Bezienswaardigheden Thessaloniki: 23x leuk om te doen

door Esther

Thessaloniki is een heerlijk verrassende stad die je echt eens moet hebben gezien. De stad was ooit een belangrijke Romeinse nederzetting en het was een heel belangrijke stad in de Byzantijnse en Ottomaanse tijd. En al die geschiedenis en al die culturen komen samen in één bruisende, gezellige stad aan zee. Waar je street art kunt spotten, een dagje heerlijk aan het strand ligt, de beste wijnen proeft en je eet tot je niet meer kunt. Aanrader? Zeker weten. Daarom zet ik de leukste bezienswaardigheden in Thessaloniki voor je op een rijtje.

Plan een stedentrip Thessaloniki

Thessaloniki, Griekenland: de leukste Thessaloniki bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Thessaloniki, Griekenland: de leukste Thessaloniki bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Thessaloniki bezienswaardigheden: de voorbereidingen

  • Niet te veel lopen tijdens je stedentrip? Neem de Thessaloniki On The Go bus. Dit is stadsbus nr.50 en deze brengt je langs alle leuke bezienswaardigheden in Thessaloniki. Bekijk de route.
  • Grote kans dat het lekker weer is tijdens je bezoek aan de stad. Als je net even wat meer wilt zien, pak dan gewoon een huurfiets mee. Dat is alleen al leuk, omdat je zo heerlijk langs de promenade kunt fietsen.
  • Net even wat meer te weten komen over de (super)interessante geschiedenis van de stad? Ik kan een stadswandeling echt aanraden.
  • Ben je op zoek naar een leuke reisgids om je vakantie Thessaloniki voor te bereiden? Neem dan de Marco Polo Thessaloniki & Chalkidiki met je mee. Hierin staan de leukste bezienswaardigheden in Thessaloniki én de regio. Perfect als je een paar leuke dagtrips wilt plannen.

23x Bezienswaardigheden Thessaloniki

Fietsen in Thessaloniki

Fietsen in Thessaloniki, Baja Bikes Thessaloniki (foto: ThessBikes)

Heb je een korte stedentrip gepland of wil je de stad gewoon op een leuke manier ontdekken? Ga dan fietsen in Thessaloniki. Je kunt in de stad mee met verschillende fietstours met een Nederlandse gids. Ga je mee met deze fietstocht, dan zie je in een paar uur tijd de mooiste bezienswaardigheden in Thessaloniki. Zo fiets je langs de kost om daar een aantal highlights te zien en duik je het oude centrum in om de bijzondere contrasten tussen de moderne stad en de Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse overblijfselen te zien.

Het Paleis van Galerius

Thessaloniki bezienswaardigheden, Paleis van Galerius | Mooistestedentrips.nl

Bijna achteloos, middenin de Plateia Navarinou, vol winkeltjes en cafés, zie potsierlijk de ruïnes van het Paleis van Galerius liggen. Sta je toch even te kijken. Het paleis stamt uit de 3de en 4de eeuw en is gewoon gratis te bekijken. Als je over de balustrades hangt zie je de mozaïeken vloeren, de zuilen en nog een groot deel van de infrastructuur van het paleis.

De triomfboog van Galerius

Thessaloniki bezienswaardigheden, Triomfboog van Galerius

Thessaloniki bezienswaardigheden, Triomfboog van Galerius | Mooistestedentrips.nl

Even verderop in de straat, op het hoekje met de Egnatia, staat een grote Romeinse triomfboog. Het is één van de oudste bezienswaardigheden in Thessaloniki en werd in de 4de eeuw opgetrokken. De triomfboog werd gebouwd om de vele overwinningen van de Romeinse keizer Galerius in Perzië te vieren en op de vele, nog goed herkenbare, panelen zie je de verschillende veldslagen. Oorspronkelijk had de triomfboog voer grote en vier kleine pilaren met daarin acht toegangspoorten. Maar er zijn nog maar drie pilaren over.

Rotunda

Thessaloniki bezienswaardigheden, Rotunda | Mooistestedentrips.nl

De Rotunda vind je vlakbij de triomfboog en werd voor keizer Galerius gebouwd aan het begin van de 4de eeuw. In eerste instantie als tempel, vergelijkbaar met het Pantheon in Rome, en vervolgens als mausoleum. Zo ver kwam het echter niet, omdat ergens anders kwam te overlijden. Galerius liet tijdens zijn leven Christenen vervolgen, maar een week voor zijn dood tekende hij een mandaat om de vervolgingen te stoppen. Bijzonder genoeg werd de Rotunda vervolgend de eerste christelijk kerk in Thessaloniki, Agios Georgios. Tijdens de overheersing van de Ottomanen werd het een moskee, zoals je nog aan de overgebleven minaret kunt zien. Sinds 1912 is het een seculier gebouw en moet je het zeker bezoeken om de overgebleven fresco’s en mozaïeken te bekijken.

Boulevard van Thessaloniki

Thessaloniki bezienswaardigheden, Boulevard van Thessaloniki | Mooistestedentrips.nl

De boulevard van Thessaloniki is kilometers lang en heerlijk om overheen te lopen. Begin bij The Umbrellas, maak een stop bij De Witte Toren (en beklim die voor mooi uitzicht) en wandel langzaam door terwijl je geniet van de zeelucht en alle bedrijvigheid om je heen. Richting het centrum komen er steeds meer leuke cafés langs de kant en uiteindelijk kom je in het opgeknapte havengebied, met veel leuke bars en een aantal galeries. Ik vind Kitchen Bar hier erg leuk.

The Umbrellas

Thessaloniki bezienswaardigheden, The Umbrellas

De boulevard van de stad is een geweldige plek om de leukste bezienswaardigheden in Thessaloniki te zien. Zo wandel je er langs de Witte Toren en zie je er een enorm beeld van Alexander de Grote. Het leukste is echter het kunstwerk ‘The Umbrella’ dat de Griekse kunstenaar Giorgios Zongolopoulos maakte in 1997 toen de stad Europese Culturele Hoofdstad was. Elke paraplu in het kunstwerk is zo’n dertien meter hoog en geen enkele staat helemaal recht. Het kunstwerk is één van de meest populaire bezienswaardigheden in Thessaloniki. En terecht.

Witte Toren

Bezienswaardigheden Thessaloniki, Witte toren | Mooistestedentrips.nl

De witte toren is waarschijnlijk één van de meest belangrijke bezienswaardigheden in Thessaloniki en hoewel de toren echt heel mooi is, is de geschiedenis ervan minder fraai. Oorspronkelijk was de toren onderdeel van meerdere torens die de vestingwallen van de stad met elkaar verbonden. De Ottomanen gebruikten de toren echter om, niet bepaald met zachte hand, af te rekenen met tegenstanders. Nu leer je in het museum meer over de interessante geschiedenis van Thessaloniki en heb je vanaf de top een prachtig uitzicht.

Archeologisch museum

Bezienswaardigheden Thessaloniki: Archeologisch Museum | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Thessaloniki: Archeologisch Museum | Mooistestedentrips.nl

Het Archeologisch Museum in Thessaloniki is één van de beste historische musea waar ik ooit ben geweest en wat mij betreft ook één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Thessaloniki. De stad ligt op historisch zeer vruchtbare grond. Steek in de stad en omgeving een spade in de grond en er komen zonder uitzondering historische wonderen naar boven. In het museum kun je eeuwenoude complete graftombes, enorme mozaïekvloeren en wonderschone sieraden bewonderen. Trek rustig een uur of drie uit om dit museum te bezoeken.

Byzantijns Museum

Foto met dank aan Museum of Byzantine Culture | Mooistestedentrips.nl

Als je het Archeologisch Museum bezoekt, kun je een combikaartje kopen, waarmee je ook het Byzantijns Museum kunt bezoeken en dit is absoluut de moeite waard. Of je nu al van alles weet over de Byzantijnse periode of helemaal geen idee hebt waar het allemaal over gaat, in het museum kom je alles over de Byzantijnse cultuur te weten aan de hand van maar liefst 3000 (vaak enorme!) stukken. Vooral de mozaïeken, geschilderde tombes en het glaswerk zijn schitterend.

Agia Sofia

Bezienswaardigheden Thessaloniki, Agia Sofia | Mooistestedentrips.nl

In het centrum van de stad staat de Agia Sofia, een prachtige kerk uit de 8ste eeuw. Aan de buitenkant lijkt het misschien ‘gewoon’ een typische historische kerk in Griekenland, maar zodra je binnenkomt, zakt je mond beslist open. De kerk is donker en stemming en in de gouden kandelaren, bestaande uit pauwen die verwijzen naar de Griekse godin Hera, branden tientallen kaatsen. Achter het altaar zie je een mozaïek van de verrijzenis van Christus uit de 8ste eeuw en de fresco’s in de rest van de kerk komen uit de 11de eeuw, de Byzantijnse tijd.

Bei hamam

Bezienswaardigheden Thessaloniki, Bei Hamam | Mooistestedentrips.nl

Onder Ottomaanse heerschappij schoten de hamam in Thessaloniki als paddenstoelen uit de grond. Tegenwoordig staan er nog maar een paar van deze bouwwerken overeind. Eén van de bekendste oude badhuizen is de Bei Hamam, al kun je die niet meer bezoeken. Loop toch even langs de Bei Hamam om de mooie oude structuur te zien. Vooral de daken van het bouwwerk zijn heel mooi.

Panagia Chalkeon

Bezienswaardigheden Thessaloniki: Panagia Chalkeon

De kerk Panagia Chalkeon staat voor ‘Onze lieve Vrouw van de Kopersmeden’ en kan zo maar verwijzen naar de vele kopersmeedrijen in de directe omgeving toen de kerk werd gebouwd in de 11de eeuw. Hoe dan ook, deze kerk is één van de meest opvallende bezienswaardigheden in Thessaloniki. Deze grote Byzantijnse kerk staat namelijk middenin het bruisende hart van de stad. Geniet van de tuin rondom de kerk en de fraaie ramen, binnen zie je bijzondere fresco’s.

Joods Museum van Thessaloniki

Foto met dank aan het Joods Museum Thessaloniki | Mooistestedentrips.nl

Thessaloniki had een grote Joodse gemeenschap. Er wordt weleens gezegd dat voor 1940 zo’n 70% van de bevolking Joods was in de stad. Dit was te danken aan het feit dat na de Spaanse inquisitie vee Joden zich vestigden op het Griekse vastenland en de eilanden. Een brand in 1917 legde de meeste traditionele Joodse huizen in de as, maar het Joods Museum is gevestigd in één van de panden die wel bleef staan, het hoofdkantoor van de Joodse krant L’Independent. In het museum leer je meer over de vestiging van de Joodse gemeenschap in de 15de en 16de eeuw, hun leven en gebruiken. Volgens mij gids kon zijn oma zich nog herinneren hoe stil het was in de stad in 1941, op de dag nadat alle Joden werden weggevoerd. Slechts een handjevol overleefde de Holocaust.

Fotografiemuseum

Foto met dank aan Thessaloniki Museum of Photography | Mooistestedentrips.nl

Het Fotografiemuseum van Thessaloniki ligt in het leuk opgeknapte havengebied van de stad, omringd door leuke bars, restaurants en galeries. Het museum is gevestigd in een paar oude loodsen die zich perfect lenen voor de tijdelijke exposities. Zeker leuk om even te bezoeken.

Openluchtmarkten Modiano en Kapani

Bezienswaardigheden Thessaloniki, markt Thessaloniki | Mooistestedentrips.nl

Thessaloniki bezienswaardigheden, markt in Thessaloniki | Mooistestedentrips.nl

De markten van Thessaloniki behoren, wat mij betreft, tot de mooiste bezienswaardigheden in Thessaloniki. De winkeltjes en marktcafés die je er ziet, zijn nog heerlijk authentiek. Je koopt er tientallen soorten overheerlijke olijven, maar ook noten, kruiden, specerijen en gedroogde bloemen. Ook de kraampjes met huishoudelijke spullen, zoals zeep, manden en bezems zijn prachtig. Tip: kop er vers gebrande (en gemalen) koffie op de markt. Superlekker. Er zijn verschillende leuke cafés tussen de winkels door. De perfecte plek voor een kop Griekse koffie tussen de locals.

Street art in Thessaloniki

Street art Thessaloniki | Mooistestedentrips.nl

Street art Thessaloniki | Mooistestedentrips.nl

Street art Thessaloniki | Mooistestedentrips.nl

Thessaloniki is de eerste stad waar ik in aanraking kwam met street art. En tot op de dag vandaag kun je er eigenlijk door de hele stad wel street art spotten, want je vindt in de hele stad murals en kleine werken. Van grote en bekende artiesten, tot kleine lokale projecten. Rondom de wijk Ladadika, in de straten rondom de Rotunda en vlakbij de overdekte markten vind je bijvoorbeeld street art. Bekijk de kunstwerken per district of ga op pad met de street art cities app.

Ladadika

Bezienswaardigheden Thessaloniki: Ladadika | Mooistestedentrips.nl

In een ver verleden was Ladadika de ruige zeemansbuurt van Thessaloniki, maar dat is al lang voorbij. Vandaag de dag is Ladadika de leukste wijk van de stad. Je kunt er de hele dag terecht op één van de leuke terrasjes, maar echt gezellig wordt het vanaf het einde van de middag. Dan lopende terrassen en cafés vol met lokale bewoners die klaar zijn met werk of school en kletsen er gezellig bij in de luwte onder de bomen. Ladadika is de plek als je ’s middags wilt borrelen, lekker uit eten wilt of tot in de kleine uurtjes wilt genieten op een dakterras met een goede cocktail. Mijn favorieten in Ladadika zijn Wonderwall en Misirlou.

Strand in Thessaloniki

Strand in Thessaloniki | Mooistestedentrips.nl

Heel fijn: je kunt een stedentrip Thessaloniki perfect combineren met een middagje strand. Net buiten het centrum vind je de twee leukste stranden in Thessaloniki. Je kunt naar het bedrijvige Peraia met een wat smaller strand. Er is ook een lange boulevard met veel restaurants, bars en winkels. Even verderop vind je de buitenwijk Neoi Epivates, met verschillende stranden.

Hagios Demetrios

Bezienswaardigheden Thessaloniki, Hagios Demetrios | Mooistestedentrips.nl

De Hagios Demetrios is één van de meest bekende kerken in Thessaloniki, al ligt deze wel een beetje buiten het centrum. De 7de-eeuwse kerk is gewijd aan de heilige Demetrios, een vroege christen die in opdracht van Keizer Galerius ter dood werd gebracht. De kerk, die na de grote brand van 1917 opnieuw werd opgebouwd, staat volgens de overlevering op de plek waar Demetrios werd gedood en in de  crypte zijn nog relieken van de heilige te vinden. Binnen is het stemmig en zijn er altijd wel bezoekers, voor de lokale bevolking is dit een belangrijke kerk.

Ano Poli

Thessaloniki bezienswaardigheden, Ano Poli | Mooistestedentrips.nl

Mocht je nog tijd over hebben tijdens je stedentrip Thessaloniki, neem dan de tijd om ook Ano Poli te bekijken. Dit is het oudste deel van de stad en is ruim 2000 jaar oud. De stad is hier ontstaan. In Ano Poli vind je nog een mix van smalle straatjes met kinderkopjes, omzoomd door traditionele huisjes. Dit is de enige plek waar je die traditionele woningen nog kunt zien, want de rest van de stad werd tijdens een brand in 1917 voor een groot deel in de as gelegd. Dwaal door de straatjes, geniet van het uitzicht vanaf de stadsmuren en bekijk eeuwenoude, bijzondere kerkjes en kloosters. De restaurantjes in Ano Poli zijn trouwens ook heel leuk.

Klooster van Vlatadon

Bezienswaardigheden Thessaloniki, Klooster van Vlatadon | Mooistestedentrips.nl

In Ano Poli vind je het klooster van Vlatadon. Het ligt een beetje afgelegen, maar biedt wel een spectaculair uitzicht over de stad. Ofwel: dit klooster behoort tot de leuke onbekende bezienswaardigheden in Thessaloniki. Het klooster is volgens de overlevering gebouwd op de plek waar Paulus voor het eerst predikte in Thessaloniki. Het 14de-eeuwse klooster staat op de UNESCO Werelderfgoedijst en behoorde tot de hesychasme stroming. Een orthodoxe stroming waarbij verlichting wordt gezocht door een onafgebroken gebed. Een bezoek aan de kerk, het bijbehorende museum en de omliggende tuinen is echt de moeite waard.

Hosios David

Onbekende bezienswaardigheden in Thessaloniki: Hosios David | Mooistestedentrips.nl

De kerk van Hosios David is één van de meest bijzondere onbekende bezienswaardigheden in Thessaloniki. Dit petieterige kerkje de 5de eeuw is één van de vroegste Christelijke gebedsplekken in Thessaloniki, waarschijnlijk zelfs in Griekenland. Je kunt er nog mozaïeken uit de 5de eeuw en fresco’s uit de 12de eeuw bewonderen. Tijdens de Ottomaanse overheersing werd de kerk min of meer bedekt om er een moskee van te maken en pas in 1920 werd de kerk herontdekt.

Wijn proeven bij Aslanis

Doen in Thessaloniki, Wijn proeven bij Aslanis | Mooistestedentrips.nl

In de buurt van Thessaloniki kun je geweldig wijn proeven. Ik had de eer een dag door te brengen bij Aslanis. Dit is een kleinschalig familiebedrijf dat prachtige boetiekwijnen maakt. De wijnen van Aslanis vallen regelmatig in de internationale prijzen. Je kunt online een afspraak maken en je met de taxi laten afzetten, het wijngoed ligt op iets meer dan 20 minuten van de stad. De eigenaar neemt je mee op een rondleiding door de wijngaarden en daarna is het natuurlijk tijd voor een uitgebreide proeverij. In Thessaloniki kun je de wijnen van Aslanis bijvoorbeeld proeven bij:

Bezienswaardigheden Thessaloniki
Bewaar op Pinterest

Thessaloniki, Griekenland: de leukste Thessaloniki bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Thessaloniki, Griekenland: de leukste Thessaloniki bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Thessaloniki & Griekenland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Noord-Griekenland > Stedentrip Thessaloniki > Thessaloniki bezienswaardigheden

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer