Trier, Duitsland: de leukste tips voor een stedentrip Trier | Mooistestedentrips.nl

Trier: ontdek de oudste stad van Duitsland

De leukste tips voor je stedentrip Trier

door Esther

Een stedentrip Trier is verrassend leuk. De oudste stad van Duitsland ligt prachtig tussen de wijnvelden aan de rivier de Moezel. En je rijdt al in slechts een paar uur naar Trier. Je kunt niet alleen urenlang de Romeinse overblijfselen, de mooie historische gebouwen en de gezellige pleintjes ontdekken, maar ook heerlijk wandelen en fietsen langs de rivier. Doe inspiratie op voor een stedentrip Trier.

Trier, Duitsland: de leukste tips voor een stedentrip Trier | Mooistestedentrips.nl

Plan je bezoek aan Trier

Hotels in Trier

Ibis Styles Trier
Hotel Trier centrum | Mooistestedentrips.nl

Ibis Styles Trier is een geweldige optie voor een stedentrip Trier. Het hotel ligt op een schitterende locatie, het is namelijk gevestigd in het oude historische postkantoor van Trier middenin het centrum. Het pand heeft nog allerlei mooie oude elementen, maar de kamers zijn superstrak en nieuw, de badkamers hebben een inloopdouche. Ze verwijzen met designelementen naar het Romeinse verleden van de stad. ’s Ochtends kun je er heel fijn uitgebreid ontbijten en vervolgens de stad verkennen.

Coffee Fellows Hotel

Foto met dank aan Coffee Fellows Hotel

Ben je op zoek naar een superleuk en hip hotel in Trier? Dan moet je echt logeren bij Coffee Fellows Hotel. Het hotel voelt een beetje aan als een boetiekhotel, met fris ingerichte kamers met mooie meubels en fijn textiel. Heb je net wat meer ruimte nodig? Kies dan voor een appartement. ’s Ochtends geniet je van een uitzicht op de Römerbrücke tijdens een ontbijt met verse (streek)producten. Het hotel heeft een eigen parkeerplaats en je wandelt zo naar de mooiste bezienswaardigheden in Trier.

Romantik Hotel Zur Glocke

Foto met dank aan Romantik Hotel Zur Glocke

Romantik Hotel Zur Glocke is met recht een echt boetiekhotel in Trier. Het hotel is gevestigd in een prachtig historisch pand op steenworp afstand van de Hauptmarkt en de mooiste historische bezienswaardigheden van de stad. De kamers van Romantik Hotel Zur Glocke zijn zeer stijlvol ingericht en hebben nog historische elementen. Sommige kamers hebben een fraai uitzicht op de Dom. ’s Ochtends ontbijt je hier werkelijk koninklijk, maar ’s avonds is het ook de moeite om een tafeltje in het restaurant te reserveren.

Over Trier

Trier, Duitsland: tips voor een bezoek aan Trier | Mooistestedentrips.nl

De Romeinen vonden de vallei tussen zandstenen heuvels en naast de rivier een prima plek voor een nederzetting. En dat hadden ze nog niet zo gek bekeken, want meer dan 2000 jaar later is Trier nog steeds één van de leukste en meest gemoedelijke Duitse steden om te bezoeken. Je reist in Trier, dankzij die Romeinen, terug in de tijd, maar je kunt je er dankzij de grote studentenpopulatie ook fijn onderdompelen in een wirwar van gezellige cafés en restaurants of heerlijk wandelen in de heuvels en wijngaarden in de omgeving.

Zo’n vier eeuwen voor Christus vestigden de Romeinen zich tussen en heuvels, naast de rivier, en stichtten Treuorum, dat later de noordelijke hoofdstad werd van het Romeinse rijk. In de Eerste Wereldoorlog werden zo’n 60.000 Engelse krijgsgevangenen naar Trier gebracht, voordat zij warden doorgevoerd naar de Duitse krijgsgevangenkampen. Trier ligt beschut ingenesteld tussen de wijngaarden, naast de kabbelende Moezel. Het is maar lastig voor te stellen dat de kleurrijke stad zo oud is, totdat je het centrum van de stad in wandelt.

Bezienswaardigheden Trier

Trier Card

Trier, Duitsland: tips voor een stedentrip Trier | Mooistestedentrips.nl

Maak je een stedentrip Trier van een paar dagen? En wil je lekker veel doen? Dan is de Trier Card handig om bij de tourist info, naast de Porta Nigra, op te halen. De Trier Card is drie dagen geldig en met deze kaart je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad en gratis of met korting naar de meeste bezienswaardigheden in Trier. Je kunt een kaart voor één persoon kopen of voor het hele gezin.

Antiken Card Trier

Antiken Card | Mooistestedentrips.nl

Ik ging tijdens mijn stedentrip Trier met de Antiken Card Trier op stap en dat beviel prima. Deze kortingskaart kost een paar euro, is lang geldig en je kunt er alle Romeinse bezienswaardigheden in de stad mee bekijken. Bijvoorbeeld de Porta Nigra, Kaiserthermen en het Rheinisches Landesmuseum. Ik vind het een aanrader. Je kunt deze kaart kopen bij de tourist information, naast Porta Nigra.

Hauptmarkt

Stedentrip Trier: Hauptmarkt | Mooistestedentrips.nl

Het grote plein van Trier staat ’s zomers boordevol terrasjes en is ’s winters het toneel van de kerstmarkt. Het plein is in ieder geval kleurrijk en altijd gezellig, omringd door prachtige kleurrijke huizen uit de Middeleeuwen en Renaissance. het rode huis is een plaatje. De fontein in het midden van het plein stamt uit 1595. Op alle dagen behalve zondagen kun je fijn inkopen op het plein doen bij één van de vele kraampjes.

St. Gangolf Kirche

Weekendje Trier: St. Gangolf Kirche | Mooistestedentrips.nl

De torenspits van de St. Gangolf Kirche zie je duidelijk liggen vanaf de Hauptmarkt, maar verder blijft de kerk een beetje verborgen. Ga toch maar op zoek naar de ingang, want deze lichte kerk is echt een plaatje. De fundamenten van de kerk stammen uit de 14de en 15de eeuw, maar later zijn er nog veel barokke elementen aan toegevoegd. De St. Gangolf Kirche staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Porta Nigra

Stedentrip Trier: Porta Nigra | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Trier: Porta Nigra | Mooistestedentrips.nl

Je treedt in de Altstadt van Trier meteen in de voetsporen van de Romeinen. De tweeduizend jaar oude toegangspoort Porta Nigra springt meteen in het oog. Het indrukwekkende bouwwerk dankt zijn naar aan het zwartgeblakerde kalksteen en de constructie alleen al is wonderlijk, want voor de bouw van de poort is geen cement gebruikt. Enkel stenen en metalen klemmen, en die laatste zijn er al lang niet meer. In de 11de eeuw werd de poort omgetoverd tot kerk en een eeuw later sloot de kluizenaar Simeon zichzelf er een paar jaar op in één van de torens. Napoleon liet tijdens zijn belegering de poort weer terugbrengen in Romeinse staat en liet de kerk afbreken. Maar als je de Porta Nigra bezoekt, kun je zowel overblijfselen uit de Romeinse tijd als de middeleeuwen bewonderen. Heel bijzonder.

Kaiserthermen

Stedentrip Trier: Kaiserthermen | Mooistestedentrips.nl

Deze bijzondere Romeinse overblijfselen moet je wat mij betreft echt hebben bezocht tijdens een stedentrip Trier. De Kaiserthermen werden gebouwd in de tijd van de Romeinse keizer Constantijn, maar werd door de keizer nooit als badhuis gebruikt. Eeuwenlang deed het dienst als verdedigingswerk. Het is leuk om het grote complex te bezoeken en door de ondergrondse gangen te lopen.

Amfitheater

Stedentrip Trier: Amfitheater | Mooistestedentrips.nl

Verwacht van het Amfitheater in Trier geen grootse archeologische bezienswaardigheid, zoals de arena in Verona of het Colosseum in Rome. Het Amfitheater in Trier is groots en bood ooit plaats aan 20.000 mensen, die er vanaf de eerste eeuw naar gevechten tussen gladiatoren en dieren, zoals beren en wolven, kwamen kijken. Maar na de val van het Romeinse rijk raakten de gevechten uit zwang en werd het theater gebruikt als opslagplaats. Langzamerhand werd het amfitheater weer overwoekerd en zo ligt het er nu bij. Heel vredig en ontzettend mooi.

Weinkulturpfad

Weinkulturpfad | Mooistestedentrips.nl

Zeg je een stedentrip Trier, dan zeg je wijn. Trier is niet alleen de oudste stad van Duitsland, maar ook de oudste wijnstreek van het land. Heb je het Amfitheater bezocht, dan kun je meteen aanhaken op het Weinkulturpfad. Dit is 1,6 kilometer lang en terwijl je kunt genieten van prachtig uitzicht over de velden leer je via de informatieborden alles over wijnbouw rondom Trier.

Konstantin Basilica

Stedentrip Trier: Konstantin Basilica | Mooistestedentrips.nl

Ooit was de Basilica het pronkpaleis van de Romeinse keizer Constantijn. Het was een gigantisch complex waar de keizer zijn troon had en belangrijke gasten ontving. Pronken en machtsvertoon was de belangrijkste functie van het gebouw. Na de val van het Romeinse rijk gingen de Frankische koningen en later de protestantse kerk ermee aan de haal. Van het grootste complex is nu nog maar een fractie over, maar het is nog steeds indrukwekkend. De Konstantin Basilica is nog steeds in gebruik als kerk en vooral het orgel en de prachtige akoestiek trekken tienduizenden bezoekers per jaar.

Römerbrücke

Stedentrip Trier: Römerbrücke | Mooistestedentrips.nl

Je ziet de oudste brug van Trier prachtig over de Moezel liggen. De Römerbrücke is zo’n 1900 jaar geleden gebouwd. Eerst uit hout en later uit basalt uit de Eifel. Deze brug heeft heel wat oorlogen en veldslagen mogen aanschouwen en als je ziet dat er elke dag duizenden auto’s overheen rijden, kun je alleen maar concluderen dat de Römerbrücke de tand des tijd geweldig heeft doorstaan.

Viehmarkttherme

Stedentrip Trier: Viehmarkttherme | Mooistestedentrips.nl

Je kunt de Thermen am Viehmarkt niet missen in Trier, want deze Romeinse opgravingen zijn omgeven door een gigantisch glazen gebouw, waardoor je het complex vanaf buiten kunt bewonderen. Het complex werd in de jaren tachtig blootgelegd, toen er een parkeergarage gebouwd zou worden. Die moest maar ergens anders komen, want naast Romeinse baden werden ook de funderingen van Romeinse huizen gevonden. Heel interessant om even van dichtbij te bekijken.

Barbarathermen

Bezienswaardigheden Trier: Barbarathermen | Mooistestedentrips.nlAan de zuidkant van het centrum van de stad vind je de Barbarathermen. Een beetje plompverloren in een woonwijk. Het is bijna niet voor te stellen dat de, inmiddels flink overgroeide, Romeinse overblijfselen een badencomplex waren van bijna zes voetbalvelden groot. Hier werd baden, relaxen en zelfs wellness tot topsport verheven. Het werd beschouwd als een zeer luxueus badencomplex in die tijd. En terecht, want er waren zelfs twee verwarmde gigantische binnenbanen waar de Romeinen hun baantjes trokken. Dat was ongekend.

Dom van Trier

Stedentrip Trier: Dom van Trier | Mooistestedentrips.nl

De Dom van Trier is ontzettend interessant en bestaat de kathedraal en de aangrenzende Liedfraukirche. De twee kerken staan op twee Romeinse paleizen gebouwd, die Keizer Constantijn uit de grond stampte ter ere van zijn moeder Helena. Niet zo gek dus dat er nog steeds Romeinse overblijfselen in de kerk te zien zijn. Maar buiten dat zie je er ook heel wat Romaanse, barokke en gotische pracht. Loop vooral even naar de kloostertuinen, een heerlijk rustige plek in de stad.

Karl Marx Haus

Trier, Diuitsland: Karl Marx Haus | Mooistestedentrips.nl

Trier, Diuitsland: Karl Marx Haus | Mooistestedentrips.nl

Tijdens de Koude Oorlog werd het feit een beetje onder het tapijt geveegd, maar nu is Trier er weer trots op dat Karl Marx in de stad werd geboren. En in het geboortehuis is het Karl Marx Haus is nu één van de meest populaire musea van de stad. En terecht, wat mij betreft. Het museum is licht en overzichtelijk ingericht en geeft een goed beeld van het leven van Marx, zijn werk, ideologie en nalatenschap. Buiten het museum vind je bij de kruising zelfs nog Karl Marx verkeerslichten.

Rheinisches Landesmuseum

Trier, Duitsland: Rheinisches Landesmuseum | Mooistestedentrips.nl

Trier, Duitsland: Rheinisches Landesmuseum | Mooistestedentrips.nl

Als je maar één museum in Trier kunt bezoeken, zou dat wat mij betreft het Rheinisches Landesmuseum moeten zijn, Hier zijn namelijk de meest interessante archeologische vondsten uit Trier en omgeving te bewonderen. En dat zijn er duizenden en duizenden. Je lijkt je ogen uit. Er zijn opgravingen en vondsten te zien van de Kelten, Romeinen tot aan de barok en het is echt allemaal even interessant. Als een soort kleine tijdreis door de stad. Sta vooral even stil bij de gigantische mozaïeken vloeren uit de Romeinse tijd.

Museum Simeonstift Trier

Stedentrip Trier: Museum Simeonstift Trier | Mooistestedentrips.nl

In het Museum Simeonstift Trier kun je kunst- en cultuurhistorische collecties van Trier zien. Het stadsmodel geeft aan hoe de stad er zo rond 1800 uitzag. Je kunt hier ook het originele marktkruis zien en bijzondere schilderijen. Daarnaast zijn er wisselende exposities.

Vereinigte Hospitien

Stedentrip Trier, Vereinigte Hospitien | Mooistestedentrips.nl

Wil je wijn proeven in Trier? Ga mee met een rondleiding door de oudste wijnkelders van Trier. Deze stammen namelijk uit de tijd van de Romeinen en zijn dus nog steeds te bezoeken. Heel indrukwekkend. Tijdens de rondleiding kom je alles te weten over de oprichting van de Vereinigte Hospitien, de wijnbouw rond de Moezel en het gebruik van verschillende druiven. En je proeft meteen twee glazen Riesling.

Mariazuil

Stedentrip Trier, Mariazuil | Mooistestedentrips.nl

Het leuke aan een stedentrip Trier is dat je ook heel gemakkelijk de drukte van het centrum kunt ontvluchten. Een goede plek hiervoor is het Amfitheater, maar je kunt ook een heerlijke wandeling langs de rivier de Moezel maken, die vlak langs het centrum stroomt. Als je een van de bruggen oversteekt, kun je in het groen en de heuvels wandelen. Ga richting de opvallende Mariazuil voor een schitterend uitzicht op de Altstadt en de Moezel.

Kerstmarkt in Trier

Kerstmarkt Trier: bezoek Trier tijdens de kerstmarkt, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Als er één ding is dat ze in Trier goed kunnen, dan is het wel kerstmarkten organiseren. De kerstmarkt in Trier is ontzettend populair en dat is helemaal terecht, het is er in de periode voor kerst reuze gezellig. De Hauptmarkt en het plein voor de Dom staan vol met gezellige kraampjes en kerstsfeer maakt de historische stad nog mooier.

Luxemburg Stad

Luxemburg Stad | Mooistestedentrips.nl

Trier en Luxemburg liggen erg dicht bij elkaar. Met de trein ben je binnen een uurtje in Luxemburg Stad. Luxemburg Stad is een schitterende historische stad met indrukwekkende kazematten, goede musea en geweldige restaurantjes om even wat te lunchen. Een heel leuke dagtrip vanuit Trier.

Cochem

Cochem, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Aan de Moezel ligt het romantische stadje Cochem. De belangrijkste bezienswaardigheid zie je al van verre liggen: het kasteel Reischburg. Met een mooie wandeling kun je er komen. Elk half uur kun je mee met een rondleiding. Maar ook het marktplein, de vakwerkhuisjes en de verschillende pleinen in het centrum zijn prachtig. Je kunt heerlijk uit eten en wijn proeven in Cochem. Je bent er vanuit Trier binnen een half uur met de Trein.

Saarbrücken

Saarbrücken, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Saarbrücken is een heel bijzondere stad met een totaal andere karakter dan Trier. En juist daarom is het een leuke idee om Saarbrücken te bezoeken als je een dag over hebt tijdens je stedentrip Trier. In de stad struikel je over de fraaie barok en gezellige pleinen. Je ziet er ook heel bijzondere street art. In de directe omgeving van de stad vind je bijzonder industrieel erfgoed en een paar mooie wildparken. Je rijdt in iets meer dan een uur van Trier naar Saarbrücken.

Restaurants Trier

Weinstube Kesselstatt

Foto met dank aan Weinstube Kesselstatt | Mooistestedentrips.nl

Weinstube Kesselstatt is gelegen in een prachtig oud pand en op het terras zit je tussen en onder de wijnranken. Een geweldige plek om tijdens je stedentrip Trier te bezoeken. Je loopt naar de bar waar je allerlei lekkere regionale specialiteiten kunt bestellen. Je kunt er een glas wijn van eigen wijngaard bij bestellen. Een aanrader. De sfeer op het terras is top, maar ook binnen is het heel knus.

Weinstand

Foto met dank aan Weinstand | Mooistestedentrips.nl

Even snel wat drinken op de Hauptmarkt en genieten van alle pracht en praal om je heen is het leukst met een glas wijn in je hand. Je bestelt heel snel en gemakkelijk en goed glas lokale wijn bij de stad midden op de Hauptmarkt bij de Weinstand. Veel lokale bewoners komen hier graag langs om even gauw iets te drinken en bij te kletsen. Het is echt een leuke plek.

Balott Coffee

Foto met dank aan Balott Coffee

Wil je tijdens het bezoeken van alle bezienswaardigheden in Trier even pauze? Schuif aan bij Balott Coffee. Hier wordt heel goede koffie geschonken. Bestel er een goed stuk taart of een stuk bananenbrood bij. Snelle lunch? Je bestelt hier ook lekkere wraps.

Zuppa

Foto met dank aan Zuppa | Mooistestedentrips.nl

Niet veel tijd, maar toch zin in een goede lunch. Schuif dan gewoon aan bij Zuppa. Je kunt elke dag kiezen uit 5 verschillende soepen, waarvan 2 vegetarische opties. Je krijgt een lekkere kom vol, met een broodje erbij. Het menu wordt dagelijks aangepast.

Cupcake Kitchen im Posthof

Foto met dank aan Cupcake Kitchen im Posthof | Mooistestedentrips.nl

In de binnentuin van het oude postkantoor, in het hartje van Trier, vind je een verzameling leuke cafés en restaurantjes. En de Cupcake Kitchen im Posthof is er één van. Het is de perfecte plek om neer te ploffen als je aan een welverdiende pauze toe bent. Bestel een kop thee, koffie of een koel glas sekt met één van de versgebakken cupcakes erbij. Er zijn dagelijks weer andere smaken te krijgen.

Croatia

Foto met dank aan Croatia | Mooistestedentrips.nl

Wil je aan de oevers van de Moezel wat drinken op het terras, dan kun je met een gerust hart op het terras van Croatia neerploffen. Dit Kroatische restaurant heeft een fijne kaart met specialiteiten uit Kroatië, maar je kunt er ook goede steaks en pizza’s bestellen.

Zum Domstein

Foto met dank aan: Zum Domstein | Mooistestedentrips.nl

Lekker eten op één van de leukste plekken van Trier: tegenover de Dom bij Zum Domstein. Hier moet je wat mij betreft tijdens je stedentrip Trier zeker eens heen. Je kunt het Romeinse menu bestellen om je helemaal in te leven in de geschiedenis van de stad, maar gewoon eerlijke en lekkere Duitse kost bestellen kan ook.

Craftprotz

Foto met dank aan Craftprotz

Craftprotz is een ontzettend leuk biercafé waar je tijdens je stedentrip Trier zeker eens naartoe moet. Het café ziet er ontzettend gezellig uit. Er staan altijd twaalf bieren op de tap, maar op fles is er nog veel meer keuze. Vraag het vriendelijke personeel om advies of ga voor een proeverij.

Lees meer over Trier

Trier, Duitsland
Bewaar op Pinterest

Trier, Duitsland: de leukste tips voor een stedentrip Trier | Mooistestedentrips.nl

Alle stedentrips Duitsland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Duitsland > Rheinland Pfalz > Trier, Duitsland

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

Yvonne 30 september 2019 - 14:46

Wat een heerlijk blog dit. En dan te bedenken dat ik alleen maar sombere, grijze herinneringen aan Trier heb. Allebei de keren dat wij hier waren regende het pijpenstelen. Misschien moeten we gewoon nog eens terug: 3x is scheepsrecht!

Antwoord
Esmee 21 augustus 2022 - 16:34

Super interessante blog. Aankomende vrijdag gaan we op stedentrip naar Trier! Benieuwd of wij het net zo ervaren als jij.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer