Vakantie Noord-Engeland: de leukste bezienswaardigheden

door Esther

Op vakantie naar Noord-Engeland? Dat is vanuit Nederland gemakkelijker dan je denkt. Neem de boot naar Newcastle, of vlieg die kant op, en je kunt de mooiste plekken van het noorden van het land ontdekken. Lieflijke dorpjes, dramatische kastelen, schitterende natuurgebieden en ruige kustlijnen. Ontdek alle mooie bezienswaardigheden in Noord-Engeland

Plan je vakantie Noord-Engeland

Vakantie Noord-Engeland: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Engeland | Mooistestedentrips.nl

Praktische tips vakantie Noord-Engeland

  • De beste reistijd voor een vakantie Noord-Engeland is in mei of juni. Dan heb je de minste kans op regen en zijn de temperaturen mild. ’s Zomers zijn de temperaturen ook goed, maar kan het heel druk zijn met vakantiegangers. In de herfst is het kouder, maar zijn de kleuren van het landschap schitterend.
  • Het is misschien een inkopper, maar vergeet niet dat in Engeland links wordt gereden. Als je dit nog nooit hebt gedaan, is het even wennen. Zorg dat je goed uitgerust op weg gaat en rijd niet te hard.
  • In Engeland worden type G stekkers gebruikt. Neem daarom altijd één of meerdere wereldstekkers mee op vakantie in Noord-Engeland.

Bezienswaardigheden Noord-Engeland

Newcastle

Noord-Engeland bezienswaardigheden: Newcastle | Mooistestedentrips.nl

Boek je een overtocht van IJmuiden naar Newcastle, scheur bij aankomst niet meteen door, maar trap je vakantie Noord-Engeland af in Newcastle. Deze verrassend bruisende stad heeft genoeg in huis om je twee dagen te vermaken. Er zijn een heleboel leuke musea, het oude stadscentrum en de bruggen zijn heel mooi om te zien en natuurlijk mogen de sfeervolle pubs en restaurants niet ontbreken.

Tynemouth

Noord-Engeland bezienswaardigheden: Tynemouth | Mooistestedentrips.nl

Bij een vakantie Noord-Engeland denk je waarschijnlijk niet meteen aan een strandvakantie. Maar toch heb je in Engeland schitterende stranden en de stranden ten noorden en zuiden van Newcastle zijn perfect om een dagje door te brengen. Tynemouth ligt zo’n 10 kilometer ten noorden van Newcastle en je komt er met de metro of bus vanuit de stad. Breng een bezoekje aan de 2000 jaar oude ruïnes van Tynemouth priory. De Tynemouth market is ook een aanrader. Logeren doe je in Tynemouth bij Tynemouh Grand Hotel.

Alnwick Castle

Bezienswaardigheden Noord-Engeland: Alnwick Castle | Mooistestedentrips.nl

Alnwick Castle ligt ten noorden van Newcastle en Harry Potter fans willen dit beroemde kasteel zeker bezoeken. Het imposante kasteel en landgoed dat van oudsher behoort aan de Hertog van Northumberland is nauwelijks veranderd sinds de 14de eeuw en dat maakt het één van de mooiste kastelen om in Engeland te bezoeken. Bovendien werd het kasteel omgetoverd tot Hogwarts (Zweinstein) voor de eerste Harry Potter films. Maar het kasteel kwam ook voor in series als Blackadder en Downton Abbey. Vandaag de dag kun je er een aantal zeer extravagante kamers bezoeken, waaronder de bibliotheek waar je een schilderij van Titiaan bewondert. Let op: Alnwick Castle is gesloten in de wintermaanden.

Durham

Noord-Engeland bezienswaardigheden: Durham | Mooistestedentrips.nl

Eén van de mooiste stadjes in Engeland is zonder twijfel Durham en dit is één van de top bezienswaardigheden in Noord-Engeland. Het centrum bestaat uit smalle, met kinderkoppen geplaveide straatjes met leuke winkels en pubs. Maar je mag twee bezienswaardigheden in de stad zeker niet overslaan. Durham Cathedral torent die als een fort over het water en heeft een schitterend interieur. En Durham Castle, dat nu deel uitmaakt van de befaamde universiteit, is het bezoeken waard. Vooral de kapellen en de zwarte trap zijn heel bijzonder. Logeren doe je in Durham bij Hotel Indigo Durham.

York

Bezienswaardigheden Noord-Engeland: York | Mooistestedentrips.nl

Geen stad in Engeland is zo middeleeuws mooi als York. Het stadshart is een spinnenweb van smalle straatjes, omringd door de originele 13de-eeuwse stadsmuren. Middenin de stad ligt de indrukwekkende York Minster, die bekend staat als één van de mooiste gothische kathedralen ter wereld. Je reist nog verder terug in de tijd in het Yorkshire Museum en ook de York Museum Gardens zijn prachtig. En daarnaast wemelt het van de leuke cafés en traditionele pubs in York. De stad is met recht één van de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Engeland. Logeren doe je in York bij Hotel Jorvik House.

Yorkshire Dales National Park

Yorkshire Dales National Park | Mooistestedentrips.nl

De Yorkshire Dales National Park is niet alleen één van de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Engeland, maar in heel het Verenigd Koninkrijk. Het landschapen van het nationaal park kenmerkt zich door heidelandschap, heuvels en kilometers droog gestapelde natuurstenen muurtjes. The Yorkshire Dales zijn bespikkeld met de leuke dorpjes en stadjes. Ik ben zelf erg gecharmeerd van het stadje Harrogate waar je logeert bij The White Hart Hotel of The Boar’s Head en geweldig eet bij één van de vele leuke pubs.

Manchester

Noord-Engeland bezienswaardigheden: Manchester | Mooistestedentrips.nl

Manchester is één van de grootste steden van Engeland. In de 18de eeuw was het één van de eerste steden die zijn vlucht nam als textielstad tijdens de inudustriële revolutie. Een typische arbeidersstad. Vandaag de dag zijn de sporen daarvan nog altijd goed zichtbaar. Je kunt in Manchester heel goed industrieel erfgoed bekijken, maar er is ook een heleboel moderne architectuur en street art te zien. Beeldschoon is Manchester niet, maar interessant toch zeker.

Liverpool

Noord-Engeland bezienswaardigheden: Liverpool, The Beatles | Mooistestedentrips.nl

Beatle-fans en muziekfans in het algemeen moeten natuurlijk naar Liverpool. Dit is één van de leukste steden in Noord-Engeland, al was het alleen al omdat je in de voetsporen kunt treden van The Fabulous Four. Maar Liverpool heeft meer, bijvoorbeeld twee indrukwekkende kathedralen, een heleboel steengoede musea en het levendige Albert Dock dat helemaal is opgeknapt.

Lake District

Lake District, Noord-Engeland | Mooistestedentrips.nl

Het Lake District is misschien wel het mooiste nationale park van Engeland en dat mag je dus niet missen tijdens je vakantie Noord-Engeland. De bergtoppen lijken er tot aan de hemel te reiken en de meren zijn spiegelglad. Je kunt echt van alles doen in het Lake District. Van wandelen en fietsen, tot zeilen en kayakken. Wil je echt een mooie hike maken, dan moet je simpelweg de hoogste berg van Engeland beklimmen. De Scafell Pike is bijna duizend meter hoog en vanaf de top heb je een waanzinnig uitzicht. Ben je niet zo goed in klimmen, dan is een tochtje in een traditionele stoomboot op Lake Windermere wel een aanrader. Of je volgt de Windermere West Shore Cycle Tail op de fiets. Bekijk de mooiste B&B’s en hotels in het Lake District.

Hadrian’s wall

Bezienswaardigheden Noord-Engeland: Hadrian's wall (Muur van Hadrianus) | Mooistestedentrips.nl

Wat voor barbaren moeten die harige Schotten zijn geweest, dat de Romeinse keizer Hadrianus er een muur voor bouwde, dwars door Groot-Brittannië van zo’n 90 kilometer lang. Tenminste, daar denk je wel even aan als je Hadrian’s Wall voor het eerst ziet. De muur is nogal een bouwsel, met niet alleen een muur, maar ook forten, kastelen en wachttorens waar vroeger hele legioenen gelegerd waren om die ruige Schotten buiten te houden. Hadrian’s Wall is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Noord-Engeland. Langs Hadrians Wall liggen de mooiste wandelpaden van Engeland. Op de website Handrian’s Wall Path plan je je wandeling en het boekje ‘Hadrian’s Wall Path van Henry Stedman is een handig naslagwerk.

Bonustip: Edinburgh

Rondreis Noord-Engeland & Schotland: Edinburgh | Mooistestedentrips.nl

Mocht je nog tijd over hebben, voordat je in Newcastle weer de boot naar Nederland op gaat, dan is het nog wel leuk om een korte stedentrip Edinburgh te maken. De Schotse hoofdstad is één van de gezelligste steden van Europa en wat mij betreft ook één van de mooiste. Het grootse Edinburgh Castle geeft je een machtig onthaal zodra je de stad binnenkomt en het wemelt in de stad  van de schitterende historische gebouwd, vooral aan en rond de Royal Mile. Daarnaast heeft Edinburgh veel goede restaurants en musea, maar ook de natuur is nooit ver weg.

Bezienswaardigheden Noord-Engeland
Bewaar op Pinterest

Vakantie Noord-Engeland: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Engeland | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Engeland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip Engeland > Vakantie Noord-Engeland

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer