Fez, Marokko: wat te doen in Fez? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden Fez.

Stedentrip Fez

Fez, Marokko: tips en bezienswaardigheden

door Esther

Een stedentrip Fez voert je terug naar lang vervlogen tijden. Naar de tijd dat filosofen, wiskundigen, advocaten en sterrenkundigen massaal naar de stad trokken om zich te verdiepen en meer kennis op te doen in de oude universiteit. Het maakte Fez werelds en ondanks dat de stad iets van vergane glorie heeft, is zij ook nog steeds groots en een beetje mysterieus. Nieuwsgierig? Plan een stedentrip en bekijk alle bezienswaardigheden Fez.

Over Fez, Marokko

In de middeleeuwen was Fez één van de belangrijkste steden in het Midden-Oosten. Van heinde en verre kwamen geleerden naar de stad om hier te studeren aan de beroemde universiteit en aan de religieuze scholen. Dat maakte van Fez een levendige stad en dus ook aantrekkelijk voor handelaren. In Fez waren alle goederen verkrijgbaar die vanuit de zijderoute en handelsroutes ten zuiden van de Sahara te krijgen waren. Een bruisende stad, vol wereldse invloeden.

De sfeer van weleer hangt nog steeds in Fez. De universiteit en de religieuze scholen bestaan nog, in de oude Medina wordt nog steeds handel gedreven en de stad is nog steeds bruisend en kleurrijk. Vandaag de dag wonen er bijna 100.000 mensen in de beroemde Medina, één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Fez. Je komt er ogen en oren tekort. Je zintuigen worden er zeker geprikkeld. Maar tijdens een stedentrip Fez ontdek je ook heerlijke riads en de fijnste restaurants. Bovendien is het een fijne startplek om nog een aantal andere trekpleisters in Marokko te bezoeken. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Fez en ontdek de mogelijkheden van de stad.

Stedentrip Fez, bekijk alle leuke bezienswaardigheden in Fez, Marokko

Plan een stedentrip Fez

Stedentrip Fez: kant-en-klaar

Een stedentrip Fez is prachtig en overweldigend tegelijk. Je kunt logeren in schitterende riads, oude stadspaleizen vol bontgekleurde tegeltjes en wonderschone houten meubelen, vaak met een goed restaurant erbij. Heb je geen zin om eindeloos prijzen te vergelijken op internet, maar wil je er gewoon lekker tussenuit? Prima, er is vast een goede aanbieding Fez te vinden.

Stedentrip Fez: alles zelf regelen

Een stedentrip Fez kun je ook heel gemakkelijk zelf regelen. Vliegtickets Fez vinden is bijvoorbeeld redelijk gemakkelijk, want je vliegt vanaf Rotterdam Airport en Eindhoven Airport rechtstreeks naar de stad. Vergelijk verschillende vliegtickets en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt. Ook een leuk hotel in Fez vinden is helemaal niet moeilijk. Er zijn hotels en riads in alle prijscategorieën. Hieronder vind je een paar van mijn favorieten.

Hotels in Fez

Hotel & Spa Dar Bensouda

Foto met dank aan Hotel & Spa Dar Bensouda | Mooistestedentrips.nl

Wil slapen in een fraaie traditionele riad? Dan is et keuze genoeg in Fez. De medina zit vol prachtige, oude stadspaleizen. Deze riads zijn gebouwd rondom lommerrijke binnentuinen. Je slaapt hier heerlijk rustig, terwijl de drukte van de stad kilometers ver weg lijkt. Hotel & Spa Dar Bensouda is zo’n fijne riad. Met ruime, fijne kamers, een mooie binnentuin en schitterend uitzicht over de Medina vanaf het dakterras. Verwen jezelf en boek een hamambehandeling tijdens je verblijf.

Riad Anata

Foto met dank aan Riad Anata | Mooistestedentrips.nl

Riad Anata is echt een pareltje en een aanrader tijdens je stedentrip Fez. Deze grote riad heeft prachtige kamers. Lekker modern, fris en comfortabel, met subtiele authentieke accessoires en mooie, lokale kunstwerken. De riad is de ideale plek om lekker te relaxen na een ochtend of middag de bezienswaardigheden in Fez te hebben gezien. Vlei je neer met een boek op één van de ligbedden in de binnentuin of op het dakterras of volg een Marokkaanse kookles. Er is ook een heel fijn restaurant op het dakterras van deze riad, dat scheelt ’s avonds een hoop zoekwerk.

Hotel Sahrai

Foto met dank aan Hotel Sahrai | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Hotel Sahrai | Mooistestedentrips.nl

Net buiten het centrum van Fez staat Hotel Sahrai, een geweldige plek als je op je gemak wilt genieten van een stedentrip Fez. Hier geniet je in elegante kamers en neem je een frisse duik nadat je een dag de bezienswaardigheden in Fez hebt bezocht. Vergeet niet om ook een handeling in de hamam te reserveren en schuif ’s avonds aan bij één van de restaurants in het hotels. Er zijn ook een paar leuke bars in het hotel en de zondagse brunch is echt een aanrader in Hotel Sahrai.

Vliegtickets Fez

Vliegtickets Fez? Die vind je vrij gemakkelijk en voordelig. Je vliegt namelijk in zo’n 3,5 uur naar Fez vanaf Rotterdam/ The Hague Airport, Eindhoven Airport en verschillende luchthavens in de grensstreek. Wat het beste bij je past, hangt maar net af van je budget en hoever je zou willen rijden naar een vliegveld. Vergelijk verschillende vliegtickets en bekijk wat het beste past bij jouw situatie. Tip: boek een transfer die je van het vliegveld naar je hotel of riad brengt. Dat scheelt een hoop zoekwerk en afdingen.

Bezienswaardigheden Fez

Medina van Fez

Bezienswaardigheden Fez, Marokko: de Medina van Fez

Bezienswaardigheden Fez, Marokko: de Medina van Fez

De Medina is niet alleen één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Fez, het is ook nog eens de oudste nog bewoonde medina ter wereld. In de medina verscholen vind je tientallen kleurrijke winkels vol sjaals, dekens, tapijten, aardewerk, kruiden en meubels. Je komt ogen tekort. En je vindt er ook andere bezienswaardigheden in Fez, zoals religieuze scholen en musea. De Medina is een waar doolhof en hoe goed je ook je best doet, je verdwaalt er hopeloos. Dat kan grappig zijn, maar je mist daardoor ook een hoop. Mijn tips: ga mee met een rondleiding door de medina. Je gids weet de weg, leid je langs bijzondere bezienswaardigheden en winkels en vertelt de verhalen achter al het moois dat je ziet.

Bab Bou Jeloud

Stedentrip Fez, Bab Bou Jeloud

De toegangspoort tot de Medina lijkt eeuwenoud, maar staat er toch pas sinds 1913 en is gebouwd door de Fransen. De toegangspoort heeft wel de typerende vorm van een sleutelgat en heeft drie aparte doorgangen, voor gemotoriseerd vervoer en voetgangers. De Bab Bou Jeloud is prachtig gedecoreerd en als je aan de overkant van de straat gaan staan, heb je door de poort heen een prachtig zicht op de Medina.

Bou Inania Medersa

Bezienswaardigheden Fez, Marokko: Bou Inania Medersa

De straatjes van de Medina van Fez zijn zo smal en druk dat je bijna niet gelooft dat er ook grootse bezienswaardigheden in verscholen liggen. De Bou Inania Medersa is waarschijnlijk de belangrijkste trekpleister in de Medina en daarmee één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Fez. De islamitische leerschool was eeuwenlang één van de belangrijkste islamitische scholen ter wereld en tot enkele tientallen jaren geleden nog in gebruik. Je kunt je er nu vergapen aan de waanzinnig mooie mozaïeken en het houtsnijwerk.

Nejjarine Museum

Bezienswaardigheden Fez, Marokko: Nejjarine Museum

Bezoek het Nejjarine Museum in de medina, het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Fez. Vroeger sloegen koopmannen op doorreis hier hun goederen op, voor een dag of wat, zodat ze konden uitrusten en proviand konden aanschaffen voor de rest van de reis. Nu huist in dit schitterende pand het museum voor houtsnijwerk, of moet ik zeggen houtsnijkunst. Want de uitgestalde gereedschappen en voorbeelden van houtsnijwerk zijn echt voortreffelijk.

Al Quaraouiyine Moskee

Bezienswaardigheden Fez, Marokko: Al Quaraouiyine Moskee

De inwoners van Heidelberg zullen het er waarschijnlijk niet mee eens zijn en die van Salamanca ook niet. Maar de Al Quaraouiyine werd in 859 gebouwd en mag daarom de titel van oudste universiteit te wereld dragen. Omdat het nu een moskee is, mogen niet-moslims er niet naar binnen. Maar niet getreurd: de bibliotheek van de universiteit is een aantal jaar terug gerenoveerd en wel voor het publiek geopend. Vanuit de bibliotheek kun je hier en daar een glimp opvangen van de binnenplaats van de moskee, met het schitterende tegelwerk.

Place Seffarine

Stedentrip Fez, Place Seffarine

De naam van dit plein heb je waarschijnlijk helemaal nergens gezien, en het staat ook niet of slecht aangegeven. Maar je herkent het plein wel aan de winkels die alleen maar koperwaren verkopen. Je ziet er niet alleen de mooiste lampen, maar ook bijzondere met de hand gemaakte kloppers, fonteintjes en wasbakken. Place Seffarine is wat mij betreft één van de mooiste bezienswaardigheden in Fez. In één van de hoeken van het plein zit een klein theehuis waar je de bedrijvigheid op het pleintje goed op je in kunt laten werken.

Chouara leerlooierijen

Stedentrip Fez, bezoek de leerlooierijen van Fez

De leerlooierijen behoren misschien wel tot de meest beroemde bezienswaardigheden in Fez. Ze liggen, zoals dat vroeger hoorde, net buiten de Medina. Het zijn de oudste leerlooierijen ter wereld en ze worden nog net zo gebruikt als in de middeleeuwen. Je kunt vanaf verschillende uitzichtpunten zien hoe de huiden worden bewerkt, gebleekt en gekleurd. Heel interessant. Tip: ga naar een uitkijkpunt bij een ‘cooperative’, hier word je (net als bij de andere uitzichtpunten) ook via een winkel weer naar buiten geloodst, maar hier zijn ze minder opdringerig (vraag je gids of hij je meeneemt). Neem een takje munt mee, want de opstijgende geur van de looierijen is nogal penetrant.

Dar el Makhzen

Dar el Makhzen | Mooistestedentrips.nl

Dar el Makhzen is de naam van het koninklijk paleis en is niet voor publiek toegankelijk.Toch moet je er tijdens je stedentrip Fez zeker even langs wandelen, het is namelijk een erg bijzonder bouwwerk. Het tegelwerk, de mozaïeken, het bladgoud en de gigantische deuren maken het een heel bijzondere bezienswaardigheid.

Park Jnan Sibil

Stedentrip Fez, Park Jnan Sibil

Even ontsnappen aan de hectiek van de Medina? Dat snap ik helemaal. Vanaf de toegangspoort Bab Bou Jeloud loop je de Medina uit en bezoek je het Jnan Sibil park. Dit werd in de 18de eeuw aangelegd in opdracht van Sultan Moulay Abdella. Het is één van de oudste tuinen in de stad en sinds een jaar of tien is het park ook voor het publiek geopend. Het is werkelijk een paradijselijke plek, vol fraaie fonteinen, kanalen, citrusbomen, planten en bloemen.

Fes el-Jdid

Fes el-Jdid (Mellah), stedentrip Fez

De Joodse wijk van Fez, Fes el-Jdid of Mellah, ligt in nieuw Fez. En dit nieuw mag je met een korreltje zout nemen, want dit deel van de stad werd in de 13de eeuw uit de grond gestampt. Maar in vergelijking met de oude Medina is het natuurlijk een jonkie. In de 14de en 15de eeuw vluchtten veel Joden uit Europa en vestigden zich onder andere in het nieuwe deel van de stad. En dat is aan de architectuur nog wel te zien: de meeste oude gebouwen hebben nog prachtige houten balkons, een typische Joodse bouwstijl. Op het hoogtepunt woonden er zo’n 250.000 Joden in Fes el-Jdid.

Merenid Tombes

Fez, Marokko: Merenid Tombes, de mooiste bezienswaardigheden in Fez

De Merenid Tombes zijn wat onbekende bezienswaardigheden in Fez. Deze tombes zijn het enige wat nog doet herinneren aan de sultans van de Merenid dynastie en ze liggen even buiten de stad. Het is een stevige klim de heuvel op, maar dan kun je wel de mooie versieringen op de tombes zien, die inmiddels als flink zijn vergaan. Vanaf de heuvel heb je bovendien een prachtig uitzicht over de Medina.

Kookles in Fez

Kookles in Fez, Marokko | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een stedentrip Fez is het heel leuk om meer van de Marokkaanse cultuur te leren door het volgen van een kook workshop. Voor deze kookles word je opgehaald bij de hotel of riad door een Marokkaanse chef en overleg je eerst over het menu. Jullie kunnen echt van alles maken, zoals tajine, kefta in tomatensaus en eieren, djaj mqualli, meshwi, lamp met pruimen en traditionele soepen en salades. Nadat je het menu hebt vastgesteld, wandel je naar de verschillende souks om boodschappen te doen, waarna je aan de slag gaan. En het leukste, en gezelligste deel van de workshop: het opeten.

Volubilis

Volubilis, Marokko | Mooistestedentrips.nl

Niet ver van de stad vind je één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Marokko. De enorme Romeinse nederzetting Volubilis, of althans, de ruïnes daarvan. De Romeinen bouwde de nederzetting in de derde eeuw als handelspost en je ontdekt er de resten van thermale baden, tempels en triomfbogen. Vooral de mozaïeken zijn verrassend goed bewaard gebleven. Met een huurauto maak je een dagtrip heel gemakkelijk zelf. Een georganiseerde dagtrip is vaak in combinatie met een bezoek aan Meknes (ook een mooi stadje).

Overnachten in de woestijn

Marokko, overnachten inde Sahara | Mooistestedentrips.nl

Wil je je stedentrip Fez wat uitbreiden? Maak dan van de gelegenheid gebruik om eens in de woestijn te overnachten. Een geweldige ervaring. Vanuit Fez vertrek je richting Rissani en reis je door het adembenemende Atlasgebergte. In Rissani stap je op je kameel om (onder begeleiding natuurlijk) de Sahara in te gaan. Je logeert er in een Bedoeïenentent in Erg Chebbi waar je ook eet. Je ontdekt er dat de woestijn zo veel mooie en veelzijdiger is dan je je had gedacht en logeren in de doodse stilte, terwijl je naar de duizenden sterren kijkt, is heel bijzonder.

Restaurants in Fez

Café Clock

Foto met dank aan Café Clock | Mooistestedentrips.nl

Café Clock is mijn favoriete restaurant tijdens een stedentrip Fez. Je kunt het restaurant vrij gemakkelijk vinden, vlakbij de Bab Bou Jeloud aan het begin van de Medina. De sfeer is er altijd top en je bestelt er de lekkerste gerechten. Van traditionele Marokkaanse kost, tot westerse hapjes met een Marokkaanse twist. Ook leuk: je volgt hier kooklessen, muzieklessen of woont lezingen bij over de Marokkaanse cultuur. Wat dat betreft is Café Clock zo veel meer dan alleen een café, er is trouwens ook een restaurant in Marrakech.

La Villa

Foto met dank aan La Villa | Mooistestedentrips.nl

La Villa is zo’n restaurant waar je tijdens je stedentrip Fez toch minstens een keer heen moet. Deze moderne bakkerij en patisserie heeft namelijk ook een riant restaurant en het is een geweldige plek voor een kop koffie met een lekker stuk taart, lunchen met hartige broodjes, quiche of een kleine maaltijd en een ijsje aan het einde van de middag. De producten zien er allemaal geweldig uit, dus kiezen wordt lastig.

Nagham Café

Stedentrip Fez, de leukste restaurants in Fez | Mooistestedentrips.nl

Tijdens het bezoeken van alle bezienswaardigheden in Fez heb je vast eens behoefte aan een pauze. En het Nagham Café, vlakbij de Bab Bou Jeloud, is daar een goede plek voor. Plof neer op het dakterras vol blauwe mozaïeken tafels en bestel een pot muntthee met een bordje fruit en Marokkaanse koekjes erbij. Perfect om even tot rust te komen, voordat je de stad weer verder gaat ontdekken.

Fez Café

Foto met dank aan Fez Café | Mooistestedentrips.nl

Fez Café hoort bij Le Jardin des Biehn, een heel fijne riad in de Medina van Fez. De prachtige tuin van de riad huist met recht één van de leukste restaurants in Fez. Het is een heerlijke plek om even bij te komen van de drukte van de Medina. Op de kaart staan traditionele Marokkaanse gerechten, maar ook gerechten met een Franse basis. Zin in vis of een salade? Dan zit je hier goed.

The Ruined Garden

Stedentrip Fez, de leukste restaurants in Fez, Marokko | Mooistestedentrips.nl

The Ruined Garden is één van de leukste restaurants in Fez. Het restaurant hoort bij de (al net zo fraaie) Riad Idrissy en bevindt zich in de mooie tuin van de riad. Je zit er omringd door bloeiende bloemen en bananenplanten, heerlijk verscholen in alle rust. Op de menukaart staan traditionele gerechten met een moderne twist. Je kunt er ook een goed glas bier of wijn bij bestellen. Op zondag kun je bij het restaurant terecht voor brunch. Ook fijn: als je het restaurant niet kunt vinden, komt iemand je halen én brengt je weer terug naar je hotel of riad.

Made in M

Foto met dank aan Made in M | Mooistestedentrips.nl

Made in M is één van mijn favoriete plekken in de Medina van Fez, een heel Europees ogen café, maar wel met de lekkerste Marokkaanse gerechten op de kaart én een heleboel leuke spulletjes om te kopen. Plof neer aan één van de tafeltjes binnen of aan de straat en geniet van pannenkoekjes met jam, omeletten, salades of tajines. Het wordt allemaal met veel aandacht bereid. Made in M is ook een fijn café om gewoon even iets te drinken.

L’Amandier

Foto met dank aan L'Amandier | Mooistestedentrips.nl

Restaurant L’Amandier ligt buiten de oude stad, maar heeft wel een geweldig dakterras en uitzicht op de Medina. Alleen daarom is het al de moeite om er tijdens je stedentrip Fez een keer een tafeltje te reserveren. Het restaurant hoort bij het superfijne Palais Faraj Suites & Spa. Je geniet er van een cocktail of een glas wijn en bestelt vervolgens één van de fraaie specialiteiten op de kaart, zoals pastilla, poussin of één van de tajines.

Fez, Marokko: de leukste tips
Bewaar op Pinterest

Fez, Marokko: ontdek de leukste bezienswaardigheden Fez tijdens een stedentrip Fez | Mooistestedentrips.nl

 

Lees meer over Marokko

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Koningssteden Marokko > Stedentrip Fez

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer