Dwalen door Vieux Lyon

door Esther

Lyon is een bijzondere bestemming voor een stedentrip in Frankrijk. Gelegen tussen de Rhône en Saône, omringd door heuvels en vol leuke terrasjes en geweldige restaurants. Lyon is het ontdekken waard. Tijdens je stedentrip word je als vanzelf naar het oude deel van de stad getrokken: Vieux Lyon. Dwaal je met me mee?

Bezoek Vieux Lyon tijdens een stedentrip Lyon

  • Zin in een stedentrip Lyon? Ik kan je de stad echt van harte aanraden. Je vliegt er bovendien goedkoop naartoe met KLM of EasyJet. Vergelijk vliegtickets naar Lyon en bekijk wat voor jou goed uitpakt.
  • De stad op een leuke manier ontdekken? Huur een fiets in Lyon. Je kunt langs de rivierbanken fietsen, de markten ontdekken en op je eigen tempo het centrum verkennen. Weinig tijd? Dan is een fietstocht langs de highlights van Lyon een aanrader.
  • Oké, niet in Vieux Lyon, maar wel een geweldige plek om te overnachten: Slo Living. Een geweldige budgetoptie in Lyon. Eigenlijk is Slo Living een hostel, maar dat zou je niet zeggen als je de comfortabele, frisse en kleurrijk ingerichte tweepersoonskamers ziet. Bovendien is er een leuke bar en een terras om lekker te relaxen. Een aanrader.
  • Handig: de Lyon City Card. Hiermee kun je een paar dagen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, heb je gratis toegang tot allerlei bezienswaardigheden en krijg je leuke kortingen.
  • Bekijk alle tips over een stedentrip Lyon.

Vieux Lyon, vanaf de rivier Saône | Mooistestedentrips.nl

Verdwalen in Vieux Lyon (foto met dank aan Chez Louise) | Mooistestedentrips.nl

Aan de voet van de Fourvière heuvel is de belangrijkste bezienswaardigheid van Lyon te vinden: Vieux Lyon, de oude stad. Boordevol schitterende oude gebouwen en charmante straatjes en restaurantjes. Het was één van de eerste districten van Lyon die onder monumentenzorg kwam te staan en dat is wel te begrijpen: Vieux Lyon is zonder twijfel de mooiste wijk van Lyon.

Als je het aan echte locals vraagt, bestaat Vieux Lyon uit verschillende kleinere wijken, zoals Saint Jean, Saint Georges en met een beetje fantasie ook Croix Rousse. Maar waar je de scheidingslijn ook legt: de oude stad is een heerlijke plek om een dagje doorheen te wandelen.

Vieux Lyon wordt ook wel de Renaissance wijk genoemd, omdat de meeste gebouwen dateren uit de 15de en 16de eeuw. Toch stammen de oudste gebouwen in de wijk al uit de 11de en de 12de eeuw, maar de alleroudste pandjes, waar tegenwoordig kleurrijke winkeltjes en cafés huizen, zijn naar alle waarschijnlijkheid nog veel ouder. Na de Tweede Wereldoorlog stonden de meeste straten in de oude stad op de lijst voor de sloop, maar de Franse minister van cultuur Marlaux stak hier begin jaren ’60 een stokje voor en nu zijn de meeste gebouwen prachtig gerenoveerd.

De 3 kerken in Vieux Lyon

St. Jean, Vieux Lyon: bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

De beroemdste bezienswaardigheden van de oude stad zijn de 3 kerken, waar ook de buurten naar zijn vernoemd. De St. Jean Baptiste kathedraal is misschien wel de meest bekende van de 3, is gelegen aan een mooi plein en ligt vlakbij de ‘hoofdstraat’ van de wijk. De gotische kerk is vooral bekend om zijn astronomische uurwerk, misschien niet zo indrukwekkend als het uurwerk van Praag, maar toch een plaatje. Daarnaast is het ook de moeite om de sierlijke St. Paul kerk en de gothische St. George kerk, met uitzicht op de Saône, even in te lopen. Al zijn de omliggende, smalle met kinderkoppen geplaveide straatjes vol kleurrijke cafés en winkeltjes waarschijnlijk de echte trekpleister.

Verdwaal in de ’traboules’ van Lyon

Ontdek de traboules tijdens een stedentrip Lyon | Mooistestedentrips.nl

Maar de meest interessante trekpleisters van Vieux Lyon zijn een beetje ongrijpbaar en lastig te beschrijven: de traboules. Deze zijn gelegen in het Croix Rousse gedeelte van de wijk en dit was van oudsher de thuishaven van de wevers en zijdehandelaren. Kort uitgelegd zijn traboules straatjes die twee of meerdere grote straten met elkaar verbinden en daarbij dwars door gebouwen gaan. Ze zijn overdekt, hebben eigen pleintjes en de 230 traboules vormen een waar doolhof. Veel traboules zijn tegenwoordig afgesloten, maar vooral rond Rue Saint Jean kun je er nog een hoop vinden.

Voor het uitzicht naar Fourvière

Notre Dame de Fouvière, bezienswaardigheden in Lyon | Mooistestedentrips.nl

Je ziet hem in de hele stad liggen: de Notre Dame de Fourvière. Hij ligt bovenop de gelijknamige heuvel. Hier kom je eenvoudig door het kabelbaantje te nemen. De kerk is licht en heeft schitterende mozaïeken. En als je dan toch op de heuvel bent, kun je meteen de Romeinse opgravingen en het grote amphi-theater bekijken. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad. Afdalen die je liever te voet, omdat je dan meteen weer in een paar traboules terecht komt.

Eten bij bouchons in Lyon

Uit eten in Lyon: bouchon in Vieux Lyon (foto met dank aan Chez Louise) | Mooistestedentrips.nl

Eten bij bouchons in Vieux Lyon | Mooistestedentrips.nl

Lyon is een geweldige stedentrip bestemming voor lekkerbekken, want de stad staat al jaren bekend als dé gastronomische hoofdstad van Frankrijk. Maar in Vieux Lyon eet je bij traditionele bouchons. Deze traditionele restaurantjes zijn knus, gezellig en goedkoop. Veel bouchons zitten ’s avonds tot de nok toe vol, dus reserveren is wel aan te raden. Je eet hier traditionele kost, zoals worst, kaasplankjes en stevige hoofdgerechten met veel vlees. Chez Louise is een heel karakteristieke plek. Wil je in een traboule eten, dan kun je bijvoorbeeld aanschuiven van Daniel & Denise.

Lees meer over Frankrijk

1 Reactie

Thomas 3 juli 2020 - 20:16

Lyon is meestal in het nieuws vanwege de files (met name op zwarte zaterdag). Leuk om nu eens een artikel over een bezoek aan de stad zelf te lezen.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer