Mini-break in Nederland: Heerlen

Street art hoofdstad van Nederland

door Esther

Of Heerlen leuk is voor een weekendje weg? Ik kan inmiddels volmondig ja zeggen. Natuurlijk wist ik dat de street art in Heerlen subliem is, maar er valt nog meer te ontdekken. De stad heeft een interessant (mijn)verleden, bijzondere architectuur en ook in de directe omgeving is genoeg leuks te zien en doen. Ontdek de leukste tips voor een weekendje Heerlen.

Heerlen, Zuid-Limburg: ontdek alle bezienswaardigheden in Heerlen | Mooistestedentrips.nl

Plan een weekendje Heerlen

  • Je reist heel gemakkelijk met de trein naar Heerlen. Je stapt uit in het indrukwekkende Maankwartier en loopt zo de stad in. Tegenover het station vind je de Visit Zuid-Limburg shop waar je de wandelroute voor street art Heerlen kunt kopen.
  • Kom je met de auto naar de stad, dan kan ik je aanraden om te logeren bij Van der Valk Heerlen. Je parkeert daar gratis de auto en wandelt dan zo naar het centrum of je loopt zo landgoed Ter Worm op.
  • Kijk ook even of er leuke arrangementen voor een weekendje weg te vinden zijn.
  • Fan van Limburg? Bekijk ook al mijn tips voor een weekendje Maastricht.

Hotels in Heerlen

Van der Valk Heerlen

Foto met dank aan: Van der Valk Heerlen | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan: Van der Valk Heerlen | Mooistestedentrips.nl

Wil je een weekendje weg plannen en niet alleen de street art Heerlen bekijken, maar ook de mooie omgeving zien? Dan kan ik je een nachtje (of twee) bij Van der Valk Heerlen aanbevelen. Het hotel is een paar jaar terug helemaal vernieuwd en de locatie is perfect om de stad en regio te verkennen. Laat je auto (gratis) staan en wandel zo landgoed Ter Worm op of wandel binnen een kwartier naar het centrum van de stad.

De kamers zijn ontzettend ruim en heel erg comfortabel met balzalen van badkamers die allemaal een groot bad en een regendouche hebben. Je kunt ook gratis gebruikmaken van het fijne zwembad en het ontbijt is ontzettend goed. Wij waren met ons zoontje een paar nachtjes in dit hotel en ik kan echt zeggen dat het hotel hele kindvriendelijk is: kinderbedje met beddengoed was netjes geregeld, er is een speelhoekje en het zwembad was een dikke hit.

Appartement De Oude School

Foto met dank aan Appartement De Oude School | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Appartement De Oude School | Mooistestedentrips.nl

Wil je een heerlijk comfortabel weekendje Heerlen plannen met z’n tweeën? Dan is Appartement De Oude School een geweldige plek om te logeren. Zoals de naam al doet vermoeden, juist dit appartement in een mooi oud schoolgebouw. In het appartement heb je echt alle ruimte en comfort. Er is een aparte woonkamer, eethoek en keuken en daarnaast een slaapvide. Het appartement is heel stijlvol ingericht en je kunt ook gebruikmaken van de gezellige tuin. Vanuit het appartement wandel je zo naar alle bezienswaardigheden, zoals de bijzondere street art Heerlen.

Bezienswaardigheden Heerlen

Mijnmuseum

Bezienswaardigheden Heerlen, foto met dan aan het Mijnmuseum | Mooistestedentrips.nl

Dankzij de mijnbouw maakte Heerlen eind 19de eeuw en begin vorige eeuw een bloeitijd door.  De mijnbouw en het harde werk van de koempels, de mijnwerkers, was erg belangrijk voor de stad en regio. Daarom is een bezoekje aan het Mijnmuseum, gevestigd in een ophaal- en schachtgebouw van de Oranje Nassaumijn, echt de moeite waard. In het museum krijg je een heel goed beeld van het werk in de mijn, het historische beeldmateriaal is indrukwekkend.

Schunk

Bezienswaardigheden Heerlen, foto met dank aan Schunk | Mooistestedentrips.nl

Schunk is één van de bekendste en meest opvallende bezienswaardigheden in Heerlen. De culturele instelling die het nu is, huist in het Glaspaleis en is een ode aan de ontwikkelaar van het gebouw, ondernemer Johan Arnold Schunck. Hij kwam in de tweede helft van de 19de eeuw naar de stad, durfde er te investeren en liet er (onder andere) het Glaspaleis bouwen. Vandaag de dag is het een cultureel centrum met een plek voor kunst, cultuur en literatuur. Er is ook een café en een dakterras met een heel gaaf uitzicht over het centrum. Leuk weetje: er is street art gemaakt op daken die je vanaf het dakterras juist heel goed kunt zien.

Thermenmuseum

Bezienswaardigheden Heerlen, foto met dank aan Thermenmuseum | Mooistestedentrips.nl

Net als Maastricht was Heerlen ooit een Romeinse nederzetting. Coriovallum heette het toen en het is de start van de geschiedenis van de stad. Tijdens je bezoek aan het museum zie je het oudste gebouw van Nederland, het Romeinse badhuis dat tussen 63 en 73 na Christus werd gebouwd. Destijds was het voor burgers en militairen een belangrijke ontmoetingsplaats. Naast verschillende andere Romeinse opgravingen en vondsten, zie je ook hoe het leven er in Zuid-Limburg er 2000 jaar geleden uit zag en hoe de komst van de Romeinen alles veranderde.

Maankwartier

Heerlen bezienswaardigheden: Maankwartier | Mooistestedentrips.nl

Het Maankwartier is de gloednieuwe wijk rondom het station van Heerlen en verbindt de noordkant met de zuidkant van de stad. De buurt is prachtig opgezet, met dank aan Michel Huisman, en is dankzij het hoogteverschil, de bijzondere architectuur, cafés en winkeltjes leuk om doorheen te wandelen.

De Vijf Pleintjes

Bezienswaardigheden Heerlen: De Vijf Pleintjes | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Heerlen: De Vijf Pleintjes | Mooistestedentrips.nl

In het hart van de stad vind je vijf knusse pleintjes, dichtbij elkaar en onderling met elkaar verbonden: het Wilhelminaplein, Schelmenhofje, Morenhoek, Luciushof en Betaplein. Je vindt er leuke horeca, de zo typische ‘social sofa’s’ van Heerlen (de kleurrijke mozaïeken banken) en natuurlijk ontbreken de kleurrijke murals niet.

Brasserie Mijn Streek

Foto met dank aan Brasserie Mijn Streek | Mooistestedentrips.nl

Een restaurant onder de bezienswaardigheden Heerlen vatten? Misschien een beetje vreemd, maar in het geval van Brasserie Mijn Streek zeker terecht. Het is in ieder geval een perfect excuus om het mooie gebouw Schunk te bezoeken, want deze brasserie is erin gevestigd. Op het menu staan allemaal kleine (en heel fijne) gerechten die je samen kunt delen, maar het is net zo leuk om met een goed glas wijn of een fijn lokaal biertje op het dakterras uit te turen over de stad.

De Twee Gezusters

Foto met dank aan De Twee Gezusters | Mooistestedentrips.nl

De Twee Gezusters is een groene oase gelegen in het Heerlense klooster Luciushof en Savelbergklooster. Buiten zitten in het mooie hofje is een genot, net als het eten trouwens. Je geniet er (werkelijk) voor een prikkie van een drie-gangenmenu dat elke dag wisselt. Of je eet à la carte, en dan ga je voor echt Limburgs zuurvlees, een mooi stukje vlees of een fijne salade. Maar buiten een kop koffie drinken met een stuk Limburgse vlaai is ook echt genieten.

The Salad Bakery

Foto met dank aan The Salad Bakery | Mooistestedentrips.nl

The Salad Bakery is een relatieve nieuwkomer in Heerlen en richt zich op gezonde fastfood. Gaan die twee samen? Jazeker. Bij The Salad Bakery loop je binnen voor een lekker ontbijt (hallo Pancake Party!), maar het is wat mij betreft gewoon een heel fijne lunchplek met heel goede salades, wraps en broodjes. En, niet geheel onbelangrijk, je zit er ook nog eens gezellig.

Street art Heerlen

Street art en Heerlen gaan hand in hand. Heerlen is namelijk écht de street art hoofdstad van Nederland. Ik denk niet dat er ergens anders in het land zo veel bijzondere murals en werken per vierkante kilometer zijn. Houd je van street art? Dan is een weekendje Heerlen simpelweg een must. Ja, in een dag kun je ook best wat zien. Maar als je er een weekend van maakt, heb je de kans om ook de wat minder bekende werken te ontdekken. De murals in Heerlen zijn geweldig om te zien, maar het verhaal erbij is wel zo fijn. Daarom kocht ik de ENNE gids bij de Visit Zuid-Limburg shop tegenover het station. Hierin staat alle street art Heerlen beschreven en er zit een handige kaart bij. Je kunt trouwens ook alleen een losse kaart kopen.

Street art Heerlen: Vijf Pleintjes

Street art Heerlen, L'etranger Os Gemeos | Mooistestedentrips.nl

Street art Heerlen, Swinging Birds | Mooistestedentrips.nl

Murals Heerlen: Jaune | Mooistestedentrips.nl

Murals Heerlen: Mademoiselle Maurice | Mooistestedentrips.nl

Waar je in veel steden op de fiets moet om in wijken ver van het centrum street art te zien, kun je in Heerlen de mooiste murals ook gewoon in het centrum zien. Rondom de bekende Vijf Pleintjes is bijvoorbeeld al heel veel street art te zien. Eén van de meest bekende is L’etranger van Os Gemeos uit Brazilië, het vrolijk gekeurde Swinging Birds van Collin van der Sluis, No Boundaries van 1010, een vuilnismannetje van Jaune en een origamiwerk van Mademoiselle Maurice.

Street art Heerlen: Centrum

Street art Heerlen. murals Heerlen | Mooistestedentrips.nl

Street art Heerlen. murals Heerlen | Mooistestedentrips.nl

Street art Heerlen. murals Heerlen | Mooistestedentrips.nl

Street art Heerlen: Koolpiet | Mooistestedentrips.nl

Zoek je street art Heerlen in het centrum van de stad? Dan word je als vanzelf naar de Quatro Cinema getrokken, waar de hele gevel onder handen is genomen door kunstenaars. Mijn favoriet is de mural van kunstenaarsduo PichiAvo die het Romeinse verleden van de stad zo mooi weergeeft. Net om de hoek brengen Yasja Ligtelijn, James Jetlag en Studio Giftig een ode aan beroemde films. In dezelfde straat, en op andere plekken in het centrum, moet je op straatniveau zoeken naar mijnwerkers die tijdens festival Cultura Nova overal zijn verschenen. Voor het werk Koolpiet van Collin van der Sluijs en Super A mag in de Honigmannstraat je hoofd in je nek. Wel de moeite, want het werk grijpt terug op het feit dat mijnwerkers vogeltjes meenamen de diepte in en hen voor ontsnappend gas waarschuwden.

Stationsbuurt, Schandelen en Grasbroek

Street art Heerlen: Struggle, Cycle | Mooistestedentrips.nl

Street art Heerlen, murals Heerlen | Mooistestedentrips.nl

Murals Heerlen: Joachim & K.Shit | Mooistestedentrips.nl

Murals Heerlen, DazeTwo & Ivan Sanda | Mooistestedentrips.nl

Street art Heerlen, Gaia | Mooistestedentrips.nl

Street art Heerlen, Gaia | Mooistestedentrips.nl

Street art Heerlen, Green over Gold | Mooistestedentrips.nl

Street art Heerlen, Dzia | Mooistestedentrips.nl

Wandel ook naar de andere kant van het station van Heerlen, want in de stationsbuurt en de nabijgelegen wijken Schandelen en Grasbroek kun je heel bijzondere murals spotten. In de Stationsstraat loop je tegen Struggle aan van Cycle, een werk over de strijd tegen werkloosheid en drugsverslaving nadat de mijnen rondom Heerlen sloten. Aan de andere kant van het spoor kom je een enorm werk van Gaia tegen en even verderop verschillende werken, van Bier en Brood uit Rotterdam, Mr. June en Super A.

Vervolgens loop je een rondje Kempkesweg, Sittarderweg, Meezenbroekerweg, Oude Kerkstraat en Willemstraat voor tientallen geweldige werken. Aan de Sittarderweg valt het werk van Joachim & K.Shit meteen op, in de Meezenbroekerweg maakten DazeTwo en Ivan Sanda een geweldige mural, maar vooral in de Oude Kerkstraat kijk je je ogen uit. Daar heeft Gaia namelijk vier werken gemaakt, vlakbij elkaar. Daarna kun je via de Mangostraat naar de Willemstraat wandelen om daar Green over Gold van Fish te zien en één van de werken van Dzia.

Bezienswaardigheden omgeving Heerlen

Natuurlijk is street art Heerlen genoeg reden om de stad te bezoeken en het centrum van de stad heeft op zichzelf genoeg bezienswaardigheden voor een nachtje weg. Maar stiekem is er in omgeving Heerlen ook nog zo veel moois te zien. Vooral als je met de auto bent, rijd je zo naar de mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Limburg.

Landgoed Ter Worm

Omgeving Heerlen: Landgoed Ter Worm | Mooistestedentrips.nl

Logeer je bij Van der Valk Heerlen? Dan wandel je vanaf het hotel zo Landgoed Ter Worm op. Maar ook als je ergens anders overnacht, ben je er zo. Middelpunt van het landgoed is Kasteel ter Worm met daar omheen Franse roccocotuinen en de mooie oranjerie. Op het landgoed vind je bossen, een mooi bosmeertje, weides vol bloemen, de 15de-eeuwse Eikendermolen en ruïne Eyckholt tegen. Die laatste is een middeleeuws kasteel waar nu alleen nog een stuk weermuur en toren te zien is.

Brunssummerheide

Weekendje Heerlen, bezienswaardigheden Zuid-Limburg: Brunssummerheide | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Heerlen, bezienswaardigheden Zuid-Limburg: Brunssummerheide | Mooistestedentrips.nl

Plan je je weekendje Heerlen tussen half augustus en begin september, dan zet je natuurlijk meteen koers naar de Brunssummerheide die dan schitterend in bloei staat. Het ligt er letterlijk om de hoek. Maar ook in andere jaargetijden is het natuurgebied de perfecte plek voor een lange wandeling en een frisse neus. Het is het grootste heidegebied van Limburg, dat ijverig wordt begraasd door een flinke schaapskudde. Je wandelt er niet alleen over de heide, maar ook over zandverstuivingen, loofbos en overblijfselen van een naaldbos.

Kasteel Hoensbroek

Foto met dank aan Kasteel Hoensbroek | Mooistestedentrips.nl

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Limburg is Kasteel Hoensbroek, een echte aanrader als je met kinderen op pad bent en perfect in combinatie met een weekendje Heerlen. Het kasteel ligt namelijk vlakbij de stad. Kinderen (en volwassenen stiekem ook een beetje) worden mee teruggevoerd in de tijd van ridders, koningen en prinsessen. Het kasteel is prachtig bewaard gebleven en te bezoeken met een interactieve tour. Er zijn veertig authentiek ingerichte kamers en zalen die een goed beeld geven van het leven in de 18de eeuw. Kinderen kunnen er echter ook op speurtocht, spelletjes doen en soms genieten van een vogelshow.

Gaia Zoo

Zuid-Limburg bezienswaardigheden, GaiaZoo | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je weekendje Heerlen rijd je ook zo naar GaiaZoo in Kerkrade. Dus mocht je met de kinderen op pad zijn of zelf zin hebben in een leuk uitje, dan is dit ook nog een leuke optie. Sterker nog, GaiaZoo is door de ANWB al meerdere malen uitgeroepen tot leukste uitje. Je wandelt door verschillende landschappen en komt de meest bijzondere dieren tegen, zoals rode panda’s, lynxen en flamingo’s. Speciaal voor kinderen is er de DinoDome, het grootste indoor Dino speelpark van Europa.

Valkenburg

Zuid-Limburg bezienswaardigheden: Valkenburg | Mooistestedentrips.nl

Als je nog nooit in Valkenburg bent geweest, is een weekendje Heerlen best een goed excuus om het stadje in het zuidelijke puntje van Limburg te bezoeken. Je rijdt er in zo’n twintig minuten naartoe. Het stadje, geheel opgetrokken uit steen uit de nabijgelegen mergelgrotten, is ene plaatje en lijkt stiekem gewoon te zijn weggelopen uit Noord-Frankrijk. Je kunt de mergelgrotten trouwens bezoeken, net als Museum Romeinse Katakomben wat een bijzonder ondergronds labyrint is. Wandel naar de indrukwekkende kasteelruïne, of neem de kabelbaan naar boven om vervolgens via de rodelbaan weer naar beneden te roetsjen.

Wijn proeven in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg bezienswaardigheden, wijn proeven in Zuid-Limburg (foto met dank aan Wijngoed Fromberg) | Mooistestedentrips.nl

Sinds ik tijdens een weekendje Middelburg wijn van De Kleine Schorre proefde en het wijngoed later ook bezocht tijdens een weekendje Zierikzee ben ik helemaal gefascineerd door wijn uit Nederland en dat heeft me inmiddels al op een paar heel leuke adresjes gebracht. En een weekendje Heerlen is eigenlijk de perfecte uitvalsbasis voor een dagje Limburgse wijnen proeven. In het puntje van Zuid-Limburg vind je een aantal heel mooie wijngoederen waar je echt eens moet zijn geweest.

Wijndomein St. Martinus ligt in het bergdorpje Vijlen en is waarschijnlijk het meest bekende Nederlandse wijngoed. Het is ook de oudste wijngaard van Nederland. Hier worden duurzame wijnen gemaakt en de rode wijnen zijn heel bijzonder. Wijngoed Fromberg is het meest hoogstgelegen wijngoed van Nederland en van dit landgoed komen zowel stille als mousserende wijnen. De Pinot Noir en Müller Thurgau? Die mogen mee naar huis. Domein Aldenborgh ligt in het wonderschone Eys en maakt bijzondere biologische wijnen. Mousserende Riesling? Proberen! In Zuid-Limburg kun je trouwens ook geweldig wijnwandelen, bekijk de Route des Vins en bekijk welke route door en langs de wijnvelden jij wilt nemen.

Maastricht

Weekendje Maastricht: de leukste tips voor een stedentrip Maastricht | Mooistestedentrips.nl

Tsja, Maastricht verdient eigenlijk gewoon een heel eigen weekendje weg. Maar als je een paar dagen in Zuid-Limburg bent, wil je misschien toch niet weg voordat je de meest buitenlandse stad van Nederland hebt bezocht. De Fransen drukten hun stempel voor altijd op de stad, maar Maastricht is nog veel ouder. Net als in Heerlen, vind je ook in Maastricht diverse Romeinse overblijfselen en bezienswaardigheden uit de middeleeuwen. Maar Maastricht heeft ook bruisende wijkjes, goede musea en (natuurlijk) sublieme gastronomie. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Maastricht.

Weekendje Heerlen
Bewaar op Pinterest

Weekendje Heerlen: street art Heerlen & de leukste bezienswaardigheden Heerlen | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Heerlen: street art Heerlen & de leukste bezienswaardigheden Heerlen | Mooistestedentrips.nl

Meer mini-breaks in Nederland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Nederland > Weekendje Heerlen

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer