Sloten mag dan het kleinste stadje van Friesland zijn, het is wel groots in geschiedenis, in sfeer en in bezienswaardigheden. Want Sloten (Sleat in het Fries) hangt van prachtige monumenten aan elkaar. Wil je de stad bezoeken? Bekijk dan al mijn tips en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Sloten en de directe omgeving.
- Plan je bezoek aan Sloten
- Overnachten in en om Sloten
- Over Sloten
- Bezienswaardigheden Sloten
- Restaurants Sloten
Plan je bezoek aan Sloten
- Kom je met de auto naar Sloten? Dan parkeer je aan het water, langs de rondweg. Als je vroeg komt, is hier zeker genoeg plaats.
- De stad is ideaal om met de fiets te bezoeken. Je e-bike laad je op bij Voorstreek 116, bij Restaurant het Bolwerk.
- Sloten is omgeven door water en een walhalla voor watersporters. Er zelf op uit met een bootje? Recreatiepark de Jerden verhuurt sloepjes.
- Omdat Sloten niet zo groot is, doe je er goed aan een bezoek aan het stadje te combineren met één van de andere steden in Waterland van Friesland. Een bezoek aan Sloten combineert goed met een bezoek aan IJlst en Sneek of Stavoren en Hindeloopen. Twee of drie steden in één weekend bezoeken is heel goed te doen.
Overnachten in en om Sloten
Hotel Stedswâl
Middenin Sloten, aan de prachtige stadsgracht, ligt Hotel Stedswâl. Centraler logeren kun je niet in de stad. Logeer in één van de comfortabele kamers, ontbijt met uitzicht op het water en wandel vanuit het hotel zo naar de mooiste bezienswaardigheden in Sloten.
B&B Mid 83
Omdat Sloten niet zo groot is, kan het zo maar zijn dan je moet uitwijken naar onderkomen buiten te stad. Naar B&B Mid83 in het nabijgelegen Woudsend, bijvoorbeeld. En dat is écht helemaal niet erg. B&B Mid 83 is namelijk een heerlijke plek om te overnachten tijdens je bezoek aan Sloten of je vakantie in Waterland van Friesland. Er zijn kamers voor twee personen en familiekamers. Allemaal ontzettend ruim, met een eigen zithoekje, eettafel en een kitchenette. Daarnaast hebben gasten de prachtige lommerrijke tuin tot hun beschikking. En ’s ochtends is het smullen geblazen, want dan staat er een uitgebreid en superlekker ontbijt voor je klaar.
Over Sloten
Sloten is gesticht in de 13de eeuw, omdat verschillende machtige families in de streek een strategisch punt zochten om tol te kunnen heffen. De stad werd gesticht op een plek waar een landweg en waterweg elkaar kruisten (dat is tot op de dag van vandaag nog zo, trouwens) en zo ontstond handelsstad Sloten. Dagelijks kwamen er zo’n 125 handelsschepen door Sloten, waardoor het (ondanks het geringe inwoneraantal) toch stadsrechten kreeg. Maar door de strategische ligging en de waardevolle handelswaar die dagelijks de stad in en uit voer, was Sloten ook het mikpunt van gewapende conflicten. Met als hoogtepunt de Spanjaarden die tijdens de tachtigjarige oorlog, verstopt in biervaten, de stad probeerden in te nemen. Dit mislukte trouwens en deze inval wordt tijdens het Historisch Kijkfeest nog altijd nagespeeld.
Vandaag de dag is Elfstedenstad Sloten niet meer van strategisch belang. Maar dat de stad ooit zeer rijk werd van de handel is nog altijd te zien. Het stadje staat bol van de schitterende panden uit de 16de en 17de eeuw, is verrassend groen en omgeven door water. Mij deed Sloten een beetje denken aan Veere, het stadje dat ik bezocht tijdens een weekendje Goes. Niet groot, maar wel met grandeur.
Bezienswaardigheden Sloten
Stadswandeling Sloten (met stadsomroeper)
Sloten mag dan niet groot zijn, er valt echt genoeg te ontdekken. Ik vond deze stadswandeling heel leuk om te maken. Zo kwam ik langs de mooiste straatjes van de stad en ontdekte ik dat er een grote groenstrook is aan het Bolwerk waar waslijnen hangen die iedereen in de stad mag gebruiken. Hier hangt vaak de witte was van meerdere huishoudens te wapperen in de wind. Daarnaast is het ontzettend leuk om een wandeling door de stad te maken met stadsomroeper Pieter Haringsma. Hij is een vat van kennis en kent (bijna letterlijk) de geschiedenis van elk huis in de stad. Daarnaast vertelt hij zeer geanimeerd over de geschiedenis van Sloten.
Rondvaart Sloten
Tijdens de stadswandeling had stadsomroeper Pieter Haringsma het me al beloofd: Sloten vanaf het water bewonderen is heel bijzonder. En ik ontdekte tijdens de rondvaart die ik maakte dat dit ook echt zo was. Vanuit de stad vaar je binnen enkele minuten naar het Brandemar of het Slotermeer en daar hoor je helemaal niets, behalve het kabbelen van het water, het ruisen van het riet en het gekwetter van de vogels. Heerlijk ontspannen.
Museum Sloten
Je kunt het niet missen, want in het het fraaie voormalige stadhuis van de stad is Museum Sloten gevestigd. In het museum krijg je een goed beeld van de geschiedenis van Sloten, bijvoorbeeld door de maquette uit 1953 die door de laatste tolgaarder is gemaakt. Op de museumzolder is ‘Laterna Magica’ te zien, een bijzondere verzameling toverlantaarns die toebehoorde tot Slotenaar en markant figuur Peter Bonnet. De toverlantaarn was de voorloper van de diaprojector en later het bewegende beeld. De expositie is heel mooi vormgegeven.
Grutte Tsjerke
Naast het museum staat de grote kerk van Sloten, de Grutte Tsjerke. Het is een protestante kerk uit de 17de eeuw die in laatgotische stijl is opgetrokken. In de zomermaanden is de kerk vaak voor publiek toegankelijk. Er staat een fraaie maquette van de stad in de kerk en er zijn foto’s te zien van de grootschalige renovatie. De preekstoel van de kerk zit, volgens Friese gewoonte, aan de zijkant van de kerk. Kijk ook even omhoog om het fraaie, met engeltjes versierde, orgel te bewonderen.
Lemsterpoort
De Lemsterpoort is één van de waterpoorten van de stad. Vroeger zaten er grote deuren in deze poorten, zodat ’s avonds en ’s nachts de stad kon worden afgesloten. Wie met de boot vanuit Lemmer of het Brandemar komt, heeft vanaf het water prachtig zicht op de molen en de waterpoort. Niet voor niets één van de meest gefotografeerde plekken van de stad. Net voor de Lemsterpoort staat de schandpaal. Want vanaf dat Sloten stadsrechten kreeg, mocht hier ook worden rechtgesproken.
Korenmolen de Kaai
Korenmolen de Kaai is één van de iconen van Sloten. Hij werd in 1755 gebouwd, bovenop een bastion. Dan staat de molen hoger en vangt hij ook meer wind. De molen, waar nog altijd meel en tarwe wordt gemalen, is prachtig onderhouden, dankzij de vereniging die daarop toeziet. Bijzonder: in vroeger tijden werden de wieken in de rouwstand gezet (op ’tien voor twee’) als een voorname Slotenaar was overleden.
11fountains: Fontein Kievit
Toen Leeuwarden in 2018 Europese culturele hoofdstad werd, kregen alle Friese elfsteden een fraaie fontein. Die in Sloten is ontworpen en gemaakt door kunstenaarsechtpaar Lucy en Jorge Orta. In de fontein zie je een meisje op de schouders van haar vader zitten, bovenop een grote stapel emmers, jerrycans en containers. Hier sijpelt het water rustig doorheen. Ze staan symbool voor het feit dat schoon en stromend water voor niet iedereen vanzelfsprekend is. Het meisje houdt een kievit vast, de geliefde Friese weidevogel.
Bonustip: Elfstegentocht Woudsend
Omdat Sloten niet zo groot is, kun je een bezoek gemakkelijk combineren met een andere stad in de buurt. Zo liggen IJlst, Sneek, Stavoren en Hindeloopen behoorlijk dichtbij de stad. Maar wat mij betreft moet je ook echt even naar Woudsend, een dorp dat echt op steenworp afstand ligt van Sloten. Woudsend is een levendig plaatsje, gelegen aan het water, met twee prachtige molens en een heleboel leuke horeca. Om Woudsend te leren kennen, maak je de zogeheten Elfstegentocht. Ga gewapend met je mobiele telefoon op pad, want in elke steeg kun je een QR-code scannen om zo meer te weten te komen over de plek. De Historische Kring Woudsend heeft bovendien informatieve doeken opgehangen bij verschillende bijzondere historische panden. En ze kom je al kruip-door-sluip-door op de mooiste plekken van het dorp. Een aanrader.
Restaurants Sloten
Restaurant de Zeven Wouden
Tijdens je bezoek aan Sloten kun je simpelweg niet om Restaurant de Zeven Wouden heen. Het restaurant zit, met het ruime terras, pontificaal op de mooiste plek van het stadje. Aan het water, tegenover het oude stadhuis en de grote kerk. Bij goed weer is er geen betere plek voor een kop koffie of een koel drankje (tip: probeer een lokale 8 Fan Sleat). Maar ook binnen is het goed toeven, bijvoorbeeld voor de lunch of het diner. De kaart is geïnspireerd op het zuiden van Amerika: ofwel, fijne soulfood. Kies voor crispy fries pork belly, zalmtartaar, spareribs of gumbo. Wat je ook kiest, het is smullen.
De Mallemok
Restaurant De Mallemok staat bekend als het beste barbecuerestaurant van Friesland. Een dag niet gegrild, is een dag niet geleefd. Op het menu staan dan ook de meest prachtige stukken vlees. Zoals burgers van langzaam gegaarde runderpuntborst of verkensprocereur. Maar ook flammkuche en de lekkerste steenovenpizza’s.
Bonustip: ’t Ponkje, Woudsend
Eén van de mooiste restaurants in Friesland ligt op steenworp afstand van Sloten, in Woudsend. ’t Ponkje is gevestigd in een een plaatje van een doopgezinde kerk uit de 18de eeuw. Ponkje is het Friese woord voor collectezakje. De kerk is zo goed als helemaal in ere bewaard gebleven en je eet in dit restaurant dan ook echt in stijl. Op de kaart staat veel vis van de dag en vlees van een lokale slagerij.
Bonustip: Omke Jan, Woudsend
Schitterend aan het water gelegen, naast de zeilschool en houtzaagmolen De Jager, ligt Omke Jan. Deze prachtig verbouwde stolpboederij is prachtig onder handen genomen door ontwerper Piet Hein Eek en architect Iggie Dekkers. Ofwel: hier is het echt genieten in stijl. Bij Omke Jan wordt met het seizoen meegekookt en worden zo veel mogelijk producten uit de rechtstreekse omgeving gebruikt. Het resultaat: superlekkere en eerlijke gerechten. Lekker ite! (Zoals ze op z’n Fries zeggen).
Sloten, Friesland
Bewaar op Pinterest
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Nederland > Friesland > Sloten