Bezienswaardigheden Straatsburg, 15 leuke dingen om te doen

door Esther

Zet Straatsburg maar op je verlanglijstje met leuke steden om te bezoeken. Want, deze Franse stad is echt een pareltje. Het sprookjesachtige oude centrum, de sublieme musea, goede restaurants en fijne moderne architectuur vormen een prachtige combinatie. Je verveelt je geen moment tijdens een stedentrip. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Straatsburg.

Plan een stedentrip Straatsburg

  • Je reist gemakkelijk met de trein naar Straatsburg, bijvoorbeeld met de TGV via Parijs of door Duitsland. Als je drie maanden voor vertrek reserveert, vind je de laagste tarieven.
  • Met de auto naar Straatsburg is misschien wel net zo gemakkelijk. Vanaf Utrecht doe je er nog geen zes uur over. Het is dan wel aan te raden om een hotel met parkeerplaats te regelen, zoals Hotel Origami, net buiten het centrum.
  • Er zijn een heleboel leuke hotels in Straatsburg, de meeste in of net buiten het centrum. Hotel Kaijoo is een superleuk hotel, met heel fijne en kleurrijke kamers. Er zijn ook heel fijne familiekamers beschikbaar. Ben jij van het kamperen? Net buiten het centrum van Straatsburg vind je Camping de Strasbourg. Hier kun je met je eigen tent of caravan terecht, maar een compleet ingerichte safaritent of chalet huren kan ook. De camping heeft ook nog eens een fijn zwembad.
  • Bekijk alle handige en leuke tips voor een stedentrip Straatsburg.

Bezienswaardigheden Straatsburg, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Straatsburg: voorbereidingen

  • Wil je veel bezienswaardigheden in Straatsburg bekijken? Dan is het handig om een Straatsburg stadspas te kopen. Deze kortingskaart is drie dagen geldig en je kunt ermee naar verschillende leuke attracties in de stad.
  • Superleuk: huur een fiets in Straatsburg. De stad heeft honderden kilometers fietspad en is één van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld. Het is heerlijk om met je huurfiets langs het water van de stad te rijden en je bereikt ook gemakkelijk de bezienswaardigheden net buiten het centrum.
  • Handig: download deze audioguide, zodat je meteen uitleg hebt bij de bezienswaardigheden die je bekijkt.
  • Een leuke reisgids, waarin zowel Straatsburg als alle andere mooie bezienswaardigheden in de Elzas zijn uitgelicht, is De Groene Reisgids Elzas-Vogezen van Michelin. Een heel fijne reisgids, met leuke en originele tips.

Bezienswaardigheden Straatsburg

Petite France

Bezienswaardigheden Straatsburg: Petite France | Mooistestedentrips.nl

Straatsburg: Petite France | Mooistestedentrips.nl

Petite France is met stip één van de mooiste bezienswaardigheden in Straatsburg. Het is een buurtje in het oude centrum van de stad en een aaneenschakeling van waterwegen, bruggetjes en sluizen. Deze worden omzoomd door kleurrijke, prachtig bewaard gebleven vakwerkhuizen met plantenbakken vol geraniums. Het is heerlijk om een beetje door het buurtje te dwalen en op verschillende plekken over het water uit te staren. Wat mij betreft is het een aanrader om ’s ochtends vroeg naar het buurtje te gaan, wanneer alles nog rustig is en je prachtig licht hebt. Begin bij Café Bretelles, want daar serveren ze de lekkerste koffie en ontbijtjes van de hele stad.

Barrage Vauban

Straatsburg, Frankrijk: Barrage Vauban | Mooistestedentrips.nl

Barrage Vauban, genoemd naar de militaire meester van de vestingwerken Sébastien Le Prestre de Vauban, zijn een bijzonder staaltje bouwkunde. Je kunt door de dam heen wandelen, zo loop je op een prachtige manier van het Musée d’Art Moderne et Contemporain naar Petite France. Maar je kunt ook maar de top van de dam voor een prachtig uitzicht over de oude stad. Barrage Vauban is elke dag geopend en gratis te bezoeken.

Ponts Couverts

Bezienswaardigheden Straatsburg: Ponts Couverts | Mooistestedentrips.nl

De overdekte bruggen, ofwel de Ponts Couverts, behoren tot de mooiste bezienswaardigheden in Straatsburg. Vanaf de Barrage Vauban heb je een mooi uitzicht over de drie bruggen die door vier torens zijn verbonden. Maar je kunt er ook overheen lopen. De bruggen maakten ooit deel uit van de stadsmuren rondom Straatsburg en de torens deden dienst als gevangenis.

Fietsen in Straatsburg

Fietsen in Straatsburg | Mooistestedentrips.nl

Zodra wij in Straatsburg aankwamen, hebben we meteen een paar fietsen gehuurd. Wij logeerden net buiten het centrum en dit was de snelste en leukste manier om de stad te leren kennen. Bovendien kon ons zoontje mooi bij ons achterop en hoefden we dan geen buggy mee te sjouwen. We kwamen er, bijna per ongeluk, achter dat Straatsburg één van de meest fietsvriendelijke steden in Europa is. De stad heeft bijna zeshonderd kilometer aan fietspaden en werkelijk iedereen fietst er. Dus regel een huurfiets en ga erop uit. Kun je ook wat gemakkelijker naar de parken en wijkjes net buiten het oude centrum. Heb je maar weinig tijd en wil je toch de belangrijkste bezienswaardigheden in Straatsburg zien? Dan is een fietstocht langs de highlights met een gids van Baja Bikes altijd een goed idee.

Straatsburg met een bootje

Batorama (foto met dank aan Philippe de Rexel) | Mooistestedentrips.nl

Straatsburg boothuur | Mooistestedentrips.nl

Als je door Petite France wandelt, denk je meteen ‘wat zou het prachtig zijn om dit vanaf het water te bekijken’. En dat is het ook. Het is ontzettend leuk om de bezienswaardigheden in Straatsburg vanaf de grachten en kanalen te bekijken. Je kunt mee met een grote rondvaartboot, de Batorama (gratis als je de Straatsburg stadspas hebt), maar je kunt ook zelf een bootje huren en de waterwegen van de stad op eigen houtje ontdekken.

Kathedraal van Straatsburg

Kathedraal van Straatsburg | Mooistestedentrips.nl

Herinner je je het astronomisch uurwerk in Praag en hoe suf dat eigenlijk was? Nou, in de Kathedraal van Straatsburg heb je er ook één en die is wel heel bijzonder om te zien. Tijdens je bezoek aan de stad kun je kathedraal natuurlijk niet missen. Het is één van de mooiste kathedralen in Frankrijk. De gotische kerk is adembenemend. Bekijk de verschillende façades van de kerk en wandel naar binnen om de schitterende glas-in-loodramen en het orgel te bewonderen. Om half 1 ’s middags laat het astronomisch uurwerk verschillende fases uit het leven van Christus zien.

Le Palais Rohan

Le Palais Rohan | Mooistestedentrips.nl

Tegenover de kathedraal kun je niet om Palais Rohan heen. Ooit verbleef hier de adel, later maakte het paleis deel uit van de universiteit van Straatsburg. En tegenwoordig huist het paleis drie topmusea. Op de eerste verdieping vind je het museum voor schone kunsten, het Musée des Beaux-Arts. Hier hangen werken van grote meesters uit de 14de tot de 19de eeuw, zoals Rubens en El Greco. Een verdieping lager bewonder je het zilverwerk en keramiek van de adel uit de 18de eeuw in het Musée des Arts Décoratifs. En in in de kelder maak je een tijdreis van de steentijd naar de vroege middeleeuwen in het Musée Archéologique.

Musée d’Art Moderne et Contemporain

Musée d’Art Moderne et Contemporain | Mooistestedentrips.nl

Alleen al van vanwege de ligging en de bijzondere architectuur moet je even langs bij het Musée d’Art Moderne et Contemporain. Het museum is namelijk gevestigd aan de rand van de oude stad en de gevel deed me erg denken aan die van het Centre Pompidou in Malaga. Het gebouw is rondom verschillende binnenplaatsen gebouwd, waardoor op een heel natuurlijke manier verschillende afdelingen ontstaan, bijvoorbeeld voor fotografie, grafische kunst en moderne kunst. De collectie bestaat uit werken vanaf 1870 tot nu en je kunt er werken van Picasso, Rodin, Magritte en Monet bewonderen. Een drankje op het terras van het Art Café hoort ook echt bij je bezoek, want je hebt er een heel mooi uitzicht over de oude stad.

Street art in Straatsburg

Street art in Straatsburg | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Straatsburg, Frankrijk | Street art in Straatsburg

Bezienswaardigheden Straatsburg, Frankrijk | Street art in Straatsburg

Zodra ik het centrum van Straatsburg in fietste, viel het me meteen op: tussen de eeuwenoude gebouwen was genoeg street art te vinden. Binnen enkele straten had ik al superveel bijzondere werken gespot. Van paste-ups en bont versierd straatmeubilair tot grote murals. Je kunt verschillende wandelingen volgen om bijzondere street art te spotten of op de kaart kijken wat je allemaal kunt verwachten.

Place de la République

Place de la République | Mooistestedentrips.nl

Net buiten het historische centrum van Straatsburg luidt het Place de la République de nieuwe stad in, het Quartier Imperial Allemand. Ondanks dat het plein niet autovrij is en de tram er ook rijdt, doet Place de la République aan als een lommerrijk park. Dit komt waarschijnlijk door de prachtige gebouwen eromheen, zoals het Palais du Rhain, de universiteitsbibliotheek en het nationaal theater. Allemaal voorbeelden van de grootse bouwstijl die in zwang was in die periode. In het midden vind je een bijzonder standbeeld van een moeder die haar beide gesneuvelde zoons vasthoudt, de een sneuvelde voor Duitsland en de ander voor Frankrijk. Dit was een tragedie voor vele gezinnen in de Elzas in de periode tijdens de twee wereldoorlogen.

Neustadt

Strasbourg Quartier Impérial Allemand | Mooistestedentrips.nl

Straatsburg Art Nouveau | Mooistestedentrips.nl

Straatsburg Art Nouveau | Mooistestedentrips.nl

Nadat Frankrijk in 1870 de Frans-Duitse oorlog verloren, kwamen de Elzas en Lorraine onder Duitse heerschappij. De historische binnenstad van Straatsburg barstte inmiddels uit haar voegen en daarom bouwden de Duitsers, net als in Metz, een Neustad. Deze wijk noemen de Fransen nu het Quartier Impérial Allemand. De wijk werd gebouwd vanaf het einde van de 19de eeuw en werd helemaal opgetrokken in bouwstijlen die toen in de mode waren. In Neustadt is het dus echt perfect Art Nouveau spotten. Langs de Avenue des Vosges, de Allée de la Robertsau en Quai Rouget-de-Lisle vind je schitterende pandjes.

Eten bij Brasserie Floderer

Brasserie Floderer Strasbourg | Mooistestedentrips.nl

Brasserie Floderer Strasbourg | Mooistestedentrips.nl

Als er toch één restaurant is waar je in Straatsburg zou moeten eten, dan is dat wat mij betreft Brasserie Floderer. Een instituut in de stad. Zodra je er binnenkomt, reis je meteen honderd jaar terug in de tijd en lunch en dineer je er in een schitterend Art Nouveau decor. Het doet wat dat betreft zeker denken aan Brasserie L’Excelsior in Nancy. Het plafond, de bonte glas-in-loden koepel, de wandpanelen hebben allemaal prachtige Art Nouveau taferelen. En het menu is ook geweldig. Bestel vooraf oesters en ga daarna voor fruits-de-mer of mosselen, dit zijn de specialiteiten van het huis. Daar ga je geen spijt van krijgen.

Parc de L’Orangerie

Parc de L'Orangerie | Mooistestedentrips.nl

Het Parc de L’Orangerie is het oudste park van de stad en is een heel fijne plek om even aan de drukte te ontsnappen en het is leuk om je kinderen mee naartoe te nemen als je met het gezin in Straatsburg bent. Het park is de plek waar ooievaars werden gereïntroduceerd toen deze bijna waren uitgestorven en inmiddels zijn er sinds de jaren ’70 al meer dan achthonderd ooievaars geboren in het park. Parc de L’Orangerie herbergt een mooi meer met waterval, waar je bootjes kunt huren, en kinderen kunnen ritjes maken in vintage autootjes.

Bezoek de kerstmarkt in Straatsburg

Kerstmarkt in Straatsburg, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl

De kerstmarkt van Straatsburg is één van de meest bekende in Frankrijk en ook één van de oudste. De traditie van de kerstmarkt in Straatsburg gaat bijna 500 jaar terug en heette in de 16de eeuw nog Christkindelsmärik. De kraampjes verschijnen de laatste zes weken van het jaar op elf verschillende plekken in de stad, met meer dan driehonderd kraampjes, en blijven daar staan, tot net voor oud en nieuw. Dus als je kerst wilt vieren in Straatsburg, dan kun je er ook nog genieten van de kerstmarkt.

Elzas Wijnroute

Hunawihr, mooiste dorpjes in de Elzas | Mooistestedentrips.nl

Riquewihr, Elzas Wijnroute | Mooistestedentrips.nl

Als je dan toch een stedentrip Straatsburg maakt, kun je er net zo goed een dag of wat achteraan plakken en de Elzas Wijnroute verkennen. Dit is één van de mooiste wijnroutes dichtbij huis en vanuit Straatsburg haak je zo aan op de route. Deze is zo’n 170 kilometer lang en loopt van Marlenheim naar Thann. De route is ligt schitterend tussen de wijnvelden en is bespikkeld met schitterende dorpjes. Bewonder bijvoorbeeld Ribeauvillé, Riquewihr, Kaysersberg, Colmar en Eguisheim. En je mag natuurlijk de mooie wijnhuizen in de Elzas niet missen, zoals Domaine Emile Beyer en Domain Louis Sipp. Wil je niet zelf rijden? Vanuit Straatsburg kun je ook mee met een dagtrip.

Lees meer over Straatsburg en de Elzas

  • Eén van de mooiste stadjes in de Elzas, of eigenlijk heel Frankrijk, is Colmar. Het stadje is echt weggelopen uit een sprookjesboek, met felgekleurde vakwerkhuizen, grachtjes en smalle straatjes geplaveid met kinderkoppen. Maar er zijn ook goede musea en heel fijne musea. Er is daarom genoeg te doen om je een paar dagen zoet te houden. Bekijk daarom mijn tips voor een stedentrip Colmar.
  • Ik combineerde mijn stedentrip Straatsburg met een bezoek aan de Elzas. Het is een prachtige streek, glooiend, vol wijnvelden en sprookjesachtige dorpjes. Maar ook verrassend leuke steden en natuurlijk de Vogezen. Bekijk al mijn tips over de Elzas.

Bezienswaardigheden Straatsburg
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Straatsburg: de leukste dingen om te doen in Straatsburg | Mooistestedentrips.nl

Meer bezienswaardigheden Frankrijk

 

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Frankrijk > Elzas > Bezienswaardigheden Straatsburg

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer