Bezienswaardigheden Bratislava: 19 leuke dingen om te doen

door Esther

Bratislava heeft zich in slechts een paar jaar tijd ontwikkeld van een wat grauwe communistische satellietstad tot een kleurrijke, bruisende en vooral relaxte hoofdstad. Omringd door bossen, groen en water. Met hippe stranden langs de Donau, een pastelkleurige oude stad en genoeg leuke plekken voor een lekkere kop koffie of een goed glas wijn of bier. Ik vind de stad heel bijzonder en écht het bezoeken waard. Bekijk alvast de mooiste bezienswaardigheden in Bratislava.

Plan je stedentrip Bratislava

  • Rechtstreeks vliegen op Bratislava? Dat vanaf Eindhoven. Vanaf Amsterdam vlieg je er naartoe met een overstap, maar ben je niet per se duurder uit. Vergelijk vliegtickets Bratislava en bekijk wat voor jou goed uitpakt.
  • Wat ik deed: ik kocht een vliegticket Wenen. Wenen en Bratislava liggen namelijk dichtbij elkaar. Vanaf Wenen koop je voor een prikkie een Bratislover Card te kopen. Dit treinkaartje is 4 dagen geldig, perfect voor een stedentrip. Tussen Wenen en Bratislava rijden elk uur treinen, je bent er binnen 5 kwartier.
  • Er zijn veel leuke hotels in Bratislava, hippe plekken waar je voor een prima prijs kunt logeren. Wat dat betreft is Bratislava nog een echte budget stedentrip. Ik logeerde bij het LOFT hotel en kan dat echt aanraden. Superleuke kamers en één van de leukste bierbrouwerijen bij het hotel.
  • Bekijk alle tips over een stedentrip Bratislava.

Bratislava, Slowakije: de leukste bezienswaardigheden in Bratislava (foto: Michal Lachkovic)

Wat te doen in Bratislava? Bratislava bezienswaardigheden (foto: Michal Lachkovic) | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Bratislava: de voorbereidingen

  • Handig om bij je te hebben: de Bratislava Card. Met deze kaart bezoek je alle musea in de stad gratis, maak je gratis een stadswandeling en is al het openbaar vervoer ook helemaal gratis.
  • Ben je maar kort in de stad en wil je toch graag alle bezienswaardigheden in Bratislava zien? Pak de hop on hop off bus, dan weet je zeker dat je niks mist.
  • Met kinderen in Bratislava? Ontdek de stad dan met het toeristentreintje.

Bezienswaardigheden Bratislava

Stadswandeling Bratislava

Bratislava, Slowakije. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Bratislava tijdens een stadswandeling | Mooistestedentrips.nl

Bratislava is een heel interessante stad, met een roerige geschiedenis. Dat kun je al zien als je op eigen houtje door de stad wandelt, maar de verhalen achter de vele bijzondere façades zijn toch echt de moeite waard. Ik vond het daarom heel fijn om mee te gaan met een stadswandeling. Door de verhalen achter de vele conflicten en revoluties snap je beter waarom de stad is zoals hij nu is. Liever niet met een gids mee? Download deze audioguide. Bij de meeste bezienswaardigheden in Bratislava krijg je dan duidelijke en interessante uitleg.

Fietsen in Bratislava

Fietsen in Bratislava, Baja Bikes Bratislava (foto: Stará tržnica) | Mooistestedentrips.nl

Als je in korte tijd veel bezienswaardigheden in Bratislava wilt zien, dan is het een aanrader om te fietsen in Bratislava. De straatjes in en rondom het oude centrum mogen dan smal zijn, net erbuiten kun je prima fietsen over brede straten. Het is ook ontzettend leuk om langs de Donau te fietsen, de oude Joodse buurt te ontdekken en het eerste openbare park van centraal Europa te ontdekken.

Staré Mesto

Bezienswaardigheden Bratislava, Staré Mesto | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Bratislava, Staré Mesto | Mooistestedentrips.nl

Het is heerlijk om door de oude stad van Bratislava, ofwel de Staré Mesto, te dwalen. Het is er zo knus en gezellig, het lijkt wel een dorpje. Je mag het centrale plein, Hlavne Namesti, niet missen. Loop ook even naar binnen bij het stadhuis, met de mooie binnenplaats, en de St. Martinskathedraal. De oude stad is een aaneenschakeling van mooie, historische straatjes. De leukste straatjes zijn de Michalska, Farska en Kapitulska.

St. Maartenskathedraal

Bezienswaardigheden Bratislava, St. Maartenskathedraal | Mooistestedentrips.nl

De Sint Maartenskathedraal is de grootste kerk van Bratislava en tijdens een wandeling door de oude stad kun je er niet om heen. De kerk was bovendien het toneel van alle kroningen van de koningen van Oostenrijk-Hongarije van de 16de tot de 19de eeuw. De klokkentoren van de kerk is ingebouwd in de oude stadsmuren van Bratislava en bovenop de toren zie je een kroontje dat maar liefst 300 kilogram weegt en van puur goud is.

Bratislava City Museum

Bezienswaardigheden Bratislava, Bratislava City Museum | Mooistestedentrips.nl

In het poederkleurige stadhuis van de stad is nu het Bratislava City Museum gevestigd, en dat is stiekem wel een bezoekje waard. Beklim de toren voor een mooi uitzicht over de oude stad. Daarna is het tijd om door de zalen van het stadhuis te dwalen, voor mooi beschilderde plafonds en fijne glas in loodramen. Onderin het stadhuis vind je nog een klein wijnmuseum waar je onder het genot van een fijn glas alles te weten komt over de wijnen uit de regio.

Bronzen beelden in Bratislava

Bezienswaardigheden Bratislava | Bronzen beelden in Bratislava, Slowakije

Bezienswaardigheden Bratislava | Bronzen beelden in Bratislava, Slowakije

Al wandelend door het pastelkleurige oude hart van Bratislava stuitte ik nietsvermoedend op een aantal bronzen beelden. De beelden behoren tot de leukste bezienswaardigheden in Bratislava. Beelden van een soldaat, een clowneske heer die zijn hoed afneemt en een arbeider die uit een put loert. Waar ze voor staan: niemand weet het zeker. Maar het zien van deze beelden tovert beslist een glimlach op je gezicht.

Bratislava Hrad

Bezienswaardigheden Bratislava, Bratislava Hrad | Mooistestedentrips.nl

Het kasteel van Bratislava, ofwel Bratislava Hrad, is één van de meest opvallende en leukste bezienswaardigheden Bratislava. Je kunt er tijdens je bezoek, hoe kort of lang ook, simpelweg niet omheen. Het is gebouwd in Renaissance stijl en ziet eruit alsof het zo uit een sprookjesboek komt. Dat is een mooie illusie, want wat je ziet komt voornamelijk uit de jaren ’60. Toen werd het kasteel na een brand namelijk helemaal herbouwd. Alleen de hoogste toren uit de 13de eeuw is nog origineel. Je kunt deze beklimmen voor een spectaculair uitzicht over de omgeving. Ook de kasteeltuin is mooi om te bezoeken. Het Nationaal Slowaaks Museum dat in het kasteel is gevestigd, vond ik wat minder interessant.

Slovenská národná galéria

Foto met dank aan Slovenská národná galéria | Mooistestedentrips.nl

Bratislava zit vol met interessante musea en het Slovenská národná galéria  is zeker het bezoeken waard. Geen standaard tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad in chronologische volgorde, maar bijzondere opstellingen in een thema waar oud en nieuw prachtig worden samengebracht. Het museum is ook nog eens gevestigd in een heel interessant pand.

St. Elizabethkerk

Bezienswaardigheden Bratislava, St. Elizabethkerk | Mooistestedentrips.nl

De poederblauwe St. Elizabethkerk moet wel één van de meest bijzondere kerken in Europa zijn. Het is in ieder geval één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Bratislava. De kerk is namelijk helemaal opgetrokken in Art Nouveau, is babyblauw geschilderd met witte accenten en donkerblauwe dakpannen. Een heel bijzonder gezicht. Ook het interieur is prachtig, met wederom veel blauw, bladgoud en schilderingen.

Art Nouveau in Bratislava

Bratislava, Slowakije: Art Nouveau in Slowakije | Mooistestedentrips.nl

Ik had het niet helemaal aan zien komen: een buurt vol prachtige Art Nouveau in Bratislava. Je vindt deze buurt rondom de blauwe St. Elizabethkerk, grofweg tussen de Grösslingova en Dostojevského Rad. Rondom de kerk vind je prachtige appartementencomplexen en een school met prachtige Art Nouveau details. Deze buurt vond ik stiekem echt veel mooier dan de blauwe kerk, dus geef je ogen de kost.

Bratislava UFO

Wat te doen in Bratislava? Bekijk de Bratislava UFO | Mooistestedentrips.nl

Dit is misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid in Bratislava en meteen één met een verhaal. Want het bouwwerk heeft de stad nogal wat gekost. Onder het mom ‘maar het moet wel grotesk zijn’ bouwden de communisten deze brug in 1972 en daarvoor moesten prachtige stukken oude stad wijken, waaronder een grote en belangrijke synagoge. Sinds de bouw is de UFO brug daardoor altijd veelbesproken geweest. Bovenin de vliegende schotel zit een veel te duur ronddraaiend restaurant, maar gelukkig kun je ook gewoon even met de lift naar boven voor een bijzonder uitzicht over de stad en Donau.

Slovenský rozhlas

Stedentrip Bratislava, Slovenský rozhlas (foto: visit Bratislava) | Mooistestedentrips.nl

Nog zo’n bizar bouwwerk is het Slovenský rozhlas gebouw. Het lijkt wel een omgekeerde piramide. Het radiogebouw is opgetrokken in brutalistische stijl. Tot mijn bezoek aan Bratislava wist ik helemaal niets van deze bouwstijl, maar sindsdien heb ik er wat meer over gelezen en ik vind het nog steeds niet mooi. Maar wel interessant. Het gebouw is namelijk zo gebouwd dat er perfecte akoestiek is in alle radiostudio’s. Je kunt in het gebouw even een hapje eten in het restaurant.

Danubiana

Foto met dank aan Danubiana | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste bezienswaardigheden in Bratislava bevindt zich net even buiten het centrum, op een schiereiland omringd door groen en water. Daarom alleen al is Danubiana het bezoeken waard, want het is even een heel andere omgeving dan de klassieke oude stad. Het museum staat in het teken van moderne kunst en is gevestigd in een al even baanbrekend gebouw. Zodra je aankomt, zie je de vele kleurrijke sculpturen al. Heel leuk om te zien.

Street art in Bratislava

Street art in Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Street art in Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Street art in Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Tot een paar jaar geleden was street art in de stad ook niet meer dan slordige graffiti onder bruggen en in parken, maar sinds een paar jaar kent Bratislava een jaarlijks street art festival en sindsdien zijn er prachtige werken te vinden door de hele stad. Op en rondom het Kamenné plein vind je mooie murals, net als in de Továrenská straat. Met de street art cities app is het gemakkelijk zoeken.

Urban House

Restaurants Bratislava, foto met dank aan Urban House | Mooistestedentrips.nl

Wanneer Urban House nu eigenlijk open gaat en de deuren sluit, is me tijdens mijn stedentrip niet helemaal duidelijk geworden. Je kunt namelijk op elk tijdstip van de dag (of nacht) terecht bij Urban House en het is er eigenlijk ook altijd wel heel gezellig, en leuk druk. Logisch dus dat dit café op bijna elk hotspot-lijstje wel voorkomt. Het ruime restaurant heeft voorin veel plek om te ontbijten en koffie te leuten (of te werken, wat veel locals hier komen doen), maar achterin kun je ’s avonds terecht voor fijne pizza’s, lekker cocktails en soms optredens van lokale bandjes. Als het goed weer is, moet je beslist een plek op het grote terras zoeken. Overigens heeft Urban House ook een klein broertje, Urban Bistro, waar het fijn ontbijten en lunchen is.

Stará tržnica

Foto met dank aan Stará tržnica | Mooistestedentrips.nl

Als er niet toevallig een food festival aan de gang was geweest tijdens mijn stedentrip was ik de oude markthal van Bratislava, de Stará tržnica, zo voorbij gelopen. En dat was zonde geweest, want het is wat mij betreft één van de mooiste onbekende bezienswaardigheden in Bratislava. De markthal is gevestigd in een prachtig industrieel pand uit het begin van de vorige eeuw. De laatste decennia stond het leeg en raakte de hal in verval, maar sinds een paar jaar krijgt de Stará tržnica haar oude functie weer terug, al is het in een nieuw jasje. Je kunt er nu regelmatig terecht voor street food en craft beer festivals.

Bier proeven in Bratislava

Foto met dank aan Kláštorný pivovar | Mooistestedentrips.nl

De brouwerijen van de stad zijn ook gewoon leuke bezienswaardigheden in Bratislava. Bier wordt in Slowakije namelijk net zo serieus genomen als in Tsjechië en naast de traditionele brouwerijen vind je ook veel leuke nieuwe plekken in de stad waar je craft beer kunt proeven en lekker kunt eten. Ik ben zelf erg gek op Meštiansky pivovar in het hartje van de stad en kan je aanraden om hier ’s avonds ook een hapje te eten. Maar ook Fabrika (bij het LOFT hotel), Žil Verne, Výčap U Ernőho en Kláštorný Pivovar zijn leuke brouwerijen om te bezoeken.

Kerstmarkt in Bratislava

Kerstmarkt in Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Wil je in de winter naar Bratislava? Leuk! Vanaf eind november kun je naar de kerstmarkt in Bratislava. De Hlavné en Hviezdoslavovo nám staan vol met kraampjes waar je eten, drinken en handgemaakte cadeautjes kunt kopen. Aanrader: laat de aardappelpannenkoekjes niet aan je voorbij gaan. Het leukste zijn de live optredens tijdens de kerstmarkt in Bratislava. Hoe dichterbij kerstmis je de stad bezoekt, des te bijzonderder de koopwaar op de kerstmarkt wordt. De bewoners eten namelijk karper met kerst en kopen deze op of rond de kerstmarkt. Ook in de oude markthal van de stad, Stará tržnica, kun je naar de kerstmarkt. Een aanrader.

Boottocht naar Devín Hrad

Hrad Devin, Slowakije | Mooistestedentrips.nl

Ben je ’s zomers in Bratislava? Dan is het leuk om een boottocht naar Devín Hrad te maken, ofwel: het Kasteel van Devín. Je vaart over de Donau totdat je een eeuwenoud kasteel boven de rivier ziet uittorenen. Het kasteel was van groot belang als fort in de middeleeuwen. Maar het is nu één grote ruïne. Het kasteel is expres niet herbouwd, omdat veel kamers eigenlijk nog steeds prachtig intact zijn. En dat is best bijzonder na honderden jaren.

Bezienswaardigheden Bratislava
Bewaar op Pinterest

Bratislava, Slowakije. Wat te doen in Bratislava? Bekijk de leukste tips | Mooistestedentrips.nl

Bratislava, Slowakije: ontdek de leukste bezienswaardigheden in Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Bratislava > Bezienswaardigheden Bratislava

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer