door Esther
Stedentrip Riga: bekijk de beste en leukste tips voor een stedentrip Riga | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Riga

Riga is de verrassend leuke en kleurrijke hoofdstad van Letland. De stad heeft een bruisend, eeuwenoud centrum vol bijzondere middeleeuwse gebouwen, bijzondere kerken en heel gezellige pleinen. Maar wie verder kijkt ontdekt ook nog eens de waanzinnige Art Nouveau en het hippe centrale deel van de stad. Ik kan je een stedentrip Riga echt aanraden en geef hier de beste tips, zodat ook jij je perfecte stedentrip kunt plannen.

Beste reistijd Riga

De beste tijd voor een stedentrip Riga is in de lente en de zomer. Omdat de Letse hoofdstad zo noordelijk ligt, is het ’s zomers lang licht in de stad en lopen de temperaturen lekker op. Dan maak je echt het beste van een stedentrip Riga. In de winter duiken de temperaturen flink onder het vriespunt. Riga kent wel leuke kerstmarkten, dus sluit de stad zeker niet uit voor een winterse stedentrip. Bekijk het actuele weer in Riga.

Stedentrip Riga: de beste tips voor een stedentrip Riga | Mooistestedentrips.nl

Riga, Letland: de beste tips voor een stedentrip Riga | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Riga: ontdek de mooiste Art Nouveau in Riga | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Riga plannen

Stedentrip Riga: alles geregeld

Wil je een leuke en goedkope stedentrip Riga plannen, maar geen uren vluchten zoeken en prijzen vergelijken? Begrijpelijk. Er zijn gelukkig ook genoeg kant-en-klare stedentrips Riga te boeken. Je hebt keuze uit genoeg leuke hotels en boek dan een vlucht en accommodatie in één. Dan ben je lekker snel klaar.

Stedentrip Riga: zelf regelen

Een stedentrip Riga is heel gemakkelijk zelf samen te stellen. Allereerst regel je een vliegticket Riga, vanaf Schiphol of één van de luchthavens in de grensstreek. Vervolgens ga je op zoek naar een leuk hotel in Riga. Bij het Wellton Riverside SPA Hotel logeer je in mooie kamers en maak je gebruik van de spa. Wil je meer ruimte, dan zit je goed bij Dream Boutique Apartments op een rustige plek in het oude centrum.

Hotels in Riga

Wellton Riverside SPA Hotel

Foto met dank aan Wellton Riverside SPA Hotel

Als je een stedentrip Riga maakt, is het leuk om in één van de spa-hotels te logeren. Eén van de leukste is het Wellton Riverside SPA Hotel. Dit hotel heeft uitzicht over de rivier en ligt vlakbij het oude centrum en alle bekende bezienswaardigheden in Riga. De kamers van het hotel zijn heel fijn en comfortabel. De bar en het restaurant zijn ’s avonds heel gezellig en ’s ochtends schuif je aan voor een uitgebreid ontbijt.

Hotel Neiburgs

Foto met dank aan Hotel Neiburgs

Hotel Neiburgs ligt op een perfecte centrale locatie in het oude stadshart van Riga. Je hebt alle bezienswaardigheden binnen handbereik. Het hotel is bovendien gevestigd in een prachtig Art Nouveau pan en heeft allemaal mooie historische elementen. Je logeert in appartementen of studio’s, allemaal voorzien van een eethoek, zithoek en kitchenette. Fijn, als je net even wat meer ruimte wilt tijdens je stedentrip Riga. Het uitgebreid ontbijt is onovertroffen.

Radisson Hotel Old Town

Foto met dank aan Radisson Hotel Old Town

Aan de rand van het oude centrum ligt het Radisson Hotel Old Town, gevestigd in een prachtig pand. De kamers zijn netjes en heel comfortabel. Hier kun je echt logeren voor een goede prijs. Vanaf het hotel wandel je binnen een paar minuten naar de kathedraal van de stad, de Drie Gebroeders en alle andere bekende bezienswaardigheden in Riga.

Vliegtickets Riga

Je vliegt in ongeveer twee uur naar Riga. Vanaf Schiphol vlieg je naar de hoofdstad van Letland met Transavia, KLM of Baltic Air. Ook vanaf verschillende luchthavens in de grensstreek zijn er mogelijkheden om naar Riga te vliegen, bijvoorbeeld met Wizzair of Ryanair. Vergelijk vliegtickets Riga en bekijk wat voor jou goedkoop en handig uitpakt. Vanaf het vliegveld pak je simpelweg bus 22 om naar het centrum te reizen. Komt de bus niet in de buurt van je hotel, dan is een airport transfer te perfecte oplossing.

Fietsen in Riga

Fietsen in Riga (Baja Bikes Riga) | Mooistestedentrips.nl

Als je net even wat meer wilt zien dan het oude centrum moet je tijdens je stedentrip Riga echt meegaan met deze fietstour. Je fietst het oude centrum uit door de parken en ontdekt de bijzondere Art Nouveau wijk en centraal Riga, de buurt die daarnaast ligt. Je ziet verschillende en uiteenlopende bouwstijlen en leert al fietsende weg meer over de fascinerende geschiedenis van de stad en van Letland. Het is zeker interessant om het oude Joodse getto en het Moskou-district te leren kennen, voordat je langs het water weer naar het oude centrum fietst. Wil je er liever op eigen houtje op uit? Dat kan! Je kunt dan een fiets huren in Riga. Lees alles over fietsen in Riga.

Bezienswaardigheden Riga

Stadswandeling Riga

Riga, tips: de beste tips over Riga | Mooistestedentrips.nl

Maak je een korte stedentrip Riga en wil je de stad toch goed leren kennen? Ga dan mee met deze stadswandeling. In anderhalf uur tijd ga je met een kundige gids op pad langs de mooiste plekken in het oude stadshart van Riga. Je komt alles te weten over de bisschop die de stad stichten en alle buitenlandse invloeden in de stad door de eeuwen heen.

Kathedraal van Riga

Stedentrip Riga: Kathedraal van Riga | Mooistestedentrips.nl

De enorme kathedraal van Riga werd gebouwd in 1211, niet lang nadat bisschop Albert van Livonia de stad stichtte. Tussen de 13de en 18de eeuw werden er hele stukken aangebouwd en werd de kathedraal luthers in plaats van katholiek en daardoor is het nu een ratjetoe van stijlen. De klokkentoren is overduidelijk barok. In de Sovjet-tijd mocht de kerk niet worden gebruikt, maar vanaf 1983 werd de kathedraal zorgvuldig gerenoveerd. Wandel even naar binnen om in de kloostertuinen van alle rust te genieten.

Zwarthoofdenhuis

Stedentrip Riga: Zwarthoofdenhuis | Mooistestedentrips.nl

Het Zwarthoofdenhuis is één van de opvallendste bezienswaardigheden in Riga. Het is het gildehuis van ongetrouwde Duitse koopmannen en werd in 1344 gebouwd. In 1941 werd het zwaar beschadigd bij bombardementen en later werd het afgebroken. Maar de bouwtekeningen van het huis zorgden ervoor dat het Zwarthoofdenhuis in 2001 opnieuw kon worden geopend. Vandaag de dag kun je het huis bezoeken en de fraaie zalen en historische vondsten bekijken.

Mentzendorff huis

Foto met dank aan het Mentzendorff Museum

Het Mentzendorff huis is een 17de-eeuwse stadsvilla die een goed beeld geeft van het leven van welgestelde inwoners van de stad in de 17de en 18de eeuw. Het hele interieur is tot in de kleine details gerenoveerd en je kunt er bijzondere meubelstukken, schilderingen en tapijten zien. Daarnaast kun je er regelmatig concerten, lezingen en workshops bijwonen.

Museum of the Occupation of Latvia

Bezienswaardigheden Riga: Museum of the Occupation of Latvia | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Riga: Museum of the Occupation of Latvia | Mooistestedentrips.nl

Het Museum of the Occupation of Latvia vind ik een echte must-see tijdens een stedentrip Riga. Het museum bevindt zich in het opvallende zwarte, moderne gebouw naast het Zwarthoofdhuis. Het museum is geweldig opgezet en is een levende herinnering wat er gebeurde in Letland toen het land werd bezet door opeenvolgend de Russen, Nazi’s en Sovjets. Genocide onder bevolkingsgroepen, beperking van vrijheden en gevangenschap in concentratiekampen en goelags. Het wordt allemaal op een begrijpelijke en zeer aangrijpende manier weergegeven.

Petrikerk

Bezienswaardigheden Riga: St. Petruskerk | Mooistestedentrips.nl

De gotische torenspits van de Petrikerk, ofwel de St. Petruskerk, is een opvallende verschijning aan de skyline van Riga en doet misschien wat aan Kopenhagen denken. De kerk is maar liefst achthonderd jaar oud en daarmee één van de oudste gebouwen in de Baltische staten. De kerk zelf is vrij sober, maar het is wel heel leuk om de kerktoren te beklimmen om te genieten over een heel fijn  uitzicht over de stad.

De Drie Gebroeders

Bezienswaardigheden Riga: De Drie Gebroeders | Mooistestedentrips.nl

In Mazā Pils iela staan drie bijzondere historische huizen gebroederlijk naast elkaar. Daarom zijn ze gedoopt tot de Drie Gebroeders. De drie huizen staan symbool voor de verschillende bouwstijlen die je in het oude centrum van Riga terugvindt. Het huis op nummer 17 is ruim zeshonderd jaar oud en daarmee het oudste van de stad. In het huis met nummer 19 huist het Latvijas Arhitektūras muzejs, het architectuurmuseum van Letland.

Synagoge van Riga

Bezienswaardigheden Riga: Synagoge van Riga | Mooistestedentrips.nl

De Peitav Shul, de Synagoge van Riga, ligt niet ver achter het Zwarthoofdhuis in het historische centrum van Riga. Het is de enige synagoge die de Nazi’s niet verwoestten tijdens de Tweede Wereldoorlog, omdat de synagoge te dicht bij andere gebouwen stond. Het is het hart van de Letse Joodse gemeenschap. De synagoge werd in 1903 gebouwd en is opgetrokken in Art Nouveau stijl. Als het gebouw geopend is, kun je even naar binnen om het poederblauwe interieur en de mooie glas-in-lood ramen te bewonderen.

Yakovlevsky barakken

Bezienswaardigheden Riga: Yakovlevsky barakken | Mooistestedentrips.nl

De Yakovlevsky barracks, ofwel Jacobsbarakken, liggen aan de Torņa iela aan de rand van de oude stad van Riga. De gele gebouwtjes met de rode daken waren ooit daadwerkelijk barakken. Vandaag de dag vind je in de oude barakken een heleboel leuke cafés en terrassen.

Vrijheidsmonument

Bezienswaardigheden Riga: Vrijheidsmonument | Mooistestedetrips.nl

Tussen het oude en nieuwe deel van de stad vind je, middenin een grote voetgangersstraat het vrijheidsmonument dat symbool staat voor de Letse staat, nationale saamhorigheid, onafhankelijkheid en vrijheid. Het werd in de korte periode dat Letland voor het eerst onafhankelijk was, tussen de twee wereldoorlogen in, onthuld in 1935. Bovenop het 42-meter hoge monument staat een jonge vrouw die drie sterren boven haar hoofd houdt, die de drie Letse provincies en eenheid symboliseren.

Centrale Markt

Bezienswaardigheden Riga: Centrale Markt | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Riga: Centrale Markt | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je stedentrip Riga moet je de Rigas Centrāltirgus, ofwel de centrale markt van Riga, zeker eens bezoeken. De gigantische markt huist in vijf oude zeppelinghangars uit de Eerste Wereldoorlog en dat alleen al is een bijzonder gezicht. Op de markt kun je het beste kopen dat er in Riga en de regio te vinden is. Er is een hal voor vlees, vis, ingemaakte vis en groenten, verse groenten en fruit en brood en zoetigheden. En ertussen vind je verschillende kleine kraampjes en cafés waar je (kleine) maaltijden bestelt. Deze zijn enorm populair bij de lokale bevolking en je doet er zelf ook goed aan om het te proberen. Ik ging mee met een rondleiding over de centrale markt en proefde de meest bijzondere en lekkere dingen.

Corner House

Foto met dank aan Corner House

Als je het fraaie gebouw aan Brivibas iela ziet, kun je bijna niet vermoeden welke gruwelijkheden hier plaatsvonden. Het ‘huis op de hoek’, nu Corner House gedoopt door het Occupation Museum van Riga, was namelijk het hoofdkwartier van de KGB in Letland. Het museum is gratis te bezoeken, maar ga vooral mee met een rondleiding. Rondom het gebouw stonden, tijdens de Sovjet-bezetting van Letland, altijd rijen met mensen die hoopten op nieuws van geliefden, die vaak totaal willekeurig waren opgepakt en in het gebouw werden gemarteld en geëxecuteerd. Tijdens de rondleiding zie je de kantoorruimtes, cellen en martelkamers en krijg je goede uitleg over het reilen en zeilen binnen het hoofdkwartier.

Art Nouveau District

Art Nouveau Riga | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau Riga | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau Riga | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau Riga | Mooistestedentrips.nl

Eerlijk is eerlijk, mijn belangrijkste reden voor een stedentrip Riga was de enorme hoeveelheid Art Nouveau die er te zien is in de stad. Riga heeft maar liefst 750 gebouwen die in Art Nouveau stijl zijn opgetrokken. In het oude centrum zie je er een handvol, maar je mond valt pas echt open in het Art Nouveau District, dat grofweg begint net ten noorden van het Latvian National Museum of Art. Belangrijkste straten vol met Art Nouveau parels zijn Elizabetes iela en vooral Alberta Iela. Maar ook langs de Tērbatas iela en de zijstraten ervan vind je een heleboel fraaie Art Nouveau. Om meer te weten te komen over de Art Nouveau in Riga en de bekende architecten uit die periode ga je mee met een Art Nouveau wandeling.

Latvian National Museum of Art

Bezienswaardigheden Riga: Latvian National Museum of Art | Mooistestedentrips.nl

Het belangrijkste museum in Riga, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, ligt aan de rand van de Esplanade, het groene park net buiten het oude centrum van Riga. Het gebouw alleen al is de moeite van het bezoeken waard. Het werd gebouwd in 1905 en staat vol met schilderijen van alle bekendste Letse schilders van de 18de tot ver in de 20ste eeuw. Een heel bijzondere collectie. De tijdelijke exposities zijn ook heel goed opgezet. Het café, dat uitkijkt over het park, is een fijne plek voor een kop koffie.

Kathedraal van de Geboorte van Christus

Bezienswaardigheden Riga: Kathedraal van de Geboorte van Christus | Mooistestedentrips.nl

De glanzende koepels van de orthodoxe Kathedraal van de Geboorte van Christus glinsteren je van grote afstand al tegemoet. De Russisch-Orthodoxe kathhedraal is één van de meest opvallende bezienswaardigheden in de stad. De kathedraal werd tussen 1876 en 1884 gebouwd en binnen spat het glazuur je bijna van je tanden, met veel pasteltinten, bladgoud en grote, glanzende iconen. Je mag de kathedraal bezoeken, maar niet in korte broek en onbedekt hoofd.

Holocaust Museum

Foto met dank aan Riga Ghetto and Latvian Holocaust museum

Het Holocaust Museum, of het Riga Ghetto and Latvian Holocaust Museum zoals het voluit heet, is één van de meest indrukwekkende plekken om te bezoeken tijdens een stedentrip Riga. Het museum ligt aan de rand van het voormalige Joodse getto, in het Moskou-district van de stad. Ooit een bedrijvige buurt met typische houten huisjes, later de plek van het Joodse getto. De tijd lijkt er een beetje te hebben stil gestaan, daaraan bijgedragen door het 19de-eeuwse gebouw waarin het museum is gevestigd. Naast de namen van de 70.000 Joden die werden vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog leer je velen van het kennen in de levens die zij leidden voordat de oorlog uitbrak.

Kerstmarkt in Riga

Kerstmarkt Riga | Mooistestedentrips.nl

Kerstmarkt Riga | Mooistestedentrips.nl

Een stedentrip Riga maken in de winterperiode? Dat is heel bijzonder, vooral rond kerst. Vanaf de eerste zondag van de advent tot en met de eerste week van januari is het namelijk kerstmarkt in Riga. Een heel leuke tijd van het jaar. De pleinen van de oude stad zijn super sfeervol en staan vol met kraampjes vol met lekkers. Koop er glühwein en geroosterde amandelen en koop wat echte Letse kerstcadeautjes, zoals kransen, kaarsen van bijenwas, gemberkoeken of prachtig Lets breiwerk in de meest geweldige kleuren. De kerstmarkt is dagelijks geopend.

Restaurants in Riga

MiiT Coffee

Foto met dank aan MiiT Coffee

Bij MiiT Coffee wordt koffie heel serieus genomen. Het café staat ook niet voor niets bekend als de plek waar je de beste koffie van Riga drinkt. De zaak is (gelukkig) heel onpretentieus en je kunt er heerlijk zitten. Het ontbijt en de taartjes zijn er ook helemaal top. Dus gun jezelf tijdens je stedentrip Riga een moment om wakker te worden met een goede espresso en een stapel pancakes of wafels met fruit voor je neus. Ben je ècht into de koffie, dan woon je bij Miit Coffee regelmatig proeverijen bij.

Rocket Bean Café

Foto met dank aan Rocket Bean Café

Er zijn verschillende cafés van de Rocket Bean Roastery in Riga te vinden en (natuurlijk) vond ik die in het Art Nouveau District, Rocket Bean Dzirnavu, het leukst. Een superfijne plek als je even wilt pauzeren met een (heel!) goede kop koffie en een stuk cheesecake of een kaneelbroodje of even op je gemak wilt werken met de laptop erbij. Je zit hier heel relaxt en het personeel is heel aardig.

Kūkotava

Restaurants Riga: Kukotava | Mooistestedentrips.nl

Kūkotava is één van de mooiste patisserieën van Riga en is gevestigd in een heel mooi Art Nouveau pand. Ook binnen zie je nog genoeg historische details. Je kunt aanschuiven bij de patisserie zelf of bij het café een paar deuren verderop. Bij de patisserie bestel je lekkere koffie met één van de wonderschone taartjes erbij. Bij het café heb je daarnaast nog keuze uit belegde broodjes en verschillende salades. Kūkotava staat bekend vanwege de Berliner bollen, maar eigenlijk is alles gewoon lekker.

Maza Terapija

Foto met dank aan Maza Terapija

Met ‘aardappelen en varkensvlees’ als Letlands favoriete ingrediënten hebben vegetariërs en vegans het niet heel gemakkelijk. Dat gezegd hebbende: in de meeste moderne restaurants en cafés staan genoeg vega(n) opties op de kaart. En Maza Terapija is een honderd procent vegan café, het enige in Riga, en het is nog eens een heel fijne tent ook. De perfecte plek voor koffie met een taartje of een fijne lunch. De salades en soepen zijn heel goed en stiekem worden er toch regelmatig aardappels in gefoefeld. When in Latvia…

Cydonia

Foto met dank aan Cydonia

Cydonia ligt in het hippe ‘Berga Bazars’, een opgeknapt stuk stad aan het begin van de Elizabetes iela, waar start-ups, kantoorpanden, studio’s, galeries en leuke cafés en restaurants zitten. Cydonia is er één van. Je zit er geheid tussen de buurtbewoners die elkaar hier treffen voor de lunch of een drankje. Het terras is lekker groot en de kaart staat vol met moderne gerechten. Van ramen en burgers tot borrelplanken en salades.

Andaluzijas suns

Foto met dank aan Andalūzijas Suns

Ook Andaluzijas suns vind je in Berga Bazars, aan de Elizabetes iela. Hier moet je echt even heen tijdens je stedentrip Riga. Neem plaats in het grote restaurant of op het gezellige terras. Je kunt hier de hele dag door terecht voor echt comfort food. Van eieren met spek, wafels en pannenkoeken ’s ochtends tot soepen, salades en burgetrs ’s middags en ’s avonds. De sfeer is echt goed, dus ga even langs.

Skyline Bar

Foto met dank aan Skyline Bar

Eén van de beste redenen om in het Hotel Radisson Blu Conferece & SPA Latvija te logeren is waarschijnlijk de Skyline Bar, één van de populairste bars in Riga. En dat is niet zo vreemd, want je hebt er zonder twijfel het mooiste uitzicht over de stad. Ook als je er niet logeert, moet je er aan het einde van de middag of begin van de avond een keer heen voor cocktails en een goede borrelplank. En dan gewoon genieten van het uitzicht over de stad. In de herfst en winter kun je er ook terecht voor een heel fijne zondagse brunch (wel even reserveren).

Stedentrip Riga
Bewaar op Pinterest

Stedentrip Riga: bekijk alle handige en leuke tips voor een stedentrip Riga | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Riga: bekijk alle (!) leuke tips voor een stedentrip Riga | Mooistestedentrips.nl
Artikelen over Riga

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer