Mini-break in Nederland: Middelburg

door Esther

Als ik Middelburg in één woord zou mogen omschrijven, zou het ‘rijk’ zijn. De Zeeuwse hoofdstad staat bol van de schitterende historische panden, knusse smalle straten, bijzondere musea en leuke winkels. En met geweldige vis, wijn en bier uit de omgeving kunnen de restaurants er ook wat van. Al zin in een weekendje Middelburg? Ik zet alvast de leukste bezienswaardigheden in Middelburg voor je op een rijtje.

Weekendje Middelburg plannen

Hotels in Middelburg

Boutique Hotel The Roosevelt

Boutique Hotel The Roosevelt Middelburg | Weekendje Middelburg, Dagje Middelburg | Mooistestedentrips.nl

Boutique Hotel The Roosevelt Middelburg | Weekendje Middelburg, Dagje Middelburg | Mooistestedentrips.nl

Ik houd erg van hotels die een ouderwetse receptie de deur uit hebben gedaan, en dat is in Boutique Hotel The Roosevelt ook zo. Gewoon even inchecken aan de bar, middenin het gezellige restaurant met open haard, waarna er iemand vraagt of je voor ’s nachts een fles water mee wilt. Fijne service! De kamers zijn allemaal anders ingericht, maar zonder uitzondering ruim, comfortabel en van alle gemakken voorzien. Met de Nespresso zet je ’s ochtends een fijne kop koffie, voordat je afdaalt voor het ontbijt. Dit wordt in het restaurant gewoon aan je tafeltje geserveerd: een groot dienblad vol lekkere broodjes, yoghurt, fruit en granola. Echt een aanrader voor een weekendje Middelburg.

Klein Paradijs

Klein Paradijs | Weekendje Middelburg, Dagje Middelburg | Mooistestedentrips.nl

Aan de naam van dit appartement in het hartje van de stad is helemaal niets gelogen. Bij Klein Paradijs logeer je heel leuk in een ruim appartement waar je alle voorzieningen helemaal voor jezelf hebt. Er is een lichte woonkamer, leuke slaapkamer, compleet ingerichte keuken en een superleuk dakterras met uitzicht over de historische daken van de stad. Je logeert vlakbij alle bezienswaardigheden in Middelburg. Zo wandel je binnen een paar minuten naar het Zeeuws Museum.

Over Middelburg

Dagje Middelburg | Bezienswaardigheden Middelburg | Mooistestedentrips.nl

Dagje Middelburg | Bezienswaardigheden Middelburg | Mooistestedentrips.nl

De geschiedenis van Middelburg is er één van handel. Al voor de 80-jarige oorlog kwamen er schepen vol glas, kunst en wijn uit Frankrijk, Spanje en Italië richting Middelburg. En ten tijde van de VOC kwam de handel onder de vlag van de Middelburgsche Commercie Compagnie tot volle bloei en werd de stad overspoeld met specerijen, koffie, chocolade en andere exotische handelswaar. Middelburg mag dan niet zo’n grote stad zijn, maar dankzij de rijke geschiedenis heeft de stad toch iets werelds.

Bezienswaardigheden Middelburg

Stadhuis van Middelburg

Bezienswaardigheden Middelburg: het stadhuis van Middelburg | Mooistestedentrips.nl

Fraai middelpunt van de stad en meteen één van de meest bekende bezienswaardigheden in Middelburg is het stadhuis met torentjes, gotische vensters en felrode luiken. Het werd, net als andere monumenten, in de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal met de grond gelijk gemaakt. Maar het is mooi gerestaureerd. In 2009 werd het zelfs verkozen tot het mooiste stadhuis van Nederland. Op zondagochtend kun je er mee met een rondleiding.

De Lange Jan

Bezienswaardigheden Middelburg: De Lange Jan | Mooistestedentrips.nl

De abdijtoren heet liefkozend De Lange Jan en is één van de meest opvallende bezienswaardigheden in Middelburg. De toren werd in de 14de eeuw gebouwd en is met ruim 90 meter één van de hoogste kerktorens in Nederland. Beklim de 207 treden om te genieten van een schitterend uitzicht over de stad en omgeving.

Dwalen door de oude straatjes

Bezienswaardigheden Middelburg: Kuiperspoort | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Middelburg: Kuiperspoort | Mooistestedentrips.nl

Al wandelend door de smalle straatjes, omzoomd door fraaie historische panden die vaak van namen en jaartallen zijn voorzien, is wel te zien hoe rijk de stad eigenlijk was. Eén van de meest pittoreske bezienswaardigheden in Middelburg is de Kuiperspoort, hij zit goed verstopt tussen de Dam en Rouaanse Kaai. Het is een hofje dat het kuipersgilde in de 16de eeuw bouwde. De fraaie historische huisjes en de poort zijn prachtig bewaard gebleven.

Zeeuws archief

Bezienswaardigheden Middelburg: Zeeuws archief | Mooistestedentrips.nl

Welgestelde kooplieden lieten enorme pakhuizen en woonhuizen bouwen, er werden kanalen uitgegraven om de handelswaar efficiënter de stad in te krijgen. De vele monumenten zijn getuige van het feit dat Middelburg ooit, op Amsterdam na, de rijkste en meest belangrijke stad in ‘De Nederlanden’ was. Maar er is ook aandacht voor de keerzijde van de medaille. In het Zeeuws Archief is de tentoonstelling ‘Aan boord van een slavenschip’ te zien, waarin te zien is hoe het leven was aan boord van een Middelburgs slavenschip.

Zeeuws Museum

Abdij van Middelburg | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Middelburg: Zeeuws Museum | Mooistestedentrips.nl

De abdij is één van de mooiste bezienswaardigheden in Middelburg. Dit enorme bouwwerk stamt uit de 12de eeuw, heeft 5 torens, mooie poorten en dito glas-in-loodramen. Bovendien huist hier het Zeeuws Museum. , één van de beste musea in Nederland wat mij betreft. Het museum is echt een topper met veel aandacht voor de echte pronkstukken uit de regio. Sla in ieder geval de wonderkamers op de bovenste etage niet over, waar je bijzondere objecten kunt zien die van over de hele wereld hun weg naar Middelburg vonden. De expositie Handwerk sprak mij ook erg aan, omdat jonge designers en kunstenaars aan de slag gaan met echte Zeeuwse ambachten zoals het maken van klederdracht en houten stoelen.

Kunstroute Middelburg

Kunstroute Middelburg, De Roofprint Pers | Mooistestedentrips.nl

Je moet er je weekendje Middelburg even op uitkienen, maar de Kunstroute Middelburg is echt de moeite waard. Er wordt namelijk grappend gezegd dat de stad meer galeries dan cafés heeft. Op de eerste zondag van de maand openen diverse galeries de deuren en kun je tijdens de kunstroute even lekker rondsnuffelen. Aanraders zijn wat mij betreft Galerie Black Hill, De Roofprint Pers en Juul Kortekaas.

De Kloveniersdoelen

Bezienswaardigheden Middelburg, Kloveniersdoelen | Mooistestedentrips.nl

De Kloveniersdoelen is één van de meest in het oog springende bezienswaardigheden in Middelburg. In de Gouden Eeuw was het een schietbaan, maar nu vind je er een bioscoop en restaurant. Tijdens mijn weekendje Middelburg schoof ik bij De Kloveniersdoelen aan voor de lunch en ik kan het echt aanraden. Als het lekker weer is, moet je beslist even neerploffen in de fijne binnentuin. Het is echt een plaatje.

Haven van Middelburg

Weekendje Middelburg, Haven van Middelburg | Mooistestedentrips.nl

Je kunt tijdens je weekendje Middelburg niet om de Haven heen. Grote kans dat je de Haven als eerste ziet als je naar het centrum van de stad wandelt. Dankzij de vele bruggetjes, word je op verschillende plekken in de Haven getrakteerd op mooi uitzicht op de historische pandjes van Middelburg. Loop in ieder geval de rijk versierde Spijkerbrug even over.

Oosterkerk

Bezienswaardigheden Middelburg: Oosterkerk | Mooistestedentrips.nl

De Oosterkerk is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Middelburg. Het is een hoogtepunt van barok, maar helemaal speciaal is dat de kerk in 450 jaar tijd de meest roerige tijden heeft overleefd zonder meer dan slechts een schrammetje. De beeldenstorm kwam de kerk rustig door en tijdens het bombardement van 1940 sneuvelden alleen wat ramen. Goed, het orgel is niet meer origineel. Dat kwam er in de 18de eeuw bij. Zoals het barok betaamt, is de kerk weelderig versierd. Je vindt op de gevel bijvoorbeeld bloemen, vruchten, schelpen, vissen en vogels.

Winkelen in Middelburg

De Zeeuwse trots is zelfs terug te vinden tijdens het winkelen. Natuurlijk kun je tijdens je weekendje Middelburg ook terecht bij de grote ketens, die je vooral aan de Lange Delft vindt. Liever wat bijzonders? Schiet dan de zijstraatjes in. In de Sint Jansstraat, Herenstraat en Segeerstraat kun je je helemaal losgaan in antiekwinkels, vintage en tweedehands winkels.

De Swarte Leeuw

De Swarte Leeuw, Middelburg | Mooistestedentrips.nl

Bij Antiekwinkel De Swarte Leeuw aan de Lange Noordstraat kun je terecht voor prachtig antiek serviesgoed en glaswer. Het pand alleen al is een plaatje om te bezoeken, alle waren zijn nog steeds uitgestald in de kasten die in de jaren ’20 werden gebouwd voor de drogisterij die toen in het pand zat. De Swarte Leeuw is gespecialiseerd is Maastrichts aardewerk en glas.

PLANTaardig

Foto met dank aan PLANTaardig | Mooistestedentrips.nl

PLANTaardig is een soort van oase tijdens je weekendje Middelburg. Deze stadstuinwinkel staat helemaal vol met leuke groene planten, die ook prima te verzorgen zijn met mensen zonder talent voor planten of mensen met slechts lichtgroene vingers. Ook de gevulde terrariums en accessoires zijn prachtig.

InMiddels

Winkelen in Middelburg: InMiddels | Mooistestedentrips.nl

InMiddels is één van mijn favoriete winkels in de stad en mag je wat mij betreft niet missen tijdens een weekendje Middelburg. Het is een echte conceptstore. Je kunt er de leukste dingen voor thuis kopen, maar ook mooie papierwaren en kek speelgoed. Maar even uitpuffen bij een goede kop koffie kan ook.

Two ladies like

Foto met dank aan Two ladies like | Mooistestedentrips.nl

Two ladies like is een schitterende woonwinkel, en een aanrader als je van kleurrijk wonen en bijzondere woonaccessoires houdt. Vrolijke banken en fauteuils, kleurrijke kussens en hier en daar wat fijne vintage en zelfs een beetje goede kitsch. Op de een of andere manier past het er allemaal perfect bij elkaar.

Sebastian den Herder

Foto met dank aan Sebastian den Herder | Mooistestedentrips.nl

Houd jij van vintage? Dan mag je tijdens je weekendje Middelburg echt Sebastian den Herder niet overslaan. Hier vind je fantastische vintage kledingstukken en accessoires van bijvoorbeeld Chanel en Oscar de la Renta. Kun je je even geen Jean Paul Gaultier veroorloven? Domage, maar gelukkig zijn er ook heel leuke dingen in de winkel te vinden voor een iets bescheidener budget.

Restaurants in Middelburg

Drvkkery

Foto met dank aan Drvkkery | Mooistestedentrips.nl

Is het een boekwinkel, een galerij of een restaurant? Het doet er niet toe, tijdens een weekendje Middelburg moet je zeker even naar binnen bij Drvkkery aan de markt. Het is wat mij betreft echt één van de leukste bezienswaardigheden in Middelburg. Koop een mooi boek, geniet van de wisselende exposities en bestel een goed stuk taart of lunch en plof neer met je nieuwe aankoop.

HoneyPie

Restaurants in Middelburg: HoneyPie | Mooistestedentrips.nl

Voordat je aan je dagje of weekendje Middelburg begint, loop je even naar binnen voor een kop koffie of thee bij HoneyPie, met uitzicht op het water. Het interieur is kleurrijk en van de vitrine vol taarten loopt het water je in de mond. Ook leuk: bij een kop koffie of thee word je verrast met een schaaltje vol lekkere koekjes. Even helemaal tot rust komen? Pak een breiwerkje op uit één van de manden.

Expresszo

Foto met dank aan Expresszo | Mooistestedentrips.nl

Geen ontbijt bij je hotel of gewoon toe aan een goede kop koffie? Dan ben je bij Expresszo aan het goede adres. Dit leuke café ligt in het hart van de stad en je bestelt hier heel fijne koffie, maar ook fijne taartjes en een geweldig ontbijt. Bijvoorbeeld granola, een havermoutontbijt of een lekker croissantje.

De Vriendschap

Foto met dank aan De Vriendschap | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste restaurants in Middelburg is wat mij betreft De Vriendschap. Je kunt er geweldig lunchen, borrelen en dineren. Alles wat op je bord terechtkomt, komt uit of uit de buurt van Middelburg. Er is zelf een daktuin waar kruiden, eetbare bloemen en groenten worden gekweekt, voor op je bord. Leuk! De kaart is erg gevarieerd. Als je niet kunt kiezen, kies je voor een proeverij om te delen.

Scherp

Foto met dank aan Scherp | Mooistestedentrips.nl

Scherp is ook al zo’n leuk restaurant. Hier reserveer je met een gerust hart een tafeltje tijdens je weekendje Middelburg. Ik geloof dat ik tijdens de drie gangen die ik er at om de haverklap heel goedkeurende geluiden heb gemaakt, want oh wat was het er lekker. Je proeft er scheermesjes, de lekkerste Zeeuwse oesters en tong, maar ook buikspek van lokale varkens. Proef er in ieder geval de lekkere Zeeuwse wijn van De Kleine Schorre bij.

Vliegendt Hert

Foto met dank aan Vliegendt Hert | Mooistestedentrips.nl

Het Vliegendt Hert is een wijnbar, restaurant en wijnwinkel in één. Wat een hemelse combinatie. Het is een heel populaire plek en ik begrijp wel waarom. Het restaurant is gevestigd in een historisch pand uit de 16de eeuw dat een beetje majesteitelijk, maar ook fris en modern. Je kunt er fijne kazen, vleeswaren en een goed glas wijn erbij is zo goed als vanzelfsprekend.

Weekendje Middelburg
Bewaar op Pinterest!

Weekendje Middelburg | Dagje Middelburg | Bezienswaardigheden Middelburg | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Middelburg | Dagje Middelburg | Bezienswaardigheden Middelburg | Mooistestedentrips.nl

Weekendje of dagje Middelburg? Bekijk alle tips en hotspots | Mooistestedentrips.nl

Meer mini-breaks in Nederland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrips Nederland > Weekendje Middelburg

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Jellina 20 december 2018 - 21:24

Mijn ouders hebben jaren in Middelburg gewoond en ik was er vaak te vinden.
Ik heb genoten van dit artikel over deze mooie stad,
je hebt precies vastgelegd hoe ik Middelburg heb ervaren.
Zo leuk om veel plekjes te herkennen!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer