Münster, Duitsland: ontdek de leukste Münster bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Münster, Duitsland: tips en bezienswaardigheden

door Esther

Münster is één van de meest bekende historische steden in Duitsland en werd na de Tweede Wereldoorlog weer prachtig herbouwd. Het is een leuke, levendige studentenstad. Perfect als je een weekendje weg wilt, niet te ver van huis. Zin in een stedentrip Münster? Bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Münster.

Beste reistijd Münster

Een stedentrip Münster kan eigenlijk altijd wel. De stad ligt vlakbij de Nederlandse grens en je reist er met de trein of auto binnen een paar uur naartoe. Vanaf eind november tot en met de dag voor kerstmis vind je de kerstmarkt in Münster. Het is dan drukker dan gemiddeld, dus zorg dat je dan op tijd een hotel boekt. Bekijk het actuele weer in Münster.

Münster, Duitsland: ontdek de leukste Münster bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Münster plannen

Het is heel gemakkelijk om een stedentrip Münster te plannen. Wil je een relaxte reis hebben? Dan reis je al heel gemakkelijk met de trein naar Münster. Kom je liever met de auto naar de stad? Kies dan voor een hotel met parkeerplaats. Hotel Kaiserhof is een goede keuze voor reizigers met zowel auto als trein: het hotel ligt namelijk tegenover het station, maar heeft ook een eigen parkeerplaats.

Hotels Münster

Hotel Kaiserhof

Foto met dank aan Hotel Kaiserhof | Mooistestedentrips.nl

Hotel Kaiserhof is echt perfect voor een stedentrip Münster. Het hotel ligt tegenover het centraal station van de stad, maar heeft ook een eigen parkeerplaats. Het hotel heeft heel veel verschillende kamertypes, perfecte voor elke type stedentrip en gezelschap. De kamers zijn zonder uitzondering comfortabel en heel prettig ingericht met goede bedden en ontzettend fijn beddengoed. Het ontbijt is niet te versmaden. Vanaf het hotel wandel je zo naar het centrum van de stad.

Stadthotel Münster

Foto met dank aan Stadthotel Münster | Mooistestedentrips.nl

Als je een hotel zoekt vlakbij het centrum van de stad, waar je eventueel ook kunt parkeren, dan zit je in het Stadthotel Münster helemaal goed. Het hotel heeft heel fijne, comfortabel ingerichte kamers. Sommigen met balkon. Bij dit hotel kun je fietsen huren. Binnen een paar minuten wandel (of fiets) je naar de leukste bezienswaardigheden in Münster.

Factory Hotel

Foto met dank aan Factory Hotel | Mooistestedentrips.nl

Het Factory Hotel ligt aan de rand van het hippe Kreuzviertel en bewijst dat Münster naast heel veel historische bezienswaardigheden ook gewoon een hippe, bruisende (studenten)stad is. Het hotel is gevestigd in een oude bierbrouwerij en naast dat het hotel van alle moderne gemakken is voorzien, zijn de oude details ook nog gewoon zichtbaar. Je wandelt zo naar het centrum van de stad, maar rondom dit hotel zijn ook genoeg leuke tentjes te ontdekken. Het ontbijt is niet te versmaden.

Trein naar Münster

Je reist al heel gemakkelijk en goedkoop naar Münster met de trein. Afhankelijk van waar je in Nederland opstapt, moet je één of twee keer overstappen. Als je zo’n drie maanden voor vertrek boekt, vind je de voordeligste treinkaartjes.

Auto naar Münster

Reis je liever met de auto naar Münster? Dan raad ik je aan om een hotel met parkeerplaats te kiezen. Dit is vaak voordeliger dan gewoon ergens in de stad parkeren en je hebt je auto dan ook gewoon bij de hand. Gratis parkeren in het centrum van de stad zit er niet in, buiten de ring zijn wel wat opties. De Stolbergstraße is misschien nog wel de beste optie om gratis te parkeren. Vanaf deze parkeerplaats wandel je binnen 10 minuten naar het hart van de stad.

Münster bezienswaardigheden

Münster Card

Maak je een stedentrip Münster? Dan is het handig om een Münster Card mee te nemen. Met deze kaart kun je de meeste bezienswaardigheden in Münster gratis bezoeken en gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad. Met deze kaart huur je bovendien gratis een fiets: leuk, want Münster is een echte fietsstad.

Prinzipalmarkt

Münster bezienswaardigheden: Prinzipalmarkt | Mooistestedentrips.nl

Münster bezienswaardigheden: Prinzipalmarkt | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je stedentrip Münster kun je niet om de Prinzipalmarkt heen. Op dit leuke plein zie je een heleboel historische geveltjes en galerijen met bloemen. Hoewel de markt niet autovrij is, kun je er rustig wandelen, zeker als het lekker weer is en de lokale bevolking spontaan een middag vrij neemt.

St. Lambertikirche

Münster bezienswaardigheden: St. Lambertikirche | Mooistestedentrips.nl

De fraaie, gotische St. Lambertikirche werd in de 15de eeuw gebouwd en als je dan toch de Prinzipalmarkt op wandelt, kun je net zo goed deze kerk even gaan bekijken. Het is namelijk echt een plaatje. Maar de hoofdattractie is toch wat curieus, namelijk drie gietijzeren kooien waarin Jan van Leyden en nog twee leiders van de opstand van de wederdopers werden gemarteld.

Historisches Rathaus & Friedenssaal

Münster bezienswaardigheden: Rathaus | Mooistestedentrips.nl

Münster bezienswaardigheden: Friedenssaal | Mooistestedentrips.nl

Het Historisches Rathaus is niet alleen het mooiste gebouw van de stad, maar heeft ook nog eens de meeste historische waarde. Hier werd namelijk in 1648 de Vrede van Münster getekend die een einde maakte aan de tachtigjarige oorlog. De zaal waarin het verdrag werd ondertekend is nu heel treffende Friedenssaal genoemd en is een schitterend gedecoreerde plek die je echt even moet bekijken tijdens je stedentrip Münster.

De Dom van Münster

De Dom van Münster | Mooistestedentrips.nl

De St. Paulus Dom, ofwel de Dom van Münster, is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Münster. Je kunt niet om de kathedraal heen: vanwege de grote torens, het gotische uiterlijk, de fraaie toegangsdeur of de astronomische klok je die binnen kunt zien. Die laatste laat de tijd zien, de stand van de zon, de positie van de planeten en de kalender. Wees erbij als het carillon op het middaguur gaat spelen.

Überwasserkirche

Münster bezienswaardigheden: Liebfraukirche | Mooistestedentrips.nl

Münster bezienswaardigheden: Liebfraukirche | Mooistestedentrips.nl

De Überwasserkirche, of Liebfraukirche, is één van de mooiste kerken van de stad en staat op één van de mooiste plekken in Münster. Alleen de wandeling van de Dom naar deze kerk toe of een kleine ontdekkingstocht in het omliggende Kuhviertel maken een bezoek aan deze kerk de moeite al waard. De kerk heeft bovendien prachtige glas-in-lood ramen.

Kuhviertel

Münster bezienswaardigheden: Kuhviertel | Mooistestedentrips.nl

Münster bezienswaardigheden: Kuhviertel | Mooistestedentrips.nl

Het Kuhviertel ligt aan de Altsadt vast en staat bekend als het uitgaansgebied van de stad. De smalle straatjes zijn omzoomd door kleurrijke gebouwen en hier vind je de bekendste restaurants en bars van Münster. In de zomer lijkt de buurt, dankzij de vele tafels en stoelen buiten, wel één groot terras te zijn.

Schloss Münster

Münster bezienswaardigheden: Schloss Münster | Mooistestedentrips.nl

Münster bezienswaardigheden: Schloss Münster | Mooistestedentrips.nl

Geen stedentrip Duitsland zonder kasteel! En in Münster staat een heel fraai exemplaar aan de rand van het centrum. Het werd aan het einde van de 18de eeuw gebouwd en dat is wel te zien aan de fraaie barokarchitectuur. Ooit de residentie van de prins-bisschoppen, nu één van de hoofdgebouwen van de universiteit van de stad. Dat is de reden waarom vandaag de dag slechts een klein deel van het schloss opengesteld is voor publiek.

Botanischen Gartens

Bezienswaardigheden Münster, Duitsland: Botanischen Gartens | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Münster, Duitsland: Botanischen Gartens | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Münster, Duitsland: Botanischen Gartens | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Münster, Duitsland: Botanischen Gartens | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Münster, Duitsland: Botanischen Gartens | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Münster, Duitsland: Botanischen Gartens | Mooistestedentrips.nl

Achter het Schloss vind je één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Münster: de botanische tuinen van de universiteit. Deze werd aan het begin van de 19de eeuw ingericht en heeft maar liefst 23 thematuinen, een oranjerie, tien verschillende kassen en prachtig aangelegde waterpartijen. Het is echt een feestje om hier doorheen te lopen, ook als je geen enorme plantenfanaat bent. De kassen en het palmenhuis zien er schitterend uit en je ontdekt er de mooiste tropische planten.

Stadtmuseum

Foto met dank aan Stadtmuseum | Mooistestedentrips.nl

In het Stadtmuseum krijg je een goed beeld van de 1200 oude geschiedenis van Münster. Zo zie verschillende maquettes waarop te zien is hoe de stad door de eeuwen heen is gegroeid. Daarnaast zijn de martelwerktuigen te zien waarmee Jan van Leyden werd gemarteld, tijdens de opstand van de wederdopers. Er zijn regelmatig wisselende exposities. Het Stadtmuseum is gratis te bezoeken.

Kunstmuseum Picasso

Münster bezienswaardigheden: Kunstmuseum Picasso | Mooistestedentrips.nl

Echte Picasso-fans (waaronder ik mezelf wel schaar) kunnen hun hart ophalen in het Kunstmuseum Picasso, het enige museum in Duitsland dat helemaal is gewijd aan Picasso. Het museum vind je in het hart van de stad, in één van de fraaie 18de-eeuwse gebouwen. De collectie is met 800 werken van de kunstenaar echt subliem te noemen, al zijn natuurlijk niet al deze werken tegelijkertijd te zien. Daarnaast vind je in het museum ook werk van Braque, Matisse en Chagall.

Kreativkai

Münster bezienswaardigheden: Hafenviertel | Mooistestedentrips.nl

Het havengebied van Münster, het Hafenviertel, is één van de hipste buurten van de stad, dankzij de Kreativkai. Aan deze kade vind je een heleboel pakhuizen en ook nieuwe gebouwen waarin je nieuwe hippe cafés, brouwerijen, clubs, restaurants, galeries, musea en andere creatieve zaken vindt. Logischerwijs is het hier, zeker met mooi weer, ontzettend gezellig. Veel galeries en musea zijn gratis te bezoeken, dus loop vooral even binnen als je de kans krijgt.

Kunsthalle Münster

Bezienswaardigheden Münster: Kunsthalle Münster | Mooistestedentrips.nl

De Kunsthalle Münster is één van die gratis musea in het hippe Hafenviertel en ook eentje waar je zeker even naar binnen moet tijdens je stedentrip Münster. Hier vind je exposities van grensverleggende internationale artiesten en de ruimtes in het oude pakhuis lenen zich hier perfect voor.

Aasee

Bezienswaardigheden Münster: Aasee | Mooistestedentrips.nl

Op nog geen kwartier wandelen van de bruisende Prinzipalmarkt sta je ineens middenin het groen. De Aasee is het grote recreatiemeer van de stad en wat mij betreft één van de leukste bezienswaardigheden in Münster als het lekker weer is. Het meer nodigt buitengewoon uit voor een fietstocht of wandeling, maar je kunt er ook een bootje huren of de sculpturen rondom het meer ontdekken.

Allwetter Zoo

Münster bezienswaardigheden: Allwetter Zoo | Mooistestedentrips.nl

Münster bezienswaardigheden: Allwetter Zoo | Mooistestedentrips.nl

Aan de rand van Münster vind je de Allwetterzoo, één van de grootste dierentuinen in Duitsland. Volgens kenners zelfs de mooiste dierentuin van Duitsland. Een heel leuk dagje uit als je met de kinderen een stedentrip Münster maakt of misschien wel op vakantie bent in Münsterland. In de dierentuin zijn ruim 3000 dieren en 300 diersoorten te zien. Van kamelen tot pinguïns en van pelikanen tot olifanten. Middenin de zoo staat het Westfaalse paardenmuseum waar je alles te weten komt over de natuurlijke en culturele geschiedenis van het paard. Omdat de dierentuin ook een paar hele flinke speeltuinen heeft, kun je er gerust een hele dag met het gezin vermaken.

Restaurants Münster

Biologische markt

Restaurants Münster: Biologische markt | Mooistestedentrips.nl

Maak je je stedentrip Münster toevallig op een vrijdag, zet dan koers naar de Domplatz. Het is dan namelijk biologische markt en je kunt dan niet alleen het lekkerste brood en fruit kopen, er staan ook verschillende foodtrucks en kleine restaurants op de markt. Een echte aanrader voor de lunch. Kom wel op tijd, want de markt is bij omwonenden ontzettend populair.

Floyd Coffee

Restaurants Münster: Floyd Coffee | Mooistestedentrips.nl

De dag beginnen doe je in Münster bij Floyd Coffee aan de Domplatz. Dit was de eerste coffeeshop van de stad (ze zijn er nog altijd trots op dat ze Starbucks voor waren) en je bestelt hier de lekkerste koffiespecialiteiten van de Münster. Daarnaast zijn er een heleboel fijne broodjes, bagels, bretzels en zoete broodjes die je erbij kunt nemen om je ontbijt compleet te maken.

Fyal Central

Foto met dank aan Fyal Central | Mooistestedentrips.nl

Goed verstopt, vlakbij de Domplatz en het beroemde stadhuis van Münster, vind je Fyal Central. Overdag is dit een geweldige plek om even aan te leggen voor een drankje. Bij lekker weer zit je goed op het rommelige terras, als het kouder is, is het binnen eigenlijk net zo leuk, dankzij de vele kunstwerken in de zaak. ’s Avonds bestel je een lokaal biertje en draait een dj plaatjes of geniet je er van live muziek.

Großer Kiepenkerl Gasthaus

Münster Restaurant: Großer Kiepenkerl Gasthaus | Mooistestedentrips.nl

In het bruisende Kuhviertel vind je het Großer Kiepenkerl Gasthaus, waar het altijd (maar dan ook altijd) gezellig druk is. Bij lekker weer zitten de tafeltjes in no time vol en ook binnen moet je zeker reserveren als je hier ’s avonds wilt eten. Je eet hier geweldige regionale kost. De ingrediënten komen allemaal uit Münsterland en de gerechten zijn allemaal vernoemd naar bekende plekken in Münster. Ofwel: hier moet je echt even aanschuiven tijdens je stedentrip Münster.

Brauerei Pinkus Müller

Restaurants Münster: Brauerei Pinkus Müller | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je stedentrip Münster mag je een bezoek aan Brauerei Pinkus Müller niet overslaan. De brouwerij uit 1816 is namelijk de nog enige overgebleven Altbier brouwerij van de stad en ligt aan een heel gezellig plein in het Kuhviertel. Aanschuiven om iets te blijven eten is trouwens ook een goed idee, want hier eet je authentieke kost uit Münsterland. Een plek op het terras is meestal wel te bemachtigen. Wil je ook gaan eten, dan is reserveren een goed idee.

L’Osteria

Restaurants Münster: L'Osteria | Mooistestedentrips.nl

L’Osteria mag dan een keten zijn. In Münster zit het Italiaanse restaurant echter op een heel fijne plek, een beetje verscholen in het groen op vijf minuten wandelen van het station, tegen het centrum van de stad aan. Op het terras is het onder de bomen heerlijk toeven met een goed glas wijn of een aperitief. Maar blijf gerust hangen en bestel een pizza. Je krijgt een wagenwiel van een pizza geserveerd (eentje kun je gemakkelijk samen delen) en de smaak is helemaal top. Ook binnen is de sfeer goed.

Stedentrip Münster
Bewaar op Pinterest

Münster, Duitsland: ontdek de leukste Münster bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Münster, Duitsland: ontdek de leukste Münster bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Meer stedentrips Duitsland

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer