Stedentrip Thessaloniki

  • Stedentrip Thessaloniki
  • Stedentrip Thessaloniki Street Art
  • Stedentrip Thessaloniki Byzantijns
  • Stedentrip Thessaloniki Witte Toren
  • Stedentrip Thessaloniki paraplu's
  • Stedentrip Thessaloniki Valaourito
  • Stedentrip Thessaloniki Picadilly

Thessaloniki mag dan de tweede stad van Griekenland zijn, het is wel de beste stad van het land voor een stedentrip. Thessaloniki is namelijk een verzamelpunt van historische culturen, een plek waar Byzantijnse, Ottomaanse en Oud-Griekse wegen elkaar kruisen. Maar het is ook een geweldige bestemming waar je je al etend en drinkend een weg doorheen kunt banen. Bekijk alle tips over Thessaloniki. 

Beste reistijd Thessaloniki

Vanaf het vroege voorjaar is het al lekker weer in Thessaloniki. Vanaf april piept de thermometer al boven de twintig graden uit. En dit mooie weer houdt aan tot en met eind oktober. De zomermaanden zijn vanzelfsprekend het warmst. De wintermaanden zijn niet echt aanraders voor Thessaloniki. Bekijk het actuele weer in Thessaloniki.

Vliegen naar Thessaloniki

Sinds kort is het erg eenvoudig om naar Thessaloniki te vliegen. Transavia vliegt namelijk enkele keren per week naar Thessaloniki. Vanaf Brussel kun je met Ryanair vliegen en vanaf Düsseldorf met Germanwings. Het vliegen naar Thessaloniki duurt ongeveer drie uur, houd er rekening mee dat het in Griekenland een uur later is. Vergelijk vliegtickets naar Thessaloniki.

Openbaar vervoer in Thessaloniki

Van het vlliegveld naar het centrum
Het is erg eenvoudig én goedkoop om van het vliegveld naar het centrum van Thessaloniki te reizen. Je neemt bus nr. 78 en je kunt uitstappen bij het busstation of bij het centraal station van Thessaloniki. Liever een taxi? Dat is ook niet duur: voor ongeveer €12 wordt je naar het centrum gebracht.

Bussen
Het gemakkelijkste om je te verplaatsen in Thessaloniki is met de bus. Wil je eenvoudig alle bezienswaardigheden bereiken, dan kun je het beste bus nr. 50 nemen. Dit wordt ook wel de Thessaloniki On The Go bus genoemd en een kaartje kost €2. Bekijk de route.

Hop on hop off bus
Thessaloniki is een grote stad en hoewel de bezienswaardigheden binnen het centrum goed te belopen zijn, zijn er buiten het centrum ook nog mooie bezienswaardigheden, zoals de oude stadsmuren. De bussen gaan elke 40 minuten, een kaartje voor een hele dag kost €10.

Bezienswaardigheden in Thessaloniki

Witte toren
Als de deze toren vredig langs de boulevard aan het water ziet staan, zou je bijna niet kunnen vermoeden dat er aan de historie ervan zo'n bloederige geschiedenis kleeft. Ooit waren er meerdere van deze torens die deel uitmaakten van de vesting van de stad. In deze toren werden tegenstanders van het Ottomaanse regime op bloederige wijze van het leven beroofd. Nu is en een plek waar je in het museum de rijke historie van de stad tot je kunt nemen door middel van een mooie, interactieve exhibitie. Vanaf de top van de toren heb je een mooi uitzicht.

Het paleis, arcade en mausomelum van Gelarius
Maak je een wandeling door het oude centrum van Thessaloniki, dan loop je al snel tegen een oude ruïne aan. Dit is het oude paleis, daterend uit de 4de eeuw, van Keizer Galerius. Langs de gehele Egnatia straat zie je de opgravingen, waaronder prachtige mozaïeken en marmeren vloeren. Aan het einde van de straat zie je de Rotunda al liggen, het mausoleum dat de keizer liet bouwen, maar nooit gebruikte omdat hij in Servië viel in de strijd. De Ottomanen maakten er een moskee van, één van de minaretten staat nog overeind. Je kunt de Rotunda 's ochtends bezoeken en de fresco's bewonderen. Tussen het paleis ende Rotunda zie je nog een ark, een overwinningsboog. Eeuwen geleden waren er dertig van dit soort arken. Het idee alleen al geeft hoe groot en belangrijk Thessaloniki in die tijd was.

Bei Hamam
Het oudste Turkse bad van Thessaloniki, met een schitterende structuur. Het Turkse bad werd in 1444 door de Ottomanen gebouwd en werd voor het laatst in de jaren '60 gebruikt. In de jaren '70 raakte het gebouw zwaar beschadigd, maar inmiddels is het weer in ere hersteld. Omdat het bad niet meer wordt gebruikt, is bezoeken lastig. Het is echter een aanrader om bij To Palio Hamam een kop koffie te drinken. In dit leuke café zie je nog het een an ander van de oude structuur van het Turkse bad en vanaf het geweldige dakterras kun je over de mooie koepeldaken van het complex uitkijken.

Haia Sofia
Je kunt niet om deze prachtige kerk, in Byzantijnse stijl heen. Bewondere de prachtige iconen, mozaïeken en mystieke sfeer in de kerk. Bijzonder zijn de kroonluchters die uit vergulde pauwen bestaan, een verwijzing (zo wordt gezegd) naar de favoriete dieren van de Griekse godin Hera.

Joods Museum
Onder de heerschappij van de Romeinen woonden er al Joden in Thessaloniki, maar de groep groeide pas echt flink nadat de Joden uit Spanje er Portugal werden verdreven. In Thessaloniki leefden de Joden, zo'n 70% van de totale bevolking van de stad, vredig samen met de andere bonte verzameling bevolkingsgroepen. In de hoogtijdagen waren er maar liefst 59 synagogen en had de stad het grootste Joodse kerkhof van Zuid-Europa. Tot de Tweede Wereldoorlog en er nauwelijks Joden terugkeerden uit de kampen. Vandaag te dag staan er nog 2 synagogen overeind in de stad. Bezoek daarom vooral het Joods Museum waarin je de geschiedenis van de Joden in Thessaloniki goed meekrijgt.

Byzanthijns Museum
Een absolute must-see als je een stedentrip Thessaloniki maakt. Een overzichtelijk en ruim opgezet museum met een enorme collectie vondsten uit de Byzantijnse tijd. Veel bijzondere beelden, keramiek en religieuze kunst. Sla ook de tijdelijke exhibities niet over, deze bieden vaak een podium aan moderne kunst en werk van lokale artiesten.

Archeologisch Museum
Je hoeft in en rond Thessaloniki maar een spade in de grond te steken of de meest bijzondere historische vondsten komen tevoorschijn. En enorme verzameling heel bijzondere vondsten van onschatbre waarde is te zien in het Archeologische Museum. Complete graftombes, inclusief alle inhoud van goud en zilver, enorme mozaïken vloeren, sieraden en keramiek behoren tot de pareltjes van dit museum.

Fotografiemuseum
Ongelofelijk, maar waar: Thessaloniki huist het enige fotografiemuseum van Griekenland. Daarom alleen al een bezoekje waard, maar gelukkig is het ook nog een een heel fijn museum in het gezellige oude havengebied. De expositieruimte is klein, maar de tentoonstellingen zijn uitmuntend.

Eat and Walk
As je één ding goed kunt in Thessaloniki dan is het wel eten. De stad huist massa's goede restaurants, taverna's, markten, wijnbars en ouzeria's. Het is bijna onmogelijk om je een weg te banen door al het lekkers dat is de stad te vinden is en daarom is een foodtour van Eat en Walk een goed idee. Je kunt bij de dames van deze organisatie ook kookcursussen volgen. Je kunt kiezen uit wandelingen met verschillende thema's, maar een algemene walkingtour van een halve dag is een prima start. Je baant je al snoepend van gebakjes, olijven, kaasjes, jam, vis, wijn en ouzo een baan door de stad, terwijl je uitleg krijgt over de bijzondere culinaire geschiedenis van Thessaloniki en alvast een paar leuke lokale adresjes kunt opschrijven om 's avonds uit te proberen.

Dagtrips vanuit Thessaloniki

Noord-Griekenland is een Griekse regio die nog niet zo heel veel mensen kennen en dat is eigenlijk jammer. De regio heeft ontzettend veel mogelijkheden: mooie stranden, wandelroutes, wijngaarden en bijzonder historisch erfgoed. Blijf je langer dan 2-3 dagen in Thessaloniki, dan zijn de volgende dagtrips een goed idee:

Vergina
Dertig jaar geleden pas ontdekt, maar van enorme historische waarden. Een lage heuvel in de bergen, op ongeveer 45 minuten rijden van Thessaloniki, werd een bijzondere vondst gedaan, namelijk de graftombed van Philippos II (de vader van Alexander de Grote) en enkele van zijn familieleden. Het unieke: de tombes werden compleet intact gevonden. De grafheuvel is inmiddels een waanzinnig museum waarin je de tombes kunt zien in de staat waarin ze werden gevonden. Ook de schatten die in de tombes werden gevonden, zijn tentoongesteld. Je hebt een paar uur nodig om de 3000 jaar oude vondsten te bekijken. De sieraden, potten, schalen, beeldjes en kleding zijn bijna allemaal nog in perfecte staat.

Timios Podromus
Een kort ritje door de wijngaarden, niet ver van Vergina, vind je dit bijzondere orthodoxe klooster. Alleen het fenomenale uitzicht over de ruige bergen en de rivier is al de moeite waard. Maar het klooster zelf is ook erg mooi. Het is één van de weinige kloosters die nog over zijn in de omgeving en de monniken vinden het geen probleem om je even rond te leiden en een praatje te maken. De centrale kerk, boordevol kleurrijke iconen, is een mooie attractie, net als de verschillende kapelletjes op het terrein die zijn geweid aan een of meerdere heiligen uit de buurt.

Veria
Vanuit Thessaloniki ben je binnen drie kwartier in dit knusse stadje in de bergen, een kaartje kost ongeveer €9. Vergina is in de heuvels gelegen ('s winters kun je er in de buurt zelfs skieën) en heeft dan ook echt de uitstraling van een gemoedelijk bergdorpje. De apostel Paulus maakte op deze plek een rede, wat de eerste kennismaking van het Europese vastenland was met het Christendom. Het marmeren podium waar dit gebeurde, is bewaard gebleven en een populaire trekpleister. Maar er is meer te doen in Veria. Het stadje huist zo'n 3 musea en ook een bezoek aan de oude Joodse wijk en de synagoge is de moeite waard. Er zijn bovendien ook genoeg leuke lunchplekken in de stad, zoals Beluga.

Tip: de bovenstaan de 3 bezienswaardigheden zijn goed met elkaar te combineren. Je kunt vanuit Thessaloniki met de bus naar Veria en vanuit dit stadje een tour regelen naar de andere bezienswaardigheden, maar een auto huren kan natuurlijk ook. In principe kun je binnen een dag op en neer, maar wil je het liver wat rustiger aan doen, dan is een overnachting in Veria een goede optie. Je kunt bijvoorbeeld voor Hotel Kokkino Spiti of Hotel Makedonia kiezen.

Aslanis
Wil je meer te weten komen over de geweldige Griekse wijnen die je bij je eten geserveerd krijgt? Bezoek dan een wijngaard in de buurt van Thessaloniki. Er zijn er tienallen, maar het is leuk om Aslanis te bezoeken. Dit familiebedrijf maakt bijzondere boutique wijnen die diverse internationale prijzen hebben gewonnen. Aslanis bevindt zich op zo'n 20 minuten van Thessaloniki en je krijgt van de vriendelijk en zeer gastvrije eigenaren een rondleiding om vervolgens aan te schuiven en een paar uur lang alleen maar zalige wijnen te proeven in combinatie met (h)eerlijk eten. Geniet vooral van een glas Merlot uit 2011. Wil je in Thessaloniki Aslanis wijnen proeven, dan kun je terecht bij: 

Perea
Dit voorstadje van Thessaloniki (op ongeveer 20 minuten rijden of varen) was vroeger de plek waar stadsbewoners hun zomerhuizen hadden. En vreemd is dat niet, want Perea ligt vlak aan zee. Je kunt een leuke wandeling maken langs de boulevard, neerploffen op éěn van de vele terrassen en natuurlijk bij goed weer lekker op het strand liggen en zwemmen.

Halkidiki
Op zo'n uurtje rijden van Thessaloniki vind je misschien wel de mooiste zandstranden van heel Griekenland. Voeg daar helderblauw warm water, gezellige dorpjes en goede hotels aan toe en je hebt een geweldige vakantiebestemmingen. Halkidiki is een populaire bestemming voor toeristen, maar is nog lang niet zo overspoeld als andere Griekse zonbestemmingen. Heb je dus zin in een combinatie van Griekse zon en een mooie stedentrip, dan is het een aanrader om een paar dagen naar Halkidiki te gaan en ook Thessaloniki te bezoeken.

Gratis en goedkoop Thessaloniki

Gratis stadswandeling Thessaloniki
Thessaloniki is een behoorlijk grote stad en heeft veel te bieden. Van het historische centrum tot de haven en van de citadel en oude stadsmuren tot een geweldig uitgaansleven. De plaatselijke bevolking is ontzettend gastvrij en vindt het leuk om vanalles uit te leggen over hun stad. Een walking tour is dan ook een echte aanrader.

Diverse guided tours (gratis of goedkoop)
Thessaloniki met de fiets bekijken? Meer weten over de schatten in het Archeologisch Museum? Een wandeling langs alle Byzantijnse hoogtepunten in de stad? Kijk in de agenda welke gratis tours er op het programma staan. Bij sommige tours hoefn je bijvoorbeeld alleen de entree voor een museum te betalen.

Rotunda
Dit bijzondere bouwwerk ik gratis te bezoeken, het is open tussen 10:00 en 15:00. Keizer Gaius Galerius Valerius Maximianus bouwde dit bouwwerk en de ernaast gelegen arch om de overwinning op Perzië te vieren. Het was de bedoeling dat de Rotunda als zijn mausoleum zou dienen, maar hij kwam ver weg van Thessaloniki om het leven en is dus niet in de Rotunda geplaatst. Ondanks dat Thessaloniki door de eeuwen heen verschillende religies kenden, is de Rotunda altijd blijven staan. 

Archeologisch en Byzantijns Museum
Deze twee musea zijn tegenover elkaar geleden en allebei een must-see tijdens een stedentrip Thessaloniki. Handig: je kunt één kaartje kopen waarmee je beide musea kunt bezoeken, dit kost €8. Op zaterdag zijn de musea bovendien soms gratis te bezoeken (tijdens een museum-weekend).

Eten en drinken in Thessaloniki

Karabourno
Gelegen buiten het centrum, maar de moeite van het omrijden waard. In dit uitstekende visrestaurant wordt niets aan het toeval overgelaten. De visgerechten en schelpdieren zijn uitmuntend en de bijpassende wijnen niet te versmaden. Favoriet is de garnalen in romige saus volgens de 'saganaki' (roergebakken) wijze klaargemaakt.

B.
Het Byzantijns Museum is een hoogtepunt tijdens je stedentrip Thessaloniki, maar sla ook het restaurant niet over. Dit is een van de beste restaurants van de stad, terwijl de prijzen heel erg schappelijk zijn. Of je nu vis of vlees bestelt, het eten ervan is echt een feestje. Persoonlijke favoriet: de gegrilde  calamaris met avocado en pesto en het gekarameliseerde varkensvlees met tagliatelle en botersaus.

Kitchen Bar
Geelegen aan het übergezellige havengebied, een heerlijke plek om aan het water iets te eten. Naast typisch Griekse gerechten vind je er ook modernere gerechten op de kaart, zoals hamburgers, salades en club sandwiches. Heb je zin in vis, dan zijn de 'shrimps saganaki' een aanrader.

Wonderwall
Ladadika is één van de leukste uitgaansgebieden van Thessaloniki. Het maakt eigenlijk niet uit voor welk restaurant of welke bar je kiest, het is er altijd gezellig. Wonderwall is een aanrader, omdat het de enige rooftopbar in Ladadika is. De eigenaren zijn een creatief team van grafische ontwerpers. De cocktails zijn hier goed en goedkoop en de muziek op het dakterras is super.

La Place Mignone
Wijnbar en bistro, geïnspireerd op de Italiaanse keuken. Het restaurant is bijzonder sfeervol, gelegen vlakbij het theater en de witte toren.

Picadilly
Valaourito is misschien wel het meest bijzondere uitgaansgebied in Thessaloniki. Als je er overdag rondloopt die je vooral vervallen gebouwen, vol street art, die vroeg plaats boden aan diverse financiële instellingen. Na 11 uur 's avonds herken je de buurt echter niet meer terug. De deuren van de ooit zo vervallen gebouwen staan wagenwijd open en overal wordt flink feest gevierd. In deze buurt is het tot in de late uurtjes gezellig. Instituut in Valaourito is Picadilly, een hippe pub en club waar je zowel buiten, binnen als beneden terecht kunt voor een drankje of om te dansen. Het pand waarin Picadilly is gevestigd, is prachtig.

Panellinion
Gezellig restaurant, met leuke inrichting waar je al het lekkere dat Noord-Griekenland te bieden heeft kunt proeven. Aanrader is de cuttlefish met zwarte rijst. Laat vooral allemaal verschillende gerechtjes op tafel zetten, zodat je van alles wat kunt proberen. 

Misirlou
Supergezellige bar in het Ladadika district van Thessaloniki. Hier ga je naartoe om te genieten van goede muziek en rockmuziek van de jaren '60 tot nu. De eigenaar staat zelf achter de bar, dus geef hem vooral een verzoeknummer!

Elenidis
Als er iets is dat de Grieken goed kunnen, is het zoetigheid maken. Heerlijke koekjes en taartjes, ze draaien hun hand er niet voor om. Thessaloniki heeft haar eigen specialiteit: Trigona. Dit zijn driehoekjes van filodeeg gevuld met custerd. Mierzoet, maar superlekker. Elenidis is een instituut in de staat en maakt de lekkerste van deze lekkernijnen.

Café Bazaar
Verstopt in één van de overdekte markten van Thessaloniki. Dit knusse café is de perfecte plek voor koffie overdag en een drankje aan het einde van de middag.

To Palio Hamam
Koffie of een wijntje drinken met misschien wel het meest bijzondere uitzicht van de stad, namelijk over de daken van de oude Bei Hamam. In het café zelf zie je nog details uit de tijd dat de hamam nog in gebruik was. Vanaf het dakterras kijk je uit op dit mooie Ottomaanse bouwwerk.

Hotels in Thessaloniki

City Hotel
Boutiquehotel, zeer centraal gelegen. Om de hoek bij het Aristoteles Plein en vlakbij alle leuke bars en restaurants. De kamers zijn licht, met vele groene en houten elementen. 's Ochtends kun je gebruik maken van het uitgebreide ontbijtbuffet met allemaal Griekse lekkernijen.

Le Palace Art Hotel
Centraal gelegen hotel met ruime, net ingerchte kamers. Op loopafstand van diverse bezienswaardigheden. 's Ochtends kun je rekenen op een uitgebreid ontbijtbuffet.

Hotel Luxembourg
Gelegen vlakbij het Aristoteles-plein en de promenade. Kamers zijn klassiek en keurig ingericht.

Hotel Olympia
Flink waar voor je geld in dit boutiquehotel. De kamers zijn mooi en licht ingericht, hebben goede bedden én een balkon. Je loopt binnen een paar minuten naar alle bezienswaardigheden en allemaal leuke restaurantjes en bars.

Lees ook:

Tags: Thessaloniki