Bezienswaardigheden Parijs: 31x doen in Parijs

door Esther

Als je nog nooit een stedentrip Parijs hebt gemaakt, kan de stad best overweldigend zijn. Want er is zo ontzettend veel te zien en doen in Parijs. Dus waar begin je? Ik zette de bekendste bezienswaardigheden in Parijs voor je op een rijtje. En ben je al vaker in de stad geweest? Neem dan gauw een kijkje bij de onbekende bezienswaardigheden Parijs.

Plan je stedentrip Parijs

  • De handigste manier om stedentrip Parijs te maken is door de trein te pakken. Als je in de Thalys stapt, ben je binnen een paar uur in het hart van de stad. Boek je je  treintickets Parijs zo’n drie maanden voor vertrek, dan heb je keuze uit de laagste tarieven.
  • Woon je niet heel handig op de Thalys-route, dan kun je ook met de auto naar Parijs. Dat heeft wat voorbereiding in de aard. Zo kun je kiezen voor een hotel met parkeerplaats, maar je kunt ook via Parclick een parkeerplaats reserveren vlakbij je hotel. Buiten de stad parkeren en dan verder met openbaar vervoer? Zet je auto dan bij Parc Relais Val D’europe.
  • Een hotel in Parijs kiezen? Dat is zo gemakkelijk nog niet. Hotel Elysa Luxembourg is leuk, net als Rose Bourbon.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Parijs.

Bezienswaardigheden Parijs: 31x wat te doen in Parijs | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Parijs? De leukste bekende en onbekende bezienswaardigheden in Parijs | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Parijs: de voorbereidingen

  • Of je nou nog nooit in Parijs bent geweest of al meerdere keren, om het openbaar vervoer kun je niet heen tijdens je weekendje Parijs. De beroemde metro van Parijs werkt echt heel goed. Neem een Paris Visite Pass mee, daarmee kun je een zelf te kiezen aantal dagen gebruikmaken van al het openbaar vervoer.
  • Wil je een aantal beroemde bezienswaardigheden Parijs zien? Neem de Paris Digital Pass mee. Een bezoek aan de Eiffeltoren, het Louvre en een rondvaart over de Seine zijn inbegrepen bij deze kaart. Zodra je de pas hebt gekocht, krijg je een kortingscode voor heel veel andere bezienswaardigheden in Parijs.
  • Zelf bepalen welke bezienswaardigheden in Parijs je allemaal wilt zien? Dan is de Paris Go City Explorer Pass een echte aanrader. Zodra je deze hebt gekocht, stel je via de app zelf samen wat je gaat zien en doen in Parijs.
  • Ben jij een echt museumdier? Koop dat je Paris Museum Pass voor een aantal dagen. Alle musea in Parijs zijn aangesloten bij deze pas.

Wat te doen in Parijs?

Bezienswaardigheden Parijs

Eiffeltoren

Bezienswaardsigheden Parijs: Eiffeltoren | Mooistestedentrips.nl

Een lijst bezienswaardigheden in Parijs zonder de Eiffeltoren is natuurlijk ondenkbaar. Vanaf het moment dat de toren werd gebouwd door Gustav Eiffel voor de wereldexpositie van 1889 is de Eiffeltoren een icoon, en dat is het altijd gebleven. Als je van plan bent om de Eiffeltoren te bezoeken, kan dat bijvoorbeeld met je Paris Digital Pass of je kunt een los bezoek reserveren. Ook leuk: wandel ’s avonds richting Eiffeltoren als deze schitterend is verlicht.

Doen in Parijs: fietsen

Fietsen in Parijs, Baja Bikes Parijs | Mooistestedentrips.nl

Heb je weinig tijd tijdens je weekendje weg en wil je toch een heleboel bezienswaardigheden in Parijs zien? Of wil je de stad op een leuke en originele manier leren kennen? Ga fietsen in Parijs. Je kunt bijvoorbeeld met een Nederlandse gids mee langs de higlights van Parijs, waarbij je in een paar uur tijd langs de leukste bezienswaardigheden komt. Of je kiest voor de tour de geheimen van Parijs, zodat je eens wat ziet dat de meeste bezoekers links laten liggen. Liever op eigen houtje op pas? Een fiets huren is in Parijs ook helemaal niet duur.

Disneyland Parijs

Disneyland Parijs | Mooistestedentrips.nl

Goed, tijdens een weekendje Parijs zul je Disneyland Paris waarschijnlijk niet bezoeken. Maar plan je een wat langer bezoek aan Parijs, dan is het zeker leuk om een dagje Disneyland Parijs mee te pakken. Je koop heel gemakkelijk een dagkaartje en je reist vanuit het centrum van Parijs heel gemakkelijk met het openbaar vervoer naar het park toe. Disneyland Paris bestaat uit vijf verschillende ‘landen’, met allemaal verschillende attracties en bekende achtbanen. Maar stiekem mag je de beroemde theekopjes en het kasteel van Assepoester ook niet overslaan.

Cathédrale Notre Dame de Paris

Wat te doen in Parijs? Cathédrale Notre Dame de Paris | Mooistestedentrips.nl

De Cathédrale Notre Dame de Paris is op dit moment helaas niet te bezoeken, vanwege de schade door de grote brand in 2019. Maar wandel toch vooral even langs de wereldberoemde kathedraal, het is namelijk niet voor niets één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Parijs. De kathedraal is het geografische én spirituele hart van de stad en bovendien een prachtig staaltje gotiek.

Pont Neuf

Bezienswaardigheden Parijs: Pont Neuf | Mooistestedentrips.nl

De Pont Neuf is de oudste brug van de stad en één van de bekendste bezienswaardigheden in Parijs. De brug heeft twaalf bogen en is versierd met bijna vierhonderd beelden. Vanaf de 18de eeuw is de brug regelmatig het decor van verschillende exposities en dat gebeurt tegenwoordig ook nog weleens.

Basilique du Sacré-Cœur

Wat te doen in Parijs? Basilique du Sacré-Cœur | Mooistestedentrips.nl

De Basilique du Sacré-Cœur is toch wel één van de meest in het oog springende bezienswaardigheden in Parijs. De kerk staat trots, hoog boven de stad, omringd door het gezellige Montmartre. Wandel de 300 treden op naar de kerk om in ieder geval van het geweldige uitzicht over de stad te genieten. Wandel even naar binnen om de mooie koepel en de glas-in-lood ramen te bewonderen. Je kunt de koepel ook bezoeken.

Jardin du Luxembourg

Bezienswaardigheden Parijs: Jardin du Luxembourg | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste bezienswaardigheden in Parijs is helemaal gratis te bezoeken: Jardin du Luxembourg. Het Palais du Luxembourg waakt over de 23 hectare aan tuin en vermaak. Het werd in de 17de eeuw gebouwd voor één van de dames Medici die op dat moment getrouwd was met Henry IV. Maar de tuinen zijn het werk van Napoleon. Vandaag de dag zijn de tuinen dé plek waar zowel Parijzenaars als toeristen komen wandelen en genieten van de bloemen en planten of neerploffen op één van de groene stoelen. Kinderen vermaken zich met bootjes in de grote vijver of in de draaimolen.

Panthéon

Bezienswaardigheden Parijs: Panthéon | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest opvallende bezienswaardigheden in Parijs staat trots op de linkeroever van de Seine. Het Pantheón werd, zoals je wel kunt zien, gebouwd naar voorbeeld van het Pantheon in Rome. Binnenin het bouwwerk is het een heel ander verhaal. Sinds het einde van de 18de eeuw is het Pantheon namelijk een mausoleum voor vooraanstaande Fransen. Zo liggen er bekende schrijvers als Voltaire en Hugo begraven en belangrijkste verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Van april tot en met oktober is het mogelijk om bovenin de koepel te genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Place des Vosges

Wat te doen in Parijs: Place des Vosges | Mooistestedentrips.nl

Het oudste plein van Parijs, Place des Vosges, is hele bijzonder en niet voor niets één van de leukste bezienswaardigheden in Parijs. Het plein is namelijk omzoomd door 36 volstrekt symmetrische gebouwen. Het parkje in het midden is ook prachtig aangelegd en een fijne plek voor pauze met een kop koffie. Rondom het plein vind je een heleboel leuke restaurants en (antiek)winkels.

Doen in Parijs: ontdek Montmartre

Wat te doen in Parijs: Montmartre | Mooistestedentrips.nl

Montmartre is één van de bekendste bezienswaardigheden in Parijs en dat is ook niet zo vreemd. Het is één van de meest romantische en lieflijke buurtjes van de stad. Een bezoek is goed te combineren met de Sacre Coeur. Dat Montmartre nogal dorps aanvoelt is logisch, want in de 19de eeuw was het ook nog gewoon een dorpje dat net buiten Parijs lag. Inmiddels is het opgeslokt door de stad, maar de pastelkleurige huisjes, smalle straatjes en zelfs de wijngaard zijn behouden gebleven. Vlakbij de wijngaard vind je ook nog twee authentieke houten molens.

Les Catacombes

Bezienswaardigheden Parijs: Les Catacombes | Mooistestedentrips.nl

In Les Catacombes liggen de resten van miljoenen anonieme Parijzenaars. Die zijn daar niet door een heel dramatische gebeurtenis gekomen. In de 18de eeuw lagen de begraafplaatsen van Parijs zo vol dat ze een gevaar werden voor de volksgezondheid en ze moesten worden geruimd. Vandaar dat (toen nog) buiten de stad, tunnels werden gemaakt voor de schedels en botten. Deze zijn kilometers lang en werden aan het begin van de 19de eeuw als ossuarium voor het publiek toegankelijk. Vandaag de dag is het één van de meest beroemde bezienswaardigheden in Parijs, maar wel een wat lugubere.

Montparnasse

Bezienswaardigheden Parijs: Montparnasse (foto met dank aan Studio TTG) | Mooistestedentrips.nl

Doen in Parijs, Rue des Thermopyles | Mooistestedentrips.nl

Bezoek je Montparnasse tijdens je weekendje Parijs, dan ben je in goed gezelschap. Want grote meesters als Picasso en Matisse waren hier graag en veel gezien, bijvoorbeeld in La Rotonde en La Coupole. Maar in Montparnasse kun je ook heel goed winkelen. Er zijn lange boulevards met zowel bekende designers als onafhankelijke boetieks. Op zoek naar een prachtig rustig plekje? Loop even door de Rue des Thermopyles.

Dagtrip naar Versailles

Dagtrip naar Versailles vanuit Parijs | Mooistestedentrips.nl

Maak je een uitgebreide stedentrip Parijs? Dan heb je misschien wel tijd voor een dagtrip naar Versailles. Versailles is een stad op zich, met verschillende paleizen en natuurlijk de beroemde tuinen. Het is onmogelijk om alles op één dag te zien, dus begin bijvoorbeeld met een rondleiding door het paleis en wandel op eigen gelegenheid door de tuinen. Heb je nog puf over, dan kun je de Notre-Dame de Versailles, de kathedraal van Versailles en de markt van Versailles ook nog bezoeken.

Onbekende bezienswaardigheden Parijs

Sainte-Chapelle

Onbekende bezienswaardigheden Parijs: Sainte-Chapelle | Mooistestedentrips.nl

Misschien één van de minder bekende bezienswaardigheden in Parijs, maar zeker één die je niet mag overslaan. Sainte-Chapelle is één van de oudste kapellen in Parijs en bestaat zo goed als helemaal uit glas-in-lood. Je mond valt letterlijk open als je er naar binnen loopt. De kapel stamt uit de 13de eeuw en Lodewijk de 14de besloot hier zijn verzameling heilige relieken onder te brengen. Je hebt het niet voor het uitkiezen, maar een bezoek aan Sainte-Chapelle is nog eens extra bijzonder als de zon schijnt.

Promenade Plantée

Onbekende bezienswaardigheden Parijs: Promenade Plantée | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste onbekende bezienswaardigheden in Parijs is de Promenade Plantée. Het in onbruik geraakte spoorwegviaduct Vincennes uit de 19de eeuw kreeg in 1993 een totaal nieuwe bestemming en werd het eerste park op hoogte ter wereld. Het viaduct is aangeplant met kersenbomen, rozenstruiken, bamboe en lavendel. De Promenade Plantée heet officieel Coulée verte René Dumont en is dagelijks van 8 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds geopend. De promenade loopt van Jardin de Reuilly tot Bois de Vincennes.

Street art Parijs

Street art Parijs | Mooistestedentrips.nl

Street art Parijs | Mooistestedentrips.nl

Street art Parijs | Mooistestedentrips.nl

Street art wordt steeds populairder in Parijs. In elk arrondissement van de stad kun je wel bijzondere muren en kleine werken vinden. Onlangs maakte de gemeente Parijs zelfs bekend budget en muren beschikbaar te stellen voor artiesten. Dus voor goede kunst hoef je in Parijs niet meer per sé het museum in. Bekijk op deze kaart waar je de mooiste street art in Parijs vindt.

Doen in Parijs: Paris Plage

Stedentrip in de zomer: Paris Plage | Mooistestedentrips.nl

Zomer in Parijs? Ja leuk! Maar als het heel warm is, heb je misschien niet zo veel zin om heel veel bezienswaardigheden in Parijs af te struinen. Logisch. En dus: op naar het strand aan de Seine. Sinds een jaar of vijftien vind je elke zomer stukken opgespoten strand langs de rivier: Paris Plage. Je kunt er strandstoelen en een parasol huren, een cocktail halen en lekker genieten in de zon. Maar beach volleyballen, een yogalees volgen of een stuk kanoën over de rivier kan ook.

Canal Saint Martin

Onbekende bezienswaardigheden Parijs: Canal Saint Martin | Mooistestedentrips.nl

Het Canal Saint Martin is één van de leukste onbekende bezienswaardigheden in Parijs. Het kanaal is 4,5 kilometer lang en verbindt de Seine met de noordelijke delen van Parijs. Rondom het kanaal vind je allemaal leuke buurtjes met gezellige cafés en toffe street art. Lees meer over het Canal Saint Martin.

Belleville

Onbekende bezienswaardigheden Parijs: Belleville | Mooistestedentrips.nl

Bij Parijs denk je toch aan grandeur, paleizen en gemanicuurde parken. Dat het ook anders kan, bewijst de wijk Belleville in het 20ste arrondissement van de stad. Edith Piaf noemde de wijk haar thuis, je kunt er geweldig street art spotten en vanuit verschillende plekken in de wijk heb je prachtig uitzicht over de stad. Het Parc de Belleville is één van de plekken waar je heerlijk relaxt, terwijl je naar de Eiffeltoren kijkt. Voor street art moet je op en rondom Place Fréhel zijn. Lees alles over Belleville.

Rue Cremieux

Onbekende bezienswaardigheden Parijs: Rue Cremieux | Mooistestedentrips.nl

Parijs zit natuurlijk boordevol wonderschone straatjes en één ervan is Rue Cremieux, één van de mooiste onbekende bezienswaardigheden in Parijs en ligt goed verscholen in het 11de arrondissement op loopafstand van de Place de la Bastille. Het is een heerlijk straatje vol pastelkleurige huisjes waar de bewoners tientallen vrolijke potten vol planten en bloemen voor de deur hebben staan.

La Grande Mosque du Paris

Onbekende bezienswaardigheden Parijs: La Grande Mosque du Paris | Mooistestedentrips.nl

Ben je  toevallig in het Quartier Latin, bezoek dan ook één van de meest bijzondere onbekende bezienswaardigheden in Parijs: La Grande Mosque du Paris. Deze werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw gebouwd en wordt gekenmerkt door een33-meter hoge minaret. Zodra je de moskee bezoekt, lijkt het wel alsof je even naar Granada of het Alcazar in Sevilla bent. De binnentuin is prachtig, net als de gebedsruimte met mooie tapijten. Er is ook een restaurant.

Musea in Parijs

Centre Pompidou

Bezienswaardigheden Parijs: Centre Pompidou | Mooistestedentrips.nl

Het Centre Pompidou is één van de meest in het oog springende bezienswaardigheden in Parijs. Techniek mag er gezien worden, want alle buizen en leidingen zitten gewoon aan de buitenkant van het gebouw. Eenmaal binnen zie je een kleine greep uit de adembenemende collectie moderne kunst: surrealisme, pop art, impressionisme, kubisme. Je ziet het er allemaal. Je kunt simpelweg niet weg voordat je je portie Picasso, Matisse, Chagall, Kandinsky, Arbus, Warhol, Pollock en Rothko hebt gehad. En daarna ga je nog even naar het dakterras voor het prachtige uitzicht over Parijs. Bijzonder: de collectie van het Centre Pompidou is zo enorm (met meer dan 100.000 werken) dat slechts een fractie te zien is en het museum inmiddels dependances heeft in Malaga en Metz.

Musée du Louvre

Bezienswaardigheden Parijs: Musee du Louvre | Mooistestedentrips.nl

Je bent eigenlijk niet echt in Parijs geweest als je niet de machtige piramide van het Musée du Louvre hebt aanschouwd. En stiekem hoort er ook een bezoek bij, maar alleen als je er echt de tijd voor hebt. Natuurlijk, je zou wel weken door het museum kunnen dwalen. Maar trek er gewoon een halve dag voor uit en bekijk van te voren op de website van het museum wat je allemaal graag zou willen zien. In het museum vind je duizenden meesterwerken van de middeleeuwen tot het midden van de 19de eeuw, waaronder werken van Rembrandt, Michelangelo en (natuurlijk) Leonardo da Vinci. Maar kunt ook bijzondere kunstwerken uit het oude Mesopotamië, Egypte en Griekenland zien.

Musée Rodin

Wat te doen in Parijs: Musée Rodin | Mooistestedentrips.nl

Auguste Rodin is misschien wel één van de meest bekende beeldhouders ter wereld, maar hij was nog veel meer dan dat. Namelijk ook schilder, etser en kunstverzamelaar. Nadat hij aan het begin van de vorige eeuw, na zijn dood, al zijn werk en zijn volledige kunstcollectie aan de Franse staat schonk, werd van zijn prachtige atelier en woonhuis het Musée Rodin gemaakt. Trek een paar uur uit om langs de magnifieke werken in het huis te wandelen en sla ook de mooie rozentuin niet over.

Musee d’Orsay

Bezienswaardigheden in Parijs: Musée d'Orsay | Mooistestedentrips.nl

Vind je oude meesters wel oké, maar heb je meer met moderne werk van impressionisten en modernisten. Dan mag je een bezoekje aan het Musée d’Orsay niet overslaan. Want in dit museum vind je zalen vol impressionistische kunst, in chronologische volgorde. Wel zo handig. De entree van het museum, met de enorme stationsklok en de galerijen vol beeldhouwwerken, is echt een plaatje.

Hôtel des Invalides

Wat te doen in Parijs? Hôtel des Invalides | Mooistestedentrips.nl

Hotel grootste Hôtel des Invalides werd ooit daadwerkelijk gebouwd voor invalide geraakte veteranen. Maar bekender werd het gebouw waarschijnlijk, omdat op deze plek op 14 juli 1789 tienduizenden wapens werden gestolen en daarmee de Bastille werd bestormd. En omdat de tombe van Napoleon er staat. In Hôtel des Invales bezoek je vandaag de dag Musée de l’Armee met daarin de grootste collectie kunstobjecten die te maken hebben met de Franse militaire historie.

Musée National Picasso

Doen in Parijs: Musée National Picasso | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Parijs huist in het 17de-eeuwse Hôtel Salé, namelijk de complete nalatenschap van Pablo Picasso. De erven van Picasso schonken al zijn werk aan de Franse staat, omdat zij de successierechten niet konden of wilden betalen. Het historische huis is omgetoverd tot Musée National Picasso. Wel treffend ook, omdat de kunstenaar het grootste deel van zijn leven in Parijs doorbracht. In het museum vind je ruim 5000 schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en keramiek van Picasso.

Musée de la vie romantique

Musée de la vie romantique (foto door Amelie Laurin) | Mooistestedentrips.nl

In een romantische stad als Parijs is het echt geen verrassing dat er een museum is gewijd aan de romantiek. En dan in het bijzondere de romantische periode in Parijs, aan het einde van de 19de eeuw, toen Parijs een enorme aantrekkingskracht uitoefende op kunstenaars. Uit deze periode kun je dan ook werken spotten in het Musée de la vie romantique, dat heel toepasselijk in het romantische Montmartre ligt.

Musée National Gustave Moreau

Musea in Parijs: Musee National Gustav Moreau | Mooistestedentrips.nl

Gustave Moreau maakte de kunststroming symbolisme groot en hij woonde en werkte in Parijs. Zijn voormalig woonhuis en atelier zijn nu een museum, het Musée National Gustave Moreau. De hoge muren hangen vol met de eigenzinnige schilderijen van Moreau. Er zijn ook leuke tijdelijke exposities, bijvoorbeeld over street art en andere moderne kunststromingen. Toegang is inbegrepen bij de Paris Museum Pass.

Musée Carnavalet

Foto met dank aan Musée Carnavalet | Mooistestedentrips.nl

In twee schitterend samengevoegde herenhuizen in Le Marais vind je het onlangs vernieuwde Musée Carnavalet. Dit museum laat de bijzondere geschiedenis van Parijs zien en zoemt daarbij in op het dagelijks leven van Parijs. In de verschillende zalen vind je meubels, schilderijen, uithangborden en draperieën uit verschillende tijdperken. De gang met tientallen historische uithangborden is mooi, maar wat mij betreft mag je de Belle Époque en het nagebouwde Boutique Fouquet, dat Alfonse Mucha ontwierp, echt niet missen.

Musée Edith Piaf

Foto met dank aan Musée Edith Piaf | Mooistestedentrips.nl

Dat zangeres Edith Piaf begraven ligt op de wereldberoemde begraafplaats Père lachaise in Parijs weten de meesten wel. Maar het Musée Edith Piaf kennen niet zo veel mensen en daarom is het echt één van de musea in Parijs die je moet bezoeken. Je vindt het museum in de wijk Ménilmontant, in het noordoosten van de stad. Eigenlijk is het museum niet meer dan een verzameling bijzondere memorabilia van een fan, maar de sfeer is intiem en de collectie bijzonder.

Lees meer over Parijs

Bezienswaardigheden Parijs
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Parijs. 31x wat te doen in Parijs | Mooistestedentrips.nl

Meer bezienswaardigheden Frankrijk

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrips Frankrijk > Stedentrip Parijs > Bezienswaardigheden Parijs

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer