Wat te doen in Utrecht: ontdek de leukste bezienswaardigheden Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Utrecht: de leukste tips

17x Wat te doen in Utrecht

door Esther

Wat te doen in Utrecht? Plan je een leuk dagje of weekendje Utrecht? In Utrecht kun je je gemakkelijk een dag of twee zoet houden en in de regio is ook genoeg leuks te doen. Maar eerlijk is eerlijk: ik ben bevooroordeeld, want ik woon in deze mooiste stad van Nederland. Maar daarom kan ik je ook de leukste insider-tips geven. In dit artikel geef ik je de leukste tips voor een weekendje of dagje Utrecht en zet ik de allerleukste bezienswaardigheden in Utrecht voor je op een rijtje.

Wat te doen in Utrecht? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Utrecht (foto: Jurjen Drenth) | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Utrecht? De mooiste bezienswaardigheden Utrecht (foto: Ruben Drenth) | Mooistestedentrips.nl

Plan een weekendje Utrecht

  • Je reist heel gemakkelijk met de trein naar Utrecht. Vanaf het station loop je in ongeveer vijf tot tien minuten naar het hart van de stad.
  • Plan je je weekendje Utrecht liever met de auto? Houd er rekening mee dat parkeren in Utrecht een duur grapje is. Voor een weekendje weg kies je het beste voor een hotel met parkeerplaats. Kom je een dagje naar de stad, zet de auto dan neer bij P&R Westraven en reis verder met de tram.
  • Er zijn een heleboel leuke hotels in Utrecht, mijn aanraders vind je hieronder. Of bekijk of je een leuk hotel arrangement in Utrecht kunt vinden.

Hotels in Utrecht

The Nox Hotel

Foto met dank aan The Nox Hotel

The Nox Hotel is een geweldige keuze voor een weekendje Utrecht. Het hotel ligt namelijk in het hart van de stad, vlakbij de Dom en alle andere leuke bezienswaardigheden in Utrecht. Vanuit je hotel wandel je er zo naartoe. De kamers zijn heel mooi ingericht, in stemmige tinten met mooie designmeubelen. Een aantal kamers heeft zelfs een eigen balkon of dakterras, met heel fijn uitzicht.

Eye Hotel

Foto met dank aan Eye Hotel

Het Eye Hotel is een heel leuk boutique hotel in Utrecht, gelegen in het centrum, net achter de Voorstraat. Je wandelt zo naar alle bekende bezienswaardigheden in Utrecht. Het Eye Hotel is gevestigd in een schitterend historisch pand uit de 17de eeuw, waar in 1858 het Ooglijdersgasthuis zich vestigde. En met dat gegeven in gedachte is het hotel ingericht. Zachte kleuren, veel historische details en meubels en accessoires met een knipoog naar het verleden. Vier je een weekendje Utrecht met kinderen? Er zijn ook fijne familiekamers.

The Anthony Hotel

Foto met dank aan The Anthony Hotel

Als je op zoek bent naar een leuk boutique hotel in Utrecht moet je beslist logeren bij The Anthony Hotel. Het hotel ligt in de levendige buurt Lombok, op zo’n tien minuten wandelen van het station. The Anthony Hotel is gevestigd in een historisch pand en overal, zowel in de kamers als de gezellige bar en het restaurant, kom je nog authentieke details tegen. De kamers zijn ingericht in zachte en warme kleuren en hebben mooie designmeubels en accessoires. Een perfect hotel voor een weekendje Utrecht.

Over Utrecht

Wat te doen in Utrecht: de leukste bezienswaardigheden Utrecht (foto: Jelle Verhoeks) | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Utrecht: de leukste bezienswaardigheden in Utrecht (foto: Jessica de Korte) | Mooistestedentrips.nl

Utrecht is eeuwen oud, bijna 2000 jaar. Utrecht ontstond bij de stichting van het castellum Traiectum in 47 na Chr en stond op de plek van het Domplein. Dit fort maakte deel uit van de verdedigingsgordel van de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse rijk. Ook vandaag de dag zijn nog verschillende verwijzingen naar de Romeinen te vinden in de stad. In de 3rde eeuw vertrokken de Romeinen en kwamen de Franken en de Friezen. De Franken veranderden de naam in Trecht en later werd dit Utrecht. In 12de eeuw krijgt Utrecht stadsrechten en in die tijd groeit de stad uit tot een bloeiende handelsstad. De binnenstad van Utrecht was via de Oudegracht en verbonden met de Vecht en de Kromme Rijn, wat handig was voor de handel.

Tijdens de tachtigjarige oorlog werd Kasteel Vredenburg in het centrum gebouwd door de Spanjaarden om de bevolking eronder te houden. Maar dit was tevergeefs, want deze kwam in opstand en met de ondertekening van de Unie van Utrecht werden de Spanjaarden verdreven. Vanaf de 17de eeuw gaat Utrecht weer door een bloeiperiode en wordt onder andere de Universiteit gesticht. Aan het begin van de 20ste eeuw maakte Utrecht, na de industriële revolutie, een modernisering door en was er plaats voor moderne denkers, zoals Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan. Utrecht werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zo goed als ongemoeid gelaten, omdat de NSB het hoofdkwartier had aan de Maliebaan. Toch was er stevig verzet in de stad, waaronder de spoorwegstaking van 1944. Inmiddels is Utrecht uitgegroeid tot de vierde stad van Nederland en een levendige studentenstad, met nog genoeg interessante sporen uit het verleden.

Bezienswaardigheden Utrecht

Fietsen in Utrecht

Fietsen in Utrecht (Baja Bikes Utrecht), foto: Ruben Drenth | Mooistestedentrips.nl

Wil je de stad tijdens een weekendje Utrecht op een leuke manier leren kennen? Stap op de fiets. Tijdens deze fietstocht ontdek je de mooiste bezienswaardigheden in Utrecht. Je komt langs bekende plekken, zoals de Dom en het Vredenburg. Je fietst langs de Singel en komt ook langs het Nijntjepleintje, het Rietveld-Schröderhuis en de gezellige wijk Lombok. Liever op eigen gelegenheid de stad (en misschien wel de omgeving) verkennen? Dan kun je gewoon met een huurfiets op pad.

Rondvaart Utrecht

Wat te doen in Utrecht: rondvaart Utrecht (foto: Rederij Schuttevaer) | Mooistestedentrips.nl

Als je nog nooit in de stad bent geweest, is een rondvaart leuk om te doen in Utrecht. Vanaf het water zie je de bezienswaardigheden in Utrecht op een heel bijzondere manier. Tijdens je rondvaart over de Oudegracht vaar je langs het oudste deel van Utrecht en zie je de historische gebouwen en karakteristieke werfkelders van dichtbij. Vervolgens kom je bij de Stadsbuitengracht, één van de oude verdedigingswerken van de stad, en zie je het Spoorwegmuseum en het nieuwe Hoog Catharijne vanaf het water.

Dom van Utrecht

Dom van Utrecht, Pandhof (Utrecht city marketing) | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Utrecht: Domtoren (foto: Jelle Verhoeks) | Mooistestedentrips.nl

Je kunt er niet omheen tijdens je weekendje: de Domtoren en de Domkerk behoren tot de bekendste bezienswaardigheden in Utrecht. Met zijn 112 meter steekt de Domtoren nog overal bovenuit. Na de bouw van de 10de tot en met de 12deeeuw zaten toren en kerk nog aan elkaar vast. In 1674 werden toren en kerk van elkaar gesplitst, door een tornado die over de stad raasde en veel schade aanrichtte. Je kunt de Domtoren onder begeleiding van een gids beklimmen.

DOMunder

Wat te doen in Utrecht: DOMunder (foto: Utrecht city marketing) | Mooistestedentrips.nl

Utrecht is eeuwen oud en je kunt zelf zien hoe oud als je afdaalt naar een bijzondere plek onder de Dom. DOMunder is één van de bekendste bezienswaardigheden in Utrecht en leuk om te zien en dien voor alle leeftijden. Je daalt, met een zaklamp, af onder het Domplein en reist zo 2000 jaar terug in de tijd. Bekijk de bijzondere historische vondsten, ontdek alles over de geschiedenis van de stad: van het Romeinse verleden en de glorieuze middeleeuwen tot de storm in de 17de eeuw die zorgde voor het instorten van het schip van de Domkerk.

Centraal Museum

Bezienswaardigheden Utrecht: Centraal Museum | Mooistestedentrips.nl

Het Centraal Museum is wat mij betreft één van de leukste bezienswaardigheden in Utrecht. In het Centraal Museum vind je oude en moderne kunst in vijf thema’s onderverdeeld: stadsgeschiedenis, oude kunst, moderne kunst, toegepaste kunst en mode. In de laatste categorie alleen al zijn 8000 kunststukken te bewonderen: van 18de-eeuwse kostuums tot ontwerpen van Victor & Rolf. Maar je ziet er ook de wereldberoemde stoelen van Rietveld. Hoogtepunt van het Centraal Museum is wat mij betreft het atelier van Dick Bruna, dat op de bovenste verdieping is nagebouwd. Een genot om een kijkje te nemen in het creatieve hol van ieders favoriete kinderboekenschrijver.

Rietveld Schröderhuis

Bezienswaardigheden Utrecht: Rietveld Schröderhuis (collectie Centraal Museum, Utrecht). Fotografie Stijn Poelstra

Het Rietveld Schröderhuis is één van de bekendste bezienswaardigheden in Utrecht, het staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst en het is heel bijzonder om dit bijzondere woonhuis eens met een gids te bezoeken. Het huis werd in de jaren ’20 ontworpen door Gerrit Rietveld voor Truus Schröder. Hun eigenzinnige ideeën over wonen, design en architectuur vonden elkaar en resulteerde in het huis waar Schröder tot aan haar dood in de jaren ‘8o woonde. Het huis werd ontworpen zonder poespas en tierelantijnen, volgens de ideeën van De Stijl. Het is uniek en, hoewel het in de huidige tijd wat vreemd aan doet, zal het je echt verbazen hoe vooruitstrevend dit huis moet zijn geweest.

Museum Catharijneconvent

Bezienswaardigheden Utrecht: Catharijneconvent | Mooistestedentrips.nl

Het grootste museum voor religieuze kunst in Nederland, gevestigd in een oud klooster op loopafstand van de Dom. In het Museum Catharijneconvent vind je grote collecties eeuwenoude en hedendaagse religieuze kunstcollecties. Sla in ieder geval de middeleeuwse meesterwerken en de schatkamer niet over.

Nijntje Museum

Wat te doen in Utrecht: Nijntje Museum (foto: Jelle Draper) | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Utrecht: Nijntje Museum (foto: Jelle Draper) | Mooistestedentrips.nl

Plan je een weekendje Utrecht met kleine kinderen? Dan mag het Nijntje Museum natuurlijk niet ontbreken. Het museum is onlangs helemaal vernieuwd en is heel erg leuk voor de allerkleinsten. Hier kunnen ze zich onderdompelen in de wereld van Nijntje en spelenderwijs kennismaken met het verkeer, verschillende dieren en alles wat er in het om het huis gebeurt. Natuurlijk zijn de vriendjes van Nijntje, Betje Big, Knorretje en Snuffie, ook aanwezig.

Spoorwegmuseum

Bezienswaardigheden Utrecht, Spoorwegmuseum | Mooistestedentrips.nl

Een bezoek aan het Spoorwegmuseum is één van de leukste dingen om te doen in Utrecht. Het museum is gevestigd in een oud treinstation, namelijk het Maliebaanstation en binnen vind je een enorme collectie historische treinen en ontdek je er alles over bijna twee eeuwen treingeschiedenis. Stap bijvoorbeeld in een mijnlift naar de tijd dat de stoommachine werd uitgevonden en neem een kijkje bij de eerste stoomlocomotief van Nederland. Of droom even weg bij één van de droomreizen die je kunt maken per trein, zoals Oriënt Express en Trans-Siberië Express. ’s Winters vind je een heel mooie kerstmarkt in Utrecht in het Spoorwegmuseum.

Botanische tuinen in Utrech

Bezienswaardigheden Utrecht: Oude Hortus | Mooistestedentrips.nl

Vlakbij de universiteit vind je de kleurrijke Botanische tuinen. Je vindt hier onder andere de tropische tuinen en de rotstuinen. Je kunt er bijzondere bomen, planten en bloemen bezichtigen en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Liever in het centrum blijven? Goed verstopt vind je De Oude Hortus, een oase van rust en echt een heel mooi plekje. Perfect als je tijdens je weekendje Utrecht even aan een rustig moment toe bent.

Museum Speelklok

Bezienswaardigheden Utrecht: Museum Speelklok | Mooistestedentrips.nl

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Utrecht is Museum Speelklok in het hart van de stad. Hier stap je in de wondere wereld van de zelfspelende muziekinstrumenten. Je ziet ze er in alle soorten en maten. Sommige muziekinstrumenten zijn eeuwenoud. Van lieve speeldoosjes tot gigantische carillonklokken en straatorgels. Er worden ook regelmatig interessante rondleidingen gegeven.

Utrecht Lumen

Utrecht Lumen | Mooistestedentrips.nl

Dagelijks komen, na zonsondergang, de lichtkunstwerken van Utrecht Lumen tot leven. Deze tiental kunstwerken staan symbool voor de geschiedenis en bewoners van de stad of werpen een bijzonder licht op een van de bekende bezienswaardigheden in Utrecht. Je kunt de wandeling zelf maken met behulp van deze kaart. In de wintermaanden kun je ook een Utrecht Lumen wandeling maken met een gids.

Street art in Utrecht

Street art Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Street art Utrecht (foto: Jurjen Drenth) | Mooistestedentrips.nl

Utrecht wordt steeds meer een echte street art stad. Sinds een jaar of tien sieren steeds meer kunstwerken de muren van de stad. Je vindt een heleboel street art in het centrum van Utrecht en net daaromheen, maar ook in de verschillende wijken vind je een heleboel interessante werken. Een heleboel street art in Utrecht is afkomstig van collectief De Strakke Hand. Maar ook street kunstenaars Jan is de Man en Verfdokter en kunstenaar Samira Charroud maken de mooiste werken in de stad. Op de Street art cities app staan de meeste werken inmiddels wel vermeld (behalve die in Leidscherijn), maar je kunt ook met de route van Greetings Utrecht op pad.

Castellum Hoge Woerd

Bezienswaardigheden Utrecht: Castellum Hoge Woerd (foto: Jelle Verhoeks) | Mooistestedentrips.nl

Tweeduizend jaar geleden stond er, op ongeveer een kwartier fietsen vanuit het centrum van Utrecht, een groot Romeins fort, dat deel uitmaakte van de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse rijk. Op deze plek staat nu Castellum Hoge Woerd. Een (leuk!) café, theater en museum. Castellum Hoge Woerd heeft precies de afmetingen en indeling van het Romeinse fort. In het museum zijn historische schatten te zien uit de Romeinse tijd die werden gevonden tijdens de bouw van de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. En de grootste schat is een Romeins vrachtschip dat zo’n 1800 jaar geleden zonk en in de omgeving is gevonden. Castellum is bovendien leuk om te bezoeken met kinderen, want er is een mooie natuurspeeltuin en grote kinderboerderij bij.

Kasteel de Haar

Bezienswaardigheden: Kasteel de Haar | Mooistestedentrips.nl

Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland en ligt op steenworp afstand van de stad. Dus als je nog tijd hebt tijdens je weekendje Utrecht is het zeker een goed idee om het kasteel te bezoeken. Het sprookjesachtige kasteel was ooit privébezit van de familie van Zuylen en nazaten van deze familie verblijven hier nog jaarlijks. In jaren ’60 en ’70 was Kasteel de Haar populair bij de jetset en logeerde Roger Moore en Coco Chanel er, bijvoorbeeld. Je kunt het kasteel bezoeken, dwalen door de weelderige tuinen, de hertjes bekijken of één de tentoonstellingen bezoeken. Kasteel de Haar is het ultieme sprookjeskasteel. Handig: download de Kasteel de Haar app voor de mooiste wandelingen of speurtochten voor kinderen.

Landgoed Amelisweerd & Rhijnauwen

Wandelen van Utrecht naar Landgoed Amelisweerd & Rhijnauwen | Mooistestedentrips.nl

Houd je van wandelen en heb je tijdens je weekendje Utrecht wel zin in een mooie wandeling? Eén van de populairste wandelingen om in Utrecht te maken is die vanuit het centrum naar Landgoed Amelisweerd en Rhijnauwen. Je wandelt vanaf het Ledig Erf, langs de Kromme Rijn zo de bossen in langs het Fort bij Rhijnauwen. In Amelisweerd en Rhijnauwen zijn verschillend leuke plekken om even wat te drinken en te eten. Bekijk mijn wandeling naar Amelisweerd en Rhijnauwen.

Forten van Utrecht

Bezienswaardigheden Utrecht: Fort aan de Klop | Mooistestedentrips.nl

Als je gaat fietsen in Utrecht en omgeving kun je er bijna niet omheen: de forten. Binnen de gemeente Utrecht kun je 8 van deze oude verdedigingswerken van de Hollandse Waterlinie vinden: Fort aan de Klop, Fort de Gagel, Fort Blauwkapel, Fort de Bilt en Lunet I t/m IV. Fort aan de Klop kun je gratis bezoeken. Je kunt er ook overnachten of even bijkomen met een drankje en een hapje. Superleuk tijdens een weekendje Utrecht.

Restaurants in Utrecht

Jasmijn en ik

Foto met dank aan Jasmijn en ik

Jasmijn en ik is vanaf dat ik in Utrecht woon één van mijn favoriete restaurants in de stad en ik kom hier echt heel graag. Je eet hier heel bijzondere gerechten uit verschillende Aziatische keukens. Ga voor een lekker bord vol of kies uit allerlei verschillende kleine hapjes. Alle gerechten hebben de meest prachtige namen. Bij Jasmijn en ik eet je zowel vis, vlees als vegetarisch. Reserveren is wel aan te raden.

KEEK

Foto met dank aan KEEK

Heb je uitgebreid alle bezienswaardigheden in Utrecht bekeken? Dan is het tijd voor koffie en wat lekkers of een goede lunch bij KEEK, één van mijn favoriete restaurants in Utrecht. Je bestelt hier de lekkerste (biologische en vegan) broodjes, soepen, salades, quiches en taartjes. Natuurlijk met een goede kop koffie erbij. Wil je liever wat meenemen? Loop dan langs de bijbehorende bakkerij aan de Springweg (tip: de scones zijn niet te versmaden).

De Markt

Foto met dank aan De Markt

De Markt doet haar naam eer aan, maar dan wel die van een Italiaanse markt.Het is één van mijn favoriete restaurants in Utrecht en ik ben hier vaak (en graag) te vinden met vriendinnen. Je bestelt hier de lekkerste Italiaanse gerechten: geweldige antipasti, houtoven pizza met een flinterdunne bodem, pasta’s van het seizoen en geweldige salades. Natuurlijk met een goed glas Italiaanse wijn erbij.

Luc

Foto met dank aan Luc

Wil je leuk koffie drinken, lunchen of borrelen midden in het centrum van Utrecht? Dan is Luc een goed idee. Je zit hier in de reuring op het terras of tussen een jungle aan planten binnen. Heel gezellig. Je bestelt hier echt de lekkerste croques of eiergerechten en als je meer van zoet bent, moet je echt de wentelteefjes nemen. Voor bij de borrel kun je kiezen uit een keur aan lekkere borrelhapjes.

De Zwarte Vosch

Foto met dank aan De Zwarte Vosch

De Zwarte Vosch is een heel fijne pintxos bar in Utrecht en is gelegen aan de Oudegracht. Reserveer een tafeltje en waan je een avondje in Baskenland. Wandel naar de bar en kies daar de lekkerste koude pintxos uit, het personeel komt langs de tafeltjes met de warme pintxos en er zijn ook nog wat grotere, warme gerechten te bestellen. In de pintxos zitten prikkertjes met verschillende kleuren. Deze bewaar je en aan het einde van de avond bepalen de prikkertjes hoeveel je moet betalen.

Jozef

Foto met dank aan Jozef

Middenin de stad, op de Mariaplaats, vind je Jozef: één van de populairste restaurants in Utrecht (en ik kom er ook erg graag). Je zit hier heerlijk op het terras in de zon of binnen in het retro interieur. Op de kaart staat aan mooie mix van vega, vis- en vleesgerechten. Er is ook een aparte kinderkaart. Jozef is bovendien één van de meest kindvriendelijke restaurants in Utrecht: als je de ingang aan de Springweg neemt, is er een apart deel van het restaurant met een grote speelhoek (en als je geen kinderen hebt, heb je daar dus helemaal geen last van).

Lefebvre

Foto met dank aan Lefebvre

Ben je tijdens je weekendje in Utrecht op zoek naar een goede wijnbar? Op naar Lefebvre aan de Neude, één van mijn favorieten. Hier bestel je de mooiste wijnen uit alle hoeken van de wereld (en ook een paar heel mooie Nederlandse wijnen) en fantastische borrelplanken. Het kundige personeel helpt je graag als je er echt nier uitkomt. Honger gekregen, een deur verderop vind je de bistrot waar je geniet van echte Franse klassiekers.

Olivier

Foto met dank aan Olivier

Net achter Hoog Catharijne vind je één van de mooiste cafés van Utrecht: Olivier. Het Belgisch biercafé is al een aantal keer uitgeroepen tot mooiste café van Nederland en dat is niet zo vreemd. Het café is namelijk gevestigd in een oude kerk. Maar verwacht geen kille toestanden, maar juist Bourgondisch en zalig genieten. Er staan tientallen fijne Belgische bieren op de kaart en op de menukaart prijken fijne Vlaamse klassiekers.

Broei

Restaurants Utrecht: foto met dank aan Broei

Een creatieve ruimte vol grafisch ontwerp, leuke schilderijen en bijzondere accessoires. En je kunt er ook nog eens heel gezellig iets drinken, alles is biologisch. Broei is een leuke plek aan de Oosterkade: goed te combineren met een bezoek aan het Centraal Museum of Nijntje Museum en een geweldige plek om koffie te drinken of te borrelen. Lunchen kan ook, je eet wat de pot schaft. Wat je kunt bestellen staat op het grote krijtbord. En zie je aan de muren of in de stellingkasten een ontwerp dat je bevalt? Dan kun je het meteen kopen.

WT Urban café & kitchen

Restaurants Utrecht, foto met dank aan WT Urban café & kitchen

Eén van de leukste restaurants in Utrecht is zonder twijfel WT Urban café & kitchen. Dit restaurant is namelijk gevestigd in een oude watertoren, vlakbij station Vaartsche Rijn, op loopafstand van het centrum van de stad. Je eet er op de negende verdieping met een schitterend uitzicht over de stad en kiest uit verschillende menu’s, al dan niet mijn wijnarrangement. (Ruim) van te voren reserveren is wel nodig.

The Colour Kitchen

Foto met dank aan The Colour Kitchen

In Zuilen vind je The Colour Kitchen, gevestigd in een oude school in Berlage stijl. Leerlingen lopen er nu ook nog rond, want in de keuken worden nieuwe topkoks opgeleid. Samen met de chefs bereiden zij heerlijke maaltijden. Het restaurant is knus en gezellig. Het eten goed, eerlijk en origineel. En het oude schoolplein is nu een enorm terras, zo groot vind je ze niet gauw in Utrecht.

Buurten in de fabriek

Foto met dank aan Buurten in de fabriek

Op het randje van de wijk Lombok, of eigenlijk nét in Oog in Al, vind je een geweldig restaurant in een oude fabriek. Bij Buurten in de fabriek is het heel gezellig om ’s middags te borrelen. Er is een leuk terras, maar binnen zit je ook heel leuk en zie je nog goed hoe het er vroeger uit zag. ’s Avonds is er ook een heel fijne kaart. Buurten in de fabriek is één van de meest kindvriendelijke restaurants in Utrecht, met een speelhuisje buiten en een grote speelhoek binnen. Ga je richting Castellum of Kasteel de Haar, Buurten in de bieb in Leidsche Rijn is ook heel leuk en heeft een groot terras.

Karibu Café

Foto met dank aan Karibu Café

Voor ontbijt, brunch, lunch of borrel is er bijna geen leuker restaurant in Utrecht dan het Karibu Café. In dit kleurrijke, gezellige café kun je de hele dag door brunch bestellen, met de lekkerste koffie en sapjes erbij. De shakshuka is hier legendarisch, maar de wafels, pancakes en soepen zijn ook niet te versmaden. Bij Karibu Café zijn de meeste gerechten vegetarisch of vegan. Loop je er aan het einde van de middag binnen? Prima, want er staan geweldige cocktails op de kaart.

Brouwerij Maximus

Foto met dank aan Brouwerij Maximus

Utrecht heeft een heleboel leuke brouwerijen en Brouwerij Maximus is mijn favoriet, en heus niet alleen omdat ik er vlakbij woon. De brouwerij heeft een ontzettend leuk biercafé erbij, met een mooi groot terras vol lichtjes. Hier is het zowel ’s winters als ’s zomers heerlijk zitten. ’s Middags en ’s avonds bestel je bovendien een fijne burger of stoofschotel bij je bier. Bij de brouwerij is ook een winkel waar je de bieren van Maximus, inclusief de seizoenspecials koopt.

Buiten aan de Sluis

Restaurants in Utrecht: Buiten aan de Sluis | Mooistestedentrips.nl

Kom naar Leidsche Rijn, want langs een oude sluis aan het Amsterdam-Rijnkanaal vind je Buiten aan de Sluis. Het sluiswachtershuisje is prachtig opgeknapt en je zit hier super sfeervol. Ook op het terras is het echt heel aangenaam. Schuif er aan voor een borrel (Buiten aan de Sluis brouwt haar eigen bier) of reserveer een tafeltje om ’s avonds één van de fijne gerechten te komen proeven. Er wordt met het seizoen meegekookt, maar er staan ook altijd een paar (vegetarische) toppers standaard op de kaart.

De Veldkeuken

Restaurants Utrecht: De Veldkeuken | Mooistestedentrips.nl

Maak je een wandeling naar Amelisweerd en Rhijnauwen, dan heb je daarna vast trek gekregen. En in Amelisweerd moet je wat mij betreft even langs De Veldkeuken, een prachtige plek op het landgoed, in het bos. De Veldkeuken heeft haar eigen bakkerij en in de landgoedwinkel koop je de lekkerste broodjes, gebakjes en andere streekproducten. In het restaurant kun je terecht voor ontbijt, lunch en borrel en laat je je ontzettend goede broodjes, soepen en salades voorzetten.

Bezienswaardigheden Utrecht
Bewaar op Pinterest

Wat te doen in Utrecht? Bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Meer mini-breaks in Nederland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip Nederland > Weekendje Utrecht

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer