Mini-break in Nederland: Gouda

door Esther

Gouda is een heel leuke stad voor een weekendje weg. Dwaal door de smalle straten, langs de vele grachtjes en ontdek de stad van de kaas, kaarsen en Goudse glazen. Plof neer op één van de gezellige terrasjes of ontdek de stad met de fiets of vanaf het water. Ik zet de leukste bezienswaardigheden in Gouda voor je op een rijtje.

Plan een weekendje of dagje Gouda

  • Een weekendje of dagje Gouda plan je heel gemakkelijk met de trein. Vanaf het centraal station wandel je in ongeveer tien minuten naar het centrum van de stad.
  • Parkeren in Gouda kan lastig zijn, het centrum is immers erg compact met smalle straten. Je parkeert je auto het best in één van de parkeergarages of op de parkeerterreinen. Voordelig parkeren kan bijvoorbeeld bij de P&R Gouda Goverwelle. Je reist dan verder met de trein naar het centrum. Plan je een weekendje Gouda? Kies dan voor een hotel met parkeerplaats.
  • Er zijn niet heel veel hotels in Gouda, maar er zitten pareltjes tussen. Mijn favorieten zie je hieronder.
  • Je vindt regelmatig leuke stedentrip arrangementen voor Gouda.
  • Liever logeren in een vakantiehuisje? Vakantiepark De Reeuwijkse Plassen en Natuurhuisje Gouderak liggen op enkele kilometers van Gouda.
  • Ontdek alle leuke stedentrips Nederland.

Hotels in Gouda

Relais & Châteaux Weeshuis Gouda

Foto met dank aan Relais & Châteaux Weeshuis | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Relais & Châteaux Weeshuis | Mooistestedentrips.nl

Het oude weeshuis uit de 16de eeuw is één van de mooiste plekken in de stad en moet je sowieso bezoeken tijdens je weekendje of dagje Gouda. Maar het goede nieuws is: je kunt er ook logeren. Relais & Châteaux Weeshuis Gouda heeft 25 kamers, gelegen rondom een heerlijke, historische binnentuin. De kamers hebben allemaal verschillende afmetingen en zijn zonder uitzondering vrolijk en kleurrijk ingericht, met veel leuke retro details. Er is ook een fijn restaurant bij, dus boek vooral ontbijt bij en reserveer een tafeltje voor het diner.

Appartement 1586

Foto met dank aan Appartement 1586 | Mooistestedentrips.nl

Heel bijzonder logeren doe je in Gouda in Appartement 1586. Het fris ingerichte appartement ligt in het hart van de stad, gelegen in een prachtig historisch pand aan één van de mooiste grachten van Gouda. Het appartement heeft een ruime woonkamer met een eethoek en volledig ingerichte keuken. Boven bevinden zich de slaapkamers. Er is plaats voor vier personen. Vanuit Appartement 1586 wandel je zo naar de mooiste bezienswaardigheden in Gouda.

Over Gouda

Gouda, tips. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Gouda | Mooistestedentrips.nl

Dat Gouda überhaupt nog bestaat, mag een wonder heten, als je zo eens het een en ander opzoekt over de geschiedenis van de stad. Ze werd zo’n 1000 jaar geleden gesticht en deed het in de vroege Middeleeuwen tot de Gouden Eeuw best lekker, omdat bij Gouda de rivieren Gouwe en Hollandse IJssel samenkomen. Dat was goed voor de handel. En het beroemde stadhuis dateert ook uit die tijd. Maar de eeuwen erop waren een opeenstapeling van pest, plagen, branden en belegeringen. De stad krabbelde weer op tijdens de vroege industriële revolutie toen ze gunstig langs de nieuwe spoorwegverbinding tussen Utrecht en Rotterdam kwam te liggen.

Bezienswaardigheden Gouda

Stadswandeling Gouda

Stadswandeling Gouda | Mooistestedentrips.nl

Wil je de leukste bezienswaardigheden in Gouda ontdekken? Dan is het een goed idee om een stadswandeling te maken. Je kunt zelf op stap aan de hand van verschillende wandelingen. Zo kun je de tientallen verschillende steegjes van Gouda ontdekken of een kindersafari maken. Maar je kunt ook met een stadsgids op pad die je tijdens een stadswandeling de leukste verhalen over de stad vertelt.

Stadhuis van Gouda

Bezienswaardigheden Gouda, Markt Gouda | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Gouda: stadhuis van Gouda | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je weekendje of dagje Gouda kun je niet om et imposante stadhuis heen. Het is zonder twijfel één van de mooiste stadhuizen van Nederland. Het werd in de 15de eeuw gebouwd, nadat zijn voorganger zwaar beschadigd raakte door een grote brand. Het stadhuis kreeg toen zijn huidige locatie: een marktveld dat toen nog een drassig gebied was. Daar is vandaag de dag niets meer van te zien. Het stadhuis is het stralend middelpunt van de gezellige markt van Gouda. Het klokkenspel met de mechanische poppen werd in 1961 toegevoegd aan het stadhuis. Het is ook mogelijk om het Stadhuis te bezoeken: dwaal er heerlijk door alle kamers en bewonder de trouwzaal.

Kaasmarkt Gouda

Wat te doen in Gouda, Kaasmarkt Gouda | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Gouda, Kaasmarkt Gouda | Mooistestedentrips.nl

Voor het stadhuis vindt van april tot oktober op donderdagochtend de beroemde traditionele kaasmarkt plaats. Er wordt nog ouderwets kaas verhandeld, door middel van ‘handje-klap’ en de kazen worden door traditioneel geklede knechten op de paardenkar gelegd. Toeristisch? Jazeker. Maar stiekem toch ook wel leuk om even te zien. Maar minstens net zo leuk is eigenlijk de ambachtenmarkt die op donderdagen de kaasmarkt omringd. Je koopt hier echte Goudse stroopwafels, handgemaakte houten pijpen en klompen, stoffen en natuurlijk kaas. In de zomermaanden kan het heel druk zijn op de kaasmarkt met buitenlandse toeristen. Buiten het seizoen is het beter te doen.

Goudse Waag

Bezienswaardigheden Gouda: Goudse Waag | Mooistestedentrips.nl

Een ander mooi pand aan de Markt is de Goudse Waag. Het werd in de 17de eeuw ontworpen door Pieter Post. Vroeger werd het gebruikt om de kazen te wegen, maar nu is het een Kaas- en Ambachtenmuseum. Je komt er alles te weten over de geschiedenis van kaas en de producten die in de waag werden gewogen.

Gouda Cheese Experience

Wat te doen in Gouda: Gouda Cheese Experience | Mooistestedentrips.nl

Biecht: ik lust geen kaas. Ik houd er helemaal niet van. Dus een bezoekje aan de Kaasmarkt en de Goudse Waag was wel genoeg voor mij. Maar als jij nu wel een echte kaasliefhebber bent, dan moet je zeker langs de Gouda Cheese Experience, één van de nieuwste bezienswaardigheden in Gouda. Gelegen in een opvallend geel gebouw maak je er een interactieve reis en leer je er alles over de beroemde Goudse kaas.

Sint-Janskerk

Bezienswaardigheden Gouda, Sint-Janskerk Gouda | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Gouda, Sint-Janskerk Gouda | Mooistestedentrips.nl

Steek de Markt over om de langste kerk van Nederland te bewonderen: de Sint-Janskerk. De zompige grond in Gouda liet bouwen tot grote hoogte niet toe ten tijde van de bouw van deze kerk, dus (zo moet men hebben gedacht) dan maar een flinke omvang in de lengte en breedte. En inderdaad: je bent wel even bezig om om de kerk heen te wandelen. Dat is trouwens wel leuk om te doen, want de historische smalle straatjes rondom de kerk staan boordevol wonderschone oude pandjes, poorten en hekken. De kerk is van binnen ook een plaatje, want de 72 glas-in-lood ramen vormen het grootste glas-in-lood paneel te wereld. De ramen werden in de 16de eeuw gemaakt en geeft het daglicht in de kerk een prachtige gloed.

Museum Gouda

Bezienswaardigheden Gouda, Museum Gouda | Mooistestedentrips.nl

Vlakbij de Sint-Janskerk vind je Museum Gouda, één van de leukste bezienswaardigheden in Gouda. Het museum heeft namelijk een unieke collectie. Je vindt er altaarstukken uit de 16de eeuw, schutterstukken van een week later, een interactieve historische stadsmaquette en beroemd Gouds sieraardewerk. Maar ook bijzondere schilderijen, bijvoorbeeld van Ferdinand Bol tot Isaac Israels. De lommerrijke museumtuin is trouwens de perfecte plek voor een kop koffie.

Kamphuisen Siroopwafelfabriek

Wat te doen in Gouda, Kamphuisen Siroopwafelfabriek | Mooistestedentrips.nl

Gouda is niet alleen de stad van de kaas, maar ook van de stroopwafels. Kamphuisen siroopwafel maakt al sinds 1810 de lekkerste stroopwafels. En je kunt langs bij de fabriek om meer te weten te komen over het maken van de stroopwafels. ga mee met een rondleiding en vraag de bakkers van het lijf. En daarna moet je natuurlijk wel even wat drinken met een verse stroopwafel erbij. Op de Markt is ook een winkel waar je de stroopwafels van Kamphuisen kunt kopen.

Hofjes van Gouda

Hofjes van Gouda, Hofje Willem Vroesenhuis | Mooistestedentrips.nl

De Hofjes van Gouda behoren tot leuke onbekende bezienswaardigheden in Gouda. De bekendste hofjes zijn Hofje van Cincq, Swanenburgh’s Hofje, Hofje Willem Vroesenhuis en Hofje van Letmaet. Het zijn ware oases in de stad. Je kunt een aantal hofjes redelijk goed vinden door simpelweg de bordjes te volgen die je overal in de stad ziet. Doe wel zachtjes, want er wonen daadwerkelijk mensen aan de hofjes.

Fietsen in Gouda

Fietsen in Gouda, foto met dank aan Baja Bikes | Mooistestedentrips.nl

Wil je niet alleen de stad op een leuke manier leren kennen, maar ook wat meer van de omgeving van Gouda wilt zien, dan is deze fietstour een echte aanrader. Je stapt op de fiets bij de oudste nog werkende molen van de stad en bezoekt nog een aantal molens en kaasboerderijen, terwijl je geniet van het Hollandse landschap. Maar je gids neemt je ook mee naar de Markt, Museumhaven, Oude haven en Watersluis. Een perfecte manier om de bekende en onbekende bezienswaardigheden in Gouda te ontdekken.

Gouda vanaf het water

Gouda vanaf het water | Mooistestedentrips.nl

Gouda is een stad van dromerige grachtjes. Leuk om erlangs te lopen, maar nog leuker om de stad vanaf het water te ontdekken. Je kunt een kano of sup huren en een leuke route door het centrum van de stad varen. Liever relaxt om je heen kijken? Ga dan mee met één van de grachtentochten op een trekschuit. In een uur tijd zie je de mooiste bezienswaardigheden in Gouda en hoor je allerlei interessante verhalen over de stad.

Goudse kaarsen

Wat te doen in Gouda? Goudse kaarsen | Mooistestedentrips.nl

Sinds 1853 worden Goudse kaarsen verkocht. Toen richtten drie Goudse zakenmannen namelijk de Stearine Kaarsenfabriek en minder dan een halve eeuw later mocht de fabriek zich al koninklijk noemen. Nog altijd kun je op verschillende plekken in de stad de echte Goudse kaarsen kopen. Bij de VVV vertellen ze je waar dat kan. Ook bijzonder: plan een weekendje of dagje Gouda tijdens Gouda bij Kaarslicht, als het oude stadhuis van de stad helemaal door kaarsen wordt verlicht.

Gouda bij Kaarslicht

Gouda bij Kaarslicht | Mooistestedentrips.nl

Kaarsjesavond Gouda | Mooistestedentrips.nl

Wil je een weekendje Gouda plannen? Dan is december daar stiekem echt de perfecte maand voor. Want op de middelste vrijdag van december vindt Gouda bij Kaarslicht plaats, ook wel ‘Kaarsjesavond’ genoemd, een uniek evenement in Nederland. Het stadhuis van Gouda is dan prachtig verlicht met de echte Goudse kaarsen. Maar vanaf het middaguur kun je door de hele stad al terecht voor optredens, workshops en rondleidingen. Blijven overnachten (dat is wel aan te raden), boek dan je hotel op tijd.

Restaurants Gouda

Chocoladefabriek

Restaurants Gouda: Kruim in de Chocoladefabriek | Mooistestedentrips.nl

De Chocoladefabriek is één van de leukste trekpleisters in Gouda. Het is een creatieve plek waar je onder andere de bibliotheek, het archief, het musicaltheater voor kinderen en de e-chopperverhuur. En je vindt er Kruim. Dit is een heerlijke plek om neer te ploffen met een kop koffie en een stuk taart of te genieten van een uitgebreide lunch.

Barista Café

Foto met dank aan Barista Café | Mooistestedentrips.nl

Het is heel lekker wakker worden bij Barista Café aan de Kleiweg. Dit café is er voor echte koffieliefhebbers. Zak neer in één van de gemakkelijke stoelen en geniet er van een grote kop koffie of schuif bij één van de tafeltjes aan en bestel een lekker ontbijtje, zoals de pancakes. Of ga gewoon voor een flink stuk taart of cheesecake.

Miss Nice Banana

Foto met dank aan Miss Nice Banana | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je dagje Gouda moet je beslist even langs Miss Nice Banana. Het is één van de populairste adresjes in de stad en het is wel begrijpelijk waarom. Deze vegan foodbar zet je de lekkerste pannenkoeken, hapjes, vegan burgers, kapsalons en curry’s voor. Echt smullen. Bestel er een vers sapje bij en zorg dat je plaats houdt voor één van de fijne desserts.

Curcuma

Foto met dank aan Curcuma | Mooistestedentrips.nl

Curcuma is één van de leukste adresjes in Gouda, daar moet je beslist eens gaan lunchen. Het lunchcafé is gevestigd in een monumentaal pand uit de 17de eeuw en heeft een geweldig interieur. Je zit er heerlijk tussen de planten en botanische prints, terwijl je er geniet van een goede kop koffie, een sapje en de lekkerste vegetarische gerechten. Bestel een overdadige salade of bowl of geniet van één van de lekkere taartjes.

Hofje van Jongkind

Foto met dank aan Hofje van Jongkind | Mooistestedentrips.nl

Wil je uit eten in een echt Gouds hofje? Reserveer een tafeltje bij vind je Hofje van Jongkind, een leuk restaurant gevestigd in een prachtig oud pand met een hofje erachter. Je kunt er terecht voor goede koffie of lunch. Ga voor een tosti, pannenkoek of bestel er kaasfondue gemaakt van echte Goudse kaas. Wat te vieren? Je kunt hier ook goed terecht voor een afternoon tea.

De Kleischuur

Foto met dank aan De Kleischuur | Mooistestedentrips.nl

Eten en drinken aan het water? Dat doe je in Gouda bij De Kleischuur. Gelegen op een prachtige locatie, aan het water in een monumentale, historische kleischuur. Het restaurant heeft een prachtige open indeling en zodra de zon schijnt, wordt de hele pui opengeschoven, zodat binnen en buiten in elkaar overlopen. Reserveer een tafeltje voor het diner en laat je verrassen door de chef. Er wordt met biologische en lokale producten gewerkt en de mooiste gerechten komen voor je neus. Genieten.

Lichtfabriek

Restaurants Gouda: Lichtfabriek | Mooistestedentrips.nl

Aan het begin van de vorige eeuw zorgde de Gemeentelijke Lichtfabrieken in Gouda voor de stroomvoorziening in de stad. In dat pand is nu Lichtfabriek gevestigd. En plek om te werken, koffiedrinken, lunchen en te dineren. Om de sfeer goed mee te pakken, raad ik je aan om voor ’s avonds een tafeltje te reserveren. Je bestelt er heerlijk robuuste gerechten, zoals een goede entrecote, victoriabaars of gekonfijte eendenbout. Maar er staan ook genoeg vegetarische opties op de kaart.

Bezienswaardigheden Gouda
Bewaar op Pinterest!

Wat te doen in Gouda? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Gouda | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Gouda? Ontdek de leukste bezienswaardigheden en adresjes in Gouda | Mooistestedentrips.nl

Meer stedentrips Nederland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Nederland > Bezienswaardigheden Gouda

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer