Île de Nantes: een industrieel sprookje

Ontdek de magische Machines de l’île

door Esther

Hij is meters hoog, flappert met zijn oren, knippert met zijn ogen en spuit water naar iedereen die hem voor de voeten loopt. Bovendien doet hij net of het hele eiland van hem is. En als je The Grand Elephant voor het eerst op het Île de Nantes ontmoet, vind je dat eigenlijk niet meer dan logisch. Hij is namelijk ontzettend cool. En, de olifant is niet eens het enige rare beest op het eiland waar een jonge Jules Verne inspiratie opdeed voor al zijn boeken. Ontdek het Île de Nantes en de fantastische Machines de l’île.

Plan een stedentrip Nantes

Les Machines de l'Île, Nantes. Foto: Jean-
Dominique Billaud / LVAN

île de Nantes, foto: Franck Tomps / LVAN

Over het Île de Nantes

Zodra je het Île de Nantes oploopt, weet je meteen dat hier bijzondere dingen gebeuren. De binnenstad van Nantes met het elegante Quartier Graslin, bruisende Bouffay en het immense middeleeuwse kasteel heb je achter je gelaten en het eerste wat je ziet is het hypermoderne en diep donkere Palais de Justice aan de oevers van de Loire omzoomd door nog meer staaltjes grensverleggende architectuur. De locals zeggen niet voor niets grappend dat het Île de Nantes de speeltuin is voor architecten. Op het Île de Nantes mag en kan alles. En je komt er wel heel bijzondere wezens tegen.

Bezienswaardigheden op Île de Nantes

The Grand Elephant

île de Nantes: The Grand Elephant (foto: Machines de l'Ile de Nantes)

île de Nantes: The Grand Elephant (foto: Machines de l'Ile de Nantes)

Op het Île de Nantes waan je je in een totaal andere wereld. Een plek waar Jule Verne, Leonardo Da Vinci en de industriële revolutie een flinke botsing lijken te hebben gemaakt. The Grand Elephant, waar alles aan lijkt te bewegen, komt je tegemoet, klaar om je nat te spuiten. Je kunt een ritje op de rug van The Grand Elephant maken, maar het bijzondere wezen spontaan tegenkomen, is misschien wel net zo leuk.

Les machines de l’île

Foto met dank aan Machines de l'Ile de Nantes

île de Nantes: Les machines de l'île | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Machines de l'Ile de Nantes

Les machine de l’île is echt één van de meest bijzondere bezienswaardigheden die ik ooit heb gezien en alleen al om die reden raad ik je een bezoek aan Nantes van harte aan. Een groep technische artiesten werkt hier jaarrond aan mechanische dieren. Zij bekeken de fantasiedieren en uitvindinge van Jules Verne, maar ook van andere vooruitstrevende denkers, en komen jaarlijks met goed werkende en bizar levensechte meganische dieren op de proppen. The Galerie des Machines is de toonzaal van al dit bijzonders. Hier vliegt een levensgrote reiger rond met bezoekers onder haar poten, kunnen kinderen samen met een metershoge spin op pad, je ont moet mechanische rupsen en voor de mechanische vleesetende planten moet je uitkijken: ze bijten.

Le Carrousel des Mondes Marins

Île de Nantes: Le Carrousel des Mondes Marins | Mooistestedentrips.nl

Le Carrousel des Mondes Marins (Foto: Franck Tomps / LVAN) | Mooistestedentrips.nl

Als je ooit Twintigduizend mijlen onder de zee van Jules Verne hebt gelezen, wil je beslist een ritje maken in Le Carroussel des Mondes Marin, één van de leukste bezienswaardigheden op het Île de Nantes. Jules Vernes hield zich, zijn tijd ver vooruit, al bezig met onderzeeërs, de maanlanding en vliegmachines. Hij groeide op in Nantes en bracht veel tijd door op het Île de Nantes dat toen nog één van de grootste zeehavens van Europa huisde en waar hij de meest fantastische verhalen opvind uit de alle uithoeken van de aarde. Ze werden een inspiratiebron voor de vele verhalen die Verne later schreef.

Le Carrousel des Mondes Marins, ofwel: de draaimolen van de onderwaterwereld, komen de verhalen van Jules Verne tot leven, het is één van de mooiste carrousels die ik ooit heb gezien, vol gruweldieren, zoals lantaarnvissen, piraatvissen, vliegende vizzen en bizarre boten. Deze kun je ook nog eens allemaal zelf bedienen. Of je nu vijf of vijfenzestig jaar oud bent: in deze carrousel wil je beslist een ritje maken.

Street art op het Île de Nantes

Street art Île de Nantes (foto: Franck Tomps / LVAN)

Street art in Nantes, foto: Philippe Piron / LVAN

Nantes is een echte street art stad. In zowel het centrum als de stad is een heleboel interessante street art te zien en je kunt in de stad ook street art wandelingen maken met een gids. Op het Île de Nantes zijn jaarlijks ook verschillende werken te zien, dankzij kunstfestival Le Voyage a Nantes waarvoor elk jaar weer grote namen naar de stad afreizen. Houd de website van het festival in de garen om te zien wat je dit jaar kunt verwachten en ga met de street art cities app op pad.

HAB Galerie

Île de Nantes, HAB Galerie (foto: Martin Argyroglo / LVAN)

Op het meest westelijke puntje van het Île de Nantes vind je Hangar 21 ofwel Hangar à Bananes. Genoemd naar de hangar waar vanaf de jaren ’50 geïmporteerd exotisch fruit werd opgeslagen. Vandaag de dag is HAB Galerie één van de bekende bezienswaardigheden op het Île de Nantes. Sinds 2007 vinden er jaarlijks wisselende exposities plaats. Het is een plek waar moderne kunst perfect tot zijn recht komt. Daarnaast vind je er een heel fijne boekwinkel en een kleine winkel vol design van lokale artiesten.

La Cantine du Voyage

La Cantine du Voyage (foto: Philippe Piron / LVAN)

La Cantine du Voyage (foto: Philippe Piron / LVAN)

Vlakbij Hangar à Bananes is het leuk om neer te ploffen bij La Cantine du Voyage. Of je nu zin hebt in luieren in de gemakkelijke strandstoelen, een drankje en wat kleine hapjes of een uitgebreide maaltijd. Je bent bij La Cantine aan het juiste adres. Je eet hier voor een prikkie, want je bestelt altijd één van de vaste formules. Ook mooi: net achter La Cantine du Voyage ligt een grote moestuin en de gerechten die op je bord liggen, zijn voor een groot deel uit deze moestuin afkomstig.

Île de Nantes & Les Machines de l’île
Bewaar op Pinterest

Île de Nantes & Les Machines de l’île: bezienswaardigheden Nantes, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl

Île de Nantes & Les Machines de l’île: bezienswaardigheden Nantes, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip Frankrijk > Nantes > Île de Nantes & Les Machines de l’île in Nantes, Frankrijk

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer