door Esther
Lyon, Frankrijk: wat te doen in Lyon? | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Lyon

Misschien ken je Lyon alleen van de borden langs de snelweg, als je op weg bent naar Zuid-Frankrijk of Spanje. Maar echt, maak eens een stedentrip Lyon. Daar krijg je geen spijt van. De stad is prachtig gelegen, heeft een schitterend oud centrum met een heleboel bezienswaardigheden, verrassende architectuur én Lyon is de gastronomische hoofdstad van Frankrijk (ofwel: smullen!). Klinkt een stedentrip Lyon goed? Ja hè. Bekijk alle tips.

Beste reistijd Lyon

Een stedentrip Lyon maak je het beste van mei tot en met september, dan is het weer erg prettig. Lyon is echt een stad om buiten te beleven, dus goed weer is wel fijn. In het najaar regent het behoorlijk en ’s winters kan het guur zijn. Bekijk het actuele weer in Lyon.

Lyon, Frankrijk: de leukste tips voor een stedentrip Lyon | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Lyon plannen

Een stedentrip Lyon plannen is ontzettend gemakkelijk. Je bent namelijk verrassend snel in de stad. Koop een vliegticket Lyon en je vliegt er in iets meer dan een uur rechtstreeks naartoe (bijvoorbeeld met KLM). Houd je niet van vliegen? Het is ook behoorlijk gemakkelijk om met de trein naar Lyon te gaan. Daarna ga je op zoek naar een leuk hotel in Lyon, en daar zijn er gelukkig genoeg van. Zo zijn SLO Living en het MOB Hotel echt heel leuke keuzes.

Hotels in Lyon

SLO Living

Foto met dank aan SLO Living | Mooistestedentrips.nl

Het SLO Living is een leuke keuze voor je stedentrip Lyon. Er zijn kamers voor verschillende budgetten en reisgezelschappen. Keuze genoeg. Het is een lichte en fijne plek, met fijn ingerichte kamers. Je wandelt zo naar het centrum en de mooiste bezienswaardigheden in Lyon, maar er is een metro vlakbij, dus je kunt werkelijk heel gemakkelijk zien wat je wilt.

MOB Hotel

Foto met dank aan MOB Hotel | Mooistestedentrips.nl

Het MOB Hotel is een ontzettend leuke keuze voor je stedentrip Lyon. Het is gevestigd in een schitterend modern gebouw, alle kamers zijn anders ingericht en er is een heel fijn terras om van een drankje te genieten. Je kunt dagelijks gebruikmaken van een uitgebreid buffet met biologische gerechten en je kunt meedoen aan yoga- en pilateslessen. De tram ligt vlakbij en je bent vanuit dit hotel zo in het centrum van de stad.

Mama Shelter

Foto met dank aan Mama Shelter | Mooistestedentrips.nl

Het Mama Shelter is zonder twijfel één van de leukste hotels in Lyon. Het is lekker hip en de kamers zijn leuk en comfortabel ingericht. Grote plus is het fijne dakterras om van een drankje te genieten. De bar en het restaurant zijn ontzettend goed, dus als je ervoor kiest om ’s ochtends uitgebreid te ontbijten of ’s avonds een keer in het hotel te eten, krijg je geen spijt.

Vliegtickets Lyon

Je bent met het vliegtuig in een mum van tijd in Lyon. Je vliegt met KLM of Air France rechtstreeks naar Lyon. Of je maakt een overstap in Parijs, en dan vind je vaak nog lagere tarieven. Vergelijk vliegtickets Lyon en bekijk wat voor jou handig en goedkoop uitpakt.

Trein naar Lyon

Lyon, Frankrijk: met de trein naar Lyon | Mooistestedentrips.nl

Vlieg je liever niet? Dat geeft helemaal niks, want je kunt eigenlijk ook heel gemakkelijk met de trein naar Lyon. Vanuit Nederland stap je op de Thalys naar Parijs en daar stap je over op een TGV die je rechtstreeks naar Lyon brengt. De reis gaat eigenlijk best lekker snel. Koop je treintickets zo’n drie maanden voor vertrek, dan vind je de laagste tarieven.

Openbaar vervoer in Lyon

De metro en de bussen werken prima in Lyon. Vanaf het vliegveld pak je de Rhône Express Tram naar het centrum van de stad. Koop voor je stedentrip Lyon een Lyon City Card. Hiermee maak je gratis gebruik van al het openbaar vervoer in en om de stad en je kunt er gratis mee naar een heleboel bezienswaardigheden in Lyon. Ben je maar kort in de stad, dan is de Hop on hop off bus een leuk idee om in korte tijd veel te kunnen zien.

Fietsen in Lyon

Fietsen in Lyon, Baja Bikes Lyon | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Lyon, Baja Bikes Lyon | Mooistestedentrips.nl

Fiets huren in Lyon

Een goedkope en leuke manier om Lyon te ontdekken? Je kunt heel goedkoop een fiets huren in Lyon. Je krijgt standaard een e-bike mee, dus je hoeft geen seconde na te denken over heuveltjes of hellingen, die neem je met gemak. Het is heerlijk om met de fiets langs de oevers van de Rhône te fietsen of de straatjes van de oude stad te ontdekken.

Highlights van Lyon

Ben je maar kort in Lyon of wil je de stad op een leuke manier leren kennen? In twee uur tijd, zie je tijdens deze fietstocht de mooiste bezienswaardigheden in Lyon. Je fietst door de historische binnenstad, die voor een groot deel op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. Daarnaast fiets je langs de oevers van de rivieren en over het schiereiland van de stad. Een aanrader.

Culinaire fietstocht

Lyon wordt ook wel de gastronomische hoofdstad van Frankrijk genoemd en inderdaad: de stad is een perfecte bestemming voor smulpapen. Ben je benieuwd naar alle lekkernijen van de stad? Dan is deze culinaire fietstocht wat voor jou. Je ontdekt niet alleen de mooiste en meest bekende bezienswaardigheden van de stad, maar stapt ook halverwege af voor een uitgebreide proeverij.

Bezienswaardigheden Lyon

Lyon City Card

Stedentrip Lyon? Neem een Lyon City Card mee | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een stedentrip Lyon is het handig om een Lyon City Card bij je te hebben, koop hem al voordat je vertrekt. Met deze kaart maak je gratis gebruik van al het openbaar vervoer in de stad, je kunt gratis mee met een rondvaart en je kunt gratis of met korting naar een heleboel bezienswaardigheden Lyon. Zo kun je met deze kaart gratis naar alle musea in de stad.

Basilica of Notre-Dame de Fourvière

Bezienswaardigheden Lyon: Basilica of Notre-Dame de Fourvière | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Lyon: Basilica of Notre-Dame de Fourvière | Mooistestedentrips.nl

Stiekem kan de Basilica of Notre-Dame de Fourvière in Lyon best wedijveren met de Sacré-Coeur in Parijs. De basiliek staat trots bovenop de heuvel Fourvière. De kerk werd in de 19de eeuw gebouwd, naast het oude Romeinse forum en is gewijd aan de Heilige Maagd die de stad zou hebben beschermd tegen de naderende Pruisische troepen tijdens de Frans-Pruisische oorlog in 1871. De kerk is opgetrokken in Romaanse en Byzantijnse stijl, wat bijzonder was in die tijd. Neem een kijkje in de basiliek om te genieten van het uitzicht en de mozaïeken die scenes uit het leven van Jeanne d’Arc weergeven.

Musée Gallo-Romain de Fourvière

Bezienswaardigheden Lyon: Musée Gallo-Romain de Fourvière | Mooistestedentrips.nl

Als je dan toch op de heuvel bent, bezoek je meteen de indrukwekkende Romeinse opgravingen van de stad in het Musée Gallo-Romain de Fourvière. Het museum en de overblijfselen zijn heel dramatisch gelegen. Vanaf het Romeinse amfitheater heb je een mooi uitzicht over de stad en heuvel. In museum zijn nog een heleboel prachtige vondsten en geweldige mozaïeken te zien die allemaal in de Rhône vallei gevonden zijn.

Vieux Lyon

Bezienswaardigheden Lyon: Vieux Lyon | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Lyon: Vieux Lyon | Mooistestedentrips.nl

Lyon staat bekend vanwege de gastronomie en de opvallende moderne architectuur verspreid door de stad. En die laatste vormt een mooi contrast met de oude stad, Vieux Lyon. Trek een halve dag uit om eens lekker door alle smalle straatjes te dwalen en af en toe eens een café, bakkerij of een leuk winkeltje in te duiken. Bijzonder zijn vooral de ’traboules’ die je in de wijk Croix Rousse van de oude stad kunt zien, overdekte straatjes met binnenplaatsen die verschillende straten met elkaar verbinden. Uniek in de wereld.

Traboules

Bezienswaardigheden Lyon: Traboules | Mooistestedentrips.nl

De Traboules behoren tot de meest bijzondere bezienswaardigheden in Lyon, ze zijn uniek in de wereld. Het is lastig om de traboules goed te beschrijven, het zijn doorgangen en stammen uit de renaissance. Ze waren bedoeld om grotere straten met elkaar te verbinden en lopen door, onder en langs gebouwen, zodat ze zelf ook weer een soort straatjes vormen. Er zijn een paar honderd traboules in Lyon, maar zo’n veertig zijn er geopend voor het publiek. Rondom Quai Fulchiron Rolland en Rue des Trois Maries vind je een aantal bijzondere traboules.

Cathédrale St-Jean-Baptiste

Bezienswaardigheden Lyon: Cathédrale St-Jean-Baptiste | Mooistestedentrips.nl

Je kunt tijdens je stedentrip Lyon niet heen om de gigantische Cathédrale St-Jean-Baptiste in de oude stad. De bouw van de kathedraal nam vijf eeuwen in beslag en werd onlangs gerenoveerd. Binnen moet je de astronomische klok even zien, net als de historische Vlaamse wandtapijten. Ben je toevallig tijdens het lichtfestival in de stad? Dan worden de meest geweldige lichtkunstwerken op de kathedraal geprojecteerd.

Musée des Beaux-Arts

Wat te doen in Lyon? Musée des Beaux-Arts | Mooistestedentrips.nl

Het Musée des Beauc-Arts is niet alleen één van de belangrijkste bezienswaardigheden Lyon, maar ook nog eens één van de beste musea buiten Parijs. Je vindt hier de mooiste Franse schilderijen en beeldhouwwerken. Je vindt hier bijvoorbeeld werken van Rodin, Picasso en Monet. De binnentuin en het café van het museum zijn trouwens ook heel fijne plekken om even te pauzeren. Het museum is gratis te bezoeken met de Lyon City Card.

Musées Gadagne

Foto met dank aan Musées Gadagne | Mooistestedentrips.nl

In een 16de-eeuws stadspaleis, dat ooit toebehoorde aan twee Florentijnse bankiers, huizen twee musea: Musées Gadagne. Het wordt gevormd door het Musée d’Histoire de Lyon waar je alles te weten komt over de zijdehandel, de geschiedenis van de film en transport in en om Lyon. Het andere museum is het Musée des Marionettes du Monde, met de lokale marionet Guignol als stralend middelpunt.

Lichtfestival in Lyon

Lichtfestival Lyon, foto met dank aan Brice Robert | Mooistestedentrips.nl

Lichtfestival Lyon, foto met dank aan Brice Robert | Mooistestedentrips.nl

Elk jaar op 8 december is het, sinds 1852, lichtfestival in Lyon. Ik stel me zo voor dat dat vroeger nog met lantaarns en kaarsen ging, en dat de komst van elektriciteit nogal wat losmaakte. Maar nu is het een avond lang puur genieten van kunst. Lichtkunst. Langs de oevers van de Rhône worden de gebouwen schitterend verlicht met historische beeltenissen, op kerken spelen moderne taferelen zich af en (heel bijzonder), overal in de stad staan kaarsen, langs de straten, trappen en pleinen, zodat je de route als een waar lichtgevend lint kunt volgen.

Musée des Confluences

Bezienswaardigheden Lyon: Musée des Confluences | Mooistestedentrips.nl

Het Musée des Confluences is één van de meest opvallende moderne gebouwen van de stad en ligt in één van de nieuwere wijken, Confluence op het zuidelijke puntje van Presqu’île, daar waar de rivieren Rhône en Saône samenstromen (vandaar de naam). Het gebouw doet een beetje denken aan EYE in Amsterdam, dus dat is niet vervelend, en is inmiddels een icoon in de stad. Je verwacht misschien een museum voor moderne kunst in het Musée des Confluences, maar niets is minder waar. Het is het natuurhistorisch museum van de stad. De vaste collectie is ontzettend ruim opgezet en er is gekozen voor interessante thema’s. Bezoek het museum gratis met de Lyon City Card.

Le Cube Orange

Bezienswaardigheden Lyon: Le Cube Orange | Mooistestedentrips.nl

Als je dan toch in Confluence bent, mag je ook Le Cube Orange niet missen. Het is één van de meest baanbrekende gebouwen in Lyon en ligt aan de oevers van de Saône. Het werd ontworpen door architectenbureau Jakob + Macfarlane Architects uit Parijs. Het gebouw siert de oever van de rivier sinds 2011.

Les Halles de Lyon Paul Bocuse

Les Halles de Lyon Paul Bocuse | Mooistestedentrips.nl

Lyon is de gastronomische hoofdstad van Lyon en de markthal Les Halles de Lyon Paul Bocuse is één van de beste plekken om het beste dat de regio kent, te proeven. De markthal werd in 1859 gebouwd. Dagelijks kun je er van zeven uur ’s ochtends tot zeven uur ‘avonds terecht voor vleeswaren, kazen, wijn, groente en fruit. Maar echte hoogtepunten zijn de gerechten die je er proeft van lokale topchefs.

Street art Lyon

Street art Lyon | Mooistestedentrips.nl

Street art Lyon | Mooistestedentrips.nl

Natuurlijk is het leuk om tijdens je stedentrip Lyon street art te ontdekken. Je loopt er zo maar tegenaan of ontdekt er wijken door die je anders links zou hebben laten liggen. In Croix Rousse en op Presqu’île vind je een aantal muurfresco’s, schilderingen die hele gebouwen in beslag nemen en waarop bijvoorbeeld bekende lokale personen op te herkennen zijn, zoals op Le Mur des Canuts en La Fresque des Lyonnais. Wil je modernere werken ontdekken, ga dan bijvoorbeeld richting Place de Tapis of Rue des Tables-Claudiennes. Op deze kaart zie je waar je verschillende werken in de stad vindt.

Institut Lumière

Bezienswaardigheden Lyon: Institut Lumière | Mooistestedentrips.nl

In het historische Lyon deden de gebroeders Lumière in 1895 een uitvinding waar de hele wereld hen nog steeds dankbaar voor is: de film zoals we die nu kennen. In het Institut Lumière, dat is gevestigd in het oude familiehuis van de broers (een schitterende Art Deco villa), kun je nog meer van de uitvindingen bekijken en in Le Hangar kun je natuurlijk naar de film.

Parc de la Tête d’Or

Parc de la Tête d’Or | Mooistestedentrips.nl

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Lyon ligt middenin de stad en is gratis te bezoeken. Het Parc de la Tête d’Or is een superfijne plek om even helemaal tot rust te komen. ’s Zomers kun je er waterfietsen huren en meedoen met allerlei activiteiten. Er is ook een mooie botanische tuin en een gratis toegankelijke dierentuin te vinden.

Place des Terraux

Bezienswaardigheden Lyon, Place des Terraux | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste bezienswaardigheden in Lyon is zonder twijfel Place des Terraux, het centrale plein van Presqu’île. Hier komt iedereen om te zien en gezien te worden. Midden op het plein staat de enorme fontein, ontworpen door Frédéric-Auguste Bartholdi, die ook het Vrijheidsbeeld ontwierp. En het fraaie 17de-eeuwse Hôtel de Ville van de stad is aan het plein te vinden.

Restaurants Lyon

Brasserie Georges

Restaurants Lyon, foto met dank aan Brasserie Georges | Mooistestedentrips.nl

Brasserie Georges is echt een instituut in de stad en het zou zonde zijn als je hier tijdens een stedentrip Lyon niet even zou gaan eten. Duur is het in ieder geval niet. Je kunt een heel menu bestellen voor een goede prijs, maar de meeste gerechten zijn goedkoper en volgens traditioneel recept bereid. En vergeet niet om een glas bier te bestellen dat door de brasserie zelf wordt gebrouwen.

Ninkasi

Foto met dank aan Ninkasi | Mooistestedentrips.nl

Ben je stiekem niet zo van de Franse wijnen? Geen punt, want dan ga je gewoon even langs Ninkasi, een aanrader tijdens een stedentrip Lyon. Je kunt hier een bezoek brengen aan de brouwerij en natuurlijk de bieren proberen. Maar er is ook en destilleerderij bij, speciaal voor de whiskey liefhebber.

Les Terrasses de Lyon

Restaurants Lyon: Les Terrasses de Lyon | Mooistestedentrips.nl

Reserveer een tafeltjes bij Les Terrasses de Lyon tijdens je stedentrip Lyon. De ligging van het restaurant is echt magnifiek, je eet er met het mooiste uitzicht over de stad. De gerechten zijn verfijnd en worden prachtig geserveerd. Ben je vegetariër? Dan moet je simpelweg het vegetarische chef menu proberen.

L’Épicerie

Foto met dank aan L'Épicerie | Mooistestedentrips.nl

L’Épicerie is zonder twijfel één van de leukste restaurants in Lyon, ik ben alleen al dol op het terras. Het is de perfecte plek voor de lunch. Je bestelt er supergoede, en dik belegde broodjes, maar de taartjes en toetjes zijn net zo lekker. Maar je kunt hier ook perfect terecht voor een goed glas en een half dozijn oesters.

Le Kitchen Café

Restaurants Lyon: Le Kitchen Café | Mooistestedentrips.nl

Loop tijdens je stedentrip Lyon zeker even binnen bij Le Kitchen Café. De chef en haar partner (een bakker) serveren de hele dag door de lekkerste gerechten. ’s Ochtends geniet je er van de fijnste gebakjes en verse sapjes, ’s middags plof je er neer voor taart met een likeurtje. ’s Avonds staan er de lekkerste vis- en vleesgerechten op het menu.

La limonade de Marinette

Foto met dank aan La limonade de Marinette | Mooistestedentrips.nl

Vintage liefhebbers zetten koers naar La limonade de Marinette. Zodra je bij dit restaurant naar binnen stapt is het alsof je weer in de 50’s bent beland. Het hele restaurant is van onder tot boven behangen en gedecoreerd met vintage meubels, accessoires en posters. Dat gezegd hebbende: de sfeer is er ontzettend relaxt en het eten is superlekker en helemaal niet duur. Een goede plek voor een snelle lunch en een drankje.

Le Bouchon des Filles

Foto met dank aan Le Bouchon des Filles | Mooistestedentrips.nl

Bouchons maken je stedentrip Lyon uniek. Bouchons zijn klassieke eethuisjes, waar je geweldig (en voor een goede prijs) traditionele gerechten kunt proberen. Tijdens je stedentrip moet je (verplicht, wat mij betreft) minstens één keer bij een bouchon aanschuiven. Le Bouchon des Filles dankt haar naam aan de vrouwelijke eigenaren van het restaurant en is vooral een dikke hit, omdat de gerechten op het menu het even wat lichter en iets moderner zijn dan bij de klassieke bouchons. Voor een vast bedrag kies je een voorgerecht, hoofdgerecht, kaas en een dessert. Op de kaart staan alleen biologische wijnen.

Stedentrip Lyon
Bewaar op Pinterest

Lyon, Frankrijk: Wat te doen in Lyon? Bekijk de leukste tips | Mooistestedentrips.nl

Artikelen over Lyon

Meer stedentrips Frankrijk

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer