Liverpool: you got a ticket to ride

door Esther

Stedentrip Liverpool in 10 leuke bezienswaardigheden

Er is geen Engelse stad waar de clichés zo hardnekkig zijn als in Liverpool. De stad staat bekend als grauw en grijs vanwege het bedrijvige haven verleden, iedereen breekt bij het horen van de naam Liverpool meteen in één van The Beatles liedjes uit en wie een onschuldig rondje Liverpool zoekt op internet komt eigenlijk alleen op voetbal websites terecht.

Zonde eigenlijk, want juist Liverpool heeft de laatste decennia juist zo haar best gedaan om de hardnekkige vooroordelen van zich af te schudden. Zo heeft de stad meer musea dan welke stad, buiten Londen, in Engeland dan ook. Oude dokken en havens kregen een nieuwe moderne bestemming en zelfs ‘The 4 lads that rocked the world’ gingen met hun tijd mee. Bekijk alle tips voor een stedentrip Liverpool.

Albert Dock

Misschien wel de belangrijkste trekpleister van Liverpool: Albert Dock. De bijna 3 hectare water, omringd door enorme, felrood geverfde gietijzeren kolommen en enorme bakstenen pakhuizen stonden in de jaren ’70 nog op de lijst voor de sloop. Maar de opening van van het Merseyside Maritime Museum en herbestemming van de pakhuizen voor restaurants, clubs, winkels en meer musea voorkwamen dit. Een stedentrip Liverpool is niet compleet zonder bezoek aan Albert Dock, je kunt er rustig een dag voor uittrekken.

Stedentrip Liverpool in 10 leuke bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Liverpool in 10 leuke bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Liverpool in 10 leuke bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Merseyside Maritime Museum

Met een haven- en zeevaarders historie zoals Liverpool die heeft kon een goed scheepvaartmuseum niet uitblijven en het Merseyside Maritime Museum is werkelijk subliem. Als je er voor de deur staat heb je een mooi uitzicht op The Royal Liver Building, maar je gaat natuurlijk voor de indrukwekkende collectie binnen. Door de enorme schoepen, stoommachines en bakens krijg je een goed idee van de reusachtige schepen die in de Liverpool zijn gebouwd. Ook de expositie over de ondergang van beroemde schepen als de Titanic, Empress of Ireland en de Lusitania, met onder andere enorme replica’s, is de moeite waard.

In hetzelfde gebouw is ook veel ruimte voor de zwarte bladzijde uit de Britse zeevaartgeschiedenis in het International Slavery Museum. Schepen vanuit Liverpool hebben namelijk zo’n 1,5 miljoen  Afrikaanse slaven vervoerd. Schilderijen, martelwerktuigen, een maquette van een plantage, filmpjes van nakomelingen van slaven en uitleg over door slavernij bijna verdwenen Afrikaanse culturen vormen indringende getuigen van deze periode.

Tate Modern Liverpool

Aan de overkant van het Maritime Museum, ook in Albert Dock, vind je het Tate Modern, waar de grootste collectie moderne kunst in Engeland (buiten Londen) huist. Hoewel het Tate Liverpool geen eigen vaste collectie heeft, mag het als dependance wel putten uit de meer dan 70.000 werken van de collectie in Londen. Door de jaren heen konden bezoekers al genieten van het werk van Jackson Pollock, Andy Warhol en mijn favoriet René Magritte. Op dit moment is er een expositie van het werk van Matisse.

Lunchen en cocktails bij PanAm

Er zijn genoeg leuke restaurants en bars in Albert Dock waar je snel even een drankje kunt doen of wat te eten kunt halen. Als je zin hebt om even wat uitgebreider te zitten, kan ik je PanAm zeker aanbevelen. Een hip restaurant in één van de goed bewaarde pakhuizen van Albert Dock. Er staan goede vleesgerechten en Britse klassiekers op de kaart. PanAm is trouwens ook een geweldige plek om cocktails te drinken.

Stedentrip Liverpool, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

More than just 4 lads: The Beatles Story

Het zal je niet verbazen dat je in Liverpool meer The Beatles rondleidingen kunt volgen dan je lief is. Zo kun je mee met The Magical Mystery Tour waarbij je twee uur lang in bontgekleurde bus de uur de geboortehuizen van de vier bandleden langs rijdt en alle plaatsen bekijkt waar de heren bij elkaar kwamen en liedjes over schreven. Hoewel ik het leuk vond om te weten waar Penny Lane nu daadwerkelijk ligt, vond ik die tour iets te veel van het goede. The Beatles Story aan Albert Dock is leuker.

Natuurlijk hier ook flink aandacht voor John, Paul, George en Ringo (en Yoko), maar het succes van de band wordt breder bekeken, met flinke aandacht voor artiesten die het succes van The Beatles mogelijk maakten zoals Little Richard en Elvis Presley, maar ook de sociale ontwikkelingen in de jaren ’60. En stiekem is het gewoon leuk om al die oude hits heel hard mee te zingen, je zult de enige niet zijn.

Bekijk alle The Beatles bezienswaardigheden in Liverpool.

The Pier Head

Scheepvaart en Liverpool zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De stad floreerde onder de internationale (slaven)handel: duizenden schepen voeren richting West-Afrika om via de kolonies in Amerika in Liverpool terug te keren met luxe goederen als tabak, suiker en katoen. Na de afschaffing van de slavernij hoefde Liverpool niet te wanhopen.

In de 19de eeuw was de haven een van de grootste ter wereld en verscheepten oceaanstomers miljoenen Engelse en Ierse emigranten naar Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. In deze periode werden de gebouwen op Pier Head gebouwd die nu het gezicht van de stad bepalen: Port of Liverpool Building, Cunard Building en Royal Liver Building. Wandel even over de kade om de façades van deze bijzondere gebouwen te bewonderen en over de Mersey uit te turen.

Bezienswaardigheden Liverpool, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Liverpool, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

De kathedralen van Liverpool

Even genoeg van de musea en de haven? Goed, ik gooi er nog even een paar kerken in. Zet koers naar Hope Street, die de twee kathedralen van Liverpool met elkaar verbindt, en bovendien boordevol leuke kroegen en restaurants zit. De twee kathedralen kunnen qua uiterlijk niet meer verschillend van elkaar zijn. De Anglicaanse Liverpool Cathedral werd ontworpen door de man die ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van de zo typische Engelse rode telefooncellen: Sir Giles Gilbert Scott.

De  kathedraal heeft mooie glas in loodramen en een prachtig uitzicht vanuit de klokkentoren.  De katholieke Metropolitan Cathedral wordt ook wel de Wigwam genoemd en doet inderdaad denken aan een wanstaltige, betonnen tipi. Vanbinnen is de kathedraal gelukkig een stuk mooier met hoge, smalle glas in loodramen en rood altaar wat een mysterieuze sfeer creëert.

Cavern Quarter: tot in de kleine uurtjes

In de ‘60s sixties waren The Beatles veel te vinden in The Cavern Quarter, het gebied rond Mathew Street. Het eerste grote optreden vond plaats in de wereldberoemde Cavern Club. De donkere club die er nu staat, is een replica en ’s avonds is het er gezellig, met optredens van bands die nummers van The Beatles, maar ook eigen werk, vertolken.

Verderop zit The Grapes. Een typische Engelse pub waar John Lennon en Paul McCartney graag even binnen glipten, omdat het de enige kroeg in de buurt was met een drankvergunning. The Cavern Quarter heeft echter meer te bieden op muziekgebied, want de buurt barst uit zijn voegen van de pubs, clubs en bars met live muziek.

Uit eten bij Blakes

Jawel, nog meer muziekreferenties tijdens het uit eten gaan. Blakes is namelijk vernoemd naar de Britse godfather van de pop art, Sir Peter Blake, die de hoes ontwierp voor het de het wereldberoemde album van The Beatles ‘Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band’. Natuurlijk siert de albumcover de muur van het restaurant, maar er hangt nog veel meer werk van Blake, dus er is genoeg te bekijken. En op het menu vind je fijn Engelse klassiekers met een moderne twist.

Nog meer leuke restaurants in Liverpool zijn:

 • Bill’s Restaurant
  Rechttoe, rechtaan Engels restaurant met fijne hamburgers, spare ribs en Engels pubfood in een modern jasje. Een goede plek om te lunchen voor een goede prijs.
 • Central Perk
  Waar ken je die naam toch van? Juist, van de televisieserie Friends. De beroemde bar is op deze plek in Liverpool helemaal nagebouwd en staat in het teken van de televisieserie. Grappig om even binnen te lopen, want werkelijk: waarom staat Central Perk in hemelsnaam in Liverpool?
 • Button Street Smokehouse
  Dit is een restaurant voor echte vleesch-liefhebbers (zoals ik). Pulled pork, surf & turf, spare ribs, burgers, steaks… waar je ook zin in hebt, je kunt het bestellen. De wijnkaart is hier trouwens ook behoorlijk goed.
 • Everyman Bistro
  Wil je ’s avonds naar het theater, dan is Everyman & Playhouse de plek om even binnen te lopen. Wie weet zijn er nog kaartjes voor een leuke voorstelling, en zo niet dan kun je in de aangrenzende bistro prima eten voor een erg leuke prijs. Bovendien is het er gegarandeerd gezellig.

Hotel in Liverpool (foto met dank aan: Hope Street Hotel) | Mooistestedentrips.nl

Hotel in Liverpool (foto met dank aan: Hope Street Hotel) | Mooistestedentrips.nl

Logeren bij het Hope Street Hotel

Natuurlijk zou ik je kunnen aanraden om in het Hard Days Night Hotel te slapen. Een prachtig boutique hotel in het centrum van Liverpool met subtiel Beatles thema. When in Rome… Maar in Liverpool verloor ik mijn hart aan Hope Street, met de leuke restaurants, gezellige pubs, theaters en een heus buurtgevoel. En in Hope Street ligt, je zou het al kunnen raden, het Hope Street Hotel.

Ooit was dit hotel een koetshuis (het bijbehorende restaurant heet dan ook nog steeds The London Carriage Works) en de sporen van weleer zijn ook nog goed terug te zien in dit hotel, maar het doet niets af aan de charme en het comfort van de kamers met grote bedden, donzig beddengoed en heerlijke badkamers. Echte winnaar is het ontzettend vriendelijke personeel en het restaurant The London Carriage Works dat al menig prijs in de wacht sleepte. (Mocht het Hope Street Hotel je te prijzig zijn, dan kan ik je het hippe Hatters ook van harte aanbevelen).

Alles over een stedentrip Liverpool

 • Je bent in een mum van tijd in Liverpool. Je vliegt binnen iets meer dan een uur van Amsterdam naar Liverpool. EasyJet vlieg rechtstreeks naar Liverpool, met KLM of British Airways maak je een overstap. Vergelijk vliegtickets naar Liverpool om te zien wat voor jou het voordeligst is.
 • Heb je maar weinig tijd in Liverpool? Ga dan mee met deze fietstour langs alle highlights van de stad.
 • In mijn CityGuide zet ik alle tips voor een stedentrip Liverpool handig en overzichtelijk voor je op een rijtje.
 • Houd je wel van bijzondere Engelse steden? Leuk, ik ook! Naast Londen bezocht ik ook Newcastle en Brighton en zet ik alle tips voor je op een rijtje.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer