Treviso, Italië: de mooiste bezienswaardigheden in Treviso | Mooistestedentrips.nl

Treviso, Italië: tips en bezienswaardigheden

11x zien en doen in Treviso

door Esther

Treviso is een verrassend leuke stad in Veneto, Italië en heeft eigenlijk alles wat je van een leuke stedentrip Italië mag verwachten. Een mooi middeleeuws centrum, overal dromerige grachtjes vol met kunst, smalle straatjes en goede restaurants. Maar omdat Venetië om de hoek ligt, laten veel bezoekers Treviso links liggen. Zonde, want het is een plaatje van een stad die nog niet overspoeld is door toeristen. Een heerlijke plek om te ontdekken. Bekijk alle bezienswaardigheden in Treviso.

Beste reistijd Treviso

Treviso, Italië: de mooiste bezienswaardigheden in Treviso | Mooistestedentrips.nl

Treviso is een verrassend leuke stad in Italië, gelegen in de regio Veneto. Je reist er heel gemakkelijk vanuit Nederland naartoe. De beste tijd om een stedentrip Treviso te maken is van mei tot en met september. De meivakantie is bijvoorbeeld een echte aanrader. Je kunt ook in Treviso verblijven als je een stedentrip Venetië wilt maken. De hotels in Treviso zijn namelijk een stuk voordeliger en je reist vanuit de stad heel vlot met de trein naar Venetië. Bekijk het actuele weer in Treviso.

Hotels in Treviso

Palazzina 300

Foto met dank aan Palazzina 300

Palazzina 300 is zonder twijfel één van de leukste hotels in Treviso. Het boetiekhotel ligt midden in het centrum van de stad, op loopafstand van alle bezienswaardigheden in Treviso. Alle kamers zijn heel leuk ingericht, met kleurrijk behang en leuke meubels en accessoires. Kies, als het lukt, voor een kamer met terras, dan heb je heel mooi uitzicht op het centrum.

A casa di V-Ale

Foto met dank aan A casa di V-Ale

A casa di V-Ale is een heerlijk hotel om te verblijven als je met de auto naar Treviso komt en niet alleen de stad, maar ook de omgeving wilt ontdekken. Je kunt gratis parkeren bij het hotel. De kamers zijn een plaatje: mooie kleuren, warme stoffen, comfortabel en fraaie houten balken. Het hotel is gevestigd boven een bakkerij, dus ’s ochtends liggen bij het ontbijt de lekkerste broodjes en croissantjes voor je klaar. En de koffie is uitmuntend.

Vliegtickets Treviso

Een stedentrip Treviso is eigenlijk heel goedkoop. Je vliegt er namelijk voor een prikkie naartoe met Ryanair, vanaf Eindhoven Airport of Brussel Charleroi. Je vlieg in iets meer dan anderhalf uur naar Treviso. Vanaf het vliegveld reis je met de Treviso Airlink binnen twintig minuten naar het centrum van de stad. Vergelijk vliegtickets Treviso en bekijk wat voor jou voordelig uitpakt.

Over Treviso

Treviso, Italië: de mooiste bezienswaardigheden in Treviso | Mooistestedentrips.nl

Treviso, Italië: de mooiste bezienswaardigheden in Treviso | Mooistestedentrips.nl

Treviso ligt net ten noorden van Venetië, precies tussen de rivieren Sile en Botteniga, die door de hele stad door grachten met elkaar zijn verbonden. De stad was een bescheiden nederzetting in de tijd van de Romeinen, maar kwam tot bloei onder Karel de Grote, toen de stad een grote Munt had. In de 13de eeuw, onder de heerschappij van de familie da Camino, beleefde Treviso zijn culturele hoogtepunt. Daarna hoorde het lange tijd bij de Republiek Venetië en vervolgens bij Frankrijk en Oostenrijk-Hongarije. Tijdens zowel de Eerste Wereldoorlog als de Tweede Wereldoorlog werd de stad enorm gebombardeer, maar daarna is alles weer gerestaureerd.

Vandaag de dag kennen veel reizigers alleen het vliegveld van Treviso, omdat het een (veel) goedkopere opties is dan vliegveld Venetië Marco Polo. En omdat de bussen naar Venetië bij de aankomsthal staan, is deze keuze heel begrijpelijk. Toch breek ik een lans voor de stad. Treviso is namelijk ontzettend leuk en sfeervol. Je slentert er heerlijk langs de grachten, je ontdekt er prachtige kerken en kunst, het eten is er fantastisch en er is nauwelijks massatoerisme. Een aangezien Venetië twintig minuten verderop ligt, en gemakkelijk met de trein te bereiken is, raad ik je aan een paar dagen in  Treviso door te brengen. De hotels in Treviso zijn namelijk ook nog eens véél goedkoper dan in Venetië. Vanuit Treviso reis je met de trein gemakkelijk naar Venetië, maar bijvoorbeeld ook naar Padova, Udine, Bologna, Verona en zelfs Ljubljana.

Bezienswaardigheden Treviso

Cagnani

Bezienswaardigheden Treviso: cagnani, de grachten van Treviso | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Treviso: cagnani, de grachten van Treviso | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Treviso: cagnani, de grachten van Treviso | Mooistestedentrips.nl

De cagnani zijn de grachten van Treviso. Geen kanalen vol met bootjes, zoals in Venetië. Maar aftakkingen van de rivier de Botteniga voordat deze de rivier de Sile in stromen. Canale Buranelli is de bekendste gracht van Treviso en is vernoemd naar de vissers van Burano die hier hun bootjes aanmeerden. Het is zonder meer het meest pittorekse deel van de stad, met zo her en der ook bijzondere kunstwerken in en aan het water. Een leuke ontdekkingstocht.

Piazza dei Signori

Treviso bezienswaardigheden: Piazza dei Signori | Mooistestedentrips.nl

Het centrale plein van Treviso is het Piazza dei Signori en dankt zijn naam aal de verschillende paleizen die rondom het plein zijn gebouwd, waar ooit belangrijke notabelen woonden. Op het plein zie je het Palazzo del Podestà met de karakteristieke toren, Palazzo dei Trecento en Palazzo Pretorio. Met lekker weer is dit één van de leukste plekken om ’s avonds van een drankje te genieten.

De fonteinen van Treviso

Bezienswaardigheden Treviso: fonteinen van Treviso | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Treviso: fonteinen van Treviso | Mooistestedentrips.nl

De fonteinen van de stad zijn bijzondere bezienswaardigheden in Treviso, maar je moet er wel even naar op zoek. De Fontana dei Tre Visi staat goed verstopt aan de Via Luigi Bailo en de fontein met de drie gezichten verwijst naar de herkomst van de naam Treviso (dat klopt overigens niet, de stad heette in de Romeinse tijd Tarvisium wat met de tijd Treviso werd). Op een pleintje aan de Via Calmaggiore, een beetje verstopt in een winkelgalerij, ligt de bekendste fontein van de stad,  La Fontana delle Tette, de fontein van de borsten.

Isola della Pescheria

Bezienswaardigheden Treviso: Isola della Pescheria | Mooistestedentrips.nl

Waarom een vismarkt als je ook een heel eiland vol vis kunt hebben. Isola della Pescheria (het eiland van de visserij) is één van de leukste bezienswaardigheden in Treviso. Het ligt in het midden van het grootste kanaal van de stad, de Cagnan Grande, en werd aangelegd in de 19de eeuw door Francesco Bomben. Dagelijks, behalve op maandag, staan er tientallen kraampjes op het eiland om de mooiste vis te verkopen. Even verderop, aan de Piazzetta San Parisio, vind je de dagelijkse groente- en fruitmarkt, wat de ideale plek is om radicchio (roodlof) te kopen, één van de specialiteiten van Treviso.

Loggia dei Cavalieri

Bezienswaardigheden Treviso: Loggia dei Cavalieri | Mooistestedentrips.nl

De Loggia de Cavalieri ligt in het hart van de stad en was ooit de plek waar notabelen bij elkaar kwamen. Daarna werd de loggia afgesloten, omdat deze dienst deed als een opslagplaats. Onlangs werd de Loggia de Cavalieri helemaal gerestaureerd en is deze echt het bekijken waard. Als je wat gaat drinken op het terras van The Lodge heb je mooi uitzicht op de loggia.

Duomo

Bezienswaardigheden Treviso: Duomo, de kathedraal van Treviso | Mooistestedentrips.nl

De kathedraal van Treviso, de Duomo, is een samenraapsel van stijlen. Maar wel een indrukwekkend samenraapsel. Met de bouw werd in de 11de eeuw begonnen en de kathedraal was pas af in de 19de eeuw. Vandaar dat er veel verschillende stijlen zichtbaar zijn, zoals romaanse, renaissance en neorenaissance. En bij de ingang van de Duomo kun je nog zes Romeise pilaren bewonderen. Ook binnen zie je veel verschillende stijlen, maar het hoogtepunt is toch echt de Malchiostro kapel waar de Annunciatie van Titiaan prijkt.

Chiesa di Santa Lucia & Chiesa di San Vito

Bezienswaardigheden Treviso: Chiesa di Santa Lucia | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Treviso: Chiesa di Santa Lucia | Mooistestedentrips.nl

De kerken San Vito en Santa Lucia staan tegen elkaar angebouwd en zijn bijzondere bezienswaardigheden in Treviso. De Chiesa di Santa Lucia werd ooit als gevangenis gebruikt, maar werd vanaf de 14de eeuw ook een kerk. Uit die periode stammen ook de vele, indrukwekkende fresco’s die je er ziet. Het meest bijzondet is de Madonna del Pavejo van Tommaso da Modena uit de 15de eeuw.

Chiesa e Convento di San Francesco

Bezienswaardigheden Treviso: Chiesa di San Francesco | Mooistestedentrips.nl

Voor de Chiesa di San Francesco staat het beeld van de heilige Franciscus. Deze grote kerk werd in de 13de eeuw gebouwd en heeft zowel romaanse als gotische elementen. Toen Treviso, na de val van Venetië in de 18de eeuw, onder Frans bewind kwam te staan, werd de kerk, en het bijbehorende klooster, een miltair hospitaal en voor een groot deel leeggeroofd. Vandaag de dag doet de kerk dan ook war somber aan, al zijn de gedenktekens van de zoon van Dante Alighieri en de dochter van Francesco Petrarca wel bijzonder om te zien.

Porta San Tomaso

Bezienswaardigheden Treviso: Porta San Tomaso | Mooistestedentrips.nl

Rondom het oude centrum van Treviso ligt nog een stadsmuur, die voor een groot deel nog helemaal in tact is. Er zijn vier verschillende stadspoorten, waarvan de Porta San Tomaso de grootste is. Bovenop deze grote poort is een standbeeld van de heilige Paulus te zien en je herkent overduidelijk de gevleugelde leeuw van San Marco, het teken van Venetië.

Dagtrip Venetië

Venetië vanuit Treviso

Wil je wel een stedentrip Venetië maken, maar niet per se in Ventië logeren? Vanuit Treviso is het heel gemakkelijk om de stad te bezoeken. Met de trein sta je vanuit Treviso, zonder overstap, binnen een halfuur op station Venezia Santa Lucia waar vandaan je zo de stad in wandelt. Ga je tussen eind april en eind augustus naar Venetië, dan moet je misschien een toegangsticket Venetië kopen. Dit ticket wordt gecontroleerd zodra je uit de trein stapt. Bestellen is eenvoudig, gelukkig. Venetië is nog verrassend groot en als je geen uren wilt lopen, raad ik je écht aan van te voren een Vaporetto ticket te bestellen. Dit zijn de waterbussen in Venetië en met deze bussen kom je overal. Bekijk alvast de leukste bezienswaardigheden in Venetië.

Dagtrip Prosecco wijngaarden

Prosecco proeverij vanuit  Treviso | Mooistestedentrips.nl

Zeker doen als je in Trevso bent: een dag de omgeving verkennen en prosecco proeven. De beroemde mouserende wijn komt namelijk uit deze streek en is de enoge wijn die zich zo mag noemen. Er zijn verschillende wijnboeren in de Valdobbiadene waar je terecht kunt voor een proeverij en een rondleiding door de wijnkelders. Vanuit Treviso kun je ook mee met een proeverij door de Valdobbiadene met een echte sommelier.

Restaurants Treviso

Camelia Bakery

Foto met dank aan Camelia Bakery

Koffiepauze houd je in Treviso bij Camelia Bakery, een heel leuke bakkerij en tea room aan de Via Palestro. Bestel een goede kop koffie en laat er een paar heel mooie cupcakes, koekjes, macarons of stukken taart naast zetten. Probeer één van de tafeltjes buiten te bemachtigen, dan zie je het leven heerlijk aan je voorbij trekken.

Brunch Republic Treviso

Foto met dank aan Brunch Republic

Brunch Replubic is een begrip in Noord-Italië en heeft verschillende vestigingen in zowel Veneto als Friuli-Venezia Giulia, zoals in Udine, Venetië en Padova. Ook in Treviso is Brunch Republic een prima keuze als je op je gemakje wilt ontbijten en lunchen. Op werkdagen kun je er voor €5 gebruikmaken van het ontbijtbuffet, met bijvoorbeeld pannenkoeken, taartjes en croissants. In het weekendje kun je ook van de kaart bestellen. Voor je drankjes betaal je een kleine meerprijs.

Malvasia

Foto met dank aan Malvasia

Eén van de leukste plekken voor de brunch en lunch in Treviso is Malvasia, of zoals mijn zoontje het zei: het restaurantje met de regenboogvloer. Het restaurant ligt aan één van de belangrijke kanalen van de stad en als je er op het terras zit (zowel naast het restaurant als op de brug zijn tafeltjes) heb je uitzicht op de kunstwerken in het kanaal. Op het menu staan pannenkoeken, brioche en eiergerechten, maar ook superfijne salades.

Osteria dalla Gigia

Foto met dank aan Osteria dalla Gigia

Osteria dalla Gigia ligt op steenworp afstand van het Piazza dei Signori en is een fenomeen in de stad. Hier ga je naartoe voor een apero, een goed glas prosecco en de befaamde cicchetti, die al veertig jaar volgens hetzelfde recept worden gemaakt: gevulde broodjes, hartige taarten, vleesballetjes, stukken pizza: het gaat allemaal even snel over de toonbank. Luxe? Nee, zeker niet (kijk maar naar de tientallen mobiele telefoons en de briefjes aan de muren), maar sfeervol is het des te meer.

Bar Beltrame

Restaurants Treviso: Bar Beltrame | Mooistestedentrips.nl

Er is geen café zo herkenbaar als Bar Beltrame op het Piazza dei Signori in Treviso. Onder de karakteristieke bogen zit je met minder weeg hoog en droog en als het warm is, zit je er koel en in de schaduw. Perfect om ’s ochtends rustig op te starten met koffie of om voor het avondeten de dag nog even door te nemen met een aperitief.

Hostaria dai Naneti

Foto met dank aan Hostaria dai Naneti

Net achter het Piazza dei Signori ligt Hosteria dai Naneti verstopt, één van de leukste restaurants in Treviso. Hier drink je de lekkerste prosecco of lokale wijnen en je kunt er hele planken vol met lekkers bij laten serveren. Vooral de grote plakken mortadella en prosciutto doen het goed, maar ook de verschillende cicchetti zijn helemaal top.

Le Beccherie

Tiramisù van Le Beccherie, Treviso

Wist je dat tiramisù uit Treviso komt? Het werd in de jaren ’60 bedacht in restaurant Le Beccherie en daar kun je tot op de dag van vandaag terecht voor de echte, originele tiramisù. Daarnaast is er een fijn chefs menu of proef je de lekkerste visgerechten bij dit restaurant.

Treviso, Italië: tips & bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest

Treviso, Italië: verrassende stedentrip Italië. Ontdek kunstzinnig Treviso | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Treviso: ontdek alle leuke bezienswaardigheden in Treviso | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip Italië > Treviso

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer