Mini-break in Nederland: Harderwijk

door Esther

Een zonnige stedentrip Nederland? Denk eens aan Harderwijk. Deze heerlijke Hanzestad aan het Wolderwijdmeer en het Veluwemeer heeft het wat mij betreft allemaal. Een knus centrum, heel fijne musea, goede winkels en horeca en zelfs een heuse boulevard en een stadsstrand. Kortom: hier is het genieten. Bekijk mijn favoriete bezienswaardigheden in Harderwijk.

Plan je bezoek aan Harderwijk

  • Kom je met de auto? In en rondom het centrum vind je meerdere parkeerplaatsen en -garages. Meestal parkeer je de eerste twee uur gratis. Je bent maximaal €10 per dag kwijt.
  • Liever met de trein naar Harderwijk? Dat kan ook. Vanaf het station wandel je in zo’n tien minuten naar het centrum.
  • Hou je van het water? Stap dan op een sup. Je kunt er eentje huren of met een tour mee. Zo ontdek je de stad vanaf het water én de eilandjes vlakbij.
  • De stad én de groene omgeving ontdekken? Dat kan bijvoorbeeld op een echopper.

Logeren in Harderwijk

Hotel Monopole

Foto met dank aan Hotel Monopole | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Hotel Monopole | Mooistestedentrips.nl

Je logeert in Harderwijk bijna niet op een leukere plek dan bij Hotel Monopole. De locatie is perfect: aan de Strandboulevard, tegenover het stadsstrand en op loopafstand van alle leuke winkels en bezienswaardigheden in Harderwijk. Het hotel is onlangs helemaal vernieuwd. De kamers zijn helemaal opgefrist en zijn allemaal heel comfortabel, met leuke retro meubelen die een beetje aan de jaren ’50 doen denken. Vanaf verschillende kamers heb je geweldig uitzicht over het water of de boulevard.

Over Harderwijk

Hanzestad Harderwijk, tips en bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Hanzestad Harderwijk, tips en bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Hanzestad Harderwijk, tips en bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Harderwijk is één van de Hanzesteden, waartoe Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Hasselt, Kampen, Elburg en Zwolle ook behoren. Dit was een handelsverbond tussen deze steden, maar ook verschillende steden in Duitsland, de Baltische staten, Polen, Spanje, Portugal en Scandinavië. Het verbond werd gesloten in de 12de eeuw toen deze steden, dankzij de strategische ligging aan het water, erg welvarend waren. In Nederland is aan de Hanzesteden nog goed te zien hoe rijk ze ooit waren. De steden kenmerken zich bijvoorbeeld door indrukwekkende stadspoorten, stadsmuren en handelshuizen opgetrokken in zogeheten Hanzegotiek.

De ligging van Harderwijk, vroeger aan de Zuiderzee, was ideaal voor de handel. De stad had in 1231 de stadsrechten nog niet binnen of ze sloot zich aan bij de Hanzesteden. En dat was een groot succes. Via het land werd bijvoorbeeld hout, lakens, pelzen, granen en bier aangevoerd en vervolgens via de zee doorgevoerd. De stad had een bloeiende handelsrelatie met Zweden, waar Harderwijk zelfs een eigen handelsnederzetting had (Skanör). Met de komst van de Afsluitdijk lag de stad niet meer aan open zee en was de eeuwenlange bloeitijd voorbij. Toch bleef de stad verbonden met het water. De visvangst, en met name de palingvangst, was heel belangrijk voor de stad. In de hoogtijdagen waren er meer dan twintig rokerijen te vinden op de plek waar nu de strandboulevard is. En eerlijk is eerlijk, vis eten is echt een cadeautje in Harderwijk.

Bezienswaardigheden Harderwijk

Stadswandeling Harderwijk

Stadswandeling Harderwijk | Mooistestedentrips.nl

Stadswandeling Harderwijk | Mooistestedentrips.nl

Stadswandeling Harderwijk | Mooistestedentrips.nl

Stadswandeling Harderwijk | Mooistestedentrips.nl

Wil je meer weten over Hanzestad Harderwijk? Dan is een stadswandeling een echte aanrader. Elke dag vertrekken stadsgidsen om 14:00 op de Markt om je rond te leiden, je de mooiste plekken van de stad te laten zien en je te trakteren op de mooiste verhalen uit het verleden. Ik vond het zelf heel leuk om de Hanzewandeling Harderwijk te lopen. Gewoon met de app op stap! En bij elke bezienswaardigheid op de kaart staat een handige uitleg. Zo zie je niet alleen de leukste bezienswaardigheden in Harderwijk, maar kom je ook nog eens door de mooiste straatjes.

Marius van Dokkum Museum

Marius van Dokkum Museum | Mooistestedentrips.nl

Marius van Dokkum Museum | Mooistestedentrips.nl

Marius van Dokkum is de enige nog levende Nederlandse  schilder met een eigen museum. Het Marius van Dokkum Museum is gevestigd op een schitterende plek, in de oude universiteit van Harderwijk. Een prachtig pand uit de 17de eeuw. Je vindt het door op zoek te gaan naar de markante Linneus Toren. In het museum wandel je geheid met een grote glimlach rond. Van Dokkum kreeg op de academie ooit te horen dat hij nooit een groot kunstschilder zou worden en zich vooral moest toeleggen op illustreren. En dat resulteerde onder andere in een geweldig leuke serie prentenboeken.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Van Dokkum nam toch het penseel op. Zijn schilderijen zijn maatschappijkritisch, maar ook odes aan het gewone leven en zijn favoriete schilders. Ook leuk: de schilder heeft zelf de fragmenten van de audiotour ingesproken en dat geeft je bezoek echt een extra dimensie.

Palingmuseum

Bezienswaardigheden Harderwijk: Palingmuseum | Mooistestedentrips.nl

Buiten het centrum van Harderwijk vind je het Palingmuseum. En geloof me, een bezoekje is de moeite waard. Het museum is onderdeel van Palingrokerij Dries van den Berg & Zn, traditionele palingrokers. Zodra je binnenkomt zie je de rokerij. Wandel naar boven voor een bezoek aan het museum waar je alles te weten komt over het leven van de paling, het roken van paling, het leven van weleer van de palingvissers en de palingvisserij. Naast dat het museum leuk is opgezet, is het ook nog eens interactief. Een aanrader voor een bezoek met kinderen. Oh ja, en beneden een broodje paling eten in het restaurant of op het terras hoort erbij.

Stadsmuseum Harderwijk

Foto met dank aan Stadsmuseum Harderwijk | Mooistestedentrips.nl

In Stadsmuseum Harderwijk kom je alles te weten over de interessante historie van de Hanzestad. Fraaie pronkkamers, schilderijen en prenten uit het verleden. In ‘Pension Harderwijk’ maak je kennis met verschillende gasten die je over diverse periodes uit de geschiedenis vertellen, vanuit een lokaal oogpunt. Daarnaast zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen met hedendaagse en moderne kunst, vaak van lokale artiesten.

Street art Harderwijk

Street art Harderwijk, muurschildering Harderwijk (De Strakke Hand) | Mooistestedentrips.nl

Wat vond ik het ontzettend leuk om een muurschildering van De Strakke Hand tegen te komen in Harderwijk. Ik ken kunstenaarscollectief De Strakke Hand maar al te goed uit Utrecht, waar ze tientallen muurschilderingen voor hun rekening namen. Als ik door de stad fiets kom ik altijd wel een werk tegen. Op dit moment worden in 14 Hanzesteden, in Nederland en daarbuiten, muurschilderingen gerealiseerd. En Harderwijk had de primeur voor Nederland. De muurschildering bij het klooster refereert aan Harderwijk als bruisende, bourgondische en betoverende stad. Dat zie je bijvoorbeeld aan het lakenloodje, Hanzepaardje en munten die symbool staan voor de handel die ooit werd gedreven.

Haven en scheepswerf

Harderwijk bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Wandel naar de historische haven van de stad, waar de zogeheten ‘bruine vloot’ je begroet. Prachtige oude botters, waar je ook een zeiltocht mee kunt maken. Ze liggen onder het wakend ook van Windkorenmolen De Hoop, die ook wel als entree van de stad wordt beschouwd. De molen stamt uit de 18de eeuw en werkt nog altijd. In de winkel kun je versgemalen meel en verschillende broodmixen kopen.

Rondvaart Harderwijk

Rondvaart Harderwijk, Veluvia | Mooistestedentrips.nl

Het is heel leuk om Harderwijk vanaf het water te bekijken. Ik stapte in een sloepje (met kapitein!) bij Veluvia aan de oude haven van de oude stad. De toch leidde langs de stadsboulevard en het stadsstrand de stad uit. Binnen een kwartier vaar je door het groen, hoor je helemaal niks en lijkt het gedruis van de stad kilometers ver weg. We voeren langs de eilandjes vlakbij de stad, zoals De Biezen en Knarland waar we alleen watervogels als gezelschap hadden. Via de nieuwe stadswijk aan het water voeren we terug naar de stad.

Vischpoort

Bezienswaardigheden Harderwijk, Vischpoort | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Harderwijk, Vischpoort | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest bekende bezienswaardigheden in Harderwijk is de Vischpoort, de laatst overgebleven stadspoort van de vijf die er ooit waren. Vanaf halverwege de 19de eeuw deed de poort ook dienst als vuurturen met de komst van een kustlicht. De vuurtorenwachter woonde er ook. Vandaag de dag huist de Oudheidkundige Vereniging Herderewich in de Vischpoort. Leuk: let ook op de kleine metalen visjes op de straat als je onder de Vischpoort door loopt.

Strandboulevard

Harderwijk bezienswaardigheden: Strandboulevard | Mooistestedentrips.nl

Harderwijk bezienswaardigheden: Strandboulevard | Mooistestedentrips.nl

Flaneren in Harderwijk. Dat kan dus gewoon! Want de stad heeft een echte strandboulevard, die grofweg van Hotel Monopole tot aan de oude haven loopt. De boulevard is schitterend gelegen. Met aan de ene kant natuurlijk het water en de vele plezierboten en aan de andere kant de historische stadsmuur met de Vischpoort. Er is een heleboel horeca langs de strandboulevard en het is één van de leukste plekken om even heerlijk te relaxen, zodra de zon zich ook maar eventjes laat zien.

Stadsstrand

Stadsstrand Harderwijk | Mooistestedentrips.nl

Dat ik van Harderwijk zo’n vakantiegevoel kreeg was niet zo gek. Want naast puike horeca, kleurrijke winkels en veel bezienswaardigheden heeft de Hanzestad ook een strandboulevard én een stadsstrand. Vanuit het centrum wandel je zo naar het strandeiland. Het is de perfecte plek om op een zonnige dag je schoenen uit te schoppen, te pootjebaden in het frisse water en te genieten van het uitzicht over het Wolderwijd enerzijds en de historische stad aan de andere kant.

Monument Geallieerden Harderwijk

Monument Geallieerden Harderwijk | Mooistestedentrips.nl

Wandel je langs het water, dan valt je het beeld van een neergestort vliegtuig meteen op. Het is het oorlogsmonument ‘Monument Geallieerden Harderwijk’ dat de 117 geallieerde vliegers herdenkt die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen in Harderwijk. 45 van deze vliegers liggen zelfs in de stad begraven.

Eef & Co

Winkelen Harderwijk: Eef & Co | Mooistestedentrips.nl

Harderwijk heeft zo veel leuke winkels en boetieks dat je hier echt je hart kunt ophalen als je houdt van winkelen tijdens een stedentrip. En Eef & Co hoort wat mij betreft zelfs bij de leukste bezienswaardigheden in Harderwijk. Zodra je in deze winkel in de Hondegatstraat over de drempel stapt, reis je terug in de tijd. Naar de tijd dat je oma nog de mooiste geblokte handdoeken aan het fornuis had hangen, de was deed met Sunlight zeep en kleurrijke snoepjes in stopflessen had. Dat vind je bij Eef & Co ook allemaal. Keukentextiel, oud Hollands snoepgoed, borstelwerk en mooi serviesgoed. En dan staan er ook nog eens vintage fornuizen en kastjes in de zaak. Genieten.

Blije Meisjes

Winkelen Harderwijk, Blije Meisjes | Mooistestedentrips.nl

De Hondegatstraat mag met al zijn leuke winkels en horeca toch wel de leukste straat in het centrum van Harderwijk heten. Want bij de Blije Meisjes moet je wat mij betreft ook even naar binnen. Dit is namelijk echt een fijne vintage winkel. Er hangt een enorm leuke collectie vintage kleding, met felle kleuren uit de jaren ’60, ’70 en ’80. Maar er zijn ook geweldige accessoires te vinden, zoals schoenen, sieraden, tassen, zonnebrillen, vazen en blikken.

Restaurants Harderwijk

Patrijs

Foto met dank aan Patrijs | Mooistestedentrips.nl

Harderwijk is een walhalla voor lekkerbekken zoals ik (mijn liefde gaat enorm door de maag) en in Harderwijk is de keuze uit leuke horeca enorm. Wat een feestje. Je trapt je stedentrip af bij Patrijs, wat mij betreft. Dit is een geweldig leuke koffietent waar je, naast goede koffie en een fijne selectie thee, ook de mooiste versgebakken taartjes, koeken, macarons en chocoladetraktaties proeft. Achterin de zaak zie je hoe deze meesterwerkjes ‘live’ worden bereid. Kom je wat later op de dag: ook goed, want je proeft hier ook heel lekker ijs.

De Ouderwetse Bakkerij

Harderwijk: De Ouderwetse Bakkerij | Mooistestedentrips.nl

Harderwijk: De Ouderwetse Bakkerij | Mooistestedentrips.nl

De Ouderwetse Bakkerij is echt een begrip in Harderwijk en je moet er tijdens je bezoek zeker even langs. De bakkerij doet zijn naam eer aan, want deze verkoopt al 180 jaar de lekkerste broden in alle vormen en maten. Alles wordt nog ambachtelijk gebakken. De bakkerij bevindt zich achter de winkel en daar kun je, als de deur open staat, vanaf de straat naar binnen spieken. De Ouderwetse Bakkerij heeft verschillende specialiteiten, zoals verschillende zoete broden en geboortebeschuit. Maar het meest bijzonder is toch wel de Zeebeer. Een kruising tussen cake, koek en brood boordevol abrikozen, noten, suiker met amandelschaafsel erbovenop. Eén plak vult goed!

Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg & Zn

Restaurants Harderwijk: Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg & Zn | Mooistestedentrips.nl

Ben je bij het Palingmuseum geweest, dan moet je simpelweg aanschuiven bij het visrestaurant dat aan de vishandel vast zit. Er is binnen plaats in het gezellige restaurant of zoekt een plaatsje op het terras. Bestellen doe je in het restaurant. Ik denk dat ik hier echt het lekkerste broodje paling ooit heb gegeten, maar er staat nog zo veel meer lekkers op het menu. Kies bijvoorbeeld voor vissoep, een mosselpannetje of nieuwe haring. Alle vis is verser dan vers en wordt ’s ochtends rechtstreeks aan de vishandel geleverd.

Walhalla

Restaurants Harderwijk: Walhalla | Mooistestedentrips.nl

Restaurants Harderwijk: Walhalla | Mooistestedentrips.nl

Restaurants Harderwijk: Walhalla | Mooistestedentrips.nl

Toen ik Walhalla zag, aan het stadstrand van Harderwijk, maakte mijn hart een sprongetje. Wat een leuke beach club. Precies zoals het zou moeten zijn. Van buiten lekker stoer en kleurrijk met ontzettend veel plaats om te genieten van een koel drankje met uitzicht op het water. En binnen fijne retro stoelen, gezellige bar en zelfs een fraaie Art Nouveau kachel (in beach blauw, dus dat past prima).

Restaurant Monopole

Restaurants Harderwijk: Restaurant Monopole | Mooistestedentrips.nl

Bij Monopole is het niet alleen fijn logeren, je kunt er ook nog eens heel lekker eten. Of je nu gezellig binnen zit of een plekje op het terras hebt, je kijkt er uit over het water, stadsstrand en de strandboulevard. En de kaart is ook top. Ik kon het niet laten om ook hier voor vis te kiezen (when in Harderwijk), maar de vegetarische gerechten of vleesgerechten kun je ook met een gerust hart bestellen. Alles ziet er prachtig uit. Tip: ben je met een (kleine) groep, kies dan voor de proeverij.

Dikke Dirck

Restaurants Harderwijk: Dikke Dirck | Mooistestedentrips.nl

Alleen vanwege het vrolijke interieur en kleurrijke terras moet je tijdens je stedentrip Harderwijk even langs Dikke Dirck in de Hondegatstraat. Binnen is het een kakofonie van retro behang, een mix van vintage tafels en stoelen en allerlei leuke prints aan de muren. Je kijkt je ogen uit. Of plof neer op het terras, waar het met een koel drankje ontzettend fijn mensen kijken is.

De Boterlap

Foto met dank aan De Boterlap | Mooistestedentrips.nl

Natuurlijk moet je tijdens je stedentrip Harderwijk naar de Markt, het is het centrale en meest levendige plein van de stad en hangt aan elkaar van leuke horeca. Plof bijvoorbeeld neer op het grote terras van De Boterlap en bestel een fris glas wijn of een goede cocktail. Daarna is het tijd om iets lekkers van de kaart te bestellen, zoals een bouillabaisse en een visgerecht als hoofdgerecht (ik ging voor paella!). Maar er staan ook lekkere tapas, goede vleesgerechten en heel veel vega(n) keuzes op de kaart. Wandel ook even naar binnen om een blik te werpen in de open keuken.

Holy Moly Cantina

Restaurants Harderwijk: Holy Moly Cantina | Mooistestedentrips.nl

Holy Moly Cantina is een leuk Mexicaans restaurant en is zonder twijfel de meest kleurrijke plek op de Markt in Harderwijk. Zodra de zon zich laat ziet is het een goed idee om hier met een cocktail op het terras te zitten en mensen te kijken. Bestel er maar meteen een heleboel lekkere borrelhapjes bij, dan kun je nog wat langer blijven zitten. Schuif je ’s avonds aan, dan kies je voor Mexicaanse klassiekers, burgers of spareribs.

Bezienswaardigheden Harderwijk
Bewaar op Pinterest

Stedentrip Harderwijk, ontdek de mooiste bezienswaardigheden Harderwijk | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Harderwijk, ontdek de mooiste bezienswaardigheden Harderwijk | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Nederland > Harderwijk

Meer stedentrips Nederland

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer