Mini-break in Nederland: Zwolle

door Esther

Wat te doen in Zwolle? Ben je op zoek naar een leuke bestemming voor een weekendje weg? Dan is Hanzestad Zwolle echt een goede keuze. Er zijn namelijk genoeg leuke bezienswaardigheden in Zwolle. Dwaal door de knusse straatjes van de stad, ga uitgebreid winkelen of bezoek één van de goede musea. En natuurlijk ga je er uitgebreid lunchen, borrelen en eten. Want Zwolle staat culinair op de kaart vanwege de Librije, maar er zijn nog zo veel meer leuke restaurants in de stad. Bekijk alle tips voor je bezoek aan Zwolle.

Plan een weekendje Zwolle

  • Er zijn verschillende parkeergelegen in en om het centrum. Zet je je auto in de parkeergarage weg, dan ben je maximaal €16,50 per 24 uur kwijt.
  • Met de trein naar Zwolle is eigenlijk net zo gemakkelijk. Vanaf het treinstation wandel je namelijk in zo’n tien minuten naar het centrum van de stad.
  • Er zijn een heleboel leuke hotels in Zwolle. Hieronder vind je een aantal echte aanraders. Liever in een vakantiepark logeren? Vakantiepark Landgoed ’t Loo en Bospark de Schaapskooi liggen op korte afstand rijden van Zwolle.
  • Houd je van fietsen? Je kunt de stad ook met een huurfiets of kickbike ontdekken.
  • Bekijk alle stedentrips Nederland.

Hotels in Zwolle

Pillows Hotel Zwolle

Pillows Hotel Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Het Pillows Hotel Zwolle is één van de leukste hotels in Zwolle. Het hotel ligt op een paar minuten lopen van zowel het station als het centrum van de stad. Het Pillows Hotel Zwolle is gevestigd in een prachtig historisch gebouwd en de kamers zijn daardoor ook allesbehalve standaard. Ze zijn heerlijk comfortabel ingericht. In het hotel heb je verschillende knusse hoekjes om even iets te drinken.

Apart! Zwolle

Hotel Zwolle: Apart! Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Logeren in het hart van de stad, op steenworp afstand van de leukste bezienswaardigheden in Zwolle én allemaal gezellige bars en restaurants? Dan moet je bij Apart! Zwolle zijn, super centraal gelegen aan de Nieuwe Markt. Het hotel biedt ruime appartementen, met een eigen opgang. Hier heb je alle ruimte. Een lekker bed, grote comfortabele badkamer en een keuken. Van alle gemakken voorzien. En ’s ochtends schuif je aan voor een uitgebreid ontbijt.

B&B In de Kromme Jak

B&B In de Kromme Jak | Mooistestedentrips.nl

Vind jij het leuk om in een wat kleinschaligere omgeving te logeren, in het prachtige oude centrum van Zwolle? Dan vind je B&B In de Kromme Jak vast een goed idee. De B&B ligt vlakbij de hippe Sassenstraat en Kromme Jak, waar in de jaren ’80 de film Ciske de Rat werd opgenomen. De B&B heeft heel fijne kamers, allemaal erg ruim en ingericht met heel fijne lichte meubels. Er is zelfs een appartement als je net even iets meer ruimte wilt.

Over Zwolle

Wat te doen in Zwolle? De leukste bezienswaardigheden Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Zwolle? De leukste bezienswaardigheden Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Zwolle? De leukste bezienswaardigheden Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Zwolle? De leukste bezienswaardigheden Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Zwolle is al eeuwenoud, er wordt voor het eerste melding gemaakt van de stad in 1040. Maar als je Museum ANNO bezoekt, leer je dat er al veel eerder nederzettingen waren op de plek die later Zwolle werd én leer je waar de naam van de stad vandaan komt. Zwolle is de hoofdstad van Overijssel en heeft een prachtige historische binnenstad, vol karakteristieke gevels, verdedigingsmuur, Sassenpoort, Peperbus en de stervormige gracht om het oude stadshart heen. Allemaal sporen van het rijke verleden. Dankzij de ligging aan de rivier de IJssel en als onderdeel van de Hanzesteden werd er in Zwolle vanaf de Middeleeuwen flink handel gedreven met als gevolg dat de stad een paar eeuwen later één van de machtigste en rijkste steden van Nederland was. En Zwolle mag dan niet zijn uitgegroeid tot een enorme metropool, de stad ademt absoluut een grootste sfeer en geschiedenis uit.

Bezienswaardigheden Zwolle

Stadswandeling Zwolle

Wat te doen in Zwolle: stadswandeling met een gids | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Zwolle: stadswandeling met een gids | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Zwolle: stadswandeling met een gids | Mooistestedentrips.nl

Wil je de mooiste bezienswaardigheden in Zwolle zien, maar wil je ook graag iets meer te weten komen over de stad? Ga dan mee met een stadswandeling. Een ervaren gids leid je door de mooiste straten van de stad en vertelt je alles over de interessante geschiedenis van Zwolle. Maar je ontdekt ook verstopte binnentuinen, geschiedenis middenin hedendaagse winkels en verhalen van bijzondere Zwollenaren.

Fietsen in Zwolle

Fietsen in Zwolle (foto met dank aan Baja Bikes) | Mooistestedentrips.nl

Wil je tijdens je weekendje Zwolle zeker weten dat je niets mist, of wil je de stad gewoon op een leuke manier leren kennen? Ga dan mee met mee met deze fietstocht door Zwolle. Samen met een gids ontdek je in een paar uur tijd de leukste plekken van de stad. Je komt langs de mooiste grachten, herenhuizen en vestingwerken. Je rijdt door de wijk Assendorp, die je een beetje met de Jordaan kunt vergelijken, en de beroemde peperbus. Tijdens je fietstocht proef je ook echte Zwolse balletjes. Wil je even bijkomen van alle stadse drukte? Fiets Rondje Zwolle (45 kilometer) of een van de andere fietsroutes. Als je zelf geen fiets bij je hebt, kun je in de stad heel gemakkelijk een fiets huren.

Fietstaxi fietsjoe

Wat te doen in Zwolle? Rondleiding met een fietstaxi | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Zwolle: Kromme Jak | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Zwolle: Kromme Jak | Mooistestedentrips.nl

De stad ontdekken met een gids, maar dan net even anders? Laat je rondleiden door Fietstaxi Fietsjoe. Met de fietstaxi kun je net even wat meer zien dan met een traditionele stadswandeling en (eerlijk is eerlijk) het is ook heel relaxt om gewoon lekker achterin te zitten, terwijl je langs de mooiste bezienswaardigheden in Zwolle rijdt en je mag luisteren naar alle mooie verhalen over de stad.

Zwolle vanaf het water

Wat te doen in Zwolle? Rondvaart Zwolle, suppen Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Met zulke mooie grachten moet je de stad toch echt vanaf het water hebben gezien. Je kunt mee met een rondvaart door de stad of zelf een bootje huren. Wil je net even iets actiever bezig zijn of ben je met de kinderen op pad? Dan is het leuk om een waterfiets te huren. Of ga suppen, ook heel erg tof om te doen.

Sassenpoort

Bezienswaardigheden Zwolle: Sassenpoort | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je weekendje Zwolle kun je niet om de Sassenpoort heen. Het is toch wel één van de meest imposante middeleeuwse stadspoorten die Nederlands nog kent. De Sassenpoort werd in de 14de eeuw gebouwd en maakte deel uit van de vesting rondom de stad. Bijzonder is dat de poort vooral is opgetrokken uit natuursteen. Ook leuk, je kunt de Sassenpoort bezoeken. Je bezoekt dan de mooie zalen binnen en kunt af en toe eens genieten van het mooie uitzicht.

Museum de Fundatie

Museum de Fundatie | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Zwolle? Bezoek Museum De Fundatie | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Zwolle? Bezoek Museum De Fundatie | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een dagje Zwolle of weekendje Zwolle kun je wat mij betreft niet heen om Museum de Fundatie. Het is, zonder twijfel, het meest opvallende gebouw van de stad en alleen daarom zou je al langs moeten gaan. Het museum is gevestigd in een oud gerechtsgebouw, waar tijdens de laatste verbouwing het blinkende bolvormige dak bovenop is geplaatst. Het gebouw doet zo vreemd aan dat je eigenlijk als vanzelf naar binnen wordt gelokt. En van een bezoek word je zeker blij. Het museum grossiert namelijk in bijzondere moderne werken, zoals de werken van Neo Rauch. De zalen van De Fundatie zijn zo groot, dat werken echt goed tot hun recht komen. Een ander deel van de collectie is te bezichtigen in Kasteel het Nijenhuis in Heino.

Museum ANNO

Wat te doen in Zwolle? Bezoek Museum ANNO | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Zwolle? Bezoek Museum ANNO | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Zwolle? Bezoek Museum ANNO | Mooistestedentrips.nl

Museum ANNO is het gloednieuwe stadsmuseum van Zwolle en wat mij betreft ook echt een van de leukste bezienswaardigheden in Zwolle. Het museum heeft onlangs een totale metamorfose ondergaan en is nu een museum voor en door Zwollenaren. Maar ook als je niet uit Zwolle komt is een bezoekje de moeite waard. Je kunt naar een leuke film kijken over het ontstaan en de geschiedenis van de stad, bekijkt archeologische opgravingen én ziet de archeoloog aan het werk. Daarnaast zijn er in de kamers en zalen van het voormalige Drostenhuis interessante uitstallingen die specifieke Zwolse gebeurtenissen of lokale beroemdheden een breder maatschappelijk perspectief geven. De zalen staan niet helemaal volgestouwd (wat ik ontzettend prettig vond), zodat je ook echt het prachtig gerestaureerde gebouw goed tot je kunt nemen.

Herman Brood Museum

Wat te doen in Zwolle: Herman Brood Steeg | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Zwolle: Herman Brood Museum | Mooistestedentrips.nl

Herman Brood is toch wel de bekendste Zwollenaar. Hij heeft inmiddels zijn eigen steeg in de stad, bij de Nieuwe Markt, en tegenover Museum De Fundatie vind je het Herman Brood Museum & Experience. Hier zie je vooral heel veel werk van Herman Brood, niet alleen schilderijen, maar ook andere bijzondere kunststukken. Daarnaast hoor je zijn muziek en kun je verschillende, typerende televisieoptredens van Brood bekijken. Ik viel met mijn neus in de boter, want tijdens mijn bezoek aan Zwolle was er ook een expositie over Queen.

Peperbus

Peperbus Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Zwolle: Peperbus | Mooistestedentrips.nl

Trots prijkt de Onze-Lieve-Vrouwentoren aan de horizon van Zwolle. De toren is beter bekend als de Peperbus en hoort bij de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming. Mooie mond vol hè. De toren is 75 meter hoog en tot op 50 meter kun je de toren beklimmen. Goed, niet helemaal naar de top. Maar wel een fraai uitzicht. Ee bezoekje aan de basiliek en de toren is echt een aanrader tijdens een weekendje Zwolle. Het interieur van de kerk is namelijk erg fraai, met mooie glas-in-lood ramen en gekleurde wanden.

Van der Velde in de Broeren

Waanders in de Broeren | Mooistestedentrips.nl

Ben je tijdens een weekendje Maastricht in Boekhandel Dominicanen geweest? Dan moet je in Zwolle zeker langs bij Van der Velde in de Broeren, voorheen bekend als Waanders in de Broeren. Het is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Zwolle. In de oude kerk is het heerlijk snuffelen tussen de boeken. Ik kan er nooit weg zonder een nieuw kinderboek voor mijn zoontje te hebben gekocht. En daarna plof je er neer voor een drankje, zodat je de sfeer nog wat beter in je kunt opnemen.

Zwolse Balletjeshuis

Wat te doen in Zwolle: Zwolse Balletjeshuis | Mooistestedentrips.nl

Over een begrip in Zwolle gesproken. Op naar het Zwolse Balletjeshuis. De steken (traditionele snoepjes) worden nog steeds volgens traditioneel (en geheim!) recept gemaakt in de stekenbakkerij in de kelder van de voormalige kruidenierszaak. De eerste Zwolse balletjes waren gitzwart en werden gemaakt van suikerriet, om koffie en thee mee te zoeten. Inmiddels zijn er ook Zwolse balletjes in fruitsmaken en in de smaken mokka, kaneel en vanille. Framboos was bij mij favoriet.

Straat art in Zwolle

Straat art in Zwolle, Stadskamer | Mooistestedentrips.nl

Straat art in Zwolle, Stadskamer | Mooistestedentrips.nl

Street art Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Street art Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Street art Zwolle, Goudsesteeg | Mooistestedentrips.nl

Yes, er is street art in Zwolle! Nog een goede reden om een weekendje Zwolle te plannen, wat mij betreft. Ik werd op het spoor gezet toen ik hoorde dat er in de stad een grote mural van bekende historische Zwollenaar Thomas a Kempis te vinden is. Maar er is dus nog veel meer te vinden. Ook bij de Stadkamer en Poppodium Hedon vind je mooie murals. Ze maken deel uit van Trotse Muren en zijn zeker het ontdekken waard.

Winkelcafé Engel

Winkelen in Zwolle, Winkelcafé Engel | Mooistestedentrips.nl

Winkelen en Zwolle is een topcombinatie. Er zijn verrassend veel leuke onafhankelijke winkels in Zwolle. Zo is Moonloft een heel fijne conceptstore, koop je werk van Overijsselse kunstenaars bij Blauwdruck en vind je de leukste mode en accessoires bij Spotted en Sassy. De Sassenstraat is toch wel een van de leukste straten van de stad, boordevol leuke winkels. Stop ook vooral even bij Winkelcafé Engel. Precies wat de naam doet vermoeden: een plek waar je lekker iets kunt drinken of eten, maar waar je ook heel fijn design shopt.

Axes Castellum

Foto met dank aan Axes Castellum | Mooistestedentrips.nl

Net buiten de vesting van Zwolle vind je, in een prachtig klooster, Axes Castellum. Hier wordt nog echt kloosterbier gebrouwen, op een prachtige locatie. Tijdens een rondleiding hoor je hoe het bier wordt gebrouwen en kom je meer te weten over de saison, tripel, quadrupel, stout en alle andere bieren. En een proeverij hoort er natuurlijk ook bij. Wel even reserveren van te voren.

Restaurants Zwolle

Lots & More

Foto met dank aan Lots & More | Mooistestedentrips.nl

Lots & More is mijn nieuwe favoriet en wat mij betreft een echte favoriet tijdens een weekendje Zwolle. Lots & More is heel gemakkelijk te vinden, namelijk tegenover de Sassenpoort. Dus als je een tafeltje op het terras verovert, zoals ik deed, dan heb je nog fijn uitzicht ook. Bij Lots & More kun je terecht voor de lekkerste ontbijtje, zoetigheden en lunchgerechten. Het leuke is dat je zowel je yoghurt als je salade helemaal zelf kunt samenstellen. Goede kop koffie of een versie smoothie erbij en genieten maar.

Anne & Max Zwolle

Restaurants Zwolle, Anne & Max Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Wanneer je tijdens je weekendje Zwolle ook langs gaat, bij Anne & Max kun je altijd terecht. Voor ontbijt, brunch, lunch, borrel en high tea. Het restaurant doet echt een beetje aan als huiskamer, en dat is ook precies de bedoeling. Plof neer, bestel wat lekkers te drinken en bestel er iets bij. Wat dacht je van een Portugese pastel de nata (mijn favoriet!), een flinke salade, focaccia of een flinke borrelplank? Kun je niet kiezen? Een proeverij behoort altijd tot de mogelijkheden.

De Gillende Keukenmeiden

Foto met dank aan De Gillende Keukenmeiden | Mooistestedentrips.nl

Gelegen aan één van de mooiste pleinen van Zwolle heeft De Gillende Keukenmeiden ook nog eens één van de vrolijkste terrassen van de stad. De gezellige parasols, slingers en leuke plantjes trekken je er meteen naartoe. Op een warme dag plof je hier neer voor een koel glas vers gemaakte limonade en een stuk van één van de huisgemaakte taarten. Je krijgt altijd een gi-gan-tisch stuk. Maar een goed broodje bestellen kan ook. Er wordt vooral met biologische en lokale producten gewerkt.

Villa Suikerberg

Foto met dank aan Villa Suikerberg | Mooistestedentrips.nl

Villa Suikerberg is inmiddels een begrip in Zwolle en ik begrijp dat wel. Tijdens al mijn bezoeken aan Zwolle kwam ik er wel terecht, voor koffie met wat lekkers of een uitgebreide lunch. Ook tijdens mijn laatste stedentrip schoof ik aan bij Villa Suikerberg voor de lunch en dat was weer genieten. Je hebt de keuze uit verschillende broodjes, soepen en salades. In het weekend is er ook een uitgebreide ontbijtkaart.

Wijnbar Oak

Foto met dank aan Wijnbar Oak | Mooistestedentrips.nl

Wat een ontzettend fijne plek is Wijnbar Oak, precies zoals ik een wijnbar graag zie. Er is een gezellig terras en een heel fijn restaurant, en boven is het proeflokaal. Je proeft er verrassende wijnen uit Veneto, uit de buurt van Valencia en uit Portugal. Maar er is zo veel keuze, vraag het kundige en aardige personeel gerust om advies. En je zou gek zijn als je er niet meteen een flinke borrelplank bij nam.

ANNO Café

Restaurants Zwolle, ANNO Café | Mooistestedentrips.nl

Restaurants Zwolle, ANNO Café | Mooistestedentrips.nl

Bij Museum ANNO vind je het ANNO Café, een heerlijke plek grenzend aan de lommerrijke binnentuin. Je bevindt je middenin de stad, maar de drukte lijkt kilometers bij je vandaag. Een geweldige plek om even bij te komen. Je kunt er terecht voor koffie met iets lekkers of een heel fijne lunch. Maar ik kan je ook aanraden om er bij lekker weer ’s middags neer te ploffen op het terras met een glas wijn of aperitief. De perfecte plek om even bij te kletsen.

Brasserie Jansen

Foto met dank aan Brasserie Jansen | Mooistestedentrips.nl

’s Middags uitgebreid lunchen of genieten van een goed glas wijn met een borrelplank? Of ’s avonds uitgebreid tafelen in stijl? Schuif aan bij Brasserie Jansen aan de Nieuwe Markt. De Zaak is een tijdje geleden overgenomen door Therèse en Jonnie Boer, maar het principe is hetzelfde gebleven. Inhoud boven vorm, met een Italiaanse inslag, maar wel met Therèses favoriete wijnen op de kaart. Begin met een sprankelende bubbel (hallo bras bubbel!) en daarna is het maar net waar je zin in hebt. Van alle gerechten kun je een grote of kleine portie bestellen. Bestel je allemaal kleine porties, dan kun je deze samen delen. Ik kwam er op een mooie herfstdag en genoot van ossenhaas met paddenstoelen en goed glas rode wijn.

Wat te doen in Zwolle?
Bewaar op Pinterest

Wat te doen in Zwolle: de leukste bezienswaardigheden Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Zwolle: de leukste bezienswaardigheden Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Meer stedentrips in Nederland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Nederland > Weekendje Zwolle

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Jacqueline 25 november 2018 - 18:00

Afgelopen weekend doorgebracht in Zwolle. Wat een leuke stad. Als eerste naar de Broerenkerk. Je weet niet waar je als eerste moet kijken, dus eerst maar lekker koffie gedronken.
Rond de middag een boottocht gemaakt. Heel leuk en bijzonder om op deze manier de stad te zien. Daarna nog gewinkeld en genoten van het heerlijke weer. Zwolle is een echte aanrader. Eigenlijk is een weekend nog te kort.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer