Mini-break in Nederland: Den Haag

door Esther

Den Haag is één van de leukste steden van Nederland, maar wordt helaas nog weleens over het hoofd gezien voor een weekendje weg. Zonde. Want Den Haag heeft sublieme musea, heel bijzondere bezienswaardigheden, geweldige restaurants en natuurlijk het strand op steenworp afstand. De perfecte stad voor een weekendje weg wat mij betreft. Ik werkte jarenlang in Den Haag en kom er voor mijn werk nog steeds heel vaak. Daarom deel ik graag de leukste bezienswaardigheden in Den Haag met je.

Weekendje Den Haag plannen

  • Je reist heel gemakkelijk met de trein naar Den Haag. Vanaf het centraal station loop je zo het centrum in of pak je simpelweg de tram naar je volgende bestemming.
  • In het centrum van Den Haag kan parkeren lastig zijn. Kies voor een hotel met parkeerplaats, dat pakt zeker goedkoper en handiger uit.
  • Bekijk de leukste hotelarrangementen in Den Haag, bijvoorbeeld inclusief diner of met een wellness arrangement erbij.
  • Logeer je liever op een vakantiepark in de buurt? Vakantiepark Kijkduin en de prachtige Largo Beach Houses, waar je in een mooie huisje op het strand slaapt, liggen vlakbij Den Haag.
  • Wil je rond de Hofvijver verschillende musea bezoeken? Neem dan de Hofvijver passe-partout met je mee. Voor €12,50 bezoek je vier musea: De Gevangenpoort, Haags Historisch Museum, Museum Bredius en Galerij Prins Willem V. Je koopt de passe-partout bij de VVV.
  • Bereid je weekendje of dagje Den Haag voor en neem de Time to Momo Den Haag en Scheveningen met je mee. Een kleurrijke reisgids met de leukste adresjes.

Hotels in Den Haag

The Collector Hotel

The Collector Hotel, Den Haag | Mooistestedentrips.nl

The Collector Hotel, Den Haag | Mooistestedentrips.nl

In het hartje van Den Haag, in Haagse Bluf, ligt The Collector Hotel. Centraler gelegen lukt bijna niet. Het hotel is ontzettend stijlvol, met een vrolijk gekleurde inrichting en ontzettend veel leuke design details. De kamers zijn smaakvol ingericht, met goede bedden en heel fijne badkamers. Het uitgebreide ontbijt is zo goed dat het bijna het hoogtepunt van je weekendje weg is.

La Paulowna Boutique Hotel

La Palowna Boutique Hotel, Den Haag | Mooistestedentrips.nl

La Palowna Boutique Hotel, Den Haag | Mooistestedentrips.nl

Het Anna Paulownaplein is één van mijn favoriete pleintjes in Den Haag. Je kunt hier heerlijk op het terras zitten, lekker knus. En er zijn genoeg leuke restaurantjes om uit te kiezen. Een prima locatie om te logeren dus. La Paulowna Boutique Hotel is gelegen aan het plein en echt een plaatje, met recht één van de leukste hotels in de stad. De kamers zijn ruim, heerlijk ingericht. Het ontbreekt je aan niets. Het ontbijt is helemaal top.

Duinrell

Glamping Duinrell, lodgetent | Mooistestedentrips.nlLogeren bij Duinrell, duingalow | Mooistestedentrips.nl
Wil je een lang weekend weg, een weekje weg of lekker genieten met het hele gezin en dan gewoon een dagje naar Den Haag en Scheveningen? Dan is het best een goed idee om bij Duinrell te logeren. Het vakantiepark ligt op steenworp afstand van Den Haag. Je kunt met je eigen tent, camper of caravan op de camping terecht. Maar glamping is ook een superleuke optie. Boek bijvoorbeeld een compleet ingerichte lodgetent of een duingalow. Bezoek aan het pretpark is inbegrepen bij je verblijf en je kunt heel gemakkelijk prachtige wandelingen en fietstochten door het duingebied maken.

Vliegensvlugge geschiedenis van Den Haag

Voordat er Amsterdam was, was er Den Haag. De stad was altijd al het regeringshart van ons land en ook de plek waar het Koningshuis van oudsher woonde. Niet zo vreemd dus dat Den Haag eeuwenlang de hoofdstad van Nederland was. Tijdens de belegering van Louis Bonaparte verkaste de regering naar Amsterdam werd toen de hoofdstad. Nadat de Fransen zich terugtrokken in 1814 kwam de regering terug richting Den Haag, maar bleef Amsterdam de hoofdstad. Het imago van Hofstad is altijd gebleven en in de 19de en 20ste eeuw heeft de stad zich, met de komst van het Vredespaleis en het Internationaal Gerechtshof, ook internationaal gevestigd. En het is natuurlijk de plek waar je het Meisje met de Parel kunt ontmoeten, de bijzondere werken van MC Escher kunt bekijken en ’s avonds van de zonsondergang aan het strand kunt genieten.

Bezienswaardigheden Den Haag

Fietsen in Den Haag

Fietsen in Den Haag, Baja Bikes Den Haag (foto met dank aan: Den Haag Marketing/Jurjen Drenth) | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Den Haag, Baja Bikes Den Haag (foto met dank aan: Den Haag Marketing/Jurjen Drenth) | Mooistestedentrips.nl

Den Haag is een verrassend leuke, grote stad met veel bijzondere bezienswaardigheden en bruisende wijkjes. Tijdens een weekendje of dagje weg kan het nog best een uitdaging zijn om alle hoogtepunten in de stad te zien. Daarom kan ik deze fietstocht langs de hightlights van Den Haag echt aanbevelen. Tijdens de 2,5 uur durende fietstocht ga je met een gids van Baja Bikes op pad en bezoek je bekende bezienswaardigheden, verrassende hotspots en goed bewaarde geheimen in de stad. Wil je tijdens je bezoek aan Den Haag liever zelf op pad, maar wel lekker veel zien en nog even naar het strand? Dan is een fiets huren een goed idee.

Binnenhof

Hofvijver, foto met dank aan Den Haag Marketing/Jurjen Drenth | Mooistestedentrips.nl

Rondleiding in het Binnenhof, foto met dan aan Den Haag Marketing/Jurjen Drenth | Mooistestedentrips.nl

Het Binnenhof in het hart van de Nederlandse regering en daarom natuurlijk ook één van de bekende bezienswaardigheden in Den Haag. Je moet er tijdens je bezoek zeker even langs. Bezoek het centrale binnenhof, de hofvijver of ga met een rondleiding mee, zodat je ook de Ridderzaal kunt bezoeken.

Escher in het Paleis

Escher Museum, foto met dank aan Den Haag Marketing | Mooistestedentrips.nl

Escher Museum, foto met dank aan Den Haag Marketing | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste bezienswaardigheden in Den Haag is wat mij betreft het Escher Museum, ofwel Escher in het Paleis. Hier zie je de wonderlijke werken van MC Escher in het echt, leer je alles over de werkwijze van de meester en kun je je onderdompelen in een wereld van optische illusies. Minstens net zo interessant is de plek waar het museum is gevestigd, namelijk het oude werkpaleis van Koningin Emma. Het paleis is in prachtige staat gerestaureerd en tussen de werken van Escher door kun je genieten van de grandeur van weleer.

Mauritshuis

Foto met dank aan Het Mauritshuis | Mooistestedentrips.nl

Het Mauritshuis is één van de beste musea in Nederland en mag je daarom echt niet missen tijdens een weekendje of dagje Den Haag. Al was het natuurlijk alleen vanwege het kleine, maar zo adembenemende Meisje met de Parel van Johannes Vermeer. Blik op Delft van Vermeer vind je ook in het Mauritshuis, net als een zelfportret, Saul en David, Het Loflied van Simeon en de Anatomische Les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt en verschillende werken van Rubens, Gerard Dou en Frans Hals.

Museum de Gevangenpoort

Bezienswaardigheden Den Haag: Gevangenpoort | Mooistestedentrips.nl

Ik vind het altijd leuk om Museum de Gevangenpoort aan te raden voor een bezoek in Den Haag. Het maakte deel uit van de 13de-eeuwse verdedigingswerken om de stad en hierin zijn nu dus verschillende musea gevestigd, waaronder De Gevangenpoort, maar ook één van de overheden waar ik ooit voor werkte. Het museum fungeerde van de 15de tot in de vroege 19de eeuw als gevangenis en het is zeker interessant om mee te gaan met een rondleiding. Je komt er dan achter wat er met gevangenen gebeurde en krijgt een kijkje in het gevangenisleven van weleer.

Kunstmuseum Den Haag

Kunstmuseum Den Haag, Victorie Boogie Woogie (Foto met dank aan Maurice Haak) | Mooistestedentrips.nl

Het Kunstmuseum is natuurlijk bekend vanwege de vaste collectie met werken uit De Stijl, met als hoogtepunt Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan. Maar je kunt er ook werken van Van Gogh, Kadinsky en Picasso bekijken. Daarnaast is het interessant om de Dijsselhofzaal te bezoeken om de fraaie collectie Nieuwe Kunst, de Nederlandse vorm van Art Nouveau, te bewonderen. Ook het gebouw waarin het Kunstmuseum is gevestigd is fantastisch. Het is ontworpen door Berlage, wiens meubels, serviezen en metaalwerk ook in het museum te zien is.

Panorama Mesdag

Panorama Mesdag (foto met dank aan Den Haag Marketing/Jurjen Drenth) | Mooistestedentrips.nl

In Museum Panorama Mesdag bezoek je het beroemde 360 graden schilderij dat het Scheveningen van 1881 uitbeeldt. Het schilderij heeft een omtrek van ruim 120 meter en is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Den Haag. Het werd gemaakt door Hendrik Willem Mesdag, één van de bekende Haagse School schilders. Het panorama is zo geschilderd dat het lijkt alsof je vanaf een duintop de omgeving waarneemt. Vergeet ook de rest van het museum niet te bekijken waar je nog meer schilderijen van Mesdag kunt bekijken en leert hoe het panorama ontstond.

Het Vredespaleis

Vredespaleis Den Haag | Mooistestedentrips.nl

Het Vredespaleis is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Den Haag. Het paleis werd daadwerkelijk met het idee van vrede in het achterhoofd gebouwd. In 1898 hing er oorlog in de lucht, in heel Europa. De laatste Tsjaar van Rusland, Nicholas II, stuurde een boodschap naar andere Europese staatshoofden met de vraag of de vrede bewaard kon worden en wilde hierover in gesprek. Met dit doel voor ogen werd het Vredespaleis gebouwd. Er worden nog altijd zaken besproken en is gereserveerd voor partijen die samen in overleg willen om een vreedzame oplossing te zoeken voor hun conflict. Het paleis is daarom dus ook niet altijd open voor bezoek. Bekijk op de website wanneer je het Vredespaleis wel met een gids kunt bezoeken, een rondleiding is ontzettend interessant en duurt ongeveer een uur.

Haagse Hofjes

Bezienswaardigheden Den Haag: Haagse Hofjes (foto door Gemeente Den Haag/Piet Gispen) | Mooistestedentrips.nl

Ooit had Den Haag maar liefst zevenhonderd hofjes en woonde zo’n twintig procent van alle Hagenaars in een hofjeswoning. De hofjes zitten veelal goed verstopt achter woonhuizen en zijn nauwelijks zichtbaar vanaf de straat. Inmiddels zijn er nog zo’n 115 hofjes over. De oudste hofjes in Den Haag zijn de liefdadigheidshofjes, zoals het Heilige Geesthofje, ’t Hooftshofje en Hofje van Severie. Je vindt ook nog twee mooie historische de Schelpstraat en Badhuisstraat.

Street art in Den Haag

Foto met dank aan The Hague Street Art | Mooistestedentrips.nl

Den Haag mag zich zeker één van de meest bijzondere street art steden van Nederland noemen. Zelfs tijdens korte wandelingetjes van en naar mijn opdrachtgevers kwam ik altijd al de leukste werken tegen, maar er zijn zo veel leuke werken in Den Haag dat je er simpelweg zelf op uit moet. Ga bijvoorbeeld mee met een tour van The Hague Street Art, op deze website vind je ook de locaties van de mooiste street art in Den Haag. Ga er met een huurfiets op uit en ontdek de mooiste werken in de Kattensteeg, Thorbeckelaan, Beeklaan of volg de Binckhorst street art route.

Madurodam

Bezienswaardigheden Den Haag: Madurodam (foto met dank aan Den Haag Marketing) | Mooistestedentrips.nl

Het ligt op de weg naar Scheveningen, vandaar dat ik Madurodam toch nog maar even onder de bezienswaardigheden in Den Haag schaar. De miniatuurversie van Nederland is heel leuk om te bezoeken tijdens een weekendje of dagje Den Haag met de kinderen. Je kunt er de meest bekende Nederlandse trekpleisters bekijken, maar dan in heel klein formaat. Denk bijvoorbeeld aan Schiphol, Amsterdam, Kinderdijk, de Rotterdamse haven en de Deltawerken.

Duinrell

Duinrell, Wassenaar | Mooistestedentrips.nl

Duinrell, Wassenaar | Mooistestedentrips.nl

Goed, Duinrell ligt net even buiten Den Haag. In Wassenaar. Maar het is wel een heel leuk uitje, vooral als je met de kinderen een dagje of wat op stap wilt. Het attractiepark heeft zo’n 40 attracties, van de allerkleinste de grote kinderen. Er zijn verschillende achtbanen, waterattracties, maar ook een grote zweefmolen en verschillende speelattracties voor de kleintjes. Wil je er een compleet dagje weg van maken, dan hoort het Tikibad er natuurlijk ook bij. Dit is het grootste waterpark van de Benelux met maar liefst 21 grote glijbanen. Vanaf half mei is het buitenbad geopend. Er zijn ook genoeg mogelijkheden voor de kleintjes. Je kunt aparte tickets kopen voor het attractiepark en het Tikibad. Wil je naar allebei, dan is een combi-ticket goedkoper.

Bezienswaardigheden Scheveningen

Pier van Scheveningen

Scheveningen (foto met dank aan De Pier Suites) | Mooistestedentrips.nl

Een aantal jaar gelegen lag de beroemde Pier van Scheveningen er nog wat sneu bij en werd er zelfs gedreigd met afbreken. Dat is niet gebeurd. Sterker nog, sinds 2015 is de Pier weer helemaal vernieuwd. Het is echt een volwaardige pier, zoals die in Brighton bijvoorbeeld, boordevol tentjes waar je kunt eten, leuke winkeltjes en belevenissen, zoals een reuzenrad en zipline. Je kunt zelfs logeren met oneindig uitzicht over zee in De Pier Suites.

Beelden aan Zee

Bezienswaardigheden Scheveningen: Beelden aan Zee | Mooistestedentrips.nl

Als je je kunt losweken van het strand en de gezellige strandtenten van Scheveningen dan moet je zeker nog even langs Beelden aan Zee. Het is het enige museum in Nederland dat helemaal is gespecialiseerd in beeldhouwkunst en werd in de jaren ’90 opgericht door Theo en Lida Scholten. De sculpturen van Tom Otterness kent eigenlijk iedereen wel. Ze roepen herkenning op en toveren een glimlach op je gezicht.

MuZee

Foto met dank aan MuZee | Mooistestedentrips.nl

Ben je in Scheveningen en wil je meer te weten komen over wat ooit een vissersdorpje was? Dan is het MuZee zeker een aanrader. Je krijgt een kijkje in het leven van de vissers en hun families, een paar eeuwen geleden. Het museum is ook een belangrijk educatief centrum en er zijn regelmatig evenementen, bijvoorbeeld speciaal voor kinderen.

Sea Life

Bezienswaardigheden Scheveningen, Sea Life (foto met dank aan Den Haag Marketing) | Mooistestedentrips.nl

Weekendje of dagje Den Haag met kleine kinderen? Dan is het zeker leuk om Sea Life in Scheveningen te bezoeken. Je ontdekt ar alles over de rog, bekijkt hoe piranha’s worden gevoerd en neemt een kijkje bij de haaien. Natuurlijk is het ook leuk om naar de clownvissen (Nemo!), zeepaardjes en zeeschildpadden te kijken.

Westbroekpark

Westbroekpark (foto met dank aan Den Haag Marketing/Jurjen Drenth) | Mooistestedentrips.nl

Wil je tijdens je weekendje of dagje Den Haag even de drukte ontvluchten? En is het ook best druk op het strand? Dan biedt het Westbroekpark vast uitkomst. Het is één van de mooiste parken in Den Haag en het ligt niet a te ver van het strand. Huur een bootje, ga lunchen bij Restaurant Westbroekpark en wandel even door de beroemde rozentuin.

Cafés en restaurants in Den Haag

Bleyenburg

Foto met dank aan Bleyenburg | Mooistestedentrips.nl

Je vindt Bleyenburg aan de Markt in Den Haag, gevestigd in een oud winkelpand. Vandaar de enorme oppervlakte en grote raampartijen. Er kunnen heel wat mensen binnen, maar toch voelt het nooit heel massaal. Het is een heel fijne plek voor een kop koffie of lunch. En met lekker weer is het dakterras echt de perfecte plek om van een cocktail te genieten.

Walter Benedict

Foto met dank aan Walter Benedict | Mooistestedentrips.nl

Walter Bennedict aan de Denneweg in Den Haag is een echte klassieker in de stad. Hier ga je uit eten als je echt een avondje op stap wilt. Simpelweg alles op het menu is lekker. Oesters, charcuterie, pulpo, kreeft of cote de boeuf. Dat is dus nog lastig kiezen. En dan is de wijnkaart ook nog eens ontzettend goed. Maar één ding is zeker: genieten zul je.

Restaurant Room

Restaurants Den Haag: Room | Mooistestedentrips.nl

Het Anna Palownaplein is één van de leukste pleintjes in Den Haag, vooral omdat het met leuke restaurantjes is omzoomd. En één van die restaurants is Room. Ik spreek hier graag af met vriendinnen of oud-collega’s voor een drankje of om samen wat te eten. De steak frites is een fijne klassiekers, in het seizoen zijn de mosselen niet te versmaden of laat je verrassen door een van de daghappen.

Mama Kelly

Foto met dank aan Mama Kelly Den Haag | Mooistestedentrips.nl

Mama Kelly is een prachtige zaak en daar moet je tijdens je weekendje Den Haag zeker even naartoe. Je bestelt er lekkere wijn, goede cocktails en oesters. En qua hoofdgerecht is het helemaal niet moeilijk. Je gaat voor een kippetje of een kreeft. Of allebei. Zo gemakkelijk, en lekker, kan het leven zijn. En het fijne interieur en gezellige terras van Mama Kelly helpen er zeker bij.

Restaurant Ñ

Foto met dank aan Restaurant Ñ | Mooistestedentrips.nl

De naam alleen al vind ik heerlijk, maar aanschuiven bij Restaurant Ñ is minstens zo lekker. Bemachtig een tafeltje op het terras, bestel een koele fles wijn en laat een heerlijke verzameling tapas aanrukken. Er wordt veel met seizoensgerechten gewerkt, dus de kaart wijzigt regelmatig. Verwacht hier dus niet de standaard tapas, maar echt bijzondere dingen. Wat dacht je van geroosterde artisjokken, geroosterde makreel, kokkels in room en ceviche van pulpo. Zo ontzettend goed.

PIM

Foto met dank aan PIM | Mooistestedentrips.nl

Koffie drinken of lunchen in Den Haag? PIM aan de Prins Hendrikstraat is nog altijd één van mijn favoriete cafés in Den Haag. De koffie is er ontzettend goed en is gemaakt met bonen van de Haagse Roast Factory. Bestel er een ontbijtje bij of een goed stuk taart. ’s Middags zijn de broodjes en salades echt heel goed. Bemachtig één van de stoelen buiten of plof binnen neer en geniet van het interieur. Zie je er iets bij dat je mooi vindt? Grote kans dat het te koop is.

Greens in the park

Foto met dank aan Greens in the park | Mooistestedentrips.nl

Zijn de strandtenten in Scheveningen je net even te druk? Dan moet je gewoonweg even naar Greens in the park. Je kunt er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht en het is echt een pareltje. Met lekker weer zit je er prachtig in het groen en als het koud en nat is, duik je gewoon de gezellige kas in. Er word gekookt met eerlijke ingrediënten. Je kunt ook regelmatig bij Greens terecht voor live optredens.

Bricks

Foto met dank aan Bricks | Mooistestedentrips.nl

’s Avonds nog even genieten van een goede cocktail? Dan moet je binnen wandelen bij Bricks. Hier geen dikke menu’s of hip volgeschreven krijtborden. Nee, bij Bricks krijg je nooit dezelfde cocktail voorgeschoteld. Het vriendelijke personeel ondervraagt je: wat drink je normaal, waar heb je zin in? En je krijgt dan een cocktail op maat. Dat moet je echt eens hebben geprobeerd.

Hart Beach

Foto met dank aan Hart Beach | Mooistestedentrips.nl

Hart Beach is veel meer dan alleen een leuke strandtent in Scheveningen. Het is namelijk ook de surfschool en de surfwinkel aan het strand. Heel handig dus als je wilt leren surfen, maar plof er vooral neer voor de relaxte sfeer. ’s Ochtends bestel je pannenkoeken of een bowl met fruit en ’s middags staan er fijne broodjes en burgers op de kaart. ’s Avonds bestel je er oesters, scheermesjes, octopus of rugvleugel. Echt genieten.

Wat te doen in Den Haag?
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Den Haag | De leukste tips voor een dagje of weekendje Den Haag | Mooistestedentrips.nl

Meer stedentrips Nederland

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer