Udine, Italië. Vakantie Udine? Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Udine | Mooistestedentrips.nl

Udine, Italië: tips en bezienswaardigheden

door Esther

Udine is een verrassend leuke stad in Italië en de perfecte bestemming als je een wat onbekendere stad wilt bezoeken of een vakantie plant naar het heerlijke Friuli Venezia Giulia. De stad is omringd door landelijk gebied en wijngaarden onder het wakend oog van de Alpen in de verte. Het oude centrum van de stad is echter groots en meeslepend. Met dramatische Venetiaanse architectuur, Romeinse zuilen en gezellige pleinen. Een vakantie in Udine en omgeving zal je niet teleurstellen. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Udine.

Beste reistijd Udine

Een vakantie Udine is leuk in de zomer. De stad ligt in Friuli-Venezia Giulia, het deel van Italië dat onder de Karnische Alpen, tegen Slovenië genesteld is. De streek is relatief rustig en nog helemaal niet zo toeristisch. In de zomermaanden vind je veel leuke accommodaties te huur. Van juni tot en met september kun je rekenen op het lekkerste weer in Udine en vanwege de ligging is de kans op extreem warm weer er niet zo groot. Bekijk het actuele weer in Udine.

Udine, Italië: zin in een vakantie Udine? Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Udine | Mooistestdentrips.nl

Vakantie Udine plannen

Een vakantie Udine is redelijk gemakkelijk te plannen. De meesten zullen met de auto naar Udine komen. Maar wil je vliegen, dan is Venetië de handigste luchthaven. Hierop zijn vanuit Nederland en de grensstreek vanaf verschillende luchthavens genoeg vluchten. Vergelijk vliegtickets Venetië om te zien wat goedkoop uitpakt voor jou. Vanaf Venetië reis je verder met de trein of je pakt een huurauto mee. Je reist in ongeveer een uur en drie kwartier naar Udine. Bezoek je de stad met de auto, kies dan voor een hotel met parkeerplaats. Kom je de stad gewoon een dagje bezoeken, dan is de parkeergarage van Parking Piazza I Maggio een goed idee en helemaal niet duur. Op zoek naar een leuk hotel in Udine (of omgeving)? Hieronder staat een aantal heel leuke opties.

Hotels in Udine

B&B Borgo Margherita

Foto met dank aan B&B Borgo Margherita

B&B Borgo Margeritha ligt net even ten zuiden van Udine en is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad en een fijne vakantie in Udine en omgeving. De bed & breakfast heeft ruime kamers, met niet alleen een fijn bed, maar ook een zitje en kitchenette. In de tuin is het heerlijk toeven aan het zwembad met een aperitief en ’s ochtends zetten de eigenaren een enorm uitgebreid ontbijt voor je klaar. Wat een topplek.

Là Di Moret

Foto met dank aan La di Moret

Là Di Moret is een leuk designhotel net buiten de stad. Het hotel heeft ruime, mooie kamers, met leuke traditionele meubels. Nadat je de stad hebt verkend, kun je een heerlijke duik nemen in het (overdekte) zwembad en vervolgens helemaal tot rust komen op het zonneterras. ’s Ochtends schuif je aan voor een goed ontbijt met superlekker vers gebakken brood.

Hotel Clocchiatti Next

Foto met dank aan Hotel Clocchiatti Next

Hotel Clocchiatti Next ligt op loopafstand van het centrum, in alle rust omgeven door het groen. Je wandelt zo naar alle bezienswaardigheden in Udine. Naast het hotel kun je je auto kwijt op de beveiligde parkeerplaats. De kamers zijn traditioneel of modern en hebben allemaal een eigen terras. Na een warme dag is het fijn om te kunnen afkoelen in het zwembad, er zijn voldoende ligbedden en stoelen.

Over Udine, Italië

Udine, Italië: tips voor je vakantie Udine | Mooistestedentrips.nl

Udine, Italië: de leukste tips voor je vakantie in Udine | Mooistestedentrips.nl

Aan het ontstaan van Udine zit een fraaie legende vast. De stad zou zijn gesticht door Atilla de Hun. Hij liet de heuvel aanleggen waarop nu het kasteel van de stad te vinden is. Atilla veroverde en plunderde in de 5de eeuw namelijk Aquileia en om de boel goed te zien branden, wilde hij er wel mooi uitzicht op hebben. In de eeuwen die volgden, hoorde Udine voornamelijk bij Oostenrijk en de hele provincie fungeerde als een soort stootblok tegen de Turken die via Venetië wilden doorstoten naar de rest van Europa. Vanwege dit strategische belang, lijfde Venetië Udine vanaf de 15de eeuw in en de invloed is overduidelijk in het oude centrum. Vandaag de dag is het oude centrum nog altijd wonderschoon en tussen de smalle straatjes liggen echte schatten en gezellige pleintjes verborgen.

Bezienswaardigheden Udine

Piazza della Libertà

Bezienswaardigheden Udine, Piazza della Libertà | Mooistestedentrips.nl

Je kunt tijdens je bezoek aan de stad niet om Piazza della Libertà heen, het is immers één van de belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden in Udine. Het plein geldt als het mooiste Venetiaanse plein op het vasteland en het is inderdaad een plaatje. Neem even de tijd om de verschillende fraaie componenten van het plein te bestuderen, zoals de klokkentoren die is gebouwd naar voorbeeld van de klokkentoren op het San Marco in Venezië. De Arco Bollani, gebouwd in 1556, leidt naar het kasteel van de stad.

Loggia di Lionello

Bezienswaardigheden Udine, Loggia di Lionello | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Udine, Loggia di Lionello | Mooistestedentrips.nl

De Loggia di Lionello is het eerste gebouw dat de Venetianen in Udine uit de grond stampten in de 16de eeuw. Loggia di Lionello, verwijst met zijn naam naar het wapen van Venetië (de gevleugelde leeuwen), is het oude stadhuis van de stad en de galerij in wit en roze marmer doet denken aan Dogenpaleis in Venetië. Op de eerste verdieping bevindt zich een grote zaal, met fraaie fresco’s, die nu vooral wordt gebruikt voor bruiloften.

Castello di Udine

Udine, Italië: Castello di Udine | Mooistestedentrips.nl

Een indrukwekkende zuilengalerij leidt naar het Kasteel van Udine. Dit staat er sinds de 16de eeuw in zijn huidige vorm, nadat het eerste kasteel werd verwoest door een aardbeving. Het was de bedoeling dat het kasteel veel groter zou zijn, maar vanwege allerlei gedoe met geld mag de stad het nu met deze fraaie uit de kluiten gewassen villa doen. Het kasteel huist nu een flink aantal musea en als het warm is in de stad, is het een goed idee om er een paar te bezoeken. In het Museo Archeologico vind je fraaie historische vondsten en het Museo del Risorgimento zit goed in elkaar en heeft een aantal heel mooie kamers om te bewonderen. Op het grasveld voor het kasteel komen de lokale bewoners graag om met de kinderen te spelen en van het uitzicht over de stad te genieten.

Santa Maria di Castello

Bezienswaardigheden Udine, Santa Maria di Castello | Mooistestedentrips.nl

Naast het kasteel staat een klein, maar heel mooi 12de-eeuws kerkje, Santa Maria di Castello. Waarschijnlijk werd deze kerk gebouwd op de resten van een kerk uit de 8ste eeuw. De kerk is helaas niet te bezoeken, maar kijk vooral even naar boven om de aartsengel Gabriël te zien, de beschermengel van Udine die op verschillende plekken in de stad te zien is. De engel wijst naar de domtoren van de stad.

Kathedraal van Udine

Bezienswaardigheden Udine, Kathedraal van Udine | Mooistestedentrips.nl

De Kathedraal van Udine, de Duomo Santa Maria Annunziata, is nog één van die mooie bezienswaardigheden in Udine. Deze kerk werd in de 13de eeuw gebouwd, omdat de Santa Maria di Castello te klein werd voor alle kerkgangers uit de stad. De façade is vrij sober en Romaans en dus is de verbazing behoorlijk groot als je de kerk in wandelt en met weelderig barok om de oren wordt geslagen. De prachtig en praal is voor een groot deel te danken aan de rijke Friulaanse familie Manin die ook een eigen kapel in de kerk heeft. Op en rondom het altaar zie je de aankondiging van de aartsengel Gabriël aan Maria. Maar wandel toch vooral naar de zijkapellen waar je schitterende werken van de barokschilder Giambattista Tiepolo kunt bewonderen. In de aangrenzende achthoekige toren van de duomo bevindt zich het doopvont en een klein museum waar je allerlei kerkschatten en (gedeeltelijk) gerestaureerde fresco’s kun bekijken.

Chiesa di San Francesco

Udine bezienswaardigheden, Chiesa di San Francesco | Mooistestedentrips.nl

De Chiesa di San Francesco ligt vlakbij de Duomo en is een lieflijk kerkje dat gebouwd werd in de 13de eeuw als kloosterkerk bij het bijbehorende franciscaner klooster. Het is één van de wat minder bekende bezienswaardigheden in Udine. De heilige Odorico da Pordenone werd hier begraven en ter ere van zijn zaligverklaring werd de kerk in de 18de eeuw helemaal geherstructureerd in rococo stijl. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd door bombardementen, maar is inmiddels weer hersteld. Vandaag de dag kun je er regelmatig exposities bijwonen.

Piazza Giacomo Matteotti

Bezienswaardigheden Udine, Piazza Giacomo Matteotti | Mooistestedentrips.nl

Het Piazza della Libertà mag dan het mooiste plein van Udine zijn, het Piazza Giacomo Matteotti (of Piazza San
Giacomo) is zonder twijfel het gezelligste plein van de stad en daarmee een van de leukste bezienswaardigheden in Udine. Het plein is verschillende keren herbouwd en hernoemd en de huidige versie staat er sinds de 15de eeuw en de naam kreeg het plein na de Tweede Wereldoorlog. Belangrijkste trekpleister op het plein zijn de Chiesa San Giacomo en de fontein. Het plein is omzoomd door terrasjes waar het leuk lunchen is en waar je kunt genieten van een tajut, een friulaans aperitief.

Via Mercatovecchio

Bezienswaardigheden Udine, Via Mercatovecchio | Mooistestedentrips.nl

Udine bezienswaardigheden: Via Mercatovecchio | Mooistestedentrips.nl

Vanaf het Piazza Giacomo Metteotti wandel je de Via Mercatovecchio in. Een halfronde straat die vroeger om de heuvel van de stad lag en waar de rijkste adel en koopmannen woonden. Nu vind je er verschillende winkels en een paar restaurants. Op de hoek staat Palazzo del Monte di Pietà met op de hoek een Maria die haar gestorven zoon vasthoudt.

Vicolo della Banca en de Roggia

Onbekende bezienswaardigheden Udine, rivier Roggia | Mooistestedentrips.nl

Onbekende bezienswaardigheden Udine, rivier Roggia | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een stedentrip Bologna heb je misschien wel het verborgen riviertje Canale di Reno gevonden? In Udine hebben zo ook zoiets. De rivier de Roggia mag zich tot de onbekende, verstopte bezienswaardigheden in Udine rekenen en je kunt het riviertje vinden langs de Vicolo della Banca, een klein en groen steegje. Het is even zoeken, maar wel leuk om te vinden. Niet alleen vanwege het water, maar ook omdat je er een aantal leuke restaurantjes vindt.

Cividale del Friuli

Cividale del Friuli, Italië | Mooistestedentrips.nl

Eén van de mooiste dorpjes in Friuli-Venezia Giulia is Cividale del Friuli en dit dorpje ligt op ongeveer twintig minuten rijden van Udine, dus je kunt het zeker even bezoek tijdens je vakantie in Udine. Het dorpje, dat door Julius Caesar werd gesticht, heeft gezellige pleinen, knusse smalle straatjes en bijzondere bezienswaardigheden. De Tempietto Longobardo is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in de hele streek en ook de nabijgelegen kleurrijke kerk San Biagio is een plaatje. Maar het hoogtepunt is toch wel het uitzicht dat je hebt op de stad, nadat je de duivelsbrug bent overgestoken. Lees meer over Cividale del Friuli.

Triëst

Triëst, Italië: ontdek de leukste bezienswaardigheden in Triëst | Mooistestedentrips.nl

Eeuwenlang was Udine de hoofdstad van Friuli Venezia Giulia, maar vorige eeuw werd die functie overgedragen aan het grotere Triëst. Een heel bijzondere, grote en bruisende stad waar de nabijheid van Slovenië en Oostenrijk nog altijd goed te voelen is. Je rijdt vanuit Udine in een uurtje naar Triëst en van je bezoek krijg je zeker geen spijt. Geniet van de uitbundige architectuur, het Piazza Unità d’Italia, drink koffie in één van de typisch Oostenrijkse koffiehuizen en geniet van het uitzicht op het Canal Grande vanaf één van de vele terrasjes. Bekijk alle bezienswaardigheden in Triëst.

Restaurants in Udine

Metropolis Urban Bistro

Foto met dank aan Metropolis Urban Bistro

Bij Metropolis Urban Bistro is het lekker zitten, op het hoekje van het Piazza della Libertà, met uitzicht op de Loggia di Lionello. ’s Ochtends plof je er neer voor het terras voor een goede kop koffie, ’s middags bestel je een gerecht met de lokale San Daniele ham en vanaf het einde van de middag is het hier geweldig toeven voor een tajut, de typisch Udinese versie van aperitivo. Er is zelfs een aparte kaart met kleine hapjes die je bij je tajut kunt bestellen. Er is ook een heel fijne wijnkaart met lokale wijnen, dus laat je vooral adviseren door het vriendelijke personeel.

Prosciutteria IE Udine

Foto met dank aan Prosciutteria IE Udine

Udine is geen enorm toeristische stad en dat is ’s middags bijvoorbeeld wel te merken als je gaat lunchen. Dan zit je meestal gewoon tussen de Italianen die met vrienden of collega’s lunchen. En bij Prosciutteria IE Udine zit je echt tussen de locals. Hier vind je zo veel meer dan alleen maar (fijne) lokale hammen. ’s Ochtends is dit de plek voor een broodje of wat zoets met een fijne kop koffie, ’s middags lunch je de lekkerste pasta’s of pizza’s tussen de lokale bevolking en vanaf het einde van de middag zit je onder de arcadebogen uit de zon met een aperitief en een bordje overheerlijke ham.

Osteria Al Cappello

Restaurants Udine: Osteria Al Cappello | Mooistestedentrips.nl

Osteria Al Cappello betekent ‘het restaurant van de hoeden’ en dat is inderdaad waar je dit restaurant aan kunt herkennen. Er hangen een heleboel hoeden. Je wandelt er ’s ochtends al langs voor een kop koffie met wat lekkers, maar het is leuker om er ’s middags of ’s avonds langs te gaan. Dan bestel je er een aperitief met canapés, want daar staat de osteria om bekend. Je krijgt de mooiste crostini’s voorgeschoteld met de meest verrassende toppings.

Osteria alla Ghiacciaia

Foto met dank aan Osteria alla Ghiacciaia

Zodra je alle locals ziet zitten bij Osteria alla Ghiacciaia weet je meteen: hier is het goed toeven. Je zit in ieder geval prachtig, aan het water van het geheime riviertje de Roggia. Je eet hier traditioneel en van het seizoen. Bijvoorbeeld ‘cjarsons’. Dit lijkt een beetje of ravioli, maar het deeg is van aardappel gemaakt en daardoor vullende cjarsons erg goed. Vergeet ook niet een bord met San Daniele ham te bestellen als voorafje.

Accademia del Gelato

Foto met dank aan Accademia del Gelato

Bij een stedentrip Italië hoort natuurlijk een ijsje en in Udine moet je wat mij betreft koers zetten richting Accademia del Gelato. Deze ijszaak is gevestigd tegenover de Chiesa di San Francesco en als je er met je ijsje op het terras zit, heb je een heel fijn uitzicht op het kerkplein. Bij Accademia del Gelato wordt al het ijs zelf gemaakt met verse ingrediënten. De zaal is gespecialiseerd in Siciliaanse briochebroodjes met daarin ijs of chocoladewafels waar ijs tussen zit.

Casa della Contadinanza

Foto met dank aan Casa della Contadinanza

Als je het Kasteel van Udine hebt bezocht, moet je ook even neerploffen bij Casa della Contadinanza. Dit restaurant is gevestigd in een prachtig historisch pand. Op het terras is het goed toeven met een kop koffie of een aperitief later op de middag. ’s Avonds schuif je in het sfeervolle restaurant aan voor een carpaccio van eendenborst, cjarsons en lokaal rundvlees.

Trattoria ai Frati

Foto met dank aan Trattoria ai Frati

Bij Trattoria ai Frati zit je heerlijk: op het terras, in het stijlvolle restaurant of aan het water. Je geniet hier van een aperitief met een bordje lokale kazen, hammen en vleeswaren. ’s Avonds bestel je superlekkere pasta’s en risotto of vlees met polenta. Ook de wijnkaart met lokale wijnen is indrukwekkend.

Osteria Aquila Nera

Foto met dank aan Osteria Aquila Nera

Wil je wel traditioneel eten, maar liever in een wat mee traditionele setting? Dan schuif je aan bij Osteria Aquila Nera. Dit restaurant aan de rand van het centrum van Udine is de perfecte plek voor lunch of diner. Je eet hier in een heerlijk frisse setting en krijgt de mooiste gerechtjes voorgeschoteld. Een echt smaakfestijn.

Vakantie Udine, Italië
Bewaar op Pinterest

Udine, Italië: ontdek de leukste bezienswaardigheden in Udine | Mooistestedentrips.nl

Udine, Italië: wat te doen in Udine? Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Udine | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Italië > Friuli-Venezia Giulia > Udine

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer