Mini-break in Nederland: IJlst

door Esther

IJlst is uniek. Ik kan niet anders zeggen. Niet de bekendste Elfstedenstad, maar wel een onmisbare. Met een rijke historie, bijzondere bezienswaardigheden en een heerlijk relaxte sfeer. Wil je op vakantie naar Friesland? Sla deze stad dan zeker niet over. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in houtstad IJlst.

Plan je bezoek aan IJlst

  • Reis je met de auto naar IJlst? Je parkeert je auto gratis aan het Sneekerpad.
  • Met het openbaar vervoer naar IJlst? De stad ligt aan de spoorlijn Leeuwarden-Stavoren. Daardoor is het heel gemakkelijk om een bezoek aan IJlst te combineren met één van de andere steden in Waterland van Friesland, zoals Sneek, Workum, Hindeloopen en Stavoren, simpelweg door de trein te pakken.
  • IJlst is geen grote stad, dus als je op stedentrip gaat, kun je tijdens je weekendje weg gemakkelijk nog een stad of meerdere steden ontdekken. Combineer een bezoek aan IJlst bijvoorbeeld met het levendige Sneek, zoek het water en de folklore van Stavoren en Hindeloopen op, of ontdek het knusse Elfstedenstadje Sloten.
  • Je combineert de steden door de auto of trein te nemen, maar met een bootje, (huur)fiets of echopper kan natuurlijk ook.
  • De stad op een bijzondere manier vanaf het water ontdekken? Huur een sup, dé manier om de beroemde overtuinen eens goed van dichtbij te bekijken.

Overnachten in IJlst en omgeving

Stadsherberg Het Wapen van IJlst

Foto met dank aan Stadsherberg Het Wapen van IJlst | Mooistestedentrips.nl

‘Lekker sliepe’ doe je in hartje IJlst bij Het Wapen van IJlst, prachtig gelegen aan de Galamagracht. De stadsherberg heeft fijne tweepersoonskamers en een flink appartement waar je tot en met 6 personen logeert. Ontbijten doe je beneden of op het terras waar het goed mensen en bootjes kijken is.

B&B Nooit Gedagt

Foto met dank aan B&B Nooit Gedagt | Mooistestedentrips.nl

In hartje IJlst ligt B&B Nooit Gedagt, een ode aan de bekende houtfabriek die zo veel schaatsen, gereedschap en speelgoed produceerde van hout dat werd gezaagd in eigen stad. De B&B is een heel fijne tweepersoonsstudio waar je alle ruimte hebt om lekker te ontspannen. In de studio staat hout dan ook centraal, net als fijne koele kleuren en lekker warme stoffen. Er is een volledig ingerichte keuken, eethoek en zithoek. Alles om even helemaal te genieten en tot rust te komen.

B&B Mid83

Foto met dank aan B&B Mid83, Woudsend | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan B&B Mid83 | Mooistestedentrips.nl

IJlst is geen grote stad, dus het kan zo maar zijn dat je buiten de stad logeert. Maar met een onderkomen als B&B Mid83 is dat helemaal niet erg. Deze B&B ligt in het oerknusse Woudsend op steenworp afstand van IJlst. Dit dorp staat bekend om de Elfstegentocht (die heel leuk is om te doen, trouwens) en allerlei leuke horeca. De B&B biedt heel ruimte kamers met fijne bedden, een eigen eethoek, zithoek en kitchenette. Overal is aan gedacht. Je mag ook nog eens gebruikmaken van de lommerrijke tuin. ’s Ochtends ontbijt je heerlijk uitgebreid.

Over IJlst

IJlst, Friesland. Tips voor een bezoek aan Houtstad IJlst | Mooistestedentrips.nl

IJlst, Friesland. Tips voor een bezoek aan Houtstad IJlst | Mooistestedentrips.nl

Hout is de spil van Houtstad IJlst. Eeuwenlang werden in de stad boomstammen verzaagd en vervolgens verwerkt, bijvoorbeeld tot schaatsen, gereedschap en kinderspeelgoed. Maar er was ook veel scheepsbouw. Dankzij het hout werd IJlst een welvarende handelsstad en dat is nog altijd goed te zien aan de voorname huizen langs het water in het stadshart. De weelderige, karakteristieke overtuinen zijn bovendien uniek. Die moet je echt eens hebben gezien.

IJlst bezienswaardigheden

Stadswandeling

IJlst bezienswaardigheden, stadswandeling IJlst Friesland | Mooistestedentrips.nl

IJlst bezienswaardigheden, stadswandeling IJlst Friesland | Mooistestedentrips.nl

IJlst bezienswaardigheden, stadswandeling IJlst Friesland | Mooistestedentrips.nl

Hoewel IJlst geen grote stad is, valt er genoeg te ontdekken. Sterker nog, het aantal fijne bezienswaardigheden in IJlst vond ik echt opvallend. Ik heb mijn ogen uitgekeken in ieder geval. Als je deze stadswandeling volgt, kom je vanzelf langs alle fraaie bezienswaardigheden in IJlst.

IJlst door de ogen van Tzeerdze Holtrop

Bezienswaardigheden IJlst Friesland, stadswandeling Tzeerdze Holtrop | Mooistestedentrips.nl

Wil je nog net iets meer de diepte in? Maak dan een historische rondwandeling met onderwijzer, schrijver en dichter uit IJlst Tzeerdze Holtrop. Tijdens deze audiotour luister je op 18 plekken in de stad naar herinneringen en belevenissen van Tzeerdze. Door deze wandeling door de geschiedenis zie je pas echt goed hoeveel er in IJlst door de eeuwen heen bewaard is gebleven en wat er is veranderd. En het is bovendien een geweldige en originele manier om de mooiste bezienswaardigheden in IJlst te ontdekken.

Houtzaagmolen De Rat

IJlst bezienswaardigheden, Houtzaagmolen De Rat | Mooistestedentrips.nl

IJlst bezienswaardigheden, Houtzaagmolen De Rat | Mooistestedentrips.nl

IJlst bezienswaardigheden, Houtzaagmolen De Rat | Mooistestedentrips.nl

Ik zeg het maar gewoon eerlijk: ik ben gefascineerd door molens. Door nieuwe én historische exemplaren. Als kind zag ik The Old Mill van Walt Disney (een filmpje uit 1937, maar zo oud ben ik nou ook weer niet hè) en vanaf dat moment keek ik nooit meer hetzelfde naar molens. Een tijdens een bezoek aan Houtzaagmolen De Rat werd ik weer even teruggeworpen naar het moment dat ik de film zag. Want dat iets elementairs als de wind zo veel kracht kan losmaken dat hele boomstammen tot planken gezaagd kunnen worden, vind ik machtig mooi. De molen ligt op een prachtige plek in de stad, omgeven door water en rietkragen. Tot op de dag van vandaag wordt hier hout gezaagd en dat kun je tijdens een bezoek aan de molen goed zien.

Museum Houtstad IJlst

IJlst, Friesland: Museum Houtstad IJlst | Mooistestedentrips.nl

IJlst, Friesland: Museum Houtstad IJlst | Mooistestedentrips.nl

Tegenover Houtzaagmolen De Rat staat het opvallende gebouw van Museum Houtstad IJlst. Het ontwerp is gebaseerd op de houtbouw uit een verleden en is een ode aan houtstad IJlst. In het museum zie je een maquette van IJlst in de gouden eeuw en de enthousiaste vrijwilligers staan klaar om alles te vertellen over het ontstaan van de stad, de vaarroute naar Amsterdam, de scheepsbouw, houthandel en natuurlijk de Nooitgedagt schaats- en gereedschappenfabriek. Van die laatste zijn nog prachtige stukken te zien in het museum. Tientallen schaatsen, bijzondere stukken gereedschap en een kast vol fraai houten speelgoed. Wandel ook even de werkplaats in, want daar wordt tot op de dag van vandaag met de hand hout bewerkt. En snuffel vooral even aan de verschillende soorten hout. Heel bijzonder.

11fountains: fontein De Onsterfelijke Bloemen – Rikka

11fountains IJlst, IJlst bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

11fountains IJlst, IJlst bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Net als de andere Elfsteden in Friesland heeft IJlst een fontein die deel uitmaakt van het 11fountains project. En fontein De Onsterfelijke Bloemen – Rikka is nu zeker één van de bijzondere bezienswaardigheden in IJlst. Al was het alleen al om de locatie van de fontein, met de molen en Museum Houtstad IJlst als achtergronddecor. Ontwerper van de fontein, kunstenaar Shinji Ohmaki, liet zich inspireren door cultuur en natuur, die steeds voortbouwen op een grote onderlaag die niet verdwijnt. In de fontein komen planten uit de Friese natuur samen met traditionele Japanse bloemschikkunst.

Schoorsteen van Nooitgedagt

Bezienswaardigheden IJlst, Friesland: Schoorsteen van Nooitgedagt | Mooistestedentrips.nl

Nooitgedagt was een instituut, niet alleen in Friesland. Maar in heel Nederland. Grote kans dat je ergens nog wel een stuk gereedschap of vintage kinderspeelgoed hebt liggen van Koninklijke Fabrieken J. Nooitgedagt & Zonen B.V. Het meest bekend is de fabriek van de houten schaatsen, daarvan zijn er duizenden (misschien wel tienduizenden) gemaakt. Later legde de fabriek zich ook toe op het produceren van gereedschappen voor de houtbewerking. En met de restmaterialen werd nog een heleboel houten speelgoed vervaardigd. Op dit moment staat alleen de fabrieksschoorsteen nog fier overeind en bij de toegang van de stad een grote beitel die ooit voor de fabriek stond.

Overtuinen

IJlst bezienswaardigheden, overtuinen IJlst | Mooistestedentrips.nl

IJlst bezienswaardigheden, overtuinen IJlst | Mooistestedentrips.nl

IJlst bezienswaardigheden, overtuinen IJlst | Mooistestedentrips.nl

Overtuinen. Ken jij dit fenomeen? Ik had er voor mijn bezoek aan IJlst nog nooit van gehoord. En nu zal ik het nooit meer vergeten. Wat de overtuinen langs de rivier de Ee zijn in één woord beeldig. De overtuinen zijn eigenlijk de gazons die langs de stadsgracht liggen en worden door de wat oudere bewoners ook wel ‘de bleek’ genoemd. Dit verwijst naar de tijd dat het witte wasgoed in de zon werd gehangen, zodat het weer flink wit kon bleken. Inmiddels zijn de overtuinen gemeenschappelijk groen. Iedereen mag gebruikmaken van de tuinen, als ze ze maar netjes onderhouden. Ik vond de tientallen gazonnetjes langs de stadsgracht heel bijzonder en heb er met plezier langs gewandeld. Ben je iets handiger op het water dan ik, dan kun je de overtuinen van IJlst ook vanaf het water bekijken, met een sup bijvoorbeeld.

Restaurants IJlst

De Utherne

Restaurants IJlst, Friesland: De Utherne | Mooistestedentrips.nl

Is het lekker weer? Plof dan neer op het terras van De Utherne. Want hier heb je zonder twijfel het mooiste uitzicht van IJlst: op Houtzaagmolen De Rat, Museum Houtstadt IJlst én fontein De Onsterfelijke Dloemen – Rikka. Bestel een kop koffie en een lekker broodje en geniet van het geluid van het kletterende water uit de fontein en het ruisen van het riet.

Stadsherberg Het Wapen van IJlst

Foto met dank aan Stadsherberg Het Wapen van IJlst | Mooistestedentrips.nl

Nog zo’n heerlijke plek om het van uitzicht te genieten is Het Wapen van IJlst. Als je hier neerploft op het terras is het heerlijk mensen en bootjes kijken. Bestel een kop koffie, goed stuk taart of iets lekkers van de grote kaart. Er wordt namelijk veel gewerkt met lokale producten, zoals zuivel van boerderij ‘De Wylde Boerinne’ en IJlster roodbontvlees van runderen die vlakbij grazen in de Rúterpolder. Loop ook vooral even naar binnen. De stadsherberg ligt namelijk tegenover de oude fabriek van Nooitgedagt en je ziet binnen nog tientallen paren schaatsen hangen die in de fabriek zijn gemaakt.

Noccio ijs & koffie

Restaurants IJlst, Noccio ijs & koffie | Mooistestedentrips.nl

Voordat je aan je stadswandeling door IJlst begint, leg je wat mij betreft eerste even aan bij Noccio ijs & koffie. Er is namelijk niets fijner dan de stad verkennen met een goede kop koffie to go of een lekker ijsje. Nu drink ik mijn koffie (saai) zwart, maar je kunt gelukkig om een heleboel koffiespecialiteiten vragen. Ook de keuze aan ijs is enorm, bijvoorbeeld hazelnoot, karamel-zeezout en witte chocola-framboos en sorbetijs, zoals mango en citroen.

IJlst, Friesland
Bewaar op Pinterest

IJlst, Friesland: de leukste bezienswaardigheden in Houtstad IJlst | Mooistestedentrips.nl

IJlst, Friesland: de leukste bezienswaardigheden in Houtstad IJlst | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Nederland > Friesland > IJlst

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer