Mini-break in Nederland: Breda

door Esther

Wat te doen in Breda? De stad is gezelligheid met een zachte G, de perfecte bestemming voor een weekendje weg. In eerste instantie lijkt Breda misschien een stad om gewoon lekker te winkelen en uit eten te gaan, maar in werkelijkheid heeft Breda veel meer te bieden. Want: ook heel goede musea en bijzondere street art. Ik zet de leukste bezienswaardigheden in Breda voor je op een rijtje.

Wat te doen in Breda? De leukste bezienswaardigheden Breda. Foto: Floris Oosterveld

Plan een weekendje Breda

  • Je reist heel gemakkelijk naar Breda met de trein. Vanaf het station wandel je, door het Valkenbergpark, naar het centrum van de stad.
  • Met de auto naar Breda kan natuurlijk ook prima, maar parkeren is een uitdaging. Zeker binnen de singel. Ik zet mijn auto altijd op de parkeerplaats bij het station. Plan je een weekendje Breda met de auto? Kies dan voor een hotel met parkeerplaats, handig én scheelt in de kosten.
  • Er zijn leuke hotels in Breda. Wil je iets bijzonders? Kies dan voor een leuk arrangement in Breda.
  • Ontdek alle stedentrips Nederland.

Hotels in Breda

Hotel Nassau Breda

Foto met dank aan Hotel Nassau | Mooistestedentrips.nl

Wil je jezelf verwennen tijdens een weekendje Breda? Dan is een nachtje in Hotel Nassau Breda echt aan de orde, het is één van de mooiste hotels in Brabant. Het hotel is gevestigd in een prachtige oude kerk en overal in het hotel zie je nog oude elementen over verwijzingen naar de vroegere functie van het gebouw. De kamers zijn heerlijk comfortabel waar overal aan is gedacht. Hoogtepunt van het hotel is toch wel het restaurant waar je onder prachtige historische gewelven eet.

Bliss Boutique Hotel

Foto met dank aan Bliss Boutique Hotel | Mooistestedentrips.nl

Bliss Boutique Hotel is een geweldige keuze voor een weekendje Breda. Dit leuke boetiekhotel heeft negen heerlijke kamers die allemaal in totaal andere stijl zijn ingericht. Relax in een bad op pootjes terwijl je je in Notting Hill waant of kruip in het hemelbed in de classic suite. En ’s ochtends is het natuurlijk genieten geblazen bij het ontbijt. Centraler kun je trouwens bijna niet logeren tijdens je weekendje Breda. Bliss Boutique Hotel ligt op nog nog geen minuut van de Grote Markt en op loopafstand van alle leuke bezienswaardigheden in Breda.

Over Breda

Wat te doen in Breda? Bekijk alle leuke bezienswaardigheden in Breda | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Breda, ontdek de leukste bezienswaardigheden in Breda (foto: BAAI) | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Breda? Ontdek de leukste adresjes in Breda | Mooistestedentrips.nl

Wat ooit ontstond als een kleine nederzetting op de kruising tussen de rivieren Mark en Aa, groeide in de 15de eeuw uit tot één van de belangrijkste steden van de lage landen. Aan het begin van de eeuw trouwde de kleindochter van de hertog van Breda namelijk met Duitse edelman Engelbrecht van Nassau. De familie groeide uit tot de rijkste en machtigste van de lage landen en Breda kende gouden tijden onder deze heerschappij. Ook Willem van Oranje (Willem de Zwijger), graaf van Nassau-Dillenburg, behoorde tot deze familie en is de eerste stamvader van onze koninklijke familie. In de Grote Kerk liggen de Nassaus en de eerste Prins van Oranje begraven.

Breda heeft een heel warme plek in mijn hart. Ik ben een geboren en getogen Brabantse en groeide op vlakbij Breda. Als tiener kwam ik heel wat in de stad, maar eerlijk gezegd was dat meestal om te winkelen, uit eten te gaan of voor het Jazzfestival in mei. Inmiddels woon ik al weer een hele tijd in Utrecht en kwam ik de laatste tijd vooral in Breda om nog eens met een oude bekende uit eten te gaan. Dat bevalt altijd goed en daarom besloot ik Breda eens als échte buitenstaander te bekijken en alle leuke restaurants, winkels en bezienswaardigheden in Breda te ontdekken.

Bezienswaardigheden Breda

Fietsen in Breda

Fietsen in Breda, Baja Bikes Breda. Foto: Edwin Wiekens | Mooistestedentrips.nl

Als je Breda nog helemaal niet kent (of juist als je de stad al wel kent) is het leuk om de stad op de fiets te verkennen. Als je meegaat met deze fietstocht leer je in drie uur tijd de mooiste bezienswaardigheden in Breda kennen én hoor je de meest bijzondere verhalen over deze toch wel koninklijke stad. Zo kom je er alles te weten over de bezetting van de Spanjaarden, Colonel Tom Parker (de omstreden manager van Elvis was een Bredanaar) en De Drie van Breda. En daarnaast zie je natuurlijk om een leuke, ongedwongen manier alle highlights. Vraag je gids gerust naar zijn of haar favoriete adresjes in Breda, daar heb je later op de dag nog wat aan.

Grote kerk

Wat te doen in Breda? Grote Kerk Breda | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Breda? Grote Kerk Breda | Mooistestedentrips.nl

Ik ben toch al zo vaak in Breda geweest, maar liep nog nooit eerder binnen bij de Grote Kerk. En dat deed ik nu gelukkig wel, wat een plaatje. De Onze Lieve Vrouwe Kerk werd gebouwd in de 15de eeuw en werd na de beeldenstorm hervormd. Graaf Engelbrecht van Nassau gaf de opdracht voor de bouw van de kerk, inclusief grafkelder voor zichzelf en zijn familie. In de Prinsenkapel, die een fraai met bladgoud bekleed plafond heeft, liggen negen leden van de familie Nassau en de eerste Prins van Oranje begraven. Het mag gezegd, de Grote Kerk is een plaatje. Kijk vooral ook omhoog om van de gewelf- en muurschilderingen te genieten.

Valkenbergpark

Wat te doen in Breda? Valkenbergpark | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je weekendje of dagje Breda kun je niet om het Valkenbergpark heen. Je komt er immers doorheen als je vanaf het station de stad in wandelt. Tot 1812 was het de kasteeltuin van de Heren van Breda. Aan de rand van de tuin stond een valkenhuis waar de Heren aan valkenjacht deden een hieraan dankt het park haar naam. Naast dat het park een heel fijne plek is, en vanaf de lente in bonte bloei staat, is het ook de plek van de Kindervrijmarkt, Breda Barst en nog veel meer evenementen. Het T-Huis in het park is één van de leukste adresjes in de stad, plof er vooral even neer voor een kop koffie of een borrel.

Begijnhof

Begijnhof Breda, foto: Jan Korebrits | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Breda? Bezoek het Begijnhof | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Breda? Bezoek het Begijnhof | Mooistestedentrips.nl

Eén van mijn favoriete bezienswaardigheden in Breda is het Begijnhof. Het werd in de 13de eeuw opgericht en ongetrouwde vrouwen konden er onder bescherming van de kerk wonen en werken, zonder dat zij hoefden in te treden. Sinds de 16de eeuw ligt het Begijnhof op de plek waar je het nu nog vindt. De laatste begijn overleed in de jaren ’90, maar nog altijd is het Begijnhof een oase van rust. Je kunt er de mooie kruidtuin bekijken en er zijn twee musea in gevestigd. Het Begijnhofmuseum en het Miniaturen- en Poppenmuseum.

Spanjaardsgat

Spanjaardsgat, foto met dank aan Visit Brabant | Mooistestedentrips.nl

Het Spanjaardsgat is één van de bekendste historische bezienswaardigheden in Breda. Officieel is het de ruimte tussen de Duiventoren en Granaattoren. De naam verwijst echter naar de tachtigjarige oorlog, toen de troepen van prins Maurits zich verschansen in het ruim van een turfschip en zo het garnizoen Breda op de Spanjaarden wisten te veroveren.

Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda, foto door: Floris Oosterveld | Mooistestedentrips.nl

Het Stedelijk Museum van Breda is leuk om te bezoeken als je tijdens je weekendje Breda meer wilt weten van het verleden van Breda. De vaste collectie van het museum is helemaal gericht op de belangrijke rol van de familie Nassau, door middel van diverse kunstvoorwerpen komt 450 jaar geschiedenis tot leven. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen over historische onderwerpen of juist actuele thema’s. Het museum is in het bijzonder geschikt voor families met kinderen, die er een interactieve tour kunnen maken.

Blind Walls Gallery

Street art Breda, foto: Floris Floris Oosterveld

Street art Breda, Blind Walls Gallery. Foto: Edwin Wiekens

Street art Breda, Blind Walls Gallery | Mooistestedentrips.nl

Sinds een aantal jaar mag Breda zich met recht één van de leukste street art steden in Nederland noemen. Dankzij Blind Walls Gallery zijn er in de afgelopen jaren tientallen geweldige werken verschenen in de stad. Je vindt ze zowel binnen als buiten het centrum. Op deze kaart kun je alle werken heel gemakkelijk vinden en het is ook leuk om met één van de wandel- of fietsroutes op pad te gaan.

Breda vanaf het water

Foto met dank aan BAAI | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Lente Fotografie & Breda Marketing | Mooistestedentrips.nl

Breda is prachtig omgeven door de singel. Het is een echte waterstad. Het is daarom ook heel leuk om de bezienswaardigheden in Breda vanaf het water te bekijken. Je kunt mee met een rondvaart. Je stapt op bij BAAI, één van de leukste hotspots van de stad. En daarna kun je lekker achterover leunen, terwijl de schipper je de leukste verhalen over de stad vertelt. Liever zelf actief bezig zijn? Dan kun je ook een sup of kajak huren om de singels van de stad te ontdekken.

STEK

Foto met dank een STEK | Mooistestedentrips.nl

Ga tijdens je weekendje Breda vooral even langs STEK in het hippe Havengebied. Hier zijn verschillende creatieve ondernemers gevestigd. Je vindt er leuke (ambachtelijke) winkels en eettentjes, maar ook ook een aantal ontwerpers, werkplaatsen en een barbier. ’s Winters kun je ook terecht bij STEK voor een creatieve, alternatieve kerstmarkt. Deze leuke plek moet je zeker ontdekken.

Belcrum Beach

Foto met dank aan Belcrum Beach/ Fotobrigade Jansen

Plan je je weekendje Breda vanaf 1 april en is het lekker weer? Mooi! Op naar Belcrum Beach: het stadsstrand van Breda in het hippe Havenkwartier. Schop je schoenen uit en geniet met je voeten in het zand van een drankje, de zon, een fijne borrelplank en regelmatig ook live muziek.

Kasteel Bouvigne

Wat te doen in Breda? Bezoek Kasteel Bouvigne | Mooistestedentrips.nl

Net buiten Breda vind je Kasteel Bouvigne, aan de rand van het Mastbos. Het kasteel is sinds de jaren ’70 in bezit van waterschap Brabantse Delta die Kasteel Bouvigne een paar keer per jaar openstelt. De tuinen van het kasteel zijn door de weeks echter het hele jaar door te bezoeken. Er zijn drie kasteeltuinen die in de Franse, Engelse en Duitse stijl zijn aangelegd. De tuinen zijn heel fijn om doorheen te wandelen: geniet van de bloemenpracht en de beeldencollectie.

Restaurants Breda

In Kannen & Kruiken

Foto met dank aan met In Kannen & Kruiken | Mooistestedentrips.nl

Het is tijdens je dagje of weekendje Breda lekker starten bij In Kannen & Kruiken. Bij deze kleurrijke zaak in het centrum van de stad kun je namelijk de hele dag ontbijten. En geloof me, de wentelteefjes en pancakes gaan er later op de ochtend ook nog prima in. Kop koffie erbij en genieten maar. Later op de middag kun je aan de borrel met een flinke borrelplank erbij. Is het lekker weer? Loop dan even door naar de lommerrijke tuin.

Sowieso

Foto met dank aan Sowieso | Mooistestedentrips.nl

Kom je naar de stad om lekker te winkelen? Hou dan koffie- of lunchpauze bij Sowieso. Deze leuke zaak vind je vlakbij het grote winkelcentrum De Barones. De zaak is heerlijk fris ingericht, met lekker veel planten, en je bestelt hier fijne ontbijtjes, smoothies, goede koffie en tosti’s en pancakes voor het ontbijt of de lunch.

PuiCk

Foto met dank aan PuiCk | Mooistestedentrips.nl

Heb je zin in een sfeervolle lunch, leuke borrel of diner? Wandel dan naar PuiCk. Een sfeervol restaurant waar je heerlijk in één van de zachte stoelen of banken neerploft en geniet van al het groen om je heen. De gerechten hebben er een Libanese of Aziatische inslag. ’s Middags en doordeweeks eet je er à la carte, in het weekend ga je ’s avonds voor het verrassingsmenu.

Henk’s Diner

Restaurants Breda, de leukste adresjes in Breda | Mooistestedentrips.nl

Ik dook eens Henk’s Diner in met een collega toen het nog At Noon heette en vond het een heerlijke plek voor de lunch. Het uiterlijk en de sfeer van het restaurant is nog hetzelfde, dus wat dat betreft durf ik het wel aan te raden. Het restaurant ligt op loopafstand van het station (niet aan de centrum-zijde) en je zit hier heel gezellig. Je ploft hier neer voor goede burgers, Thaise viskoekjes, truffel frites en heel fijne desserts.

De Botanist

Foto met dank aan De Botanist | Mooistestedentrips.nl

De Botanist is één van de populairste restaurants in Breda (dus reserveren is een must, zelfs voor de lunch). En dat is te begrijpen, want het is heerlijk toeven op het terras en in het restaurant aan de Tolbrugstraat. Wat mij betreft ga je er aan het einde van de middag naartoe, want de kaart met gin & tonics, cocktails en wijnen is super uitgebreid en je kunt er ontzettend veel lekkere hapjes bij bestellen. Ga je voor lunch of diner? Dan laat je de hele tafel vol zetten met mediterraanse, Latijns-Amerikaanse, Scandinavische of Oosterse hapjes.

BAAI

Foto met dank aan BAAI | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan BAAI | Mooistestedentrips.nl

BAAI is niet alleen een heel leuk restaurant en terras, het is wat mij betreft zelfs wel één van de leukste adresjes en bezienswaardigheden in Breda. BAAI ligt prachtig aan het water en hier is het nou echt lekker zitten. Het is de plek waar je aanlegt met je bootje of waar je juist op een bootje stapt. Bij lekker weer is er geen betere plek om te genieten van één van de Bredase bieren of een koel glas wijn. In de herfst en winter maakt BAAI wat aanpassingen en kun je er ook heel leuk zitten.

BRACK

Leuke adresjes Breda: BRACK. Foto met dank aan Rob Lipsius

BRACK is één van de nieuwste leuke adresjes in Breda en is gevestigd in de in de voormalige machinehal van Backer+Rueb, een gebied dat over een paar jaar wordt herontwikkeld. BRACK is een samenwerking tussen verschillende Bredase brouwerijen en maakt samen weer nieuwe, bijzondere bieren. Het is een heerlijke plek voor een borrel (met uitgebreide borrelplank). Leuk detail: het meubilair is uitsluitend gemaakt van Bredase bomen. In het hout zie je op welke plek de boom heeft gestaan.

Pier15

Foto met dank aan Pier15 | Mooistestedentrips.nl

Pier15 ligt aan de Veilingkade en is één van de meest hippe plekken van de stad. Pier15 is er voor skaters, want het is van oorsprong een groot skatepark. Maar ook als je nog nooit op een skateboard hebt gestaan, kun je er best even langs. In de zomermaanden zit je er heerlijk op het terras met een Bredaas biertje, terwijl je geniet van live muziek en de skaters. Maar je kunt er ook langs om een hapje te eten.

Brouwerij Frontaal

Restaurants Breda, Brouwerij Frontaal | Mooistestedentrips.nl

Aan leuke brouwerijen geen gebrek in Breda. Ik vind Brouwerij Frontaal, op loopafstand van het station, heel erg leuk. Je zit er lekker in industriële sferen, binnen of buiten, en probeer één van de bieren op de tap met een goede borrelplank erbij. Er zijn ook altijd specials en limited editions die het proberen waard zijn.

Big Belly Bar & Garden

Foto met dank aan Big Belly Bar & Garden | Mooistestedentrips.nl

Big Belly Bar & Garden is ook alweer zo’n leuke Bredase brouwerij met een eigen bar. Je eet hier echt goddelijke snacks en borrelhapjes die je combineert met één van de bieren van Big Belly. Het personeel weet precies wat er allemaal goed bij elkaar past. Is het lekker weer, dan wandel je de tuin in. Het is daar goed toeven met de zon op je gezicht.

Foodhall Breda

Foto met dank aan Foodhall Breda | Mooistestedentrips.nl

Bij lekker weer duik je (natuurlijk) één van de terrassen van de Havermarkt op. Maar mocht je nou eens pech hebben, bezoek dan de Foodhall Breda. Hier vind je een twaalftal keukens en kun je naar hartenlust lekkere gerechten proeven, zoals burgers, pizza, sushi en dim sum, maar ook lekkere Braziliaanse en vegan specialiteiten. Er is een groot overdekt terras en je hebt er mooi uitzicht op de Grote Kerk. Dus ook perfect als je wilt genieten van een goed glas bier, een cocktail en een portie bitterballen.

Bardot & Petit Bardot

Foto met dank aan Brasserie Bardot | Mooistestedentrips.nl

Smullen is het bij Bardot aan het Van Coothplein, waar je in bistro stijl lunch en dineert. Begin met bubbels en oesters of Franse klassiekers, zoals een bisque de homard of escargots. Daarna ga je moeiteloos door naar steak tartaar of kreeft, maar wat mij betreft bestel je poussin. Bij elk gerecht staat een wijnsuggestie en die kun je blind vertrouwen. Bij zusje Petit Bardot is het ook genieten. Hier proef je de beste wijnen en waan je je een beetje in Parijs.

Charelli

Foto met dank aan Charelli | Mooistestedentrips.nl

Charelli zit ook aan het Van Coothplein en hier is het toch wel fijn eten hoor. Reserveer vooral een tafeltje tijdens je weekendje Breda. De keuken laat zich inspireren door alle plekken in Europa waar het goed eten is en er wordt met het seizoen meegekookt. Er staan gerechten op de kaart met Vlaamse, Franse, Italiaanse en Ierse inslag. Is het lekker weer, dan is het geweldig genieten in de binnentuin. ‘

Wat te doen in Breda?
Bewaar op Pinterest

Wat te doen in Breda? De leukste tips voor een weekendje Breda | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Breda? Bekijk de mooiste street art in Breda | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Breda? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Breda | Mooistestedentrips.nl

Meer stedentrips Nederland

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer