Noord-Griekenland: tips en bezienswaardigheden

Combineer een stedentrip Thessaloniki met een rondreis Noord-Griekenland

door Esther

Wat mij betreft is Noord-Griekenland een geweldige bestemming. Ik leerde de regio die we ook wel kennen als Grieks Macedonië, kennen in het verlengde van een stedentrip Thessaloniki en ik vond het heel bijzonder. Het is volgens mij één van de regio’s in Griekenland die nog niet is overlopen door toeristen, terwijl er toch zo veel moois te zien en te doen is. Denk je aan een rondreis Noord-Griekenland? Bekijk dan deze mooie bezienswaardigheden in Noord-Griekenland.

Plan je rondreis Noord-Griekenland

  • Voor een rondreis Noord-Griekenland vlieg je op Thessaloniki. Vanuit Nederland vlieg je vanaf Schiphol en Rotterdam Airport naar de Noord-Griekse stad. Vanaf Brussel en Düsseldorf zijn er ook mogelijkheden. Vergelijk vliegtickets Thessaloniki en bekijk wat voor jou handig uitpakt.
  • Er zijn een heleboel (leuke) hotels in Noord-Griekenland. Hieronder geef ik per bestemming zo goed mogelijk aan waar je leuk logeert in Noord-Griekenland.
  • Wil je verschillende bezienswaardigheden in Noord-Griekenland bezoeken? Dan heb je zeker een huurauto nodig.
  • Vanuit Thessaloniki zijn ook verschillende dagtrips naar bezienswaardigheden in Noord-Griekenland te boeken.
  • Je kunt ook een kant-en-klare rondreis Noord-Griekenland boeken waarbij je werkelijk alle highlights bezoekt.
  • In deze reisgids vind je alvast alle bijzondere bezienswaardigheden in Noord-Griekenland.

Over Noord-Griekenland

Rondreis Noord-Griekenland, ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Griekenland | Mooistestedentrips.nl

Rondreis Noord-Griekenland, ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Griekenland | Mooistestedentrips.nl

Noord-Griekenland heeft een fascinerende geschiedenis, wat de street ontzettend divers en interessant maakt. Vele beschavingen heersten hier en lieten hun sporen na, meer dan waar dan ook in Griekenland: Thraciërs, Romeinen, Byzantijnen, Slaven en Ottomanen drukten allemaal hun stempel op Noord-Griekenland en er sijpelen ook invloeden van de buurlanden Albanië, Bulgarije en Turkije deze regio in. Hoewel deze streek een aantal van de meest bijzondere historische opgravingen en bezienswaardigheden bevat, is Noord-Griekenland nog verrassend rustig en authentiek. Je geniet hier van échte Griekse dorpjes en de ruige en ongerepte natuur, terwijl de stranden echt niet ver weg zijn.

Bezienswaardigheden Noord-Griekenland

Thessaloniki

Thessaloniki, bezienswaardigheden Thessaloniki

Aangezien je op Thessaloniki vliegt, is dit meteen een prima plek om je rondreis Noord-Griekenland te beginnen. Ik vind Thessaloniki een heerlijke stad. Zoals in de rest van Noord-Griekenland hebben hier heel wat beschavingen geheerst en allemaal hun sporen nagelaten. En dat zie je gewoon, al wandelend door de stad. Maar Thessaloniki is bovenal een heel gezellige stad, met een lange boulevard, gezellige wijkjes vol restaurants en terrasjes en de stranden vlakbij. Logeren doe je in Thessaloniki bij het Colors Urban Hotel of Capsis Hotel. En wat mij betreft is het leuk om te gaan fietsen in Thessaloniki en mag je het Archeologisch Museum en Byzantijns Museum niet overslaan.

Meer over Thessaloniki

Chalkidiki

Chalkidiki, vakantie Chalkidiki

Dat Noord-Griekenland zulke mooie stranden had, totdat je Chalkidiki zag. Chalkidiki ligt niet ver van Thessaloniki en heeft prachtige stranden en baaien, dromerige dorpjes en een paar heel interessante bezienswaardigheden. Zo is Arnea één van de mooiste dorpjes van Chalkidiki en ligt aan de voet van de berg Holomondas. De architectuur is erg typisch voor Grieks Macedonië, met felgekleurde muren en houten balkons. Ouranopoli is ook al zo’n mooi dorpje en ligt nabij het kloosters van Athos. Maak bijvoorbeeld een mooie zeiltocht door de baai, om de beroemde kloosters van dichtbij te bekijken. Ook de De Petralona grot is echt het bezoeken waard.

Wijn proeven bij Aslanis

Rondreis Noord-Griekenland: wijn proeven bij Aslanis | Mooistestedentrips.nl

In Noord-Griekenland worden mooie wijnen geproduceerd. Wil je tijdens je stedentrip Thessaloniki wijn proeven dan raad ik je aan om een afspraak te maken bij Aslanis, een mooi familiebedrijf en één van de beste wijnmakers in de buurt van de stad. Je krijgt een rondleiding door de velden en natuurlijk is er alle tijd voor een proeverij. In Thessaloniki kun je de wijnen van Aslanis proeven en kopen bij bijvoorbeeld restaurant Frutti di mare, The Prince Brasserie en The Winehouse (vooral die laatste is een aanrader).

Seli National Ski Resort

Skiën in Griekenland, Seli National Ski Resort | Mooistestedentrips.nl

Skiën in Griekenland, Seli National Ski Resort (foto met dank aan Discover Veria) | Mooistestedentrips.nl

Het Seli National Ski Resort is misschien een beetje een vreemde eend in de bijt in een artikel over de bezienswaardigheden in Noord-Griekenland. Maar tijdens mijn ritje naar Veria kwamen we hier langs en ik vond het wonderlijk mooi. Goed, je pakt het Seli National Ski Resort misschien niet mee tijdens je rondreis, maar stel dat je eens een bijzondere skivakantie wilt plannen, denk dan dus eens aan het Seli National Ski Resort in Noord-Griekenland. Mijn gids vertelde me dat het skigebied een aanrader is voor de beginnende en iets verder gevorderde skiërs met blauwe en rode pistes. In totaal zijn er 18 pistes, en elf liften waarvan één stoeltjeslift en tien sleeplifts. Seli ligt aan de rand van Veria, dus als je wilt gaan skiën in Griekenland neem je het vliegtuig naar Thessaloniki, de bus of de trein naar Veria en zoek je een leuk hotel in Veria vlakbij de pistes, zoals Archontiko Athina en Villa Seli.

Vergina

Griekenland, Vergina | Mooistestedentrips.nl

Griekenland, Vergina | Mooistestedentrips.nl

Griekenland, Vergina | Mooistestedentrips.nl

Zo’n vijftig jaar geleden was Vergina precies helemaal niks. Er lag een heuvel, met was gras. Daar gingen wel verhalen over, maar niemand deed er wat mee. Tot de Griekse archeoloog Manolis Andronikos dacht: dat zou weleens een bijzonder grafheuveltje kunnen zijn. Hij kreeg gelijk. En hoe. In de heuvel bleken zich de compleet intacte graven van de familieleden van Alexander de Grote te bevinden, waaronder de tombe van zijn vader Philippus II, zijn vrouw en een jonge prins, waarschijnlijk een broer of neef van Alexander. Niet alleen de graven en sarcofagen waren nog helemaal intact, ook bleken de tombes niet geschonden te zijn en kwamen de eigendommen van de overledenen, zoals kleding, goud, wapens, speelgoed en grafgeschenken, ook nog in perfect staat tevoorschijn. Het Museum of the Royal Tombs at Aigai vinden geschiedkundigen net zo belangrijke als de Acropolis in Athene, ofwel: dit is één van de top bezienswaardigheden in Noord-Griekenland. Het museum is echt fantastisch, ik was ontzettend onder de indruk van de vondsten waardoor spontaan 2500 jaar terug in de tijd reist.

Timios Podromus

Bezienswaardigheden Noord-Griekenland: Timios Podromus | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Noord-Griekenland: Timios Podromus | Mooistestedentrips.nl

Vergina is gelegen te midden van bergen de ooit waren bezaaid met orthodoxe kloosters. De honderden monniken die er woonden, hielpen de koopmannen die aanmeerden langs de rivier Aliakmonas. Inmiddels zijn er nog maar een handjevol kloosters over en deze worden door enkele monniken bewoond. Eén van de kloosters, Timios Podromus, is geopend voor bezoekers. De vier monniken die er nog wonen, omringd door tientallen kippen, pauwen, puppy’s en katten, zijn buitengewoon vriendelijk en vinden het leuk om bezoekers rond te leiden. De kerk de de verschillende kapellen zijn voorzien van prachtig houtwerk en fel gekleurde iconen. Het werk bestaat tegenwoordig vooral uit het onderhouden van het complex en het helpen van mensen die het echt even niet meer zien zitten. Die mogen voor een kleine vergoeding wat klusjes komen doen op het complex, terwijl ze tot rust komen.

Veria

Bezienswaardigheden Noord-Griekenland: Veria | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Noord-Griekenland: Veria | Mooistestedentrips.nl

Veria, Griekenland: bloesems (perzikbomen) in Veria, Noord-Griekenland | Mooistestedentrips.nl

Veria (of Veroia) is de belangrijkste plaats van de regio en is vooral bekend omdat de apostel Paulus hier voor het eerst voet aan het Europese vasteland zette en vervolgens het Christendom verkondigde. De plek waar dit gebeurde is nu voor veel Grieken een belangrijk monument. Bezoek in Veria ook de wijk Kyriotissa, de Joodse buurt. Veel Joden vestigden zich in Noord-Griekenland na de Spaanse inquisitie. Slechts een handjevol overleefde de Tweede Wereldoorlog. De huizen in de wijk raakten in verval maar inmiddels is de wijk prachtig opgeknapt en zeker een bezoekje waard. Ook het centrum van Veria is leuk, met mooie kerkjes, een paar musea en gezellige (goede!) restaurants.

Wil je Vergina, Timios Podromus en Veria bezoeken dan kun je het beste een hotel in Veria zoeken, zo zijn Boutique Hotel Kokkino Spiti en Olganos VL Luxury Rooms & Suites twee schitterende hotels in de oude wijk. Echte aanraders. Kom je trouwens in het vroege voorjaar (eind maart, begin april) naar Veria, dan staat je een mooie verrassing te wachten. De omgeving rondom Veria is één van de grote fruitregio’s van Griekenland en aan het begin van de lente laten de fruitbomen prachtig hun bloesems zien (vooral de perzikbomen) en kleurt het hele landschap schitterend paars en roze.

Pella

Bezienswaardigheden Noord-Griekenland, Pelle

Pella is de oude hoofdstad van Grieks Macedonië en werd in de vijfde eeuw voor Christus gesticht en is eigenlijk beroemd doordat Alexander de Grote hier werd geboren als zoon van Koning Filippos II wiens graftombe dus is gevonden in Vergina. Vandaag de dag bezoek je in Pelle het archeologische museum waar je nog een heleboel overblijfselen vindt uit de tijd van de Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen. Je krijgt er een goed beeld van hoe de stad eruit moet hebben gezien.

Edessa

Bezienswaardigheden Noord-Griekenland: Edessa watervallen | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest bekende bezienswaardigheden in Noord-Griekenland is Edessa, gelegen vlakbij Pelle. Ook hier zijn eeuwenoude opgravingen te vinden, kun je skiën en zie je in het voorjaar duizenden fruitbomen in bloei staan. Maar de meeste bezoekers komen hier (veelal tijdens een stedentrip Thessaloniki) naar het Edessa Waterfalls park, waar een grote en kleine waterval woest naar beneden storten.

Je kunt Edessa bezoeken vanuit Veria, maar er zijn ook leuke hotels in Edessa, zoals Hagiata Guesthouse en Varosi 4 Seasons waar je ook fietsen kunt huren. Meerdere keren per week kun je ook vanuit Thessaloniki mee met een dahtrip naar Edessa en de thermale baden van Pozar.

Kavala

Rondreis Noord-Griekenland, Kavala | Mooistestedentrips.nl

Kavala ligt ten oosten van Thessaloniki en is de tweede grote stad van Noord-Griekenland en een aanrader als je op zoek bent naar een niet-zo-toeristische stad in Griekenland waar je cultuur kunt snuiven en een dagje of wat wilt genieten van het strand. De stad ligt aan de voet van de berg Simvolo en tijdens je wandeling door de stad is het heerlijk omhoog en omlaag kronkelen door smalle straatjes omzoomd door traditionele Noord-Griekse huizen, met houten balkons, geschilderd in felle kleuren. Een groot fort torent boven de stad uit en daar kun je mooie wandelingen maken en genieten van een mooi uitzicht. In één van de oude wijken van de stad Agios Nikolaos lijkt het alsof je in een oud Grieks dorpje bent en het strand in Kavala is nooit ver weg. Er zijn leuke hotels in Kavala, zo is The Anthemion House een superleuk, fris boetiekhotel en vier je een heerlijke (zon)vakantie in het Lucy Hotel. Je kunt met de bus van Thessaloniki naar Kavala, de reis duurt dan zo’n twee uur. Met de huurauto doe je er een uur en drie kwartier over.

Olympus

Olympus, Griekenland

Bezienswaardigheden Noord-Griekenland: Olympus Nationaal Park | Mooistestedentrips.nl

De berg Olympus is waarschijnlijk één van de belangrijkste redenen voor een rondreis Noord-Griekenland of in ieder geval een dagtrip vanuit Thessaloniki. En terecht, want de Olympus is toch wel één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Noord-Griekenland. De ouden Grieken geloofden dat hun goden resideerden in paleizen gebouwd in de ravijnen van deze berg en als je de berg voor je ziet opdoemen, snap je meteen waarom. De Olympus is groots en bijzonder en, toeval of niet, de toppen zijn vaak mysterieus omringd door een paar wolkjes. De hoogste top van de Olympus met 2918  meter is Mytikas en werd voor het eerst in 1913 bereikt. Sinds 1938 is Olympus een nationaal park met 1700 plantensoorten, wilde dieren zoals wolven, jakhalzen, herten en meer dan honderd soorten vogels. Het zal je niet verbazen: Olympus nodigt uit tot mooie wandelingen.

Bij het bezoekerscentrum kun je dagelijks terecht voor wandelingen en actuele informatie. In het nationaal park vind je verschillende herbergen, hostel-achtige accommodatie met veelal slaapzalen en stapelbedden, waar je ook kunt eten en vaak op een mooie plek in het nationaal park gelegen. Om te reserveren moet je van te voren even bellen, vooral in het hoogseizoen. Veel reizigers kiezen echter voor een hotel in Litóchoron, het dorpje het dichtst bij Olympus, omdat je daar wat meer faciliteiten hebt. Zo is het heel fijn logeren bij Olympus Mediterranean Boutique Hotel met binnenzwembad en een spa. Palio Litochoro The Countryside Lodge is gevestigd in een schitterend traditioneel Noord-Grieks landhuis en heeft de heerlijkste comfortabele kamers. Je kunt ook een dagrip naar Olympus maken vanuit Thessaloniki.

Vikos kloof

Rondreis Noord-Griekenland, Vikos kloof | Mooistestedentrips.nl

De Vikos kloof is ook al één van die waanzinnig mooie bezienswaardigheden in Noord-Griekenland en ligt wat verder naar het westen. De kloof is het resultaat van de rivier de Voïdomatis die in miljoenen jaren tijd een kloof van 12 kilometer lang en 900 meter diep sleet. Je kunt de kloof bereiken via Vitsa aan de ene kant en Papingo aan de andere kant van de kloof. Je kunt via deze plekken verschillende wandelingen maken naar mooie uitzichtpunten. Wil je een langere wandeling maken? Je kunt ook met een gids op pad. Er zijn verschillende hotels in de buurt van de Vikos kloof, zoals Hotel Monodendri en het prachtig gelegen Arktouros Hotel.

Meteora

Meteora, Griekenland

Meteora, Griekenland

Meteora is niet alleen het hoogtepunt van een rondreis Noord-Griekenland, Meteora is simpelweg één  an de mooiste bezienswaardigheden in heel Griekenland. De bijzondere rotsformaties zouden op zichzelf al bijzonder zijn, en dan liggen er bovenop en er tussenin ook nog verschillende Byzantijnse kloosters. In de 11de eeuw vestigden de eerste kluizenaars zich op de rotsspitsen en tegen de 14de eeuw was de eerste kloostergemeenschap ontstaan en daarna kwamen er nog een twintigtal kloosters bij in de directe omgeving. Het wonderlijke landschap moet je echt een keer hebben gezien.

Vandaag de dag kun je de kloosters Megalo Meteoro, Varlaam, Agia Triada, Agios Stefanos, Rousanou en Agios Nikolaos Anapafsas bezoeken en Meteora leent zich perfect voor mooie wandelingen. Je logeert het beste bij hotels in Kalambaka of hotels in Kastraki en vanaf die plekken maak je plannen, want je kunt niet zo maar richting de kloosters rijden. Vanaf je hotel je te voet, met de bus of met een lokale gids op pad. Leuk (en handig): vanuit Thessaloniki maak je een dagtrip per trein naar Meteora.

Bonustip: Athene

Bezienswaardigheden Griekenland: Akropolis, Athene | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Griekenland, Athene

Goed, Athene ligt officieel niet in Noord-Griekenland. Maar als je je rondreis Noord-Griekenland eindigt in Meteora ligt Athene slechts vier uur verderop. Dus misschien wil je de Griekse hoofdstad toch meepakken of kies je ervoor om vanaf Athene weer naar huis te vliegen. In Athene val je (natuurlijk) over de mooiste historische bezienswaardigheden ter wereld, zoals de Akropolis, het Akropolis Museum, de Antieke Agora en het Panathinaiko stadion. Maar Athene heeft ook een bijzondere moderne kant, zoals de wijken Technopolis en Psirri, en een heleboel street art.

Wil je een aantal highlights van Noord-Griekenland combineren met een stedentrip Athene? Dat kan ook wel. Je kunt een dagtrip met de trein naar Meteora of een dagtrip met de trein naar Olympus maken. Je kunt ook je bezoek aan Meteora combineren met een bezoek aan Delphi. Wil je er liever de tijd voor nemen? Als je in Athene een auto huurt, kun je vanuit de Griekse hoofdstad Delphi bezoeken en een aantal bezienswaardigheden in Noord-Griekenland, zoals Meteora, de Vikos kloof en Olympus nationaal park.

Lees alles over Athene

Bezienswaardigheden Noord-Griekenland
Bewaar op Pinterest

Rondreis Noord-Griekenland. Wil je op vakantie naar Noord-Griekenland? Bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Griekenland | Mooistestedentrips.nl

Rondreis Noord-Griekenland: bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Griekenland | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Thessaloniki > Rondreis Noord-Griekenland: tips en bezienswaardigheden

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer