Evora, Portugal: wat te doen in Evora? Bezienswaardigheden in Evora | Mooistestedentrips.nl

Evora, Portugal: tips en bezienswaardigheden

14x wat te doen in Evora

door Esther

Verrassend misschien, maar Evora is echt één van mijn favoriete steden in Portugal. De prachtige middeleeuwse stad is de hoofdstad van de Alentejo en binnen de 14de-eeuwse muren vind je een schatkamer aan bezienswaardigheden. Van Romeinse overblijfselen tot indrukwekkende kerken en kloosters. Maar het leukst zijn toch wel de gezellige pleinen, leuke restaurants en de nabijheid van verschillende wijnmakers. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Evora en plan je bezoek.

Evora, Portugal: de mooiste bezienswaardigheden in Evora | Mooistestedentrips.nl

Plan je reis naar Evora

  • Om in Evora te komen, vlieg je naar Lissabon. Dat kan met verschillende luchtvaartmaatschappijen vanuit Nederland en de grensstreek, zoals Transavia, Easyjet, KLM en TAP. Vergelijk vliegtickets Lissabon en bekijk wat voor jou voordelig uitpakt.
  • Vanaf het vliegveld van Lissabon is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Evora. Je kunt het beste een huurauto reserveren, want dan kun je ook veel moois in de omgeving van Evora zien. Met de bus doe je er ongeveer even lang over.
  • Er zijn een heleboel mooie hotels in Evora. Hieronder staat een aantal echte aanraders.
  • Een kant-en-klare vakantie Evora boeken kan ook, inclusief vlucht, hotel en huurauto. Dit pakt soms goedkoper uit en je hebt (lekker gemakkelijk) alles in één keer geregeld.
  • Heb je tijd over tijdens een stedentrip Lissabon? Dan kun je ook een dagtrip Evora maken vanuit de Portugese hoofdstad.
  • Bekijk meer bezienswaardigheden in de Alentejo.

Hotels in Evora

Evora Olive Hotel

Foto met dank aan Evora Olive Hotel

Het Evora Olive Hotel is een superleuk boetiekhotel in het hart van de oude stad. Je wandelt zo naar alle bekende bezienswaardigheden in Evora. Hoewel het hotel ontzettend modern is, met een fijn zwembad en ruime, strak ingerichte kamers, zie je overal nog beelden van lang vervlogen tijden. Foto’s van de oogst, vrouwen doe olijven plukken. Heel mooi. Onder het hotel mag je gratis parkeren.

M’AR De AR Muralhas

Foto met dank aan M'AR De AR Muralhas

Net buiten de stadsmuren van Evora vind je M’AR De AR Muralhas en alleen daarvoor zou je er al willen logeren. Wat een toplocatie. Vanaf je ligbed aan het zwembad kijk je zo naar de oude stad. Je wandelt dus ook binnen enkele minuten naar de meeste bezienswaardigheden in Evora. De kamers zijn heerlijk ruim, ingericht met Portugese flair. Zorg ervoor dat je in de zomermaanden een kamer met balkon bemachtigt. ’s Ochtends geniet je er van een geweldig ontbijt.

Convento do Espinheiro

Foto met dank aan Convento do Espinheiro

Logeren bij het Convento do Espinheiro is een unieke ervaring in Evora. Dit schitterende omgebouwde klooster is een prachtig hotel met ruime, comfortabele kamers waar traditie en stijl samenkomen. Het hele complex ademt nog steeds de sfeer van weleer. Je kunt er echt helemaal tot rust komen. Maar Convento do Espinheiro is wel met haar tijd meegegaan en heeft een heerlijk zwembad, een wellness en een heel goed restaurant waar je, zowel binnen als buiten op het terras, kunt genieten. Echte verwennerij.

Over Evora, Portugal

Evora, Portugal: tips en bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Evora is, zoals je al snel ontdekt als je de stad bezoekt, eeuwenoud. Zo’n tweeduizend jaar geleden was het een zeer belangrijke Romeinse stad en werd er veel tarwe en zilver verhandeld. De stad vormde een belangrijk handelsknooppunt richting Rome. Van de 8ste tot de 12de eeuw heersten de Moren over de stad. Daarna werd de stad een echte koningsstad en de voorname Portugese koning João III noemde Evora zijn thuishaven. In de 17de en 18de eeuw  groeide de stad uit als universiteitsstad en nog altijd is Evora één van de belangrijkste universiteitssteden in Portugal. De zes kilometer lange stadsmuur die de oude stad omwalt, is nog altijd helemaal intact en alles wat zich tussen de stadsmuren bevindt, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bezienswaardigheden Evora

Stadswandeling Evora

Evora, Portugal: Stadswandeling Evora | Mooistestedentrips.nl

Ben je maar kort in de stad en wil je toch de bijzondere bezienswaardigheden in Evora zien en meer te weten komen over de interessante geschiedenis van de stad. Ga mee met een stadswandeling. Tijdens deze drie uur durende wandeling laat een gids je alle mooie plekken van de stad zien en overal hoor je bijzondere verhalen. Heb je zelf wensen: laat het weten, want deze stadswandeling ligt van te voren niet helemaal vast.

Templo Romano

Bezienswaardigheden Evora, Portugal: Templo Romano | Mooistestedentrips.nl

Eén van de bekendste bezienswaardigheden is de Templo Romano, in het hart van de stad. Ooit maakte deze tempel deel uit van het Romeins forum en deze stamt uit de 2de of 3de eeuw. Dat deze Romeinse tempel, die toch best bovenop een heuvel staat, de tand des tijds zo goed heeft weten te doorstaan, komt omdat deze in de middeleeuwen was ommuurd en pas weer werd blootgesteld aan het einde van de 19de eeuw.

Capela dos Ossos

Bezienswaardigheden Evora, Portugal: Capela dos Ossos | Mooistestedentrips.nl

Eén van de populairste bezienswaardigheden in Evora is meteen ook wel wat macaber. De Capela dos Ossos van de Igreja São Francisco heeft wanden die bekleed zijn met de botten en schedels van zo’n vijfduizend (!) overledenen. Die kozen daar niet zelf voor, maar de beslissing voor de bottenkapel werd gemaakt door een aantal Franciscaner moniken die op deze manier een oplossing zagen voor de uitpuilende begraafplaatsen van verschillende kerken en kloosters. De botten zijn allemaal in fraaie patronen gearrangeerd. Je moet echt echt even hebben gezien. Vier je vakantie in de Algarve? Ook in Faro vind je een bottenkapel.

Sé Catedral de Evora

Bezienswaardigheden Evora, Portugal: Sé Catedral de Evora | Mooistestedentrips.nl

Evora, Portugal: Sé Catedral de Evora | Mooistestedentrips.nl

De kathedraal van Evora is één van de meest imposante bezienswaardigheden in Evora en moet je zeker even bezoeken als je in de stad bent. De kathedraal stamt al uit de 12de eeuw en er wordt aangenomen dat, niet geheel ongebruikelijk voor die tijd, de kerk op de plek kwam van een oude moskee. Binnen is het rood pluche en bladgoud dat de klok slaat, maar het 14de-eeuwse klooster is werkelijk een plaatje en je kunt de muren en het dak van de kathedraal beklimmen, wat toch wel heel erg bijzonder is.

Palácio Cadaval

Bezienswaardigheden Evora, Portugal: Palácio Cadaval | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Evora, Portugal: Palácio Cadaval | Mooistestedentrips.nl

Vlakbij de Igreja de São João vind je het 17de-eeuwse Palácio Cadaval. Ooit resideerden Portugese koningen hier, vandaag de dag zijn de prachtige kamers een heel mooi decor voor de vaste collectie manuscripten, tapijten en schilderijen en een heleboel leuke, kleurrijke tijdelijke exposities.

Museu de Évora

Bezienswaardigheden Evora: Museu de Évora | Mooistestedentrips.nl

Naast de kathedraal staat het bisschoppelijk paleis waar nu het Museu de Évora in huist. Het is een elegant museum gesitueerd rondom mooie kloostertuinen. Je vindt hier bijzondere Moorse, Romeinse en middeleeuwse overblijfselen. Op de bovenste verdieping vind je bijzondere Vlaamse schilderijen uit de late middeleeuwen.

Igreja de São João

Evora, Portugal: Igreja de São João | Mooistestedentrips.nl

De Igreja de São João, of Igreja dos Lóios, vind je vlakbij de Templo Romano en wordt misschien een beetje overschaduwd door de kathedraal aan de andere kant van het plein. Totdat je er binnen stapt. In de 15de-eeuwse kerk zie je fantastische azulejos van de vloer tot het plafond, gemaakt door één van Portugals beste tegelmakers António de Oliveira Bernardes. Hoewel het lastig is om je ogen af te wenden van de muren en het plafond moet je ook even naar beneden kijken, waar je nog een Moorse crypte kunt ontwaren.

Praça do Giraldo

Evora, Portugal: Praça do Giraldo | Mooistestedentrips.nl

Praça do Giraldo is het bruisende hart van de stad en daarmee één van de leukste bezienswaardigheden in Evora. Op het plein vonden in de middeleeuwen executies plaats en in de jaren ’70 werd hier gepraat over landelijke hervormingen. Vandaag de dag komen bewoners hier simpelweg samen om elkaar te ontmoeten en even bij te praten bij een kop koffie of een goed glas lokale wijn.

Jardim Público

Bezienswaardigheden Evora: Jardim Público | Mooistestedentrips.nl

Ten zuiden van Igreja de São Francisco ligt de Jardim Público, een heerlijk lommerrijk park. De perfecte plek om even te wandelen of een kop koffie te drinken bij het kleine café. In het park vind je ook Palácio de Dom Manuel, waarin je af en toe tentoonstellingen kunt bezichtigen.

Universidade de Évora

Bezienswaardigheden Evora, Universidade de Évora | Mooistestedentrips.nl

Evora is een echte studentenstad en net buiten de stadsmuren vind je de prachtige Universidade de Évora. De universiteit is gevestigd in een oud jezuïeten-klooster. Binnen vind je de mooie renaissance-kloosters nog en geniet je van de prachtige azulejos.

Aqueduto da Água de Prata

Bezienswaardigheden Evora: Aqueduto da Água de Prata | Mooistestedentrips.nl

Ten noordwesten van het centrum vind je het Aqueduto da Água de Prata. Een bijzonder aquaduct, ontworpen door Francisco de Arruda. Hij ontwierp ook de Torre de Belém, één van de bekendste bezienswaardigheden in Lissabon. Het aquaduct werd ontworpen om drinkwater naar de stad te brengen en werd halverwege de 16de eeuw in gebruik genomen. Als je wilt wandelen langs het aquaduct vind je aan de Rua do Cano een aantal winkeltjes en cafés die in de arcadebogen van het aquaduct zijn gebouwd.

Cromeleque dos Almendres

Bezienswaardigheden Evora, Portugal: Cromeleque dos Almendres | Mooistestedentrips.nl

Mijn favoriete bezienswaardigheden in Evora liggen eigenlijk net buiten de stad, op ongeveer tien minuten rijden vanuit het centrum. Tussen de kurk- en olijfbomen vind je er de Cromeleque dos Almendres, de belangrijkste megalitische groep van het Iberisch schiereiland. De plek bestaat uit bijna honderd granieten monilieten uit de Neolitische periode. Ze werden ooit gebruikt voor sociale gelegenheden en heilige rituelen.

Menir dos Almendres

Bezienswaardigheden Evora, Portugal: Menir dos Almendres | Mooistestedentrips.nl

Vlakbij de Cromeleque dos Almendres staat de Menir dos Almendres. Een eenzame steen op een heuvel, zo’n vier meter hoog, waarop nog vaak wat tekeningen te zien zijn. Om er te komen, wandel je vanaf de parkeerplaats nog zo’n 300 meter naar de menir.

Cartuxa

Foto met dank aan Cartuxa

Foto met dank aan Cartuxa

Ga je naar de Alentejo, dan moet je simpelweg de lekkere wijnen van de regio proeven. Ik vindt de wijnen uit deze streek echt subliem. En als je in Evora logeert, rijd je zo naar de mooiste wijngoederen van de streek. Of je wandelt gewoon naar Cartuxa, net buiten het centrum van de stad. De wijnmakerij ligt er prachtig bij, in een oud jezuïetenklooster omringd door wijngaarden. Reserveer een rondleiding, kom meer te weten over de wijnen en proef het mooiste dat Cartuxa te bieden heeft.

Restaurants in Evora

Do Largo Évora

Foto met dank aan Do Largo Évora

Ontbijten of lunchen doe je zonder twijfel het beste bij Do Largo Évora. Alles wat je hier voorgeschoteld krijt, is verbouwd of geproduceerd op de boerderij van de eigenaren. Verser en eerlijker kan het echt niet. Daarnaast kun je er producten kopen van kleine, lokale producenten. ’s Ochtends bestel je er pancakes met fruit en honing, toast met hummus en ei of yoghurt met fruit. ’s Middags zijn de sandwiches echt een goed idee.

Pastelaria Conventual Pão de Rala

Foto door Pastelaria Conventual Pão de Rala

Pastelaria Conventual Pão de Rala ligt buiten het centrum van Evora en dit is één van de leukste bakkers van de stad. Het is een klein zaakje, herkenbaar aan de traditionele azulejos. Alles wat je in deze zaak zier komt uit eigen oven. En de taartjes en broodjes zijn geweldig. Favoriet is het amandelbrood pão de rala.

The Bakery Lounge

Restaurants Evora, Portugal: The Bakery Lounge | Mooistestedentrips.nl

Zowel lokale bewoners als toeristen lopen graag binnen bij The Bakery Lounge aan Rua de Burgos. Je bestelt hier fijne ontbijtjes, broodjes, brunch en gebakjes. Echte aanrader is de pastel de Evora. Maar gewoon op je gemak wakker worden met een pastel de nata en een kop koffie kan natuurlijk ook. ’s Middags plof je neer aan één van de tafels in de tuin om een goede salade te verorberen.

Café Alentejo

Foto met dank aan Café Alentejo

Je vindt Café Alentejo in een prachtig historisch huis in het hart van Evora, met gewelfde plafonds en wonderschone vloeren. Hier proef je de lekkerste gerechten en wijnen uit de Alentejo. Zodra je binnenkomt, krijg je meteen trek. Laat je helpen door het vriendelijke personeel, zij geven het beste advies.

Pateo

Restaurants Evora: Pateo | Mooistestedentrips.nl

Eén van mijn favoriete restaurants in Evora is Pateo. Een binnentuin waar een heel relaxte sfeer hangt en waar je perfect terecht kunt voor een drankje of een tafel vol petiscos. Je kunt je tafel laten vol zetten met lokale hammen en kaasjes of kiezen voor kabeljauw met kikkererwten, gefrituurde garnalen of paddenstoelen met peer. Probeer gewoon wat je lekker vindt.

Evora, Pörtugal
Bewaar op Pinterest

Evora, Portugal: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Evora, Alentejo | Mooistestedentrips.nl

Meer Portugal

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Portugal > Alentejo > Evora

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer