Heb je net iets langer in de stad of logeer je in de regio? Dan is het een leuk idee om de kunstroute Estuaire de Nantes à Saint-Nazaire te volgen, een kustroute waar zo’n 33 permanente kunstwerken in en op het water liggen. Een heel bijzondere ervaring. Je kunt een kleine lus van 25 kilometer fietsen of een grote van 44 kilometer. Soms moet je even oversteken met de veerpont en dat maakt deze tocht juist extra leuk. De kunstwerken die je ziet, zijn allemaal het initiatief van het Estuaire-collectief. Het is ook mogelijk om een boottocht langs de kunstwerken te maken, deze is inbegrepen bij de Nantes City Card.

Trentemoult

Trentemoult, foto: Clément Surcouf / LVAN

Nantes is een gezellige en bedrijvige studentenstad. Wil je even wat meer rust, dan pak je gewoon even het gratis pontje naar het nabij gelegen dorpje Trentemoult, één van de best verstopte bezienswaardigheden in Nantes. Ooit was dit een bedrijvig vissersdorpje aan de Loire, maar nu heerst er vooral rust. Het is heerlijk om een uurtje of wat rond te wandelen en te genieten van de kleurrijke huisjes die weelderig begroeid zijn met bloemen. Langs de kade vind je een aantal leuke cafés en terrassen. Bovendien vind je één van de beste restaurants van Nantes in Trentemoult: La Civelle. Wil je hier eten, reserveer dan wel even een tafeltje van te voren.

Restaurants in Nantes

La Cantine du Voyage

Foto met dank aan La Cantine du Voyage

La Cantine du Voyage ligt op het Île de Nantes en als je een stedentrip Nantes in de zomer maakt, moet je er zeker even langs. Het is één van de meest relaxte plekken in de stad. Er ligt een grote moestuin achter en er wordt vooral gekookt met ingrediënten uit eigen tuin en uit de regio. Er zijn speciale formules en daardoor kun je heel fijn en goedkoop eten. Er is een grote speelplaats voor de kinderen en je zit er heel fijn aan de rivier.

La Cigale

Restaurants Nantes: La Cigale | Mooistestedentrips.nl

La Cigale is een instituut in de stad en zodra je er de drempel over stapt, reis je terug in de tijd. Het restaurant opende in 1895 de deuren en is een parel van Art Nouveau. Ooit was het een favoriet bij surrealistische kunstenaars, vandaag is het een geweldige plek om klassiek Frans te eten. Loop er naar binnen voor het ontbijt of plof neer in de theesalon voor koffie met fruitcake. Ga je ’s middags of ’s avonds dan moet je je beslist fruits de mer laten voorzetten. Genieten.

Sugar Blue Café

Foto met dank aan Sugar Blue Café

Het Sugar Blue Café is de perfecte plek om te ontbijten als je in Nantes bent. Hier drink je heerlijke koffie of sapjes met pancakes of een verse scones. Maar er staan nog veel meer taartjes voor je klaar. In het weekend heeft het café een heel fijne brunch-formule met een drankje, broodje, scone, salade, brioche én een brownie. Geen wonder dat het zo’n populaire plek is.

Le coin des crêpes

Restaurants Nantes: Le coin des crêpes | Mooistestedentrips.nl

Als je in Bretagne bent eet je crêpes, of beter nog: galettes. In in Nantes schuif je daarvoor aan bij Le coin des crêpes. Een super sfeervol restaurant met een fijn licht interieur. Bestel een hartige of zoete galette. Dit is een gevulde crêpe, met zoete of hartige vulling, waarvan de randen zijn toegevouwen. Maar een zoete crêpe met chocolade is ook superlekker.

Alaïa café et boutique

Foto met dank aan Alaïa café et boutique

De beste koffie van Nantes vind je volgens kenners aan de Rue du Budapest bij Alaïa café et boutique. En inderdaad, want een ontzettend gezellige plek en wat wordt er met veel zorg koffie gezet. Je drinkt hier de perfecte slow coffee of espresso, met vers geroosterde bonen. Je kunt hier ook terecht voor een simpel, maar superlekker ontbijt of lunch. In het weekend is er een goede brunch-formule.

Oh my fish

Foto met dank aan Oh my fish

Oh my fish is eigenlijk een bescheiden viswinkel met een paar tafeltjes waar je echt supergoed kunt lunchen. Er wordt alleen met lokaal gevangen vis en regionale seizoensproducten gewerkt. Je eet hier de lekkerste broodjes vis (op een brioche broodje), vistosti of een vissalade. Is er geen plaats? Neem je eten gewoon mee en plan een picknick in de Jardin des Plantes.

Le Lieu Unique

Foto met dank aan Le Lieu Unique

Als je niet zo goed weet waar je ’s avonds naartoe moet tijdens je stedentrip Nantes wandel je gewoon op de bonnefooi naar Le Lieu Unique. In de oude LU fabriek is nu een leuke bistro, bar, cultureel centrum, bioscoop en poppodium gevestigd. Ofwel: hier kom je altijd goed terecht. Schuif binnen aan bij de bistro voor een goede maaltijd of plof buiten neer in één van de strandstoelen en bestel een goed glas wijn met een borrelplank erbij.

Le Morse

Foto met dank aan Le Morse

Zeerobben springen je tegemoet zodra je deze vrolijke seafood bar in Nantes binnenloopt. Bij Le Morse wordt gekookt met krab, kreeft, zalm en garnalen. Die worden verwerkt in lekkere sandwiches, soepen en salades. Perfect voor de lunch. ’s Avonds eet je er uitgebreider en bestel je een dozijn oesters, fruits de mer of de fijne Bretonse en Thais gerechten waarin de vis is verwerkt. Glas muscadet erbij, niks meer aan doen.

Café des Expos

Foto met dank aan Café des Expos

Bij het Cafés des Expos eet je in heerlijke Art Deco stijl. Het restaurant, dat door één familie wordt uitgebaat, is super sfeervol en er staan de mooiste gerechten op de kaart. Je bent er ’s ochtends al welkom voor een klein of uitgebreid ontbijt en ’s middags en ’s avonds eet je er verfijnde gerechten. Tip: ’s middags is het ook een heel fijne plek voor een goed glas wijn en een borrelplank voor regionale specialiteiten.

Nantes, Frankrijk
Bewaar op Pinterest

Nantes, Frankrijk: ontdek alle leuke bezienswaardigheden in Nantes | Mooistestedentrips.nl

Meer bezienswaardigheden Frankrijk

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Frankrijk > Nantes

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer