Mini-break in Nederland: Groningen

door Esther

Toegegeven, voor de meesten onder ons is het een flink eind rijden. Maar dan heb je meteen een perfect excuus voor een weekendje Groningen. Want dat je er een heel weekend van moet maken, dat staat wel vast. Er is namelijk genoeg te zien en doen in de stad. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Groningen en plan je weekendje weg.

Wat te doen in Groningen? Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Groningen | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Groningen plannen

  • Je reist heel gemakkelijk met de trein naar Groningen. Het station ligt aan de rand van het centrum en pal tegenover het Groninger Museum.
  • Kom je met de auto naar Groningen? Kies dan voor een hotel met parkeerplaats. Ik logeerde in het Apollo Hotel Groningen en kon daar mijn auto prima kwijt.
  • Ben je op zoek naar een leuk arrangement? Bekijk dan verschillende arrangementen in Groningen.
  • In de buurt op zoek naar een leuk vakantiepark? Bij Vakantiepark de Bloemert logeer je in heel mooie huisjes, pal aan het water en op zo’n kwartier rijden van Groningen.
  • Wil je de stad en regio leren kennen tijdens je weekendje Groningen? Neem dan dan gids 100% Groningen met je mee. Boordevol leuke tips.

Hotels in Groningen

Apollo Hotel

Apollo Hotel Groningen | Weekendje Groningen? Logeer bij het Apollo Hotel

Apollo Hotel Groningen | Weekendje Groningen? Logeer bij het Apollo Hotel

Apollo Hotel Groningen | Weekendje Groningen? Logeer bij het Apollo Hotel

Tijdens mijn eerste weekendje Groningen logeerde ik in het Apollo Hotel. Ik was met de auto en kon er prima parkeren. Met de bus sta je zo in hartje stad, te voet ben je ongeveer een halfuurtje onderweg. Zo strak en modern als het hotel aan de buitenkant is, zo hip en vrolijk is het binnen. Er is een gezellige bar, leuk restaurant en overal door het hotel zijn fijne zitjes. Even neerploffen met een drankje is hier dus helemaal geen straf. Het hotel heeft kamers in allerlei soorten en maten. Ze zijn strak en best een beetje chique ingericht. Heel stijlvol en de bedden zijn top. Ik vond de enorme pop-art posters aan de muur heel tof. ’s Ochtends ga je helemaal loos bij het ontbijt, want er staat suikerbrood en kruidkoek op het menu. En uit schattige stopflesjes schud je hagelslag, vruchtenhagel en muisjes.

The Social Hub

The Student Hotel Groningen | Weekendje Groningen? Logeer bij The Student Hotel

The Student Hotel Groningen | Weekendje Groningen? Logeer bij The Student Hotel

Als je een leuk en hip hotel zoekt in Groningen, dan zit je goed bij The Social Hub. Het hotel ligt in de wijk Ebbinge en binnen een paar minuten loop je naar het hartje van de stad. In het hotel zijn heel veel plekken te vinden waar je lekker kunt relaxen met een kop koffie of een cocktail. De kamers zijn lekker ruim en van alle gemakken voorzien. Wil je net even iets meer ruimte, dan kies je voor een studio met eigen kitchenette. Je kunt ook uitgebreid, en lekker, ontbijten en uit eten in het hotel.

B&B Molenstreek

B&B Molenstreek Groningen | Weekendje Groningen? Logeer bij B&B Molenstreek

B&B Molenstreek Groningen | Weekendje Groningen? Logeer bij B&B Molenstreek

’s Ochtends wakker worden met uitzicht op een prachtig weids Gronings landschap? Dan moet je echt bij B&B Molenstreek logeren. Je geniet dan van de ultieme rust van de natuur en prachtig uitzicht over heel mooie molens, terwijl je ook binnen zo’n tien minuten naar het hartje van de stad fietst. En je mag gratis gebruikmaken van fietsen, dus dat is mooi meegenomen. Je hebt eigenlijk een heel huisje voor jezelf. Met een lekker bed, bank, keukentje en zelfs een terrasje met tuinmeubelen. ’s Ochtends staat er een ontzettend fijn ontbijtje voor je klaar, met eieren van eigen kippen.

Geschiedenis Groningen in vogelvlucht

Grappig: Groningen stad begon ooit als het Drentse Brinkdorp en de eerste sporen van bewoning stammen uit 300 voor Christus. In 1040 was het de meest noordelijke post van het Bisdom Utrecht, verwierf het stadsrechten en is daarmee één van de jongste grote steden in Nederland. Door de eeuwen heen werd de stad, vanwege de strategische ligging, flink belegerd en aangevallen. Groningen bestaat in haar huidige vorm vanaf ongeveer 1800. Maar één van de meeste tekenende jaartallen voor de stad is misschien toch 1640. Toen opende de Rijksuniversiteit haar deuren en daarmee zette Groningen zich voor altijd als studentenstad op de kaart.

Bezienswaardigheden Groningen

Doen in Groningen: fietsen

Wat te doen in Groningen? Ga fietsen in Groningen | Mooistestedentrips.nl

Is het je eerste weekendje Groningen en wil je meer te weten komen over de stad? Stap op de fiets. Ga mee met deze fietstocht van Baja Bikes. Je gaat ruim twee uur op pad met een gids en je komt langs de leukste bezienswaardigheden in Groningen, zoals de Martinitoren, het Oosterpark, Prinsenhof en de mooiste hofjes van de stad. En je gids weet ook de leukste plekken om ’s avonds een hapje te eten. Wil je liever zelf op pad? Je kunt ook behoorlijk goedkoop een fiets huren in Groningen.

Groninger Museum

Groninger Museum | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest bekende bezienswaardigheden in Groningen is toch wel het Groninger Museum. Ik bezocht hier een paar jaar terug de expositie over David Bowie, maar nam ook een kijkje in de rest van het museum. Het pand ligt op een soort eilandje in de singel en werd ontworpen door de Mendini architecten. Je bewondert er eeuwenoud porselein en bijzondere historische vondsten uit de regio. Ook de collectie expressionisten, opererend onder de naam De Ploeg, vond ik erg interessant.

Martinitoren

Wat te doen in Groningen? Beklim de Martinitoren | Mooistestedentrips.nl

Je kunt er tijdens je weekendje Groningen niet omheen: de Martinitoren. Het is bijna niet voor te stellen dat deze toren vijfhonderd jaar geleden bijna afbrandde door blikseminslag. Gelukkig staat de Martinitoren nog fier overeind en is nu één van de meest bekende bezienswaardigheden in Groningen. Je kunt naar bijna 100 meter klimmen door de 300 treden van de toren te beklimmen. Onderweg word je getrakteerd op bijzondere gewelven en de grote klokken.

Folkingestraat

Folkingestraat, Synagoge | Mooistestedentrips.nl

Vanaf het centraal station loop je waarschijnlijk het centrum in via de Folkingestraat. Deze was vroeger het hart van de bedrijvige joodse buurt. Je kunt er nog altijd de statige synagoge met het prachtige interieur bezoeken. Nu staat de straat vooral voor leuke winkels en eettentjes. Folk mag je in ieder geval niet overslaan. Het is er nog moeilijk kiezen uit alle mooie kledingstukken, accessoires en papierwaren.

Hofjes van Groningen

Wandelen langs de Hofjes van Groningen | Mooistestedentrips.nl

De hofjes in het centrum behoren tot de leukste geheime bezienswaardigheden in Groningen, dus het is zeker leuk of er één of twee te bezoeken tijdens je weekendje weg. De hofjes maakten deel uit van gasthuizen en gaven ooit onderdak aan bijvoorbeeld armen en zieken. Nu zijn het heerlijk rustige plekken in de stad. Het is even goed zoeken naar de hofjes, maar je vindt ze bijvoorbeeld bij het Heiligen Geestgasthuis, Pieternellagasthuis en Aafien Olthofsgasthuis. Of volg deze wandeling om de mooiste hofjes van de stad te ontdekken.

Prinsenhof

Weekendje Groningen? Bezoek het Prinsenhof | Mooistestedentrips.nl

Op nog geen vijf minuten wandelen van de Martinitoren vind je één van de mooiste bezienswaardigheden in Groningen: het Prinsenhof. Ooit logeerden de Prinsen van Nassau hier als ze in de buurt waren en ook nu is het een mooi hotel en kun je er terecht voor een heel fijne afternoon tea. Loop even langs de muur om het hotel heen, want dan kom je in de prachtige binnentuin terecht. Wandel even langs de rozen, kruiden en andere mooie planten en geniet van de rust.

Hoge der A en Lage der A

Wat te doen in Groningen? De leukste bezienswaardigheden in Groningen | Mooistestedentrips.nl

Het oude havenkwartier is één van de meest populaire bezienswaardigheden van Groningen. Het is zelfs de meest gefotografeerde plek van de stad. En ook ik stond er een tijdje met mijn camera. Vroeger kwam hier nog weleens een zeehond voorbij dobberen, omdat de rivier in directe verbinding stond met de zee, maar dat is al lang niet meer zo. Veel prachtige pakhuizen langs de kade hebben inmiddels een monumentenstatus en herbergen nu leuke cafés of winkels. Ook de schepen in de oude haven zijn prachtig.

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Foto met dank aan Noordelijk Scheepvaartmuseum | Mooistestedentrips.nl

Alleen al vanwege de schitteren pittoreske ligging zou je even naar binnen moeten lopen bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Het museum is namelijk gevestigd in twee prachtige panden uit de 15de eeuw. De geschiedenis van de scheepsbouw en de scheepvaart in Noord-Nederlands komt in het museum heel mooi tot leven.

Reitdiep

Bezienswaardigheden Groningen: gekleurde huisjes in Reitdiep | Mooistestedentrips.nl

Een nieuwbouwwijk één van de bijzondere bezienswaardigheden in Groningen? Echt? Nou, als je toch een huurfiets hebt, is het toch wel de moeite om de wijk Reitdiep te bekijken. Stiekem is dit gewoon een klein beetje Kopenhagen in Nederland. Aan de haven vind je er prachtig gekleurde huisjes, maar vooral de ligging aan het water is heel bijzonder, je ziet er een keur aan vogels. Camera in de aanslag dus.

Cafés en restaurants in Groningen

De Groene Stoel

Foto met dank aan De Groene Stoel | Mooistestedentrips.nl

Wandel tijdens je weekendje Groningen even langs De Groene Stoel. Een rustige plek met heel fijne koffie, huisgemaakte taart en de fijnste lunchgerechten gemaakt met lokale producten. En, ook al heel fijn, bij De Groene Stoel geven vluchtelingen een opleiding en een baan. De moeite waard.

Spaak

Foto met dank aan Spaak | Mooistestedentrips.nl

Koffie drinken en over wielrennen ouwehoeren. Dat zijn twee van mijn favoriete dingen om te doen. En in Groningen kan dat bij Spaak. Dit is namelijk het fietscafé van de stad. Je ploft hier neer voor heel fijne koffie, taart, een broodje of een stevige maaltijd voor of na een fietstocht. Kom je met je koersfiets naar Groningen, dan kun je in het weekend mee fietsen met de Spaakrit. Of je ploft neer om koers te kijken. Echt, aan mij heb je dan geen kind meer.

Baxbier

Foto met dank van Baxbier | Mooistestedentrips.nl

Ga je de kleurrijke huisjes in Reitdiep bewonderen? Loop of fiets even langs Baxbier. De Groningse brouwerij heeft hier namelijk een proeflokaal met een fijn terras aan het water. Je kunt mee met een rondleiding van ongeveer aan half uur. Bestel een goed glas bier en misschien ook een borrelplank. Dan kun je vervolgens lekker over het water uitkijken.

Flinders Café

Foto met dank aan Flinders Café | Mooistestedentrips.nl

Net buiten het centrum van Groningen vind je Flinders Café aan het Schuitendiep. Een heel leuk café, met een erg fijn terras. Maar ook binnen is het lekker ruim zitten. Wat mij betreft is dit een heel leuke plek voor de lunch, want je bestelt hier fijne salades en bowls. Maar iets drinken is ook een goed idee, zoals een Gronings biertje van brouwerij Martinus.

Pernikkel

Foto met dank aan Pernikkel | Mooistestedentrips.nl

Ik plof graag neer bij Pernikkel aan de A-Weg, aan de rand van het centrum van Groningen. Het is een heel fijne plek voor een kop koffie of een borrel. Je krijgt altijd gratis water, cake en knabbels bij je bestelling, maar voor een prikkie bestel je ook een flinke borrelplank. Je kunt ook voor het eten blijven hangen, want er staan ook heel fijne burgers op de kaart.

Brussels Lof

Foto met dank aan Brussels Lof | Mooistestedentrips.nl

Bij Brussels Lof eet je of vis of vegetarisch. In een fraaie klassieke setting. Je gaat er echt een avondje goed uit eten. Nu ben ik een echte visliefhebber, dus ik koos vooraf voor garnalen en paling, al zagen de oesters er ook fantastisch uit. En als hoofdgerecht bestelde ik mosselen. Op de kaart staan bovendien prachtwijnen, dus bestel vooral een goed glas bij je eten.

Concerthuis

Cafés en restaurants in Groningen: Concerthuis | Mooistestedentrips.nl

Cafés en restaurants in Groningen: Concerthuis | Mooistestedentrips.nl

Als je zin heb om een concert bij te wonen of lekker te kletsen, ben je bij Het Concerthuis aan het goede adres. Je eet hier trouwens prima en je kunt alles op de kaart de hele dag bestellen. Dus wil je eens lunchen met toetjes of heb je ’s avonds nog zin in een enorme tosti? Dan kan dat dus gewoon. Een echte aanrader tijdens een weekendje Groningen..

Weekendje Groningen
Bewaar op Pinterest

Weekendje Groningen? Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Groningen | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Groningen? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Groningen tijdens een weekendje weg | Mooistestedentrips.nl

Meer stedentrips Nederland

Houd je wel van weekendjes weg in eigen land? Mooi, ik ben ook altijd in voor stedentrip Nederland. Dus heb je zin in een weekendje weg: lekker winkelen, wandelen en heerlijk eten? Geen probleem, Nederland heeft zo veel leuke steden. Bekijk bijvoorbeeld mijn artikelen over deze steden.

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

Sandra 25 november 2018 - 17:44

Heerlijk Groningen! Mijn ouders wonen er vlakbij. Dus shoppen doe ik wel in Groningen. Ik ga je bericht bewaren, want je geeft leuke tips! Een dagje Groningen vind ik altijd leuk.

Antwoord
Jacqueline 25 november 2018 - 17:46

Ga je tips zeker bewaren. We gaan dit jaar naar Lauwersoog op vakantie,dus een bezoekje aan Groningen zit er dan zeker in. De afstand is dan geen probleem meer.

Antwoord
Wietske 19 december 2018 - 12:13

Er gaat niets boven Groningen! De grote markt heeft leuke kroegen en de markt is ook een aanrader. Ik ga zeker bovenstaande tips verder onderzoeken !

Antwoord
Christa 22 december 2018 - 22:19

Groningen is echt een hele fijne stad met een heerlijk relaxte sfeer. Heel erg bedankt voor je tips. De Prinsentuin staat op m’n lijstje!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer