Johannesburg, Zuid-Afrika: wat te doen in Johannesburg? Bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Johannesburg, Zuid-Afrika: tips en bezienswaardigheden

door Esther

Johannesburg is de stad waar het allemaal gebeurt. En daarom is Johannesburg een geweldig vertrekpunt voor een rondreis Zuid-Afrika. Johannesburg is het bruisende hart van Zuid-Afrika. Hier werd in de 19de eeuw goud gevonden, in Soweto streden vrijheidsstrijders als Nelson Mandela, Walter Sisulu en Oliver Tambo tegen Apartheid en in de omgeving van Johannesburg zie je in verschillende wildparken ‘The Big 5’. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Johannesburg.

Plan je reis naar Johannesburg, Zuid-Afrika

Hotels in Johannesburg

Clico Boutique Hotel

Foto met dank aan Clico Boutique Hotel

Het Clico Boutique Hotel is één van de mooiste en leukste hotels in Johannesburg en ligt in de mooie en veilige wijk Rosebank. Het is een heel prettig en kleinschalig hotel. Met fijne kamers, vriendelijk personeel en een zwembad om even af te koelen op warme dagen. Het hotel heeft een heel goed eigen restaurant, maar in de directe omgeving vind je ook nog verschillende cafés en restaurants.

Melville Gap Guesthouse

Foto met dank aan Melville Gap Guesthouse

Het Melville Gap Guesthouse is een ontzettend fijn, kleinschalig hotel in de leuke wijk Melville. De kamers zijn netjes, comfortabel en kleurrijk ingericht. Sommige kamers hebben een eigen patio of balkon. Het hotel ligt vlakbij allerlei leuke adresjes in Melville, zoals winkels, cafés en restaurants.

Thaba Eco Lodge

Foto met dank aan Thaba Eco Hotel

Thaba Eco Lodge is een bijzonder hotel in Johannesburg. Het ligt aan de zuidkant van de stad en grenst aan het Klipriviersberg Nature Reserve. Dit wildpark is gratis te bezoeken en elke dag geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Je kunt hier mooie wandelingen maken en bijvoorbeeld zebra’s, gnoes en heel veel verschillende vogelsoorten zien. De Thaba Eco Lodge heeft heerlijke kamers en suites met balkon waar je een schitterend uitzicht op de omgeving hebt. Je kunt zo maar wakker worden met uitzicht op zebra’s en bokken. Het hotel heeft ook een erg goed restaurant, Kraal.

Vliegtickets Johannesburg

Vanuit Nederland vlieg je in iets meer dan tien uur naar Johannesburg. Er gaan meerdere rechtstreekse vluchten per dag vanaf Schiphol, bijvoorbeeld met KLM. Vlieg je naar Johannesburg met een overstap? Dan doe je er iets langer over, maar is je vliegticket meestal ook voordeliger. Ook vanaf de grotere vliegvelden in België en Duitsland zijn er vluchten naar Johannesburg. Vergelijk vliegtickets Johannesburg en bekijk wat voor jou goed uitkomt. Reis je vanaf het vliegveld van Johannesburg verder naar een andere bestemming in Zuid-Afrika? Je logeert erg goed bij Premier Hotel OR Tambo.

Is Johannesburg veilig?

De vraag of Johannesburg een veilige stad is, krijg ik best vaak. Inmiddels ben ik er twee keer geweest en het is mij alles meegevallen. De laatste jaren is de stad veel veiliger geworden en in grote delen van Johannesburg kun je prima over straat. Veilige wijken in Johannesburg, om te logeren, zijn Melville, Sandton en Maboneng. Wil je veilig reizen binnen de stad? Dan raad ik je de service van Über aan of de Hop on hop off bus. Ook tijdens een rondleiding met een gids hoef je je niet onveilig te voelen.

Over Johannesburg, Zuid-Afrika

Johannesburg, Zuid-Afrika: bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Johannesburg Zuid-Afrika

Johannesburg ligt op zo’n 1700 meter hoogte op een plateau aan de rand van de bergketen Witwatersrand. En hoewel het gebied al miljoenen jaren is bewoond (de oudste menselijke resten ter wereld werden in de buurt van Johannesburg gevonden), werd Johannesburg in 1886 gesticht omdat er goud werd gevonden. Daardoor groeide de stad binnen de kortste keren enorm en de opzet van de stad is eigenlijk nooit veranderd. Centraal Johannesburg (CBD) is nog altijd het commerciële hart van Zuid-Afrika. Maar de stad is ook getekend door Apartheid. Met glanzende wolkenkrabbers en lommerrijke wijken, met het grootste deel van de zwarte bevolking dat nog altijd in townships woont. In Johannesburg zijn the goldrush, het kolonialisme en alle uitwassen daarvan nog altijd tastbaar. De stad is kleurrijk, met een rauw randje. Vandaag de dag staat de stad ook wel bekend als eGoli, wat zowel in het Zulu als Xhosa ‘stad van goud’ betekent.

Bezienswaardigheden Johannesburg

Hop on hop off Johannesburg

Hop on hop off bus Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Johannesburg is een enorme stad en de bezienswaardigheden in Johannesburg liggen allemaal redelijk ver uit elkaar. Je kunt mee met een begeleide dagtrip van één dag (wat echte een aanrader is als je maar weinig tijd hebt), maar als je meer vrijheid wilt, is de Hop on hop off bus superhandig. Ik maakte in Kaapstad ook gebruik van de Hop on hop off bus en ook in Johannesburg is het een handige manier om veel te kunnen zien. Je komt bijvoorbeeld langs het Apartheid Museum, Constitution Hill, het mijn-district in het oude centrum, het hippe Braamfontein en de Zoo. Je kunt halverwege overstappen om er een twee uur durende tour door Soweto aan vast te plakken.

Fietsen in Johannesburg

Fietsen in Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Johannesburg is een heel uitgestrekte stad en als je er maar kort bent, kan het nog weleens lastig zijn om de bezienswaardigheden in Johannesburg allemaal mee te krijgen. Als meegaat meet deze fietstour ga je met een gids op pad en kom je langs de mooiste plekken in de hippe wijken Braamfontein en Maboneng, zie je bijzondere street art, het Elis Park stadion en leer je meer over het mijn-verleden van de stad. Een echte aanrader als je Johannesburg op een bijzondere manier wilt ontdekken.

Apartheid Museum

Bezienswaardigheden Johannesburg: Apartheid Museum | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Johannesburg: Apartheid Museum | Mooistestedentrips.nl

Wat mij betreft is het Apartheid Museum van de belangrijkste bezienswaardigheden Johannesburg. Trek een paar uur uit om het hele museum te bekijken en alles in je op te nemen. Je leert er alles over de rassenwetten onder Apartheid en wat dit betekende voor het dagelijks leven van zwarte en gekleurde mensen in Zuid-Afrika. Natuurlijk is er veel aandacht voor de beroemde vrijheidsstrijders en bekende en onbekende acties tegen apartheid.

Mandela & Tambo Law Office

Bezienswaardigheden Johannesburg: Mandela & Tambo Law Office | Mooistestedentrips.nl

Het centrum van Johannesburg heeft maar een paar interessante bezienswaardigheden en Mandela en Tambo Law Office in New Town is er echt één van. Vanuit dit kantoor (Chancellor House) vertegenwoordigden Nelson Mandela en Oliver Tambo vele Zuid-Afrikanen bij Apartheid-zaken.

The Market Theatre

Bezienswaardigheden Johannesburg: The Market Theatre & Museum Africa | Mooistestedentrips.nl

Ook het Market Theatre ligt in New Town en dit is één van de belangrijkste culturele centra in de stad. Het complex heeft vier theaters, een mooie boekwinkel en verschillende restaurants. Op zaterdag kun je hier eerst even snuffelen op de rommelmarkt. Je kunt naast het complex meteen het Museum Africa bezoeken.

Constitution hill

Bezienswaardigheden Johannesburg: Constitution hill | Mooistestedentrips.nl

Constitution Hill neemt een belangrijke plek in, in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Je krijgt er een goed beeld van de strijd die tegen Apartheid is gevoerd. Nu huist er de rechtbank, maar ooit was het een beruchte gevangenis. Zowel Nelson Mandela als Mahatma Ghandi, en vele politieke activisten, zijn hier vastgehouden. Een rondleiding door Constition Hill neemt je mee naar de tijd van de vrijheidsstrijders en studentenopstanden. De tentoonstelling richt zich vooral op mensenrechten en democratie.

Maboneng

Bezienswaardigheden Johannesburg: Maboneng | Mooistestedentrips.nl

Wie zo’n vijftien jaar geleden Johannesburg bezocht, bleef weg uit het centrum van de stad. Dit was verre van veilig en bendes regeerden hier de straten. Maar in 2008 besloot architect en ontwikkelaar Jonathan Liebmann dat het mooi geweest was en kocht een aantal panden in een straat in downtown Joburg op. Hij doopte de nieuwe buurt die hij begon ‘Maboneng’, wat ‘lichte plek’ betekent. Door de jaren heen zijn meer en meer panden en straten opgeknapt, ze hebben een nieuwe functie gekregen en Maboneng is inmiddels één van de leukste wijken van de stad en wat mij betreft één van de leukste bezienswaardigheden in Johannesburg.

Street art in Maboneng

Street art in Johannesburg, Maboneng | Mooistestedentrips.nl

Street art in Johannesburg, Maboneng | Mooistestedentrips.nl

Street art in Johannesburg, Maboneng | Mooistestedentrips.nl

Street art in Johannesburg, Maboneng | Mooistestedentrips.nl

Als je van street art houdt, moet je echt in Maboneng zijn. Want in deze buurt kun je de mooiste street art in Johannesburg spotten. Je ziet er bijvoorbeeld werken van artiesten zoals Remed, ROA, Epso, Falko en Cameron Platter. Je kunt mooie murals zien in bijvoorbeeld Fox Street, Albrecht Street en Betty Street. Tijdens een street art tour zie je alle bijzondere werken en kom je meer te weten over de artiesten en de wijk. In de street art cities app zie je ook de mooiste muurschilderingen.

44 Stanley

Foto met dank aan 44 Stanley

Het is even zoeken naar 44 Stanley,want het ligt een beetje verscholen tussen de kantoorpanden en universiteitsgebouwen van Braamfontein. Maar het is de zoektocht waard, want op 44 Stanley vind je leuke winkels, met vintage, kunst en antieke boeken. Maar er zijn ook een aantal leuke cafés en restaurants. Ik vind 44 Stanley één van de leukste bezienswaardigheden Johannesburg.

The Playground Market

Foto met dank aan The Playground Market

Ben je op zaterdag in Johannesburg? Op naar Braamfontein en bezoek The Playground Market. Hier kun je de hele dag terecht voorde lekkerste hapjes, design van lokale artiesten, maar ook voor live muziek en verschillende workshops. Rondom de markt is bovendien een heleboel street art te zien, dus ook daarom moet je zeker even langs The Playground Market.

27 Boxes

Foto met dank aan 27 Boxes

27 Boxes is één van de leukste bezienswaardigheden in Johannesburg, gelegen in de knusse wijk Melville. Dit enorme winkelcentrum is gemaakt van zeecontainers. Hierin vind je een bonte verzameling winkels, koffieshops, cafés, goede doelen en restaurants. Daarnaast is er ook een maandelijkse markt waarbij de hele buurt uitloopt om al het leuke design te zien en de lekkerste hapjes te kopen.

Soweto

Bezienswaardigheden Johannesburg: Soweto | Mooistestedentrips.nl

Soweto is misschien wel één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Johannesburg. Soweto is een verzameling grote townships en ligt net buiten Johannesburg. Soweto is eigenlijk een soort stad in een stad en veel belangrijke gebeurtenissen in de strijd tegen Apartheid vonden hier plaats. Nelson en Winnie Mandela woonden in Soweto en ook nobelprijswinnaar Desmond Tutu woonde hier. Je kunt Soweto als volgt ontdekken:

  • Je kunt mee met een rondleiding door Soweto. Je komt dan langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Soweto en leert de wijk goed kennen.
  • Maar het is misschien nog leuker om met een lokale gids door Soweto te fietsen. Zo krijg je het leven in Soweto net even wat beter mee.

Vilakazi street

Bezienswaardigheden Johannesburg: Soweto, Vilakazi street | Mooistestedentrips.nl

Vilakazi street is waarschijnlijk de beroemdste straat in Afrika en dat is ook wel terecht. Het is namelijk de enige straat ter wereld waar twee Nobelprijswinnaars woonden. Zowel Nelson Mandela en aartsbisschop Desmond Tutu woonden ooit in Vilakazi street. Logischerwijs is de straat nu een behoorlijke toeristen trekpleister. Je kunt er het huis van Nelson Mandela nog bezoeken. Hij woonde hier, met zijn kinderen, toen hij getrouwd was met Winnie Mandela. Een bezoek aan het piepkleine huisje drukt je wel even met je neus op de feiten.

Hector Pieterson Memorial

Bezienswaardigheden Johannesburg: Soweto, Hector Pieterson Memorial | Mooistestedentrips.nl

Het Hector Pieterson Memorial is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Soweto. Het werd vernoemd naar het 13-jarige jongetje dat werd vermoord tijdens de studentenrellen in Soweto in 1976. Op de gedenkplaat zie je een foto van de zojuist overleden Hector Pieterson die wordt weggedragen door een leeftijdsgenoot. De foto ging de wereld over en werd het symbool van de vermoorde onschuld tijdens het Apartheidsregime.

Soweto Towers

Bezienswaardigheden Johannesburg: Soweto Towers | Mooistestedentrips.nl

De Soweto Towers zijn de meeste opvallende bezienswaardigheden in Johannesburg. Het zijn turbines van een oude elektriciteitscentrale en zijn nu kleurrijk beschilderd. Ze zijn het symbool van Soweto geworden. Op de turbines herken je Nelson Mandela, zangeres Yvonne Chaka Chaka en het voetbalstadion van Johannesburg. Als je een echte durfal bent, kun je ook bungeejumpen vanaf de  Soweto Towers.

Kliptown

Bezienswaardigheden Johannesburg: Soweto, Kliptown | Mooistestedentrips.nl

Kliptown is de plek waar je het idee hebt die ziel van Soweto te raken. Op Freedom Square stelden dissidenten, waaronder Nelson Mandela, in 1955 de ‘Freedom Charter’ op, waarin werd gepleit voor gelijkheid en vrijheid van alle inwoners van Zuid-Afrika. Bij het verschijning werden de opstellers ervan gearresteerd op verdenking van hoogverraad. Inmiddels maakt de ‘Freedom Charter’, zoals deze meer dan een halve eeuw geleden werd opgesteld, deel uit van de Zuid-Afrikaanse grondwet.

Even verderop, net over het spoor, kun je een bezoekje brengen aan de shanti-towns. Laat je rondleiden door een local en leer het ware gezicht kennen van het, op eerste gezicht, zo ‘armoedige’ township zonder elektriciteit en stromend water. De bewoners zijn onnavolgbaar vriendelijk, willen je leren kennen en knopen maar al te graag een praatje met je aan. Soms vragen ze je de oren van het hoofd, dus aarzel niet om hetzelfde te doen.

Cradle of humankind

Zuid-Afrika: Cradle of humankind | Mooistestedentrips.nl

Ten westen van Johannesburg ligt een gebied dat zich met recht ‘de wieg der mensheid’ mag noemen. Hier worden wereldwijd de meeste menselijke fossielen gevonden op zo’n 4500 hectare. In het Maropeng Visitor Centre leer je alles over de oorsprong van de mens en tijdens een bezoek aan de grotten van Sterkfontein kun je de plek zien waar dagelijks nog diverse fossielen worden gevonden. Vanuit Johannesburg mak je gemakkelijk een dagtrip naar The Cradle of Humankind.

Pilanesberg National Park

Zuid-Afrika: Pilanesberg National Park | Mooistestedentrips.nl

Zuid-Afrika: Pilanesberg National Park | Mooistestedentrips.nl

Wil je The Big 5 zien vanuit Johannesburg? Dan is Pilanesberg National Park een aanrader. Een prachtig begroeid, glooiend wildpark waar je gegarandeerd The Big 5 kunt zien, met als zebra’s, giraffen, struisvogels, nijlpaarden en een heleboel vogelsoorten en ander dieren. Je kunt zelf met de huurauto naar Pilanesberg National Park en overnachten bij één van de mooie lodges in of vlakbij het park. Maar je kunt ook een kant-en-klare safari naar Pilanesberg National Park boeken. Dat heb ik gedaan tijdens mijn eerste bezoek aan Zuid-Afrika en dat beviel mij erg goed. Ook fijn: Pilanesberg National Park is een malariavrij park.

Kololo Game Reserve

Kololo Game Reserve, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Een andere fantastische plek om, op een uur of drie rijden van Johannesburg, The Big 5 te spotten is Kololo Game Reserve in Limpopo. Je rijdt er met de huurauto naartoe (of laat je ophalen) en overnacht in één van de mooie accommodaties en geniet je van fantastisch eten in het restaurant. Kololo Game Reserve heeft zelf alleen ‘klein wild’ en je kunt hier zelf wandelingen of fietstochten maken en zo maar een giraffe, zebra’s of springbokken tegenkomen. Een fantastische ervaring. Vanaf het Kololo Game Reserve worden er game drives aangeboden naar het Welgevonden Game Reserve waar je The Big 5 kunt spotten. Superleuk: vanaf het terras in het restaurant (of het terras van je accommodatie) zie je gewoon olifanten en neushoorns voorbij lopen. Het Kololo Game Reserve is malariavrij.

Kruger National Park

Kruger National Park, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Kruger National Park, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Veel bezoekers aan Zuid-Afrika gaan vanaf het vliegveld van Johannesburg meteen door naar het Kruger National Park. Als jij eerst de stad wilt bekijken en daarna naar het Kruger National Park gaat, is dat helemaal geen probleem. Je kunt vanuit Johannesburg mee met een 3-daagse safari naar het Kruger National Park, waarbij je de eerste dag al een gamedrive maakt. Op de tweede dag maak je twee gamedrives en op de laatste dag nog één. Je overnacht in een mooie lodge waar je goed kunt eten en ook kunt zwemmen.

Restaurants in Johannesburg

The Living Room

Foto met dank aan The Living Room

Als je het mooiste uitzicht over Johannesburg zoekt, hoef je heus niet vanaf de Soweto Towers te bungeejumpen. Je kunt gewoon naar The Living Room in Maboneng. Het dakterras van dit café en restaurant is prachtig ingericht, met heel veel planten. Neem aan de rand van het café plaats, bestel een goed glas wijn of een Afrikaans biertje en geniet van het uitzicht over Johannesburg.

Bean there coffee roastery

Foto met dank aan Bean there coffee roastery

Bean there coffee roastery in 44 Stanley is het eerste café in Johannesburg dat zowel fairtrade als biologische koffiebonen uit Burundi brandt en daarmee de lekkerste koffie zet. De zaak heeft al verschillende prijzen in de wacht gesleept. En dan is het ook nog eens gewoon een hele fijne plek om even te zitten met een goede kop koffie en een stuk taart.

Salvation Café

Restaurants Johannesburg: Salvation Café | Mooistestedentrips.nl

’s Ochtends moet je beslist aanschuiven bij het Salvation Café in Braamfontein, één van de leukste plekken om te ontbijten in Johannesburg. Je eet hier de lekkerste croissantjes, pancakes en eiergerechten, zoals shakshuka. ’s Middags laat je je een goede hamburger, salade of een tafel vol mezze voor zetten. Handig: er is ook een speciaal kindermenu.

Home of the bean

Foto met dank aan Home of the bean, Maboneng

Goede koffie drink je in Johannesburg in Home of the bean in Maboneng. Hier drink je superlekkere fairtrade koffie uit bijvoorbeeld Burundi en Ethiopië. Je zit er heel gezellig met koffie en wat lekker tussen de mooiste kunst van lokale kunstenaars. Een goede plek om je ontdekkingstocht door Maboneng te beginnen.

Spilt Milk

Foto met dank aan Spilt Milk

In het gezellige 7th street in Melville ligt Spilt Milk, een ontzettend gezellig café. Hier loop je ’s ochtends naartoe voor een fijn ontbijt en goede koffie. ’s Middags bestel je hier goede burgers met vers gemaakt sap en een goede cocktail. Het is een sociale plek waar buurtbewoners graag samenkomen.

Clico Restaurant

Foto met dank aan Clico Restaurant

Het Clico Restaurant hoort bij het Clico Boutique Hotel in Rosebank (dus superhandig als je daar logeert, hoef je de deur niet uit). Er wordt met seizoensproducten gewerkt en elke maand staat er een nieuw menu klaar. Er is altijd ruime keuze uit vis, vlees en vegetarische gerechten. Maar je kunt bij Clico ook superlekkere burgers en pizza’s eten. En laat beslist ruimte voor het dessert, dat wil je niet missen.

Flames

Foto met dank aan Flames

Voor het uitzicht alleen al zou je moeten reserveren bij Flames. Dit is het rooftop restaurant van Four Seasons Hotel The Westcliff en ligt prachtig op een heuvel, vlakbij de Zoo van Johannesburg en vanuit het restaurant of vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht over de stad en de directe groene omgeving. Het is het perfecte adres voor een uitgebreide brunch, maar uitgebreid lunchen of uit eten is hier ook een geweldige ervaring. Met gerechten met geweldige Zuid-Afrikaanse ingrediënten en producten, zoals kaasjes uit de Karoo, oesters uit Mandela Bay en carpaccio van springbok.

Marble

Foto met dank aan Marble | Mooistestedentrips.nl

Probeer tijdens je bezoek aan Johannesburg zeker een tafeltje te reserveren bij Marble, één van de beste restaurants van de stad, gelegen in Rosebank. Je zit hier super stijlvol en vanuit dit rooftop restaurant geniet je van een prachtige zonsondergang. Het restaurant is gespecialiseerd in steaks, vis en seafood. Maar wat je ook bestelt: het ziet er geweldig en tot in de puntjes verzorgd uit.

Level Four

Foto met dank aan Level Four

Level Four is het restaurant van het populaire 54 on Bath Hotel in de wijk Rosebank. Hier staan dagelijks de mooiste gerechten voor je klaar. Gemaakt met fijne Zuid-Afrikaanse ingrediënten. Er staan ook verrassende vegetarische gerechten op de kaart, perfect als je een dagje geen vlees wilt eten. De bietentartaar is bijvoorbeeld echt heel lekker. Vraag ook zeker om de dessertkaart en bestel een heerlijk Zuid-Afrikaanse dessertwijn bij je nagerecht.

Johannesburg, Zuid-Afrika
Bewaar op Pinterest

Johannesburg, Zuid-Afrika. Wat te doen in Johannesburg? Bekijk alle bezienswaardigheden in Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Zuid-Afrika

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Zuid-Afrika > Johannesburg, Zuid-Afrika

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer