Regensburg, Duitsland: bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Regensburg | Mooistestedentrips.nl

Regensburg, Duitsland: 15x bezienswaardigheden Regensburg

De leukste dingen om te doen in Regensburg

door Esther

Wat is Regensburg een plaatje. Een geweldige stad om een of twee dagen te verblijven als je op weg bent naar Italië of Slovenië. Maar Regensburg is ook een verrassend leuke stedentrip Duitsland. De historische stad aan de Donau zit boordevol poederkleurige huisjes, knusse straatjes, gezellige pleinen en leuke restaurants. Hier is het heerlijk dwalen en eindeloos genieten. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Regensburg.

Regensburg, Duitsland: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Regensburg | Mooistestedentrips.nl

Plan je bezoek aan Regensburg

  • Je kunt relaxt met de trein naar Regensburg. Als je zo’n drie maanden voor vertrekt boekt, vind je de voordeligste opties.
  • Een stedentrip Regensburg maak je ook heel gemakkelijk met de auto. Of je bezoekt de stad op weg richting Slovenië of Italië. Kies in ieder geval voor een hotel met parkeerplaats, dat scheelt een hoop geld.
  • Er zijn (echt!) een heleboel leuke hotels in Regensburg. Hieronder staat een aantal echte aanraders.
  • Bekijk de leukste stedentrips Duitsland.

Hotels in Regensburg

Hotel Goliath am Dom

Foto met dank aan Hotel Goliath am Dom

Hotel Goliath am Dom is een heerlijk boetiekhotel in het hart van de stad. Vanuit het hotel wandel je zo naar de mooiste bezienswaardigheden in Regensburg. De kamers van het hotel zijn kleurrijk, netjes en heel erg comfortabel. Schuif ’s ochtends aan voor een heerlijk ontbijt. Je krijg een geweldig assortiment geserveerd aan je tafeltje.

Hotel Bischofshof am Dom

Foto met dank aan Hotel Bischofshof am Dom

In het traditionele Bischofshof schuilt een prachtig, modern hotel. Bij Hotel Bischofshof am Dom logeer je in stijl. De kamers zijn ruim, licht en heel fraai ingericht. Sommige hotelkamers hebben nog originele, historische details. Het bijbehorende restaurant is een heel leuke en populaire keuze in de stad, maar je wandelt ook zo naar één van de andere cafés, restaurants en bezienswaardigheden in Regensburg.

Marina Apartments Regensburg

Foto met dank aan Marina Apartments Regensburg

Kom je met de auto naar Regensburg, bijvoorbeeld omdat je op doorreis naar Italië of Slovenië bent, dan is logeren bij Marina Apartments Regensburg een echte aanrader. Het gloednieuwe complex ligt net buiten het centrum. Hier parkeer je je auto veilig in de parkeergarage en daarna is het (ontzettend!) genieten in je eigen ruime appartement. Pak een fles wijn uit de wijnkoelkast en plof neer op je balkon. Of laat je bubbelbad vollopen en relax even voordat je naar het centrum wandelt of aanschuift bij het fijne Italiaanse restaurants beneden.

Over Regensburg, Duitsland

Regensburg, Duitsland: de leukste dingen om te doen in Regensburg (foto: Katja Fouad Vollmer) | Mooistestedentrips.nl

Voor mij was Regensburg nog wat onbekend, maar het bleek een parel te zijn. De stad bestond al in de tijd van de Romeinen, maar maakte in de middeleeuwen een bloeiperiode door. De stad is schitterend bewaard gebleven en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog niet gebombardeerd. Daarom staat het historische centrum van Regensburg nu in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is bekend als één van de best bewaarde middeleeuwse steden in Europa. En inderdaad, de stad is een aaneenschakeling van poederkleurige historische gebouwen, knusse binnenplaatsen en pleinen en verrassend mooie bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden Regensburg

Regensburg sightseeing tour

Foto met dank aan Regensburg Tourismus

Ben je met kinderen in Regensburg? Of bezoek je de stad maar heel kort? Stap in het treintje van Regensburg Sightseeing, want dan zie je in korte tijd de leukste bezienswaardigheden in Regensburg. Je stapt op bij de Dom en volgt een leuke route door de stad, waarbij je de highlights van Regensburg ziet, zoals de stenen brug, het oude raadhuis en zelfs Slot Sankt Emmeram, Thurn und Taxis. Tip: deze city tour is heel populair, dus koop je kaartje online, zodat je gegarandeerd mee kunt.

Dom St. Peter

Bezienswaardigheden Regensburg: de Dom van Regensburg | Mooistestedentrips.nl

Bij de top bezienswaardigheden in Regensburg hoort natuurlijk de Dom St. Peter, ofwel de Dom van Regensburg. De 105 meter hoge torens steken overal bovenuit. Je kunt de kathedraal gratis bezoeken en dat is echt de moeite waard. Het gotische interieur, de glas in lood ramen en het altaar moet je zeker even bekijken.

Steinerne Brücke

Bezienswaardigheden Regensburg, Steinerne Brücke | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Regensburg, Duitsland: Steinerne Brücke | Mooistestedentrips.nl

Een van de meest iconische bezienswaardigheden in Regensburg is de Steinerne Brücke, oftewel de Stenen Brug. Deze brug werd gebouwd in de 12e eeuw en strekt zich uit over de Donau en verbindt het oude stadscentrum met de Stadtamhof. Aan de kant van de oude stad zijn de kleurrijke torens zeker de moeite van het bezichtigen waard. Wandel even naar de andere kant van de brug voor een mooi uitzicht over de stad en de rivier.

Rondvaart over de Donau

Rondvaart over de Donau in Regensburg | Mooistestedentrips.nl

Een rondvaart over de Donau is een goed idee tijdens een bezoek aan Regensburg. Het is leuk om de stad vanaf het water te bekijken. En tijdens deze rondvaart vaar je met een comfortabele boot richting Walhalla, een eretempel aan de Donau, net even ten oosten van het centrum en één van de mooiste bezienswaardigheden in Regensburg.

Oude Stadhuis

Bezienswaardigheden Regensburg, Altes Rathaus | Mooistestedentrips.nl

Het Oude Stadhuis is echt een plaatje en met recht één van de mooiste bezienswaardigheden in Regensburg. Het bijzondere gebouw is opgetrokken in gotische stijl en ligt aan de Rathausplatz. Je kunt even naar binnen lopen om de historische raadzaal met allerlei fresco’s en bijzondere kunstwerken te bewonderen. Maar het is minstens net zo leuk om op het pleinop één van de terrasjes neer te ploffen en te genieten van de indrukwekkende torens en de fraaie façade.

Haidplatz

Bezienswaardigheden Regensbburg: Haidplatz (foto: Tourismus Regensburg) | Mooistestedentrips.nl

Regensburg zit vol met leuke pleinen, maar de locals houden nog het meest van Haidplatz. En dat is niet zo vreemd, want het is omzoomd met kleurrijke gebouwen waarin vele restaurants zijn gevestigd. Wandel hier ’s ochtends naartoe voor een kop koffie of ga er aan het einde van de middag mensen kijken met een aperitief of een goed glas zijn. Midden op de Haidplatz staat de Alte Kapelle met een weelderig interieur.

Historisches Museum Regensburg

Historisches Museum, foto met dank aan Bilddokumentation Stadt Regensburg

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Regensburg, mag een bezoek aan het Historisches Museum niet ontbreken.Het museum is gevestigd in een 13de-eeuws Dominicanenklooster en alleen vanwege dit historische gebouw zou je er al eens langs moeten. De collectie van het museum brengt het verleden van Regensburg tot leven. Je zier er een heleboel archeologische vondsten, maar ook bijzondere historische kunstschatten en kunstwerken.

Haus der Bayerischen Geschichte

Foto met dank aan Haus der Bayerischen Geschichte, altrofoto.de

Het Haus der Bayerische Geschichte werd in 2018 geopend om het tweehonderdjarige bestaan van de provincie te vieren. Het museum is één van de meest verrassende moderne gebouwen in Regensburg. Het museum heeft heel fijne, ruime zalen waarin je een heel uitgebreid overzicht vindt van de rijke Beierse geschiedenis, met daarbij de rol van Regensburg. Je komt meer te weten over de adellijke families, de handel en de sport. Alles wordt weergegeven in interactieve tentoonstellingen. Heel boeiend.

Porta Praetoria

Bezienswaardigheden Regensburg, Porta Praetoria | Mooistestedentrips.nl

Een van de mooiste historische bezienswaardigheid in Regensburg is de Porta Praetoria. Deze Romeinse stadspoort, gebouwd in het jaar 179 na Christus, was ooit de ingang van het fort Castra Regina. De goed bewaarde overblijfselen van de Porta Praetoria zijn een herinnering aan de Romeinse aanwezigheid in de regio. Wandel even door de oude stadspoort, een perfecte manier om te verdwalen in de oude straatjes van de stad.

Goliathhaus

Bezienswaardigheden Regensburg, Goliathhaus | Mooistestedentrips.nl

Het Goliathhaus is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Regensburg. Het gebouw stamt uit de 13de eeuw, maar de karakteristieke muurschildering van David en Goliath is in de 16de eeuw op het gebouw verschenen. De tekening verwijst niet naar het bijbelverhaal, maar naar de ‘Goliards’, rondtrekkende theologiestudenten met Golias als patroonheilige.

Stadspoorten

Stadspoorten van Regensburg, Ostentor | Mooistestedentrips.nl

Regensburg heeft goed bewaarde stadsmuren en imposante stadspoorten. Tijdens een wandeling door de stad kom je verschillende van deze historische poorten tegen, zoals de Ostentor en de Jakobstor. Deze poorten komen allemaal nog uit de middeleeuwen en zijn heel leuk om even te bekijken.

Villa Park

Bezienswaardigheden Regensburg, Villapark | Mooistestedentrips.nl

Duik aan de voet van de Ostentor het Villa Park in. Een fijne plek om even door het grond te wandelen, midden in de stad. Geniet van de gazons, de bloembedden en de residentie van Koning Maximilian II van Beieren die het kasteel en de bijbehorende tuinen liet bouwen en aanleggen als zomerresidentie.

Schloss St. Emmeram, Thurn und Taxis

Bezienswaardigheden Regensburg: Schloss St. Emmeram, Thurn und Taxis | Mooistestedentrips.nl

Net buiten het centrum, ligt Schloss St. Emmeram, Thurn und Taxis fraai op een heuvel. Dit prachtige barokke complex werd gebouwd op de plek van het Benedictijnse klooster St. Emmeram en was de vaste residentie van de adellijke familie Thurn und Taxis. Het kasteel is gedeeltelijk opengesteld voor het publiek. Tijdens een rondleiding kun je de weelderige zalen, met hun weelderige decoraties en kostbare kunstwerken, bewonderen. De lomerrijke tuinen rondom het kasteel zijn heerlijk om even doorheen te wandelen.

Street art Regensburg

Street art Regensburg, werkt door Andre Maier | Mooistestedentrips.nl

In een historische stad als Regensburg verwacht je niet zo snel street art, en eerlijk: je moet er echt goed naar zoeken. Maar toch zijn er werken te vinden in de stad, mede dankzij lokale artiest Andre Maier. Aangezien het hele centrum van Regensburg op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, zijn de werken vooral te vinden op binnenplaatsen en op deuren van gebouwen. Zo vind je street art bij de ingang van Degginger, de muren van Jugendzentrum Kontrast, Bar Palletti en de binnenplaats van Münchner Hof.

Kerstmarkt in Regensburg

Kerstmarkt Regensburg, foto: Tourismus Regensburg

Wil je een mooie kerstmarkt in Duitsland bezoeken? Denk dan ook eens aan Regensburg. Door de hele stad vind je gezellige kerstmarkten. In het historische centrum van de stad vind je de kerstmarkt op de Neupfarrplatz en St.-Kassians-Platz, ook langs de Donau vind je kraampjes met eten en drinken. Maar het is helemaal leuk om de romantische kerstmarkt in Schloss St. Emmeram, Thurn und Taxis te bezoeken. Hiervoor moet je van te voren online kaartjes kopen.

Restaurants Regensburg

Early Bird

Foto met dank aan Early Bird

Ontbijten kan ik Regensburg op een heleboel plekken, dus maak je geen zorgen als je geen ontbijt hebt bijgeboekt voor je overnachting. Eén van die leuke ontbijtplekken is Early Bird en hier draait het helemaal om lekkere ontbijtjes. ’s Ochtends bestel je er verschillende eiergerechten of één van de pannenkoeken of wentelteefjes, maar gewoon yoghurt met muesli of brood met beleg kan ook. ’s Middags kun je bij Early Bird terecht voor lekkere croques en broodjes.

Restaurant Bischofshof am Dom

Foto met dank aan Restaurant Bischofshof am Dom

Restaurants Regensburg, Duitsland: Restaurant Bischofshof am Dom | Mooistestedentrips.nl

Alleen al de ligging van Restaurant am Bischofshof is al de moeite van het bezoeken waard. De biergarten van dit restaurant is gelegen is een prachtige, historische binnentuin. Je zit er heerlijk tussen de bomen. Bischofshof heeft een eigen brouwerij, dus het eigen bier staat op de kaart. Op de kaart staat eerlijke, regionale kost. Schnitzels, gegrilde kippetjes, lokale worst. Goed klaargemaakt, precies wat je verwacht. Er staan ook een paar vegetarische gerechten op de kaart.

Wirthaus im Heuport

Restaurants Regensburg: Wirthaus im Heuport | Mooistestedentrips.nl

Tegenover de Dom ligt Wirthaus im Heuport, een plaatje van een restaurant. Op het terras tegenover de Dom is het goed toeven met een drankje. Maar loop toch vooral even naar binnen. Je kunt namelijk ook eten op de knusse binnenplaats of in het prachtige restaurant. Er staan mooie Duitse wijnen op de kaart. Daar kun je prima een broodje met lekkers bij bestellen of ga meteen voor één van de fijne vlees- of vegetarische gerechten.

Poushe Strudel

Foto met dank aan Poushe Strudel

De appelstrudel kent iedereen wel, maar bij Poushe Strudel tillen ze strudel eten naar een nieuw niveau. Hier eet je strudel met de lekkerste vullingen. Wat dacht je van aardbei en donkere chocolade of appel met karamel. En als je niet zo’n zoetekauw bent, bestel je gewoon een strudel met feta of curry. Superlekker als tussendoortje.

Wurstkuchl

Restaurants Regensburg, Wurstkuchl | Mooistestedentrips.nl

Wurstkuchl is een echt begrip in Regensburg. Het historische restaurant, ligt aan de Donau aan de voet van de stenen brug. Bij het lichtgroene restaurantje haal je al eeuwenlang de beste braadworst. Op een broodje of op een bergje zuurkool. De huidige eigenaren zien het als een uitdaging om de beste braadworst te maken en werken zo veel mogelijk samen met lokale producenten.

Brauhaus am Schloss

Foto met dank aan Brauhaus am Schloss

Als je dan toch Schloss St. Emmeram, Thurn und Taxis bezoekt, kun je na je bezoek net zo goed even aanschuiven bij Brauhaus am Schloss, de brouwerij die bij het kasteel hoort. Je zit er in ieder geval schitterend, met het kasteel als decor. Bestel één van de bieren uit de eigen brouwerij en laat je dan meteen één van de fijne gerechten voorschotelen, zoals schnitzel, worst, een salade of één van de vegetarische gerechten.

Regensburg, Duitsland
Bewaar op Pinterest

Regensburg, Duitsland: wat te doen in Regensburg? Bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Regensburg, Duitsland: bekijk de leukste bezienswaardigheden in Regensburg, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Alle stedentrips Duitsland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Duitsland > Regensburg

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer