Metz, Frankrijk: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Metz | Mooistestedentrips.nl

Metz, Frankrijk: 12x bezienswaardigheden in Metz

De leukste tips voor je stedentrip Metz

door Esther

Metzis een heel fijne bestemming voor een stedentrip. De Franse stad, net over de grens met Duitsland en Luxemburg, is onnavolgbaar elegant en herbergt een waanzinnige hoeveelheid kunst en goede restaurants. Tel daar de tientallen gezellige terrasjes, het mooie oude stadscentrum, de groene rivierbeddingen en het grensverleggende Centre Pompidou Metz bij op en je hebt alle reden om in de auto of trein naar Metz te stappen. Nieuwsgierig? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Metz.

Metz, Frankrijk: tips en bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Plan je bezoek aan Metz

  • Je rijdt heel gemakkelijk met de auto naar Metz. Vanuit Utrecht is het 430 kilometer en doe je er zo’n 4 uur en 45 minuten over. Er zijn een heleboel parkeerplaatsen in de stad, ik vond Parking Indigo Metz Pompidou prettig parkeren. Blijf je logeren? Kies dan voor een hotel met parkeerplaats.
  • Liever met de trein naar Metz? Dat is ook geen probleem. Je reist via Parijs of via Luxemburg. Zo’n drie maanden voor vertrek vind je de voordeligste treintickets.
  • Er zijn een heleboel leuke hotels in Metz, hieronder vind je een aantal van mijn favorieten.
  • Bekijk alle leuke en verrassende stedentrips Frankrijk.

Hotels in Metz

Grand Hôtel de Metz

Metz, Frankrijk. Foto met dank aan Grand Hôtel de Metz

Midden in het oude hart van de stad, zo goed als naast de kathedraal vind je het heerlijk comfortabele Grand Hôtel de Metz. De kamers van het hotel zijn stijlvol ingericht, met warme kleuren en heerlijke bedden. ’s Ochtends geniet je er van een uitgebreid ontbijt, maar je kunt ook in één van de banken neerploffen met een kop koffie en een stuk taart. ’s Avonds wandel je simpelweg naar één van de leuke restaurants in de stad. Alle bezienswaardigheden in Metz liggen zo goed als binnen handbereik.

Hotel de Fouquet

Foto met dank aan Hotel de Fouquet

Hotel de Fouquet ligt op het fraaie Place Saint Louis, op loopafstand van de meeste bezienswaardigheden in Metz. En echt, alles aan Hotel de Fouquet is genieten geblazen. Het is met recht een designhotel. Geen enkele kamer in het historische pand is hetzelfde ingericht, maar alle kamers hebben leuke kleuren en bijzondere designhotels. ’s Ochtends kun je in de gezellige woon- en eetkamer genieten van een uitgebreid ontbijt en ’s avonds plof je hier neer met een goed glas wijn en een boek.

Mercure Centre Metz

Metz, Frankrijk. Foto met dank aan Mercure Centre Metz

Wil je een hotel op een goede locatie in Metz, maar wel in alle rust logeren? Ik vind het Mercure Metz Centre wel een aanrader. Het hotel ligt op loopafstand van het station van Metz, maar je kunt er ook goed parkeren. De Avenue Foch ligt om de hoek en het Centre Pompidou Metz ligt op een minuut of zeven wandelen. Vijf minuten wandelen de andere kant op en je bevindt je in het hart van de stad. De kamers van het hotel zijn echt heel netjes en comfortabel, er is ook een fijne bar en lounge.

Over Metz

Metz, Frankrijk: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Metz | Mooistestedentrips.nl

Metz, Frankrijk: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Metz | Mooistestedentrips.nl

Duizenden jaren geleden was Metz een belangrijke Gallische hoofdstad. Later namen de Romeinen het over en fortificeerden de stad. Tijdens de middeleeuwen was Metz een vrije stad en dat zorgde voor ongekende rijkdom. Maar de stad werd, naar mijn mening, echt getekend door de Frans-Duitse oorlog aan het einde van de 19de eeuw, toen Metz niet langer Frans was, maar in Duitse handen viel. De uitbreiding van de stad, zoals je kunt zien in het Quartier Imperial, werd ten tijde van de Duitse overheersing uitgevoerd. Na de Eerste Wereldoorlog kwam de stad weer in Franse handen, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog weer bezet en pas na lange gevechten uit handen gegeven.

Vandaag de dag is Metz simpelweg een heerlijke stad om te bezoeken en zijn de sporen van weleer nog altijd zichtbaar. De oude stad is voor een groot deel opgetrokken uit zandsteen uit de regio, waardoor het altijd zonnig is in Metz, ook als de zon niet schijnt. De belangrijkste bezienswaardigheden in Metz kun je binnen een dag bekijken, maar een nachtje blijven logeren is toch wel een aanrader. Dan heb je echt tijd om uitgebreid door de musea te dwalen, meer te weten te komen over de kathedraal en (natuurlijk) lekker uitgebreid te eten en borrelen. Tip: bezoek Metz ook eens in december, want de stad heeft een heel leuke kerstmarkt. Dankzij de centrale ligging van Metz combineer je een bezoek aan de stad heel gemakkelijk met een dagje Nancy, Saarbrücken, Luxemburg Stad of Trier.

Bezienswaardigheden Metz

Kathedraal Saint Étienne

Bezienswaardigheden Metz, Kathedraal Saint Étienne | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Metz, Kathedraal Saint Étienne | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Metz, Kathedraal Saint Étienne | Mooistestedentrips.nl

De kathedraal Saint-Étienne is het middelpunt van de stad en één van de mooiste bezienswaardigheden in Metz. Buiten het feit dat deze indrukwekkende kerk inderdaad in het midden van het gezellige, oude centrum van de stad staat, omringd door leuke pleintjes en terrasjes, is een bezoekje aan deze kathedraal ook meteen een hoogtepunt van je bezoek. Ik heb nu toch al menig kathedraal van binnen mogen beloeren en hoewel ik vaak denk ‘ja, prettig kerkje’, val ik zelden in zwijm voor een kerk. Maar de kathedraal in Metz is een ander verhaal, met een prachtig rozenraam en schitterende glas-in-lood ramen. Ramen die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden, kregen een nieuwe en moderne invulling door schilders Marc Chagall en Jacques Villon, vooral de ramen van Chagall zijn ontzettend ontroerend.

Musée La Cour d’Or

Foto met dank aan Musée La Cour d’Or

In het Musée La Cour d’Or maak je een mooie tijdreis. Je zit er de mooiste overblijfselen uit Gallisch-Romeinse tijden, zoals Romeinse baden en een beeld van de Egyptische godin Isis. Vervolgens dwaal je heerlijk langs de middeleeuwse kunst. De permanente tentoonstelling over de Joodse gemeenschap in Metz is ook echt de moeite waard.

Marché Couvert Metz

Bezienswaardigheden Metz, Marché Couvert Metz | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Metz, Marché Couvert Metz | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Metz, Marché Couvert Metz | Mooistestedentrips.nl

Als je de kathedraal hebt bezocht, kun je meteen doorlopen naar één van de leukste bezienswaardigheden in Metz: de Marché Couvert Metz. De overdekte markt ligt naast de kathedraal en is dé plek om vis, schelpdieren, brood, vlees en lokale lekkernijen te kopen. Er zijn ook een paar restaurants en cafés in de overdekte markt. De perfecte plek voor een koffiepauze of lunch.

Temple Neuf

Bezienswaardigheden Metz, Temple Neuf | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Metz, Temple Neuf | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Metz, Temple Neuf | Mooistestedentrips.nl

In de tijd dat Metz in Duitse handen was, werden er een heleboel prominente gebouwen gerealiseerd in de stad, om Metz een zo Duits mogelijk tintje te geven. De Temple Neuf, in neoromaanse stijl, is er een voorbeeld van en werd gebouwd in 1904. De kerk heeft vijf torens en een kort schip. Maar het is vooral de locatie van de kerk die leuk is, op een puntje land in de rivier de Moezel, met prachtig uitzicht op de stad. De tuin bij de kerk is schitterend en heet niet voor niets Le Jardin d’Amour.

Riverside park

Metz bezienswaardigheden, Riverside park | Mooistestedentrips.nl

Op een zonnige dag is het Riverside park één van de fijnste bezienswaardigheden in Metz. Loop langs de markt voor een tas vol lekkernijen en vlij je neer aan de oevers van de rivier en geniet van het uitzicht. Maar je kunt aan de quai des Régates ook waterfietsen, een bootje of een kano huren, zodat je Metz vanaf het water kunt ontdekken.

Place Saint Louis

Metz bezienswaardigheden, Place Saint Louis | Mooistestedentrips.nl

Eén van de mooiste pleinen van Metz is Place Saint Louis. Dit plein werd in de 14de eeuw gebouwd en liep oorspronkelijk langs de rivier de Seille. De gebouwen die het plein omzomen liggen op een typische manier tegen elkaar aangebouwd. En dankzij de arcadebogen waar je onderdoor kunt lopen en de gele zandsteen waaruit de gebouwen zijn opgetrokken, doet het plein heel mediterraans aan. Er zijn genoeg leuke terrasjes te vinden. Ben je met kinderen in Metz, dan moet je zeker even langs dit plein, want er staat een carrousel.

Quartier Imperial

Metz bezienswaardigheden, Quartier Imperial | Mooistestedentrips.nl

Metz bezienswaardigheden, Quartier Imperial | Mooistestedentrips.nl

Metz bezienswaardigheden, Quartier Imperial | Mooistestedentrips.nl

Metz bezienswaardigheden, Quartier Imperial | Mooistestedentrips.nl

Het Quartier Imperial is één van de mooiste bezienswaardigheden in Metz en stamt uit de tijd dat Metz, als onderdeel van Lotharingen, en de Elzas door Duitsland waren geannexeerd. Metz had een belangrijke grensfunctie en de keizer himself wilde de stad uitbreiden in Duitse stijl. En zo ontstond het Quartier Imerial, gelegen tussen het station en de oude stad. Boordevol indrukwekkende gebouwen, uit het begin van de 19de eeuw, opgetrokken in Jugendstil. Prachtig om te zien. Wandel over de Avenue Foch en de omliggende straten om de mooiste panden te zien.

Gare Metz-Ville

Metz bezienswaardigheden, Gare Metz-Ville | Mooistestedentrips.nl

Middelpunt van het Quarter Imperial is het station van Metz, Gare Metz-Ville. Het fraaie jugendstil gebouw doet wat paleiselijk aan en dat is niet zo vreemd, want Kaiser Wilhelm bemoeide zich persoonlijk met het ontwerp van het station. Het moest namelijk een plek worden waar de Duitse grenstroepen in alle stijl konden aankomen en vertrekken. Wandel ook het station binnen om rond te kijken, vooral de oude wachtkamers zijn mooi om te zien.

Centre Pompidou Metz

Centre Pompidou Metz

Centre Pompidou Metz

Kunstliefhebber of niet, het Centre Pompidou in Metz moet je echt hebben bezocht. Het beroemde museum uit Parijs heeft inmiddels een dependance in Malaga en inmiddels ook in Metz. Het museum voor moderne kunst opende in 2010 de deuren en is één van de leukste musea die ik in Europa heb bezocht. Jaarlijks zijn er verschillende exposities van kunst uit het depot van het Centre Pompidou in Parijs, maar in het museum vind je ook onafhankelijke tijdelijke exposities. Ik genoot er van de tentoonstelling Leiris & Co, over de schrijver Leiris, die me deed verlangen naar de jaren ’20 in Parijs, met prachtige werken van Picasso, Miró, Giacometti en de voor mij verrassende Masson.

Street art in Metz

Street art in Metz | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Une Phase 2 Styles

Foto met dank aan Zag & Sìa

Street art in Metz wordt steeds populairder. Tijdens Constellations Metz verschijnen er nieuwe werken in het centrum van de stad, maar ook in het noorden van de stad is steeds meer street art te zien. Zo heeft artiest Une Phase 2 Styles verschillende werken gemaakt en is er een mooie versie gemaakt van De Kus van Klimt door kunstenaarsduo Zag & Sìa.

Constellations Metz

Foto met dank aan Constellations Metz

Ben je tussen eind juni en begin september in Metz, dan kun je er genieten van Constellations Metz. Tijdens dit jaarlijks terugkerende festival zie je overal in de stad bijzondere kunstwerken en installaties en ’s avonds worden de iconische bezienswaardigheden van de stad prachtig verlicht. Je kunt een parcours volgen of er gewoon op eigen houtje op uit gaan.

Kerstmarkt in Metz

Kerstmarkt in Metz, foto met dank aan Philippe Gisselbrecht

Het is een heel goed idee om Metz in de winter te bezoeken. Vanaf eind november is de stad helemaal opgetuigd en klaar voor advent. Op 5 december wordt eerst Sinterklaas binnengehaald en daarna openen de kerstmarkten de deuren. Voor de kathedraal verrijst een enorm reuzenrad en geniet van lokale specialiteiten bij één van de kraampjes. Op Place de la République bind je de schaatsen onder, op Place Saint-Jacques eet je op hoog niveau specialiteiten uit de Moezel-regio en op Place de Chambre hebben de beroemdste restaurants van de stad een kraampje. De kerstmarkt in Metz is een echte aanrader en is heel populair, dus zorg ervoor dat je je hotel in de stad op tijd boekt.

Restaurants in Metz

Fox Coffee

Foto met dank aan Fox Coffee

Ontbijten, brunchen of koffie drinken in Metz? Dan moet je echt bij Fox Coffee zijn, in het Quartier Imperial, op loopafstand van het station. De rij voor de deur kan een beetje intimiderend zijn, maar ga er toch maar in staan. Je bestelt namelijk bij de kassa en vervolgens zoek je een plekje. Er is een knus, typisch Frans terras, maar binnen zit je ook geweldig tussen alle vintage spulletjes. Geniet van een uitgebreid ontbijt, fijne taartjes en heel goede koffie.

Ô soeurs saveurs

Foto met dank aan Ô soeurs saveurs

Ô soeurs saveurs wordt gerund door twee zussen en staat bekend om de heerlijk vers gemaakte gebakjes, taartjes en koeken. Plof er neer voor een kopje thee met een goed stuk cake, een sandwich of een lekker koekje erbij. De setting is knus en gezellig in de binnentuin, dus zoek er gerust een plaatsje.

Prime Primeurs Épicerie

Prime Primeurs Épicerie, Metz

Of je nu op zoek bent naar truffels, honing, paddenstoelen of wijn. Bij Prime Primeurs Épicerie vind je het lekkerste uit Metz en de regio. Er staan altijd lokale wijnen, bieren, jam en honing klaar, maar ook seizoensproducten, zoals fruit en asperges of paddenstoelen. Altijd leuk om even naar binnen te lopen en iets lekkers mee naar huis te nemen.

L’Ours Hardi

Restaurants Metz: L'Ours Hardi | Mooistestedentrips.nl

Zoek je een leuke plek om te lunchen of dineren? Schuif aan bij L’Ours Hardi, een gezellig restaurant op steenworp afstand van de kathedraal. Je eet hier heel fijne klassiekers, zoals filet mignon en steak tartare, maar het restaurant staat vooral bekend om zijn raclette.

L’Aloyau

Restaurants Metz, L'Aloyau | Mooistestedentrips.nl

Als je aan een klassieke Franse bistro denkt, moet je in Metz bij L’Aloyau zijn. Met een gezellig interieur in typsche brasserie-stijl. Hoewel er ook oesters, langoustines en carpaccio van jakobsschelpen op de kaart staan, schuif je toch echt aan bij L’Aloyau vanwege de vleesgerechten. Onglet, burgers, steak tartare en, voor de liefhebbers, kalfsniertjes.

Terroirs de Lorraine Michel Roth

Foto met dank aan Terroirs de Lorraine Michel Roth

Eten in het station klinkt misschien niet aantrekkelijk, tenzij je het bij Terroirs de Lorraine Michel Roth doet. Bij deze brasserie, onder leiding van Michelin-sterrenchef Michael Roth, krijg je het lekkerste uit Lotharingen voorgeschoteld. Natuurlijk staat hier de geweldige klassieker quiche lorraine op de kaart, maar er wordt ook gekookt met de regionale vrucht de mirabelle.

Bezienswaardigheden Metz
Bewaar op Pinterest

Metz, Frankrijk: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Metz | Mooistestedentrips.nl

Metz, Frankrijk: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Metz | Mooistestedentrips.nl

Meer bezienswaardigheden Frankrijk

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Frankrijk > Metz

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer